Livsmedelsverket om LCHF

Jag Googlade på LCHF, eftersom Kostdoktorn skrev att det har många sökningar. Jag hittade då en sida på SLV.se om LCHF.

Det är fascinerande. De skriver att det inte finns några långtidsstudier på LCHF, ändå är det väldigt många livsfarligheter som de säger sig veta om LCHF.

Det är fantastiskt att ett statligt verk vet så mycket om något som inte är forskat på. Är det seriöst?

 

Comments

 1. 1

  På slutet skriver Livsmedelsverket så här:

  …”Livsmedelsverket förordar inte heller en fettsnål kost”…

  Är det inte precis en fettsnål kost SLV har förordat med nyckelhålsmärkningen?

 2. 2

  Livsmedelsverket (SLV) går hand i hand med sockerbolaget Nordic Sugar som har en sajt som dom kallar för Myter och fakta om socker.

  Det skulle vara straffbart att skriva så här om diabetes och socker!

  https://perspektiv.nu/sv/Socker—Hälsa/Myter-och-fakta-om-socker.aspx

  …”- Socker kan orsaka sockersjuka(diabetes)

  Fakta

  •Arv och livsstilsfaktorer spelar en viktig roll för uppkomsten av diabetes.

  •Övervikt i samband med fysisk inaktivitet är den viktigaste orsaken till typ 2 diabetes.

  Kommentar
  Sockersjuka har fått sitt namn av att sjukdomen yttrar sig i form av förhöjd sockerhalt i blodet. Därför tror många felaktigt att sjukdomen orsakas av socker. Så är det inte, vilket bland annat framgår av en rapport från FAO/WHO.

  Diabetes typ 2 kallas också vuxendiabetes.

  Mindre mängder socker i samband med måltid ger ingen ökad blodsockerstegring. Det innebär att diabetiker utan risk kan byta ut fett eller andra kolhydrater mot 5-10 g socker i en måltid.

 3. 3

  @ Gäst:
  I så fall är det något allvarligt fel på min blodsockermätare. Om jag äter det minsta socker till måltid så ökar mitt blodsocker rejält. Men jag får väl byta mätare då. Om inte kartan och verkligheten överensstämmer så gäller väl kartan, eller hur var det nu igen. Det gäller väl att inte ge sig förrän man hittar en mätare som stämmer med teorin 🙂

 4. 4

  ”personer som äter fullkorn, frukt och grönt, fisk och olja vanligen håller sig friskare än de som äter mycket kött, smör och grädde och lite grönsaker.”

  Kan de bevisa detta? Hela SLV:s LCHF skrivning borde anmälas (vart? någon ”överhet” finns det väl) för faktagranskning, studier som bevisar deras tyckanden redovisas/granskas o.s.v.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Ulrika:
  Nej, Det finns ingen överhet över Livsmedelsverket. De är de översta experterna.
  Ideologiskt står WHO över. WHO är under stor press från Livsmedelsindustrins lobbyister.

 6. 6

  ”De skriver att det inte finns några långtidsstudier på LCHF, ändå är det väldigt många livsfarligheter som de säger sig veta om LCHF” . Extremt förnuftsstridiga påståenden av ett statligt verk som SLV!

  Dessa dubbla budskap skrivs naturligtvis inte vid samma tillfälle, vilket innebär att det inte är så lätt att genomskåda det medvetet ohederliga SLV-svamlet! För det kan väl inte vara så att kompetensen bland SLV:s funktionärer är så bottenlöst låg 😉

 7. 7

  Inte det minsta seriöst!

 8. 8
  Fialotta säger

  Detta visar tydligt det som Ralf Sundberg m fl skrev i sin artikel i Dagens Medicin, att Livsmedelsverket bör omedelbart sluta med kostråd till allmänheten. Antingen saknar de den kompetens som krävs för att kunna tolka medicinska kliniska studier, och urskilja vad som är vad, eller också försöker de föra oss alla bakom ljuset. Jag tycker det är helt otroligt!

 9. 9
  Stefan Bystam säger

  Jag tycker detta är märkligt. Dom hänvisar ju alltid till att det inte finns några långsiktiga studier som visar att LCHF är bra.

  Hur kan man då, om man vill vara seriös vetenskapsman eller myndighet, automatiskt säga att LCHF är livsfarligt. Man kan ju använda deras eget argument mot dom själva, dvs det finns ingen långtidsstudie som visar att LCHF är farligt.

  Detta är typiskt överheten som tror sig veta bättre än alla andra. Jag som diabetiker har svårt att förstå det vettiga i att stoppa i mig massa kolhydrater, som mink kropp inte tål, och sedan medicinera bort problemet. När det gäller allergiker eller gluten och laktosintoleranta så rekommenderar man inte att de skall äta det dom inte tål. Varför skall då vi kolhydratintolleranta äta kolhydrater.

  Jag kan bara se ett skäl, överheten är i maskopi med läkemedels företagen och får kickback eller avlönas av läkemedels bolagen.

 10. 10

  Stefan Bystam Skrev:

  Jag kan bara se ett skäl, överheten är i maskopi med läkemedels företagen och får kickback eller avlönas av läkemedels bolagen.

  Dokumentärfilm i tre delar. Who cares in Sweden. Handlar om läkemedelsbolagen och antidepressiva SSRI. https://www.artimus.se/
  https://www.artimus.se/productions.php

 11. 11
  ADHD mamman säger

  Dom har faktiskt en viktig poäng som jag tycker är viktig att ta till sig:
  ”En annan risk med LCHF-debatten är att folk i allmänhet börjar tro att mättat fett är nyttigt, och börjar äta mer bacon, grädde och smör men i övrigt fortsätter att äta som vanligt med mycket sockerrika livsmedel”

  Detta tror jag är ett mycket vanligt problem, slarvar man med kolhydraterna är det lika bra att äta fettsnålt, då fett i kombination med socker är en mycket dålig kombo. Om många personer som säger sig äta lchf slarvar för mycket och blir sjuka, så blir det svårt att visa nyttan med LCHF med tiden. Känner många som är inkonsekventa med sin kost och växlar mellan LCHF och annan kost.

 12. 12

  @ ADHD mamman:
  Där håller jag inte riktigt med dej..jag tror att om man äter fettrik mat (inte margarin, olja, chips) så äter man inte lika mycket kolhydrater typ godis chips pasta osv, även om man äter det också..men man är inte lika hungrig som när man äter fettsnålt och dessutom om man ska försöka äta kalorisnålt.. fast det är klart om man frossar i typ gatuköksmat på pizzerior osv och tror det är lchf och därmed nyttigt då blir det ju helt fel. Det borde ju vara nyttigare att köpa smör till mackan och att steka i istället för margarin hur som helst..

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 ADHD mamman:
  Jag håller med om att högkolhydrat-högfett inte är bra. Men om det är bättre att äta högkolhydrat-lågfett vet vi inte, det är knappast undersökt.
  Jag tror att många LCHF-ares problem med vikten är slarv med kolhydrater. Själv har jag svårt att låta bli kakorna i personalrummet. Det bästa är att inte ha några kakburkar framme, men då måste man ha med sig den övriga personalen på det. Det är enklare om man arbetar hemma, då är det bara att se till att man inte har någon kolhydratmat hemma.

 14. 14

  Hej Annika Igår var vi på IKEA i Uppsala och där serverades LCHF sallad med
  kallrökt lax 45kr med Ikea family kort. Ett stort grattis.Skickar bild senare.

 15. 15
  Professor Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag känner igen detta hos mig själv.

  Det är nog därför viktigt att erkänna för sig själv att ens förhållande till kolhydrater är ett ”drogberoende” och om man erkänt detta och talat om det för omgivningen så är det lättare att passera alla dessa skålar och fat med ”droger” som våra arbetsplatser idag är helt minerade av. Fruktskålarna är här i mina ögon som Trojanska hästar.

  Som jag brukar svara när arbetskamraterna retsamt frågar om jag inte är sugen: ”Jättesugen men jag äter det inte.”

 16. 16
  gammal växtdoktor säger

  Min erfarenhet är att kombinationen fett och socker är oslagbart välsmakande – men livsfarlig naturligtvis. En skiva hembakat, skållat siktebröd med färskt smör i rejält lager är oöverträffat ( om man nu glömmer bort kakor och glass). Kombinationen är svårare att motstå än var ingrediens för sig. Börjar jag äta sådant kan jag inte stoppa i första taget. Sedan åratal har jag slutat helt – enda chansen. Å andra sidan var jag på kroppsscanning igår (vad det nu kan vara värt, jag är skeptisk till sådana apparater, men var ändå nyfiken) och mätningen visade att min ”metaboliska ålder” var 36 år fast min ålder enligt vår nuvarande tideräkning är 70 år. Antingen är apparaten ifråga en ren bluff eller är detta mätvärde ett bevis på att även dygden får sin belöning, i vissa fall redan här i jordelivet.

 17. 17

  Gäst Skrev:

  •Arv och livsstilsfaktorer spelar en viktig roll för uppkomsten av diabetes.
  .

  Det här påståendet kan väl gå att smälta. För diabetes typ 1 är ärftligheten mycket låg, men finns. För typ 2 är den högre, fast det nog är svårt att särskilja vad som är genetiskt arv, socialt arv eller prägling.

  De flesta typ 2 diabetiker har förvärvat sina symtom genom en livsstil, som gett dom insulinresistens, roten till hela det metabola syndromet. Egentligen är insulinresistensens heriditet mycket intressantare än typ 2 diabetes. Dr Ron Rosdale hävdar att tom äggen i äggstockarna hos ett flickfoster, vars mamma skaffat sig insulinresistens bär fallenhet för åkomman, utan att den är genetisk. Har man den fallenheten, är skälen extra starka att välja en livsstil, som i största möjliga utsträckning utesluter kolhydrater.

 18. 18

  @ gammal växtdoktor:
  Det är bara att gratulera! Själv fick jag 15 bonusår. Jag har sett fall med högre metabolisk ålder än kalendriär och med goda skäl rent subjektivt. Fast det är nog ganska vida felmarginaler i dehär mätningarna. Vad, som kan vara bra med såna mätningar är om man följer trenden, och blir inspirerad att göra något åt sina metabola problem.

 19. 19

  Citerar några rader av ”Gammal Växtdoktor” (nr 16)

  ”Å andra sidan var jag på kroppsscanning igår (vad det nu kan vara värt, jag är skeptisk till sådana apparater, men var ändå nyfiken)……”

  Om Du vill lära Dig mer om olika typer av screening kan jag varmt rekommendera boken ”Seeking Sickness” (2012) av den kanadensiske forskaren/författaren Alan Cassels, som för övrigt inervjuas i dokumentären ”Who cares in Sweden” (del 3) som nämns i en tidigare kommentar.

  Alan Cassels har också skrivit en intressant artikel om cancermedicinen Herceptin (commonground.ca) – februari 2013.

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Bokmal:

  Beställd!

 21. 21
  Kattmoster säger

  Professor Göran Skrev:

  Som jag brukar svara när arbetskamraterna retsamt frågar om jag inte är sugen: ”Jättesugen men jag äter det inte.”

  Fast enligt min erfarenhet så blir man inte ens sugen om man äter strikt LCHF. Det blir liksom en icke-fråga. Har man däremot slirat lite själv är risken, i alla fall för mig, stor att man trillar dit. Typ bara en chokladbit när julen nalkas…

 22. 22
  Kattmoster säger

  gammal växtdoktor Skrev:

  Min erfarenhet är att kombinationen fett och socker är oslagbart välsmakande – men livsfarlig naturligtvis.

  Jo, så är det. Innan jag träffade på Skaldeman och hans kost kunde jag mycket väl, när jag inte befann mig i en bantarperiod, gå loss på en jättetallrik med makaroner med massvis med smör och lite salt på. Eller bröd med rejält med smör på. Kroppen bara skrek efter det. Att säga nej var inte att tänka på. Tack och lov slipper jag detta nu.

 23. 23

  Kattmoster Skrev:

  gammal växtdoktor Skrev:

  Min erfarenhet är att kombinationen fett och socker är oslagbart välsmakande – men livsfarlig naturligtvis.

  Jo, så är det. Innan jag träffade på Skaldeman och hans kost kunde jag mycket väl, när jag inte befann mig i en bantarperiod, gå loss på en jättetallrik med makaroner med massvis med smör och lite salt på. Eller bröd med rejält med smör på. Kroppen bara skrek efter det. Att säga nej var inte att tänka på. Tack och lov slipper jag detta nu.

  Även om det är på tok med en sån kombi så var det ju bättre att det var smör och inte margarin.. Jag har liiite svårt att förstå vissa inlägg här angående att det skulle vara farligt med fett om man fortfarande äter kolhydrater… I så fall borde ju ingen alls propagera för fullfeta produkter i skolan, vården älderboenden osv.. om det nu skulle få katastrofala följder..jag äter själv ganska så strikt lchf så nu ingen tror att jag skriver så här bara för att gå på tvären.. Det är det att jag inte förstår varför mättat fett nu inte skulle vara nyttigt för dom som fortsatt äter kolhydrater?? Är det då nyttigare att äta lättamargariner på mackan och dricka lättmjölk?? eller hur tänker ni??

 24. 24
  ADHD-mamman säger

  @ JRS:
  Jag tänker att det totala energiintaget blir för stort om man kombinerar mycket fett med mycket socker och att fördelarna med LCHF går förlorade. Rätta mig om jag har fel men fettomsättningen vid LCHF förutsätter väl att man tömt sina glykogenlager och att blodsockret och insulinnivåerna håller sig på en jämn och låg nivå, så länge man har kolhydrater att omsätta används ju inte fettet som bränsle utan lagras in istället? Så jag är övertygad om att för dom flesta människor är det värre att äta pizza än en mager kycklingfilé med en portion ris. Missförstå mig nu inte att jag skulle tycka fett är dåligt eller att man ska sluta med fullfeta produkter i skolan eller i äldreomsorgen, det är bara kombinationen stora mängder fett och snabba kolhydrater som jag tror är riktigt illa, dvs skräpmat.

 25. 25

  @ ADHD-mamman:
  Jag tror jag förstår nu hur du tänker..men jag tänker så här, lite förenklat, när det nu propageras för fullfeta mejerier istället för lättprodukter i skola sjukvård och äldreomsoren så ska vi ju inte inbilla oss att det innebär att dom lägger om till lchf-kost bara för det.. enligt mitt sätt att se på detta så KAN INTE naturligt mättat fett vara skadligt i vilket fall som helst, när jag växte upp så var det bara fullfeta produkter som gällde, både hemma och i skolan.. vad som inte fanns då var ju all denna skräpmat iofs.. men kolhydrater som potatis, pasta, ris och bröd och naturligtvis socker. Men iom att man äter mer naturligt mättat fett i maten så blir man mätt fortare och håller sej mätt längre.. Det som jag ser som mycket skadligt för oss är just alla dessa lättprodukter som ger en mycket kortvarig mättnad.. och så är man hungrig efter ett par timmar igen.

 26. 26
  ADHD-mamman säger

  Usch ja, lightprodukter är skräp och nyckelhålsmärkningen förstår jag mig inte på. En fettsnål majonäs eller annan produkt där man ersatt naturliga råvaror med förtjockningsmedel och haft i smakförstärkare och aromer. En gång övervägde jag att köpa en viktväktar portion för den innehöll ju så lite kalorier. För det första så vägde portionen bara 300g, för det andra så var hälften av portionen sås baserad på vatten och förtjockningsmedel. Dyrt får man betala för en minimal portion utdrygad med vatten, dessutom med en märkning sanktionerad från våra myndigheter. Man kan tycka vad man vill om gängse kostråd och energifördelning mellan fett, kolhydrater och protein, men att livsmedelsverket sanktionerar utspädd mat med förtjockningsmedel och glutamat hellre än naturliga råvaror är det som jag ifrågasätter mest av allt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa