Svenskt ekologiskt naturbeteskött rödmärkt av SLU

Sveriges LantbruksUniversitet SLU, har gjort en köttguide till ledning för konsumenterna.
Där har de rödmärkt svenskt ekologiskt naturbeteskött ur klimatsynpunkt.
Ekologiska naturbetande djur måste motsvara de ursprungliga gräsbetande djuren ur klimatsynpunkt. Det innebär att SLU anser att gräsbetande djur under hela historien har varit dåliga för klimatet. Hur korkade får forskare vara?

 

Comments

 1. 1

  Hel otroligt, är de helt SLUt i huvudet?
  Detta måste de förklara, en uppgift för Per Wikholm kanske?

 2. 2
  ulf pohl säger

  Mycket får man höra. Är det bara dumhet? Tror tyvärr inte det. Vi har en del kvar att göra.

 3. 3

  Nåväl, där var ju även tre gröna markeringar, men det borde vara fyra när nu kolsänkor är bra för miljön!

  Det måste vara som så att den där falangen som mäter ”nötens fismängder” i nuläget är herre på täppan där! Fiser inte kraftfoderuppfödda nöt än mer?????

 4. 4

  ”Vi vill rikta in oss på köttet, eller rättare sagt proteinkällorna, i vårt arbete eftersom animalieproduktionen står för den största klimatpåverkan från livsmedelssektorn, säger Elin Röös, initiativtagare till arbetet med Köttguiden.”

  Korkade akademiker vet de inte att gräsbetes-kött är klimatneutralt kanske till och med lite bättre än bönor som vegetarianerna har som favorit.

  https://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn

  De verkar inte ha alla fåren hemma angående kossorna.

 5. 5

  Ska de vara konsekventa ska de rödmärka alla former av bönor också. Frågan är då vad ska vi alla äta?
  Varken vi gräsbetes-köttätare eller vegetarianer får i oss nåt ”klimatsmart” med detta resonemang.

  Kanske är det ett skämt?

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Råd & Rön: https://www.radron.se/artiklar/folj-signalerna-till-ratt-kott/

  Viltkött stannar väl hos jägarna och de sina plus att vargarna ska ha sitt:
  …”Viltkött är det enda kött som fått fyra gröna smileys, det vill säga godkänt. De djuren går fritt i markerna, utfodras inte med något speciellt foder och får ingen antibiotika. Däremot är tillgången på viltkött mycket begränsad. Endast 2 procent av det kött vi äter i dag i Sverige utgörs av viltkött.”…

  Det här är ju bra:
  …”Av övriga köttslag som finns i kontrollerad uppfödning är det svenskt ekologiskt naturbeteskött som är mest miljösmart. Det har visserligen en röd smiley för klimatpåverkan men tre gröna för de övriga kriterierna. Naturbetesköttet bidrar positivt till miljön genom att marker där många rödlistade arter finns betas. Får dessa marker växa igen försvinner också dessa arter.”…

  Extra klimatbelastat (sådant här undviker ju vi med LCHF-kost):
  …”- Flera importerade köttslag har fått röda smileys. Sydamerikanskt nötkött är extra klimatbelastande. I jakt på nya betesmarker för djuren skövlas ofta värdefull regnskog, vilket är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden. Även för svensk produktion av kyckling och gris som använder importerat foder, framför allt soja, finns samma problematik.”…

 7. 7

  Extra klimatbelastat (sådant här undviker ju vi med LCHF-kost:
  …”- Flera importerade köttslag har fått röda smileys. Sydamerikanskt nötkött är extra klimatbelastande. I jakt på nya betesmarker för djuren skövlas ofta värdefull regnskog, vilket är ett allvarligt hot mot den biologiska mångfalden. Även för svensk produktion av kyckling och gris som använder importerat foder, framför allt soja, finns samma problematik.”…

  Jag visste inte att ni med LCHF.kost undviker detta. Men jättebra!

 8. 8

  Johan,
  ”Jag visste inte att ni med LCHF.kost undviker detta. Men jättebra!”

  Ja det stämmer men bara om man köper gräsbetat kött alltså att kossorna fått äta de som kor ska äta, inte spannmål som dessutom slukar en massa olja för att produceras och gör djuren sjuka då det inte är deras naturliga föda,

  Gräsbetat förbrukar NOLL fossila bränslen, möjligen för transport ut till konsumenterna då.

 9. 9

  @ Bo:
  Alldeles särskilt soyabönan som har en helt otrolig förmåga att finnas med överallt, i ansiktskrämer och choklad bl.a. och istället för mjölk och en massa annat som man kan äta och tro enligt reklamen att man gör något nyttigt och bra.

 10. 10

  Jag hörde för ett tag sedan att det förekommer att jägare utfodrar vildsvin för att locka dem till samlingsplats där man sedan kan vara ”bekväm” jägare. Men eftersom det finns så många vildsvin och dom är nästan gratis om man vet hur man hanterar det hela så kan man ju bara applådera sådant initiativ. Hög kvalitet på det köttet och dessutom väldigt gott.

 11. 11

  Yvonnel,
  Ja man får försöka hitta alternativ som inte är giftiga. Ett tips för sommaren: använd kallpressad kokosolja istället för sololja när du solar, sololjan hindrar upptaget av D3-vitamin och gud vet vilka cancerogena ämnen som de innehåller som går rätt in i huden. Kokosoljan släpper igenom UV-B strålarna som genererar D-vitamin men skyddar en del mot UV-A som är de strålar som bränner huden.

 12. 12

  Bo

  ”Gräsbetat förbrukar NOLL fossila bränslen, möjligen för transport ut till konsumenterna då.”

  Hur får du fram foder till djuren när betet är slut? Sen höst, hela vintern och fram till gräset växt upp igen. Många månader där.

  Ska djuren fasta kanske?

  Eller är det fram med lien och börja slåi? Blir många nya arbetstillfällen för att få fram foder till djuren.

  Häst och vagn är framtiden. Mysigt.

 13. 13

  yvonnel Skrev:

  Jag hörde för ett tag sedan att det förekommer att jägare utfodrar vildsvin för att locka dem till samlingsplats där man sedan kan vara ”bekväm” jägare. Men eftersom det finns så många vildsvin och dom är nästan gratis om man vet hur man hanterar det hela så kan man ju bara applådera sådant initiativ. Hög kvalitet på det köttet och dessutom väldigt gott.

  Där har du nog inte rätt – riktiga jägare gör inte så. Att man utfordrar dom är nog snarare ett sätt att hålla dessa djur kvar i regionen samt att hålla dom ifrån vägarna. Riktiga jägare är inte prickskyttar på ett sådant sätt.

 14. 14
 15. 15

  Är ute och plockar svamp ganska mycket på hösten rätt långt från storstan och ensilage ser man överallt på åkrarna så jag undrar om inte svenska kossor faktiskt får rätt mycket naturlig föda, i alla fall under vintern.

 16. 16
  Miljövän säger

  Jo du har rätt Bo. Vi hade mark som inte nyttjades till något annat än äng, så närliggande ko-bönder ”slog in höet till ensilage”.

 17. 17

  Miljövän
  Jaha där ser man. Jag tror ju att gräsbetat kött är framtiden dels för att det är nyttigare att äta sedan för att oljan som krävs för spannmål är en dyr miljöbov för skattebetalarna. Gräsbetat borde ju vara billigare än industri-kött men spannmål subventioneras av myndigheterna världen över. Ger fördel till stor-industrin. Okunniga och kortsiktiga politiker har sett till detta.

  Tycker Bo

 18. 18
  Storstadsbo säger

  Runt om i Stockholms län där man förr såg ängsmark och betande kossor, ser man numer golfspelare. Med förr menar jag 70-tal. Där växer inget ogräs, bara glänsande gröna gräsmattor. Det skulle nog inte ens kunna gå att återställa till betesmark för djur. Det måste vara mycket ogräsmedel i den marken.

 19. 19

  Detta är den intellektuella slutpunkten för den fis- och raporienterade klimatforskningen på SLU och det är ett eko av FN:rapporten Lovestock’s Long Shadow. Köttfabriker där djur uppföds på kraftfoder anses klimatsmart eftersom de växer snabbare (och får metabolt syndrom) och därmed kan avlivas tidigare. Eftersom de då inte hinner rapa och prutta lika mycket metan under sin korta livstid anses de klimatsmarta.

  Det finns många luckor i dessa resonemang och alla kan inte redas ut i en bloggkommentar. För er som läser engelska rekommenderar jag varmt Simon Fairlie´s 300-sidiga bok ”Meat A Benign Extravagance” som går till botten med dessa frågor.

  Enligt min mening är ett av de största feltänket att idisslare framstår som något människan uppfunnit för att äta men idisslare har funnits i naturen i 55 miljoner år, människosläktet i ca 2 miljoner år. Och antalet idisslare skulle sannolikt vara högt i ett land som Sverige även om inte vi människor fanns här. Vi har i dagsläget exempelvis en älgstam på 300 000 – 400 000, samt 220 000 – 280 000 (förvisso domesticerade) renar. Låt oss göra tankeexperimentet att Sverige hela Sveriges befolkning dukar under i nästa års svininfluensa samt att visenterna (europeisk bison) rymmer från sina inhägnader på Skansen och Avesta Visentpark.

  Hur många idisslare skulle vi då ha efter några år i Sverige? Svårt att gissa men jag skulle inte bli förvånad om det totala antalet skulle ligga i närheten eller till och med överstiga dagens. Visenten fanns viltlevande historiskt så högt upp som till Östergötland. (Passa på att besöka Avesta Visentpark på sommaren när de har öppet för allmänheten och avnjut en visentburgare – givetvis utan hamburgerbrödet).

 20. 20

  Tror det är dags att se till att dessa sovjetinfluerade ”uppfostringsanstalter” stängs så fort som möjligt – lämpligtvis så stängs livsmedelsverket samtidigt – de har inget berättigande i ett modernt samhälle,,,,

 21. 21
  Lennart N. säger

  I Annikas blogginlägg ’Debatten om köttskatt’ 25:e januari beskrev jag denna avart i den nyframtagna köttguide från SLU, så även hos Kostdoktorn!

  Sten BJ svarade så här vilket kan vara värt att ta med även i denna blogg för att få lite tydliga siffror och mer historik om hur landsbygdens miljö och förhållanden Sverige var för inte så länge sedan:

  ”Klimatavtrycket för det genomsnittliga svenska nötköttet är ca 26 kg CO2e/kg ”
  ”Klimatavtrycket” = ”andvändning av fossilt bränsle” är nära noll för ekologiskt gräsbetade djur. Ingen konstgödsel = inget fossilt bränsle direkt till produktionen alltså. Metanet försvinnrer till CO2 inom 12 år och bidrar alltså inte permanent till CO2 eftersom den skapats av CO2 i luft via gräs etc..
  Totalinverkan av all metan innan den brutits ned till CO2 är ca 10% av den totala växthuseffekten.

  Att konstgödsel är orsak till övergödda sjöar och exploderande algblommning lär det knappast vara nägot tvivel om. På 30-40 talet kunde en sjö blomma ibland, sedan kunde sjöar ofta växa igen, i direkt takt med djurminskning och ökad konstgödsling: På 1930-talet fanns det ca 2 miljoner kreatur. Idag ca en halv miljon. Samtidigt har algblommning, fiskdöd och ruttnande alger på stränder och sjöbottnar aldrig varit så omfattande och regelbunden som nu.
  Om det är ”kossornars fel”, Godnatt SLU och Mijöpartiet!
  Snacka om att skälla i fel träd!

 22. 22

  @ Per Wikholm: ”(Passa på att besöka Avesta Visentpark på sommaren när de har öppet för allmänheten och avnjut en visentburgare – givetvis utan hamburgerbrödet)”

  Den såg man inte komma; att man riktigt längtar efter att besöka Avesta… 🙂

  Tack för tipset!

 23. 23
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  Allan Savory föreläser på denna intressanta länk

  https://vimeo.com/8239427

  Här en röst från Argentina om hur det kan gå

  https://www.kostdemokrati.se/margareta/2013/02/03/soja-raddningen-eller-undergang/

 24. 24
  Capt Joe säger

  @ yvonnel:
  Faran med trikiner är säkert överdriven

 25. 25
  Konsument säger

  Per Wikholm Skrev:

  Köttfabriker där djur uppföds på kraftfoder anses klimatsmart eftersom de växer snabbare (och får metabolt syndrom) och därmed kan avlivas tidigare.

  Jag såg ett tv-program häromkvällen som hette Älskade kött. Om jag förstod det rätt så kunde man, genetiskt, tillföra en aptitreglerande gen som gjorde att djuren aldrig blev mätta, utan åt ideligen, och på det sättet växte snabbare.

  ???

 26. 26
  Storstadsbo säger

  Storstadsbo Skrev:

  Runt om i Stockholms län där man förr såg ängsmark och betande kossor, ser man numer golfspelare. Med förr menar jag 70-tal. Där växer inget ogräs, bara glänsande gröna gräsmattor. Det skulle nog inte ens kunna gå att återställa till betesmark för djur. Det måste vara mycket ogräsmedel i den marken.

  Jag vill också lägga till att det finns en hel del hästgårdar där det förr (70-tal och tidigare) fanns ladugårdar med kossor. Hästgårdarnas besättning är travhästar.

 27. 27

  Vi får aldrig glömma att det är de multinationella mjöl-, veg. olja- och sockerproducenternas intressen som här tillgodoses. Trots att varenda forskare på SLU vet att metanutsläppen från bondgårdar är olika för varje gård, så tycker de att de kan använda tariffer för nötutsläpp som baseras på nöt som fötts upp på kolhydrater, för alla djur, även de gräsbetande.
  Idag vet vi att spanska bönder konstaterat att grönbeteskött minskar utsläppen med 30 %, enligt ett nyhetsinslag på SVT för ett par år sedan. Större delen av SLU och Jordbruksverket är helt inriktat på industriproduktion. Enda orsaken till att de stödjer att 25 % av köttproduktionen ska bli ekologisk är att de därmed uppfyller de EU-krav som kräver minskning av de kemikalier som förorenar vattnet från den industriella och giftspridande matproduktionen och ekologiskt är som bekant giftfritt.
  Den giftiga matproduktionen är NORMEN för en bra och välutbildad bonde. Den ekologiske bonden är en drömmare och inte seriös enligt dessa organisationer. Det fåtal forskare som forskar i ekologisk produktion är ständigt utsatta för trakasserier från det övriga flertalet av välanpassade i systemet.

  Ett folk har det styret de förtjänar och för vår del innebär det att så länge vi låter våra skattefinansierade myndigheter gå den multinationella matindustrins ärenden. Så är vår planet på väg mot sin undergång. SLU, Jordbruksverket, Livsmedelsverket, folkuniversitetet får sina mycket höga socialbidrag (löner) för att se till att den multinationella livsmedelsindustrin kan tjäna sina pengar oinskränkt.
  Framtiden är en ladugård med 10 000 djur som är hermetiskt sluten som en termos. Gaserna ska då tas om hand och kan omvandlas till energi. Ett projekt som Monsanto jobbar intensivt för att utveckla. De omega 6-producenterna kommer att bli knallgröna.

  Jag jobbade i ett slakteri under älgjakten. De flesta djuren som kom in var skjutna av rika utlänningar och konsumerades utomlands.

 28. 28

  Georg W Skrev:

  Jag jobbade i ett slakteri under älgjakten. De flesta djuren som kom in var skjutna av rika utlänningar och konsumerades utomlands.

  Oj!

 29. 29

  Hmm..låt oss se nu…Elin Röös, huvudförfattare till Köttguiden, har skrivit på en debattartikel i AB om köttfri måndag, tillsammans med bland Jonas Paulsson. Kapitlet kring kött och näring har skrivits av Elinor Hallström, vice ordförande för Baljväxtakademin. Så vi har två troliga antiköttmänniskor som skriver en guide om kött – vad kan gå fel?

 30. 30

  ”Bara två saker är oändliga, universum och den mänskliga dumheten. Men när det gäller universum är jag ännu inte absolut säker.” – sagt av Albert Einstein.

 31. 31

  Gunnar Skrev:

  Hmm..låt oss se nu…Elin Röös, huvudförfattare till Köttguiden, har skrivit på en debattartikel i AB om köttfri måndag, tillsammans med bland Jonas Paulsson. Kapitlet kring kött och näring har skrivits av Elinor Hallström, vice ordförande för Baljväxtakademin. Så vi har två troliga antiköttmänniskor som skriver en guide om kött – vad kan gå fel?

  ALLT!!!

  Märkligt att SLU:s ledning tillåter billig politisk propaganda av det här slaget,,,,

 32. 32

  Off Topic, in part.

  BMJ publicerade igår komplett resultat av ”Sydney Diet Heart Study”.
  Huvudresultatet var att totalkolesterolet sänktes för de som fick omega 6 fetter, dock ökade dödligheten för dessa under sjuårsperioden, publicerat på 1970 talet.
  Precis som med den avbrutna Accordstudien angavs inte dödsorsakerna, eller progressivitet.

  Men att de som skulle skyddas mot hjärt och kärlsjukdom av det extra omega 6 fetter fick ökad dödlighet i just hjärt och kärlsjukdom ”glömdes bort” på 1970 talet.

  Några USA forskare lyckades gå igenom det gamla magnetbandet och både få fram resultatet och få det publicerat, i BMJ igår!
  Den relativa dödsrisken vsade sig för total dödlighet vara 62% högre och för dödsfall i hjärt-kärl sjukdomar 72% högre för de som bytt ut mesta fettet mot omega 6! Alltså de dog oftare i just det som man trodde omega 6 skulle skydda när de åt mer omega 6..

  Detta var alltså en interventionstudie på över 450 män över ca 7 år som påbörjades 1966!.
  https://www.bmj.com/content/346/bmj.e8707

  Många UK och USA artiklar idag.
  När tar de Svenska tidningarna, och SLV, upp det ?
  Finns det andra opublicerade studier om margarin…?.

  Om man tillverkar margarin och ”tror på det” och gör en studie som dessvärre visar liknande resultat tror jag knappast att man skulle publicera något om detta. Men om detta har hänt och kan visas sitter man idag i en sämre sits än vad tobaksbolagen någonsin suttit.

 33. 33
  Maja gräddnos säger

  Man kan mejla angående frågor och synpunkter om denna köttguide till tips@kottguiden.se. Bl a om jäv för Elin Röös och Elinor Hallström. Intressant om de svarar!

 34. 34

  När den svenska köttproduktionen är nedlagd kan väl också en stor del av SLU läggas ned.

  Då kan också jordbruksverket minskas ner kraftigt men hundregistret kan bli kvar och utbetalningarna av EU-stöd till jordbrukare.

 35. 35
  ulf pohl säger

  #32 Stenbj. Tack för denna information! MYCKET INTRESSANT och klargörande. Då har vi alltså fått bekräftat vad vi lite till mans länge har hävdat-vikten av fettsyrebalansering omega3/6 för bl.a.hjärthälsan.
  Kanske bäst att öka omega3 ytterligare-knappast farligt.

 36. 36
  Eva Ivarsson säger

  Märkligt att inte köttdebatten kan benas upp? Vilket kött diskuterar man, vem diskuterar ( =vem styr?) inhemskt beteskött vinner i alla jämförelser: närproducerat , jorduppbyggande, friskare djur, goda näringsämnen, miljövårdande, CO2-neutralt, ligger hästlängder före allt annat i fett protein aminosyror, bevarar biologisk mångfald, m m

 37. 37

  SLU-forskarna är tillsammans med regeringen med landsbygdsminister Eskil Erlandsson i spetsen aggressiva förespråkare av GMO. De samarbetar öppet med Monsanto:

  https://www.kostdemokrati.se/scoop/2012/04/03/svenska-forskare-vid-slu-i-samarbete-med-monsanto/

 38. 38

  Sverige ska vara GMO fri zon det är självklart.

 39. 39
  Kattmoster säger

  Gunnar Skrev:

  CiteraVi får aldrig glömma att det är de multinationella mjöl-, veg. olja- och sockerproducenternas intressen som här tillgodoses. Trots att varenda forskare på SLU vet att metanutsläppen från bondgårdar är olika för varje gård, så tycker de att de kan använda tariffer för nötutsläpp som baseras på nöt som fötts upp på kolhydrater, för alla djur, även de gräsbetande.
  Idag vet vi att spanska bönder konstaterat att grönbeteskött minskar utsläppen med 30 %, enligt ett nyhetsinslag på SVT för ett par år sedan. Större delen av SLU och Jordbruksverket är helt inriktat på industriproduktion. Enda orsaken till att de stödjer att 25 % av köttproduktionen ska bli ekologisk är att de därmed

  Snacka om att blanda ihop sina roller. Kanske dags för ett samtal med chefen?

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa