Fettsnål mat ger tidigare sjukdom och död

Nyhet idag. Amerikanerna blir tidigare sjuka och dör tidigare än andra utvecklade länder.
USA är världens mest fettskrämda och kolhydratälskande land.
Sambandet är frapperande.

 

Comments

 1. 1

  Fast det här säger inget om fettsnål mat egentligen, bara för att råden säger ät si och så behöver inte amerikanerna följa dem och det tror jag väldigt få gör. Det blir snarare en diet med mycket snabba kolhydrater, mycket härdat fett, nitrosaminer och rött kött (typiska donken-målet).

  Skulle allt godis, baguetter, läsk, saft och efterrätter förbjudas och folk faktiskt skulle leva efter råden så skulle det faktiskt inte vara så här katastrofalt oavsett om lågkolhydratkost är bärre för viktnedgång och diabetes.

  Amerikaner äter dålig mat och skulle de äta LCHF skulle de antagligen fortfarande äta massor transfetter, härdat fett, hårt stekt mat och alldeles för stora portioner ändå.

 2. 2
  HerrBanan säger

  BMA

  Jag tror knappast man käkar LCHF om man som du säger:

  ”Amerikaner äter dålig mat och skulle de äta LCHF skulle de antagligen fortfarande äta massor transfetter, härdat fett, hårt stekt mat och alldeles för stora portioner ändå.”

  LCHF propagerar ju för mer naturliga fetter. Vad det beträffar portionsstorleken, så krymper den rätt så mycket med LCHF. F.ö. anser jag att portionsstorleken är något godtyckligt, man ska ju äta sig mätt och det kan ju skilja sig från person till person.

 3. 3
  Katja Malmsten säger

  Hej Annika

  Ursäktar om frågan dyker upp under helt fel inlägg. Har googlat och hittat ngr tidigare inlägg om just ”mitt ämne” men saknar svar. Därför hoppas jag verkligen att få din hjälp. Har just med hjälp av LCHF äntligen lyckats gå ned ca 10 kilo. Har väl ca 5-6 kvar och tycker lchf är bäst. Det jag dessvärre inte blir klok på är mina biverkningar som inte riktigt släpper… ÄR SÅ TRÖTT & GRÅTMILD…Mår verkligen riktigt risigt och har därför lagt till lite kolhydrater ,men misslyckas i min dosering. Livrädd för att gå upp igen. Jag har väldigt låg ämnesomsättning och äter 150 mg Eutherox ( tål inte levaxin). Jag undrar om jag INTE är lämpad denna diet ?? Tacksam för ngn återkoppling.

 4. 4
 5. 5
 6. 6

  @ Katja Malmsten:
  Hei Katja
  Jeg vet ikke om det løser ditt problem, men Kostdoktorn ( Andreas Eenfeldt ) anbefaler å legge til litt salt i kosten (salt rørt ut i vann og med litt sitron – smaker godt!) om omstillingsbesvær ikke går over. Dette hjalp meg – tregheten forsvant. Men det kan selvsagt ha helt andre årsaker hos deg, men verdt å prøve??

 7. 7

  Numera när jag ser en gravt överviktig person – så tänker jag att där går en till som håller på att svälta sig själv till döds – i meningen att han/hon lider av AKUT brist på ortomolekylär föda = artegen föda.

  Så det gäller ju att äta så mycket som möjligt av ortomolekylär föda = artegen föda = ”riktig mat” för att må optimalt väl – som jag ser det.

 8. 8

  Om detta underhöll Ursula Morin mig med energiska föreläsningar för fem år sedan, hon trodde att det berodde på den intensiva medicineringen på statistiska indikationer, dels allt fleromättat fett. Det kändes också ängsligt att handla mat eller gå på krog vid mitt besök i USA på 90-talet p.g.a de dåliga råvarorna. Sådan ängslan hade jag inte alls i Afrika några år senare.

  Det är därför sorgligt att ”Dietary Goals for Americans” via WHO har blivit normgivande för näringsrekommendationer i andra länder. Petr Skrabanek har skrivit om hur dessa riktlinjer inte byggde på vetenskap utan ”consensus”, dvs omröstningar bland experter med olika intressen.

 9. 9

  @ Katja Malmsten:

  Jag tänker ”typiska klimakteriebesvär”. Östrogenbrist ger sådana symtom och östrogenet börjar sjunka i 35-års åldern. Har precis läst Mia Lundins bok ”Kaos i Kvinnohjärnan” och det är en bok jag verkligen kan rekommendera för alla kvinnor i alla åldrar. Den beskriver livets olika hormonfaser och hormonsvängningar – inte bara klimakteriet – men framför allt också hur man kan behandla många obalanser med kosttillskott. Den blev utnämnd till årets bästa hälsobok i USA 2010.
  Dessutom tror jag att det kan bero på b-vitaminbrist. B-vitaminer behövs för omsättning av fett, proteiner och kolhydrater och brist ger depression.
  Vi som har låg ämnesomsättning behöver kosttillskott i höga doser och god kvalitet. Annars blir det en nedåtgående spiral där ämnesomsättningen fungerar sämre och då fungerar näringsupptaget ännu sämre. Jag har blivit ordinerad av min läkare: A-, B-, C-, D- och E-vitaminer samt Magnesium, zink, selen, Q10 och Omega 3. Jag köper Thorne Research Basic Nutrients II, de innehåller optimala doser av bästa kvalitet. Kvalitet är A och O – köp inte billigt, det är skräp och gör mer skada än nytta. Vill du läsa mer så finns det ”Stoppa sköldkörtelskandalen” av Janie Bowthorpe och ”Recovering with T3 av Paul Robinsson.
  Alla blir inte friska av enbart Levaxin. Stefan Sjöbergs forskning på T3 i spinalvätska visar att 70 procent av patienterna INTE blir hjälpta av Levaxin , trots att T3 ökade i blodet, steg det inte alls i spinalvätskan upp till hjärnan och det är ju där det verkligen behövs eftersom hjärnan har flest receptorer för T3
  Däremot är LCHF den perfekta kosten för oss med Hashimotos. Mer och mer forskning visar att spannmål och gluten triggar både immunsystemet och är direkt skadliga för hälsan och belastar hormonsystemet. Det du kan göra själv är att minska på stressen, köra yoga mm. Det finns verkligen hopp, för trots att skolmedicinen hävdar att Hashimotos är en kronisk sjukdom, behandlar Sofie Hexeberg i Norge sina patienter med LCHF, och de kan då fasa ut Levaxinet. Även Dr Kharrazian skriver i boken ”Why do I still have thyroid symtoms” att man med en glutenfri lågkolhydratkost kan dämpa den autoimmuna attacken mot sköldkörteln som ger sjukdomen och att de flesta med Hashimotos kan fasa ut medicinen, så sluta inte med LCHF, och jag känner en person som faktiskt har kunnat sluta med Levaxin trots att hon hade varit väldigt svårt sjuk i många år och hade fått diagnosen Hashimotos.

 10. 10
  Kattmoster säger

  @ 7 Josef Boberg:

  Den gamle, kloke provinsialläkaren Lars Edén i Laholm sa en gång till min överviktiga mor: Ni äter väl ordentligt fru Nilsson?

 11. 11
  Kattmoster säger

  Apropå det där med livslängd har jag funderat över påståenden om att hälften av de barn som föds nu kommer att bli 100 år. Är det någon som vet hur man gjort de beräkningarna? Handlar det bara om extrapolering av hur livslängden utvecklats hittills eller har man tittat på något annat? Med hänsyn till hur mycket spannmål och annat skräp de flesta barn föds upp på betvivlar jag starkt denna förutsägelse om livslängd. Det skulle inte förvåna mig om livslängden kommer att börja sjunka istället.

 12. 12

  Kattmoster Skrev:

  Den gamle, kloke provinsialläkaren Lars Edén i Laholm sa en gång till min överviktiga mor: Ni äter väl ordentligt fru Nilsson?

  Jo… – Lars Edén var på sin tid väl känd som en mycket klok provinsialläkare – och honom minns jag mycket väl.

 13. 13

  Mera konkret om den ängslighet man som europé känner inför amerikansk mat.

  Där används antibiotika profylaktiskt för att hålla djuren fria från infektioner, inte bara för att bekämpa påvisad smitta.. Vad det betyder för köttets tjänlighet som människoföda har vi inte fått veta mycket om.

  Där används hormonpreparat för att öka mjölkkornas produktivitet. De får groteska juver, veterinärkostnaden fördubblas och kon har tjänat ut efter ett par år. Men det är ändå en god affär. Det ger anledning till ängslighet inför alla amerikanska mejeriprodukter från produktionsenheter som inte garanterat avstår från sådan hantering av korna.

  En annan faktor amerikanernas bacillskräck. Tonvikten på sanitet har gjort dem mottagliga för ”matförgiftning”, som är tio gånger vanligare i USA än i Frankrike, där man inte tar detta så allvarligt.

 14. 14

  Den som eventuellt är intresserad av amerikansk livsmedelsproduktion rekommenderas ”Eating Animals” av J.Safran Foer. (New York 2009). Det är ganska uppskakande läsning. Hans slutsats är att man inte skall äta kött över huvud taget.

  Det behöver en europé inte hålla med om. Däremot bör man avstå från alla slags animaliska produkter från USA, inte bara av hälsoskäl utan även etiska skäl och miljövårdsskäl

 15. 15
  Björn Andreasson säger

  Ja men Okinawa då, där kvinnorna blir äldst i världen?
  ”Maten innehåller mycket lite fett, och då stora inslag av enkel- och fleromättat fett.”
  ”..den generation som blivit den äldsta som funnits på vår planet under de första 50–60 åren av sina liv var uppfödd på sötpotatis. ”
  https://www.svd.se/nyheter/utrikes/varldens-aldsta-kvinna-dod_7820852.svd

 16. 16

  @ Björn Andreasson:
  Det står visserligen i artikeln att ”maten innehåller mycket lite fett, och då stora inslag av enkel- och fleromättat fett”.

  Tyvärr står det inte från vilka källor fettet kommer ifrån. Man kan också undra – hur trovärdig är media-källan ? Som vi sett i bl.a. Tv- program senaste tiden så kan inte de som producerat programmet ens skilja på fett och kolhydrater…

  Men om man får gissa så kommer kanske de fleromättade fetterna från fisk (de är ju ö-bor). Det lär väl knappast vara margarin i alla fall… Enkelomättat fett från, ja vad – någon som vet ? Finns det oliver eller något liknande ?

  Sötpotatis lär ju ha ett lågt GI i förhållande till vanlig potatis. Ja, kanske inte så dålig kosthållning…

 17. 17
  Spanstind säger

  @ Piltson:
  Antibiotika används mycket riktigt som en ” förebyggande ingrediens ” i diverse fodermedel, detta
  huvudsakligen i köttproduktion ( företrädesvis gris och kyckling som är mest industriell ).
  Förbjudet i Sverige men fullt tillåtet på andra håll.
  Att kor får hormonpreparat som dramatiskt ökar produktionen med groteska juver som bieffekt stämmer
  dock inte ( ens i USA ), snarare avlas det på egenskaper som hållbarhet och funktion.
  Vetererinärer är dyra och friska kor är alltid lönsammare än sjukdomsbenägna.
  ” Information ” som sprids från djurrättsaktivister & dylikt skall tas med en grabbnäve salt..
  Är f d mjölkbonde och har nog bättre koll på dessa förhållanden än folkflertalet.

 18. 18
  Björn Andreasson säger

  @ Eva Li:
  Media, inte minst Svd, är en vanlig källa här på Dahlqvists blogg så den borde duga bra.

  På Okinawa tycks i alla fall en fettsnål diet ge ett mycket långt liv, längst i världen till och med…

  Och det där med världens mest fettskrämda folk som Dahlqvist hävdar. Enligt rapporten är fettintaget i USA bland det högsta i världen. Svenskar äter i jämförelse 24 % mindre fett. (sid 145)
  Rapporten anger också ett högt intag av mättat fett som en möjlig negativ faktor (sid 146)
  https://www.nap.edu/openbook.php?record_id=13497&page=145

 19. 19
  stålfarfar säger

  Vi kanske ska rätta till fakta lite.
  Den äldsta person man vet om var drygt 200 år. 1967 kom en film om detta som heter ”Shangri-La”.
  I östra Pakistan finns ett folk som kallas Hunsa-folket, kända för att leva länge och ha en mycket god hälsa.
  I västra Ryssland finns georgierna och även armenierna som blivit kända genom marknadsföring av yoghurt, de och Hunsa-folket sägs bli upp emot 120-140 år.
  Jag minns från TV, en gammal dam på 136 år som satt i en gungstol med en cigarr i handen och ett glas vodka i den andra. Hon var inte på något ålderdomshem och hon njöt av livet och kunde klara sig själv
  Jag minns också en gammal man som plockade teblad upp vid trädgränsen i Kaukasiens berg i Armenien. Han lyssnar på en transistorradio, är 163 år gammal och enligt dop- och födelseregister den då äldste levande människan
  I Ecuador finns ett folk Wilcobamba-indianerna i Anderna, och vid Titicacasjön i Peru lever ett annat indianfolk och de anses kunna bli 130-140 år gamla.
  I Nigeria hade en hövding som i en ålder av 126 år fortfarande hade alla sina tänder kvar och en av hans hustrur betonade att han hade alla andra funktioner i behåll också :-).
  I maj 1999 dog den då äldsta personen i USA, Margaret Skeet 115 år gammal, från komplikationer av ett fall.
  Hon dog alltså av näringsbrist. Hon dog av kalkbrist. Hon hade inget hjärtfel, ingen diabetes, ingen cancer, eller andra problem. Men hon hade inte tillräckligt med kalcium i kroppen.

 20. 20
  Katja Malmsten säger

  Super det skall jag verkligen göra. Är dålig på att salta dessutom:) TACK

 21. 21
  Katja Malmsten säger

  Tack snälla För ett utförligt svar med många bra tips. Skall börja läsa boken ( beställt den pronto) samt köpa vitaminer omg. TACKAR VERKLIGEN!

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Katja Malmsten:
  Det finns ingen absout LCHF-diet. Den som inte svarar bra, på något sätt, på strikt LCHF måste prova sig fram till vilken kost som passar den bäst. Det viktiga är att man inser att kolhydrater inte tillför någon hälsomässig fördel, och att naturligt fett inte är farligt, utan snarare nyttigt. Utifrån det får man prova sig fram.

 23. 23
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Björn Andreasson:
  I USA propageras det ständigt att fett är farligt, särskilt (naturligt) mättat. Amerikanerna försöker därför att äta snålt på mättat fett. Men de blir då sannolikt så hungriga av denna fettsnåla kolhydratrika kost att de tappar alla koncept och äter även fettrik mat. Men troligen inte naturligt mättat, utan hellre med margariner och omega-6-oljor (ex majsolja, solrosolja). Och de äter mycket kolhydrater. Mycket kolhydrater+mycket fett ger extrem fettinlagring.

 24. 24

  @ Spanstind:

  Jodå. se här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_somatotropin

  Och jag har en bild som visar hur juvren ser ut, hänger nästan enda ned till marken, men kan inte lägga in bilder här.

 25. 25

  Piltson Skrev:

  @ Spanstind:

  Jodå. se här:
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bovine_somatotropin

  Och jag har en bild som visar hur juvren ser ut, hänger nästan enda ned till marken, men kan inte lägga in bilder här.

  rBST, Recombinant Bovine Somatotropin, är ett syntetiskt tillväxthormon som injiceras i mjölkkor för att åstadkomma en högre mjölkproduktion per djur. Denna typ av tillväxthormon tillverkas bland annat av Monsanto.

 26. 26
  Björn Andreasson säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Jag vet inte vilka källor du stödjer dig på men den rapport du hänvisar till (indirekt via SVT:s artikel) när du drar slutsatsen att fettsnål mat ger tidigare sjukdom och död anger i alla fall högt kaloriintag och högt fettintag som bidragande orsaker till sjunkande medelålder och anger dessutom lägre andel mättat fett i kosten som en önskvärd utveckling (vilket de knappast hade behövt göra om intaget redan är lågt).

  Din slutsats att fettsnål mat ger tidigare sjukdom och död verkar inte ha något stöd varken i undersökningen eller svt:s artikel. Dessutom har du i svaret till mig skrivit att de i USA även äter fettrik mat vilket gör ditt resonemang ännu mer besynnerligt. Dessutom talar studierna av kosten på Okinawa tydligt emot din slutsats.

  Nu lägger jag inte mer energi på den här diskussionen. Personligen föredrar jag att fortsätta vara varken fettskrämd eller kolhydratskrämd. Mitt gästspel här med läsning av kostråd mm har inte ändrat min uppfattning.

 27. 27

  Björn Andreasson Skrev:

  Nu lägger jag inte mer energi på den här diskussionen. Personligen föredrar jag att fortsätta vara varken fettskrämd eller kolhydratskrämd. Mitt gästspel här med läsning av kostråd mm har inte ändrat min uppfattning.

  Det tycker jag att Du gör rätt i.

 28. 28

  Jag slås också av att det är frapperande.

 29. 29

  @ Katja Malmsten:
  Hej Katja

  Jag tycker att du ska läsa på om magnesiumbrist och vad det kan innebära. Lchf kan orsaka brist som i sin tur kan ge en massa symtom. Komplettera med tillskott.

 30. 30
  Spanstind säger

  @ Piltson:
  Förnekar inte att hormoner används på sina håll. Det jag vänder mig emot är kopplingen –
  hormoner och juver som hänger ner till marken. Juver som ser ut på detta vis är ju på alla sätt en styggelse
  men har inget med hormonpreparaten att göra.
  Det jag ville klargöra är att avelsarbetet i sig är mycket tydligt inriktat på funktion och vitalitet och
  att en ko som kräver medicinering och veterinärbehandlingar är direkt olönsam, oavsett hormoner i fodret.

 31. 31

  Lena Skrev:

  Jag tycker att du ska läsa på om magnesiumbrist och vad det kan innebära. Lchf kan orsaka brist som i sin tur kan ge en massa symtom. Komplettera med tillskott.

  Ett bra råd – som jag ser det.

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Björn Andreasson:
  Det är min egen slutledning. Vi vet att i USA härskar skräcken för mättat fett och kolesterol. Propagandan för denna är magnifik. Och det är i USA som sjukligheten går spikrakt uppåt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa