Jag är deras ”bästa” argument

Anna Bäsén skrev ett stycke om rotfrukter och ”militanta fettprofeter”. En som mailade mig ansåg att det var mig hon syftade på.
För kännedom så brukar jag alltid försvara rotfrukterna. Jag tycker att det är fel att nedvärdera sådan bra mat, som kan odlas i Norden.  De som är mycket kolhydratkänsliga, som diabetiker, kan vara restriktiva med mängden av rotfrukter.
Ett viktigt undantag är potatis som innehåller stor mängd stärkelse och gärna kan undvikas av alla.

Jonas Colting har skrivit två inlägg på sin blogg om dietisternas arrogans, här och här.
Eva Kullenberg tog upp handsken och svarade på sin blogg, här och här.
Hon svarar inget i sakfrågan, utan hennes enda argument är att jag en gång, 2006 tror jag, i min blogg skrev att etablissemangets personer var skyldiga till massmord. Jag fick kritik för inlägget och tog bort det efter ett par dagar, och bad om ursäkt. Jag skrev då i stället att deras kostråd orsakar massor av människors död. Det fick jag ingen kritik för.

Min person, och mina ageranden, är tydligen etablissemangets främsta argument mot kritik av deras kostråd.
Det är trist, men kanske lite bra också. Det avlastar alla andra LCHF-are från påhopp från etablissemanget. Jag får agera en Jesus som får sona på korset och ta på sig alla världens synder.

 

Comments

 1. 1

  Annika,

  Se tidigare, nutida och ev. framtida påhopp som en MERIT!

 2. 2
  Hans Andersson säger

  Hej Annika!
  Ta inte på dig allt skit. Det här bevisar bara att de uppfattar sig i trängt läge och den lättaste att skälla på är tydliga DU. De vet att DU står orubblig.

  Hasse Andersson Märsta

 3. 3
  Rolf Löfgren säger

  Annika, du är en sann pionjär. Det innebär en svår sits och alla belackare älskar att angripa just pionjärer. Trots det så utvecklas LCHF-tanken på ett mycket positivt sätt.

 4. 4

  Vi alla tycker ändå att du är bäst, modigast och allas vår föregångare. Det är så oerhört lågt när man saknar argument, att ta fram något som hänt för massor av år sedan. Då har man verkligen inte något att komma med. Patetiskt.
  Egentligen visar det mest på din fantastiska styrka och kraft. Du är så mäktig! På alla sätt.

 5. 5

  Håller inte alls med dig denna gång, Annika! 🙂

  LCHF växer hela tiden, köpvanor ändras och många får en bättre hälsa utan nu sjukvårdens helhjärtade stöd! Så bra egentligen och du var en av dom som rejält flaggade upp denna glömda (borttrollade kost).
  Hade nu SBU sett på studier före 1980 samt läkarböcker från 60-talet vid senaste kontrollen så hade även de där orden att man inte vet vad som händer på lång sikt inte tagits med!
  Å andra sidan – då hade dom stått där med byxorna fullständigt neddragna och så fick det nog inte bli!!!

  Vad gäller just Eva Kullenberg så märks det på hennes svar att hon inte är insatt i vad LCHF-kost innebär och ändå kritiserar hon. Märkligt? Lite väl Militant!!!!????

 6. 6
  Capt Joe säger

  Efter att i dagarna ha läst Eisenstein/Miller’s redogörelse om vaccinationers farlighet har jag förståelse för din invändning för några år sedan mot massvaccination mot svininfluensan. Hiitills tycks de verkliga förvillarna vara socialstyrelse, livsmedelsverk och förstås läkemedelsindustri och livsmedelsindustri. De sistnämnda två har åtminstone ett vinstintresse att se efter. Vad som driver de förstnämnda är obekant.

 7. 7

  Annika!
  MJ har haft en mycket bra emailväxling med Anna B om hennes inlägg och i slutet hade han även en mycket bra korrigering på hennes rubrik. Dvs Hon är inte påläst om LCHF, för att komma med ett sådant uttaland. Emailkonversationen finns bl a bloggen enligt nedan!
  https://www.lifezone.se/media/jag-ar-en-militant-fettprofet-enligt-expressen-reporter/

 8. 8

  Hej Annika!
  Är ny på LCHF och lär mer varje dag.
  Din blogg och dina länkar ligger på min topplista.

  Mvh
  Anna

 9. 9

  ”Det är trist, men kanske lite bra också.”

  Jo… – Annika – och då vill jag påminna om: ”First they ignore you, then they laugh at you, then they attack you, then…you win !” – sagt av Mahatma GandhiThe Pilgrim of Peace.

 10. 10

  Storm i ett vattenglas – läser man i kostdoktorns kommentarsfält är det ju inte konstigt om LCHF-folket ibland betraktas som en sekt,,,,

  Men det blir intressant underhållning om vår käre favoritdietissa Kullenberg och Colting drabbar samman – något vettigt kommer knappast ur den debatten,,, 🙂

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Anna:
  Välkommen till min blogg! Här finns mycket att läsa. Både bakåt i blogginläggen och i länkarna i högra bloggmarginalen, och i menyraden upptill.
  Jag har också en gammal blogg på passagen där jag skrev från 2005 till 2011. Där finns också hur mycket som helst att läsa, inkl högermarginalslänkarna.

 12. 12
  ADHD mamman säger

  Trist när det handlar om person och prestige.
  Appropå rotfrukter. Borde inte jordärtskockor och svartrötter vara bra alternativ, eftersom de använder inulin som upplagsnäring istället för stärkelse? Jag och många som längtar efter potatismos och är trötta på blomkålspuré skulle säkert gladeligen alternera med puré på jordärtskocka eller svartrötter. : )

 13. 13

  Jag tror nog ingen behöver känna sig utpekad som ”fettprofet” – tycker Annas artikel var ganska bra och vad är det för något fel på fettprofet egentligen? Det är ju inte ovanligt att etablissemanget kallas för överstepräster i LCHF-bloggarna och de religiösa liknelserna är ju inte heller så ovanliga.

  Men det är inget konstigt i det – att bli frälst eller upptäcka att man kan bli frisk av LCHF har nog många likheter, det första har jag aldrig provat på men väl LCHF och likt en nyfrälst går man omkring och ler – glad för att ha fått livet tillbaka, återuppstånden från de levande döda!

  Till och från äter jag en hel del morötter fast alltid råa – de är godast så och jag undrar om inte de likt potatis måste kokas för att vi ska kunna tillgodogöra oss stärkelsen i dem – har jag fel?

  Men det är intressant att se att forskningen pekar ut andra källor till sjukdom – det metabola syndromer är ingen nyhet utan började diskuteras redan på 1920-talet – läser vi på Ann Fernholms blogg

  https://ettsotareblod.se/rikare-bakterieflora-i-munnen-under-stenaldern/

  så finns det tecken på förändringar i munnen – typiskt nog har förändringen skett skett sedan 150 år tillbaka vilket ”råkar” sammanfaller med oljans verkliga genombrott.

  Och de senaste larmen rör hormonstörande kemikalier – det värsta stället för ett barn att vistas på är i sina rum, det säkraste sägs vara garaget – man kan ju undra vad det är i all plast som finns hos barnen för att inte tala om madrasser, kuddar och annat,,,,

  Att vi sen stoppar i barnen giftig mat som gör dem allergiska gör inte saken bättre.

  Nej – det går inte att bli irriterad över att vi ibland kallas för ”millitanta fettprofeter” – själv bara skrattade jag åt artikeln, inte minst för att Expressen själv hade en annons för deras LCHF-bilaga bredvid – köp 4 nummer för 96 kronor,,,,,

  Amen!

 14. 14
  Anders S säger

  Fanns väl ingen anledning till att be om ursäkt för att du sa sanningen. Men i vårt underliga land är det förtal att berätta sanningen om en person som begår brott till och med om vederbörande är dömd för det.

  Viktigt att ta fram statistik om hur många som har drabbats.

 15. 15

  Martyr-rollen är inte klädsam för någon med så mycket skinn på näsan som du har. Du har förbättrat livet för så många och räddat liv. Det övergår mitt förstånd att du trots det låter dig tryckas ner av någon som Dietist-Eva m.fl. Sparka jantelagen i r-ven och sträck på dig!!! 🙂

 16. 16

  1 av 6 äter LCHF i Sverige inom åldersgruppen 18-89 år = ca 17 % av alla vuxna + att åt hållet ca 100 % av ammande bebisar gör det.” – slut citat härifrån.

 17. 17

  Det med Jesus var vackert. När man blir påhoppad så kan man använda sig av olika taktik.. Jesus lärde ut ett sätt: Vänd andra kinden till. Eller kan man göra som min namne med efternamnet Johansson: kontra med en bedövande höger. Vi ska använda oss av olika taktiker.
  Tyvärr är det våra motståndare som bara kan en taktik: puckla på oss.
  En tredje taktik är den vi använder oss vid tangentbordet. Jag har precis levererat årets första produkt

  I årets första nummer av 2000-Talets Vetenskap (www.2000tv.se) diskuteras kostens betydelse som stimulans eller hämmare för cancer. Vitt socker, vitt mjöl gynnar tumören, medan sparris, kanel, kassava och många fler och framförallt laurinsyra (finns rikligt i mänsklig bröstmjök och kokosfett) hämmar tumörens växt, men då gäller det att veta vad cancer är……?!?

  Cancerartikeln stöds av fyrtio viktiga referenser En är Bengt Larssons : Besegra cancern med metabol terapi finns på http://www.2000tv.se Klicka sedan på nr 1 1999. En annan referens är tillhör dig Annika, LCHF-magasinet nr 4 – 2012 sid 6.; Vissa saker är svåra att förstå – då tvingas man tänka själv.

  Ingemar Ljungqvist Dr Sc (OIUCM)

 18. 18

  @ Annika och övriga
  Trots allt händer det mycket positivt…
  Exempelvis: I morse såg jag ett inslag i Svt´s morgonnyheter. Det var en uppdaterad info om sötad müsli. Det har visat sig att det är ännu värre än vad man sa igår. De amerikanska märkena Kelloggs och ytterligare ett märke (minns ej vilket) har ca 30% mer socker i sina SVENSKA produkter!! Ett av företagen ombads uttala sig men ville inte ställa upp på att svara på varför man har mer socker i produkterna för svenska marknaden jämfört med USA.
  En svensk dietist, Anna Ottosson, uttalade sig och sa att det är dåligt för hälsan och hon jämställde produkterna med att ”äta godis på morgonen”. Hon sa också att det sannolikt är taktik från företagen att få oss att köpa mera eftersom sockret triggar hunger och sug och får oss att äta mera av detta! Hennes uttalande var HUR BRA SOM HELST !!

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Intressanta kommentar och synpunkter!

 20. 20

  Jag vill även lägga till nummer 4/2008 av 2000-Talets Vetenskap som behandlar Vitamin C och Cancer. En mycket välskriven artikel med överläkare Bo H Jonsson som hänvisar till 21 olika referenser och studier. Numret finns att gratis ladda ner på 2000-Talets Vetenskaps hemsida: https://www.2000tv.se/kop_tidigare_nummer.php

 21. 21
  LCHF-Bengt säger

  Det är bara bra att såna felaktiga beskyllningar kommer ut och håller liv i debatten. För varje gång blir bara fler intresserade av lchf, när de hittar information i diskussionerna om vad lchf egentligen innebär. Sakta men säkert ökar medvetenheten.

 22. 22
  ADHD mamman säger

  Jag tycker att det är trist med denna pajkastning och att seriösa personer hamnar i skottgluggen och blir felaktigt beskyllda för saker dom inte sagt.

  Men måste även rikta en känga mot vissa LCHF’are. En del går ganska långt i sina påståenden om att kolhydrater generellt är farligt och otjänligt som föda för alla människor, oavsett om det är rotfrukter eller sötsaker som avses. Oavsett vilken kostfilosofi man föredrar, varför tjafsa om morötter när det är gelehallon som är problemet. Där har ju Anna i inlägget faktiskt rätt, men trist om det är riktat mot Annika som inte ens har något emot rotfrukter..

  Låt var och än äta som dom vill och respektera andra, lyft gärna fram goda exempel på människor som förbättrat sin hälsa med hjälp av förändrad kost.

  Att överhuvudtaget betrakta dom som äter annorlunda eller tror på en annan kosthållning som ”motståndare”, förstår jag mig inte på, oavsett om det är LCHF eller annan typ av kost som man föredrar. Vi som är intresserade av kost och hälsa skulle vinna mycket mer på att samverka och hitta gemensamma nämnare.

 23. 23

  Hej Annika,

  Där fick du av de påhopparna en tveksam komplimang men ändå en komplimang. Det är du som är ansiktet för hela LCHF rörelsen hur man nog vänder på den. Det är du som de fruktar. Jag läser Kostdoktorns blogg m.m. och ibland undiver de att uttala sig i absoluta ställningstaganden.

  Men… det jag behöver i alla fall få veta är den osmickrade sanningen. En sanning som är politiskt rätt formulerad går så ofta förlorad i sin välklädda förpackning.

  Jag hoppas bara att du orkar fortsätta.

  Kram

 24. 24
  Professor Göran säger

  Jag håller med helt med dig hajeem!

  Annikas stryrka är att hon som läkare inte ”fegar sig”.

  Hon har alltid sagt precis vad hon anser vara rätt för patienternas hälsa och utan att någonsin ha tänkt på sin egen karriär – helt i enlighet med den Hippokratiska läkareden. Dessutom har Annika hela tiden haft rätt i sina uttalanden även om etablissemanget har känt sig trampade på tårna.

  Denna rakryggade inställning är i min värld värd all eloge.

  Som alltid är det ju också de fåtal personer som vågar ta striden utan att tänka på sitt eget välbefinnande i första hand som åstadkommer de stora förändringarna (LCHF t. ex.) i alla samhällen även om de själva samtidigt förvandlas till ”martyrer”.

  Opportunister och fegisar finns det tilläckligt av – 99 % ?.

 25. 25

  jag skickade ett mail till anna bäsens expressenadress, men har inte fått något svar. det jag skrev var att du annika hade provat vad rotfrukter hade för påverkan på blodsockret, och att du i det inlägget försvarade moroten. det föll väl inte i god jord att få höra att till och med du erkände rotfrukter. va, hemska tanke, annika dahlqvist äter rotfrukter. 😉

 26. 26

  Men har Anna Bäsén verkligen pekat ut någon särskild person?

  Jag tror nog att både hon, hennes kollegor liksom jag själv skrattar ganska gott åt det här pådraget för ingenting – lite får vi ändå tåla?

  Vi själva är ju inte direkt sparsamma på det verbala krutet,,,,

 27. 27

  Håller med dig ADHDmamman.

  En gemensam nämnare kan väl vara socker och spannmål. Folkgrupper som levt med god hälsa utan nutidens välfärdssjukdomar har ju tydligen levt på såväl ensidig animalisk kost som kolhydratrika koster med varierande innehåll. Frånvaron av nutidens mängder av socker och spannmål verkar dock vara genomgående.

  Ett steg mot bättre folkhälsa vore en ordentlig minskning, helst borttag, av detta ur kosten.

 28. 28

  Håller med om att du bör ta dessa påhopp som en komplimang, men likna inte dig själv vid jesus! Han var ju bara en snickare med för mycket mjöldryga i brödet och därmed storhetsvansinne. Du är ju både kunnig och ödmjuk, en sann pionjär och inspirationskälla! Keep up the good work!

 29. 29
  Kattmoster säger

  @ 28 Azin:
  Även om du hädar, vilket du borde skämmas över, kan du gott stava Jesus med stor bokstav eftersom det är ett egennamn.

 30. 30
  ragnhild säger

  #21
  Godt tenkt og uttrykt 🙂

 31. 31

  @ Kattmoster:
  Ok Jesus med stor bokstav då det faktiskt är ett namn, det var slarvigt av mig, men jag tänker varken skämmas eller be om ursäkt för min brist på religion. Tro du på vad du vill så tror jag på vad jag vill.

 32. 32
  Ann Kristin säger

  Heja Annika! Jag köpte din bok på våren 2008, och gick från Medelhavskost till lchf i augusti, då var jag redo. Det började bra, minus 7 kg och mycket bättre ork. Tyvärr havererade min mage, vet ej varför, och sedan har det varit kämpigt. Jag äter fortfarande lchf, nu strikt. Två av mina barn mår också bra av lchf. Min son har irit och jag tror att den går att dämpa med färre kolhydrater och mindre omega 6. Du har banat väg för alla andra, som nu kommer på bred front. Om tio år kommer vi att ha facit.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa