Nu ska grönsakerna sockras

För att få barnen att äta mera grönsaker finns funderingar på att sockra grönsakerna.
De som tänker så har nog inte tänkt på att socker inte är så nyttigt. Var finns det vetenskapliga underlaget för att grönsaker + socker är bättre än mindre mängd grönsaker, för barnens hälsa?

 

Comments

 1. 1

  Det är väl ungefär som brödinstitutets talesman resonerad när han tillfrågades om varför det var så mycket socker i bröd, som ska vara så nyttigt. Hans svar var att folk inte äter tillräckligt av det ”nyttiga” brödet om man inte stoppar i en massa onyttigt socker…

 2. 2

  Förslaget var väl egentligen ”sweeteners” dvs sötningsmedel. Det behöver ju inte betyda socker utan
  kan exempelvis syfta på aspartam eller andra nyttigheter. Livsmedelverket litar vi ju blint
  på och de säger:
  ” …Det betyder att en person som väger 60 kg kan dricka fyra liter aspartamsötad läsk/dag.”
  Vi bör alltså utan betänkligheter kunna byta ut dressingen mot aspartam i skolmatsalarna!

 3. 3
  Karin Eklund säger

  Jag blir mörkrädd! Ska vi fördärva en generation, minst, till? Hur kan det komma sig att ingen vaknar upp och reflekterar över slika idéer? Någon med makt och inflytande som kan ifrågasätta sådana här absurditeter? Den söta smaken verkar vara helig i etablissemanget och får icke ifrågasättas. Ledsamt.

 4. 4

  Men stackars barn! Varför reagerar ingen på såhär dumma idéer?
  Snart vill man ju inte låta sina barn äta i skolan alls ju, men då blir det säkert förbjudet att skicka med dem en matlåda. 🙁

 5. 5
  Malin Rehnstedt säger

  Azin Skrev:

  Men stackars barn! Varför reagerar ingen på såhär dumma idéer?
  Snart vill man ju inte låta sina barn äta i skolan alls ju, men då blir det säkert förbjudet att skicka med dem en matlåda.

  Det är redan förbjudet. I vår kommun i alla fall så får inte egen medhavd mat blandas med förskolans mat, av smittoskäl.

 6. 6
  Mats Lindberg säger

  Det här är inte mycket att uppröras över. Saltning och sötning i små mängder kan ju faktiskt få barnen att pröva grönsaker de annars inte vill röra. Det handlar inte om några stora mängder. Alla möjliga grönsakersrätter blir godare med lätt kryddning,

 7. 7

  Malin Rehnstedt Skrev:

  Azin Skrev:
  Men stackars barn! Varför reagerar ingen på såhär dumma idéer?
  Snart vill man ju inte låta sina barn äta i skolan alls ju, men då blir det säkert förbjudet att skicka med dem en matlåda.

  Det är redan förbjudet. I vår kommun i alla fall så får inte egen medhavd mat blandas med förskolans mat, av smittoskäl.

  Så länge inte skolorna vet exakt vad de serverar så finns nog största smittorisken i den massproducerade storköksmaten (häst i lasagnen, e-coli i hamburgarna, m.m)

 8. 8
  eva-lena sörman säger

  Jag minns när jag arbetade i USA på barnkoloni 1973. Där var det mesta sockrat i maten. Till och med de kokta morötterna, Äckligt var det, tyckte jag. Då var jag inte så tillvänd som idag.

 9. 9

  Inte bara grönsakerna, utan även såren 🙂
  https://www.aftonbladet.se/wellness/article16258252.ab

 10. 10
  Pernilla säger

  Om man vill få barn att äta grönsaker är det bara att slå smält smör över grönsakerna.

 11. 11
  n Gunnar säger

  Honung går utmärkt att använda på sår.

 12. 12

  Man sockrade morötter redan på 50-60-talet det var äckligt i skolan i Västerbotten.

 13. 13
  ADHD mamman säger

  Konstigt att komma på att sockra grönsakerna, varför? Det som gör att grönsakerna i skolan inte är goda är ju att de är överkokta, vattniga och inte smakar något. Lite mer salt och kanske en smörklick skulle göra susen. Sedan finns det ju vissa asiatiska wokrätter där en lite mängd socker ingår som krydda och brytning mot vinäger, men det är ju en annan sak att göra det någon gång än att sockra på grönsakerna som standard. Barnen måste väl få lära sig hur råvarorna smakar naturligt. Sedan är det inte hela världen om barn inte gillar grönsaker i maten, de går ju lika bra med att ge dem råkost, en bit paprika, vitkål eller morot (morot innhåller faktiskt inte så mycket kolhydrater) om de gillar det bättre än kokta.

 14. 14

  Har ni inte hört det senaste? Nu har TOALETTPAPPERET sockrats!

  https://www.facebook.com/pages/2000-Talets-Vetenskap/122434054524171

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa