LCHF – medelhavskost

Lotta Åkesdotter mailade till mig om att hon har haft problem med att hitta LCHF-recept som har passat för hennes känsliga IBS-mage. Hon har startat en sida med recept som har fungerat för henne: LCHF – medelhavskost.
Vad tycker ni om sidan?

 

Comments

 1. 1

  Bra gjord – tycker jag.

 2. 2
  Lena Olovsson säger

  Jättebra hemsida att kunna tipsa personer med IBS om!

 3. 3

  Nu blir livsmedelsverket förvirrade, hur ska de förhålla sig till LCHF – medelhavskost.

 4. 4

  Henrik Skrev:

  Nu blir livsmedelsverket förvirrade, hur ska de förhålla sig till LCHF – medelhavskost.

  Blir knappast några problem – de har ju minst 3 – 4 olika definitioner på medelhavsdieten så den passar nog in någonstans,,,,

  Värre är det nog för för professor Nörssner (hallonbåtsprofessorn!) som aldrig kunnat svara på vad hans definition av medelhavskosten består av – men det kanske kan bero på hans läs och skrivsvårigheter?

  https://www.lakartidningen.se/engine.php?articleId=16074

 5. 5
  lchfvän säger

  Jättemånga bra recept och fin och redig sajt, men jag ser inte vad som skiljer denna LCHF från den vanliga LCHF? Medelhavskost borde väl dessutom innehålla mer fisk, skaldjur, oliver, fetaost…mm. Det mesta jag såg ingår ju i vanliga LCHF. Kanske var det ”kött och fläsk” som saknades? Var det i så fall det som hennes IBS-mage inte tålde?

 6. 6
  Lotta Åkesdotter säger

  @ lchfvän:
  Hej lchf vän.

  Många lchf-recept innehåller dessvärre massor av saker som är för hårdsmälta, starka eller sura för mig. Det är inte särskilt ofta jag kan ta ett recept rakt av som det är.

  Det som skiljer är viktiga detaljer som man förmodligen inte tänker på om man inte är ”knasmagad” 🙂 men som gör hela skillnaden för mig…

  På sida Om kosten kan den som är intresserad läsa om vad som (inte) funkar för mig.

 7. 7
  lchfvän säger

  @ Lotta Åkesdotter:

  Hej!

  Det var lite svårt att hitta länken och sidan Om kosten, men nu har jag läst om din kost.

  Det var väl som min första tanke att du undviker fläsk och framför allt rött kött. Kanske undviker man det i medelhavskost, jag vet egentligen inte vad medelhavskost består av, annat än att det låter som om det var mycket fisk och skaldjur och typiska grödor som finns i varma medelhavsområden, avocado, oliver å sånt.

  Att undvika starka kryddor är säkert bra om man har känslig mage. Likaså stekt mat, är förstås lite skarpare för magen än kokt.

  Bra att du utesluter gluten, det tror jag du har gemensamt med många. Själv skulle jag kunna ha diabetes om jag åt för mycket kolhydrater.

 8. 8

  Det var mycket som var intressan, men för min del(LCHF betyder inte att alla skall äta samma mat, men jag undrar hur det smakar om man tar bort stevian?

 9. 9

  Fint att fler visar likheten mellan medelhavskosten och LCHF 🙂
  Jag har under de senaste 10 åren sett på plats att det är stora likheter, i många av länderna runt Medelhavet äts stora mängder animaliskt fett från bland annat ost, smör, ägg, lamm och nöt.

  Här har jag skrivit lite om det på Kostrådgivarna. https://www.kostradgivarna.se/2012/01/den-nyttiga-medelhavskosten-a-la-birgitta-hoglund/

 10. 10

  Här en länk till vad man kallar ”Spansk ketogenisk diet”, en lågkolhydratdiet huvudsakligeb baserad på fisk, sallad, grönt e.v. olivolja som fett, plus rött vin.
  Notera ingen PASTA !
  Eftersom olivoljan är accepterad i ”alla läger” kan det passa dom som fortfarande är fettskrämda, alltså inte bara Rössner & Co..
  https://www.nutritionj.com/content/7/1/30
  30 deltagare 12 veckor. Minskning av vikt och blodtryck och förbättring av blodprofil.
  Alltså en utmärkt diet för alla hjärtsjuka stackare; jag var en av dom.

  Själv föredrar jag idag mättat fett kombinerat med omega-3 från fisk med olivolja till sallad och mayo.
  Att helt utesluta fisk-omega-3 är inte bra, vilket lär ha utnyttjats i studier för att visa att mättat fett ej är bäst! Minimalt med fleromättat fett = minimal härskning av fettet inuti kroppen = naturliga antioxidanterna räcker till.

 11. 11
  Kattmoster säger

  För mycket kolhydrater för min smak. Vissa recept innehåller också sådant som jag inte skulle kalla LCHF. Men sidan är snyggt gjord.

 12. 12
  Konsument i Sverige säger

  Jag håller med Kattmoster, vissa recept skulle jag inte heller kalla för LCHF. Förutom köttfärs fanns knappt nötkött. Utan nötkött blir det ju svårt med B12. Fläsk fanns det ju inte så mycket av heller. Många med IBS-besvär vittnar ju om att besvären avklingar med ”dr Dahlqvists” LCHF.

  Recepten var fina om man kompletterar med LCHF. Nästan nötköttfritt och fläskköttfritt får hålla sig på ytterkanten av LCHF.

 13. 13

  Har svårt att förstå varför nordbor skall äta ”medelhavskost” 😉

 14. 14
  Kattmoster säger

  @ 13 Sofia:

  Det ligger mycket i din kommentar. OM det nu skulle stämma, vilket jag inte alls tror, att vi alla är så förskräckligt olika att vi inte kan äta samma mat, så kan vi ju utan vidare konstarera att vi inte bor vid Medelhavet. 🙂

 15. 15

  Som några andra, kan jag inte heller skilja Lottas recept från annan LCHF, men det beror väl på att variationen kan vara jättestor. Olivolja älskar jag – kanske det är medelhavskost – men visst äter de kött i ex Frankrike. Även jag har lidit av IBS men helt borta med LCHF. Sojabönor skulle jag dock inte kunna äta men kött är inga problem för mig, men vi är ju så olika. Man måste ju pröva sig fram till det som fungerar. Jag använder inte socker i någon form, inte ens Stevia.

  Men en fin sida Lotta – jag kommer att pröva några recept där…

 16. 16

  Hej @ Konsument i Sverige:
  Läs under Om kosten, så förstår du att grejen är att MIN mage inte klarar nöt o fläskkött så bra alls, det är för hårdsmält. Men den mår väldigt bra av att hålla nere på kolhydraterna, även utan rött kött o fläsk. Har skruvat med lchf-kosten i tre år nu o känner att det här är modellen för mig just nu i a f.

  En kollega på mitt jobb som har ibs har också börjat testa recepten o det verkar funka för henne också 🙂

 17. 17

  Ja, har man känslig mage måste man anpassa sig.

 18. 18

  Gräslök, purjolök, champinjoner, quornfärs, yoghurt, stevia, sirap, honung, småfranska, kaviar, fiberhusk, solroskärnor, pumpafrön, linfrön, sesamfrön, vindruvor, ananas, tomatpuré, broccoli, blomkål, vitkål, fänkål, soja-sojabönor (ej bra för sköldkörteln T3), linser, sweet chilisauce, chilipeppar, ketchup, wokmix, cayennepeppar, rosépeppar, ugnsrostade grönsaker, pepparmix, rödbetor. äpplen, morötter, palsernackor –

  är ju ganska hårdsmälta och gasgivande produkter med tanke på IBS.. Tycker inte dessa ingredienser liknar varken LCHF eller medelhavskost .

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa