LCHF på bokrean

Det finns massor av LCHF-böcker på bokrean.  Köp och spara till presenter!

Kostdoktorn har gjort en sammanställning.

 

Comments

 1. 1

  När en bok realiseras, så är ett uttryck för att efterfrågan har gått ned i så hög grad att den inte lönar sig att lagerhålla, förklarade en förläggare för mig. Marknaden för dessa böcker är väl mättad.

 2. 2

  @ Piltson:
  Håller inte med alls,,,,

  Svenska bokmarknaden består av ett antal giganter som Läckström, GW Persson och ett antal till som säljer massor.

  Sedan blir det ett glapp och upplagorna hamnar på säg 2000 ex, säg att 1500 av dessa säljs till normalpris, 300 till reapris och restlagret köps upp av författaren. Sedan försvinner den boken,,,,

  Mycket bra litteratur försvinner på detta sätt. Räddningen är e-böcker, där kostar lagerhållning och distribution nästan ingenting – däremot kvarstår marknadsföringen men å andra sidan kan priset hållas rejält lågt då kostnaderna är låga – en bok som i ”vanliga” handeln kostar 100 kr kan helt plötsligt säljas för 35 kr istället och folk kan chansa mera,,,,

  Idag är gammelmedias tidningsimperiun i stark gungning, nästa steg blir delar av TV och förlagsbranschen – de golfspelande direktörerna har nog redan börjat se sig om efter andra födkrokar, inte minst gäller detta läromedel där man kan se att allt fler ”tar saken i egna händer” och säljer direkt,,,

 3. 3

  @ Tombola:

  Vissa böcker är aktualitetsbetonade och saknar intresse efter ett år eller två. Andra böcker har bestående, tidlöst intresse. Däremellan finns graderingar.

  När en bok av tidlöst, bestående intresse realiseras är det en förlust, eftersom boken försvinner. Men det kunde ha varit nödvändigt, om den blivit en ekonomisk belastning för förlaget.

  Vi har alltså en diskrepans mellan förlagets intresse och folkets. Detta är ett dilemma för alla reformatorer. Jag vill mena att de böcker som här var på tal har bestående intresse så länge den näringslära som lanserades i USA 1973 är normgivande för svenska myndigheter, utbildningsorgan och hälsovårdsväsen.

  Nu har en handfull fristående läkare och forskare lyckats visa en allt större andel av folket att denna hälsolära är förljugen och skadlig. Men vi har ännu inte sett an antydan till riktningsändring hos officiella organ. Så länge vi inte ser en sådan har dessa böcker bestående intresse. Det är därför en förlust om de försvinner.

  Eller skall nästa generation tvingas börja om från början igen?

  (Tombola, om du klickar ”Piltson” ovan hittar du en text som heter ”Dags att dumpa experterna”. Den är flera år gammal, men dess angelägenshetsgrad är lika stor som när den skrevs. Hade den ingått i en bok hade den nog redan realiserats och försvunnit)

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Piltson:
  Alla dessa LCHF-böcker ser jag inte som oersättliga. Om någon bok skulle reas slut så kan man strax skriva en ny bok, och det finns så många andra att det räcker till behovet ändå.

 5. 5

  Jodå, Tombola, det är så det går till, här är en beskrvning från England:

  “There is a cost to the publisher associated with the book: it isn’t free to warehouse the remaining copies, and as numbers dwindle they become harder to locate and store, and more difficult to maintain in a clean, new condition. When the income generated by a title is exceeded by the cost of continuing to sell it, the book is declared out of print and all remaining stocks are disposed of.”

  Men i Sverige tycks sådana realiseringar inträffa väldigt tidigt, här gäller en cynism som saknas hos seriösa brittiska förläggare. Kokböcker känns inte så aktualitetsknutet, men att se en framställning i en kritisk folkhälsofråga förintad innan den förlorar ett uns av sin angelägenhet måste kännas lite snopet.

  Så därför skrev jag ingen bok 2009, fast någon föreslagit det. Istället lade jag arton fristående avsnitt på Newsmill, där jag fortfarande kan hänvisa till dem om jag får lust. Just nu ligger Mormors pannkaksfläsk på ”Piltson” ovan.

  I år har jag tillgripit ett annat grepp. I den bok som är planerad att utkomma i höst handlar bara ungefär 15 procent av textmassan aktualiteter i det tema som var upphov och anledning till arbetet. Resten är tidlöst, och ett persongalleri som Jesus, Dostojevski, Louis Armstrong etc. bör kännas lite mera gripande än än C. Marcus, M.L. Hellenius, A. Rosengren m.fl. I människornas medvetande torde inte ens S. Rössner överleva Pytagoras.

  Förlaget kan självfallet realisera efter behag. Men som argument kan de inte hävda att boken blivit inaktuell. Och den som stöter på ett ödsligt exemplar på nån loppmarknad om trettio år kan i de femton procenten förundras över vilket tragiskt dilemma man fastnat i vid årtusendeskiftet, medan de övriga åttiofem procenten är lika intresseväckande som när de skrevs.

 6. 6

  @ Piltson:
  Förlagsbranschen kommer att ändras totalt i och med att e-böckerna kommer att ta över mer och mer och de kostar i stort sett ingenting att lagerhålla – livslängden kommer att öka dramatiskt,,,,

  Jag tror att vi snart får se portaler där författaren själv kan lägga upp sin bok mot en relativt låg kostnad – de finns redan men troligen kommer vi att få se se mera specialicerade portaler framöver – t ex för läromedel.

  Böckerna kommer att bli betydligt billigare och kan ändras kontinuerligt om fel eller nya rön kommer fram.

  Vem behöver egentligen förlaget i framtiden?

  Och vem behöver bokrean framöver när priset kommer att bli så lågt att det är rea året om,,,,,

 7. 7

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 3 Piltson:
  Alla dessa LCHF-böcker ser jag inte som oersättliga. Om någon bok skulle reas slut så kan man strax skriva en ny bok, och det finns så många andra att det räcker till behovet ändå.

  Det räcker egentligen med ett halvt A4 för att lyckas med LCHF men en bok kan vara bra för att få bakgrunden – den som gör det bäst för de flesta tycker jag fortfarande är din andra bok,,,,

 8. 8
  ragnhild säger

  Titteln tack på dr. Annikas 2ndre bok 🙂 I fall jag kan njuta af att den finns i min bokhylla….

 9. 9

  ragnhild Skrev:

  Titteln tack på dr. Annikas 2ndre bok I fall jag kan njuta af att den finns i min bokhylla….

  Det är den här jag avser:

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=917241149X

  Själv har jag ingen – köpte dem 10 åt gången förr och gav bort dem till behövande, vilket är nästan alla.

  Folk tror att de är friska men det är de inte – man blir ju lite av ”hobbydoktor” med tiden – ofarligt då man bara har människomat att ”ordinera”,,,,

  Skulle alla följa det som stod i den här boken samt röra på sig minst 30 minuter om dagen skulle belastningen på våra vårdcentraler snabbt minska till hälften – svårare än så är det nog inte att minska vårdköerna,,,,

 10. 10

  Tombola Skrev:

  Vem behöver egentligen förlaget i framtiden?

  De som skriver böcker och inte själva kan/vill ta hand om produktion och distribution, antar jag. Torde vara de flesta skribenter.

 11. 11

  Piltson Skrev:

  Tombola Skrev:

  Vem behöver egentligen förlaget i framtiden?

  De som skriver böcker och inte själva kan/vill ta hand om produktion och distribution, antar jag. Torde vara de flesta skribenter.

  Med e-böcker sker distributionen med några extra knapptryckningar, inte mycket svårare än att skriva ett mail eller lägga upp en kommentar här,,,,

  Vi har en bit kvar innan vi är där men cirka 25% av svenska kommuner driver numera projekt där läsplattan utgör navet i skolan – i Vindeln går man ännu längre,,,,

  https://www.metro.se/nyheter/surfplattor-ersatter-larare/Hdzmbk!@CqYEDbLB2PgyzutFFhACg/

  Idag råder det brist på läromedel inom många olika områden, de stora drakarna är bara intresserade av litteratur som säljs i stora upplagor vilket har medfört att många yrkesutbildningar saknar litteratur.

  Men med läsplattor och distribution genom portaler kommer enskilda lärare återigen att kunna skriva läromedel med begränsade upplagor – eller varför inte låta eleverna själva skriva sina läromedel – sånt har förekommit,,,,

 12. 12
  ragnhild säger

  @ Tombola:
  Yes, i hyllan den sto – på norsk 🙂

  Via kostdoktorn.se:

  https://coltingblogg.com/2013/02/13/svenska-dietister-borde-skammas-ta-ansvar-nu/

  Får jag påpeka kommentar 14.2. kl. 10:41 från en dietist – och Jonas´s raka svar – gillar sådär – ni vet?

  Tack till Jonas Colting – ja det är tid för – som alltid … att inte mörklägga sanningar, tyvärr för alla comfort-sökara på andras bekostning/hälsa.

 13. 13

  Tack för tipset, Annika. Har nu förbeställt två böcker. Man kan alltid få nya matidéer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa