Läkare bötfälls för utebliven obesitaskirurgi

Artikel i Dagens Medicin.
Läkare agerade inte tillräckligt energiskt för att patienten skulle remitteras till viktop. Därför fälls han nu och döms till höga böter.
Ur led är tiden.
Det är tur för mig att jag snart avgår med pension, och förhoppningsvis slipper bli bötfälld.

 

Comments

 1. 1

  ”Bara två saker är oändliga, Universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller Universum är jag ännu inte absolut säker.” – sagt av Albert Einstein.

 2. 2
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  Tänk om detta sprider sig till alla diabetiker som av läkare och dietister blivit ordinerade att basera sin kost på kolhydrater?

 3. 3

  Vad som är rätt och fel här är jag osäker på, men det har hänt mer än en gång att den info man som patient fått under läkarbesök varit bristfällig. Som patient kan man inte fatta korrekta beslut om den egna vården om informationen som ges inte är fullständig. Någonstans kan jag tycka att det är rimligt att vårdgivaren också måste kunna hållas ansvarig om patienten inte blivit fullständigt informerad. Vill dock säga att informationen oftast är bra.

 4. 4
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Viktop! Det om något är sjukt i kvadrat! Det har verkilgen gått för långt i sjukvården (helt fel namn) när man vårdar det sjuka istället för det som är friskt!
  Och varför hör man aldrig något om Industrin som tillverkar det vi stoppar i oss? Var är industrins ansvar?? Hade det inte varit så mycket syntetiska kemikalier i maten skulle folk inte bli så överviktiga.
  Vi behöver ren (biodynamisk) hälsosam och riktig mat – dvs helmjölk och smör etc. Desssutom behöver vi verkligen inte mat från levande (mer eller mindre!) djur som skeppats kors och tvärs genom flera länder före slakt! Det är dags att tänka om.

 5. 5
  Professor Göran säger

  Ja detta är verkligen sjukt i ordets rätta bemärkelse.

  Som min egen läkare sa när inte ville träffa mig mer efter sex års uppföljningar på min allvarliga infarkt 1999: ”Här bedriver vi sjukvård och inte friskvård!”

  Jag förstår Annika.

  Att som läkare fatta ett eget beslut som bygger på sunt förnuft och uppmana patienten att tag i själva orsaken till sjukdomen och sedan efter lång tid på mer eller mindre lösa antaganden och grunder få sanslösa skadestånd för att patienten inte klara av att ta tag i orsaken är nästan på gränsen till vansinne. Gastrik bypass borde vara en sista nödåtgärd. Men detta sätter ju skräck i läkarkåren som garanterat i fortsättningen kommer rätta in sig i dagens sjuka medicinska sjukvård. Läkemedelsindustrin gnuggar säkert förtjust händerna efter denna dom.

  Man kan ju fråga sig hur det går för de som genomgått gastrik bypass och sedan efter 15 år blivit allvarlig sjuka och då stämmer läkaren för att inte tillräckligt ha informerat om LCHF. Jag tror knappast att de patienterna skulle kunna hoppas på något skadestånd.

  Ja – vi lever i sanning i en sjuk värld!

 6. 6

  Professor Göran Skrev:

  Ja detta är verkligen sjukt i ordets rätta bemärkelse.

  Som min egen läkare sa när inte ville träffa mig mer efter sex års uppföljningar på min allvarliga infarkt 1999: ”Här bedriver vi sjukvård och inte friskvård!”

  Är du säker på att din läkare inte menade sjuk vård? 🙂

 7. 7

  Patientens levervärden var tydligen exceptionellt dåliga och om läkaren hade
  remitterat till specialist för detta hade det nog inte funnits någon anledning alls till anmärkning.

  Att gastrikoperationen framlyfts som ett alternativ var nog ett ”drag” av patientens advokat, eftersom med denna även en helt viljleös person kan tvingas gå ned i vikt..
  Har någon tillgång till fullständig statistik om fetmaoperationer dvs hälsa, vikt och dödsfall i samband med, inom 0 till 10 år efter operation? När kommer samma för LCHF? Vad kan vi göra åt detta?

  Fetmaopuppföljning:
  Det kan väl inte vara som med (nya) vacciner, att uppföljningen bara varar några månader? Eller som med GMO majs som testas på möss kortare tid än vad som betraktas som minimitid att utveckla cancertumörer. (Franska studien förra året.)

 8. 8
  Kattmoster säger

  Jag känner inte till Australiens lagstiftning men tvivlar på att detta varit möjligt i Sverige. Hur i all sin dar kan man dra slutsatsen att mannens sjukdom inte skulle ha uppkommit även med en operation? Som jag förstått det är operationen bara ett verktyg, till stöd för livsstilsförändring. Vill man inte ändra sin livsstil begriper inte jag vad man ska med operation till.

 9. 9

  OT: DN kör en artikel ”Kalcium i maten farligt förhjärtat” och visar (innan man faktiskt klickat sig in till artikeln) en bild på röd mjölk, ost, ägg och grädde – och i bakgrunden kan man tyda ”ekologisk mjölk”.

  Dels angrepp mot bra mat i form av lchf, och dels ekologiskt. Men det senare kommer de förneka. Det var bara en slump att den ekologiska mjölken också syntes i bilden.

 10. 10

  Ursäkta för en till post, men studien (och därmed slutsatsen, rubriken) sägs baseras på en enkätundersökning med typ 8 års mellanrum. Alltså skräp.

 11. 11

  Off Topic: Mercola visar en TED video om forskningsfusk idag, plus lång artikel.
  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/02/13/publication-bias.aspx?e_cid=20130213_DNL_art_1&utm_source=dnl&utm_medium=email&utm_campaign=20130213

  Talaren avslutar med att be om enkel lagändring så att krav på studier på människor som måste godkännas av myndighet utvidgas till att innefatta publiceingstvång av samtliga resultat.
  Detta innebär för Socialstyrelsen att en rad måste läggas till varje tillstånd.

  ”Industriförespråkare ” kommer säkert att hävda att ”..läkemedelstillverkarna kommer att lämna landet och denna viktiga forskning drivas utomlands…” .
  Att konsumenter – representerade av Socialstyrelsen – skulle få en förhöjd säkerhet från forskning som
  accepterar dom nya höjda kraven är nog helt klart i dom flesta läger.

  Och att sådana ”dubbelkollade” läkemedel snabbt skulle visa sig överlägsna på världsmarknaden är ej heller så svårt att förstå, speciellt efter vioxx -och vaccinskandaler mm.
  Kommersiella fördelar genom genuin kvalitesförhöjning, inte så dåligt!
  Bollen alltså hos Socialstyrelsen.

 12. 12

  @ sten:
  Du ser inte väl många spöken nu?

  Jag är rätt övertygad om att bilden bara ska symbolisera mjölkprodukter som innehåller kalcium och inget annat.

 13. 13

  Jag postade bara de första 2 små inläggen ovan, sen är stenB skribenten.

  @Lars
  Tyvärr så måste jag säga att jag tror faktiskt inte det. Det jag skrev, om sådana här små tillfälligheter, går helt i linje med hur vårt undermedvetna fungerar. Först och främst, vi har ett undermedvetet, det tror jag inte så många bestrider. Säg rent fysiskt så reptilhjärnan och neocortex, vilka står för typ vår kropps ’lågnivåfunktioner’, typ att hålla 37 graders temperatur, och sånt. Vår medvetande kan hålla typ 7 saker i luften samtidigt, man kan alltså i princip on-the-fly komma ihåg så många siffror. Vårt undermedvetna hanterar ungefär 7 miljoner saker samtidigt.

  Men vårt undermedvetna är just UNDERmedvetet… Därför reflekterar man inte över det. Om man inte heter DN, som har ett direkt ekonomiskt intresse (via sponsring och lobbyism av storföretag) av att påverkar läsare i viss riktning. De studerar det oerhört noga, eftersom de tjänar pengar på det. När en stor aktör (DN) tjänar stora pengar på saker, så visst, slumpen kan VERKA inblandad, men i 9 av 10 fall är detta istället nogrann planering som just Framställs som slump. By design.

  Igen, sorry om OT

 14. 14

  @ sten:
  Jag har ingen länk till studien i fråga, men gjorde denna reflektion:
  Varför tar kvinnor kalktillskott? Jo för att de lider av osteoporos.
  Vad beror osteoporosen på? Jo dåligt underhållen benstomme, som ger sämre utgångsläge, när östrogenet dippar efter menopausen. Men dessutom kan en längre tids insulinresistens spela roll, med höga insulinnivåer, som förhindrar kalken att fastna i benstommen, och som också ger en hel del blodsockerpikar, som irriterar blodkärlen och bidrar till plack. Plack och mera kalcium kan säkert bidra till förkalkning. Rätta mig om jag har fel.
  I min version av annonsen syns främst ett stort smörpaket, vilket normalt har låg halt av kalcium.
  Det gäller att man har isolerat alla dessa faktorer för att resultatet ska gå att tolka.

 15. 15

  Om en läkare på ett effektivt sätt ska kunna rädda en sådan patient, krävs befogenheter att internera honom, sätta honom på 0 alkohol och tvångsmatning. Tyvärr oetiskt.
  Drog en parallell med de stackars geologer, som inte ansåg sig kunna säkert förutsäga en jordbävning och blev lagförda, misstänkta för att ha orsakat dödsfallen, när den inträffade. Det var så nära som i Italien.

 16. 16

  @ Dacke:
  Utmärkta argument!
  Med dig som försvarsadvokat hade nog domaren sett det vidare problemet och
  läkaren kunde ha klarat sig. Dessbättre får vi själva bestämma både vård och öde, idag…, så jag håller inte med om ”Tyvärr oetiskt.”
  Så länge vi förblir myndiga, alltså vid våra sinnens fulla bruk kan varken Socialstyrelsen (eller SLV , hemska tanke!) bestämma vad vi stoppar i oss eller vilken vård vi accepterar.
  Kul då att LCHF-kosten ser ut att hålla Alzheimers ”på plats”. Om det beror på avsaknad av lättoxiderade Becelfetter eller mindre KH kunde väl SLV utreda.

 17. 17
  Spanstind säger

  Tror att Stickan Andersson myntade begreppet ” folk är inte så dumma som man kan tro – de är dummare”.
  Så sant.

 18. 18

  Jag håller med. Ur led är tiden. Fetmaoperation när det finns lchf!

 19. 19

  Sjukvården blir bara sjukare och sjukare! Sick, sick, sic!
  Jag tror inte att jag är direkt ensam om att ha tappat förtroendet för läkare, jag skulle dubbel och trippelkolla allt en läkare sa till mig innan jag gick med på någon som helst ’åtgärd’!

  Riktigt hemskt med tanke på att det är en yrkeskår man växt upp med att man kan lita på och fruktansvärt orättvist mot er fåtal läkare som faktiskt ändå HAR lite etik och moral och inte bara ser patienterna som pengar. 🙁

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 19 Azin:
  Jag är övertygad om att 99% av läkarkåren verkligen vill patienternas bästa. Problemet är bara att de inte förstår hur fel det kan bli när direktiven uppifrån är så influerade av ”marknaden” eller ”industrin” att de inte går att lita på.

 21. 21
  LCHF-Bengt säger

  Sjukvården hade mig i sina klor, sjuk som jag var, i stort sett färdig för långvården,

  Vilken tur att jag testade lchf I den vevan, och plockade bort medicinerna efterhand, resultatet är nu är jag är helt frisk.
  Hade jag fortsatt med gamla matvanor + mediciner, hade jag troligen varit sjukskriven nu, eller ännu värre.

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ LCHF-Bengt:

  Din berättelse är egentligen helt otrolig men du är inte ensam för vi är säkert flera hundratusen personer bara i Sverige som kan berätta samma sak.

  Trots detta är vi alla bara ”löjliga anekdoter” utan någon som helst bevisvärde för det medicinska etablissemanget. Detta utgör därför per definition ett ”religiöst etablissemang” och ett sådant VET alltid att de har rätt och verkligheten har därför ingen som helst betydelse förrän man till slut blir överkörd av denna verklighet och då söker man med ljus och lykta efter bortförklaringar.

  Men hade det över huvud taget funnits någon vetenskaplighet hos detta etablissemang hade man förstås blivit ”eld och lågor” över bara ett enda fall som ditt och då hade man också dragit igång omfattande forskningsprogram för att utröna orsakerna till denna dramatiska effekt. Så fungera all normal naturvetenskap.

  Som forskare finner jag därför det nuvarande tillståndet inom den medicinska ”vetenskapen” rent sjuk.

 23. 23

  @ Annika Dahlqvist:
  Det var förstås dåligt formulerat av mig, jag litar inte riktigt på deras kunskap kanske jag skulle skrivit, eller ja jag vet inte, bara känns som att all fortbildning de flesta läkare får är bekostat av ’big pharma’ på ett eller annat sätt och därmed sitter allt fokus på pengar istället för patient. Men jag är otroligt glad och tacksam att ni vetgiriga ’oköpta’ finns fortfarande! 🙂

 24. 24
  LCHF-Bengt säger

  @ Professor Göran:
  Tänk hur man har åkt till sjukhus för olika krämpor utan att få någon hjälp, sen var det bara att ändra kosten.

  Jag har försökt förklara kostens fördelar för mina doktorer, men det är som sagt, inte intressant.

  Förtroendet för sjukvården är i botten nu, och skulle bli en jobbig patient i händelse av att behöva läggas in igen, Hoppas nu att hälsan förblir bra, hittills efter snart 3 år finns inget att klaga på, så varför skulle det bli sämre i framtiden.

 25. 25
  Rolf Löfgren säger

  Denna mening måste vara rena guldgruvan för BigPharma!
  ”Men domaren i målet slog fast att patientens hälsotillstånd till 80 procent är läkarens ansvar och till 20 procent patientens ansvar. ”

  Min åsikt är att varje person till 100% är ansvarig för sin egen hälsa.
  Sjukvården ska ge ärliga besked om problemet och personen ska fatta egna beslut om åtgärder.

 26. 26
  Kattmoster säger

  @ 25 Rolf Löfgren:

  Jag sympatiserar med din inställning men samtidigt är det ju så att vi lekmän inte KAN ta 100 %-igt ansvar för vår hälsa. Vi kan vara delaktiga, lyssna på doktorn och – förhoppningsvis – få goda råd om vad som bör göras. Vi kan också säga nej till erbjuden behandling men vi kan aldrig tvinga oss till en behandling som vi vill ha men doktorn inte tillstyrker.

 27. 27
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  @ Rolf Löfgren:
  Jag skulle vilja veta hur de bar sig åt för att komma fram till de 80 och 20 procenten och vilken del av hälsotillståndet patienten skulle vara ansvarig för? Det kan väl inte vara så att mina 20% helt enkelt är att göra som jag är tillsagd? – ”A spoonful of sugar makes the medicine go down, the medicine go down, the medicine go down..! 😉

 28. 28
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  Detta är ju till synes en absurd historia. Men vi har inte hela historien. Det får man ju aldrig. Media har ju ett intresse av att spetsa till saker.
  Man kanske inte skall lägga ner så mycket energi på ärendet förrän vi har hela historien.
  Om vi någonsin får det?

 29. 29
  Rolf Löfgren säger

  Det är svårt, men ändå nödvändigt att ta 100% ansvar för sitt eget liv. Att lita på experter är en farlig väg. Sjukvården ska naturligtvis stötta i detta, men som sjukvården ser ut idag är det ytterst tveksamt om personen får någon verklig stöttning. Det finns en lång rad problem idag, där sjukvården inte ger ”goda” råd.

  Det absolut viktigaste för var och en är att tänka själv, ta reda på själv, lyssna på råd OK, men fatta egna beslut. Det är ens eget liv det handlar om.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa