Omega-6 kan öka risken för cancer

Artikel i Expressen.  Professorerna befarar att LCHF kan öka risken för bröstcancer. Men sedan säger en att det är intaget av fleromättade fetter som kan medföra en ökad cancerrisk.
Den absoluta majoriteten av fleromättade fetter vi får i oss består av omega-6. LCHF varnar för överintag av omega-6, och rekommenderar i stället naturliga mättade fetter, som inte är lika aggressivt oxiderande och inflammationsframkallande som omega-6.
Det är Livsmedelsverket och dess medlöpare kostprofessorerna och dietisterna som rekommenderar fleromättat fett och omega-6.

Ann Fernholm har gjort en faktakoll om fett och bröstcancer.

 

Comments

 1. 1

  Ann Fernholm har gjort ett bra jobb, rekommenderar starkt att läsa vad hon kommit fram till!

 2. 2
  Ethel Loberg säger

  Jag har en OT fråga här. Vid en diskussion om LCHF idag fick jag en fråga jag inte kunde redogöra för så nu ber jag om hjälp.

  Frågan: ”Varför är bröstmjölken söt? vi får ju redan som bebisar vänja oss vid den söta smaken”

  Så vad svarar vi på det? Hjälp!

 3. 3
  ADHD mamman säger

  Tyvärr är det väl så att även animalier har mycket Omega 6 nuförtiden. Djuren föds upp på kraftfoder och sojabönor och den nyttiga laxen på konstigheter i fodret och får tillsatta färgämnen för att bli röd i köttet. Oavsett LCHF eller annan kosthållning, skulle vi säkert må bättre om fler valde ekologiskt.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Ethel Loberg:
  Antagligen för att barnet ska växa mycket behöver det socker som främjar insulin som stimulerar tillväxten.

 5. 5
  Ethel Loberg säger

  Tack Annika för svarshjälp, nu ska jag använda det svaret för det låter ju väldigt logiskt.

 6. 6
  ragnhild säger

  Ja – förr tog jag omega-3 tilskott utan att tänka på omega 6. Fortsätter med omega 3 + tänker 😉

 7. 7

  Ethel Loberg Skrev:

  Jag har en OT fråga här. Vid en diskussion om LCHF idag fick jag en fråga jag inte kunde redogöra för så nu ber jag om hjälp.

  Frågan: ”Varför är bröstmjölken söt? vi får ju redan som bebisar vänja oss vid den söta smaken”

  Så vad svarar vi på det? Hjälp!

  När våra kroppar ”konstruerades” fanns nog inte mycket socker att tillgå – kan ju vara så att det förr var en fördel att snabbt tillvänjas vid söt smak men på den tiden kanske en människa konsumerade lika mycket socker under sin livstid som en människa idag stoppar i sig på mindre än ett år?

  De som idag är överviktiga och gillar söt mat hade nog bra förutsättningar att klara livet på stenåldern medan de som kan äta vad som helst men förbli trådsmala hade dukat under på den tiden – idag är det ju tvärtom,,,

 8. 8

  Ethel Loberg Skrev:

  Jag har en OT fråga här. Vid en diskussion om LCHF idag fick jag en fråga jag inte kunde redogöra för så nu ber jag om hjälp.
  Frågan: ”Varför är bröstmjölken söt? vi får ju redan som bebisar vänja oss vid den söta smaken”
  Så vad svarar vi på det? Hjälp!

  Behöver man veta varför?
  Kroppen vet vad den gör 🙂

 9. 9

  gt Skrev:

  Ethel Loberg Skrev:

  Jag har en OT fråga här. Vid en diskussion om LCHF idag fick jag en fråga jag inte kunde redogöra för så nu ber jag om hjälp.
  Frågan: ”Varför är bröstmjölken söt? vi får ju redan som bebisar vänja oss vid den söta smaken”
  Så vad svarar vi på det? Hjälp!

  Behöver man veta varför?
  Kroppen vet vad den gör

  Nej – man behöver inte veta varför men människan är ju rätt så nyfiken av sig!

  Och det är helt rätt att kropp & knopp sköter sig sjäjv om vi har rätt förutsättningar – det har vi knappast i dagens samhälle?

  Varför bröstmjölken är söt kan nog bringa lite klarhet i varför vi beter oss som vi gör – en intressant fråga tycker jag som aldrig har stött på just den frågeställningen tidigare,,,,

  Efter jag själv uppstod från de levande döda tack vare LCHF och påbörjade min hälsoresa på senvintern 2005 kom jag snabbt in på evolutionen, varför är vi som vi är och där är frågan om den söta bröstmjölken rätt så intressant,,,,

  Just nu letar jag efter en distanskurs i evolutionsbiologi – det får bli blir nästa steg, och det är bara för att det är roligt – det slutar nog med en halv läkarutbildning skulle jag tro – det behöver man minst för att ta del av Uffe Ravnskogs & Karl E Alfors inlägg – men varför inte, jag har tröttnat på maskiner och tänker inte börja lösa korsord eller se på TV mer än i undantagsfall och något skall väl hjärnan användas till?

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Fin kommentar!

  Kunskap är aldrig tung att bära men man måste ju anstränga sig förstås. Att kasta ut TV’n är ett bra steg på vägen!

 11. 11

  @ Tombola:

  Givetvis ska man forska vidare … Själv är jag den nyfikna typen, tycker att det är roligt att leva och se hur det går … Skämt åsido, det jag menar är att om vi inte är säkra på alla orsakssamband (oftast blir det bara spekulationer) – exempelvis när det gäller bröstmjölkens sammansättning – så måste vi kunna lita på att KROPPEN VET VAD DEN GÖR under tiden som vi söker svaret! Om kroppen sätter sig på tvären så finns det en anledning; när den repar sig så visar den att vi är på rätt väg … ”.

  Vem i herrans namn orkar vänta på mångåriga forskningsstudie när allt tyder på att LCHF är rena rama mirakelmedicinen (Jfr medicinfria diabetiker)!

 12. 12

  Nej – jag har inte kastat ut TV:n men däremot har jag inte betalat någon licens på flera år – att se på webb-TV har ju inte krävt licens förrän nu – det är ju definitionen på mottagare som gäller och både SVT och TV4 tillhandahåller numera direktsänd TV över nätet vilket numera kräver TV-licens om man innehar en dator,,,

  Svensk TV utgör dock en liten del, reklamkanalerna är odrägliga men det finns bra pgm på dansk, norsk, engelsk, tysk tv som är värda att ses,,,,,

  Nej – kunskap är inte tung att bära – man glömmer den så snabbt – Lowcarb har nog varit känt i tusentals år men dagens ”forskare” verkar helt sakna historia ´,,,,,,

  Nej – jag har inte tid att vänta på 200 årsstudier om vilken kost som är den rätta – om min kropp mår utmärkt på 80E% fett så äter jag så – nu är jag inne på 8:e året med LCHF och blir bara friskare för varje år, jag är inte alls rädd för att drabbas av ”fettcancer” eller andra hittepåsjukdommar – detso mer fett jag äter desto lägre blir både blodtryck, blodsocker och LDL medan humöret når ”all time high” för varje dag som går,,,,

  Min åsikt om medicinfria diabetiker är att människor som inte tar någon medicin är helt friska – det är inte naturligt att att äta skräpmat, CocaCola och Rössners f-e pulverdieter utan folk som som är normala på LCHF är friska – det är de andra som vänrtar på att bli sjuka!!

 13. 13
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Det är egentligen inte ”klokt” hur mycket vetenskap det bor i en enda LCHF-anekdot 🙂

 14. 14

  Ethel Loberg Skrev:

  Jag har en OT fråga här. Vid en diskussion om LCHF idag fick jag en fråga jag inte kunde redogöra för så nu ber jag om hjälp.

  Frågan: ”Varför är bröstmjölken söt? vi får ju redan som bebisar vänja oss vid den söta smaken”
  Så vad svarar vi på det? Hjälp!

  Helt enkelt för att människomjölk innehåller 40% laktos/mjölksocker vilket är klart högre än för många andra djur. Vi har ju en väldigt stor hjärna som är energikrävande. Energi kommer från glukos/blodsocker= kolhydrater,socker. Kroppen vet vad den gör ja, om glukos (laktos består av glukos och galaktos) hade varit livsfarligt hade det knappast funnits i alla däggdjurs modersmjölk. Evolutionen är inte ”dum”

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa