Några korvbitar senare

Professor Göran SjöbergProfessor Görans Krönika:
Några korvbitar senare!

Som alltid ansätts man av en viss ambivalens efter sitt ”fredagsmys” när man funderar på vad en lördagskrönika skulle kunna innehålla och som skulle kunna väcka intresse på Annikas blogg. Det finns så många trådar att dra i i den aktuella kostdebatten och väldigt mycket gör mig upprörd, men upprördhet är inte en riktigt bra känsla eftersom den inte skapar den nödvändiga distansen som jag anser att en bra krönika bör ha. Låt mig ändå försöka tygla min upprördhet i denna krönika när jag nu ventilerar köttdebatten som tycks vara väldigt infekterad just nu och självklart också upprör mig själv på grund av den vetenskapliga inkompetensen från ”etablissemanget” som hela tiden visar upp sig.

Anledningen till att debatten är så infekterad är förstås att man här har lyckats förvandla hela frågan om vad som är bra för hälsan i vår kost till en fråga om individuell moral. Äter du kött är du omoralisk medan du bevisar din höga moral om du blir vegan och offrar din hälsa för att rädda världen. Du dör då ung, sönderbruten i värk men med den moraliska fanan hissad till flaggstångens högsta topp om du inte som Lierre Keith avbryter experimentet innan du nåtts vägs ände.

De multinationella livsmedels- och läkemedelsföretagen älskar i grund och botten dessa idealistiska veganer,  inte för att företagen delar deras vilja av att skapa en bättre och humanare värld, utan för att dessa välmenande ungdomar (de blir ju inte så gamla) skapar en moralisk grund för att de kan fortsätta med sin gränslösa rovdrift på världens begränsade resurser genom att odla genmodifierade monogrödor som vete och soja och som man sedan tvångsmatar de alltmer sjuka djuren som står fjättrade i deras djurfabriker. De går ju knappast att anklaga dessa företag för att ha någon inneboende omänsklighet utan den omänskligheten som de de facto uppvisar är tyvärr bara ett resultat av deras önskan av att fortsätta håva in sina gigantiska vinster, vilket de knappast skulle göra om de istället skulle satsade sitt kapital på ekologiskt jordbruk med lyckligt gräsbetande boskap och friska människor.

Hur framtiden ser ut kan vi förstås inte veta innan den inträffat och utsikterna ser tyvärr inte speciellt ljusa ut. Det är på något sätt, för att fritt citera Lierre Keith, som att med full fart sikta på att åka ut över ett oundvikligt stup. Hur stor är chansen att vi ska kunna avbryta denna vansinnesfärd? Enligt hennes och min egen mening är chansen inte speciellt stor, om nu inte LCHF-rörelsen kan svepa fram som en präriebrand över hela jordens yta, alltså finns det ett visst litet hopp om ”världens räddning”.

Till dess, för det kan ju ta ett par år, gäller det att ”omoraliskt” rädda sig själv, utan att man för den sakens skull undandrar sig det moraliska ansvaret att efter egen förmåga bidra till att präriebranden tar sig. För oss som har blivit allvarligt sjuka på grund av dessa företags oetiska verksamhet under många år, så verkar det inte finnas några alternativ annat än att vägra äta alla de produkter de producerar och istället satsa på närproducerat och gräsbetat kött, och eventuellt också på grönsaker för dem som ännu inte blivit helt sönderkörda i det metabola syndromet med sockersjuka och hjärtsjukdomar och inte tål dem längre som jag själv och min fru.

Även om företagen med veganernas hjälp har lyckats förvrida perspektivet på hela världens hälsoproblem till en fråga om individuell och felriktad moral, så finns dock ett överseende med allvarligt sjuka människor som jag själv som hävdar att vi kommer att dö en plågsam död om vi inte omedelbart  slutar äta de kolhydrater som bevisligen har förgiftat och gjort oss sjuka, och att det är därför vi nu är tvungna att satsa på närproducerat kött i ett sista överlevnadsförsök och bevisligen också ganska snabbt verkar bli friska som nötkärnor av detta experiment.

Jag beundrar pålästa journalister som Ann Fernholm som tar ”striden” mot den etablerade ordningen och samtidigt lyckas bryta igenom på etablissemanget villkor och därmed också får ta en viss plats inom media. Uffe Ravnskov är en annan person som på samma sätt, men genom att ha betalat ett högt personligt pris, under många år kämpat inom den medicinska disciplinen för att avslöja den uppenbara ovetenskapligheten som härjat och snedvridit vår kostagenda under nu mer än femtio år när det gäller fetter och kolesterol.

Själv är jag som en del känner till en naturvetenskaplig forskare som på samma sätt som Uffe Ravnskov också upprörs av det sjuka inom dagens medicin och mina krönikor här på Annikas blogg lättar på min upprördhet.

 

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

 1. 1

  ”Hur framtiden ser ut kan vi förstås inte veta innan den inträffat och utsikterna ser tyvärr inte speciellt ljusa ut.”

  Nja… – Professor Göran – redan efter ca 7 år ser det ju ändå bra ut – som jag ser det.

  GOD LCHF-HELG ❗ 🙄

 2. 2

  Du har både rätt och fel i denna krönika!

  På det personliga planet tror jag det går utmärkt att skapa sig ett paradis – varför skulle du och jag äta kolhydrater?

  ”Den som kunskap haver lever gott” – jag väljer mat ungefär som GI-principen – man får välja att äta det minst skadliga vilket betyder att vitfångad fet fisk är bäst, älgkött bra, gräsbetat kött medan industriproducerat fläsk och odlad lax ligger lågt men ändå högre än kolydrater,,,,

  Det handlar mest om kunskap, att äta rätt behöver inte alls bli dyrare än skräpmat,,,,,

  Nu har jag äntligen börjat läsa FAT CHANCE av Lustig – den lägger alla pusselbitar på plats och tillför dessutom ett stort antal nya – allt man behöver veta om bra mat ryms egentligen på en A4 som till exempel de kostråd som Annika gjorde för många år sedan – de är en utmärkta för de flesta!

  Men jag vill veta varför viss mat fungerar så bra och annan inte alls – det är en enorm tillfredsställelse att läsa den här boken – där finns kunskap jag sökt efter i många år – det här får avsluta mitt sökande efter de svar jag sökt efter – det är dags för nya områden!

  Dock – som ett direkt resultat av boken har jag ändrat mig angående fibrer – Lustig rekommenderar fibrer vilket inte är så svårt att lista ut – än en gång förvånas jag över hur långt man kommer med kunskaper som akademisk bonnsmed,,,,

  Jag har aldrig uteslutit fibrer i min kost men har heller aldrig uteslutit dem aktivt – nu kommer de att få en större plats!

  Dags att sätta på sig stövlarna för att börja resan till Stockholm och MC-mässan, tror jag kommer att börja köra engelskt igen efter ett alltför stort antal år på tyska och omåttligt opålitliga motorcyklar – det är ju vår nu – känner inte professorn hur det vibrerar av liv lite varstans,,,,

 3. 3

  Tombola, om du måste äta fibrer så är du nog inte riktigt fullärd än. Min mage funkar som min yamaha 400, perfekt klockrent. Hojen kostar 600 kr om året + bensin. Jag har ju blivit 57 nu och då ska en riktig man skaffa sig en hoj, tycker jag. Storleken ger sig i hur många kubik man behöver 🙂

  Bra skrivet Göran, terapin funkade på mig också idag.

 4. 4

  Georg W Skrev:

  Tombola, om du måste äta fibrer så är du nog inte riktigt fullärd än. Min mage funkar som min yamaha 400, perfekt klockrent. Hojen kostar 600kr om året + bensin. Jag har ju blivit 57 nu och då ska en riktig man skaffa sig en hoj, tycker jag. Storleken ger sig i hur många kubik man behöver

  Bra skrivet Göran, terapin funkade på mig också idag.

  Finns flera aspekter på fibrer – Lustig har utmärkta argument för fibrer!

  Jag körde Yamaha enstamp 500 i några år och saknar den maskinen men den är för liten att åka 2 på om man vill köra nonstop till franska rivieran – nu har jag harvat runt på bl a en BMW K100, går som på räls och trivs utmärkt runt 180 på autobahn men har en erbarmligt låg kvalité – ingen cykel har krånglat lika mycket som den denna – då föredrar jag någon av mina gamla boxrar men de saknar ju bromsar,,,,

 5. 5

  Utmärkt skrivet Göran tack! Och det är skrämmande hur dessa argument att kött är skadligt för miljön och kroppen kan bli till en ”sanning”! Men om bara tillräckligt många säger samma sak så blir det till en ” sanning ” ! Men jag tror och hoppas att detta vansinne inte kan fortgå då många kan läsa fritt på nätet .. men tyvärr tror jag bara .. för jag vet många som litar på dessa så kallade ” experter ” och deras tokiga larm ! Frågan är .. är det industrin .. lobby som står bakom eller är dessa ” experter ” bara okunniga ? Jag tror och vet att många veganer verkligen tror på att kött är farligt och omoraliskt .. men att äta sig sjuk som Lierre Keith gjorde är helt ok ? JA då räddar vi världen ? Nonsens och bara så fel ! Många menar väl jag vet .. men ack så missriktat och felaktigt ! Jag beundrar också Uffe .. Anna och många, inte minst du Annika ! Stort tack till dig Annika och alla andra också till dig Göran och alla som vill ta fighten mot ohälsan !

 6. 6
  Kattmoster säger

  Tack för ännu en utmärkt bra krönika!

  Står valet mellan miljön och min hälsa prioriterar jag min hälsa. Dessbättre så vet vi numera att det inte är något motsatsförhållande mellan dessa två. Den som äter spannmål, soja, quorn och mycket av andra kolhydrater bör däremot fundera över vad han gör mot sig själv och miljön. Själv var jag vegetarian (periodvis vegan), av etiska skäl, under tio år och förstörde min hälsa rätt rejält. Jag ville inte att djur skulle behöva lida för min skull och trodde i min enfald att vegetarisk kost var bra för hälsan.

 7. 7

  Varför finns det nästan inga betande djur, Får, Getter och Köttkor i hela Norrlands inland? Våra förfäder arbetade hårt för att odla upp markerna och nu är det med sorg jag ser dem växa igen, förbuskas.
  Spannmål går inte att odla utan vallar och bete är det enda som gäller för de flesta platser i inlandet.

  Tack till https://nipakademin.bloggsida.se/ som börjat dra i dessa trådar. Hela Sveriges behov av kött skulle kunna produceras från norra Hälsingands inland och vidare så långt norrut det går. Det är mer än halva Sverige det.
  Någonting är fel när detta får fortgå. Importera billigt kött från platser där exklusiv regnskog avverkas för kött samt Soja m.m. Hur ska man göra för att få nån ordning på detta resursslöseri.

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ Annikan:

  Du har helt rätt! Det är för sorgligt när man åker 45:an norröver och ser detta.

  Här är några som kämpar emot några mil norr om Östersund vid Ramsele och där köper jag mitt kött idag. Och då är det verkligen fråga om kvalitet på alla sätt och vis.

  https://www.norrbete.se/default.asp?path=21509&pageid=30040

  Intressant läsning på deras hemsida.

 9. 9
  Anders S säger

  ”Svenska forskare publicerar en ny stor genetisk analys av ett 40-tal hundarter och vargar” och vad kom man fram till?

  https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/sa-blev-hunden-manniskans-basta-van

  Några referenser anger förstås inte SVT.

 10. 10

  @ Tombola ¨”Det handlar mest om kunskap, att äta rätt behöver inte alls bli dyrare än skräpmat,,,,,”

  Att äta sig sjuk på skräpmat måste i längden bli mycket dyrare både på individ- och samhällsnivå?

 11. 11

  Anders S,
  Märkligt resultat av genetisk forskning. En allvarlig krackelering av min världsbild. Mitt intryck är att denna forskning bara är prematura teorier, spekulationer och egendomliga slutsatser. Som faktiskt blivit publicerad i tidskriften ”Nature”. Men jag frågar mig hur mycket metabol medvetenhet och kunskap forskarna har? Jag tror att de dragit förhastade slutsatser och som de säger, forskningen fortgår.
  Under tiden kan hundskräpmats-fabrikanterna fortsätta och producera mat som hundarna blir metabolt sjuka av och hundägarna kan slappna av i att försöka hitta kvalitativ mat att föda upp sin hund på. De är ju numera skapta att äta vilket kolhydrat-skit som helst.
  Nästan alla djur på vår jord väljer kolhydrater om de får chansen och blir snabbt beroende, enligt ett naturprogram på tv som jag såg. Det är bara vi människor som seriöst kan välja att avstå från kolhydrater, tror jag. Det är det som skiljer oss från djuren 🙂
  Visst ja, forskarna ser att de kommer att få många svar till hur mänskliga sjukdomar uppstår genom den här genetiska forskningen.
  Är det här sant är det oerhört tragiskt för vargen och djävulusiskt smart av forntidsmänniskan. Bättre jaktkamrat går inte att få tag på.

  https://www.forskning.se/nyheterfakta/nyheter/pressmeddelanden/formagaattatavegetarisktavgorandeforhundensdomesticering.5.18c36d7913c5b4504781d7.html

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Intressant!

  Konstigt att man inte hört talas om detta tidigare. Om vargar inte har amylas som matsmältningsenzym medan våra domesticerade hundar har det så borde ju detta ha varit väl känt sedan lång tid tillbaka för det behövs ju knappast någon avancerad genanalys för att konstatera detta enzymförhållande skulle jag misstänka.

  Dessutom fick eskimåhundarna knappast några kolhydrater utan snararekastade man de magra oxifileerna till dem medan eskimårena själva festade på den feta hjärnan och inälvorna för att inte bli sjuka av för mycket protein. Hundarna lär däremot tåla ett överskott av protein på grund av en speciell lever (?) om jag nu förstått detta rätt.

  Så det hela verkar lite lurigt tycker jag.

 13. 13
  Anders S säger

  Georg W Skrev:

  Anders S,
  Märkligt resultat av genetisk forskning. En allvarlig krackelering av min världsbild. Mitt intryck är att denna forskning bara är prematura teorier, spekulationer och egendomliga slutsatser. Som faktiskt blivit publicerad i tidskriften ”Nature”. Men jag frågar mig hur mycket metabol medvetenhet och kunskap forskarna har? Jag tror att de dragit förhastade slutsatser och som de säger, forskningen fortgår.

  Kanske jag som är tjatig, vill inte kalla det yrkesskada, men jag slutade ta det som skrivs seriöst när jag stötte på första ”för att”. Vem menar de satte målen?

  ”en anpassning av matsmältningsapparaten till att mer likna människans”

  ”hundar tidigt genomgick flera utvecklingssteg för att anpassa sin matsmältningsapparat till en mer stärkelserik föda än den som vargar äter”

 14. 14

  Alla (jakt)hundar jag haft genom åren har ratat potatis! Själv har jag dragit slutsatsen att hundar generellt inte tål potatis men det kan vara fel. Hur som helst finns i denna forskningsstudie minst en ”hund begraven”.

 15. 15

  Med bestörtning läser jag nu i ATL

  https://www.atl.nu/lantbruk/b-ttre-att-plantera-tr-d-n-inf-ra-k-ttskatt

  Plantera igen all nedlagd åkermark???
  Vi ska alltså fortsätta att lita på att mat produceras på andra håll i världen o fraktas hit.

  Lyssnade en gång till Oren R Lyon som berättade att för att få bli Indianhövding i Onondagastammen måste ett beslut vara bra för stammen 7 generationer framåt.

  Här tas beslut som är bra för stunden. Många gånger tas beslut som är till o med endast är bra för den egna börsens skull.
  Så sorgligt att se detta.

 16. 16

  De flesta djur skyr nattskatteväxter, bara människor och grisar äter djävulens rotfrukt. Djur förstår oftast att man inte ska äta serotonin.
  Jag menade kakor och bullar. Äter inte dina hundar det,1940?
  Jag är vaktmästare på vårt lokala djursjukhus. Varje dag ser jag metabolt sjuka hundar. När jag var barn fanns inga hundar med diabetes. Nu är det vanligt. Husdjuren drabbas av samma metabola sjukdomar som oss. Konstigt va? Kanske kan den här forskningen visa det så småningom. Veterinärerna vet redan allt det här. Det är därför de säljer svindyr pelletsmat.

 17. 17

  ”Du dör då ung, sönderbruten i värk” – den karaktäristiken av hälsoutfall vid veg(etari)anism har jag inte sett förut, är det från någon ny forskningsrapport?

 18. 18

  Jag har en kompis i miljöpartiet som fyller 90 nästa år. Han har varit vegetarian i 60 år. Han bor vid ett vattenfall och konstruerar turbiner för elproduktion. Han tillverkar också Sveriges exklusivaste högtalare. Han arbetar från morgon till kväll om han inte håller föreläsningar i hur vi ska krossa det nuvarande ekonomiska systemet och bygga det räntefria samhället. Han är alltså intellektuellt knivskarp. Han har ett trick. Han fermenterar nästan allt han äter.

  Rösta på Jan Olov Bernhard från Totebo i nästa val.

  Ps. Han stöder inte köttfria måndagar längre och han erkänner att jag har rätt och att vi har en gemensam motståndare. Men han bestämmer själv vad han vill äta.

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ Paleolite:

  Detta är en Krönika!

  Per definition finns det i en krönika så kallade ”parabler” eller ”hårddragna slutsatser” utan strikt ”positivistiska” referenser men som tyvärr, enligt min mening i motsats till vad många av våra motståndare anser, inte har så mycket med vad jag själv vill kalla vetenskap att göra eller, med andra ord, med rimliga förklaringsmodeller att skaffa.

  Det finns dock en vetenskaplig logik i påståendet om faran med veganism ur hälsosynpunkt och om man nu inte vill se denna logik på samma sätt som att man inte vill ta notis i de ”löjliga anekdoter” som Lierre Keith och även Kattmoster här på tråden utgör. Hela det medicinska etablissemanget antar förstås att dessa personer bara ”fantiserar” i någon så kallad placebovärld – grönsaker är ju per definition nyttiga och då måste det finnas en dosrespons också och 100 % kan ju då inte vara fel – eller hur?

  Nå – alla vi ”friska” LCHF-are som istället med fötjusning äter fett kött utgör förstås i denna värld också bara en massa ”löjliga anekdoter” som i etablissemangets ögon därför inte kan ha något med vad de själva påstår vara vetenskap att göra eftersom de VET att de har RÄTT. Denna så kallade positivistiska vetenskap (som egentligen intellektuellt dog redan för hundra år sedan) gör att de med ett positivistiskt halmstrå t.ex. har kunnat tjäna många miljarder dollar på att kränga statiner för att bekämpa ett av kroppens nyttigaste ämne kolesterol (halmstråt är ju den oerhört svaga (positivistiska!) kopplingen mellan kolesterol och hjärtinfarkter) med förödande resultat för vår hälsa..

  Men för att fritt citera Sir Francis Bacon (1500-talsfiolosofen), Novum Organum, så är verkligheten starkare än alla dogmatiska skolastiska pseudoresonemang som etablissemanget under mer än 1500 år med sådan förkärlek hade bitit sig fast i. Tyvärr verkar det inte vara bättre idag utan snarare tvärtom!

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Jag gillar ditt inlägg!

  Jag tror på anekdoter och tvivlar därför inte ett ögonblick på att din 90-åriga vegetarianvän mår fint. Jag är nu ingen expert men veganism känns lite mer vanskligt än vegetarianism.

  Problemet som jag ser det är att vi är så snabba med kategoriska uttalandet där vi påstår att vi VET baserat på väldigt lite fakta och det är faktiskt något som Bacon konstaterade redan för femhundra års sedan men även Xenofanes för 2500 år sedan.

 21. 21

  @ Georg W:
  Jakt- och draghundshundsägare är tämligen eniga om att hundar skall äta fettrik kost då hundar som äter kolhydratstinn kost blir orkeslösa och fula i pälsen. På den tid jag hade hund åt den matrester kompletterad men fettrik hundburkmat, sparsamt med torrfoder. Någon enstaka kanelbulle/tårtbit slank ner ibland dock mer sällan enär husmor/hundens matte hade kläm på Yudkins ”Rent,vitt och livsfarligt” varför bullar, läsk och godsaker förekom sparsamt.

 22. 22

  Jag är expert på vegetarianism och har även varit vegan under flera år. Konsekvensen var att min kropp djävlats med mig sedan jag var trettio och vid 50 var jag färdig för rullstol. Mardrömmen var en påse på magen.
  Av de barn som föddes under min ”hälsomedvetna” del av livet. Så fick den förste Epilepsi. Min övertygelse är att det beror på näringsbrist under den tidiga utvecklingen. Han fick kontroll på sin sjukdom när han flyttade hem till mig och började äta mat utan socker men med kokosmjölk. Numera förstår jag hela det sambandet. Mitt andra barn blev en tjej som fick en metabolism som suger ut allt näring ur vad som helst och hon har idag ingen möjlighet att kontrollera sin vikt. Tyvärr lyssnar hon bara med ett halvt öra på vad jag säger. Eftersom hon är gift med en gourmand och de vet bäst. Vegetarianismen fungerar för ungdomar men skadar dem allvarligt. Som ung är livet hysteriskt och mycket av det är brist på essentiella näringsämnen.

  VI FÖRÄLDRAR HAR OFFRAT VÅRA BARN PÅ LIVSMEDELSINDUSTRINS ALTARE.

  Ungdomars kostvanor är katastrofala, mördande. Det är därför ICA är fullt av gift skapat speciellt för ungdomar.

 23. 23

  @ Professor Göran, tack för svaret!

  Ibland får jag för mig att du skriver många ord, långa meningar bara för att folk inte ska förstå vad du menar…
  Varför inte bara skriva: ”Detta är en krönika, stycket om veganers förväntade livsöde har ingenting med vetenskap eller rimliga förklaringsmodeller att göra, bara min personliga uppfattning”

 24. 24
  Anders S säger

  Jämlikar innan jordbruket infördes och kanske i informationssamhället?

  I ”Tankar för dagen” den 28 januari 2013 presenterade Lasse Berg en intressant hypotes beträffande jordbrukssamhället jämfört med andra levnadsformer:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1165&artikel=5403262

 25. 25
  Professor Göran säger

  @ Anders S:

  Tack för länken!

  Det Lasse Berg säger i ”Tankar för dagen” är väldigt intressant och slår hål på myten om en inneboende naturlig ojämlikhet mellan man och kvinna. Detta stämmer helt med min egen syn på jordbrukssamhället och dess roll för att skapa vertikala hierarkier och med kvinnan som marginaliserad i våra samhällen.

  Nu ska jag för övrigt ha mina egna tankar för dagen tillsammans med min hustru. Sedan många år brukar vi läsa ett stycke ur någon intressant bok och under de senare åren har vi ägnat oss åt filosofi. Idag blir det några sidor ur 1700-talsfilosofen David Humes ”Om Förståndet”.

  https://www.bokus.com/bok/9789172350250/om-forstandet-avhandling-om-den-manskliga-naturen-1/

  Det är förstås aldrig för sent att bilda sig och om man gör det tillsammans så lär det nog stärka sammhanhållningen i äktenskap i största allmänhet och inte minst i vårt eget som varat i snart 40 år nu.

 26. 26

  @ Tombola:
  Så Du tillhör inte gubbgänget, som dundrar fram på våra vägar på HD-ar?
  Appropå franska rivieran, kanske Du behöver ett stopp på vägen? Några vänner till mig har ett hack uppe i Vaucluse, de håller också på med lite LCHF-kör. Titta på deras hemsida:
  http://www.masrabassan.com
  Dessutom är det bedårande vackert, och mycket mindre betong än nere på kusten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa