Sukrin, Xylitol och Sorbitol

Erythritol (Sukrin), Xylitol och Sorbitol är alla sockeralkoholer som inte tas upp i hög utsträckning i tarmen och alltså inte höjer blodsockret nämnvärt. Är det någon som vet mera om nytta/onytta av dessa olika ämnen?

Roffe hänvisar nedan till artikeln av Göran Petersson, Chalmers: Sötningsmedel värre än socker.

 

Comments

 1. 1
  Malin Rehnstedt säger

  Vet och vet… Jag har egna erfarenheter.
  I min tarm så blir det mycket gaser av sockeralkoholer. Och så triggas ju sötsuget naturligtvis 🙁

 2. 2
  frågande säger

  Du kan få magproblem, magbakterierna får maten när vi inte kan ta upp maten,

  Xylitol och diare är välkänt.

 3. 3

  Professor Göran Pettersson, Chalmers har i aug. 2012 en utförlig rapport om sötningsmedel.
  SÖTNINGSMEDEL VÄRRE ÄN SOCKER.
  Läs och begrunda.
  Mvh. Roffe

 4. 4
  anna andersson säger

  Xylitol lär ju vara bra för tänderna. Sorbitol är väldigt laxerande.

 5. 5
  Fialotta säger

  Jag har fått det förklarat för mig att hjärnan behandlar alla söta smaker likadant. Den kan inte skilja på sött med resp utan kalorier. Se det som att hjärnan har en PÅ-knapp och en AV-knapp. När man äter ’vanligt’ socker, trycker dess söta smak på PÅ-knappen. Insulinet frisätts och tar hand om de kalorier som finns i sockret. När det är slut, så trycks AV-knappen in och insulinfrisättningen avbryts. När man däremot får i sig sötningsmedel utan kalorier, fortsätter bukspottkörteln att frisätta insulin utan att processen avstannar. Insulinet får inget att jobba med. PÅ-knappen förblir intryckt tills det kommer någon form av mat eller dryck att ta hand om, vilket kanske dröjer länge… Detta skapar stress i kroppen. Men sötsuget och hungern vaknar också av detta och man vill gärna äta mer.

 6. 6

  Fialotta Skrev:

  När man däremot får i sig sötningsmedel utan kalorier, fortsätter bukspottkörteln att frisätta insulin utan att processen avstannar. Insulinet får inget att jobba med. PÅ-knappen förblir intryckt tills det kommer någon form av mat eller dryck att ta hand om, vilket kanske dröjer länge… Detta skapar stress i kroppen.

  Detta lät ju riktigt allvarligt, men jag är böjd att tro på det. ?

 7. 7

  För flera år sedan så hade du i gamla bloggen en hänvisning till Matfriskbloggen ”om hur högt blodsocker ombildas till sorbitol inne i cellerna, vilket inte sedan kan komma ut därifrån, utan fortsätter att orsaka cellsvullnad med påföljande vävnadsskada även sedan blodsockret har sjunkit.”

  Detta inlägg är nog också från ca 2008:
  https://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/%C3%B6gonskador_och_diabetes

 8. 8
  Mayne Sundewall Hopkins säger

  Tack för länk till Göran Petersons intressanta rapport. I UK är det Truvia det annonseras om sedan ett tag. Man leds att tro att detta är ett helt naturligt kalorifritt ’socker’ men så är det ju inte. Truvia består till stor del av erythritol, som har sitt ursprung i majs, och jag undrar om erythiolet är importerat från USA. Praktiskt taget all majs i USA är ju GM och om det är något jag inte vill ha i min kost så är det GMOs!

  Speciellt för barnens skull, tycker jag att det är oroande att det finns praktiskt taget inga sötsaker (plus en massa annat!) längre som inte innehåller ’corn syrup’ (som har många namn) eller andra syntetiska sötningsmedel. Nu menar jag inte att barn ska äta en massa godis – men hellre socker än syntetiska sötningsmedel! Liksom Fialotta har jag läst att man får ökad hunger från syntetiska sötningsmedel. Jag har också funnit att om man äter en bit mjölkchoklad så vill man ha mer, ofta mkt mer. Om man istället äter en bit mörk (biodynamisk) choklad är man nöjd efter den biten – och slipper dessutom uppblåst mage.

  Det talas mycket om att människor idag (speciellt ungdomar) sitter för mycket stilla med sjuklig fetma som resultat. Jag tror det kommer att visa sig att det är bl a syntetiska sötningsmedel som bär skulden till så mycken ohälsa i dagens samhälle.

  Se: https://truvia.co.uk/about/ — ”..Erythritol is a sugar alcohol used in Truvia® Calorie-Free Sweetener to provide bulk. Bulking agents are additives that increase the bulk of, contribute to the texture, and provide no calories to a food or a beverage. Erythritol has been part of the human diet for thousands of years as it is present in fruits such as pears, melons and grapes, as well as mushrooms and fermentation-derived foods such as wine, soy sauce and cheese. The erythritol in Truvia® Calorie-Free Sweetener is fermented from dextrose, a sugar made from corn…”

 9. 9
  Malin Rehnstedt säger

  Fialotta Skrev:

  Jag har fått det förklarat för mig att hjärnan behandlar alla söta smaker likadant. Den kan inte skilja på sött med resp utan kalorier. Se det som att hjärnan har en PÅ-knapp och en AV-knapp. När man äter ‘vanligt’ socker, trycker dess söta smak på PÅ-knappen. Insulinet frisätts och tar hand om de kalorier som finns i sockret. När det är slut, så trycks AV-knappen in och insulinfrisättningen avbryts. När man däremot får i sig sötningsmedel utan kalorier, fortsätter bukspottkörteln att frisätta insulin utan att processen avstannar. Insulinet får inget att jobba med. PÅ-knappen förblir intryckt tills det kommer någon form av mat eller dryck att ta hand om, vilket kanske dröjer länge… Detta skapar stress i kroppen. Men sötsuget och hungern vaknar också av detta och man vill gärna äta mer.

  Va…!
  Så du menar att det är den söta smaken som sätter igång insulinproduktionen??
  Det låter ju helt galet!
  Så du menar alltså att när man äter osötat vitt bröd så frisätts inget insulin alls?! Det smakar ju inget sött i munnen.
  Eller om man får glukoslösning intravenöst så frisätts inget insulin alls?! Det smakar ju inget sött i munnen.
  Nej, där får du allt tänka ett varv till!
  Söta smaker påverkar möjligen sötsuget likadant men blanda inte in insulinproduktionen i den ekvationen.

 10. 10

  @ Malin Rehnstedt:
  Det finns många vägar att starta frisättningen av våra hormoner, så också insulinet. Primärt känner bukspottkörteln av sockerhalten i blodet och triggas av högre nivåer. Hjärnan har en annan väg att via det autonoma nervsystemet trigga insulinfrisättningen. En annan väg är via våra kamphormon. Lurar vi kroppen via sockerfria sötningsmedel blir resultatet förhöjda nivåer av insulin, sänkning av den förhärskande sockernivån (bl a producerad av levern), hunger och sockersug pga blodsockerkurvans negativa lutning och inlagring av fett i fettcellerna beroende på högt insulin. Med andra ord kan man skaffa sig kulmage utan att inta kolväten genom att lura kroppen med artificiella sötningsmedel.

  Du har kanske märkt att det vattnas i munnen om du tänker på något syrligt eller känner doften av en läcker maträtt. Det är hjärnan, som gör kroppen redo för att ta emot det goda.

 11. 11

  Uppenbart är det så att insulin kan frisättas utan att blodsockret behöver ökas – jag kan inte mekanismerna ännu men är i min okunnighet i gott sällskap har jag upptäckt – det finns många luckor i litteraturen,,,,

  Vattnas i munnen – det är nog så att man kan misstänka McDonalds för att pyttsa i lite ”dofter” i sina burgare i syfte för att öka hunger,,,,

 12. 12

  @ Tombola:
  Ja, man kunde kanske lära sig en del om människokroppen genom lite industrispionage hos McDo och Coca Cola, de vet hur man triggar hungern och suget.

 13. 13

  Detta var den överlägset bästa formulering/förklaring jag någonsin läst om detta med sötningsmedel. Tack så mycket.@ Fialotta:

 14. 14

  @ Roffe:
  En ”pinsam” rapport blottet for kilder med masse synsing og lite konsistens…

 15. 15
  LCHF-Bengt säger

  Jag har några erfarenheter från skräpmatstiden, Att alltid få huvudvärk efter att ha druckit Fun läsken,(den som istället kan användas mot myror) eller Ahlgrens bilar, Wine gum, Vet inte vilket sötningsmedel som ingår i dessa, kan ju ha varit andra ämnen i godiset som jag inte tålde också, väldigt svårt att skylla på ett isolerat ämne, kan lika gärna ha varit en speciell blanding mellan olika ämnen.

  Nuförtiden skulle jag aldrig utsätta min kropp för dessa ämnen frivilligt.

 16. 16

  Dacke Skrev:

  @ Tombola:
  Ja, man kunde kanske lära sig en del om människokroppen genom lite industrispionage hos McDo och Coca Cola, de vet hur man triggar hungern och suget.

  Lukten är ett av de starkaste sinnena vi har och den som kan konsten att fixa till rätt ”arom” på snabbmaten kan snabbt räkna med ökad försäljning, ibland räcker det med att salta maten lite extra för att få sälja en läsk till,,,,

  https://www.liu.se/forskning/reportage/luktsinne?l=sv

  Lukten fungerar ju i många sammanhang, det sägs att Napoleon lät skicka bud till sin hustru ”tvätta dig inte – jag är hemma om 2 dagar”,,,,

  Idag duschar många 2 ggr om dagen – inte undra på att Sverige har den högsta andelen singlar i hela världen – det är tvålens fel,,,

  Själv går jag aldrig på dans utan att ha haft skortan i minst 2 – 3 dagar innan, lätt skäggstubb, slitna jeans med fransar som helst ska vara indränkta i lite motorolja och en liten diskret dos diesel. Om vädret tillåter skall man helst jogga den sista halvmilen – sånt ger bonus,,,,

  Konceptet fungerar ypperligt och håller tidstjuvar i form av prussiluskor på behörigt avstånd, om det beror på dofterna, imagen eller de kvinnliga gener som underhåller de flestas kvinnors behov av omtänksam moderlighet låter jag vara osagt – men jag kan återkomma senare då jag fortfarande bedriver viss forskning inom denna gren av det sociala livet!

 17. 17

  @ Tombola:
  För kanske 2 veckor sedan fick en kemisk fabrik lite väster om Paris en läcka. Man tillverkade merkaptan, en gas, som luktar illa. Bildas bl a när man kokar sulfatmassa. Stort larm, oroliga folkmassor och en inställd ligamatch blev följden. Talesmannen/kvinnan för fabriken försäkrade att koncentrationen var ytterst svag och ofarlig.
  Tricket med lite bensindoft på dansen är gammalt och välbeprövat. Man annonserade falskt eller sant att man kunde skjutsa hem på MC.

  Så Du tillhör inte gubbgänget, som dundrar fram på våra vägar på HD-ar?
  Appropå franska rivieran, kanske Du behöver ett stopp på vägen? Några vänner till mig har ett hack uppe i Vaucluse, de håller också på med lite LCHF-kör. Titta på deras hemsida:
  https://www.masrabassan.com
  Dessutom är det bedårande vackert, och mycket mindre betong än nere på kusten.

 18. 18

  @ Annika med flera…

  Jag har nyss läst Martin Ingvar och Gunilla Eldh´s reviderade bok ”Hjärnkoll på vikten” Boken har nyskrivna kapitel om LCHF/GI och fruktos. Det finns även kom-igång-program. (Martin Ingvar är professor i integrativ medicin på Karolinska Institutet. Han har intresserat sig speciellt för hjärnans belöningssystem. Gunilla Eldh är erfaren medicinjournalist bl.a i DN).

  Dessa båda bekräftar Göran Peterssons forskning vid Chalmers. Sockerersättning kan trigga insulin!!

  I övrigt om boken så är den mycket bra när det gäller kolhydrater och socker – precis som Ann Fernholms bok. Precis som i Anns bok tycker jag dock att det brister lite när det gäller olika fetters betydelse. Både Ann Fernholm och Ingvar/Eldh anser att fleromättat fett är bäst och de stöder sig tydligen på samma källa nämligen Walter Willet. Både Fernhom och Ingvar/Eldh skriver att lightprodukter mjölk osv är dåligt. Detta går ju således inte ihop – som jag ser det. Margarin och lättmjölk är ju lightprodukter som har just FLEROMÄTTADE fetter till största delen vilket även SLV förordar! Med någon logik borde de säga fleromättat fett från t.ex. fisk…

  Martin Ingvars/Gunilla Eldhs syn på att ”mättat fett skapar inflammation i kärlen och blir till plack” är väl ändå förlegad idag, eller?? Kanske de bara missat att revidera just det???

  Ingvar/Eldh kallar mättat fett för svagt sjukdomsframkallande och Fernholm säger att mättat fett är neutralt. Jag tror att de lutar sig mot Walter Willett även här. Martin Ingvar/Gunilla Eldh uttrycker ändå tydlig kritik mot dagens kostråd och är också kritisk mot dagens koppling mellan myndighet och livsmedelsindustrin.
  Det är ju trots allt brist på relevant forskning som är ett stort problem, men det heter ju ”Vetenskap och beprövad erfarenhet”. ”Beprövad erfarenhet” kan man väl säga att 150 000 år är, eller? Under så lång tid har ju människan (minst) ätit mättat fett från däggdjur. Enligt forskare (t.ex. Loren, kommer ej ihåg e-namn) så åt man ju helst de fetaste djuren och de fetaste delarna…

  Avsnittet om GI versus LCHF tycker jag ändå är ganska bra.

 19. 19

  @ Eva Li:
  I sk lättmargariner blandar man dessutom ut fettet med stärkelse och vatten, vilket medför kolhydratintag.

 20. 20
  Kattmoster säger

  Tombola Skrev:

  Själv går jag aldrig på dans utan att ha haft skortan i minst 2 – 3 dagar innan, lätt skäggstubb, slitna jeans med fransar som helst ska vara indränkta i lite motorolja och en liten diskret dos diesel. Om vädret tillåter skall man helst jogga den sista halvmilen – sånt ger bonus,,,,

  Du vet väl att riktiga karlar väger över 100 kg och luktar diesel. 🙂

 21. 21

  @ Dacke
  Ja det har du rätt i.
  Men som sagt – Ann Fernholm och Martin Ingvar tycker inte heller att margarin är bra, MEN hoppas de dyker djupare i fettfrågan också – det skulle behövas. De gör ändå en gedigen insats!

 22. 22

  @ Eva Li:
  Jag tycker också väldigt bra om Martin Ingvars och Gunilla Eldhs böcker, lättlästa och med bra pedagogik. När det gäller fetter tycker jag det överlag är skralt med detaljer och logik inom LCHF. Det blir gärna ett stort lov till mättade fetter, fast naturen själv producerar en diversitet vad gäller fettsyror. Konsumenterna blir förvirrade och det går tydligen att basera reklam på temat omega 6, vilket är rena förvillelsen. Vi har ett folkbildningsansvar och måste hela tiden vara tydliga och sakliga.

 23. 23
  Thomas Tombola Jansson säger

  En trend verkar vara att paleo och traditionell LCHF växer ihop.

  Min åsikt är att detta är utmärkt och jag tror att LCHF snart betyder Low Carb Healthy Fat.

  Vad som är Healthy fat kan nog diskuteras ytterliggare,,,

 24. 24

  Kan med säkerhet säga att Stevia triggar inte produktion av insulin. I så fall skulle mina keton tester varit helt off, eller i alla fall svajat ordentligt. Det har de inte gjort. Drack faktiskt rätt mycket Fun Green under första månaderna in i LCHF och gick ner i vikt och kroppsmått som mest vid den tiden.

  Och skulle det varit på det viset, hade diabetiker berättat det för oss många gånger om när de ätit eller druckit något med stevia och sukrin därtill. De om några mäter sina värden noga, och givetvis under LCHF troligen mer vartefter de testar nya produkter och variationer.

  Att insulin skulle triggas av söt smak är något som jag inte har stött på tidigare. Det vore en fullständigt livsfarlig mekanism om det var på det viset insulinproduktionen och frisättning fungerade i kroppen. Skulle innebära vansinniga nivåer av insulin i blodet. Den teorin åker i soptunnan så det visslar om det.

 25. 25
  Thomas Tombola Jansson säger

  Ankan Skrev:

  Kan med säkerhet säga att Stevia triggar inte produktion av insulin. I så fall skulle mina keton tester varit helt off, eller i alla fall svajat ordentligt. Det har de inte gjort. Drack faktiskt rätt mycket Fun Green under första månaderna in i LCHF och gick ner i vikt och kroppsmått som mest vid den tiden.

  Och skulle det varit på det viset, hade diabetiker berättat det för oss många gånger om när de ätit eller druckit något med stevia och sukrin därtill. De om några mäter sina värden noga, och givetvis under LCHF troligen mer vartefter de testar nya produkter och variationer.

  Att insulin skulle triggas av söt smak är något som jag inte har stött på tidigare. Det vore en fullständigt livsfarlig mekanism om det var på det viset insulinproduktionen och frisättning fungerade i kroppen. Skulle innebära vansinniga nivåer av insulin i blodet. Den teorin åker i soptunnan så det visslar om det.

  Finns nog all anledning att tro att söt smak på konstgjord väg är just livsfarlig,,,,

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Thomas Tombola Jansson:
  Jag tycker att det är oklart hur mycket insulin sötningsmedel triggar. Är det någon som har de bästa studiereferenserna på det?

 27. 27

  26 @ Annika Dahlqvist:

  Jag har läst lite om bl a aspartan och dess historia men jag är ingen vän av detaljer och vet inte vart jag varit men dr Mercola brukar ha svar på det mesta,,,,

  Jag kan bara konstatera att jag ALDRIG köper en produkt som innehåller sötningsmedel – jag dricker på sin höjd 2 burkar Coca Cola om året och då väljer jag hellre den med vanligt socker!

  Socker är inte farligt men det ska hanteras på samma sätt som alkohol, mycket måttligt och vid få enstaka tillfällen,,,,

 28. 28

  Tombola Skrev:

  Jag har läst lite om bl a aspartan och dess historia men jag är ingen vän av detaljer och vet inte vart jag varit

  Aspartamets historia har jag hittat på Annikas gamla blogg: Nedtecknat av Piltson.
  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/entry/aspartamets_historia

 29. 29

  @ Annika Dahlqvist:
  Professor Martin Ingvar ger inga exakta siffervärden, men fenomenet är beskrivet i HJÄRNKOLL PÅ VIKTEN, ISBN 978-91-27-11925-5, tryckt 2010. Se sid 46! Boken är rik på referenser, för den som vill tränga djupare.

 30. 30

  Så här skriver Johanna om sorbitol:
  …”Sorbitol bildas också i kroppen, utifrån glukos. Särskilt mycket sorbitol bildas om man har ett högt blodsocker, vilket är vanligt hos typ-2-diabetiker. Sorbitol drar åt sig vätska och bidrar t.ex. till att diabetiker brukar få ögonproblem.”…

  https://johannaskost.blogspot.se/2008/07/sorbitol.html

 31. 31
  lchfvän säger

  Detta läste jag i Wikipedia om sockeralkoholer. Sockerersättning kan påverka blodsockernivån.

  ”Inte alla sockeralkoholer är lämpliga som sockerersättning till diabetiker i och med att vissa kan påverka blodsockernivån, även om höjningen inte är lika stor som vid sockerintag.”

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Sockeralkohol

 32. 32

  Även om alla tre är i familjen ”sockeralkoholer”, är de fortfarande väldigt olika:

  – Sorbitol är den mest laxerande sockeralkoholen så det är vanligtvis den människor känner av när de får i sig för mycket halstabletter eller tuggummin (även om de produkterna marknadsför att de innehåller xylitol, är det vanligtvis betydligt mer sorbitol i dom). Sötma är 0,6-0,75 (socker = 1)

  – Erytritol är den minst laxerande sockeralkoholen och har nästan inga kalorier samt GI 0-1. Ger sötma och passerar sedan igenom kroppen genom urinet. Många tycker om erytritol, men vissa tycker inte om erytritolens kylande effekt som ger en något metallisk smak. Erytritol är den mest kylande sockeralkoholen (endoterm reaktion). Godkändes av EU år 2006. Sötma är 0,6-0,75 (socker = 1)

  – Xylitol smakar mest likt socker, är lättast att baka med, har GI 7 och är det enda sockeralternativet som kan producera energi utan att först omvandlas till glukos/fruktos samt utan behov av insulin. Mängder med studier har gjorts om xylitol och tandhälsan sedan 70-talet vilket har visat kariesminskning upp till 70-93 % vid regelbunden användning av helxylitoltuggummin och/eller helxylitolpastiller. Har även visat sig motverka öroninflammationer hos barn. Är den näst minst laxerande sockeralkoholen. Är tyvärr farligt för hundar då deras kroppar inte har förmåga att hantera xylitol på rätt sätt. Har använts i Europa sedan början på 1900-talet. Sötma är 1-1,5 (socker = 1)

  Jag och min man slutade helt med socker sommaren 2007 och har sedan dess använt oss utav xylitol & stevia. Vi har aldrig fått laxerande effekt från xylitol, men får det snabbt av andra sockeralkoholer (förutom erytritol). Det som är intressant med xylitol är att kroppen faktiskt har användning av den. Studier talar för att kroppen kan använda över 90% av xylitolen som en långsam energikälla utan behov av insulin, vilket är speciellt bra under träning när man är på lågkolhydratdiet. Dessutom har xylitol många andra positiva egenskaper som vi tycker om.

  Mer information:
  Jämförelse av xylitol, erytritol & stevia: https://www.xylitol.se/faq/item/232-xylitol-erytritol-stevia
  Xylitol, LCHF & träning: https://www.xylitol.se/om-xylitol/sport-och-traning
  Xylitol för tandhälsan: https://www.xylitol.se/om-xylitol/xylitol-tandhalsa

  Hör gärna av dig om du har några frågor 🙂

 33. 33

  Roffe Skrev:

  Professor Göran Pettersson, Chalmers har i aug. 2012 en utförlig rapport om sötningsmedel.
  SÖTNINGSMEDEL VÄRRE ÄN SOCKER.
  Läs och begrunda.
  Mvh. Roffe

  Professor? Isådanafall har han fått den titeln i ett Corn Flakes-paket, Övan nämda ”rapport” innehåller inte ett vetenskapligt ord eller bevis. Hans staplar en rad påståenden utan några som helst bevis, lika vetenskaplig som följande:
  Arsenik är i ett naturen förekommande ämne, modern livsmedelsindustri tar bort arsenik ur livsmedlen varför vi bör tillsätta arsenik till vår mat.

 34. 34

  @ Roffe:
  Alltså, om jag var högstadielärare och min elev skrivit den rapporten hade jag underkänt den! De slutsatser som dras är helt ogrundade och inga referenser bifogade!! Han är dessutom professor i kemi- och bioteknik och skriver om att sötningsmedel och socker är farligt att äta. På vilket sätt? I förhållande till vad?? Suck!

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Erafol:
  Du tycks anse att socker är ofarligt att äta. I alla doser?

 36. 36

  Annika Dahlqvist, vad är det för tramsig och ovetenskaplig fråga? Som läkare, och insatt i kemi och toxikologi, borde du veta att precis allt är farligt, ”naturligt” (som är ett tramsord) likväl som ”industriellt syntetiserat”. Giftighet, eller farlighet, är helt och hållet en dosfråga. Som du vet gäller det även vatten. Håller helt och hållet med både Erafol och Roffe. Förutom det totalt undermåliga dokumentet är han kemist i grunden (dvs inte biologiskt eller medicinskt utbildad), bör snarare kallas förvillare. Googlar man på honom uttalar sig i alla möjliga frågor han inte har kompetens för, vilket faktiskt Ingvars också verkar göra (säger jag med förbehållet att jag inte har läst boken). Är det något man ska passa sig för är när forskare och professorer uttalar sig utanför sig eget expertområde, de är dessutom farliga för de kan använda den auktoritet som en akademisk titel per automatik ger. Vad gäller dessa sötningsmedel kan man med viss fog hävda att det är få saker som är så grundligt testade, så ”giftiga” är de definitivt inte (enligt tillgänglig forskning). Sen kan man välja att använda dem eller inte, det är en smakfråga.

 37. 37
  Gunstein säger

  Jag er fra Norge. Jeg hadde en dag laget choclad drikk med endast xylitol, mjølk och chokladpulver. Efter. Jeg gikk på trening. Jeg spiste intet annat. Jag hadde just kjøpt xylitol och ville anvenda det som søtning for første gang. Jag følte meg i fin form. Men efter en halvtime så plutselig følte jeg meg helt uten energi, det føltes riktigt allvarligt. Jeg tror kroppen blev litd overraskad, kanskje den trodde allt var som vanligt, med socker i blodet, men det var inget. Jeg følte meg riktigt dårlig. Kvalm, nesten svimmel, bare ville liggja ned. Nesten død. Hadde jag inte setta meg ned vet jeg inte hur det kunne gått. Efter jeg kom hem og tok meg en brødskiva følte jeg meg straks bedre og helt normal inom få minut. Vad hende? Jeg følte meg som at allt blodsocker var nestan røvat bort. Vad kan det komme av, har det haft en innvirkning på insulinnivået? Slik at insulinet har kommit og tatt bort allt blodsukkeret?

 38. 38

  Det går överhuvudtaget inte att prata om sötningsmedel som samlingsbegrepp här eftersom de har helt olika effekter på blodsockret och annars. Man kan inte ens kalla alla för syntetiska. Stevia är en växt och visst det är processat men det är även raffinerat socker som många kallar för naturligt. Xylitol är björksocker. jag önskar att de hade fortsatt att kalla det för det för då hade det inte skrämt folk så mycket. Iaf så kommer man ingen vart i diskussionen om man inte särskiljer vilket sötningsmedel man menar. Vissa har effekt på blodsocker och andra har det inte alls och så finns det de där emellan. Det finns en dansk sammanfattning av studier som behandlar sötningsmedel och hunger och de fann inga belägg för att de ökar hungern. Men nu minns jag inte säkert vilka sötningsmedel men jag tror det var aspartam som ju ofta finns i läsk. För övrigt håller jag med om att Martin Ingvar inte kan vara expert på allting som är långt utanför hans område Hälsingar från Solna/Carola

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa