Idrottsskador bland unga ser ut att öka

Artikel i Sverigesradio.se.
En bidragande orsak till skadebenägenheten hos unga idrottare skulle kunna vara att barnen får en undermålig kost med mycket kolhydrater, och industrifetter som lättmargarin, och avsaknad av naturligt fett.
Detsamma kommer förstås att gälla arbetsskador. Ungdomarnas sköra felnärda kroppar kommer inte att tåla fysiskt arbete.
Man har också tidigare sett att fåglar som vuxit upp i stadsmiljö inte fick vingar och ben som bar deras tyngd, pga att de ätit för stor andel av maten i form av brödavfall från människorna.

 

Comments

 1. 1
  ragnhild säger

  Intressant inspill dr. Annika – så absolutt – du ser langt, og klare sammenhenger. Klart at kropper som ”tynes” for essensiell/nødvendig næring må lide.

  Utover dette ligger at idrett ikke lenger er lek eller fysisk fostring; Idag sees barn som potensielle objekter (rene avlen) for fremtidige økonomisk funderte idrettsarenaer Og kan dette fundamentet og derav profit økes, desto bedre. Da blir kynikerne (idretts-organisasjoner, medregnet trenerne) blinde for alt annet – som barns helse – som her med neglisjering av kroppens smertesignaler. Hvem højer sin røst MOT dette?

 2. 2

  Stackars ungdomar och stackars fåglar.
  Att hjälpa barn och ungdomar känns ju svårt när de flesta skolkök/förskolekök tyvärr följer livsmedelsverkets rekommendationer. 🙁 Man får hoppas att fler och fler föräldrar börjar protestera mot margarinet och lightprodukterna.

  På Underbara Clara’s blogg (https://www.underbaraclaras.com) minns ej var i bloggen, men borde ju gå att söka, tipsar hon om hur man kan göra fågelmat til fåglarna själv av kokosfett & diverse frön. Jag ska prova, stackarna behöver nog fettet i kylan!

 3. 3

  Ska nästa folksjukdom bli ”bensköra barn” ??? Ja, äter man inte ordentligt av naturligt fett så blir det väl så… Mamma Mia…

 4. 4

  hur kommer de sig att en del förlorar menstruationen då dom börjar med LCHF? Framförallt när man plockar bort mejeri. Har du någon teori om de Annika?

 5. 5

  Jag tror definitivt på att det ligger till på det sätt du säger Annika!

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 Emma:
  Jag har mest hört talas om att menstruationen normaliseras av LCHF.
  Men om menstruationen blir orgelbunden eller upphör, då får man fundera på om man ska ändra något på kosten. Man får själv experimentera sig fram hur kroppen fungerar bäst. Hur denna förändring ska te sig kan jag inte svara på eftersom jag inte vet hur personen ifråga äter.
  Mejeriprodukter kan förstås inte vara en förutsättning för god kvinnohälsa eftersom det går utmärkt att få en god LCHF-kost även utan mejeriprodukter.

 7. 7

  Det handlar inte bara om undermålig kost. Det handlar dessutom om ren undernäring för att barnen ska väga så lite som möjligt. Nu senast är det Svenska Gymnastikförbundets elitsatsning som gått för långt.

  Citat från Helsingborgs Dagblad: https://hd.se/sport/2012/12/04/barn-plagas-i-svensk-elitgymnastik/

  ”Vuxna landslagstränare skäller ut tioåringar för att de äter en frukt extra och barn som ringer hem och gråter för att de är hungriga.

  … ex-gymnaster och läkare varnat för den ”osunda” ledarkultur som finns inom elitgymnastiken. Psykisk misshandel, viktkontroll och manipulation hör till vardagen.”

  Jag trodde egentligen det här tog slut i samband med uppmärksamheten om anorexi i slutet av förra seklet.

 8. 8

  Ja fåglarna har iallafall lärt sig, brukar ge dom ost men ibland bröd och det rör dom knappt.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 An:
  Det kanske är när fåglarna inte har något annat att välja på som de äter bröd?

 10. 10

  Jag håller helt med, men jag vill dessutom bredda perspektivet. Detta gäller även vanliga hobby-motionärer vill jag hävda, och jag sätter det i samband med blodsockerfall, och inte till tanken om sköra kroppar. Jag själv har skadat min fot som jag har vrickat så många gånger under 20 års tid att jag har tappat räkningen, och den kommer aldrig bli helt återställd. Det har ofta skett under helt vanliga jogging-turer, på plan mark där jag har trott att jag har haft kontroll. Men så pladask snubblar jag till och ligger på marken! Jag associerade tidigt de här obehagliga händelserna med lågt blodsocker; har jag slarvat med pastan innan träning så kunde jag ramla och slå mej helt enkelt. Och trodde att det var något man skulle behöva stå ut med…

  Efter att jag har börjat med LCHF har jag som så många andra noterat att jag inte går in i den berömda väggen där krafterna PANG tar slut. Jag blir inte svimfärdig helt enkelt och har heller inte skadat mej sedan jag ändrade kost. Jag är klarare i huvudet och har en jämnare styrka under hela träningen. Det är min fasta övertygelse att mina otaliga stukningar har med kosten att göra. Och jag som hade påbörjat en läkarutredning om detta (var det fel i mitt huvud, balanssinnet etc?). Inget mer läkarbesök av DEN anledningen! Jag äter rätt nu ju.

 11. 11

  Tipsade en person idag som har Psoriasisartrit om att äta LCHF. Med lite flyt så blir det till det bättre och jag känner mig lika lycklig som när man hjälper en gammal dam över gatan.

 12. 12

  @ Eva T:
  Jag tror helt visst att Du drabbades av energibrist, när musklerna var tömda på glukos och leverns reserv i form av glukogen var tömd. I det läget skulle kroppen ställa om till fettdtift, men det går inte sådär omedelbart. Med kroppen redan inställd på fettdrift, finns ”väggen” otroligt mycket längre bort.

 13. 13
  Kattmoster säger

  @ Dennis:
  Bra! Jag har psoriasisartrit och mår bättre ju mera strikt jag äter.

 14. 14

  Lite OT men Annika i kvällens ”Vem vet mest” i svt2 var det en fråga som löd ung. så här
  Vad heter den diet som förknippas med ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist ! Kvinnan som skulle svara kom bara på L… men svaret var ju LCHF – Low Carb High Fat enligt programledaren Rickard Olsson, lite ytterligare reklam för denna härliga kost.

  Att jordbruksverket senare går ut i nyheterna att de tycker det ska bli en köttskatt är ju galet förstås. Bättre att få stopp på import från avlägsna länder så vi slipper skadliga transport-utsläpp i stället tycker jag. VARFÖR kött skulle vara skadligt för hälsan fick vi inte heller reda på…

 15. 15

  Eva Li Skrev:

  Lite OT men Annika i kvällens ”Vem vet mest” i svt2 var det en fråga som löd ung. så här
  Vad heter den diet som förknippas med ”fettdoktorn” Annika Dahlqvist ! Kvinnan som skulle svara kom bara på L… men svaret var ju LCHF – Low Carb High Fat enligt programledaren Rickard Olsson, lite ytterligare reklam för denna härliga kost.

  Att jordbruksverket senare går ut i nyheterna att de tycker det ska bli en köttskatt är ju galet förstås. Bättre att få stopp på import från avlägsna länder så vi slipper skadliga transport-utsläpp i stället tycker jag. VARFÖR kött skulle vara skadligt för hälsan fick vi inte heller reda på…

  Sydamerika och Australien = gräsbetat kött = riktigt kött,,,,,

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Tombola:
  Det är inte vettigt att transportera mat från Australien och Sydamerika till oss. Vi har möjlighet att producera bra animalisk mat i norden. Här finns massor av gräs till föda åt djuren.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa