Högkolhydratkost har samband med grå starr

I bloggen Matfrisk av Erik Edlund hittar jag ett inlägg om gråstarr och dess relation till kolhydratintag.
Frekvensen av cortical (skalet av linsen) katarakt (grå starr) ökar i relation till hur stor mängd av kolhydrater man har i kosten. GI-värdet av kolhydraterna  spelar ingen roll, utan det är den totala mängden av resorberbara kolhydrater (socker och stärkelse) som gäller. Värst är det för diabetiker.
Det är troligen sockret i blodet (blodglukosen och blodfruktosen) som förenar sig med proteinerna i linsens yttre del  och grumlar den.
Katarakten i linskärnan kanske beror på mängden av instrålning av ultraviolett ljus?

 

Comments

 1. 1
  Helge Andersson säger

  Tror det kan vara en orsak till att många äldre hundar får gråstarr också. Hundmat idag är kolhydratrik. Själv har jag slutat ge hunden vetebaserad mat, hon mådde betydligt bättre redan efter 2-3 veckor.

 2. 2

  Jag påstår att högkolhydratkost har ett klart samband med synen. Åtminstone på min kropp. Fakta är att jag hade glasögon för både kort och långt håll när min kropp var full av kroniska inflammationer. Bl.a. var jag diabetiker, hade värk och bronkit m.m. Efter cirka sex månader med strikt LCHF-kost märkte jag att min syn förbättrades. Jag hade t.e.x haft glasögon i många år för min närsynthet. Dessutom läsglasögon sedan cirka 5 år tillbaka. Det hände något märkligt efter sex månader, jag stod och och skulle slå ut ett utslag på golfbanan. Mina glasögon var på som vanligt och jag träffade bollen mycket bra så jag antog att den skulle ligga bra där framme. Märkligt nog såg jag inte bollen genom glasögonen och var tvungen att fråga min medspelare vart den tog vägen. -Ser du inte, den ligger mitt på fairway, svarade han. Då lyfte jag på glasögonen och såg faktiskt bollen. Sedan dess använder jag inte glasögon längre. Varken på kort eller långt håll. Mina ögon har ställt in sig så att ena ögat ser bra på kort håll och det andra på långt håll.
  Jag tror att de kroniska inflammationerna som satt ned mitt immunförsvar försvann med den kolhydratrika kosten. Min kropp har helt enkelt läkt sig för att betingelserna är gynnsamma

 3. 3

  Mats Lindgren Skrev:

  Jag tror att de kroniska inflammationerna som satt ned mitt immunförsvar försvann med den kolhydratrika kosten. Min kropp har helt enkelt läkt sig för att betingelserna är gynnsamma

  Tala om solskenshistoria = LCHF-historia – när den är som bäst ❗

 4. 4

  Glasögon: Vid 60 års ålder och med 2 års LCHF-kost så kunde jag flytta mig tillbaka 10 år. Mina mätvärden var i stort sett samma som vid 50-års ålder, vilket de inte hade varit däremellan.

  Jag upplevde också att jag såg mycket bättre och mer stabilt, varför det inte förvånade mig att mätvärdena hade ändrats till det bättre. Dessutom så försvann den sveda och irritation i ögonen som jag hade dragits med under många år, vilket doktorn hade ordinerat Lomudal ögondroppar mot. Det botade inte alls irritationen mer än tillfälligt den eller några dagar.

  Nu med 5 års LCHF-kost har jag förstås fortfarande läsglasögon, sk terminalglasögon, men helt klara ögon utan irritation. Mer naturligt fett och färre kolhydrater är alldeles säkert helt rätt. Kanske levde jag med högt blodsocker.

  Åtskilliga tusenlappar har glasögon kostat mig helt i onödan. God LCHF-mat var lösningen.

 5. 5

  @ Mats Lindgren:
  Har märkt liknande – min syn har blivit bättre. Har glasögon för långtseende för bilkörning/film/tv och läsglasögon. Kommer ofta på mig med att glömma ta med glasögonen när jag satt mig i bilen – men det går bra ändå…
  Vill tillägga att jag tar en daglig tablett med blåbärsextrakt men den kan inte göra hela skillnaden…

 6. 6

  Här på Sthlms läns landstings faktahemsida om grå starr:
  https://1177.se/Stockholm/Fakta-och-rad/Sjukdomar/Gra-starr/?ar=True

  Enda behandlingen är operation skriver dom, men dom vet ingenting om LCHF-kostens positiva påverkan tydligen.

  Man kan skriva till landstingets redaktion om man har synpunkter. Det ska jag göra. Länk finns längst ner på hemsidan.

 7. 7
  Nyckelpigan säger

  I celler utan insulinberoende upptag av glukos, ökar koncentrationen av glukos och dess metabola produkter, om blodsocker stiger ( = hyperglykemi).

  I ögats lins bildar glukos sorbitol, genom reduktion av aldehydgruppen och oxidation av NADPH + H+ till NADP+ m hj a aldosreduktas.

  Enzymet aldosreduktas finns i näthinna, Schwannceller, lever, njure, placenta, röda blodkroppar, sädesblåsa och äggstock.

  I lever, sädesblåsa, äggstockar och spermier kan sorbitol och NAD+ bilda fruktos och NADH + H+ m hj a enzym sorbitoldehydrogenas.

  Detta sker inte i lins, näthinna, njure och nervcell. Härav följer att sorbitol ansamlas i dessa organ vid hyperglykemi.

  Ansamling av sorbitol ger osmotisk influx av vatten i cellen, som sväller och ger symptom.

  Således noteras katarakt (gråstarr) i lins, neuropati (nervskada), nefropati (njurskada) och retinopati (näthinneskada). Vidare vaskulära skador.

  Dessa skador kan undvikas genom att undvika att blodsocker stiger (undvika hyperglykemi).

  MVH

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Gäst:
  LCHF har förstås inte någon botande effekt på gråstarr. Den är bara förebyggande mot att få starr.
  Den lins som är grumlad går nog inte att få uppklarnad.
  Detta förhållande kan användas som argument för att även friska bör äta LCHF för en långsiktigt bättre hälsa.

 9. 9
  Karl E. Arfors säger

  Nyckelpigan har tagit upp en intressant effekt där socker omvandlas till sorbitol i linsen.
  Kanske sker detta även i prostatakörteln. Intressant att detta även sker i nervvävnad

  I kärlbädden har nog glukosen en direkt effekt genom att via ”free radikal” bildning förstöra glycocsalyx – det socker-protein mesh lager som förhindrar vita blodkroppar att fastna på cellreceptorer på kärl endotelet.
  se https://www.glycocalyx.nl

  Verkligt spännande kommentar och givetvis är det som Annika kommenterar bara förebyggande. Sluta med socker och snabba KH så räcker dina ögonlinser längre.
  hälsar karl

 10. 10

  @ Nyckelpigan: Jag skrev om något näraliggande, delvis överlappande här:
  https://blogg.passagen.se/matfrisk/entry/blodsocker_påverkar_blodtryck_och_kärlskador

  / Erik Edlund / MatFrisk Blogg

 11. 11

  Fullständigt onödig kunskap, men ändå intressant: Äppels grundare, Steven P. Jobs, levde större delen av sitt liv på frukt, bl a därför han valde ett äpple som logotyp. Han dog av cancer i bukspottkörteln.

 12. 12

  debuterade som diabetiker juli -05, januari och mars samma år opererade jag mina ögon. hade 27 mm när jag låg inne och skulle lära mig självbehandlingen. har även läst på netdoktor att linsen kan bli ”insockrad” när man har för höga värden.

  apropå jobs: kutcher som spelar honom i filmen, provade fruktdieten, vilket slutade med att han las in på sjukhus med inflammation i bukspottskörteln. sambandet frukt och sjukdom i samma körtel med den dieten?

 13. 13

  Björn Skrev:

  apropå jobs: kutcher som spelar honom i filmen, provade fruktdieten, vilket slutade med att han las in på sjukhus med inflammation i bukspottskörteln. sambandet frukt och sjukdom i samma körtel med den dieten?

  https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/article16137782.ab

 14. 14

  @ Vän:
  Fast det vet ju alla att frukt och grönt är nyttigt – eller???

  Ett bra exempel på conventional wisdom, obevisat, men ändå grundmurat.

 15. 15
  Skogsmark säger

  Det går alltså att förebygga? Jag förlorade synen på ena ögat efter en hjärnblödning. Det skall snart opereras där de sticker in en nål och suger ut blodet som har samlats där men läkaren sade att en biverkning av operationen är att jag kommer att få grå starr mycket tidigare än jag skulle få annars, kanske redan i 55-årsåldern (är 50 nu).
  Hur vanligt är det med grå starr? Får alla det efter en sån operation?

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Skogsmark:
  Det är absolut värt att äta LCHF-kost för att rädda den syn du har kvar.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa