LCHF ut – in kommer 5:2 (?)

Ulf Bohman, tidigare chef på Livsmedelsverket, har uttalat sig i My Newsdesk: Bokstavsdieter som LCHF är helt borta, nu kommer sifferdieter som 5:2.

Ulf har en (fåfäng?) förhoppning att LCHF ska falla i glömska i folkmedvetandet i Skandinavien. Han berättar om andra viktnedgångsmetoder i andra länder. 5:2 är tydligen att man äter 5 dar och fastar 2. (Men det går utmärkt att kombinera med LCHF).
Endast i Tyskland hittade han en lågkolhydratbok. Men den tyckte han inte ens vara värd att nämna titeln på.

Ulf Bohman har tydligen själv lanserat en metod för välbefinnande: L*A*G*O*M.
Jag orkar inte gå igenom alla hans länkar. Är det någon som orkar vaska fram det essentiella i konceptet?
I det lilla jag ögnade såg det ut att innehålla det gamla vanliga tugget.

 

Comments

 1. 1

  Är det inte Ulf Bohman som är helt ute nu!!!

 2. 2

  Den diet Ulf Bohman nämner (5:2) betyder alltså att man skall äta 5 och fasta 2 dagar i veckan.
  Han skriver ”Blir intressant att se hur den kan utvecklas för grundtanken är bra”.
  Han tror alltså på den där dieten. Då han satt på Livsmedelsverket var det viktigt att äta en rejäl balanserad frukost varje dag och det var frukt till mellanmål osv osv. Om 5:2 skulle vara bra så skulle ju kanske 4:3 eller varför inte 3:4 ge bästa resultat. Tänk att LCHF: framgången kan vara så svår att svälja för vissa så de måste sprida uttalanden som att LCHF är helt borta. Nej Bohman, du är helt borta!

 3. 3
  Kattmoster säger

  Gamla hundar…

  Vissa kan absolut inte släppa sina käpphästar hur fel de än har. Och LAGOM. Har vi hört det förut? Man kan äta allt men inte alltid. Ät varierad kost i lagom mängd. Det gäller att ha karaktär. Och så vidare.

  Och fasta. Jag ryser av bara tanken. Jag vill inte gå hungrig. Självklart ska vi inte äta när vi inte är hungriga men jag tycker att det myckna talet om planerad fasta börja likna ätstörning.

  Suck. Jag borde kanske trösta mig med en LAGOM stor hallonbåt.

 4. 4

  Vissa gör allt för att blunda .. Ulf är fetborta !!!

 5. 5

  LCHF 7:0 kanske ? Och som man kan variera, till 6:1 ibland när man känner för det. Jag hoppar över riktiga måltider en eller annan dag på en månad, det känner man när det är lämpligt. Jag tror inte heller planerad regelbunden fasta är speciellt bra, men vet inte. Tänker på att vi redan har en mekanism i kroppen som talar om när vi behöver äta och fungerar bra om vi inte försöker sätta oss emot den naturliga balansen?

 6. 6

  Nyckelhålet på restaurang: Ulf Bohman, VD för Föreningen Nyckelhålet på restaurang.
  https://www.nyckelhalsrestaurang.se/nyheter/2010/10/25/kineserna-snart-lika-stora-och-sjuka-som-amerikanerna.aspx

  Hur gick det med den Föreningen?:
  ”Föreningsstämman för Föreningen Nyckelhålet på restaurang har idag fattat ett första beslut om att upplösa föreningen. Ett andra och slutligt beslut fattas under sen höst 2012. ”

  Vad hände?:
  ”Bakgrunden till beslutet att upplösa föreningen är att det inte finns ekonomiska förutsättningar för att fortsätta driva verksamheten på samma sätt. Föreningens medlemmar ser ett fortsatt värde i nyckelhålsmärkning på restaurang men anser att verksamheten bör bedrivas i annan form framöver.”

  ???

 7. 7
  Lars Bern säger

  Vittsen med LCHF är att man skall slippa plåga sig, och två dagars fasta?

 8. 8

  Vad som stör mig är att man trycker LCHF fortfarande i dietens hörn. Det gör man inte med människor med matvanor som inte passar in i Livsmedelsverkets tallriksmodell (de som är vegetarianer eller de som äter rå mat)

  För mig är LCHF en livsstil. Det innebär att jag stoppar inte allting i munnen utan att granska om maten är OK för MIG. Jag räknar inte kalorier, jag köper ren mat, utan tillsatser, kravmärkt o.s.v. Eftersom jag är noggrann med min mat får jag hälsovinster som förbättrad vikt, ingen ledvärk, gott humör. (När lär dem att LCHF inte är en diet)

 9. 9

  https://lchf.de/

  Haha, den där Ulf Bohman är då för ”rolig”! De tycks visserligen ligga några år efter Sverige i Tyskland, men vänta bara…… Det tog 10 sekunder att hitta den här tyska LCHF-sidan. Där hittar jag bland mycket annat, att i mitten av 2012 kom det första reportaget om LCHF i en riktigt stor tidskrift i Tyskland. Det är en fyrsidig artikel, som tar oss genom fördelarna med LCHF vid bl a övervikt och diabetes.
  Här är artikeln: https://www.focus.de/gesundheit/ernaehrung/abnehmen/tid-26379/die-atkins-revolution-abspecken-mit-burgern-und-steaks_aid_768210.html

  Ett forum med långt mer än 100 000 inlägg finns också under lchf.de. Det du, Kostdoktorn! 😉

  Kokboken är nog för bra för att han skulle vilja tala om vad den heter. Här kan man bläddra
  https://www.amazon.de/Schlank-gesund-durch-mehr-Fett/dp/3848229714/ref=sr_1_2?ie=UTF8&qid=1357157513&sr=8-2#reader_3848229714

 10. 10
  Helge Andersson säger

  Visar väl mest att Ulf Bohman inte har förstått vad LCHF handlar om.

 11. 11

  Alla olika dieter/metoder fungerar så länge man inte blir hungrig. Utifrån min och väldigt många andra människors erfarenheter, är lågkolhydratkost det enda som fungerar långsiktigt. Kan det bli mer L.A.G.O.M. än så? Hur svårt kan det vara?

 12. 12
 13. 13
  Professor Göran säger

  Jag tittade på tvåminutersvideon och tyckte att den sa det mesta.

  Ärligt talat var det i mina öron i stort sett svammel, utan någon som helst skärpa, som denne man presterade.Den tanke som for genom mitt huvud var hur det överhuvud taget kunde vara möjligt att en sådan man varit högsta chef på SLV. Det enkla och självklara svaret på min fundering var nog att han verkade vara så ”sympatisk” och att han naturligtvis därför inte hade några egna funderingar om kosten som kolliderar med den officiella internationella uppfattningen. I annat fall hade han nog aldrig blivit chef där.

  Intressant var förstås att han inte nämnde LCHF vid namn i angreppet. Om LCHF mot förmodan skulle bli accepterat så hade detta förstås inte varit så smart.

 14. 14
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  Det farligaste är dessa mysgubbar och mysgummor. Ulf Bohman är en av mysgubbarna. Inte kan denne timide man ha något ont i sinnet?
  Professor Mai-Lis Hellenius är en farlig mysgumma. Hon lägger huvudet på sned och tycks vara sååå bekymrad över våra höga blodfetter. Professor Charlotte Erlansson-Albertsson är annan farlig mysgumma, som så väl förstår vårt sockerberoende.
  Professor Torbjörn Fagerström, är en mysgubbe, som så rart kisade ut tv rutan i programmet fråga Lund.
  Han tycker så här: ”Det finns nämligen inget vetenskapligt stöd för att just GMO-produkter skulle utgöra någon särskild risk för vare sig hälsa eller miljö.”

  Professorerna Marcus och Rössner är för raljanta och pompösa för att längre påverka oss.
  Men bevare oss för mysgummor och mysgubbar

 15. 15

  @ Margareta Lundström (Göteborg):
  Du har en poäng där. Man skall inte låta sig luras av en sympatisk utstrålning, om man lyssnar på livsviktiga budskap. Budskapen kan vara maskerade i fina kläder som bländar och förleder oss ibland. Dessutom tror jag de som är sympatiska i sin utstrålning tror benhårt på att de gör rätt. De har inget ont i sinnet, men är helt fast i sin tro, som liknar fundamental religiös tro.

 16. 16

  hej annika, och alla andra
  Nu har överheten sett att det inte går med vetenskapliga argument – de står ju faktiskt vi själva för – att förkasta LCHF så försöker de blanda bort oss och klumpa ihop oss med allehanda snabbdieter. Håll fanan högt; LCHF är en livsstilsdiet; ingen tillfällig variant som ger snabba övergående resultat.
  Däremot gäller det i fortsättningen att hålla den vetenskapliga fanan högt och seriöst diskutera alla förslag från de som har hälsa som primärt mål.

  Jag har precis fått och läst Michael Håkanssons andra upplaga av hans bok ; Gluten och Mjölk.; Serien om de vita gifterna: Källan till de moderna sjukdomarna. Syntesen av hans arbete- LCHF och Ursula Jonssons gamla arbete om ”basallergi” kan betyda att vi gemensamt med kosten kan utrota bortemot 50-60 sjukdomar-

  En jättehärlig utmaning. PS Annika Cancer kan vara en av dessa, men kanske inte utrota utan minimera till 50% om du och jag spelar våra kort vär. Ditt första utspel i Lchf-magasinets senaste nummer var beundransvärt

  Ingemar Ljungqvist, se mer på http://www.2000tv.se

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Ingemar Ljungqvist:
  Som du kanske vet så anser inte jag att mjölkprodukterna är bland de farligaste ämnena vi är utsatta för. Snarare tvärtom. Mjölkprodukterna inehåller naturligt protein och framför allt fett. Smöret är en stor fördel för vår hälsa.

 18. 18

  Paleo & LCHF är mycket stort på alla engelskspråkiga siter som jag regelbundet läser, inte minst alla diabetesinriktade forum som ofta har medlemmar spridda över hela världen,,,,

  Nivån är mycket blandad, från rena nybörjare till mycket kunniga, tror inte det finns en enda frågeställning som inte har behandlats i dessa forum,,,,

  En trend som jag tycker mig kunna se är att fler och fler diabetiker börjar intressera sig för periodisk fasta som ett sätt att hålla ned blodsockret – och PF är nog bra även för andra och så är det bekvämt,,,,

  Ett annat är ett nyvaknat intresse är att använda sig av högintensiv träning för blodsockerkontroll – denna träningsform är helt otroligt effektiv för alla och vi kommer säkert att få höra mycket om detta framöver – promenader är bra men kan kompletteras,,,,

  Nej, Bhoman är ute och cyklar, lowcarb är absolut inte ute men kommer att utvecklas allteftersom vi få mera kunskaper!

 19. 19

  17. Ja , precis samma resonemang hade Ursula Jonsson. Bröstmjölken är det förnämsta livsmedlet vi har. Komjölken är också ett bra livsmedel; för många, speciellt för oss nordbor och masaierna – men inte för alla. Det kan förbytas till sin motsats för en del och då måste man likt Ursula Jonsson fråga sig varför?
  Hennnes svar finns i boken ”Nu räcker det” och hur man åter kan tåla komjölk kommer i februarinumret av 2000-Talets Vetenskap.
  Men bästa Annika : Det går att göra en syntes av dessa resonemang och då blir också Michael Håkanssons bok oerhört värdefull, liksom din kamp för LCHF, liksom Ursula Jonssons analys.
  Professor Gorans utmärkta krönikor gör att vi måste gå vidare för att bryta de stora paradigmen inom den etablerade forskningsvärlden men också ompröva delar i våra egna koncept, för att finjustera dem.

  Hälsningar Ingemar Ljungqvist http://www.2000tv.se

 20. 20
  ADHD mamman säger

  @ ingemar Ljungqvist:
  Jag håller med dig. Det är viktigt att hålla fanan högt, propagera sakligt för det man tror på, vara öppen och lyhörd för andras argument.

  I detta fall kan man ju välja att bemöta dessa nya med nyfikenhet och vara konstruktiv. Exempelvis att om man nu vill testa 5:2 så behöver inte det utesluta LCHF. Tvärtom om man utgår från LCHF kost är det antagligen lättare att fasta i 2 dagar än om man äter kolhydratrik kost, eftersom man då undviker att fylla på glykogenlagren. Det är när dessa är under tömning man får en massa problem med huvudvärk eftersom glykogenet dras med sig en massa vatten, man får extrema hungerskänslor och riskerar att börjar frossa när de 2 dagarna är över.

 21. 21

  Det låter ju kul, fasta i 2 dagar, då kommer jag bli trött och grinig isåfall..

 22. 22

  undra på att vissa inte kan hålla sig till en ”diet”, räcker att gå in i en livsmedelsbutik, seven eleven, pressbyrån m .fl. så MATAS man med MÄNGDER av socker och kolhydrater OCH mat och bakverk fullknökade med härdade fetter och skitmargarin. Det är ju där problemet ligger, inte att man inte kan hålla sig till sin ”diet”.

 23. 23
  marianne säger

  Man blir bara rädd när såna har makten!!!

 24. 24

  Citat:
  Förmågan att tänka annorlunda än i går skiljer den vise från den envise.

 25. 25

  eller gå in i en icabutik just nu (vilken som helst) (ALLA butiker måste sätta upp dessa skyltar annars blir ica och dietisterna sura på handlarna) så matas man av vi MÅSTE äta MINST 500gr frukt och grönt VARJE DAG, bara för det sitter en fetträdd, SLV-utbildad dietist hos ica..

 26. 26
  ADHD mamman säger

  Fast grönsaker är ju inget som behöver stå i motsatsförhållande till lågkolhydrat kost. Det är viktigt för att få i sig alla vitaminer. Spä inte på myten att LCHF skulle vara en kost med bara kött och fett utan vegetabilier. Handlar bara om att välja rätts sorts vegetabilier..

 27. 27

  Tja, allt beror ju på hur man ser det… Jag kollade in Amazon´s tio-i-topp under Dieting, och på plats 3 ligger Wheatbelly, på plats 4 Fat chance av dr Lustig, på nr 5 Wheatbellys cookbook och på nr 6 Practical Paleo. Ingen förespråkar LCHF, men däremot att man ska minska på kolhydraterna.

 28. 28

  Jag har kört periodisk fastas allt sen jag börja med med lchf för mer än 4 år sen, fast jag visste inte det då, eller snarare jag tänkte inte på att jag gjorde det.. för ibland åt jag kanske middag kl 17 sen ingenting förrän middagstid dagen därpå osv.. pga att jag inte var hungrig och ibland så glömde jag helt enkelt bort att äta om jag höll på med något som tog upp allt mitt fokus..
  Vad jag stör mej på ang. frukt&grönt är just att det alltid klumpas ihop, det är ju inte ens samma sak..jag äter grönsaker men inte frukt..och grönsaker åt jag knappt innan jag börja med lchf.

 29. 29

  @ ADHD mamman:
  Måste dessa två fastedagar hänga ihop? Hur blir det om man fastar på måndagar och torsdagar?

 30. 30

  @ JRS:
  Precis min mening om frukt&grönt. https://bertillind.wordpress.com/2010/04/23/fruktgront/

 31. 31
  Karin Eklund säger

  Mycket bra sagt! Ge kroppen vad den mår bra av (LCHF) och lyssna på kroppens egen matklocka!
  ruben Skrev:

  LCHF 7:0 kanske ? Och som man kan variera, till 6:1 ibland när man känner för det. Jag hoppar över riktiga måltider en eller annan dag på en månad, det känner man när det är lämpligt. Jag tror inte heller planerad regelbunden fasta är speciellt bra, men vet inte. Tänker på att vi redan har en mekanism i kroppen som talar om när vi behöver äta och fungerar bra om vi inte försöker sätta oss emot den naturliga balansen?

 32. 32

  @ Margareta Lundström (Göteborg):

  Och så har vi ju Annika Linde som tillsammans me de ”experter” du nämner är specialtränade på konsten att förtroendeingivande blicka in i tevetittarnas ögon … Numera ryser jag ända in i själen”.

 33. 33

  han har en poäng med att fasta kan vara bra för hälsan.

  https://www.nutritionj.com/content/9/1/57
  The impact of religious fasting on human health
  John F Trepanowski and Richard J Bloomer

  Men bäst klarar man nog av att fasta utan hunger om man äter LCHF,.är ett naturligt tillstånd för människan att regelbundet gå utan mat. Att inte klara av att gå mera än ett par timmar utan mat DET är onaturligt. Våra förfäder hade inga kylskåp med bullar och cornflakes och aldrig att de ens hade mat varje dag.

  OT
  Kring medeltiden hade i princip bara kungar, grevar och baroner tillgång till kött, många av de andra fick äta spannmål om de ville ha huvudet kvar på axlarna. Var hårda bud för inte så många hundra år sedan i norden.

 34. 34

  @ Bo T:
  Var nog hårda bud långt in på 1900-talet oxå,,,,,

 35. 35

  Ja, Margareta, bra att du mindes den damen, även jag ryser vid minnet, gjorde faktiskt det redan då.
  @ gt:

 36. 36

  .@ Bustas:
  Han har ju bara hittat på ett nytt namn på den ”dieten” Jag minns att kungafamiljens flickor på 60-talet hade ”vattendagar” en till två ggr./vecka, så det kunde ju lika gärna kallas Princessdieten

 37. 37

  Tombola
  jo var det säkert, jag påstår att det fortfarande är hårda bud, du håller säkert med, vi vet tvivelsutan att lågkolhydratkost är bra för överviktiga och diabetiker genom nya kliniska studier (många). Tänk på folk som inte har deg att köpa annat än nudlar och pasta, de har förmodligen inte heller vetskap om denna debatt vi för här, dom är ”olyckligt lottade” hälsomässigt på sikt. har träffat folk som går på statiner, insulin, får råd om att äta tallriksmodellen och säger till mej ”jag äter som de säger och tar deras mediciner men det blir bara sämre”

  Vi får kämpa vidare, upplysa så mycket vi orkar.

 38. 38
  ADHD mamman säger

  @ Bertil Lind:
  Jag vet faktiskt inte om det är bättre at köra 2 dagar i rad eller splitta fastedagarna och om det överhuvudtaget är bra. Men oavsett vad borde det vara bättre att utgå från lCHF. Nästa alla som gått från att äta hög andel kolhydrater till att börja fasta, VLCD eller LCHF upplever omställningsproblem med huvudvärk, dålig andedräkt, frossa, yrsel, trötthet och extrema hungerkänslor. Värst är det 3-4 dagar tills musklerna och levern tömt sitt glykogen, sen blir det lättare. Har därför svårt att förstå vem som skulle vilja utsätta sig för detta h..vete en gång i veckan om man nu utgår ifrån att dom flesta äter mycket kolhydrater. Går man redan på låg-kolhydratkost som exempelvis LCHF är det troligtvis mycket lättare att ha fastedagar. Åtminstone om jag ska utgå från mig själv.

 39. 39

  @ ADHD mamman:

  Att tro att en periodisk fasta av typen 5:2 skulle få någon större spridning är ju rent flummeri i klass med nyckelhålsmärkningen – jag tycker bara det visar att Bohman helt saknar fotfäste men det är inte första gången som hans mediala fyrverkerier får mig på sådana tankar,,,,

  Däremot så tror jag att PF med ätfönster på 8 timmar och 16 timmar fasta kommer att öka rätt så mycket allteftersom fler och fler unga kommer att gå över till LCHF – och säkert är det ett ätmönster som kommer att användas av många diabetiker – mycket tyder på att det kan ge bättre blodsockerkontroll,,,,

  Periodisk fasta med kolhydrater är det nog inte många som frivilligt utsätter för,,,,

 40. 40
  ADHD mamman säger

  @ Tombola:
  Inte jag heller. Det är dessutom lätt att bli lurad då fastedagarna innebär att man förlorar kanske 2 kg vatten som följer med glykogenet ut plus lite muskelmassa. Dvs viktnedgången handlar mest om vatten samtidigt som man riskerar att bryta ned muskelmassa vilket iofs också innebär viktnedgång på kort sikt, på längre sikt innebär lägre muskelmassa lägre förbränning. När man bryter fastan får man tillbaka vattnet och risken för att överäta är då stor.Vad jag vet prioriterar kroppen att bryta ned muskler hellre än fett vid kortare fasteperioder, under den fas när man tömmer glykogen är man extra känslig för att bryta ned muskler, dra på sig infektioner mm. Det är därför som idrottare, dvs dom som väljer att äta kolhydrater, brukar äta snabba kolhydrater direkt efter träning för att återhämta sig.

  Först när ketonerna kommer efter 3-4 dagar börjar man bryta ned fett på allvar, samtidigt som det skyddar musklerna från att brytas ned, även om man givetvis får räkna med att man bryter ned lite muskler när man går ned i vikt. Men det är ju fettprocenten som räknas och inte vågen, så jag tror periodisk fasta är mer nedbrytande än fettreducerande, åtminstone om man äter enligt gängse kostrekommendationer och inte redan tömt sina glykogenförråd. Någon som vet bättre eller vill kommentera?

 41. 41
  LCHF-Bengt säger

  Precis Tombola,

  Att en sockerberoende som då troligen äter kolhydratrik mat, skulle klara av två dagars fasta varje vecka under lång tid, låter för mig helt omöjligt, om denne inte är inspärrad då.

  Jag själv minns hur det var förr, när fikat uteblev någongång, jobbade fysiskt och sänkorna som kom utan något i magen, gjorde att jag blev en belastning på jobbet, när felmätningar och yrsel förvandlade mig till en vandrande katastrof.

  Med lchf kan jag jobba någon dag utan mat, och utan dessa biverkningar, vilket prakticeras ganska ofta, när det är brottom på arbetet, och det fungerar mycket bra, blir liksom aldrig slut på orken nu.

 42. 42

  @ LCHF-Bengt:
  Känner igen din beskrivning från sockertiden,,,,,

 43. 43
  Maja gräddnos säger

  Nu har livsmedelsverket fått något att bita i angående köttfusket i färdigmaten. Livsmedelskontroll borde vara deras huvuduppgift och sluta med sina bisarra kostrekommendationer!! Jag lagar all mat från grunden av bra råvaror och är stolt över detta, skulle aldrig köpa fabriksmaten.

 44. 44
  Pernilla säger

  Om man äter LCHF är det inga som helst problem med att fasta. Jag brukar fasta en dag i veckan. Te med kokosolja är mycket bättre än söta fruktjuicer under fastan. De som äter kolhydratrik kost blir säkert tokhungriga om de fastar.

 45. 45
  Anders S säger

  Matt 4:1-4

  ”Och när han hade fastat i fyrtio dagar och fyrtio nätter, blev han omsider hungrig. Då trädde frestaren fram…”

  ”..bjud att dessa stenar bliva bröd. Men han svarade och sade: »Det är skrivet: ’Människan skall leva icke allenast av bröd…”

  Fyrtio dagar har jag inte provat att fasta men en vecka går utmärkt när man är fettbrännare, bara jag får vatten och kaffe. Blir hungrig när jag äter, inte annars.

 46. 46

  Jag såg just på svt, en dokumentär med en kille från England som åkte runt till olika forskningsställen och försökte forska lite i det där med fasta och värden. Det som verkade positivt var att värderna av igf-1 och dåligt LDL hade sänkts dramatiskt av fasta. Ju högre nivå av dom ökade tydligen risken för cancer och hjärtsjukdomar väldigt mycket. Så fick man också se på råtthjärnor att vid periodisk fasta så bildas det mer hjärnceller än vanligt som minskar risken för demens mm..

  Han fick ta massa tester och prova olika metoders fasta och sen gämföra värderna. Enligt honom tyckte han att fasta 2 dagar med 50 kcal vid 1 tillfälle på dagen, var bäst. Jag har aldrig varit så mycket för fasta och vet inte så mycket om det men tyckte det såg riktigt intressant ut på dokumentären. Den finns säkert att kolla på, på svt, ifall nån vill det.

 47. 47

  Vetenskapens värld med michael mosely var det. Han gick ner 7 kg på 5 veckor också

 48. 48

  Det var inte 50 Kcal utan 500 Kcal för kvinnor och 600 Kcal för män. Den STOTA vitsen med denna metod är ju inte att man fastar 2 dagar i veckan (med mellanrum) utan att man får äta precis vad man vill dom andra dagarna. Jag kör själv det är kanon. LHCF visst men… Jag ´fastar (eller rättare sagt äter 600 kcal) hellre 2 dagar och får sedan dricvka massa god öl och dra i mig vilka kolhydrater jag vill dom övriga. Se programmet det är fashinerande.

 49. 49
  Robert säger

  50 kcal misu soppan var del av en av dietformerna när han fastade 3,5 dagar i sträck. Den du Tommy refererar till var en varannandagsfasta (som i mina ögon inte var fasta) då de som sagt åt 5-600 kcal på ”fastedag”. Dom visade olika exempel i programmet.

 50. 50
  Mikael säger

  Den stora poängen med 5-2 fasta är inte vikten, formen och andra värdsliga ting. Essensen med 5-2 är att den grundläggande hälsan (diabetes, demens mm) förbättras radikalt. Många liknande dieter/livsstilsprogram som LCHF handlar om att behålla vikten och se fin ut.

  Den periodiella fastan handlar mycket mer om ett grundläggande sätt att hantera svåra sjukdomar, att kunna skjuta upp eller tom undvika tex demens. I studier (som dock än så länge är otillräckliga), visar ett ”pendlande” energiintag bättre effekt än ett jämnt lågt. Orsaken är att cellerna går in i ett reparationsstadie när energiintaget är i det närmaste noll. Vid jämn låg energitillförsell anpassa sig ämnäsomsättningen och kroppen bara till den lägre nivån och den reparerande funktionen uteblir.

  Den periodiella fastan är också skonsam, väldigt lätt att ta till sig. 5-2 är ett riktmärke, men 4-3 är troligtvis bättre (ända nackdelen kan vara att viktminskning kan ske – 5-2 fastan är ingen bantningskur utan en livsstilsbehandling). Jag brukar själv köra fasta (må-ett mål mat -ti-vanligt -ons-ett mål mat -to-sö-vanligt).

  Det finns en träningsrelaterad periodiell fasta och den brukar vara att skapa ett ätfönster mellan 12-20 dvs du äter under åtta timmar – ingan andra tider. Under den tiden tränar du också som hårdast. Det här är mest för maximal träningseffekt och mig veterligen ingen hälsoeffekt mot tex demens och diabetes (mest för att vetenskapliga studier inte utförts i tillräcklig utsträckning).

  Jag har aldrig förstått mig på LCHF och andra sk dieter. Kortidsfastan däremot är superenkel. Det intressanta är att inom träningskretsar har korttidsfastan varit ett känt fenomen väldigt länge mest pga deffningen naturligtvis…

  Avslutningsvis vet jag om att det gjorts en studie på människor som hade typ II diabets som fick äta under 90 kcl/dag under 3 månader tror jag det var. De blev av med sin diabetes, men vem pallar det, värsta Robinsontestet i 3 månader…(googla så kan ni säkert få farm det).

 51. 51
  tombola säger

  @ Mikael:
  Helt riktigt – det finns studier gjorda där diabetes slutade då en lång fasta gjordes – dock tror jag att energiinnehållet var högre än det du nämnde – tror det liknade det som epileptiker brukar ligga på?

  Är inte säker men tror att Lustig tar upp detta i boken Fat Change?

  Troligen är det fett levern som återställs – många anser att den går att återställa till cirka 80%

  Jag tror att många upplever det relativt lätt att utföra periodisk fasta om man äter LCHF,,,,,

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa