LCHF minskar alkoholbegär

Artikel i svenska.yle.fi. Det är den finske LCHF-läkaren Antti Heikkilä som har gjort erfarenheten att LCHF-kost kan vara ett av hjälpmedlen vid alkoholberoendebehandling.

Men de traditionella alkoholbehandlingsklinikerna har inte visat något intresse.

 

Comments

 1. 1

  OT
  Se Martin Ingvar på TV 4 Nyhetsmorgon om en liten stund!!

 2. 2

  Fantastiskt. Innan jag började med paleo/LCHF så satt jag och min vän, som är före detta alkoholist, och diskuterade sockrets och alkoholismens alla likheter. Vår slutsats var att sockret är en inkörsport till alkoholmissbruk och intimt sammankopplade. Personligen känner jag numer avsmak inför allt som har med alkohol att göra och dricker det endast av sociala skäl.
  Jag har också lagt märke till att man blir dum i huvudet av alkohol. Allt som jag gjort, som jag ångrar i livet, har skett under inverkan av alkohol. Förbjud skiten, säger jag.

 3. 3

  Har precis sett Martin Ingvar i TV:en och han är väldigt ”fin i kanten” och verkar inte vilja stöta sig med kollegor och skolmedicinen i övrigt. ”Det är väldigt enkelt att veta hur man går ner i vikt”, säger han och samtidigt kritiserar han vissa ”LCHF” förespråkare och många av dom har egna erfarenheter av detta.
  Även om mycket är bra av det han nu säger så har jag aldrig noterat att han kritiserat GBP- fenomenet eller dom diabeteskostråd som nu använts i över 40 år.
  Den stora mängden ”goda anekdoter” om övriga hälsoförbättringar av kosten borde ju egentligen väcka än mer intresse, men det är trögt när nu skolmedicinen är så hårt styrt till vad som är ”sant/Vetenskap!”
  Följer man inte den så kan man bli anmäld, mista legitimationen…….

  Rubriken ”LCHF minskar Alkoholbegär” är något som CEA borde tända på och hålla med om. 🙂
  Hon skrev för några år sedan en bok som berörde detta ämne där det just förklarades att sockerberoendet och alkoholberoendet hängde ihop / samfungerande. Har även fått detta berättat för mig tidigare av personer som då arbetade på behandlingshem att det var/är så.

 4. 4

  @3 Zonen

  Jag såg också Martin Ingvar på TV4 Nyhetsmorgon. Han är bra men lite försiktig som du säger. Han försöker nog att få ut budskapet för bättre hälsa men försöker undvika att stöta sig med ”auktoriteterna”.
  I sin senaste reviderade bok ”Härnkoll på vikten” skriver han ett avsnitt om GBP men även där i försiktiga ordalag. En tydlig rubrik i boken är dock: ”Myndigheterna är dåliga rådgivare”. Han vill ha vetenskapliga studier som stöd för sin åsikt vilket naturligtvis är riktigt. Han inser dock att det finns ” s.k. vetenskapliga studier” som inte är rena från särintressen, vilket även han ser som ett stort problem.

  Vad gäller alkohol och LCHF. Jag dricker ett glas vin ibland, med betoning på ett. Min alkoholkonsumtion har minskat rejält med lågkolhydratskosten. Dricker numera aldrig mer än ett glas vin i taget., känner mig helt nöjd med det. Tar oftast vinet efter maten, tror jag lärt mig det av Skaldeman…

 5. 5

  En person som beslutar sig för att föra en strikt diet och verkligen klarar av att göra det, har naturligtvis större förutsättningar än andra att ändra på sina dryckesvanor, oberoende om det handlar om kolhydratfattig eller fettfattig diet.

 6. 6

  @ avksom:
  Du låter som Putin. Är du Ryss, eller?
  Förr eller senare måste kroppens belöningssystem tillfredsställas. Då är det en avgörande skillnad vilken sorts mat du äter. Som kolhydratätare så har du en metabolism som kräver belöningar i form av socker. Som fettätare så producerar kroppen belöningen själv i magen i form av PHB. Maten blir din drog, så att säga.

 7. 7

  På AA-möten har jag hört berättelser om godisfrossare, folk köper en jättepåse med smågodis nu när de är nyktra, verkar vara substitut för alkohol. Samma områden i hjärnan stimuleras verkar det som.

 8. 8

  Georg W Skrev:

  @ avksom:
  Du låter som Putin. Är du Ryss, eller?
  Klurig fråga Georg W, kastar man om bokstäverna blir det moskva!

  Georg W! Uttrycket mätt och belåten får en innebörd med dina ord ”Maten blir din drog”.

  Maten blir din drog, så att säga.

 9. 9

  Som så många som tillhör etablissemanget syndar Martin Ingvar mot den av honom själv uppställda normen, nämligen att om man ’är vetenskaplig’ så använder man sig bara av entydliga, icke diffusa begrepp, varpå han utan att blinka eller skämmas uttalar att han inte är LCHF:are utan att han hör till ”Riktiga-mat-gänget”. Ridå!
  Att etablisssemanget inkl. Martin Ingvar närmast får eksem när de hör akronymen LCHF och därför inte kan ta den i sin mun, vet vi ju, men man kan verkligen begära en klar definition av en professor i integrativ medicin.

  För övrigt går vi (LCHF-anhängare) inte helt fria heller. Jag har tex. kritiserat flera ledande nätverkskamrater för att de använder begreppen ”Naturlig mat”, ”Riktig mat”, ”Mat vi är avsedda att äta” (och liknande av motståndare kidnappningsbara uttryck).
  Vi som anser oss veta ett och annat i frågan bör anstränga oss att använda klara, entydiga begrepp. Det är inte tvärlätt medger jag men ”Lågkolhydratkost”(LC) duger (även om ”låg” lämnar visst utrymme för diskussion.),
  ”Näringsrik mat” tycker jag personligen är bra för att markera att fett och protein i motsats till kolhydrater är näringsrika. ”Mat som bygger på oprocessade livsmedel” (dvs. större delen av ’livsmedels’-sortimentet) är också OK men naturligtvis lite otympligt.

  Egentligen skulle MCHF vara bättre (MinCarbHighFat) då detta lämnar utrymme för de frihetsgrader som måste finnas med hänsyn till våra individuella (genetiska?) metabola olikheter.

  Själv har jag försökt kalla mig anhängare av kosten VLCHF (VeryLOwCarbHighFat) eller ”Strikt LCHF”.
  Jag definierar den kosten som = under 5 g kh/dag ( se htttp://www.friskadiabetiker.se/2013/01/09/min-enahanda-lackra-och-naringsrika-lchf-mat-2/#comments ).

  Försöken att definiera ”strikt”, ”normal”, ”liberal” och enbart ”LCHF” är enligt min mening inte alls meningslösa eller oviktiga (vilket somliga hävdar) utan är tvärtom viktiga för att undvika alla missförstånd och glidningar (bl.a. ”LCHF på mitt sätt” o.liknande).

  Mats Wiman
  https://www.FriskaDiabetiker.se

 10. 10
  Kattmoster säger

  @ 7 Medlem:
  Det där har jag också sett exempel på. Droger byts mot socker.

  När jag, efter en lång tid av strikt LCHF, blev bjuden på buffé (alkoholfri) där jag givetvis valde de minst dåliga alternativen kände jag mig berusad efter måltiden. Det kändes så pass kraftigt att jag dröjde med att resa mig för att hämta kaffet. Skulle säga att det för en normalkonsument krävs tre glas vin för att nå en sådan berusningsgrad.

 11. 11

  @ Mats Wiman:
  Jag har en känsla av att varumärket LCHF är lite skamfilat bl a via diverse kontroverser med pressen. Som Annika sa på annat håll i denhär bloggen är rörelsen befolkad av ensamvargar, vilket bara är att beklaga. Martin Ingvars framtoning känns i alla fall mycket mera vederhäftig än många andra gurus. Om han håller en tillräckligt bra LCHF-profil utan att nämna själva förkortningen är det OK för mig. Det viktiga är att publik och läsare uppmärksammas om problemen med ohälsosam kost och lär sig bättre alternativ.

 12. 12
  40-talist säger

  @ Mats Wiman:

  Mats, jag håller med dig – att hitta på andra benämningar som ”Riktiga-mat-gänget” ter sig lite fegt och kan dessutom i så fall lika gärna komma från Livsmedelsverket och deras tallriksmodell. Vad som är riktig mat finns det ju många olika uppfattningar om.

  Varför inte hänvisa till att dr Dahlqvists kostprogram är just ”Riktig mat”.

 13. 13

  Jag har förr skrivit nåt inlägg om just lchf och alkoholism. Jag är nu nykter alkis och när jag var på behandlingshem i slutet av 90-talet så blev jag sockermissbrukare istället, jag frossade i godis och chips, jag kunde ta bilen i panik om kvällarna precis innan dom stängde på macken bara för att köpa godis..sen satt jag där och fundrar över vad som hänt och hur korkad jag egentligen var..beteendet var precis detsamma som när jag tidigare skulle ha tag på alkohol.. det där höll i några år sen kom återfallet tillbaks i spriten igen och dessutom godis som jag inte hade ”missbrukat” före jag blev nykter så att säga..sen kom en lång period av nykterhet och så hitta jag lchf i dec 08..fastna för det och insåg då hur oerhört sockerberoende jag var, och jag kan säga att att lchf hjälper enormt bra mot både socker- och alkoholsug.. jag åkte förvisso dit igen då min son dog 2011 och sen har det varit oerhört jobbigt för mej att hitta en väg tillbaks..men sen början av aug. tog jag tag i mej själv och börja om med strikt LCHF och har sen dess avhållit mej från alkohol, och nu känns det att livet är på väg åt rätt håll igen.

 14. 14

  Rekommenderar varmt att kika in hos Bitten om man är intresserad av alla typer av beroenden: https://www.bittensaddiction.com/.

  Det var efter ett föredrag av Bitten jag fick upp ögonen för lågkolhydratkost.

 15. 15
  Kattmoster säger

  @ 13 JRS:

  Ledsen att du förlorat din son. Bra att du nu har ett verktyg att hantera ditt beroende. Om du inte redan läst boken kan jag rekommendera ”Hjärnkoll på vikten” av Martin Ingvar och Gunilla Eldh. I den får man verkligen hjälp att styra upp sin lilla toshjärna när den försöker ”lura” en att äta godis, dricka alkohol m.m. Lycka till!

 16. 16

  Jag ´tror att Lchf har antabuseffekt. Jag har aldrig varit ngn storkonsument av alkohol men har uppskattat ett glas rött till maten. Nu nöjer jag mej med en liten smutt och har aldrig lust att dricka upp. Så för en alkoholist kanske det stoppar suget?

 17. 17

  Mekanismerna för socker, alkohol, knark och spelmissbruk är rätt så likartade och det finns all anledning att tro att LCHF hjälper för detta,,,,

  Finns en hel del om missbruk på nätet!

 18. 18

  @ Kattmoster:
  Ja jag har läst den boken, köpte den redan då den kom ut, då jag är väldigt intresserad av detta med kost, hälsa och miljö så jag har läst i stort sett alla böcker som finns i ämnet utom engelskspråkiga då jag tyvärr inte kan engelska så bra..

 19. 19

  Så många bra kommentarer som har samma erfarenhet eller samma uppfattning om inlägget! 🙂

  Förutom ”avksom”… kommentaren där lät ”ät mindre och spring mer” vilket är ett vanligt använt mantra för viktnedgång! Hjälper inte vilket nu Ann Fernholm hade ett bra inlägg nyssens om och även professor Ingvar säger ju att man inte kan hungra sig genom livet. Så det där viktnedgångsmantrat (Rössners?) stämmer inte heller! 🙂

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 avksom och 19 Zonen:
  Sign Avksom har vi identifierat som ett troll, hängiven VoF, som tidigare har terroriserat denna blogg i flera år.

 21. 21
  Professor Göran säger

  Vad gäller Martin Ingvar så läser jag här många kommentarer om hans opportunistiska hållning och detta stämmer med min egen uppfattning om honom efter att ha sett TV-intervjuen och en uppfattning som jag utvecklade i en kommentar på min senaste krönika.

  Angående alkohol är jag själv idag liberal och detta faktiskt av rena hjärthälsoskäl – tidigare (före 1999) var jag i det närmaste nykterist. Det verkar finnas mycket vetenskaplig uppbackning för en ”måttlig” konsumtion som man kan ta del av om man har hjärtproblem och/eller är orolig för sådana.

  https://www2.potsdam.edu/hansondj/AlcoholAndHealth.html

  Jag har ännu inte sett eller hört någon som haft några direkta invändningar mot vad som beskrivs här men det skulle vara väldigt intressant att få ta del av sådana invändningar om det nu finns några. Det här med alkohol verkar dessutom vara en väldigt känslig fråga minst sagt och väcker starka känslor vilket är helt begripligt om man har drabbats av alkoholism inom familjen. Jag skulle själv gärna bli nykterist igen om någon kunde övertyga mig om att detta skulle vara bra för mitt hjärta.

 22. 22

  @ Professor Göran:
  Jag tror inte alkohol i små mängder är skadligt, jag tror som du att det kan vara rent hälsosamt.. men klart att det är ett känsligt ämne, alkohol ställer till med väldigt mycket tråkigheter i samhället, inom familjer osv, jag vet för jag har varit där.. numer tillåts alkoholreklam på tv och man matas dagligen med den där skiten så det är inte lätt för alla dom som brottas med alkoholsug…fick jag bestämma så skulle åtminstone reklamen förbjudas, det skulle underlätta för oss som har ett sug efter alkohol, vi är trots allt väldigt många tyvärr..men sånt hör man inget om trots att var tionde person blir beroende och då alla runt omkring den personen som far illa.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Professor Göran:
  Det finns ju ingen forskning på riskfaktorer under LCHF-kost. Men jag brukar alltid säga att, jag tror att, om man äter LCHF så är det ofarligt att inte dricka alkohol. Detta för att jag tycker att det ska vara bevisat att alkoholintag under varje betingelse ska vara bevisat nyttig för att man ska rekommendera det.
  Detta för att alkoholen är så oerhört farlig för så många..

 24. 24
  Konsument säger

  Mats Wiman Skrev:

  Att etablisssemanget inkl. Martin Ingvar närmast får eksem när de hör akronymen LCHF

  LCHF inspirerar alla, men få vågar uttala förkortningen LCHF officiellt. Idag på TV4 så gjordes en nötblandning som förslag på frukostmüsli! Så gott som LCHF.

  Senare så presenterade ”Mitt kök” en maträtt med vitkål, som skulle likna pasta, med skinka och pesto. Kockarna nämnde att det var en kolhydratsnål rätt. Helt och hållet LCHF skulle man kunna säga, men det sa de inte!

  Grattis Annika! Din LCHF-mat slår igenom. 😉

 25. 25

  Dacke Skrev:

  @ Mats Wiman:
  Jag har en känsla av att varumärket LCHF är lite skamfilat bl a via diverse kontroverser med pressen. Som Annika sa på annat håll i denhär bloggen är rörelsen befolkad av ensamvargar, vilket bara är att beklaga. Martin Ingvars framtoning känns i alla fall mycket mera vederhäftig än många andra gurus. Om han håller en tillräckligt bra LCHF-profil utan att nämna själva förkortningen är det OK för mig. Det viktiga är att publik och läsare uppmärksammas om problemen med ohälsosam kost och lär sig bättre alternativ.

  LCHF är inte alls skamfilat – varför skulle då både AB och Expressen ha påskostade bilagor om det hade dåligt rykte?

  Självklart har LCHF-rörelsen startats av ”ensamvargar” – så är det alltid då det kommer något nytt eller som i det här fallet ”återupptäcks” – LCHF och dess positiva egenskaper är ju inte ny.

  Dock – behovet av LCHF är större idag än någonsin förr – vi har ju fått massor med nya sjukdommar p g a all skräpmat vi under några generationer stoppat i oss – den epedimi som nu sker med övervikt och sockersjuka grundlades med all säkerhet redan i mitten på 1950-talet,,,,,

 26. 26

  Klart att mat och droger hör ihop.

  Det finns statistik över försäljningen av lyckopiller som funktion av den ölstyrka som är tillåten att sälja i vanliga butiker – starkare öl – mindre lyckopiller. De här siffrorna är inte offentliga men finns,,,

  Tar man nästa steg och pratar med en erfaren psykolog om hur stor andel av hans patienter som inte skulle äta lyckopiller om de skulle äta riktig mat får man till svar att det är en betydande andel,,,,

  Alla som testat att dricka ren grädde eller en rejäl klick smör i maten vet hur ”lugn och go” man blir av detta samtidigt som den mentala funktion ökar dramatiskt!

  Och läser man på Kolhydrater i focus kommer ofta fördelarna med LCHF fram ”min man tycker det är det bästa som har hänt” – inte alls konstigt med tanke på hur mycket hormoner som poppar runt i en kvinna under en månad – det är nog troligt att LCHF räddat en hel del äktenskap och oxå minskat alkoholförtäringen hos en man som har svårt att stå ut med en kvinna som har ”kaos i hjärnan”.

  Långsökt – ja, men inte overkligt eller ovanligt alls,,,,

 27. 27

  De som nu har/får problem med alkohol skall givetvis inte fötära det och detsamma gäller ju alla med sockerberoende….. 🙂

 28. 28

  Jag såg videon med Robert Lustig föredrag om alkohol och socker, som Kostdoktorn hade på bloggen häromdan. Den varade en hel timme men var så intressant! Alkohol jämställdes med fruktos, de uppträdde som två syskon. Så sockermissbruk och alkoholmissbruk ligger nära varandra och blir man fri från det ena så är det i min värld självklart att man blir fri från det andra.

  Om man då med hjälp av LCHF bemästrar sitt sockersug så blir man ju av med sitt alkoholsug samtidigt!! Två flugor i en smäll! För mig är det självklart att LCHF är boten mot alkohol- och sockersug. Man tappar helt enkelt intresset…man blir fri!!

 29. 29

  Att en väl tillämpad LCHF-diet kan verka dämpande på alkoholbegäret tycker jag är helt logiskt. Vid såväl socker- som alkoholberoende är det suget, eller känslan av tomhet, som uppkommer när koncentrationen av socker eller alkohol sjunker, som är den drivande faktorn.
  För en person med gravt beroende förstärks denna känsla till ångest. Äter man enligt LCHF kommer hjärnan aldrig att registrera någon nedåtgående sockerhalt och utlösa tomhetskänslan. Man får i stället en långvarig känsla av tillfredsställelse. Då finns det inget behov av att fylla ut tomheten med varken socker eller alkohol.

 30. 30
  Konsument säger

  Jag fick just Nyhetsbrev från Coop. Nyhetsbrevet innehöll tips på vardagsrätter. Alla rätter innehöll smör, grädde/vispgrädde, utan att på något sätt klassificeras som LCHF. Lite festlig efterrätt, som inte heller var helt LCHF, men innehöll bl a nötter, yoghurt 10%, äkta vaniljpulver och bär. Ganska likt LCHF bortsett från att honung också fanns i. Sen var det en smörgåstårta som innehöll både majonnäs och gräddfil.

  Jag har märkt att många etablerade recept skriver ut ”grädde” numer istf t ex ”mellangrädde” och då ska det vara upp till hemmakocken själv att välja den grädde man vill. Det är ju gott och väl.

  Med TV-kockarna är det på liknande sätt, alltid smör och grädde.

  Jag läser aldrig att Livsmedelsverket jagar dessa smör- och gräddekockar i media!

  Grattis Annika! Din LCHF slår igenom hos Coop också. 😉

 31. 31

  Göran och Annika. Det skulle vara intressant med fler studier kring rödvin både med alkohol och alkoholfritt.
  En sänkning av kolestrol har ju åstadkommits tack vare rödvin men okänt ännu om det är alkohol eller annat som åstadkommit detta.

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ Dennis:

  Jag tror inte något läkemedelsbolag skulle vilja satsa några forskningspengar på att undersöka på vilket fysiologiskt sätt alkoholen har den positiva inverkan den uppenbarligen har i måttliga mängder på uppkomsten av hjärtsjukdom (tydligen 50 % mindre risk att drabbas). Det är svårt att få patent på alkohol!

  Allt blir i det rådande medicinska trosklimatet en fråga om spekulationer när det gäller den fysiologiska verkan av alkoholen. Att stora mängder fördärvar levern, bukspottskörteln och hjärnan är välkänt men hur går detta till fysiologiskt och vad skiljer då ett måttligt intag med positiv inverkan på ådrorna från ett överintag tycker jag själv att det vore väldigt intressant att få reda på.

  Som en obducent lär ha uttryckt det, om detta nu inte bara är en skröna: ”Jag skulle gärna vilja ha alkoholisternas ådror men knappast deras levrar och bukspottskörtlar.”

 33. 33
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Dennis:
  Som bekant anser jag inte att en kolesterolosänkning i sig är en positiv markör.
  Blodtrycksnormalisering tycker jag är intressant, liksom viktnormalisering.
  Olika typer av kärlundersökningar kan vara intressanta. Men det viktigaste är uppföljning av sjukdomsincidens. Det kanske inte behövs så många år innan man kan se trender.

 34. 34

  @ Tombola: (25)
  Hur förklarar Du i så fall Hjärt-Lungfondens reaktion på förslaget om forskning om lågkolhydratskost?

 35. 35

  Kattmoster, JRS

  Får jag tipsa om boken ”Stoppa Alzheimer nu!” av Bruce Fife, överrsatt till svenska, rackarns intressant bok, lika informativ som Gary Taubes brukar vara men mera lättläst.

  LCHF ur ett annat perspektiv och mycket information, förklaringar till det mesta man undrat och en himla massa referenser.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Dacke:
  När jag frågade Hj-Lungfonden om varför de inte bekostar någon forskning på lågkolhydratkost svarade de att de inte hade fått någon ansökan om det.
  Kan någon förstå varför ingen ansöker om pengar därifrån till forskning på LCHF?

 37. 37
  Konsument i hudstaden säger

  Idag har jag träffat Ola Lauritzon, vår skicklige GI-guru.

  Han har ett uppdrag åt leksands knäckebröd att öka försäljningen av deras produkter bl a med en liten bok om tips på mat innehållande knäcke.

  Orsaken till initativet för att bättra på försäljningen är att så många struntar i brödet numera!

  https://www.leksands.se/

 38. 38

  @ Bo:
  Tack för den påminnelsen..skulle beställa den boken för ett tag sen men den har jag ”glömt”.. kanske man redan drabbats av en lindrig demens.. min fd svärfar är en sockersjuk alzheimer.drabbad tjurskallig tvärvigg som vägrar i sten att ta till sej detta med kosten, jag hade tänkt ge honom den boken då jag läst den själv först.. ska genast beställa den

 39. 39
  Kattmoster säger

  @ 35 Bo:

  Tack för tipset! Boken ligger, knappt halvläst, i vårt icke vinterbonade uterum. Ska ta tag i den framåt sommaren. Den är, såvitt jag kan bedöma av vad jag läst hittills, väldigt bra. Dessvärre är den inte särskilt lättläst. Som jag uppfattar det är boken mest riktad till människor med utbildning motsvarande Fifes egen även om vi andra kan ha stor glädje av den. Men – jag tänker definitivt läsa klart den.

 40. 40
  Konsument i Sverige säger

  Konsument i hudstaden Skrev:

  Han har ett uppdrag åt leksands knäckebröd att öka försäljningen av deras produkter bl a med en liten bok om tips på mat innehållande knäcke.

  Det är ganska mycket kolhydrater i det hårda brödet. Såg att det var ca 60 g kh/100 g.
  Rätt mycket för att kunna sortera under LCHF, men har man inte diabetes så kan enstaka skiva vara ok.

 41. 41
  Bo Blomberg säger

  Läste för ett tag sen Bitten Jonssons bok: ”Sockerbomben i din hjärna” och anser att det är samma beroendemekanismer för socke/snabba kolhydrater som för alkohol, och narkotika, som flera här påpekat. Och hon menar att alkohol etc är inkörsport för sockerberoende och vice versa. Det är människor med (genetisk?) ”beroendepersonlighet” som är mest i riskzonen menar hon. Jag tyckte boken var intressant om än något ”rörig” och särskilt intressant var alla fallbeskrivningar – ”anekdoterna”, som liknar dom som finns på den här och andra LCHF-bloggar.

 42. 42
  Professor Göran säger

  @ Bo Blomberg:

  Jag håller med!. Bitten Johnson är väldigt övertygande om sambandet mellan sockerberoende och alkoholism. Undrar om det var hon som talade om ”sista chansen” för alkoholister. Om de först bröt med sitt sockerberoende kunde de sedan ta itu med sitt alkoholberoende och eventuellt lyckas bryta med detta också.

 43. 43

  ser att Anna kallar mig ett troll så ett litet klargörande är kanske på plats för att undvika vidare missförstånd.
  som jag skrev på kostdoktorn:
  ”en person kapabel att påbörja och vidhålla en strikt diet trots sin alkoholism har förstås helt andra förutsättningar att bli kvitt den än en person som saknar dessa egenskaper.”
  kort sagt; det går inte att jämföra dessa personer med folk som inte påbörjat en strikt diet och komma fram till slutsatsen att det är just lchf som gör att de kan lägga sin alkoholism på hyllan.. är man motiverad och självdisciplinerad nog att göra det ena är man förmodligen mer benägen att även kunna göra det andra.

  fö övrigt har jag känt till den här bloggen sen jag började äta lchf i mars förra året och mår utmärkt av det, tackar som frågar, men det finns ju ingen anledning att sluta tänka själv för det.
  jag har skrivit kanske 3 inlägg på den här bloggen.. det är minst sagt tråkigt när någon som Anna som ska föreställa seriös bemöter kritiskt tänkande med ”troll”-retorik.

 44. 44

  Om du inte är ett troll så har du allvarliga sociala problem.

 45. 45

  Visst är det lågt av Landstinget att inte längre bidra till ett sådant framgångsrikt friskvårdsprojekt som hittaut.
  Samtidigt inte oväntat för de vill inte att folk ska vara friska lika lite som hälsovården.
  De lever på sjukdomar genom inkomster av s.k. behandlingar och syntetiska läkemedel.
  Det är lika ironiskt som att Bilmekaniker skulle vilja ha underhållsfria bilar.

 46. 46
  Annika Dahlqvist säger

  @ 43 avksom:
  För kännedom så heter jag Annika och inte Anna.
  Det är väl bra om personer som klarar av att äta strikt LCHF även har större chans att klara av att bli av med sitt alkoholberoende. Det ena kan ge det andra.

 47. 47

  Annika Dahlqvist #36

  ”Kan någon förstå varför ingen ansöker om pengar därifrån till forskning på LCHF?”

  Tycker det är obegripligt nu när mera än 1 miljon svenskar kör LCHF, och kanske 400.000 kör strikt högfetts-kost, osäker på om det är 1.400.000 totalt eller ca 1 miljon totalt.

  Är i och med dessa stora massor som äter denna hälsokost ett allmänintresse tycker jag, se vilka sjukdomar som försvinner efter nån vecka och vilka som är borta efter ett år.

  Och finns det några dåliga sidor alls av kosten för vissa.

 48. 48

  Jag tycker det är väldigt lätt att förstå varför…..

 49. 49

  Om nu 1 miljon eller rentav 1,4 miljoner äter lågkolydratkost är det ju frågan om det behövs någon forskning?

  Alla de hälsoeffekter som ständigt rapporteras och som sprider sig som en löpeld på skolor och arbetsplatser talar väl sitt eget språk,,,,

  Etablissemanget är inte så korkade som de verkar – de vet oxå att LCHF fungerar och är helt riskfritt men att det oxå innebär att mycket av den så kallade ”forskningen” försvinner och att det likt Rössners metoder inte är nödvändigt att sy ihop käkarna på folk, CEA´s spenatpiller är onödiga och att 99% av fetmakirurgin är helt åt h-e.

  För att inte tala om läkemedelsindustrin,,,,

  För övrigt läste jag ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg för någon timme sedan – den borde alla läsa!

 50. 50

  Tombola Skrev:

  För övrigt läste jag ”Forskningsfusket” av Ralf Sundberg för någon timme sedan – den borde alla läsa!

  Resultat från medicintester mörkades:
  Svt
  https://www.svt.se/nyheter/#sverige/morkade-resultat-fran-medicintester?&_suid=136006882576502364434571063314
  Läkemedelsbranschens möjligheter att dölja forskningsresultat som skulle kunna stoppa en medicin från marknaden får kritik. – Om vi bara får se de positiva resultaten blir vi missledda, säger läkaren Ben Goldacre.

 51. 51
  Late Laban säger

  Jag dricker en hel del vin, intet tu tal om det. Fick mina provsvar idag som sa följande
  ERC-MCV 104
  Glukos 5.3
  Triglycerider3.7
  S-kolestreol 5.9
  HDL 1.1
  LDL 3.1
  Kvot 2.7
  Visst kan man tydligt se alkoholkonsumtionen, men känner jag mig som en utsupen alkolist?
  NÄÄÄÄ.
  Går jag ner i vikt….NÄÄÄÄÄÄ
  Äter jag LCHF…….JAAAAAAAA, men unnar mig ibland vanlig potatis och en brödbit men bygger inte min mattillvaro på det.
  Grönt, Kött, Fisk, Feta såser till 80% av alla mat intag!!

 52. 52

  @ Vän:
  Min övertygelse är ju att de flesta av lyckopillren är onödiga om man äter riktig mat – undantag finns så klart,,,,

  Men här var det ju frågan om ett helt verkningslöst piller förutom biverkningarna!

  Läser man biverkningarna om t ex SSRI-preparaten skulle nog många ta itu med de verkliga orsakerna istället för att försöka döva symptomen,,,

 53. 53

  Tombola Skrev:

  @ Vän:
  Min övertygelse är ju att de flesta av lyckopillren är onödiga om man äter riktig mat – undantag finns så klart,,,,
  Men här var det ju frågan om ett helt verkningslöst piller förutom biverkningarna!
  Läser man biverkningarna om t ex SSRI-preparaten skulle nog många ta itu med de verkliga orsakerna istället för att försöka döva symptomen,,,

  Jag har samma övertygelse som du och lägger till att ett antal läkemedel dessutom har som biverkan just depression/nedstämdhet. Jo, det var ju frågan om ett helt verkningslöst piller och man kan ju undra hur verkningsfulla andra piller är av samma påstådda ”lycko-nyttighet” som det aktuella pillret.

 54. 54

  En trea grädde funkar nog bättre än låga doser SSRI,,,,

  Sen finns ju johannesört – i tyskland skrivs detta ut av läkare om jag inte är fel underrättad.

 55. 55
  Kattmoster säger

  @ 43 avksom:

  Anna?
  Och du har känt till bloggen i nästan ett år…

 56. 56
  Professor Göran säger

  @ Late Laban:

  Jag har, som jag deklarerat, på samma sätt som du en liberal syn på alkohol av egna hjärthälsoskäl och har också tagit upp frågan med de läkare jag har haft kontakt med under åren men ingen har hittills påpekat att någonting skulle ha varit fel på mina värden och som skulle kunna tyda på några skador uppstått på grund av alkoholen.

  Vad är det i dina värden som antyder att du är alltför liberal?

  Vad gäller viktnegång på LCHF finns förstås inga garantier även om det fungerar för de flesta även om alla verkar må bättre av denna kost. Om man är väldigt strikt och skippar även de sista potatisarna kanske man kan dra igång viktminskningsprocessen men igen utan garantier.

  Testa en månad strikt och skaffa ketonstickor på apoteket så får du ett mått på läget i kroppen.

 57. 57

  @ Late Laban:
  Det finns en liten risk att Du äter lite för mycket proteiner för att komma i ketos. Minska lite på kött, fisk och fågel till förmån för fett några veckor på försök!

 58. 58
  Late laban säger

  @ Professor Göran:
  -har varit en riktig fettkonsument men har av familjepraktisk skäl vid enstaka tillfällen ätit bröd, potatis mm. Men i huvudsak mer fet mat och tagit bort pasta, potatis, bröd sedan länge, har varit starkt sockerberoende men inte numera. Vikten är stadigt runt 100 och något kilo över, dock försvann mycket av sidofettet och omkretsen en gång för 5-6 år sedan jag började med LCHF….men mycket har kommit tillbaka.

 59. 59

  Intressant, jag ska läsa artikeln.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa