Att uppfinna sjukdomar

Veckans krönika av professor Göran Sjöberg:Professor Göran Sjöberg

Att uppfinna sjukdomar

För att skriva lördagskrönikor måste man få inspiration och för min egen del får jag mycket inspirationen från mina egna erfarenheter av LCHF, vad jag läser på Annikas och Kostdoktorns bloggar men inte minst genom mina nuvarande studier av vetenskapsfilosofi där 1700-talsfilosofen David Hume just nu ger den största inspirationen. I Humes bok om förståndet har min hustru och jag kommit fram till det avsnitt som handlar om sannolikheter och om hur vi tenderar att tro på det fenomen som ger en någon större sannolikhet än det motsatta fenomenet som således har en något mindre sannolikhet även om skillnaden är än så liten. Det slår mig att det är precis just dessa tre hundra år gamla tankar som förklarar hur vi, och inte minst de myndigheter som godkänner läkemedel, har kunnat gå på det mumbo-jumbo som ligger förborgat i läkemedelsbolagens ”vetenskap” och med vilken de idag har lyckats lansera sin genom tidernas största vinstmaskin och därmed också den största läkemedelsskandalen någonsin genom att uppfinna en icke existerande sjukdom – högt kolesterol.


Genom denna påhittade sjukdom, helt utan vetenskapligt stöd, har läkemedelsbolagen tagit fram de kemiska preparat, som under benämningen mediciner, angriper ett av kroppen nyttigaste ämnen; dvs. de statiner som minskar kroppens egen produktion av vårt livsviktiga kolesterol. Muskelförtvining och minskad mental förmåga är här, inte oväntat med tanke på kolesterolets viktiga fysiologiska funktioner, legio som bieffekter men fakta som dock systematiskt sopas under mattan.

Som många säkert förstått är jag en vän av LCHF-bloggar, som Annikas, för att de utgör ett demokratiskt motgift, ja rent vetenskapligt, om än försvinnande blygsamt, men dock knappast obetydligt, mot den snedvridna dogmatik med vilken läkemedelsbolagen idag impregnerar nästan all medicin och sjukvård. Inte minst får jag massa tips på många bra böcker som gör upp med denna religiösa dogmatik.  Den senaste inspirerande boken, och som jag just nu har läst, heter ”Seeking Sickness” av Alan Cassels.  Jag kommer nu inte ihåg vilken bloggare som tipsade om boken men här är i alla fall ett stort varmt tack till vem det nu var. Jag beställer nuförtiden en hel del böcker på nätet (det är ju så lätt) och det är alltid lika spännande att hitta en ny bok i brevlådan. Efter några sidors läsning inser jag förstås ibland att den beställda boken var en flop, speciellt en del amerikanska med en påträngande jargong, och jag öppnar sedan sällan en sådan bok igen men detta öde drabbar kanske bara var tionde bok som anländer och alltså inte ”Seeking Sickness” och som jag därför nu har läst från pärm till pärm – en riktig ögonöppnare!

”Seeking Sickness” betyder förstås att etablissemanget letar efter sjukdomar och det kan tyckas att det inte ligger något ont i detta. Genom att tidigt upptäcka sjukdomar, som cancer, kan medicinska åtgärder eventuellt sättas in som gör att sjukdomen kan stoppas tidigt i sin utveckling eller som det normalt uttrycks ”innan det är för sent”. De flesta av oss köper detta resonemang och ställer därför alltför villigt upp på något som kallas ”screening” och jag vet inte om det här finns något bra svensk ord som täcker detta begrepp.  Vad detta betyder är att hela befolkningsgrupper utsätts för någon undersökning som t.ex. mammografi och en undersökning vars nytta, som många säkert hört talas om, är högst diskutabel. En annan screening som förekommer i USA är att med ett enkelt formulär fånga upp utagerande skolungdomar med ”koncentrationssvårigheter” eller som vi normal kallar ”stökiga ungdomar”. Ett tredje exempel är de kolesterolmätningar som sjukvården rutinmässigt genomför. Det finns många fler exempel.

Bakom alla dess screeningar (lustig ord förresten) ligger en odödlig hydra med minst åtta huvuden och lurar och denna hydra är tyvärr inte intresserad av någon frisk befolkning. Tvärtom – ju sjukare ju bättre, eller snarare ju mer lagom sjuk ju bättre, för detta betyder att stora delar av befolkningen kan medicineras under lång tid fast de egentligen är helt friska. Man medicineras i förebyggande syfte för att man inte ska bli sjuk och detta kan ju också låta väldigt bestickande och det är ju faktiskt därför vi hela tiden går på detta nonsens. Vi läser ständigt här på LCHF-bloggarna om folk som varit på hälsoundersökningar och blivit utsatta för en standarscreening på vårdcentralerna där man upptäckt att kolesterolvärdena är för höga. En normal människa, som är helt frisk, hamnar då mer eller mindre i ett alarmtillstånd och tänker att den dödliga hjärtinfarkten nog inte är så långt borta och det är precis detta som är meningen med dessa screeningar.

Själv går jag förstås idag inte på detta (jag gjorde det 1999) när jag nu träffar på vilken läkare som helst utan hänvisar istället till de vetenskapliga undersökningar som väldigt tydligt visar att det faktiskt inte finns någonting som över huvud taget indikerar att ett högt kolesterolvärde skulle vara orsaken till några hjärtproblem – snarare tvärtom – själv råkade jag ha låga 1999 då jag drabbades av min mycket allvarliga infarkt. De flesta läkare har aldrig den minsta susning om vetenskap utan lever i en värld av religiösa dogmer.  Jag brukar låna ut böcker till påläsning men intresset är tyvärr alltid minimalt  från läkarhåll – det finns bara ingen nyfikenhet att ifrågasätta dogmerna, vilket förstås skulle vara en vetenskaplig inställning, för de är ju läkare som VET och det är just denna dogmatiska inställning som skiljer alla religioner från just vetenskap.

Vad läkaren istället gör om kolesterolvärdet råkar överskrider den ”magisk gränsen” som är fastställd i ”budorden” är att sträcka sig efter receptblocket för att skriva ut just statiner som förvisso effektivt sänker kolesterolvärdena men i stort sett till ingen nytta över huvud taget men garanterat till skada på muskelceller och nervceller och i vissa fall till rent dramatiska skador. Dessa skador är den allmänpraktiserande läkaren, som är den som framförallt skriver ut recepten, väldigt lite informerad om av läkemedelsrepresentanterna vid de ”vidareutbildningskonferenser” som läkemedelsbolagen så gulligt bjussar på. Och det är ju på sådana konferenser som hydran visar ett av sina minst åtta ansikten om än i flotta kostymer. Dessutom riskerar läkaren att bli av med sin läkarlegitimation om han inte följer dogmerna vilket är ytterligare ett skäl till att dämpa eventuell nyfikenhet. På detta sätt är en eventuellt kritisk läkare fångat i ett ”Moment 22” – det spelar ingen roll om han skulle vilja sprattla emot dogmerna för han måste ändå följa dem.

Listan på detta avancerade medicinska kvacksalveri kan förstås göras lång men jag ska bara nämna ytterligare en nonsensscreening enligt min mening och det gäller blodtrycket. Om vi tror på att kroppen har en förmåga att reagera på vad den utifrån utsätts för och internt anpassa sig på ett optimalt sätt till denna yttre påverkan så anser jag att vi är inne på förnuftigt sätt att resonera. Om vi t.ex. utsätt för kyla drar vi ihop blodkärlen i armar och ben för att minska nedkylningen av de centrala delarna av kroppen. Dessutom säger förnuftet till oss att klä på oss ordentligt. Om vi drabbas av ett virusangrepp och får flunsa så går vi ofta och lägger oss i hög feber vilket förstås är ett sätt för kroppen att bättre och snabbare bekämpa virusangreppet. Då kan det ju knappast vara speciellt smart att sätta in febernedsättande medicinska preparat vilket snarare måste vara både idiotiskt och kontraproduktivt.

Om vi fortfarande tror på att kroppen har ett försvar mot yttre hot så tror vi också att blodtrycket ingår i detta försvar. Om vi därför under lång tid ätit för mycket kolhydrater och hamnat i det metabola syndromet som indikerar att kroppen försvarar sig genom att höja blodtrycket så kan man fråga sig vad det är för vits att då slå mot kroppen försvar med blodtryckssänkande medel. Trots att jag frågat läkare många gånger om högt blodtryck är orsaken till någon sjukdom över huvud taget så har jag aldrig lyckats få något vettigt svar på denna fråga. Tvärtom så medgav min hjärtläkare nu senast att man har varit tvungen att backa när det gäller att ge blodtryckssänkande medicin till strokepatienter för att de bevisligen blev mer skadade om man gjorde detta eftersom blodförsörjningen till hjärnan blev sämre vilket förstås stämmer med all grundläggande fysik.

Tyvärr har jag tappat det mesta av den tilltro till att medicin är en vetenskap, som jag hade för femton år sedan. Det hela är i mina ögon faktiskt frågan om ett väldigt avancerat geschäft och kvacksalveri. Det är nog heller ingen tillfällighet att den månghövdade hydran bor i ett träsk. Denna hydra gillar förstås inte att folk blir friska när de inte längre äter de kolhydrater som gjort dem sjuka. Man kan alltid trösta sig med att hydran som allt levande så småningom kommer att dö av sig själv men problemet tycks vara att ett av hydrans huvuden, som sprider sina dödliga gifter, lär vara odödligt.

 

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

 1. 1

  Kan inte förstå hur man kan arbeta som läkare idag.
  Vilken frustation att vara så styrd av en överhet och har de inget fack som kan bromsa upp utvecklingen eller finns det mutor och korruption som ställer till det?

 2. 2

  ”Man kan alltid trösta sig med att hydran som allt levande så småningom kommer att dö av sig själv men problemet tycks vara att ett av hydrans huvuden, som sprider sina dödliga gifter, lär vara odödligt.”

  Fy fan. 😥

 3. 3

  Tack för tipset. Jag har läst ””Forskningsfusket” av Ralf Sundberg och ”Överlista din Cancer” av Tanya Harter Pierce. De böckerna är också väldigt bra. Man förstår verkligen hur Medicinindustrin fungerar.

 4. 4

  ”De flesta läkare har aldrig den minsta susning om vetenskap…”

  Tyvärr verkar detta stämma i allt för många fall. Man tycker ju att läkarna borde vara de första att intressera sig för och ta till sig senaste forskning rörande hälsa och sjukdom. Hur lång tid ska det behöva ta innan de nya vetenskapliga rönen ändrar ”de religiösa dogmerna” så att de läkare som ändå är intresserade inte ska behöva förlora sina legitimationer. Hur fastlåsta är egentligen läkarna? Socialstyrelsen – vad händer där?

 5. 5

  Professor Göran ang. blodtryck:”Om vi tror på att kroppen har en förmåga att reagera på vad den utifrån utsätts för och internt anpassa sig på ett optimalt sätt …”

  Det här med blodtryck och blodtrycksmediciner är ju inte så enkelt att ta ställning till. Vid en åderbråcksoperation fick jag veta att jag har smala blodkärl. Kan detta vara anledningen till att jag alltid haft normalt undertryck (60-80) men lätt till måttligt förhöjt övertryck (140-170).Kanske är det då bra att jag äter medicin?
  Det märkliga är att när jag tar trycket direkt efter motion kan trycket vara perfekt 120/60 trots att pulsen är hög (90) Man blir aldrig riktigt klok. Kraftig stress kan höja trycket snabbt upp mot 200/100 trots att pulsen är låg (70).

 6. 6

  Det syns ett darrande litet ljus i tunneln, trots allt. Debattens vågor i den franska motsvarigheten till Dagens Medicin går höga pga professor Evens bok om sanningen om kolestorol. Han ingår tydligen i ett världsomspännande nätverk av oppositionella läkare tillsammans med Uffe Ravnskov, vilken även här firas som ikon i motståndsrörelsen mot statiner.

  För övrigt kan meddelas att våren kommer så smått, mandelträden och mimosan har slagit ut i fager blom vid medelhavskusten! Håll ut! det finns hopp!

 7. 7
  Lars Pekkala säger

  Det märkliga är att när jag tar trycket direkt efter motion kan trycket vara perfekt 120/60 trots att pulsen är hög (90) Man blir aldrig riktigt klok. Kraftig stress kan höja trycket snabbt upp mot 200/100 trots att pulsen är låg (70).
  ================================================================================
  Har tidigare försökt ta upp det här resonemanget, men jag vet inte om man förstod vad jag menade.

  Jag upplever samma som du Sofia.

  Jag menar på att all materia blir smidig när den är uppvärmd, man kan ju enkelt forma stål när man värmt upp det tillräckligtJjag anser att det är likadant med kroppens kärlväggar. Då kärlen är varma på grund av ansträngning/träning så är kärlen smidiga och trycket mot kärlen blir lägre på grund av att dom är varma och smidiga. Eller så är jag helt ute och cyklar.

 8. 8

  Sofia Skrev:

  Professor Göran ang. blodtryck:”Om vi tror på att kroppen har en förmåga att reagera på vad den utifrån utsätts för och internt anpassa sig på ett optimalt sätt …”

  Det här med blodtryck och blodtrycksmediciner är ju inte så enkelt att ta ställning till. Vid en åderbråcksoperation fick jag veta att jag har smala blodkärl. Kan detta vara anledningen till att jag alltid haft normalt undertryck (60-80) men lätt till måttligt förhöjt övertryck (140-170).Kanske är det då bra att jag äter medicin?
  Det märkliga är att när jag tar trycket direkt efter motion kan trycket vara perfekt 120/60 trots att pulsen är hög (90) Man blir aldrig riktigt klok. Kraftig stress kan höja trycket snabbt upp mot 200/100 trots att pulsen är låg (70).

  Blodtrycket är en gåta – jag känner till vältränade, smala personer som har ett tryck på 200/120 – det är inte bara överviktiga som ligger dåligt till,,,,

  Själv tycker jag mig kunna se att avsevärda ökningar på trycket bara jag tänker på något mindre bra – inte undra på att så många behandlas för högt blodtryck då vårdcentralerna mäter detta rätt så slarvigt – själv har jag säkert 10 mmHG för högt om jag mäter det på vårdcentralen.

  Men jag har köpt en egen mätare av bra kvalité som folk i omgivningen avgiftar sig med – många är yra i skallen p g a för lågt tryck och när de slutar med pillren blir de normala igen,,,,

  Att pillren är kontraproduktiva gör ju inte saken bättre – en blodtrycksmedicin som höjer blodsockret hos en överviktig är ju inte till någon större hjälp,,,,

  Jag håller på att läsa in mig på varför vi har högt blodtryck – det finns ett antal enkla orsaker som vilken som helst begriper sig på medan de som ligger högt trots bra fysik, rätt vikt och äter bra verkar förbli en gåta för fler än mig,,,,,

  Sedan är det så klart intressant – hur länge ”extra” kan jag förväntas leva om jag äter si och så piller?

  Om man statistiskt lever endast ett år längre men ska betala detta med yrsel, nedsatt potens, övervikt och annat föredrar jag nog ett kortare liv på riktikt än att vara halvt invalid p g a medicinen,,,,,

  Men inget är så effektivt som livstilsförändringar – jag har hittat värden som anger att 30 minuters promenad 5 ggr i veckan kan sänka långtidssockret med 10% medan en viktnedgång på 10 kg kan förväntas ge en sänkning på blodtrycket om 5 – 15 mmHg – inget piller är så effektivt vad jag känner till,,,

  På amerikanska siter framhålls ofta vikten att hålla insulinet lågt – med Low Carb så klart och genom att äta 2 – 3 ggr per dag i syfte att få så långa insulinfria perioder under dygnet som möjligt – i detta resonemang finner vi ju förklaringen på varför periodisk fasta fungerar bra för viktnedgång och blodsockerkontroll – det finns diabetiker som använder just PF för att hålla sitt blodsocker på normala nivåer.

  Men däremot har jag aldrig lyckats hitta några siffror på hur effektivt Mg är – men kan konstatera att många läkare i USA rekommenderar tillskott av bl a krom och magnesium.

  På 50-talet fanns t o m en läkare som ansåg att T2 var ett symptom som berodde på just krombrist och ville till och med döpa om sjukdomen – jag tror inte han hade helt rätt men heller kanske inte helt fel,,,,

  Jaja – praktiska prov kan vi ju göra – det är enkelt. Vad som sedan är placebo och egentlig verkan får vi aldrig reda på,,,,,

 9. 9

  Lars Pekkala Skrev:

  Det märkliga är att när jag tar trycket direkt efter motion kan trycket vara perfekt 120/60 trots att pulsen är hög (90) Man blir aldrig riktigt klok. Kraftig stress kan höja trycket snabbt upp mot 200/100 trots att pulsen är låg (70).
  ================================================================================
  Har tidigare försökt ta upp det här resonemanget, men jag vet inte om man förstod vad jag menade.

  Jag upplever samma som du Sofia.

  Jag menar på att all materia blir smidig när den är uppvärmd, man kan ju enkelt forma stål när man värmt upp det tillräckligt. Jag anser att det är likadant med kroppens kärlväggar. Då kärlen är varma på grund av ansträngning/träning så är kärlen smidiga och trycket mot kärlen blir lägre på grund av att dom är varma och smidiga. Eller så är jag helt ute och cyklar.

  Det är ju välkänt att en bilmotor som körts hårt och blivit riktigt genomvarm har ett betydligt lägre oljetryck p g a oljan får en lägre viskositet då den värms upp – på mina ”tattartermosar” (Mercedes husbilar) är detta mycket påtagligt, de är ju så gamla att de har en riktig oljetrycksmätare – oljetrycket vid start är typiskt 4 bar vid start medan det efter en timme ligger på 3 bar och kanske på 3,5 bar vid halva maxvarvtalet.

  Det här borde någon idrottsfysiolog kunna?

  Ps
  Ser att det är dags att byta ut tangentbordet igen, det fattas bokstäver lite här och där,,,
  Det är nog bloggarnas fel att de bara håller drygt ett år numera?
  Ds

 10. 10
  Professor Göran säger

  Apropå diskussionen kring blodtrycket.

  Vad jag själv bara inte kan ta till mig är att ett högt blodtryck i sig själv skulle vara någonting dåligt, dvs. själva orsaken till något sjukdomstillstånd. Ingen har på något vettigt sätt lyckats förklara något orsakssammanhang och då finns det för mig heller ingen vetenskap i att sänka blodtrycket. Lite lösa spekulationer förkommer förstås.

  Att högt blodtryck ofta associeras med t. ex. fetma, diabetes och hjärtsjukdom gör ju inte att det är blodtrycket som orsakar sjukdomarna. I min värld försöker faktiskt kroppen rädda sig genom att balansera de fysiologiska processerna i kroppen, sk. homeostas, t.ex. genom att höja blodtrycket. Detta tänkande är helt i den berömde franske 1800-talsfysiologen Claude Bernards anda när han (uppenbarligen förgäves) försökte få medicinare att bryta med den medeltida skolastiska högfärden och få medicinarna att tänka i mer naturvetenskapliga banor kring orsak och verkan.

  Det är som om det idag inte finns något förnuft över huvud taget i dagens medicinvärld och är det någon läkare som tänker i vetenskapligt förnuftiga banor och trotsar detta medicineringsnonsens och läkemedelsbolagens påbud så sitter som bekant legitimation väldigt löst.

  ”Det är synd om läkarna ty de veta icke vad de göra.”

 11. 11

  @ Professor Göran:

  Det låter rimligt att ett betydligt högre blodtryck än normalt kan vara skadligt men tydligen som proppar och inte av söndersprängda ”ledningar”.

  Är risken för proppar större vid högre blodtryck eller är det så att folk som har högt blodtryck har större benägenhet att få proppar? Om proppbildandet beror på annat än det höga trycket borde man ju söka orsaken där istället för att sänka trycket?

  Om man betraktar vårt ledningssystem borde ju ett högt ”systemtryck” rimligtvis minska risken för proppar men å andra sidan kan ju en propp med hjälp av ett högre tryck möjligen nå ut i det ”finkalibriga” ledningssystemet?

  Jag var först tveksam till dina teorier men efter ett 10 – tals timmars surfande hittar jag inga bra skäl till att sänka blodtrycket – finns det ingen annan som kan redogöra för höga blodtryck kan vara farligt?

  När det gäller äldre, normalviktiga personer verkar det tveksamt att ordinera piller för blodtrycket – många äldre känner sig yra i skallen och skulle säkert må betydligt bättre om de finge ha ett av kroppen inställt värde – jag tänker på personer som är 70+,,,,

  Sedan är det nog många äldre som får högt blodtryck p g a oro för just blodtrycket – uppskrämda av diverse sjukvårdspersonal?

 12. 12
  ragnhild säger

  Nå är det tid för ”glupa” läkara att se innom denne ”arenaen” = uppmaning!

  Mycket god krönika – och kommentarer/hypoteser – skulle ønska de utveklades än mera.

  Tack alla – och Dacke; – tack för naturbildet 🙂

 13. 13

  Det nämndes några bra böcker här tidigare (som K påtalade) och en annan bra bok är Dr Matthias Raths bok ”Varför djur inte får hjärtattacker… men människor dör av dem!”
  K:s bägge böcker + den jag nu nämnde tycker samma om läkemedelsindustrin och dess alltför stora makt och hur sjukdomar skall botas/lindras!

 14. 14
  Hasse Enarsson säger

  Vem är professor Göran?
  Det är nog bra att ha en CV på vederbörande.

 15. 15

  Jag hade förut som så många andra här ett förtroende för läkare och sjukvården , men detta har ändrats nu såklart när man hör om alla skräckhistorier .. som denna ! https://fethalsa.wordpress.com/2013/02/23/knappt-att-jag-orkar-lasa/

  Att inte vissa ens har ett uns av vett att vara nyfiken på varför vissa sk råd inte funkar utan bara köra på i gamla spår är skrämmande !!! När försvann nyfikenheten och vettet ??

 16. 16

  @ Tombola:
  En bekant till mig har fått njurskador, som man skyller ett högt blodtryck för. Någon läkare, som kan ha en åsikt???

 17. 17

  Dacke Skrev:

  @ Tombola:
  En bekant till mig har fått njurskador, som man skyller ett högt blodtryck för. Någon läkare, som kan ha en åsikt???

  Jag trodde du var läkare själv,,,,

  Min sambo kallar mig ibland för ”hobbydoktorn” men det är nog sannolikt ofarligt att följa mina ordinationer som enbart består av naturlig mat & styrketräning,,,,, 🙂

 18. 18

  Vilken fruktansvärd vårdhistoria på Fet hälsa-bloggen! Man kan bara hoppas att något ändrats till det bättre sedan 2007 men man tvivlar ju när man om igen hör hur folk kan behandlas. Man ska inte behöva få dålig vård på grund av ren, onödig kunskapsbrist förutom vad övrig resursbrist kan medföra.

  I dagens läge borde det vara ett baskrav att ALLA som arbetar i vården vet vad socker, stärkelse och kolhydrater är och hur det verkar i kroppen och i vilka livsmedel i vilka mängder det finns!!

 19. 19
  Ingvar Bejvel säger

  Högt blodtryck är troligtvis kroppens försvar mot dålig syresättning. Hos en ung individ är syresättningen 97 – 100 procent. Under 70 procents syresättning är livshotande. Att sänka blodtrycket med medicin är att angripa symptomen, vilken är en vanlig inriktning av sjukvården.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Sofia:

  Jag anser att man måste använda sitt eget förnuft och inte blint lita på vad läkarna säger vilket förstås inte betyder att man inte ska lyssna på dem över huvud taget. Allt de säger är trots allt inte fel!

  Den evolutionära, darwinistiska utvecklingen av blodtrycksregeleringen bland oss ryggradsdjur går många miljoner tillbaka i tiden. Inte minst dinosaurier av den typ som hade sina små huvuden 20 m upp i luften måste rimligtvis haft ett ganska höga blodtryck för att blodet skulle kunna ta sig upp till den lilla hjärnan. Girafferna har nog också ett speciellt regleringssystem.

  Faktum är att om inte detta system fungerar med tillräckligt högt tryck så att alla delar av kroppen får blodförsörjning så dör vi ganska omgående. Om hjärnan inte får blod så svimmar vi och huvudet hamnar på fotnivå där blodtrycket är högre

  Det lilla jag förstått om blodtrycket indikerar som Tombola är inne på att det är de finaste kärlen, kapillärerna, som är det största hindret för blodflödet. Min egen hypotetiska spekulation kring detta är därför, att det hos personer i det metabola syndromet (feta, diabetetiker eller hjärtsjuka), är dessa ådror och omgivningar som blir inflammerade och svullnar på grund av de kolhydrater vi äter och denna svullnad hindrar det nödvändiga blodflödet genom dessa fina kapillära kärl. Kroppen svarar då med att höja blodtrycket för att blodet ska fortsätta flöda genom dessa kapillärer.

  Jag skulle aldrig själv drömma om att ta någon blodtryckssänkande medicin och man kan undra om de som tar sådan medicin märker av att fingrar och tår då blir kallare än när de trotsar läkarna och istället avstår från medicineringen och därmed accepterar kroppens egen bestämning av ett högre blodtryck. Detta skulle inte förvåna mig och skulle också bekräfta att det kanske inte är så smart att hindra kroppens egna försvarsmekanismer.

  Nå – genom att ta bort det ämne som förgiftar kroppen, dvs. kolhydraterna, har jag själv som hjärtsjuk och min hustru som allvarlig diabetiker båda nu ett blodtryck på 110/60 i vila. Som jag själv tolkar dettta så kan nu blodet lättare strömma genom de finaste kapillärerna och därmed behövs inga höga tryck. En enkel förklaring men logisk.

  När jag däremot drabbas av min kärlkramp, vid fysisk ansträngning eller upprördhet, och då ådrorna drar ihop sig, höjer kroppen omedelbart blodtrycket till 170/110 förutom att pulsen stiger kraftigt. Vid sådana tillfälle tar jag då om jag har möjlighet min enda hjärtmedicin, vilken dessutom är den allra bästa och dessutom helt receptfria medicinen som läkemedelsbolagen inte tjänar en enda krona på, och den medicinen är en normalstor Whisky. Efter några minuter har ådrarna slappnat och blodet kan lättare strömma fram varvid blodtrycket snabbt sjunker till normalvärden runt 120/70. Kan någon vettig människa förstå varför man som hjärtsjuk inte kan få den bästa och billigaste hjärtmedicinen utskrifen på recept (som man fick för hundra år sedan) och under högkostnadsskyddet? Betablockerare och nitropreparat är läkarna dock väldigt pigga på att skriva ut.

 21. 21

  .@ Professor Göran:
  Det förekom som medicin vid havandeskapsförgiftning (toxicos) att man gav mammorna etanol (alkohol) via dropp, för att just sänka trycket. Men det är förstås också historia. Whisky smakar nog bättre, för de, som tycker om smaken.

 22. 22
  Carina Pettersson säger

  Professor Göran: har du sett filmerna https://www.artimus.se/whocaresinsweden/sv/whocaresinsweden.php

  kolla och sedan kan du gärna kommentera. De är tämligen grundläggande och förklarande…..

 23. 23

  @ Tombola:
  Jag tackar för komplimangen. Jag har dock den förmånliga situationen att kunna räkna 4 välrenomerade läkare i bekantskapskretsen, men de bloggar inte, vad jag vet.

 24. 24
  Capt Joe säger

  @ Sofia:
  Jag har också sett att mitt tryck är normalt efter ansträngande motion, men måttligt högt (150/95) i vila Trodde det berodde på att ledningarna är ansträngda och lättare släpper fram blod. Misstänkte även leverproblem men vill ej fråga läkare om saken, vill kanske inte veta, eller mer så att jag vill inte ha det journalfört.

 25. 25
  Tvillingsyster säger

  Hasse Enarsson,

  Till att börja med läs följande:
  https://www.chalmers.se/mmt/SV/forskning/yt-och/personal/goran-sjoberg

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Tombola:
  Jag kan inte svara på om det är bra att medicinera mot högt blodtryck eller ej. Det finns nog inte ett entydigt svar inom vetenskapen. Men som läkare känns det helt omöjligt att låta bli att medicinera ett mycket högt blodtryck. Legitimationen skulle sitta väldigt löst om patienten blev sjuk och anmälde den ansvaríge läkaren som inte hade medicinerat. Blodtrycksmedicinering är mycket grundmurat inom medicinen idag.
  Däremot kan man rucka lite på gränsen för högt blodtryck.

 27. 27
  Hanveden säger

  Så här skrev jag på kolhydrater i fokus efter att ha tillämpat LCHF i ca ett halvår. Skrämmande vad rätt jag tänkte så tidigt i mitt LCHF-liv…

  https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d716256b9cb46221d071624-varfor-ar-vi-dar-vi-ar

  mLCHFh B-) .

 28. 28

  Stort tack för alla intressanta kommentarer!

  Efter en åderbråcksoperation för tio år sedan sade kirurgen till mig att jag har ”smala blodkärl” d.v.s. vener. Det kan kanske förklara att jag har normalt undertryck (60-80) men lätt till måttligt förhöjt övertryck (150-170)? Jag accepterade utan att fråga vad det innebär i praktiken. Kanske man borde be om en ”kärlröntgen”? Jag har fått för mig att om jag (70+) har smala blodkärl kanske jag ska äta en låg dos blodtrycksmedicin så att påfrestningen på dessa mina ”smala blodkärl” inte blir för hög.

 29. 29
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Sofia:
  Jag tror inte att det finns vetenskapliga belägg för att det är vettigt att medicinera ditt måttligt förhöjda blodtryck.
  SBU gjorde en uppdatering av vetenskapligt underlag för behandling av måttligt förhöjt blodtryck 2007:
  https://www.sbu.se/sv/Publicerat/Gul/Mattligt-forhojt-blodtryck-uppdatering-2007/
  Själv skulle jag inte medicinera mig för ett sådant blodtryck, utan bara fortsätta att äta LCHF.

 30. 30

  ”Som många säkert förstått är jag en vän av LCHF-bloggar, som Annikas, för att de utgör ett demokratiskt motgift, ja rent vetenskapligt, om än försvinnande blygsamt, men dock knappast obetydligt, mot den snedvridna dogmatik med vilken läkemedelsbolagen idag impregnerar nästan all medicin och sjukvård. Inte minst får jag massa tips på många bra böcker som gör upp med denna religiösa dogmatik.”

  Snälla, kan du inte be någon om hjälp att skriva så att man orkar läsa dina krönikor.

 31. 31
  Professor Göran säger

  @ Carina Pettersson:

  Jag har sett dem och tycker som du att dessa tre filmer är helt suveräna förstås för att de helt och hållet stämmer med den bild av cyniska läkemedelsbolag som jag själv försöker förmedla i mina krönikor och den som också finns i boken ”Seeking Sickness”. Dessutom är de väldigt professionella på alla sätt och vis och man önskar därför att de skulle visas på bästa sändningstid i våra vanligaste TV-kanaler. Jag hoppas på det men det går förstås att se dem via din länk redan nu.

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Tack för länk! Intressant läsning!

  Det är en sak att tala om associationer, dvs. att de som dör i hjärtinfarkter också ofta har högt blodtryck och detta är nog odiskutabelt och det är en helt annan att tala om samma association som en riskfaktor. Genom att förvandla en association till en riskfaktor antyder man i mina ögon att vagnen är före hästen, dvs. att högt blodtryck orsakar hjärtdöd och det är detta som jag själv inte är övertygad om.

  Om man däremot har gjort välkontrollerade studier där man har delat upp en stor grupp patienter med högt blodtryck i två grupper varav den ena fått blodtrycksmedicin som sänkt trycket medan den andra fått leva med sitt höga blodtryck, och utan andra förändringar, och man sedan övertygande har kunnat visa att risken för hjärtinfarkter är betydligt lägre i den blodtrycksmedicinerade gruppen så talar detta förstås för att blodtrycket i sig är skadligt även om det i och för sig inte utgör ett vetenskapligt bevis för att så är fallet.

  Dessutom litar jag inte för ett ögonblick på läkemedelsbolagen som genomför denna typ av forskning, speciellt om skillnaderna är små mellan de två grupperna och att en hel del statistiskt manipulerande ingår i själva utvärderingen vars syfte förstås är att framhäva fördelarna med den aktuella medicinen.

  I min naturvetenskapliga värld måste det också det också finnas en rimlig logisk fysiologisk förklaringsmodell som jag kan köpa för att bli övertygad.

 33. 33

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 11 Tombola:
  Jag kan inte svara på om det är bra att medicinera mot högt blodtryck eller ej. Det finns nog inte ett entydigt svar inom vetenskapen. Men som läkare känns det helt omöjligt att låta bli att medicinera ett mycket högt blodtryck. Legitimationen skulle sitta väldigt löst om patienten blev sjuk och anmälde den ansvaríge läkaren som inte hade medicinerat. Blodtrycksmedicinering är mycket grundmurat inom medicinen idag.
  Däremot kan man rucka lite på gränsen för högt blodtryck.

  Visst är det så som du säger – men jag har en känsla av att många läkare är lite för snabba med att skriva ut blodtrycksmedicin och jag är rätt så tveksam till medicineringen av äldre som jag personligen tror får stora nackdelar av pillren.

  Själv kommer jag nog att välja en eventuell ”snabb död” istället för ett liv i yrsel under många år,,,,

  Det gäller inte bara att bli så gammal som möjligt – man ska ha ett liv värt namnet oxå,,,,

 34. 34

  Dacke Skrev:

  @ Tombola:
  Jag tackar för komplimangen. Jag har dock den förmånliga situationen att kunna räkna 4 välrenomerade läkare i bekantskapskretsen, men de bloggar inte, vad jag vet.

  Ibland har jag nog tyckt att det är mycket ”doktorsspråk” i dina inlägg för att komma från en renodlad amatör – därav misstanken att det var en läkare bakom signaturen Dacke,,,,

  Själv önskar jag att det skulle finnas en ”medicinsk översiktskurs” ungefär i samma stil som den juridiska översiktskurs som gavs under mina universitetsstudier i maskinteknik – men den kanske redan finns?

 35. 35
  Kattmoster säger

  @ 30 Flora:

  Man?

  Kanske kan du be någon person i din närhet att översätta dem åt dig.

 36. 36
  ragnhild säger

  #30
  Idag läste jag prof. Görans krönika en gång – den gick rätt hem = tyckte den var kanske den bästa hittils. Förklaringen på det kan vara att efter att ha läst de tidigare så har jag fått ett grunlag att forstå innholdet utifrån.

  Nej, prof. Göran – jag vet – stöd behöver du inte – jag tycker bara att dina krönikor är mycket – ja relevanta och intressanta och tacker. Perspektivet ökar!

  Flora – och jag skriver och läser som ”svorska/norsksvo….. ” whatever – har m.a.o. inte dina förutsätningar att forstå språket – men forstår endå 😉

  Ge inte upp – innholdet är så absolut värd att få med sig.

 37. 37
  Professor Göran säger

  @ ragnhild:

  Tack för din ständiga uppmuntran! 🙂

 38. 38
  LCHF-Bengt säger

  Tackar för ännu en bra krönika, och intressanta kommentarer av alla.

  Efter mina operationer av hjärta och en tumör som gick bra utan komplikationer, utom förmaksflimmer som drabbade mig då och då efter att de skurit i hjärtat, de gick över efter några minuter och åt naturligtvis mediciner mot detta, samt blodtrycksänkande.
  När jag på allvar började med strikt lchf ganska snart efter operationerna, ville jag ta bort alla mediciner för att verkligen ge kosten en riktig chans. Medicinerna minskades ner och togs bort efter 2 veckor. Återhämtning och tillfrisknande gick riktigt fort, och sen dess har jag bara varit frisk och glad, snart 3 år sen nu. Otroligt!

  En upptäckt jag har konstaterat vad gäller förmaksflimmret, är att det endast uppstår i samband med intagande av felaktig kost och stress, och stressen känner jag komma samtidigt med kolhydratrik mat eller annat onyttigt, men så länge maten bara består av lchf-mat uppstår inte förmaksflimmret. Kanske värt att testa kosten mot denna åkomma också.

 39. 39
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Nu blev jag intresserad!

  Vilken typ av hjärtoperation?

  Jag är själv väldigt tveksam till bypass operationer efter att ”kaxigt” ha tackat nej till en sådan för 14 år sedan och som man konstaterade efter några års uppföljningar ”Klarar sig bra på kosten!”.

 40. 40
  LCHF-Bengt säger

  Professor Göran Skrev:

  @ LCHF-Bengt:

  Nu blev jag intresserad!

  Vilken typ av hjärtoperation?

  Jag är själv väldigt tveksam till bypass operationer efter att ”kaxigt” ha tackat nej till en sådan för 14 år sedan och som man konstaterade efter några års uppföljningar ”Klarar sig bra på kosten!”.

  Jag hade typ förstorat/ tjockt hjärta, trångt runt en klaff som störde pumpfunktionen, åtgärdades genom borttagande av en del av muskeln.
  Mina ådror var friska.

  Jag blev väldigt trött vid ansträngning, och hjärtat slog så hårt ibland att jag vaknade av att hela sängen gungade pga hjärtslagen, ganska skrämmande.

  Idag är jag helt frisk och känner inte av hjärtat alls, frågan är vaför jag fick dessa fel? inga ärftliga faktorer, så då återstår livsmiljö, dålig kost, för många öl, inget idrottande.

  För mig var operation enda lösningen, livet kändes meningslöst som det var, orkade bara jobba, sen vila resten av dygnet.

 41. 41

  @ Dacke:
  En bekant till mig fick levertransplantation och var bokad för ditto med sopiga
  njurar. Men efter ett par veckor med ny fungerande levern återkom njurfunktionen!
  Så – amatörrådet – till din bekant blir LCHF med extra fett för att spola ren levern DAGLIGEN.
  T.ex mängder med olivolja på salladen, ”typ Jeanne Calment” , vilken förmodligen höll henne
  frisk i flera årtionden efter ”best before date”.
  Annars en jättebra och nu även lättläst krönika av Professor Göran!

 42. 42
  LCHF-Bengt säger

  Fortsättning av min historia.
  Varje halvår efter operationerna har jag varit in på koll, både på hjärtat, och tittat efter ev nya tumörer, men inget avvikande har upptäckts, och alla blodprover har sett bra ut enligt sjukvården, ändå tycker doktorer att jag borde få i mig något med kolhydrater per dag. Men mina värden är ju bra, och min hälsa försämras drastiskt med kolhydrater, försöker jag, men förstår att det är meningslöst att diskutera vidare.
  Jag skulle gärna ställa upp på dessa undersökningar, men, har nu i höstas tackat nej till flera sådana, pga att jag är frisk, och tycker det är bara onödigt.

  Jag sysslar istället med egna undersökningar av mina blodvärden, och kollar upp sådant som inte sjukvården tittar på. tex, omega 3-6 balansen, D-vitamin osv, och där har jag fått både justerat kosten och tyvärr äta extra kosttillskott för att få ordning på värdena. Senast var jag på Arteriografundersökning och QRmA – frekvensanalys, som visar på att jag hade bla, brist på magnesium, så jakten går vidare till den perfekta hälsan, like kul är det, och hittar massor med matnyttigt på denna blogg. Tackar.

 43. 43

  LCHF-Bengt Skrev:

  Fortsättning av min historia.
  Varje halvår efter opertionerna har jag varit in på koll….:
  jag hade bla, brist på magnesium, så jakten går vidare till
  den perfekta hälsan, like kul är det, och hittar massor med
  matnyttigt på denna blogg. tackar.

  Intressant ang mg. Var utan magnesium några dagar vid min vistelse i
  Spanien i Jan. Började få dubbelslag, trodde det berodde på för mycket kaffe
  och vin, men när jag fick den rekommenderade dagsdosen på mg 400mg försvann
  dubbelslagena.
  Exakt samma symptom hade jag hemma för 10 år sedan, då påbörjades min blodtrycks-medicinering.

  Informationen om magnesium diskuterades samtidigt här på Annikas blogg.

 44. 44
  Vox Humanae säger

  Här kommer en lättläst version av Görans krönika:

  Jag läser många bloggar och böcker.
  Det hjälper mig att skriva.
  Jag läste i en bok att folk tror på sånt som händer ofta.
  Läkemedelsbolagen fuskar när de säger att kolesterol är farligt.
  De säger att deras mediciner mot kolesterol gör folk friska.
  Då tror många på det.
  Många läkare tror också på det.
  Då får bolagen sälja mycket mediciner.
  En annan sak man fuskar med är att säga att högt blodtryck är farligt.
  Jag tror att kroppen vet när den ska höja blodtrycket.
  De som jobbar med medicin fuskar.
  Därför tror jag inte så mycket på dem längre.

  Professor Göran översatt av Vox Humanae

  Personligen så läser jag hellre orginalet, det är som att lyssna på en symfoni eller att se en balett. Det är hela mönstret av det som händer i texten som gör att det blir vackert och njutbart. Visst kan man bryta sönder musik och dans i deras beståndsdelar för att alla ska kunna förstå vad som händer, men det är ju som sagt helheten och mönstret i helheten som gör det till en upplevelse.

 45. 45

  Conny Skrev:

  LCHF-Bengt Skrev:

  Fortsättning av min historia.
  Varje halvår efter opertionerna har jag varit in på koll….:
  jag hade bla, brist på magnesium, så jakten går vidare till
  den perfekta hälsan, like kul är det, och hittar massor med
  matnyttigt på denna blogg. tackar.

  Intressant ang mg. Var utan magnesium några dagar vid min vistelse i
  Spanien i Jan. Började få dubbelslag, trodde det berodde på för mycket kaffe
  och vin, men när jag fick den rekommenderade dagsdosen på mg 400mg försvann
  dubbelslagena.
  Exakt samma symptom hade jag hemma för 10 år sedan, då påbörjades min blodtrycks-medicinering.

  Informationen om magnesium diskuterades samtidigt här på Annikas blogg.

  Alkohol höjer pulsen med 10 – 15 % på morgonen efter och det verkar oxå som hjärtat går lite i otakt,,,,

  Detta verkar vara vanligt – finns en del skrivet om detta på nätet så det är ingen enskild företeelse. Vi är oxå några som mätt blodtrycken dagen efter och resultaten i procentuell höjning är ungefär lika – nu är det ju inte 2 glas vin det handlar om utan betydligt mera – ibland måste man utstå sådant för att kunna utföra lite ”hobbyforskning”,,,,

  Naturligtvis borde man prova att dricka måttliga 2 glas vin (1 för kvinnor) vilket många rekommenderar dagligen, t ex Charlotte Erlanson-Albertsson men jag tycker det är för mycket – det känns av dagen efter men det skulle inte förvåna mig om ett måttligt intag av rödvin kanske sänker vilopulsen något?

  Rimligtvis borde brist på Mg medföra styvare ledningar och därmed högre blodtryck, hög insulinhalt sägs förhindra att Mg verkligen kommer in i cellen – om detta står att läsa på dr Mercolas site och även på andra siter men hur stor andelen som beror på Mg-brist i själva cellerna har jag aldrig hittat något svar på.

  För enligt vad dr Mercola hävdar kan man mycket väl ha tillräckligt med magnesium i blodet men inte få in det i cellerna om insulinnivån är för stor – Mercola hävdar ju att blodtrycket i första hand beror på för hög insulinhalt – om blodtrycksmedicin anser han att det är ok under en tid tills man åtgärdat den egentliga orsaken till det höga blodtrycket – detta görs enligt honom med Low Carb och motion så klart – det är nog inte så många som fått sådana tips av sin läkare på en svensk vårdcentral – å andra sidan är det kanske ingen idé – folk i allmännhet är rätt så lata av sig och äter hellre potatis och bröd om än med en växande samling pillerburkar omkring sig – jag har sett så många tragiska och helt onödiga naturalförlopp i min omgivning men om personen ifråga inte vill ändra sig så är ju valet deras,,,,

  Dock – intressant är att även Mercola har hakat på trenden med periodisk fasta och högintensitetsträning – det senare gör han på en crosstrainer men det går ju att utföra med i stort sett vilken fysisk övning som helst.

  Så gör ju oxå FYSS-handboken vilken hävdar att man då och då bör öka takten i promenader så att puls och svettning kommer igång – det sista tror jag är en viktig del för att rensa ut kroppen som många bortser från.

  Det har ju ofta diskuterats om motionens inverkan på diabetiker – att den inte alls ska ha någon betydelse – jag tror att man ”lullat” runt i alltför maklig takt vid dessa prover – det skall nog till lite intensitet om det ska ge resultat?

 46. 46

  Tack Tombola för info .Tack Prof Göran för en intressant krönika..

  TOMBOLA; Är nu inne på mitt 5:e år med LCHF. Mår väldigt bra inga sjukdagar har ätit mg i flera år pga får kramper i benen annars ca 200mg per dag. Äter 1g L-arginin per dag dessutom Min läkare sa att blodtrycksmedicinen var inte för högt blodtryck utan att .förhindra stroke. Så jag fortsätter med den men har aldrig tagit de ordinerade statinerna.
  Är 66 år, rör på mig golf , slalom och promenader. Har matlagning som hobby

 47. 47

  @ Conny:
  Jag hade i många år kramp i benen och lite varstans och åt Mg som tillskott – det hjälpte delvis. När jag senare började med LCHF minskade kramperna betydligt men försvann i stort sett helt när min dåvarande sambo flyttade – hon höll på att ta livet av mig och det var nog det ständiga ”krigstillståndet” som orsakade kramperna – någon annan förklaring har jag inte eftersom kramperna försvann efter 14 dgr i frihet,,,

  Men prova på styrketräning – det verkar vara utmärkt för att få ordning på kroppen, en rejäl genomkörning i en benpress är min favorit ochjag tror det är ett utmärkt sätt att slippa kramp på,,,,

 48. 48
  Helena Hesselmark säger

  David Hume skrev sin första bok en trilogi ”Om förståndet”, ”Om passionerna” och ”Om moralen” i ett franskt jesuitkloster omkring 1740.
  När de tre delarna kommit sa Hume : ” Den föll dödfödd från tryckpressen”.
  Den var alltså ingen succé direkt. Hume söker då en professur i etik i Ediinburgh men förkastas pga. sina uttalade åsikter. Lika illa går det i Glasgow över en tjänst i logik.
  Senare i livet hade han större framgångar med sitt författarskap.
  Han dog i cancer. Stoiskt lugnt övertygad om sitt totala utslocknande.
  Han blev den skotska litteraturens prydnad.

 49. 49
  Professor Göran säger

  @ Helena Hesselmark:

  Nå – Newton var definitivt djupt djupt religiös (det mesta av hans skriverier , som Unitarian, och gömda i en stor koffert, lär också ha handlat om religion och det måste förstås ha varit lite trixigt med tanke på att han var medlem av Trinity College) medan David Humes texter knappast utstrålar något sådan religiositet om jag nu inte helt har missuppfattat hans texter. David Hume publicerade dessutom av förståeliga skäl därför också sina texter anonymt. Båda verkar förstås ha fått sin vetenskapliga kritiska energi från ett ”antidoktrinärt” tänkande.

  Det slår mig också att det nog vid denna tid (1600-talet och 1700-talet) troligen var svårt att ägna sig åt någon intellektuell verksamhet utanför det ecklesiastiska fältet. Den franske 1800-talsförfattaren Stendahl tycker jag skildrar detta dilemma på ett väldigt talande sätt i sin bok ”Le Rouge et le Noir”.

  Själv ser jag, som jag brukar påpeka, ingen större skillnad mellan vetenskap och religion annat än den senare måste vara doktrinär medan den förra inte kan vara det. Båda försöker förstås förklara världen efter bästa förmåga. När jag hävdar att medicin inte rör sig om vetenskap utan om en religion så är det just för att den är doktrinär. Få LCHFare tvivlar heller på detta faktum.

 50. 50

  ”Ang. leg läkare Annika Dahlqists råd rörande ”Kolhydratsnål” kost. För viktnedgång och ”välmående” också illustrerad i ett bakgrundsmaterial om lågkolhydratkost.

  Fråga: Är denna behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet ?

  Svaret på frågan är ja, …med motiveringen att ett antal studier har visat effekter i kortare perspektiv och att evidens (= bevis) för farlighet inte framkommit i hittills gjorda systematiska litteraturgenomgångar. …” – slut citat härifrån.

 51. 51
  Professor Göran säger

  @ Gustaf:

  Ja – jag läste nu denna fruktansvärda berättelse och den visar verkligen hur fullständigt sjuk vår sk. sjukvård är när det gäller våra äldre. Det värsta är att många anhöriga bär på samma typer av berättelser – själv har jag två.

  Just nu är jag , som Ivan Illich, inne på att man, speciellt som LCHFare, helt enkelt måste vägra låta sig läggas in på sjukhus om man känner att man har hamnat i livets utförsbacke. Det är faktisk oändligt mycket bättre att dö hemma hos sina nära och kära där man inte blir misshandlad och förödmjukad, på alla sätt och vis, av en högfärdig dogmatisk, okunnig och ointresserad personal som VET. Självmord, på hemmaplan, i detta läge låter, hur orimligt detta än kan verka, som en mycket mer attaktiv utväg för alla inblandade i jämförelse med en institutionaliserad misshandel och vanvård till döds. Då vet man som anhörig i alla fall att ens kära inte har förödmjukats i livets slutskede som i detta och de två fall jag själv har erfarenhet av.

 52. 52
  ragnhild säger

  @ Vox Humanae:Personligen så läser jag hellre orginalet, det är som att lyssna på en symfoni eller att se en balett. Det är hela mönstret av det som händer i texten som gör att det blir vackert och njutbart. Visst kan man bryta sönder musik och dans i deras beståndsdelar för att alla ska kunna förstå vad som händer, men det är ju som sagt helheten och mönstret i helheten som gör det till en upplevelse.

  Gillar; Humoristisk förkortning som jag ser det. (skrattar)

  Hoppas dock ingen blir inspirerande av den ….. ”telegraf-stil”/bruksanvisning – manglar bara illustrationer allá Ikea´s 😉

  Det kopierade herovan tycker jag var en fin assosiation. Min kompliment 🙂

  Och så -efter en dag med bl.a. visitas´r innom ekonomistyrd sjukvård:

  https://www.youtube.com/watch?v=c4mWTB0WS4E

  Tror det är den kunstform som är mitt hjärta närmast. Och tänk på våra förfädrar här nord – de måste vara stärka, smidiga och utholdande – inte?

 53. 53

  @ Annika Dahlqvist:

  Apropå uppfunnen sjukdom tycks det som tidigare ansågs vara ett normalt undertryck (halva övertrycket) numera tyda på kärlsjukdom.

  ”Även skillnaden mellan över- och undertrycket, ”pulstrycket”, är intressant. Om skillnaden är stor (ex 170/85) så tyder det på hårda, stela kärl – ofta på grund av kärlsjukdom. Blodkärlen kan då inte utvidga sig så mycket när pulsvågen från hjärtat kommer varför övertrycket blir högt”.

 54. 54

  @ Professor Göran: ”Om vi fortfarande tror på att kroppen har ett försvar mot yttre hot så tror vi också att blodtrycket ingår i detta försvar /…/ Jag anser att man måste använda sitt eget förnuft och inte blint lita på vad läkarna säger vilket förstås inte betyder att man inte ska lyssna på dem över huvud taget /…/ att högt blodtryck orsakar hjärtdöd och det är detta som jag själv inte är övertygad om /…/ att högt blodtryck orsakar hjärtdöd och det är detta som jag själv inte är övertygad om.

  Tack prof. Göran, Dacke, Lars P, Tombola, dr Annika m.fl. Ni ska veta att jag läst igenom era kommentarer många ggr vägt för och emot. Beslutet som jag slutligen tar kommer givetvis att basera sig på vad jag tror är bäst; tveklöst tror jag mer på att min kropp ”vet vad den gör” än på läkemedelsindustrin och dess förlängda arm. Under tiden som jag känner mig för har jag bestämt mig för att trappa ner – testa och se vad som händer …

 55. 55
  Ann Kristin säger

  Jag har satt ut Enalapril på eget bevåg, nu inne på tredje dagen, håller koll på blodtrycket och gör tabell över hur det ligger, 5-6 ggr per dag. Jag fick så svåra biverkningar, ödem i svalg och ansikte, muskelvärk och kramper, hosta, dimsyn, dimmig i huvudet.

  Så här långt håller sig blodtrycket runt120-170/80-100, känns helt ok. Min grunddiagnos är en blodpropp i höger hjärnhalva, med symptom som trötthet, minnesproblem, initialt också problem med siffror och bokstäver. Efter tre dagar känns det som socker dricka i huvudet, blodet rusar runt i hjärnan och dimmighet, dimsyn och andra problem har avtagit rejält.

  Jag har tdidigare satt ut Simvastatin, eftersom jag höll på att gå under i muskelförtvining och högt blodtryck. Blodtrycket steg till 220/130, trots Enalapril. Detta efter endast tre månaders medicinering. Eftersom jag bara är 56 och varken hade annat än lätt förhöjt blodtryck/blodfetter så vill jag undvika totalt handikapp. Jag negligerar inte en stroke, men det känns som att medicinerna gör mig mer skada än nytta.

 56. 56
  Professor Göran säger

  Sofia, Ann-Kristin

  Man måste som ni gör använda sitt sunda förnuft. Mår man dåligt av någonting som t.ex. blodtryckssänkande medel eller kolesterolsänkande medel så säger också detta sunda förnuft att man ska ge tusan i det. Man kan heller inte sättas i fängelse för att vägra ta mediciner som skrivs ut.

  Jag var själv hos en hjärtspecialist idag och han skrev ut 5 (!) olika mediciner för att detta stod i hans ”bibel”. Mitt förnuft som är baserat på 14 års erfarenhet säger dock att jag aldrig kommer röra vid dessa pillerburkar. Men läkaren har förstås gjort sitt jobb genom att följa doktrinerna.

  LCHF är däremot en kost som tar bort själva orsaken till hjärtproblem och höga blodtryck dvs. kolhydraterna. Läkaren var totalt ointresserad av att diskutera denna fråga. Men för mig är idén om att ta bort det som i princip har förgiftat kroppen under många år en väldigt sund vetenskaplig princip.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa