LCHF vs Paleo

Per Wikholm skriver om kontroversen i USA med LowCarb versus Paleo. Gary Taubes mot Stephan Guyenet.
I Sverige motsvaras dessa i nätdebatten närmast av Andreas Eenfeldt och Jacob Gudiol.

De modellerna innebär olika sätt att se på kostfrågan. LC utgår ifrån kolhydraternas effekt på insulinhöjning, insulinresistens, fettinlagring och sjukdomsutveckling. Paleo utgår ifrån vår ursprungliga kost utan att dela upp det i makronutrienter.
En viktig del som skiljer är synen på mjölkprodukterna. Men det är också många LC-are som undviker mjölkprodukter.

Jag tycker att modellerna borde kunna samsas sida vid sida. Sen får människor prova sig fram till vilken kostmodell som fungerar bäst för dem. Framtida forskning bör kunna påvisa vilken som är bättre för människor med olika metabolt tillstånd.
Själv försökte jag med paleokost innan jag hade definierat LCHF, men jag blev varken lättare eller friskare av det. Det var först med LCHF som kilona rann av och hälsan återkom. För unga, friska och fysiskt aktiva kan det gå alldeles utmärkt att behålla vikt och hälsa med med paleo, med generöst av frukt och nötter.

Men frågan om mjölkprodukterna kvarstår. Jag tycker att det är synd att utan anledning avhålla sig från smör, grädde och fet ost. Det krånglar till matlagningen och gör maten tråkigare, och sannolikt dyrare.

 

Comments

 1. 1
  Malin Rehnstedt säger

  Det skulle väl vara om man har problem med kasein då, tänker jag.

  Varför skulle det bli dyrare utan mejeri?

 2. 2
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Malin Rehnstedt:
  Ja har man problem med kaseinet får man avstå från ost. Det är bara att testa en period med respektive utan ost.
  Det goda och nyttiga fett som ersätter mjölkfettet, som ekologiskt kokosfett och olivolja, är väl något dyrare än smör.
  Det finns inte något nordiskt producerat matfett som motsvarar smöret i smak och kvalitet.

 3. 3
  Malin Rehnstedt säger

  Men ister/talg då? från betande/utegående djur? Kan man inte ha det istället för smör?

 4. 4

  Jag ser inga som helst motsättningar i vad Eenfeldt och Gudiol förespråkar – de oenigheter som dessa herrar eventuellt har beror på att de lever i två vitt skilda världar, Eenfeldt träffar många metabolt sjuka medan Gudiol omger sig med hårt tränande personer – troligen rätt så friska,,,,

  Båda två har nämligen rätt!

  Det finns heller inga motsättningar mellan Paleo och LCHF – vad som passar bäst beror på vem man är – en person med förstörd metabolism väljer nog helst LCHF,,,,

  Men det finns andra dieter som håller folk friska ”RAW-food” är en, i mitt tycke en ganska onaturlig diet MEN folk som använder denna blir friska på ungefär samma sätt som vi LCHF:are gör. Det är inte nödvändigtvis vad vi äter som gör oss friskare utan kanske ännu mera vad vi INTE äter,,,,,

  Personligen har jag inget emot mejeriprodukter förutom mjölken, den förstörs i hanteringen men finge vi dricka mjölk direkt från korna tror jag det går utmärkt. Däremot finns det mycket som är betydligt sämre än mjölk att dricka så vår mjölk är bättre än mycket annat,,,,

  Tycker det är bra om det sker lite ”dueller” ute på bloggarna – det är få personer som lärt mig så mycket om varför LCHF fungerar så bra som just Gudiol – med hans analyserande och lite andra kunskaper trillar det snabbt ned många polletter,,,

  För övrigt tror jag att Lustig numera har den bästa förklaringen – Taube kom en bit på väg men inte ända fram, inte Lustig heller men han har flyttat fram positionerna betydligt med sin senaste bok!

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Malin Rehnstedt:
  Absolut, men då kommer frågan om smaken. Själv föredrar jag klart smörsmak framför ister.

 6. 6

  Det ser ut som om fellesnevneren for god helse i verden er uraffienrt mat og fravær av korn og hvitt sukker, der stopper definisjonen da vi har kitavaerne og andre befolkninger i stillehavet med rundt 70% KH i form av frukt og rotvekster på den ene siden og eskimoene på den andre. Begge grupperinger (de som lever som de gjorde tidligere av dem) har svært god helse med fravær av hjertesykdom, diabetes 2, kreft osv. Det skal sies at f.eks kitavaerne har en høyere andel amylazeenzymer og dermed tåler større mengder stivelse enn f.eks eskimoene som på sin side tåler en høyere protein og A-vitaminandel enn de fleste andre befokninger.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 nilsern:
  Är mängden amylasenzym avgörande för hälsan? Är då onedbruten stärkelse i tarmen skadligare för kroppen än mera glukos i blodet?

 8. 8

  nilsern Skrev:

  Det ser ut som om fellesnevneren for god helse i verden er uraffienrt mat og fravær av korn og hvitt sukker, der stopper definisjonen da vi har kitavaerne og andre befolkninger i stillehavet med rundt 70% KH i form av frukt og rotvekster på den ene siden og eskimoene på den andre. Begge grupperinger (de som lever som de gjorde tidligere av dem) har svært god helse med fravær av hjertesykdom, diabetes 2, kreft osv. Det skal sies at f.eks kitavaerne har en høyere andel amylazeenzymer og dermed tåler større mengder stivelse enn f.eks eskimoene som på sin side tåler en høyere protein og A-vitaminandel enn de fleste andre befokninger.

  Våra gener anpassar sig till olika kost,,,,

  Problemet är inte nödvändigtvis kolhydrater utan blandningen av fett och kolhydrater,,,,

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Tombola:
  Kolhydrater / fett+kolhydrater. Där kommer man alltid till följdfrågan: Är det då bättre med kolhydrater utan fett än med fett? Fett är oerhört välgörande för vår hälsa, så svaret måste bli: fett, med hellre mindre än mer kolhydater.

 10. 10

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Fett är oerhört välgörande för vår hälsa, så svaret måste bli: fett, med hellre mindre än mer kolhydater.

  INSTÄMMER.

 11. 11

  @ Tombola, Jag vill bara säga att jag uppskattar ditt öppna förhållningssätt till kost, ”trots” att du har ett LCHF-perspektiv… ju mer man/jag läser (och experimenterar) ju mer övertygad blir man/jag om att hälsa och viktnormalisering handlar väldigt lite om man ska äta 10, 20, 50 eller 100 gram kolhydrater per dag, per se…

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 paleoLITE:
  Där är det lämpligt att var och en provar ut hur mycket kolhydrater den tål/mår bra på. Jag tycker inte att de som kommer fram till att de tål väldigt lite kolhydrater ska beskyllas för lögn.

 13. 13
  Malin Rehnstedt säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 3 Malin Rehnstedt:
  Absolut, men då kommer frågan om smaken. Själv föredrar jag klart smörsmak framför ister.

  Jo smör är godare så klart. Men talg från gräsbetande kor får vi gratis. Och det innehåller ju Omega 3. Hur ska jag säga? Bör vi ändå äta smör pga. CLA? Hur mycket är dagligt behov av smör pga. (eventuell) näring som bara smöret har? Eller räcker det att använda blandat utbud av naturliga mättade fetter som smör, talg, ister, kokosfett.
  Hoppas du förstår hur jag menar.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Malin Rehnstedt:
  Jag vet ju inte säkert, men jag skulle tro att smör och ister är ganska likvärdiga näringsmässigt. Det är en fråga om smak och tillgång. Blandat utbud av naturliga fetter låter bra.

 15. 15

  Som amatör kan jag bara gissa, det törs jag göra för jag är i gott sällskap av diverse ”profosser” som ju ofta skjuter sig i foten,,,

  Det finns ju folkslag som uppenbarligen äter mestadels kolhydrater och det finns de som lever på fett – jag tror det finns en hel del genetisk anpassning till båda dessa ytterligheter vad gäller kosten och att vi nordbor mellan dessa ytterligheter ligger mest åt fettet,,,,

  En ”äkta” nordbo är nog lite björn, ska ha lätt att lägga på sig under sommaren (med hjälp av kolhydrater) för att klara vintern?

  Men det som förr var ett vilkor för överlevnad har idag blivit en nackdel – det är sommar året runt plus alla onaturliga kolhydrater – om vi skulle gå in i en mataffär idag och rensa bort allt som inte fanns för 100 år sedan blir det inte mycket kvar,,,,

  När det gäller fett beror det nog på hur pass metabolt skadade vi är – jag blir alltmer övertygad om att vi som är runt 60 år var metabolt defekta redan som nyfödda, våra föräldrar var den första generationen som hade tillgång till skräpmat och en hel del kemikalier både i mat och omgivning,,,,,

  Det verkar bli värre och värre, det är ingen uppbygglig syn att se på dagens ofta lönnfeta 15-åringar, de är ju 3:e eller 4:e generationen på skräpmat – toppen av diabetes och övervikt har nog inte kommit ännu,,,

  Jag vet att du för länge sedan ansåg att runt 30% kolhydrater var lagom för en frisk individ – det ska vara bra kolhydrater och folk utan dåligt arv i form av skräpmatsätande föräldrar,,,,

  Desto mera jag läser, desto mera blir jag övertygad om att du har rätt – det verkar hända något mindre bra om vi äter mer än 40% kolhydrater.

  Så det som ”etablissemanget” anser vara en ”extrem lågkolhydratkost” och då avser kost med mindre än 30% kolhydrater är nog en ganska normal kost egentligen (SBU – Mat vid diabetes sidan 360 för Extrem lågkolhydratkost).

  Så mängden hälsosamt fett tror jag beror på hur skadade vi är – själv ligger jag på 70 – 85% fett och det fungerar utmärkt men i mitt fall och många andras är den höga fetthalten att betrakta som ”medicin”,,,,

  För egentligen tror jag inte att LCHF är någon naturlig kost – tveksamt om det fanns så mycket fett tillgängligt på stenåldern – däremot så tror jag inte en sekund på att mättat fett skulle vara farligt,,,,

  Tvärtom var det nog lite ”slagsmål” förr om de fetaste bitarna – tvärtom vad det är idag,,,,

 16. 16

  paleoLITE Skrev:

  @ Tombola, Jag vill bara säga att jag uppskattar ditt öppna förhållningssätt till kost, ”trots” att du har ett LCHF-perspektiv… ju mer man/jag läser (och experimenterar) ju mer övertygad blir man/jag om att hälsa och viktnormalisering handlar väldigt lite om man ska äta 10, 20, 50 eller 100 gram kolhydrater per dag, per se…

  Min enda orsak till att äta LCHF är att det håller mig frisk – idag som snart 58 år fyllda mår jag mycket bättre än som 25-åring och om jag inte stendör verkar det bara bli bättre för varje år som går,,,,

  Man kan ju tolka LCHF som Paleo med extra fett – jag ser inga som helst motsättningar mellan paleo och LCHF – tvärtom, det är mera som förenar än som skiljer och i USA så skiljer man inte dessa åt i så hög utsträckning utan pratar mer om Low Carb – sedan får folk välja andelen fett efter behag,,,,

 17. 17

  Annika: kitavaerne har gjennomsnittlig blodsukker på 5 så det ser ikke ut som de har noe problem. gjennomsnittlig bmi er ca 20. forklar gjerne hva de gjør galt når de helsemessig er tilnærmet perfekte.

 18. 18

  paleoLITE Skrev:

  @ Tombola,,,,

  ju mer man/jag läser (och experimenterar) ju mer övertygad blir man/jag om att hälsa och viktnormalisering handlar väldigt lite om man ska äta 10, 20, 50 eller 100 gram kolhydrater per dag, per se…

  Mycket handlar om hur skadad metabolism man har men oxå hur pass rörlig man är,,,

  Jag frågade Kostdoktorn en gång om det gick an för en diabetiker att äta rent socker om han samtidigt motionerade samtidigt och hans svar var ”sätt på dig skorna först och ät sakta”,,,,

  Om jag inte missuppfattat det hela så blandar man inte in insulinet om man bara tillför samma mängd socker som man förbränner,,,,

  Har för övrigt hittat uppgifter på att långtidssockret minskar med 10 – 15% om man går 5 x 30 minuter i veckan – verkar stämma utmärkt även om det finns betydligt effektivare sätt att sänka det ytterliggare men peristaltiken ska ju oxå ha lite hjälp liksom lymfsystem, svettningen o s v och då är det nog gång eller kanske ännu hellre löpning som gäller,,,,

 19. 19

  @ Annika Dahlqvist: ”Jag tycker inte att de som kommer fram till att de tål väldigt lite kolhydrater ska beskyllas för lögn.”

  Nej, är det någon som beskyllt dem för lögn? Inte jag väl? Jag har heller inte upplevt att någon beskyllt mig för lögn när jag säger att jag mår lika bra på 200 gram som på 20 gram… ”Lögnproblematiken” får du diskutera med dem som eventuellt är inblandade i sådan…

 20. 20
  Malin Rehnstedt säger

  nilsern Skrev:

  kitavaerne

  Ja, det skulle vara intressant att få veta. Dom äter ju massor av kolhydrater och väldigt lite fett.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 paleoLITE:
  Det är en fråga om ordval. En del paleolitiker som påstår att andelen kolhydrater inte spelar roll antyder att de som säger att det gör det för dem inte talar sanning. En viss paleolitiker säger att det är nyttgit för en diabetiker t2 att äta 10 frukter per dag.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 17 nilsern:
  Jag tror att det är när vi blir metabolt skadade av någon anledning – av kemikalier, konstfetter, raffinerade kolhydrater, socker (?) – som vi får insulinresistens och inte längre tål mer än minimalt av kolhydrater. Kitawaborna hade inte varit utsatta för modern västerländsk kosthållning.

 23. 23

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 19 paleoLITE:
  Det är en fråga om ordval. En del paleolitiker som påstår att andelen kolhydrater inte spelar roll antyder att de som säger att det gör det för dem inte talar sanning. En viss paleolitiker säger att det är nyttgit för en diabetiker t2 att äta 10 frukter per dag.

  Om denne ”paloeotiker” möjligen är insulinfabrikant är det säkert nyttigt för hans plånbok att rekommendera denna lite udda diet,,,,,

  Mycket talar för att fruktosen är mycket skadligare än vad någon trodde för ett antal år sedan – en frisk person uppges av många klara 25 gram dagligen medan en metabolt trasig bör hålla sig under 15 gram fruktos, högst en lite frukt dagligen – men varför skulle man äta frukt överhuvudtaget?

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ 23 Tombola:
  Nej denne paleolitiker är en skånsk läkare.

 25. 25

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 23 Tombola:
  Nej denne paleolitiker är en skånsk läkare.

  Nåja – att man suttit av en akademisk utbildning betyder inte samma sak som att man kan något, det ser vi många fall av dagligen oavsett om det är dietister eller profosser utrustade med hallonbåtar, knivar eller spenatpiller,,,,

  Jag tror nog att han är rätt så ensam om sina åsikter – men han kanske menar 10 st vindruvor i flytande form? 🙂

  Om nu det ser så konstigt ut inom kostområdet – hur ska det då inte vara inom psykriatrin – håller man där fortfarande på med åderlåtning, kallbad, elchocker och slänggungor eller är det bara kemisk lobotomering som gäller numera? 🙂

 26. 26
 27. 27

  Ju mer jag följer debatten desto mer får jag för mig att Rössner har helt rätt i sitt uttalande; ”ät mindre och spring mer”, som recept på viktnedgång.
  Med hjälp av allt mättnadsgivande fett i lchf-kosten och med hjälp av mbc-kaffe, ska vi kunna motstå frestelsen att äta för mycket och att kanske inte fuska med onödiga kolhydrater.
  Alla bakrecept med diverse sötningsmedel bidrar säkert också till överätning och mellanmål. Vad ska man annars ha kakor till?
  Taubes och Guyenet är ju överens om att man inte ska äta sådant som triggar hungerskänslorna, de kan bara inte komma överens om det exakta vägen till framgång.
  Som sagt, Rössner vet precis vad som behövs för att gå ner i vikt, även om han inte förstår hur man ska kunna behålla sin målvikt.

 28. 28

  Om läckande tarmar finns eller inte – en ”nygammal” diskussion,,,,

  https://karlhulten.se/?p=110

  Det finns de som påstår att bl a fibromyalgi har sin orsak i detta,,,, (om fm kan jag inget – ännu,,,,)

 29. 29
  Lars Pekkala säger

  ”Nåja – att man suttit av en akademisk utbildning betyder inte samma sak som att man kan något”

  Ja, vad skall man ha utbildning till om man inte har någon kunskap.

 30. 30

  Annika Dahlqvist Skrev:

  undefined

  der er vi nok stort sett enige 🙂

 31. 31
  ulf pohl säger

  Om jag med hjälp av logik kan vara någorlunda säker på att den mat som jag ev. tänker äta åts före neolitisk tid och dessutom i oprocessad skick (alltså varken kokt,stekt,rökt,fermenterad,inlagd,med kemiska tillsatser osv.) – då tror jag att jag står på säker grund betr. min genetik. Därifrån utgår jag när jag bedömer riskerna med allt konstgjort civilisatoriskt och ”modernt”. Jag provar mig fram. Liberal Lchf (med surdegsbröd vete+råg) räcker långt men botar t.ex. inte artriter har jag märkt-men ”strikt” Lchf klarar detta. Paleo är således utgångspunkten. Jag kan inte se något motsatsförhållande mellan Lchf och Paleo-olika sidor på samma mynt. Den nya pusselbiten- gliadinet- ger hela hälsodebatten en ny dimension.

 32. 32

  På Alla hjärtans dag hölls ett litet föredrag på Akademibokhandeln om matens inverkan. Dyveke Kanth var där och rapporterar. (Martin Ingvar, Gunilla Eldh och Ann Fernholm):
  https://www.lchf.se/Bloggar/Blogg/tabid/83/EntryId/10025/Foredrag-med-Martin-Ingvar-Gunilla-Eldh-och-Ann-Fernholm.aspx

  …”De var också mycket tydliga med att få fram att bantning inte fungerar som långvarig viktminskningsmetod. Det gör enbart att man hamnar i sparlåga och är dessutom plågsamt i längden. Martin ställde sig även mycket positiv till LCHF dieter och paleokosten. Han betonade att LCHF är den bästa kosten för viktnedgång och för diabetiker.”…

  …”Ann började med att berätta hur det kom sig att hon skrev sin bok. Som många av oss började detta med en kontakt av anhörig eller egen sjukdom. För hennes del var det en bekant som hade diabetes typ 2 och övervikt och hade försökt få bukt med detta via alla kostråd och mediciner som fanns att tillgå. Men denna kvinna kom i kontakt med LCHF och slutade med sina mediciner på TVÅ dagar och började gå ner i vikt sakta men säkert.”…

 33. 33

  Men Gudiol äter ju verkligen INTE Paleo .. har ju skrivit själv att han äter 45% kolisar … och mycket lite matfett !!

 34. 34
  Kattmoster säger

  För mig som testat båda vinner LCHF klockrent! Det som, framför allt, stör mig när det gäller paleo är all frukten (blodsockerhöjande m.m.) samt betoningen på magert kött.

 35. 35
  Kattmoster säger

  @ 9 Annika Dahlqvist:

  Instämmer fullkomligt! Det är klart att det är bättre att äta fett än kolhydrater. Vi är nu så många som erfarit detta att vi inte ska börja jamsa om den saken.

 36. 36

  Lars Pekkala Skrev:

  ”Nåja – att man suttit av en akademisk utbildning betyder inte samma sak som att man kan något”

  Ja, vad skall man ha utbildning till om man inte har någon kunskap.

  Efter ett antal år som lärare på alla nivåer efter grundskolan är det mycket lätt att inse att mycket av det som numera kallas utbildning snarare har karaktären av inbillning,,,,

  Och många av de utbildningar som ges på högskola och universitet idag håller ger knappast gymnasial kompetens i sina huvudämnen, det är bra att distansutbildningen börjar ta fart så att våra ungdomar kan sköta sina studier utomlands istället för på våra efterblivna universitet och dess sömniga personal,,,

 37. 37
  Kattmoster säger

  @ 12 Annika Dahlqvist:

  Instämmer återigen. Dessutom tycker jag att det är liiiite konstigt att tro att det som är bra att undvika för en sjuk människa skulle vara ok att äta för en som (ännu) inte är sjuk. Så olika är vi trots allt inte. Kanhända kan den som ännu inte är sjuk slippa bli det genom att äta kolhydratsnålt. Men – visst, vill de chansa så får de väl göra det. Själv önskar jag att jag hade haft kunskapen om vad kolhydraterna leder till för 30 år sedan.

 38. 38
  Kattmoster säger

  @ 25 Tombola:

  Hur det är i övrigt vet jag inte men kan tala om att elchocker användes med mycket gott resultat för några år sedan. En djupt deprimerad god vän blev människa efter elchock. Skulle inte förvåna om hon tagit livet av sig annars. Det är inte så hemskt som det låter. Elchocken ges under narkos.

 39. 39

  @ Kattmoster:

  Då har en liten förbättring gjorts – på den tiden jag intresserade mig för mentalvården eminenta behandling var det nog inte tal om någon narkos,,,,

  Dock verkar inte USA har kommit lika långt vad gäller humaniseringen – i alla fall vad gäller de yngre men de kanske ska härdas lite för kommande utlandsuppdrag?

  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article15868160.ab

 40. 40
  ADHD mamman säger

  Största delen folkhälsoproblemet ligger i att folk äter godis, chips, dricker läsk, kakor, transfetter och skräpmat med massa tillsatser, dricker för mycket alkohol och motionerar för lite. Med det i beaktande spelar diskussionen om det är bäst att äta frukt eller mejeriprodukter en mindre roll. Man får prova sig fram.

 41. 41

  @ ADHD mamman:
  Jag tror att en genomsnittslig familj lägger så mycket som 25% av matkassan på det som betraktas som rent godis, både mjölk och frukt är nog betydligt hälsosammare än ”onsdags-, fredags- och lördagsmyset”,,,,

 42. 42

  Kan det inte vara så också att de folkslag som lever i stort sett på stärkelserik föda, även lever under ständig halvsvält och på detta vis undviker diabetes mm.

 43. 43
  Annika Dahlqvist säger

  @ cgs:
  De har säkert inget överskott av kolhydratmat, och de har framför allt inte en massa socker och skräp.

 44. 44

  @ Annika Dahlqvist:
  Det är just så jag menar, att man lever under ständig svält!

 45. 45
  ADHD mamman säger

  @ cgs:
  Att insinuera att många folkslag skulle lida av svält för att en större del av deras kost kommer från kolhydrater är befängt. Det finns massa människor på jorden som lever av en kolhydratrik kost med mycket frukt, ris mm utan vare sig att svälta eller ha problem med hälsan. Däremot äter de då förmodligen i gengäld mindre skräpmat Vi är olika både genetiskt och i våra vanor och jag tror inte att LCHF är en mirakelkur för alla på jorden, vare sig av hälsoskäl eller ur resurssynpunkt, men jag är övertygad om att det fungerar för många, i synnerhet många av oss nordbor. Jag tycker själv att jag mår bättre av en kolhydratfattigare kost och tycker att det är tråkigt att vården och myndigheterna är så negativt inställda. Viktigt att vara trovärdig i debatten om myndigheterna och vården ska lyssna och bli mer öppna och inse att många skulle må bättre av att dra ned på kolhydraterna.

 46. 46

  ADHD mamman Skrev:

  @ cgs:
  Att insinuera att många folkslag skulle lida av svält för att en större del av deras kost kommer från kolhydrater är befängt. Det finns massa människor på jorden som lever av en kolhydrat rik kost med mycket, frukt,ris mm utan vare sig att svälta eller ha problem med hälsan. Däremot äter de då förmodligen i gengäld mindre skräpmat Vi är olika både genetiskt och i våra vanor och jag tror inte att LCHF är en mirakelkur för alla på jorden, vare sig av hälsoskäl eller ur resurssynpunkt, men jag är övertygad om att det fungerar för många, i synnerhet många av oss nordbor. Jag tycker själv att jag mår bättre av en kolhydratfattigare kost och tycker att det är tråkigt att vården och myndigheterna är så negativt inställda. Viktigt att vara trovärdig i debatten om myndigheterna och vården ska lyssna och bli mer öppna och inse att många skulle må bättre av att dra ned på kolhydraterna.

  Personligen tror jag att det som vi avser när vi använder ordet svält i själva verket är att betrakta som ett normalt tillstånd,,,,

  En vild gissning är väl att vi överäter i snitt cirka 20%, det finns ju siffror på det här men jag har inte hunnit gå igenom dem ännu men det kommer,,,,

 47. 47

  Här är i alla fall en dietist som redovisar många olika s k ”dieter”. Det tycker jag är bra.
  Tallriksmodellen verkar i alla fall vara helt ute.

  Så hittar du rätt i dietdjungeln:
  https://www.expressen.se/halsa/vilse-i-dietdjungeln-sa-hittar-du-ratt-for-dig/

 48. 48

  Denne Paleo-expert menar att smör går bra att äta med Paleo
  https://www.youtube.com/watch?v=52A3ayfxfTs

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa