Omläsning: Läkares råd om kolhydratsnål kost stoppades

Uffe Ravnskov mailade och uppmärksammade mig på en artikel som skrevs om mig i  Läkartidningen i januari 2007: Läkares råd om kolhydratsnål kost stoppades . Det är alltså precis 6 år sen. Torsten Mossberg på Socialstyrelsen uttalade sig att en läkare inte fick ge kostråd som inte stämde med de officiella statliga råden. Åtminstone inte på arbetstid. På fritiden var det mera möjligt att  det kanske var tillåtet.

Då var det redan ett år sedan jag hade blivit anmäld till Socialstyrelsen av två dietister i Värmland, och Socialstyrelsen hade anlitat professor Christian Berne att studera det vetenskapliga underlaget för lågkolhydratkost. Han avlämnade december 07 sitt utlåtande att lågkolhydratkosten var ”I enlighet med Vetenskap och beprövad erfarenhet”, och det blev sedan i jan 2008 även Socialstyrelsens beslut.
Det var en fantastisk händelse att utslaget blev friande. Annars kanske vi  fortfarande skulle riskera både jobb och legitimation om vi rekommenderade patienter att äta LCHF.

Läs även kommentarerna. Uffe berättar att han skrev sin kommentar i direkt anslutning till artikeln, men det dröjde tre månader innan den publicerades. Man kan undra varför?
Den kanske var obekväm för någon?

 

Comments

 1. 1

  ”Läs även kommentarerna. Uffe berättar att han skrev sin kommentar i direkt anslutning till artikeln, men det dröjde 3 månader innan den publicerades. Man kan undra varför?
  Den kanske var obekväm för någon?”

  Jo… – Annika – sannolikt – för nya sanningar tas ju som princip ALDRIG emot med någon glädje av etablissemanget, tyvärr tyvärr… 😥

  ”Medicinens historia borde också ha lärt oss att välanpassade kliniker i alla tider haft en övertro på sin egen samtids åsikter om sjukdomarnas natur och orsaker. Detta, som har gällt föregående generationer, gäller naturligtvis också för oss. Vi kan inte veta vilka av våra åsikter som nästa generation kommer att tala om med ett medlidsamt småleende.” – slut citat härifrån.

  Att LCHF-kosten är godkänd ”I enlighet med Vetenskap och beprövad erfarenhet” i Sverige av en myndighet är ju fantastiskt – och det skall Du ha all credit för.

  Keep up Your good work ❗ – för det har redan ”rädda livet” på mååånga – och kommer att ”rädda livet” på än flera – som jag ser det.

 2. 2

  Ja – nog var det en omläsning alltid, ser att jag själv varit med och kommenterat artikeln, det hade jag helt glömt bort!

  Men du Annika får aldrig glömma bort att du är vår hjältinna och att du har gjort otroligt mycket för hela det svenska folket!

  Nu ser jag fram emot din pension, jag tror säkert att du kommer att köpa dig en husbil som du kommer att köra runt i landet med när du är ute på dina kommande föreläsningsturneer – behöver du chaufförer är det nog många som ställer upp och rattar åt dig – vi får göra upp ett schema och ta en vecka i taget,,,, 🙂

 3. 3

  Jag läser just nu en bok som heter ”Historien om diabetes och insulinets upptäckt” av Tord Ajanki. Den är tryckt 1999 och utgiven av Diabetesförbundet.

  Mycket spännande och intressant bok där inte minst fettkuren var ett alternativ till tidigare svältkur..
  Citat:
  ”Fettkuren byggde även den på en kraftig nedskärning av kolhydraterna men istället för att svälta patienten ersattes kolhydraterna med fett. Fett inte bara tilläts utan patienterna uppmanades att äta så mycket de någonsin mäktade.”

 4. 4

  Socialstyrelsen ÄR en religiös sekt och Njurunda vårdcentral är deras kyrka. De svarar endast inför Gud. En människa är bara en myra enligt dom.

  Annika är en modern superhjälte. Jag fattar inte hur du stod ut.

  Tombola: Respekt, Välkommen till Gamleby hamn på din väg till Rivieran.

 5. 5
  Anna Delin säger

  Det kanske tog 3-4 månader att faktagranska Uffes kommentar?

  🙂

  Tidningen ”Dagens Medicin” verkar ganska positiv till lågkolhydratkost numera, förresten.

 6. 6

  Det har ju inte så stor betydelse för pillertrillerna att vi i Sverige minskar kolhydraterna. På världsplan är det lugnt med försäljningen. Insulinfabrikanten Novo Nordisk, hade senast ett överskott på 29 milliarder DKR mot 21- förre året!

 7. 7

  Georg W Skrev:

  Gamleby hamn

  Tackar för den inbjudan – jag har kuskat runt åtskilliga mil i landets södra delar – en hel del på motorcykel men oxå många mil i mina gamla Mercedesbussar på den tiden som ungarna var små – numera åker jag omkring i min 3:e buss som har minst 100 000 mil bakom sig – inga fartåk men liksom gamla gubbar som äter LCHF verkar de bara gå och gå bara de får lite påfyllning då och då,,,

  En tur till Frankrike är planerad till sommaren, om det blir med bil, husbil eller mc är inte bestämt ännu men mycket talar för att motorcykeln återigen får besöka sina hemtrakter genom en snabb resa genom Tyskland – den verkar trivas utmärkt då den får bevisa sin kapacitet på de spikraka motorvägarna,,,,

  Några ägg kan vi ju alltid äta tillsammans på vägen ner och säkert har vi en hel del gemensamt,,,,

 8. 8

  De sista som tar till sig ny kunskap är myndigheter och verk.

  En fråga har jag till Annika.

  Behandling enligt ”beprövad erfarenhet” verkar ok.

  Hur får man ”ny beprövad erfarenhet” att uppstå eller är det bara en sådan sedan gammalt som kan tillämpas eller uppstår den genom läkares olydnad mot Socialstyrelsen :-).

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Dennis:
  Det är svårt att säga något generellt om beprövad erfarenhet.
  I detta fall handlar det om gammal kunskap om kolhydraters respektive fetts verkningar i kroppen.

 10. 10

  9. Jo men rent generellt är det väl behandling enligt Vetenskap och beprövad erfarenhet som ska tillämpas så därför undrar jag om det finns utrymme för beprövad erfarenhet i framtiden. För att det ska kunna uppstå ny sådan så måste man väl pröva något idag då som inte är vetenskap eller beprövad erfarenhet. Ja du förstår kanske min tankegång.

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Dennis:
  Absolut! För att vetenskapen ska gå framåt måste man göra beprövade erfarenheter, som sedan kan testas i vetenskapliga studier.

 12. 12

  11. Jovisst men hur prövar man något så det blir en erfarenhet då? Det är väl inte tillåtet. Jag får inte ihop detta eller menar du att det ständigt pågår genom att man skriver ut läkemedel som man egentligen inte har kontroll över. Man lurar helt enkelt kunden som sedan ska komma till kostsamma återbesök och rapportera biverkningar. Ännu en aha upplevelse :-).

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Dennis:
  Jag förstår inte vad du syftar på?
  Det är väl bara att tänka på hur upptäckter har gått till i historien. Någon har tänkt ut eller upptäckt något, sedan sätts processen med utvärdering av upptäckten igång på olika sätt. Vad gäller LCHF så sprids kunskapen mest via internet.

 14. 14

  @ 13 Annika

  Väldigt många vittnar ju om hälsovinster med LCHF på din och andras bloggar. Man kan ju tycka att DETär ”beprövad erfarenhet” eller måste de ”beprövade erfarenheterna” kontrolleras på något sett av någon/några för att det kan kallas beprövad erfarenhet ?

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 14 lite:
  Jag tycker att det finns en massiv Beprövad erfarenhet av LCHF som är övertygande. Jag anser att etablissemangets forskare, som är anställda för skattepengar för att hitta sanningen om vilken kost som är bäst för vår hälsa och vikt, har en skyldighet att förutsättninglöst testa LCHF, i jämförelse med andra kostmodeller som tallriksmodellen och medelhavskost etc. Om en av kostmodellerna visar sig vara bättre än de andra så får man gå vidare med att testa de olika ingående kostkomponenterna, som typer och mängder av fett, protein och kolhydrater.
  Detta har de inte gjort, utan de fortsätter oförtrutet att hävda att deras tallriksmodell är bäst. Ibland säger de att medelhavskost är bäst. Men det finns en bedövande enighet om att LCHF är dåligt.
  Till o med Martin Ingvar nedlåter sig tydligen till att stämma in i den kören. Det är svagt.

 16. 16

  Annika, detta var nog den bäst formulerade sammanfattningen jag har sett, Kul att det var just du som ”fick till det”, särskilt också att du fick till det med en känga till Martin Ingvar, det är han värd.

 17. 17

  15@ Dr Annika m.fl

  Tack Annika för ditt svar om ”Beprövad erfarenhet” – kanske man borde använda begreppet oftare i alla möjliga sammanhanng…
  Såg att Vetenskapens värld 20.00 i SvT2 i kväll, handlar om forskningsfusk. Vet inte vilka områden det kommer att handla om, men hoppas de tar upp matindustrin och läkemedelsindustrin.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa