Jonas Paulsson ute igen

Debattartikel i Sundsvalls Tidning.
Köttbönderna i Sverige lägger ner sin verksamhet på löpande band pga dålig lönsamhet. Kunderna köper importerat kött från ofta avlägsna länder.
Nu har dessutom köttbönderna blivit hackkycklingar från både miljöaktivister, djurrättsaktivister och veganer.
Snart finns det inte en enda köttbonde kvar i Sverige, och vi är hänvisade till enbart importkött.
Är Köttfri Måndag segerlyckliga då?

 

Comments

 1. 1
  Thomas Tombola Jansson säger

  Tror att det är få konsumenter som köper svensk kött för 200 kr/kg när samma vara från australien kostar hälften så mycket?

  Det hela är ju en politisk fråga – det anses ju tydligen bättre att folk sitter hemma och rullar tummarna än att de arbetar,,,,

  Och det parti som förr var ett språkrör för böndernas intressen ägnar sig idag åt andra och viktigare saker som till exempel månggifte – som vi ju sedan länge har i Sverige fast bara 1 åt gången – seriell monogami kallas det tydligen för,,,,

  Tyvärr ser det helt dött ut – själv har jag haft får i mindre skala, som max ett 20-tal men vem har lust att betala tusentals kronor årligen för att en kommunal sprätt med runda glasögon skall inspektera djurhållningen – det är både tålamodskrävande och för dyrt att driva småskalig djurhållning idag.

  Så slyn och ogräset fortsätter att växa ohämmat – ser ofta vägsträckor där vegitationen snart är uppe på körbanan – förr gick där kor och betade,,,

 2. 2

  Urbaniseringens pris. Det är ju det centern med AL vill, de lägger ju allt krut på städerna i dessa dagar när riksdagsplatsen är i fara. Det är svängdörrs politik det och de måste vara rädda om statens partibidrag, långt viktigare än att svenska bönder går i lönebidragens tider.

 3. 3
  Thomas Tombola Jansson säger

  @ Kjell Holmsten:
  Jag tror nog inte att centerns nya inriktning direkt har gynnat dess utveckling och troligen är det så att ett parti enbart för bönder inte håller idag,,,,

  Tror att böndernas organisationer kunde varit lite mera på hugget – jag har t ex aldrig sett någon reklam för gräsbetat kött i de affärer som jag handlar i?

  Däremot köper folk en hel del ekologisk mjölk och ägg och där verkar ett högre pris kunna motiveras.

 4. 4

  Om vi önskar prioritera miljön ska vi köpa lokalproducerat kött, helst gräsbetat.
  Politikerna verkar inte bry sej, om de gjorde det skulle de gynna gräsbetat och lokalproducerat.
  Var är miljöpartiet här? De skiter väl i miljön som de andra nu när de är med vid köttgrytorna i riksdagen, inget nytt under solen…..

  Världsnaturfonden håller med mej:
  https://www.wwf.se/vrt-arbete/jordbrukslandskap/naturbete-och-naturbetesktt/1129758-naturbetesktt-miljn

 5. 5

  @ Bo:
  Mp har nog liksom de andra partierna fullt upp med att hitta mera lättköpta röster än att gynna närproducerat kött.

  Hela etablissemanget inom gammelmedia och den gamla politiken har numera fullt upp med sig själva – på sin höjd klarar de av att byta ut skolans betygsystem med jämna mellanrum för att hålla folk sysselsatta med annat än de viktigare frågorna.

  Och frågan är om inte folket har gått från självförsörjande individer, arbetskraft, konsumenter för att till slut enbart fungera som vårdobjekt?

  Senast igår diskuterade jag riksdagspolitiken med en relativt känd borgerlig politiker och han påstod att i stort sett samtliga partier utom SD är fullt sysselsatta med att lägga ut pseudodebatter i syfte att leda bort uppmärksamheten från just SD,,,,

  Tycker jag känner igen det här förfarandet hos vissa profosser och så kallade experter inom kostområdet när LCHF & övervikt och diabetes kommer på tal – fram med en diskussion om hur farligt saltet är så folk hålls sysselsatta,,,,,

  Hur diskussionen med den borgerlige politikern slutade?

  Jag bad honom att välja sig ett nytt folk men då la han på känt professorsmaner på luren – tycker nog lite synd om honom men han får ju i alla fall en liten ersättning i form av pension när han avgår,,,,

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  Jag tror nog inte att centerns nya inriktning direkt har gynnat dess utveckling och troligen är det så att ett parti enbart för bönder inte håller idag,,,,

  Centerpartiet verkar ha glömt landsbygden och maten, inriktningen är nu FLERFRU-avdrag i likhet med RUT-, ROT-, LÄX- och BARTENDER-avdrag!

 7. 7

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Det finns tydligen fördelar med att bo i en av Sveriges nordliga ”avkrokar” där stora möjligheter att äta viltkött och vilfångad fet fisk finns … åtminstone för den som nsett att ren- och älgfetan är ”guld” värd

 8. 8

  Citat:

  ”Axel Oxenstierna lär ha svarat sin son Johan, som inför resan till Münster tvivlade på sin förmåga att förhandla för Sverige i den Westfaliska freden:
  ” An nescis, mi fili, quantilla prudentia mundus regatur?
  [ Vet du inte, min son, med hur litet förstånd världen styrs? ] „”

  Tackar Kostdemokrati.se för citatet.

 9. 9

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  @ Kjell Holmsten:

  Tror att böndernas organisationer kunde varit lite mera på hugget – jag har t ex aldrig sett någon reklam för gräsbetat kött i de affärer som jag handlar i?
  Däremot köper folk en hel del ekologisk mjölk och ägg och där verkar ett högre pris kunna motiveras.

  Böndernas organisationer ser ekobönderna som en andra klassens bönder. En seriös bonde är lojal med sin organisation och ska då liksom alla andra bedriva ett rationellt och kemikalieinriktat lantbruk.
  Nu drabbades ju jordbruksverket av EU-krav att minska gifterna i matproduktionen. Därför fick ekobönderna stöd för att öka produktionen till 25%. Därmed var hela den svenska kvoten för giftminskning uppnådd. och en viss jordbruksminister fick pluspoäng. Trots att det skedde under galgen, så att säga. Vet inte hur utfallet blev eftersom de flesta bönderna inte orkar med den sinnessjuka byråkrati som EU och Sverige kräver för att få kallas ekologisk.

 10. 10

  7 @ nordbo:

  Jag jobbade som lärare på ett naturbruksgymnasium just i en sådan nordlig avkrok, det var aldrig någon brist på färskt älgkött där och malmbanan sörjde för en god tillgång på renkött verkade det som.

  Just den orten lär för övrigt ha tjänat som inspiration till filmerna ”Jägarna 1 och 2” – att lite diskret lyssna på jaktradion under den officiella älgjakten var ett populärt nöje kommer jag ihåg – verkligheten överträffar ju som bekant dikten,,,,

 11. 11

  @ Bo och @Tombola

  Ja, vilka ska man rösta på??? Ang Miljöpartiet så hann regionsordföranden, där jag bor, att gå ut i lokaltidningen och ösa ur sig hur hemskt och farligt det är med rött kött, miljöfarligt osv INNAN kvinnorna på Jordbruksverket gjorde sin pudel och den 27/1 gick ut i SvD och sa att ”Sveriges köttproduktion bör öka” och att det inte stämmer att Jordbruksverket vill minska köttkonsumtionen genom skatt. Bedrövligt av MP måste jag säga.

  Spelade in riksdagsdebatten om miljöfrågor häromdagen men har inte lyssnat ännu, vet inte om detta ämne överhuvudtaget debatterades då. Debatten var beställd av MP.

  Kanske vi skulle välja gräsbetande kossan Rosa och tjuren Ferdinand till nästa val…vem annars bryr sig…

 12. 12

  ARLA däremot som nu fått frisedel från Svenska arlabönder att blanda in Dansk GMO-mjölk i alla ARLA-produkter som inte är märkt med ARLA-kon. Med andra ord Bregott, creme fraiche, gräddfil och ALLA Arlas ostar.
  Bojkotta det multinationella livsmedelsföretaget ARLA. Stöd alternativen. De kämpar för sin överlevnad. Skit i prisskillnaden.
  Arlas reklam på tv4 med grönbetande sommarkor ljuger. Men den funkar jättebra på folk. Svensk industriproduktion av mat är bara nyanser bättre än djurplågarna runt vår jord.

 13. 13

  Tombola
  ”Jag bad honom att välja sig ett nytt folk”
  LOL

  Men de glömmer att folket alltid i slutändan tar makten eftersom makten inte kan utövas utan folket, naturlag, det kollektiva medvetandet hos folket är högre än någonsin i historien nu så trögfattade politiker av alla kulörer kanske skulle besinna sig och sluta tokfokusera på åkepåkes SD-parti och renodla sina egna frågor. hålla örat mot folkdjupet och se vad folk vill ha, då får de röster, är ju det demokrati är till för.

  en gång i tiden byggde arbetarrörelsen många folkets hus på fritiden för det var viktigt för dom, detta är vad vi gör nu på webben så det finns hopp.

  🙂

 14. 14

  @ Tombola:

  Som nordbo känner jag inte igen mig i ”Jägaren 1 och 2” men jag njuter av det mättade fettet i älg- och renkött och den feta viltfångade laxöringen/rödingen – kolipriset är lägre än den norskodlade laxen med fetthjärta – valet är lätt 🙂

 15. 15

  9 @ Georg W:

  Nåja, bönderna ska hållas sysselsatta, snart krävs det högskoleexamen för både lastbilschaufförer och sotare och varför skulle bönderna slippa för lindrigt undan?

  Men jag skall inte klaga på systemet, själv erhåller jag en viss summa årligen för att göra ingenting och min granne brukar så ärtor utan någon plöjning eller harvande – vi är lojala såklart och följer direktiven mycket noga och där står inget om kultivering.

  Havret använder vi som bränsle i våra pelletspannor numera – luktar nybakat hela eldningssäsongen trots att ingen av oss vare sig äter eller bakar bröd,,,,

  Vi funderar givetvis på att tillverka vårt eget fordonsbränsle – dock är inte bensinpriset tillräckligt högt ännu men det kommer nog,,,,,

 16. 16

  Miljöpartiet har ALDRIG sagt ett ont ord om köttätandet. Det är enskilda individer som har åsikter samtidigt som de kallar sig MP.
  Förra valet blev Peter ( Vad han nu hette) ställd mot väggen i frågan. Han gav det svar han skulle. Människor måste få äta vad de själva vill.
  Jag som MP för en ständig dialog med MP. De är betydligt smartare än vad många här tror. Även veggisarna, säkert 80% av de aktiva. Det är undergrupper vars politiska agenda i mångt sammanfaller med MP. Rädda vår jord och dylikt.

  Politik är förbjudet här. När man ser vissa intelligenta kommentarer så förstår man varför.

 17. 17

  @ nordbo:

  Jag har faktiskt förätit mig på vacuumförpackad röding – en av mina gamla flickvänners älskvärda fader bedrev just en sådan verksamhet i norra Norrlands inre inland och vi åt metervis med röding dygnet runt månader i sträck – på den tiden var LCHF och ketoner helt utan vetskap om hälsobloggar och livsmedelsvärk,,,,,

 18. 18

  @ Tombola:
  Är inte spannmål syrabildande när det brinner? Jag har hört att pannan tar slut efter bara några år.

  EU,s jordbruksstöd är ett knepigt kapitel. Ursprungligen kom det till för att skydda den gamla (Franska) traditionella och kulturella produktionen av mat, som inte kunde konkurrera med storbönder. Därav all dynga på myndigheternas entreer. Vad det är idag förstår jag inte. Betalt för att låta marken ligga i träda. Konstigt, eller?

 19. 19

  Georg W
  ”Politik är förbjudet här”
  Sant men en blogg ska ju också provocera, även vi kommentatörer ska gärna sticka ut så att säga och därmed skapa debatt, respekt till de politiker av alla kulörer som har bondförnuft, höger som vänster.

  Vad jag tänker är att miljöpartiet kanske vore det logiska valet vad gäller att markera i debatten att gräsbetat kött är bra då vetenskapen klart visar det, men inget hör man om det från dom.

 20. 20

  @ Tombola:

  Det låter inte så kul!

  Själv har jag turen och förmånen att bo i en ”avkrok” där jag har möjlighet att köpa årsransonen av vildfångad laxöringem/rödinden och själv kan ombesörja förpackningen … det går på nolltid att hämta den i iskalla tiokiloslådor och få den in i frysboxen … sån´t kan livet vara i en ”avkrok” 🙂

 21. 21

  @ Bo:
  Jag jobbar på det och har ganska bra koll på vårt lokala parti. Men problemet är att så många är vegetarianer och det är ingen naturlig fråga för dem. Därför har det blivit så fel.
  Det kräver kraftsamling från oss och ett bra debattuppförande att vända dessa gröngardister till vad som egentligen är problemet. Den industriella produktionen av mat.
  Jag har även diskuterat med herr Jonas P. men där når man inte fram. Prestige, kallas det visst för.

 22. 22

  George du är bra 🙂

 23. 23
  Peter Andersson säger

  Det är väl klart att det inte längre går att få någon lönsamhet i svensk köttproduktion – detaljregleringen av svensk djurhållning på landsbygden är mycket mer omfattande än de regler som finns för att skydda gamla människors välbefinnande på privata äldreboenden…

 24. 24

  Att öka köttproduktionen genom gräsbete är både en solidarisk åtgärd mot omvärlden, eftersom importen kan minska, en åtgärd som förbättrar folkhälsan, eftersom matkvaliteten förbättras och man slipper GMO-soja som foder. Det ökar också vår självförsörjningsgrad och vårt oberoende.

  Vi måste kräva att jordbruksstödet läggs om så att det gynnar familjejordbruk som producerar gräsbeteskött stället för dagens stöd som gynnar spannmålsodlingen på gods och säterier.

  Det storindustriella jordbruket krackelerar. Det är baserat på olja och konstgödsel (som framställs med naturgas och innehåller fosfor som är en ändlig resurs som oljan). Det är också beroende av allt större insatser av växtgifter och invaderas nu också av GMO.

  Ett hållbart jordbruk kräver stor djurhållning, så att man kommer bort från konstgödselanvändningen och den stora energiåtgången. Det måste vara gräsbaserat så att mulllagret kan återbildas, istället för att som nu blåsa ut i vattendragen, när jordarna plogas och harvas.

  GMO, som hotar att bli mänsklighetens ättestupa, måste helt tas bort.

  Vi kan börja nu och i bästa fall åstadkomma en mjuklandning, eller vi kan sitta overksamma och vänta på sammanbrottet och uppleva våldsamma hungerkravaller och krig om resurser världen över.

  https://www.kostdemokrati.se/debatt/2013/01/30/sveriges-kottproduktion-bor-oka/

 25. 25

  @ nordbo:
  Håller med dej, jag bor själv långt upp i norr och äter bara viltkött och vildfångad fisk..det enda i köttväg jag köper på en mataffär är nån fläskbit då och då..

 26. 26
  Kattmoster säger

  @ 2 Kjell Holmsten:

  Dessutom har miljörörelsen av någon anledning lyckats tuta i ungdomar att det är mera miljövänligt att bo i en stad än på landet. Man kan ju undra varifrån alla stadsbor tror att de ska få sin mat. Inte mycket närodlat där inte.

 27. 27
  Kattmoster säger

  Konsument i Sverige Skrev:

  Centerpartiet verkar ha glömt landsbygden och maten, inriktningen är nu FLERFRU-avdrag i likhet med RUT-, ROT-, LÄX- och BARTENDER-avdrag!

  Que?

  Vem skulle få avdrag för flera fruar? För det första var det månggifte oavsett kön och för det andra gällde det inte några avdrag. Bartender är en tjänst som alla andra. Typ som butler i tunnelbanan. Dock kan den nyttjas av alla, inte bara de som bor i närheten av en tunnelbana.

  För övrigt vore det bättre med ett enkelt skattesystem med en lägre skatt generellt och inte en massa avdrag hit och dit. Men det lär inte vara politiskt gångbart. Alltså är det lappa och laga som gäller.

 28. 28

  Har hört annorlunda. Att antalet köttbönder i Sverige ökar…

 29. 29
  Kenneth Johansson säger

  Jag ser en del bloggkommentarer som lite påtalar olämpligheten att äta GMO-produkter, men inga andra bloggare reagerar. Det är bara några bokstäver utan betydelse. I själva verket håller Monsanto med sin GMO-mat och -foder på att ta död på hela mänskligheten samt allt annat levande också. Man är enormt upprörda i hela världen om detta. I svenska massmedia däremot är det fullständigt tyst. Det finns hur mycket Youtube filmer som helst om detta. Hela världens största nyhet har fullständigt passerat Sverige utan någon enda reaktion i TV eller tidningar.

  I Frankrike har det gjorts ett 2-årigt fösök på möss och hamster. De utfodrades med GMO-foder.
  Under de första 3 månaderna märktes ingenting, därefter utvecklades cancerbölder och de blev till slut stora som bordtennisbollar. De fick bröstcancer bla. Dödligheten ökade efter hand markant också. De fick missbildningar. Vid 2.a generationen minskade tillväxten på djuren. De blev mindre bla. Förökningen av dem minskade. Vid den 3:e generationen var de helt infertila. De kunde inte föröka sig alls mer.
  Skriv på Youtube om detta. ” GMO kills! Study by private French firm.”
  Det finns flera filmer om detta.
  När Monsanto gör en GMO-växt tex. ändrar de på arvsmassan. De gör tex. så att växten kan tillverka sitt eget gift mot insekter eller är motståndskraftig vi besprutning av ogräsmedlet Roundup.
  De ovanstående egenskaperna finns sedan med i fröet. Växterna tillverkar mao. sitt eget gift.
  De växterna dödar då även andra nyttoinsekter och bin samt allt levande nere i jorden, tex daggmaskar.
  När sedan pollen från GMO-växten flyger till grannens gröda blir det korsbefruktning och grannens
  gröda blir då också en GMO-växt. Monsantos folk har dessutom för vana att avsiktligt smitta ned grannodlingar.
  Monsanto har vid det här laget genförändrat massor av olika sorters växter och man laborerar även på
  djur och fiskar. När det gäller GMO-lax finns den redan ute i handeln i USA.
  Djur som äter GMO-foder blir förgiftade. Jag tänker då på nötkreatur. Sedan äter människan upp djuret och får då i sin tur i sig giftet.
  I nästan all importmat finns det GMO. I Svenskproducerad mat är vi än så länge rätt så förskonade från detta, Men om man läser texten på internet från Jordbruksverket om GMO finns det massor av utlagda försök de senaste åren. De flesta försöken ligger i Skåne.
  Mängden GMO-grödor ökar snabbt i Sverige.
  Jag vill att var och en går in och kollar där.
  Monsanto har för avsikt att skaffa sig världsherraväldet över all mat och det gör man via GMO.
  Man laborerar för fullt även på djursidan.
  Politiker har inget att säga till om mot detta företag. Det är bara den enskilde konsumenten som kan göra det genom att inte köpa GMO-produkter, och till slut få Monsanto att gå i konkurs.
  Ett annat problem är att marken där GMO-odlingarna görs också blir förgiftade.
  Läste på ett ställe på internet att det bör gå 10 år innan man odlar något som ska ätas.
  Vitsen med det hela är att det inte ska kunna bli någon avkomma utan man måste köpa nytt utsäde varje år.
  Det är därför som indiska bönder tar livet av sig i stora mängder. Det är även här som Monsanto ligger
  bakom. Skörden har sedan inte blivit som det har utlovats av försäljaren. Skulderna har bara ökat.
  Det finns hur mycket som helst att skriva om i detta ämne. Jag vill att ni alla går in på Youtube och skriver in GMO och MONSANTO. Filmer finns från nästan hela världen, mest i USA . Monsanto är idag världens
  mest hatade företag.
  Jag anser att det är livsviktigt att alla hjälper till att föra ut budskapet till massmedia så alla människor
  får reda på det hela. Jag hoppas verkligen inte att det är någon sorts censur på det här området.
  Monsanto är världens farligaste multinationella företag. Det som pågår är i klass med ett atombomskrig,
  med skillnaden att det går saktare.
  En uppmaning till alla skaffa kunskaper på det här området och för det vidare innan det är för sent.
  SVENSKA POLITIKER, EU-POLITIKER, JORDBRUKSVERKET OCH FORSKARE (SLU) SÄGER
  JA TILL GMO.
  Det är makt och pengar det handlar om.
  Skadorna av GMO kommer inte att märkas jättemycket för nuvarande människor utan de kommer med
  kommande generationer. Vi har då alla fått med skadorna i våra gener. Människorna kommer att på
  ett ungefär få samma sjukdomar som mössen har fått.

 30. 30
  Konsument i Sverige säger

  @ Kenneth Johansson:

  Jag sökte här i Annikas blogg på Monsanto.
  Hittade tre inlägg:
  https://annikadahlqvist.com/?s=Monsanto

 31. 31
  Margareta säger

  KÖP OCH GYNNA KRAV-PRODUKTER. DÅ SLIPPER DU GMO. DU GYNNAR GRÄSBETE BLAND ANNAT

  GÅ IN PÅ KRAVS HEMSIDA. OCH KOLLA VILKA BRA KRAV MAN STÄLLER.

  MAN KAN ÄVEN GYNNA KRAVODLAT PÅ ANNAT SÄTT, ÄN ATT KÖPA PRODUKTERNA.

  ÅTERIGEN, SKRIV IN KRAV I SÖKMOTORN.

 32. 32
  Kenneth Johansson säger

  I nuläget är det viktigaste förutom att köpa kravodlad mat att alla hjälper till och informerar om allvaret med GMO och läsa på internet samt Youtube.

  Finns risk för censur i TV och i gammelmedia.

 33. 33

  @ 29, 32 Kenneth Johansson

  TACK Kenneth för ditt viktiga inlägg. Jag måste erkänna att jag inte visste hur allvarligt läget är. Det kanske är som du säger, att information censureras. Hur kan människor befatta sig med detta ??

 34. 34

  Om man läser på wikipedia om GMO. Så står det att man utvinner de egenskaper i växten som man vill ha genom att göra den egenskapen resistent. Sedan dödar man resten av egenskaperna som växten har med antibiotika. Den önskade men numera resistenta egenskapen förs sedan in i den nya växten som därmed får en resistent del som återfinns i varenda växt och frö av den sorten. GMO är massiv spridning av resistenta gener. När sedan djur och människor äter produkten och får i sig dessa resistenta organismer så är det bara en tidsfråga innan de korsbefruktar sig med organismer i tarmarna och så har vi fått en okontrollerad spridning av resistenta organismer. Jag är inte lika bra som Björn Hammarskjöld på att beskriva detta fenomen. Läs hans blogg för en mer exakt beskrivning.

  Idag innehåller alla ARLAS produkter som inte är eko eller har symbolen Arlakon på sig mjölk från Danmark som är från GMO-uppfödda kor. MED SVENSKA BÖNDERS godkännande. Allmänheten får inte veta hur stor andel den danska mjölken är men ARLA har fritt spelrum. Därför säger jag BOJKOTTA ARLAS produkter.
  Likaså har ICAS eget sortiment av mjölkprodukter kommit från Tyskland och där är man hämningslös vad gäller GMO-uppfödning av djur. Bojkotta alla Icas egna mjölkprodukter. Köp bara de alternativa mjölkprodukter som finns från mindre lokalförankrade mejerier som Smålandsmjölk osv. Skånemejerier har tydligen inlett samarbete med Tysk mjölkproduktion. Stämmer det går det inte att köpa deras produkter heller. Finska och Åländska mjölkprodukter är däremot garanterat GMO-fritt.

  Livsmedelsindustrin smyger in den ena GMO-produkten efter den andra in i vårt varusortiment och snart kan de säga att det är löjligt att bråka om saken eftersom vi ätit GMO i flera år utan att det syns några skador. GMO är en tickande bomb och när den exploderar kan vi hälsa hem.

  En annan kuslig grej är de 40-tal forskare som skrev under ett upprop i svenska tidningar att det är dags för svenska folket att sluta larva sig. Enligt den samlade expertisen är GMO helt ofarligt.

 35. 35
  LCHF-Bengt säger

  Här finns info om gmo-nackdelar, som, det behövs mer besprutning pga GMO, resistenta ogräs mm. Man bara tar sig för pannan.
  https://www.lakareformiljon.org/index.php?option=com_content&view=article&id=451:resistens-sprider-sig-fran-gmo-groeda-till-ograes&catid=8:mat-och-haelsa&Itemid=40

 36. 36
  ragnhild säger

  https://runelanestrand.wordpress.com/2013/01/24/folkomrosta-om-eu-medlemsskapet/#comments

  …. ”Inte röstade man ja för att betala en jordbrukspolitik, där det mesta av stödet på 10 miljarder går till svenska godsägare och adel, som säger ja till GMO och tar bort förbud mot tidgare förbjudna växtgifter och kemikalier. Tillåter farliga färgämnen och tillsatser i livsmedel som var förbjudna i Sverige. För att vara bäst i klassen tog jordbruksminister Eskil Erlandsson dessutom bort gårdsstödet i glesbygden för 13 000 småbruk. (Har sån lust att skriva jordbuskminister med tanke på alla nedlagda småbruk.)
  Hur många hade röstat ja om man vetat att det är de multinationella bolagens 15 000 lobbyister i Bryssel som lobbar fram besluten. ……. ”

  Videre finns mycket här:

  https://www.forskning.no/artikler/2008/mai/183453

  Bra engasjement Kenneth – hilsen også en ”sau” som inte behövs räknas med när det kommer till inflytande på gmo-utvecklingen …. och om litt så arkiveras också inläggen här, humlan susar vidare – MEN ni… det gör Monsanto med – och de är på väg att lyckas… Vi (folket) kunde agerat Goliat i denna kamp – men det som du säger Kenneth (känner på) krävs att vi söker kunskap, låter oss uppröras – det kunde leda till agerande/handling – vill vi det…. ? Tack till dig – ”betimelig”.

 37. 37
  ragnhild säger
 38. 38
  ragnhild säger

  https://www.monsanto.no/index.php/no/

  Søker jeg på monsanto.no så kommer kritiske inlegg opp øyeblikkelig.
  Søker jeg på monsanto.se så kommer godlynt/monsanto-snäll informasjon opp øyeblikkelig … !!!!!!!?
  Betyder det att gmo är implementerad i svensk jordbruk (via EU-medlemskapet), medan vi här i Norge sitter på nuterna/fjällen og njutar af utsikten än så länge – jag vet inte?

 39. 39
  Kenneth Johansson säger

  Jag har hittat en mycket hemsk Youtube film från USA med rubriken :
  ”Mass Animal Deaths Since The start of 2011” Filmen visar miljoners miljoner av döda fåglar, fiskar, och större vattenlevande djur. Det handlar om vad GMO Monsanto har ställt till med.

  TITTA PÅ FILMEN

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa