Att vara kaxigt påläst vid läkarbesök

Professor Göran SjöbergProfessor Görans Sjöbergs krönika

Att vara kaxigt påläst vid läkarbesök

Med tanke på min synnerligen allvarliga hjärtsjukdom sedan 1999 och att jag då tog avstånd från både all medicinering och även tackade nej till en bypassoperation, och istället satsade på hälsokost (framförallt  åkte alla snabba kolhydrater och margarinet ut) och med måttlig men regelbunden motion som att cykla till jobbet varje dag så har jag nog varit betraktad som en ovanligt ”kaxig” person av sjukvården. Sedan 2009, då min fru blev allvarligt sockersjuk, har vi kört en stenhård kamp för att nolla kolhydraterna i vår kost förutom lite spenat och salladsblad och jag har därför blivit en ännu mer kaxig patient. Dessutom har jag under de senaste åren gått på djupet för att förstå sambanden mellan kost och hälsa och är därför ganska ”påläst” som jag brukar säga.

Min stackars företagsläkare har drabbats hårt av detta. Sedan hjärtkliniken slutade kalla mig till fler årliga efterkontroller 2005 har jag då och då uppsökt företagshälsovården för att kontrollera blodvärden och då alltid hamnat i livliga diskussioner kring kost och hälsa eftersom läkaren där var helt övertygad om att min kost helt enkelt var ”horribel”. När jag första gången visade honom en bild på en typisk frukost/lunch med fyra ägg och några korvskivor som simmade i flott i en stekpanna så utbrast han spontant att ”Så KAN man inte äta!”.  Nå – mina blodvärden var alltid bra utom vid ett tillfälle då jag fått en allvarlig tandrotsinfektion och mitt LDL-värde var över ”gränsvärdet”. Han blev verkligen upprymd. ”Där ser du hur det går om man håller på så där!” sa han. Jag kontrade med en föreläsning om tandbakteriernas roll vid kärlsjukdom och genom att låna ut Uffe Ravnskovs böcker om kolesterol till honom så att han kunde läsa på ordentligt. Tidigare hade jag också köpt Gary Taubes ”Good Calories & Bad Calories” för att utbilda honom men jag tror knappast att han läst boken ordentligt. Det är förstås svårt att lära gamla hundar sitta. När tandroten blev utdragen och infektionen lugnat sig lugnade sig både LDL-värdena och min företagsläkare.  Jag släpade också alltid med honom som ”opponent” på de föreläsningar jag höll på företaget om LCHF och detta skapade förstås lite extra spänning som gjorde det hela livligare. 

De igensatta kärlen i hjärtat kommer, trots strikt LCHF, nog aldrig kunna öppna sig igen, de har de ju inte gjort på 14 år men genom fysisk ansträngning så kan hjärtat bilda nya s.k. kollaterala kärl som ett sätt för kroppen att reparera sig själv. Eftersom jag får så kallad kärlkramp vid ansträngning och att denna inte verkar bli bättre så har jag nu bestämt mig för att få en grundlig undersökning igen och började därför med ett besök på vårdcentralen för att starta processen. Mitt besök lades klokt nog i samband med att en hjärtläkare fanns på plats.

Nu var denna läkare förstås en ny bekantskap så det gällde att presentera sig på ett snabbt och bra sätt. Eftersom skrivandet är en del av forskarvardagen så bestämde jag mig för att själv skriva ett underlag för bakgrundsbeskrivningen åt läkaren, den så kallade anamnesen (sjukdomshistorien), så han skulle slippa att skriva denna journalanteckning helt ur minnet från diskussionen med sin patient för då blir det ofta fel som jag noterade då jag såg mina journaler från 1999. Dessutom tog jag fram ett antal bilder från mina föreläsningar för att ha som diskussionsunderlag och detta material fick han en halvtimme innan vi träffades.

Alla är vi olika så man vet ju aldrig hur ett möte med en okänd läkare kan sluta. Det är ju frågan om attityder från båda håll men det hela ”gick bra” dels för att han var hjärtspecialist och dessutom inte nyutexaminerad. Att jag var ett ”speciellt” fall förstod han förstås direkt eftersom jag hade gått min egen väg redan 1999 och struntat i de rekommendationer och mediciner man hade föreskrivit. Det är därför helt naturligt att han var avvaktande men insåg förstås att jag uppenbarligen knappast var mottaglig för mediciner och han var på inget sätt påstridig. Dessutom hade vi en intressant diskussion om blodtryck och han kunde inte heller på något sätt förklara att höga blodtryck skulle vara någon direkt ORSAK till någon sjukdom och när jag frågade honom varför man behandlar det höga blodtrycket som uppenbarligen då måste vara en del i kroppens eget försvar så var det uppenbart att han aldrig ens hade tänkt en sådan tanke men han är ju förstås inte ensam inom vårdapparaten. Däremot berättade han att man tidigare för strokepatienter direkt sänkte blodtrycket med mediciner, men har idag på grund av dåliga erfarenheter backat på detta, helt enkelt för att hjärnan får sämre blodförsörjning när trycket sjunker. Sådant resonemang stämmer med min egen syn på fysik och kemi. Han erkände också öppet att mycket inom vården handlar om tro snarare än vetenskap. Däremot tyckte min fru som var med att han nog borde ha fått fler ”sylar i vädret”.

Nå – är man påläst så är man och jag fick som jag ville. Inga recept på mediciner men en ordentlig remiss till hjärtkliniken för en grundlig ny utredning.

 

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

 1. 1
  Helena Hesselmark säger

  https://www.vgregion.se/sv/Vastra-Gotalandsregionen/startsida/Om-Vastra-Gotalandsregionen/Regionmagasinet/Regionmagasinet-1-10/Det-har-ar-dina-rattigheter-som-patient/
  Det finns något som heter egenremiss i de flesta om inte i alla landsting och regioner.
  mvh
  Helena Hesselmark

 2. 2

  En rak fråga, herr Sjöberg:
  Varför är Du rädd för en upprensning i kranskärlen? Tekniken finns 2013 och för den som är frisk i övrigt och har ett gott immunförsvar är ingreppet ganska riskfritt om än komplicerat. Det kan vara narkosmedel (hjärnan) o.a. kemisk hjälp vid op.tillfället som inte är bra, men även de ämnena har ändrats till mindre farliga. Även rehabilitetstiden kan sägas vara överkomlig, så – varför inte komma till skott när Du ändå har förträngningar i kranskärlen?! Sådana har förträngningar har ju de flesta av oss som levde våra liv under 1900-talet och badade i kolhydrater och missunnade våra kroppar det mättade fettet !!
  Januarihälsningar 2013
  Rolf Aronsson

 3. 3

  När jag träffade Calle Carlsson marknadsförde han LCHF just genom att hänvisa till någon klinik där hjärtbyten skulle utföras – i brist på “reservdelar” var det väntan som gällde och patienterna rekommenderades att “hålla sig vid liv” med LCHF. Följden blev dock att flertalet frisknade till och slapp operationen,,,,

  Jag har heller aldrig hört talas om några nackdelar med högt blodtryck förutom det rena “slangbrottet” vilket nog är ett litet problem totalt sett.

  I min ännu gladare ungdom var jag resemontör och råkade hamna på ostkusten i landets södra delar, vi var ett par grabbar som av en ren händelse fick förmånen att bo tillfälligt på en liten passagerarbåt för att som motprestation rensa avloppet till handfaten i båtens hytter då många av dessa var helt igensatta.

  Efter en hastig undersökning i båtens maskinrum hittade vi en tryckluftskompressor av större modell och vi kopplade snabbt in avloppsystemet till kompressorn som med sin 1500 liters stora trycktankar kunde ackumulera en ansenlig energimängd vid 8 bar tryck.

  Redan efter ett par tre snabba öppningar med ventilen till det inkopplade avloppssystemet renderade i att samtliga vattenlås var helt rensade från säkert 10-tals års upplagrade föroreningar – detta skulle ju kunna stödja en teori om att högt tryck skulle kunna hålla våra ledningar fria från proppar och ett högt blodtryck skulle rent av vara önskvärt i vissa situationer?

  Nu vill jag inte rekommendera vår metod i något sammanhang – vi fick ägna varje kväll i två veckors tid till att städa upp i hytterna, speciellt i taken ovanför tvättställen så totalt sett hade det nog gått fortare att rensa avloppen på ett “normalt” sätt,,,,

 4. 4

  Nu är jag ju bara en lekman, men jag undrar över högt blodtryck och syresättning. I min lekmannavärld så tänker jag att högt blodtryck hjälper till när syresättningen är dålig? Vid stress till exempel eller när man behöver anstränga sig rent fysiskt, i tävling eller i flykt. Man behöver mycket syre då.

  Kan någon förklara, frågan är ganska rätt eller helt fel?

 5. 5
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  @ Helena Hesselmark:
  Tack Helena! det var en mycket bra påminnelse. Det var precis vad jag behövde nu för att kunna svara på en fråga.

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Rolf Aronsson:

  Jag är i dagsläget öppen för alla förslag, men vill förstås övertyga mig om att en föreslagen teknik är “rimlig”, och hjärtläkaren nämnde i alla fall ingenting om att en sådan här “upprensningsteknik” skulle finnas och han borde ju veta någonting i denna fråga och själv har jag heller inte hört talas om den förrän du nämner den nu. I hjärtläkarens värld verkade det som det var bypass som gäller eller ingenting om man nu inte ville utsätta sig för medicinering men då finns det förstås oanade möjligheter. “Vill du inte ha beta blockerare? “Det finns nya långtidsverkande nitropreparat!” “Men varför tar du inte trombyl?” osv.

  Nu kommer jag förstås träfffa de “verkliga specialisterna” och dessutom bli analyserad med den senaste experimentella tekniken och det kommer garanterat bli en “kunskapsresa”. Först kunskap sedan beslut! Mitt beslut blir kanske att jag fortsätter pss som de senaste 14 åren och accepterar de begränsingar i fysisk aktivitet som detta tyvärr innebär.

  Jag tror att man ska lyssna på “experterna” men bilda sig en egen uppfattning baserad kritiska studier och sunt förnuft innan man accepterar någon föreslagen behandling. Helt enkelt bli expert på sin egen sjukdom.

 7. 7
  Professor Göran säger

  @ Helena Hesselmark:

  Tack för intressant länk!

  Nu “lyckades” jag med att få den remiss jag ville ha men annars hade jag kunnat satsa på en “egenremiss”.

 8. 8
  Professor Göran säger

  @ Lekman:

  Detta låter rimligt för mig.

  Högt tryck gör att blodet strömmar snabbare i ådrorna vilket förstås betyder att större mängder syrerikt arteriellt blod når muskler och andra behövande organ.

 9. 9
  Fialotta säger

  Hej!
  Jag läste just flera artiklar i nr 1/2013 av Mat & Hälsa, s 74ff, om angiografi och flera naturliga tillskott som kan rensa kärlen: Arjuna, L-Argiplex, C-vitamin, folsyra och rödbetsjuice. Är det något som du skulle testa, när du nu går den naturliga vägen?

 10. 10
  Kattmoster säger

  Vad bra, professor Göran!

  Själv är jag för närvarande tämligen sur på min reumatolog. Det finns ett centralt register där man, via mina vårdkontakter, fyller i en massa uppgifter dagen innan läkarbesöket. Detta gör att besöket hos läkaren går snabbare eftersom många uppgifter då redan finns i datorn och beräkningar har gjorts enligt DAS-skalan. Vid besöket insåg jag att, trots att jag hade en morgontid (alltså inget utrymme för förseningar) och trots att hon inte höll tiden så hade hon likväl inte kollat vad jag fyllt i). Dessutom får jag varenda gång samma frågor som jag redan besvarat och som borde finnas antecknade i journalen. Suck.

  Det är ett så ofattbart slöseri med tid. Det skulle aldrig falla mig att, i mitt jobb, bemöta de människor jag träffar så otroligt oförberedd. Undra på att en specialistläkare inte har fler än fyra patienter per dag (vill jag minnas att det var).

 11. 11
  Kattmoster säger

  Professor Göran Skrev:

  Jag tror att man ska lyssna på ”experterna” men bilda sig en egen uppfattning baserad kritiska studier och sunt förnuft innan man accepterar någon föreslagen behandling. Helt enkelt bli expert på sin egen sjukdom.

  Klokt skrivet!

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Fialotta:

  Internet är fantastiskt!

  Google – Bilder t.ex. gör ju att man klart inser hur det kan se ut i ådrorna i mitt fall. Då är det knappast troligt att något dramatiskt skulle kunna hända med de skador som redan uppkommit med hjälp av ett kosttillskott som C-vitamin. På lång sikt däremot så kan kroppen kanske reparera sig om inte inflammationen av ådrorna fortsätter och här tror jag själv att sådana tillskott som du föreslår är utmärkta och jag har själv i perioder provat detta. LCHF är nog oöverträffat i att stärka immunförsvaret men man blir nog inte helt immun mot infektioner. Till och med eskimåer som levde traditionellt lär ha blivit förkylda.

  Det kontroversiella verkar tydligen fortfarande vara bakteriernas roll som orsak till inflammationen i ådrorna. Den senaste månaden har jag lidigt av en svår luftrörsinfektion av mykoplasmatyp och dessutom hostad upp massa skumma klumpar och satte själv detta i samband med att jag hade känt av min kärlkramp extra mycket under senare tid och frågade därför hjärtläkaren om detta. Men ett sådan samband fanns inte ens på hans världskarta även om han medgav att man vägrade operera hjärtpatienter om de led av tandinfektioner. Det finns ett klart och erkänt samband mellan tandköttsinflammationer och hjärtinfarkter (som i mitt fall) och läser man Uffe Ravnskovs böcker är sambandet ganska klart mellan bakterieinfektioner och inflammationer i kärlen.

  Innan jag hamnade på hjärtintensiven 1999 hade jag t.ex. haft en av mina vidriga flunsor och jag läste någonstans att detta inte var ovanligt. Igen finns det här en vetenskaplig logik för mig själv.

 13. 13
  Helena Hesselmark säger

  “Sedan 2009, då min fru blev allvarligt sockersjuk,…”
  helt utanför ämnet, men jag tar mig friheten att fråga, så får du svara om du anser det berättigat:
  Enligt ovan skriver du ganska ofta att din hustru blev allvarligt diabetessjuk.
  Skulle du vilja utveckla detta? Typ 1 eller 2?
  Jag är överygad om att vi är många som gärna skulle vilja veta på vad sätt hennes diabetes yppade sig och hur gravt allvaret var från början.
  Naturligtvis förstår jag om du tycker att frågan är för personlig och ber på förväg om ursäkt.
  Ett påpekande
  Jag myntade uttrycket diabetiker typ 0 för att markera övergången från medicin-, speciellt insulinberoende diabetiker typ 2 till diabetiker typ 0.
  Du kan naturligtvis använda vilken beteckning du vill men uttrycket “diabetes typ 0” är inte speciellt relevant i en beskrivande situation. Betyder det som många skriver att de aldrig fick diabetes eller betyder det att de sänkt sina blodsockerhalter?
  med vänliga hälsningar
  Helena Hesselmark
  PS Mitt inlägg #1 skrev jag mest för att visa på möjligheten att själv få framlägga sin medicinska situation inför rätt läkare utan mellanhänder. Som du alldeles riktigt påpekade vet man inte om läkare man möter först skriver tillräckligt ordentligt eller detaljerat i journalen.DS

 14. 14
  Professor Göran säger

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Ni kanske skulle ha applicerat tryckluften åt andra hållet – var ni inte tekniker?

 15. 15

  Någon som vet om detta verkligen fungerar?
  https://www.trackyourplaque.com

  Det är ju Dr Davis – han som skrev Wheat Belly – som är inblandad.

  Enligt honom går det ju t.o.m. att få bort redan bildat plack enbart genom livsstilsförändringar i kombination med diverse tillskott av olika slag.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Fialotta:
  Jag är inte hemma denna vecka och har inte läst den senaste Mat&hälsa.
  Jag har ingen aning om huruvida Arjuna, L-Argiplex, C-vitamin, folsyra och rödbetsjuice rensar kärlen.
  Jag tvivlar på att det i så fall är vetenskapligt bevisat. Någon som vet?

 17. 17

  Professor Göran Skrev:

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Ni kanske skulle ha applicerat tryckluften åt andra hållet – var ni inte tekniker?

  Det hade ju varit det optimala men det är inte enkelt att ansluta 32 handfat samtidigt,,,,

  Och nu blev ju hytterna urskurade samtidigt vilket gjorde ägaren mycket glad – båten finns för övrigt kvar men numera som flytande sommarstuga,,,

 18. 18

  Professor Göran Skrev:

  “Högt tryck gör att blodet strömmar snabbare i ådrorna vilket förstås betyder att större mängder syrerikt arteriellt blod når muskler och andra behövande organ.”

  Intressant diskussion som får mig att tänka på den kortintervallträning som visades i Myten om träning https://www.svtplay.se/video/326348/myten-om-traning. OBS kan endast ses 3 dagar till!
  Jag mistänker att blodtrycket stiger avsevärt under den korta högintensiva träningen. Kan det i så fall vara denna blodtrycksstegring som är nyttig för oss och medför så positiva effekter? Vad skulle det annars kunna vara?
  Jag har läst en del om denna typ av träning och även testat själv för något år sedan. Det kändes bra tills jag tyvärr blev avbruten av någon åkomma och kom sedan inte igång igen. Ska bli målet för våren. Jag föredrar löpintervaller och cykling utomhus.
  Här demonstrerar Dr Mercola liknande träning.
  https://fitness.mercola.com/sites/fitness/archive/2010/06/26/10-minutes-of-exercise-yields-hourlong-effects.aspx

 19. 19

  @ Professor Göran:
  Den största experten är du Göran. Du bestämmer när och hur du skall bli frisk från en sjukdom som andra lastat över på ditt hjärta. Medicinläkarna vet ju egentligen ingenting om din kropp. De vet bara enligt rullorna hur du skall uppfatta ditt hjärta. Men experten på det är du Göran. Sjukdom finns i din kropp när en läkare säger så, Gå till experter inom hjärtmedicin och du hittar aldrig vägen ut. Det du gör nu är mycket bra och det som jag rekomenderar alla att själv sätta sig in i sina besvär. Låter banalt men jag ser det som besvär. Och det vill jag säga ingen av de som jag gett rådet att slute med medicinen de för tillfället tar har mått dåligt av det. Abstinensen är problemen aldrig något problem att sluta med bltr.med. diab.med. kolestorol.med. statiner, och allt vad det är. Avgiftninga är a och o därmed ett 100 procentigt immun och tarmförsvar. Tack Göran för att du skriver om detta men synd att du är lite titelsjuk.

 20. 20

  John Pickstone påpekar att internet skapat en ny situation i relationen doktor-patient. Patienten kan ha informerat sig ordentligt innan han kommer till doktorn, och ingen allmänläkare ka hålla sig fullt ajour med allting som kan dyka upp. Alltså vet patienten mer än doktorn vid det första besöket. (Pickstone: “Ways of Knowing”, s. 213f). Finns ingen anledning arr vara “kaxig”, men nog är..det svårt att veta hur man som förberedd patient skall förhålla sig gentemot en auktoritet som inte är det.

 21. 21

  @ Rolf Aronsson:

  har just fått tre stentar inopererade i kranskärlen (utan narkos och på en timma och sen fick jag gå upp till salen utan stol) och har nu en inte helt hjärtlig dialog med olika avdelningar på sjukhusen. Fick 6 olika mediciner och min lokale läkare medgav att jag nog inte behövde mer än 2 (p g a genomgånget ingrepp). Han var imponerad av mina blodsockervärden (48) efter mina förhållanden och det första han tog bort var Metformin och när han såg att de bytt statiner till Simvastatin Crestor sa t o m han “nej inte den, ta den inte!” Hade själv dragit ner helt då jag inte mådde bra, innan mötet med honom och nya prover. Vad menar du med att rensa upp kranskärlen? Det låter mera dramatiskt än vad jag upplevt. Dagen efter hemma igen och i full aktivitet. Kan du precisera?

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ Helena Hesselmark:

  I och med att jag medvetet “stoppar ut nosen” offentligt så har jag inga problem med att vara öppen. Jag visar t.ex. mina sjukhusjournaler och berättar om min hustrus sjukdomshistoria (med hennes medgivande förstås) vid mina föreläsningar för att jag tror att det kan hjälpa andra att ifrågasätta den “inkompetens” som tyvärr finns inom medicinen men som döljs under deras “dogmatiska” och ibland högfärdiga auktoritet. De allra flesta av oss vill tyvärr också normalt så gärna tro på denna auktoritet.

  Min hustru hade före 2009 dragits med vad vi generellt skulle kunna kalla mag- och tarmproblem med allvarliga diareer (IBS?) under mer än trettio år och hade besökt sjukvården vid flera tillfällen och också blivit inlagd för dessa besvär och vid ett tillfälle då ville de sätta “påse på magen” men hon smet helt enkelt från sjukhuset vid detta tillfälle av ren självbevarelsedrift – jag har faktiskt en mycket klok hustru. På samma sätt som idag fanns egentligen inte tanken inom hälsovården att det i första hand skulle kunnna vara kosten som orsakade dessa problem.

  Under 2008 drabbades hon sedan av tilltagande domningar och smärtor i fingrar och tår och sökte för dessa besvär men sjukvården lyckades inte utreda vad detta berodde på trots att sockersjuka och perifer neruopati inte borde vara helt främmande för den. Det hela blev bara värre och värre. 2009 kom jag hem med en väldigt fin chokladkartong med praliner från Schweitz, men då, medan jag själv var på resa, hade hon redan genom att själv skaffa sig kunskap via internet kommit fram till att hon troligen var sockersjuk. Så hon tvekade först, trots att hon älskar chokladpraliner, men åt sedan några stycken och blev “hur sjuk som helst”¨under natten. Som hon uttryckte det ville hon egentligen bara åka in till akuten för att be dem amputera armarna på grund av de oerhörda smärtor hon då upplevde.

  Vi fattade gemensamt belslutet dagen efter att aldrig äta mer socker (kolhydrater) eftersom det var detta hon uppenbarligen blev sjuk av.

  På tre dagar försvann sedan hennes tarmproblem men återkommer omedelbart när hon “fuskat” någon gång. Hennes mörkersyn som hon hade haft problem med under ett antal år återkom efter några månader utan kolhydrater. Hennes perfiera neuropati försvann långsamt och var helt borta efter ett halvår men återkommer direkt om hon fuskar med “socker” av vilket slag det vara månde vilket tyvärr händer då och då. Ett enda plommon eller en enda kaka räcker bra för att “sänka henne” och sedan tar det några veckor innan hon är helt återställd.

  Hon vägrar av förståeliga skäl att uppsöka sjukvården och jag är helt på hennes sida. Sjukvården är både inkompetent och livsfarlig enligt vår gemensamma uppfattning. Det är ju lite trist att behöva hålla föreläsningar för en dietist som inte “vet någonting om någonting” i sin egen profession. Och till vilken nytta förresten? Det är ju de som skall VETA!

  Det hela är en stor skandal enligt min uppfattning. Flera års utbildning som egentligen inte bara är bortkastad utan rent kontraproduktiv när det gäller vår hälsa då de predikar sina katastrofala kostdogmer till oskyldiga patienter som gör dem ännu mer sjuka.

  Det är inte bara en skandal – det hela är helt enkelt sjukt! Här finns inget intresse för den verkliga verkligheten och min hustru är i deras ögon bara en löjlig anekdot som hela det medicinska etablissemanget sedan kan skratta åt – hon tar ju ingen medicin. Vad finns det för anledning att som forskare eller “vetenskapman” ha respekt för ett sådant etablissemang? Detta övergår mitt förstånd.

 23. 23

  Tankeställare!!

 24. 24

  Säkert är det så att internet har förändrat arbetet för många läkare, säkert till det bättre för de som kan hantera den nya situationen.

  En gång i tiden ägde jag en bok med titeln “Människokroppen som ingenjörsvetenskap” och jag önskar att jag haft den kvar, tror författaren var fransman men hittar ingen info på nätet – det hade varit roligt att läsa om den,,,,

  Men nätet är som tur är proppfullt med information som nu måste studeras.

  För enbart en blodtrycksökning i sig ger inte upphov till en ökad volym – kroppen är betydligt smartare än så och den enkla förklaringsmodellen med duschslangar, jordbrukstraktorer och uttorkade cykelslangar måste nu utökas en smula för att vi ska komma vidare,,,,

  Så här finns finfin info att starta med för alla oss “hobbydoktorer” som vill lära våra riktiga läkare hur det egentligen ligger till med det så omtalade trycket,,,,

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Cirkulationsfysiologi

  Längst ned står det lite om “plug flow” – verkar vara lämpligt att studera en kväll som denna – är det där som förklaringen till varför HIT fungerar så bra,,,,

 25. 25
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Tack för fin länk!

  Som du påpekar så är det hela homeostasen väldigt komplex och att peka ut en enda hypotetisk mekanism som jag själv t.ex. gjorde med hänvisning till kapillärerna är väldigt vanskligt för att vi inte förstår hur de olika regeleringsmekanismerna samverkar.

  Ödmjukhet inför livets komplexitet är nog det enda alternativet!

  Det hindrar förstås inte att vi genom att skaffa mer kunskap klarare kan se det övergripande förklaringsmönstret. Detta är för mig en viktig del av vad vi vill kalla vetenskap. Faran ligger i att TRO att man VET. Vetenskapen ligger i att VETA att man bara TROR 🙂

 26. 26

  @ Professor Göran:
  Känner igen massor av det du beskriver om din fru,,,,

  Undrar om inte de IBS-liknande symptomen kan ha att göra med inflammationer i tarmen?

  Dess slemhinna förstörs och fel saker läcker ut i kroppen med många knepigheter som följd.

  Första gången jag stötte på det här var i boken:

  https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9197510912

  Jag tror inte läckande tarmar finns med inom skolmedicinen?

  Naturligtvis är riktig mat lösningen samt vettig motion som hjälper till peristaltiken – eventuellt lite hjälp från psylliumfrön under en period,,,,

 27. 27

  27 @ Professor Göran:

  Det är aldrig fel att starta med en hypotes och en enkel tillhörande modell – i fallet med en brusten kroppspulsåder så har den stora likheter med en åldrad innerslang/däck,,,,

  Men nu räckte den ursprungliga modellen inte till längre – vi har ett har nu att göra med ett hydraulsystem med en pump som kan regleras steglöst med avseende på deplacement och frekvens samt ett antal system vars ingångar kan strypas steglöst vid behov och i nödläge stängas av helt,,,

  Jag brukar för övrigt fundera på varför folk är så noga med oljan till bilens motor när de själva lever på falukorv och spagetti,,,,

 28. 28

  För övrigt börjar jag misstänka att vi börjar bli beroende av Annikas blogg – det är ju trots allt lördagskväll,,,,

  Ska därför gå ned i verkstan och fortsätta svetsa på min nya cykelram som börjar ta form – ha en fortsatt trevlig kväll,,,,

 29. 29
  Professor Göran säger

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Problemet är att vi har 25 000 reglerrattar i våra kroppar som dessutom reglerar sig själva!

  Detta bör göra varje reflekterande person ödmjuk just inför livets komplexitet.

  Jag både förstår och respekterar alla människor som ärligt är troende inför denna komplexitet även om jag själv nu inte tillhör denna grupp.

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Tombola:
  Jag tycker att det räcker långt att säga att vi irriterar våra tarmar när vi äter en massa kolhydrater och fibrer, vilket orsakar gasbildning, buksmärtor, diarreer eller förstoppning. Besvären kallas IBS. Jag tycker inte att man behöver blanda in begreppet läckande tarm.

 31. 31

  Jag känner mig omskakad av att ha läst denna tråd. Vet knappt hur jag ska ta till mig all denna information. Berättar här i sammandrag om mina erfarenheter.

  En av mina övre framtänder blev skadad för ca 2,5 år sedan när jag föll pladask i asfalten, det tog ett tag att förstå att något var på gång och det dröjde pga fördröjd remiss nästan 9 mån. innan man gjorde ett försök till operation, efter ytterligare 1 år visade det sig nödvändigt att avlägsna den pga cystbildning och infektion och jag håller nu på att få implantat.

  Första delen, att sätta in implantatet skedde i mitten av september och nu i sista veckan november ambulans och blåljus till Sahlgrenska för hjärt-kärlkramp.

  Jag fick en stent insatt och hittills har det gått bra men samtidigt fick jag ju förstås en del mediciner som bråkar med magen ganska mycket, både rent smärtsamt och med diarréer som gör livet ganska jobbigt och väldigt tröttsamt.

  Tålde inte acetylsalicylsyra förut och det är inte bättre nu. Simvastatin fick jag recept på men har inte börjat ta dem och tänker inte, efter alla varningar men den andra, Brillique är inte heller så lätt, med en massa blåmärken “liksom från ingenstans” och näsblödningar.

  Kan man faktiskt våga att på egen hand avstå från dessa mediciner som ju egentligen känns som lite farliga? Behöver Omeprasol som buffrare för att öht kunna ta dessa mediciner.

  Intressant detta om blodtrycket att kroppen faktiskt behöver det till självhjälp, uppseendeväckande att vi alltid har lärt oss att se högt bltr. som något farligt, och ja, jag har fått bltr.sänkare också.

  Sambandet tandinfektion – hjärtbesvär, var faktiskt okänt för mig förut, tror ju dock inte att det är okänt av odontologerna och det borde ju ha ingått iaf minst en 10-dagars kur antibiotika i samband med en sådan komplicerad utdragning.

 32. 32

  30 @ Annika Dahlqvist:

  Ditt resonemang räcker gott så länge som besvären stannar i själva tarmen men så är inte alltid fallet,,,,

  Men hur hanterar du en patient som ena veckan klagar på huvudvärk, andra veckan på ledbesvär, tredje på dålig potens, fjärde på dåligt minne o s v,,,,

  Sådana “ambulerande” åkommor kan mycket väl bero på självförgiftning genom en läckande tarm – det är “sekundär IBS” vi pratar om nu,,,,

  Och alla de som har kramper och är stela kanske har magnesiumbrist på grund av inflammerade tarmar – vem vet – det är ju en sak om magnesiumet inte kommer in i cellerna p g a för hög insulinhalt, det kanske inte ens kommer ut till blodet trots tillskott?

  Säkert är det en och annan som blivit “psykförklarad” av sin läkare på ungefär samma sätt som då fibromylargi inte fanns med i skolmedicinens kartbok?

  Nu har de patienter som kommer till dig tur eftersom du med automatik antagligen ber dem börja äta LCHF, börja motioner och stressa mindre och då blir de oxå som regel friska från både IBS och “sekundär IBS” – tarmläckage – redan efter en vecka med LCHF brukar göra underverk för de flesta medan divertikuliter och annat elände kan ta upp till ett år att kurera med maten – själv tror jag på en kur med vitlök sitter fint i det här läget för att få bukt med inte alltför allvarliga inflammationer utan att förstöra tarmfloran. Vitlöken är lågintensiv men fungerar,,,,

  Men tänk på de stackare som hamnar hos en bokstavstroende dietist och blir ålagda att äta minst 1 kg frukt & grönsaker om dagen . de kommer att bli ännu sjukare,,,,

  För övrigt rekommenderar jag inte boken som är länkad till i inlägg 26, det finns mera info på nätet om detta idag!

 33. 33
  Professor Göran säger

  @ yvonnel:

  Själv skulle jag som du förstår vägra att ta några av de mediciner man “lurat” på dig.

  Att nolla kolhydraterna (strikt LCHF) förbättrar däremot läget på alla plan!

  Salicylsyra är inte att “leka med” – vitlök fungerar lika bra som blodförtunnande medel och är dessutom hälsosamt antiinflammatoriskt. Jag läste nyligen någonstans att man slutat skriva ut salicylsyra till hjärtpatienter på grund av att blödningar (blåmärken?), stroke helt motverkade fördelarna. Nå – hjärtläkaren ställde sig helt frågande till denna information från mig. Undrar om han var påläst. Jag har nu inte forskat närmare kring detta men själv slutade jag med salicylsalisyra efter något år.

  Jag tror också på ett glas vin varje dag som medicin om man har hjärtproblem och har själv tillämpat detta som den enda hjärtmedicinen (förutom vitlök) sedan 1999 då jag nästan var absolutist och som lättare lär få hjärtinfarkter av någon anledning.

  Jag undrar också om man idag inte ger antibiotika vid den här typen av avancerad tandkirugi som du utsattes för. I alla fall så vägrar hjärtkirurger som jag påpekade att operara personer med akuta tandinfektioner. Och odontologerna tvekar knappast om sambandet melllan hjärtinfarkter och tandinfektioner.

  Den enda medicin som jag själv är för är faktiskt antibiotika men denna medicin försöker man förstås minska ned på så mycket som möjligt inom vården idag. Principen att minska på antibiotikaförskrivning är nog riktig men jag har själv vid två tillfällen, när jag också varit grymt påläst, ordnat antibiotika trots motstånd från sjukvården och också blivit av med de aktuella infektionerna.

  Det enda råd jag skulle vilja ge är att läsa på så mycket du förmår och bilda dig en egen uppfattning och som Annika brukar säga lyssna till din egen kropp.

 34. 34

  Vad gör acitylsalityrsyra med kroppen? Jag har det som mitt enda hjälpmedel ( magnecyl ) vid huvudvärk och har med framgång använt det då och då under ca: 40 år. Jag känner bara stor skön avslappning när jag tar det samtidigt som huvudvärken försvinner. Men vad gör ämnet med kroppen?

 35. 35

  31 @ yvonnel:
  Jag tror inte det är enkelt att vara läkare idag!

  Tänk om de inte tar fram receptblocket och skriver ut hela arsenalen av piller och patienten får en exempelvis en hjärtinfarkt 2 dgr efter läkarbesöket – då blir läkaren anklagad för att inte skött sitt jobb och riskerar att hamna på aftontidningarnas löpsedlar – “Läkare rekommenderade bacon och grädde – man död efter 2 dgr” – jag kan riktigt se rubrikerna framför mig,,,,

  Så Göran har så klart rätt men det kräver att man läser på och vågar ta ett eget ansvar.

  Men man kan ju oxå äta lite piller samtidigt som man byter livsstil och försöker fasa ut medicinen vartefter man frisknar till – valet är fritt,,,,

 36. 36

  @ us:
  Framförallt “Calcium score scan” som Dr Davies använder sig av är det enda säkra sättet att bedöma avlagringarnas omfattning, som jag ser det. (Angiogram är alldeles för suddigt. Minskat blodflöde kan bero både på plack och sammandragna blodkärl vilket kan medföra stent som lossnar/felbehandling)
  20% av plack är Kalcium. Ett minskat score = plackregression. Vanligen ökar placken någon % per år. Med omega-3, Vitamin D3, kolhydratsminskningar, blodfettsprofil etc minskas placken.
  Steg 1 är en score referens så att man vet åt vilket håll man sedan går. Minst ett år mellan mätningar..
  Min score var 7 och ett år senare 6. Allt plack satt (sitter?) på ett enda ställe.i vänstra kranskärlet. Ovanligt?. Vanligen blir scoren flera hundra- 1000. Planerar nytt scan senare i år, nu ~6 år senare.
  Tror själv att placken minskar när blodketonerna hålls mellan 2-4, men vi får snart se! Har nästan inga kärlkramps symptom vid fysisk ansträngning längre, och tänker nu börja träna på allvar! Invalidkortet åker alltså!
  Jag kunde ofta inte gå mer än 50 meter 2005. Nästan kollapsade ett flertal gånger efter 2005. Nattkramper kom tilbaks 2011 och var det som gjorde att jag var tvungen att välja mellan stent(er), kärlvidgande mediciner med kända bieffekter, eller något annat. Det blev LCHF , och för det är jag Annika evigt tacksam!
  Efter December 2011 vände allt bara på en månad, men sedan gick det lite bakåt i Aug/Sep 2012. Med blodketonmätning har det sedan blivit utmärkt bra igen! Själv tror jag att fasteinsulinnivån styr mycket: Det är inte bara blodsocker som “inlagringshormonet” insulin lagrar när det blir för mycket av det, och kanske inte bara fett som kan lösas ut när det blir tillräckligt lågt, som jag ser det nu.

 37. 37

  @Professor Göran, Fialotta och Annika,
  rekommenderar er att läsa artikeln i Mat & Hälsa om rödbetsjuice mm för att få bättre kärl. Väldigt intressant. Karl E Arfors är bl a intervjuad ang att han föryngrat sina kärl med denna tillskottsmetod (som komplement till att äta LCHF) vilket mätts upp med arteriograf.

  Kärlens “rensas” inte utan blir mer elastiska. Nitratrika grönsaker som rödbetor och spenat omvandlas till kväveoxid vars bildande i kroppen är livsviktigt för funktioner som att fördela blodfödet och reglera blodtrycket genom tre viktiga effekter i blodkärlen: -vidgar kärlen när kroppen behöver mer blod, -förhindrar att kärlväggarna växer ihop och -förebygger “åderförkalkning”, att plack utvecklas på insidan av kärlväggen.

  “Man vet nu att minskad tillgänglighet av kväveoxid är en mycket viktig orsak till hjärtsjukdomar som åderförkalkning, högt blodtryck och blodproppar säger dr Olle Haglund (Spånga) i artikeln. Han har börjat använda arteriograf på sina patienter och för dem som har hög kärlstelhet och vidgningsförmåga rekommenderar han ett glas osötad rödbetsjuice morgon och kväll. Han har sett fantastiska resultat av detta säger han. “9 av 10 kan med små livsstilsförändringar föryngra sina kärl snabbt”.

  Om detta stämmer är det ju otroligt revolutionerande! Var finns studierna om detta, det borde ju vara relativt enkelt att testa!

  Det står också att “potensläkemedel som Viagra bygger just på att med hjälp av kväveoxid kan få blodkärlden att slappna av men vad många inte känner till är att man kan få samma effekt med rätt mat!” …Nobelpris har delats ut för upptäckten av kväveoxid så det kan inte vara ett alldeles obetydligt ämne…

 38. 38

  @ stenbj:
  Var gör man en sån där “Calcium score scan”? Kan man göra det i Stockholmstrakten?

 39. 39

  @ KickAnn:
  Mycket intressant om rödbetor!
  Här länk som förklarar varför mörk choklad är nyttigt.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22156352
  NOx ger effekten här också!
  “Bullet Chocolate ” could be a winner!

 40. 40

  @ us:
  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/snabb-datortomograf-hittade-fortrangningar-i-kranskarl/
  till artikel i Dagens medicin.
  Proceduren heter: “DatorTomografi av kranskärl”.
  Dom flesta större Svenska sjukus bör ha utrustningen. Maskinen synkas av hjärtat. Gradvis kan
  hela hjärtat avbildas trots att det rör sig under scannen, sedan sättas ihop i datorn.
  Se dock till att dom har standardprogram for att räkna ihop totalcalcium-score!
  Den enklaste proceduren finns idag i USA for 100 USD!

 41. 41

  @ stenbj:
  Tack för länken.
  Det vore ju väldigt intressant att använda en sådan ickeinvasiv metod för att följa upp hur aterosklerosen utvecklas då man äter enligt LCHF.

 42. 42

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 26 Tombola:
  Jag tycker att det räcker långt att säga att vi irriterar våra tarmar när vi äter en massa kolhydrater och fibrer, vilket orsakar gasbildning, buksmärtor, diarreer eller förstoppning. Besvären kallas IBS. Jag tycker inte att man behöver blanda in begreppet läckande tarm.

  Tydligen hade fenomenet redan ett namn – Leaky Gut Syndrome, LGS – det hade jag ingen aning om då det var många år sedan jag intresserade mig för den här kroppsdelen – hela nätet är numera full med info – det var det inte på “min tid”.

  Mycket är rätt beskrivet men en del tar ut svängarna lite för mycket och skyller allt från finnar till AIDS på LGS och naturligtvis finns det gott om skojare som vill sälja väl tveksamma kurer till obskyra slantar – men lika farliga som SLV är de ju trots allt inte,,,,

  Mercola litar jag på till drygt 97% – han håller sig på mattan och har nog rätt i det mesta han uttalar sig om,,,,

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2012/01/21/grains-causing-gut-leaks.aspx

 43. 43
  Karl E. Arfors säger

  NO nitric oxide är en viktig blodflödesregulator i de minsta blodkärlen/mikrocirkulationen. Enzymet NO syntase som finns i endotelcellerna – blodkärlens tapeter framställer NO.

  För höga sockervärden “förgiftar” NO syntase. Det är detta som drabbar diabetiker när dom får nedsatt perifer cirkulation och måste amputera t.ex. fötterna. Alltså en mycket allvarlig situation för patienten.

  Som mikrocirkulationsforskare tror jag att kärlkramp i många fall är minskad syntes av nitric oxide NO
  och ssk prediabetiker, som kan ha mycket höga sockervärden drabbas av detta. Att äta några choklad-praliner som Professor Göran beskrev i den här “tråden” kan räcka för att ge så kallad kärlkramp

  Nobelpriset i medicin 1998 Furchgott, Ignarro och Murad
  Endothelium-Derived Relaxing Factor: Discovery, Early Studies, and Identification as Nitric Oxide
  Robert F. Furchgott held his Nobel Lecture on 8 December 1998.

  Många läkare känner förstås inte till att blodflödesregleringen i mikrocirkulation beror på NO även om denna underlighet fick ett relativt snabbt Nobelpris 1998. Då hade EDRF (Endothelium-Derived Relaxing Factor) redan funnits i många år se Läkartidningen https://ltarkiv.lakartidningen.se/1998/temp/pda18549.pdf

  Jag mätte min kärlstelhet under flera år med LCHF se sista numret av Mat och Hälsa
  hälsar karl

 44. 44
  Karl E. Arfors säger

  KickAnn says i #37 en mycket bra sammanfattning av betydelse av NO i vår kropp.

  Komplettera med Läkartidningsartikeln jag gav i min kommentar i arla morgonstunden.
  som lite kuriosa kan nämnas att:
  Nobel behandlades för kärlkramp med Nitroglycerin, som ger en våg av NO i blodkärlen och vidgar dem.
  Så slöts den cirkeln år 1998

 45. 45

  @ Karl E. Arfors:
  I min yngre ungdom hade jag periodvis en ganska nära relation till dynamit, vi små knallhattar (jag var 8 år när jag bekantade mig med ämnet) varnades för att hantera dynamiten utan skyddshandskar – orsaken var som jag kommer ihåg att det på sikt kunde utveckla en överkänslighet med tillhörande “skenande och oroligt hjärta” hjärta – kommer jag ihåg rätt?

  Undrar oxå om du Karl har några förklaringar till varför HIT, högintensitetsträning (Tabata) fungerar så otroligt bra, det påstås ju oxå kunna förbättra insulinkänsligheten rejält?

 46. 46

  Angående blodcirkulation, blodtryck och igensatta kärl så har jag lite personliga spekulationer om hur man kan betrakta detta:

  Jag tror det är helt enkelt blodflödet som kroppen strävar efter att upprätthålla en viss nivå på. Man kan efterlikna detta med den kända Ohms lag: I=U/R, där I är blodflödet, U är blodtrycket och R är motståndet. Det betyder att om motståndet R ökar (förträngningar i kärlen pga plack och mindre elasticitet) så minskar blodflödet I. Då ökar kroppen blodtrycket U för att hålla flödet I konstant. Vad händer om man minskar på blodtrycket med mediciner? Eftersom kroppen knappast kan minska R så minskar blodflödet och kroppens strävan att hålla det konstant fallerar.

  Mycket intressant det som KickAnn skrev i detta sammanhang. Kort sagt, med nitratrika grönsaker kan man alltså minska på “R” om jag förstod rätt.

 47. 47

  6. Göran. Har du ersatt Trombyl med något annat?

 48. 48

  timraj Skrev:

  Angående blodcirkulation, blodtryck och igensatta kärl så har jag lite personliga spekulationer om hur man kan betrakta detta:

  Jag tror det är helt enkelt blodflödet som kroppen strävar efter att upprätthålla en viss nivå på. Man kan efterlikna detta med den kända Ohms lag: I=U/R, där I är blodflödet, U är blodtrycket och R är motståndet. Det betyder att om motståndet R ökar (förträngningar i kärlen pga plack och mindre elasticitet) så minskar blodflödet I. Då ökar kroppen blodtrycket U för att hålla flödet I konstant. Vad händer om man minskar på blodtrycket med mediciner? Eftersom kroppen knappast kan minska R så minskar blodflödet och kroppens strävan att hålla det konstant fallerar.

  Mycket intressant det som KickAnn skrev i detta sammanhang. Kort sagt, med nitratrika grönsaker kan man alltså minska på ”R” om jag förstod rätt.

  Är det inte så att det är just en minskning av R som blodtrycksmedicinerna på olika sätt och med varierande framgång försöker göra?

  https://www.kostdoktorn.se/blodtryck/blodtrycksmediciner/

 49. 49
  Professor Göran säger

  @ Dennis:

  Om jag har förstått det hela rätt så ger man acitylsalicylsyra (Trombyl, Magnecyl, Aspirin) för att göra blodet “tunnare” vad nu detta innebär. I alla fall ökar tydligen blödningsrisken och därmed risken för blåmärken och även stroke. Det var av denna anledning man nu slutar ge trombyl till hjärtpatienter för att behandlingen blir kontraproduktiv enligt vad jag läste nyligen på nätet. Hjärtläkaren jag träffade hävdade att så inte var fallet och snarare tvärtom och han borde ju veta detta åtminstone. Jag har inte forskat på detta ämne men att salicylsyra är väldigt potent inte minst genom att hindra cellföryngring är fullt klart.

  Och till din fråga så tar jag som jag nämnde tidigare vitlök istället och när jag diskuterade med specialisterna för tio år sedan så medgav de att vitlök har samma blodförtunnande effekt men skrev inte ut några recept på vitlökskapslar. Vitlök och alkohol är relativt naturliga ämnen och har varit kända sedan tusentals år som effektiva mediciner. Åt diabetiker skrev man förr ut alkohol som medicin men hur det var med förskrivning av vitlök vet jag inte men skulle faktiskt tro det. Vampyrer lär sky vitlök 🙂

  Jag tror också att omega 3 fetter har en liknande effekt om jag nu inte kommer ihåg fel.

  För övrig anser jag att de flesta mediciner som skrivs ut innebär ett okänsligt experimenterande med kroppens oerhört komplicerade och känsliga maskineri.

 50. 50

  @ Tombola:

  Hm, jo, dom flesta av dom verkar göra det ser jag. Men inte Betablockerare. Dom sänker tydligen trycket U genom att minska hjärtats puls och slagkraft. Men då sänks flödet I också. Jag ska inte spekulera så mycket om detta för jag har dåligt med kunskaper om hur blodtrycksmediciner fungerar. Men min poäng var mera att jag tycker jämförelsen med Ohms lag stämmer bra på blodsystemet.

 51. 51

  Åter dags att studera duschslangen,,,,

  Blodförtunning borde rimligen öka blödningsrisken, däremot borde nog den del av benämningen stroke som innebär blodpropp minska betydligt medan den andra komponenten hjärnblödning ur en enkel smeds betraktelser öka men “slangbrott” i hjärnan är ju numera enligt säkra källor antalsmässigt i minoritet även om min praktiska erfarenhet är att det verkar “porla” högst betänkligt i de översta extrimiteterna ibland,,,

  Förr skrev man ju till och med bensin som medicin, de första bilturerna sägs ha fått sitt drivmedel från apoteket – visserligen med vissa problem med kvantiterna kan man förmoda,,,,

  Själv har jag handlat en hel del eter på apoteket men i dessa förmyndartider är det nog omöjligt att få tag på, användes för att i rekordfart starta den Ford av förkrigsmodell som vi förr drog timmer med – ett lätt knyck på veven och den 8 liter stora motorn fick omedelbart liv,,,

  Men nu tillhör väl både bensin och eter produkter som snart inte behövs — i alla fall som medicin – allt var inte bra förr men mycket bra kunskap har glömts bort eller gömts – ingen tjänar pengar på vitlök,,,

  Undrar om inte våra “häxor” förr var dåtidens alternativmedicinare – redan då fungerade nog vitlöken och de andra örterna för bra för både kyrkans mörkermän och dåtidens avundsjuka fältskär?

  Vi har ju fortfarande häxorna men de bränns ju som bekant inte på bål numera utan förföljs på annat, delvis effektivare sätt, dagens fältskär opererar bort friska magar men kallar sig för kirurg. Och, som professor Göran påpekat flera gånger – medicinen är ju den nya religionen och nåde den som bryter mot vår tids katekes – SLV;s korkade kostråd,,,,

 52. 52
  Kattmoster säger

  49 Professor Göran Skrev:

  Jag tror också att omega 3 fetter har en liknande effekt om jag nu inte kommer ihåg fel.

  Det stämmer säkert. Maken fick höra hos tandläkaren att hans lättblödande tandkött kunde bero på Omega 3-tillskott.

 53. 53

  Hej Professor Göran
  Följer dina inlägg med stort intresse. Hade själv stor hjärtinfarkt för 11 år sen trots träning Och ” Hälsosam margarinätning” Ja jag tillhör alltså de lurade, de som redan på 60-talet blev bedragna av läkemedelsindustrin, socialstyrelsen, livsmedelsverket m fl om farligheten med kolesterol och ”nyttan av transfett-margariner”. Dårarna i dessa verk har alltså gått foot i 40 år i de Amerikanske multijättarnas koppel utan att ifrågasätta rimligheten av deras rekommendationer. Att vara en lydig ILSI instutition är mycket viktigare än att tänka själv. Detta budskap spred jag vidare till mina föräldrar som svalde det hela och dog i hjärtinfarkt. För c:a 3 år sen övertalade mina barn mig att lägga mitt öde hos en riktig hjärtspecialist (docent) i Malmö med egen klinik. En klinik som i sin marknadsföring klart PÅSTÅR att de ”löst hjärt & kärlsjukdomarnas gåta” Denna sympatiske hjärtspecialist höll på att bli min död i sin strävan att sänka mitt blodtryck och mina kolesterolvärden till orimligt låga värden. Biverkningarna blev så jobbiga så jag beslutade för 2,5 år sen att sluta hos ”Specialisten” övergå till en LCHF light kost kasta de flesta blodtrycks och kolesterol medicinerna. Detta har varit till nytta för mig och jag mår nu bra. Kolesterolvärdena normaliseras efter en tid.
  Min nyfikenhet finns emellertid kvar betr mina kolesterolvärden, blodsockervärden, tryck varför jag inhandlat egna mätare som jag använder ganska flitigt. Efter att ha läst Uffe R böcker om kolesterol mm har jag blivit varse att de kolesterol siffror vi blir matade med från våra vårdcentraler bör tagas med ett ”stort nypa salt”. Dessa siffror ligger till grund för de ofta hysteriska utbrott som somliga L(e)kare använder sig av när de skrämmer upp sina patienter med döden, skriver ut mediciner m m. Uffe Ravenskov skriver att 10 på varandra tagna prover ofta visar 10 olika värden. Går man till botten med vårdcentralernas mätningar visar det sig att tiden till analys av tagna prover av olika skäl ofta drar ut på tiden varför resultaten kanske inte blir tillförlitliga. Transporttid till labb, köbildning till analys, personalbrist, slarv mm.
  Sagt o gjort. Jag köpte en egen kolesterolmätare blodsockermätare och dessa använder jag ganske flitigt. Har ibland samkört mina siffror med vårdcentralens ”Professionella” dito.
  Och inte förvånande skiljer sig siffrorna m el mindre åt. Då uppstår frågan, är det fel på
  Vårdcentralens labb eller min egen mätare?. Men min egen mätare är gjord av en av världens största tillverkare så jag ser ingen anledning att ifrågasätta densamma.
  Professor Göran. Om du är intresserad kan du köpa en egen kolesterolmätare på nätet, det
  är ganska kul att se hur värdena med den Nya kosten sakta blir mer o mer ideala.
  Länken till den företaget är
  https://www.medistore.se/egenvard/kolesterol/cardiochek-kolesterolmatare-c-668-1.aspx

 54. 54
  Professor Göran säger

  @ SEB:

  Intressant berättelse för mig men en berättelse som alltid bara är en “löjlig och skrattretande anekdot” i det medicinska etablissemangets religiösa värld.

  Vi har en ketonmätare och en blodsockermätare och den senare använder vi flitigt. Nyligen var vi och besökte Bohusläns Museum och i kaféet har de ofta tradtiionella bohusländska rätter, däribland sk. äggostkaka och den innehåller bara mjölkprotein och ägg men inget socker och är med andra ord klart LCHF-godkänd. Problemet är att de serverar den med lite björnbärssylt och denna är förstås svår att motstå.

  När vi kom hem testade vi därför blodsocker och noterade (1 timme efter kalsandet) ett värde på 6.5 för min fru och 5.9 för mig själv. Värden över sex tänder alltid en varningsklocka för vi ligger i vanliga fall mellan 4.5 och 5.5.

  Ketonmätaren använder vi någon gång för stickorna kostar 20 kr styck men ketonstickor som man kissar på fungerar också bra och kostar bara någon krona. Vi noterar att vi hela tiden ligger i i normal till stark ketos och även nu efter vårt “syndande” så läget är fortfarande under kontroll i stort.

  Vad gäller kolesterol är jag helt inne på Uffe Ravnskovs linje. Den kolesterolhysteri som nu har rått i 50 år är för mig, och självklart för Uffe, den största skandalen någonsin inom medicinen. Det finns inget förnuft över huvud taget och själv bryr jag mig därför inte över huvud taget. Det finns bara ett kolesterol och det är “gott”! Det här med LDL är ju någonting man räknar ut via totalkolesterolet och triglyceriderna och mätningarna reflekterar ju egentligen bara att det är triglyceriferna som är “farliga” eller snarare associerar starkast till hjärtproblem. Orsakerna till höga triglycerider är hög kolhydratkonsumtion och efterosm kolhydrater fungerar som ett gift i kroppen så blir höga triglycerider, och därmed LDL, en markör för att kroppen är förgiftad av kolhydraterna. Redan i slutet av femtiotalet var dessa samband vetenskapligt klarlaga men detta hindrade ändå inte det medicinska etablissemanget att iinföra kolesterolet som “satan själv” bland doktriner i deras sjuka religion.

  Var ska detta sluta?

  Av självbevarelsedrift så gör varje normalt funtad människa nu uppror mot dessa absurditeter om man inte blivit för sjuk för att orka skaffa sig egen kunskap. Men vilken kollektiv samhällelig skam ligger inte här som en tickande bomb? Hur mycket prestige och medlöperi med läkemedelsbolagen är inte begravd här? I mina ögon är detta fullständigt horribelt!

  Och ju mer man försöker lägga locket på ju högre blir trycket i behållaren och ju större blir smällen när bomben till slut måste brisera. Det amerikanska samhället kanske går under i en gigantisk fetmakatastrof för att det helt enkelt inte kan fungera längre. Då får man ju säga att det faktiskt har “grävt sin egen grav”.

 55. 55

  Söndagskvällen verkar räddad men glöm inte bort seriestarten för en “En pilgrims död” som startar 21:00 för de av er som fortfarande har tid att se på TV!

  Artikeln om Olle Haglunds Nitrat-system startar på sidan 16,,,,

  https://www.svenskamedia.se/external/medicinskaccess/meddacc_nr3_2012.pdf

 56. 56
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Jag klickade på din länk och det bara slog mig att vi lever i en värld där det verkar vara väldigt tätt mellan gigantiskt stora väderkvarnar. Jag blir helt eneklt utmattad när jag ser presentationerna av alla “experter”. T.ex. “Kirurgi är bästa behandlingen av diabetes.”

  Gode Gud!

  Hjälp oss!

  Det kanske är dags för en ny Noaks ark!

  På dessa experter stämmer i mina ögon filosofen Bertrand Russells kommentar: “De flesta människor skulle hellre dö än tänka! Och de gör det!”

 57. 57
  Helena Hesselmark säger

  https://diabetesportalen.se/arkiv-foer-nyheter/gammelmormor-faar-typ-1-diabetes-bara-blodprov-ger-raett-diagnos/
  Det kan säkert vara bra att kontrollera sig ordentligt om man misstänker att man har fått diabetes. Även om man är anti-vård kan det ha stor betydelse i vissa fall. Läs länken ovan.
  Det var det ingen som trodde!!
  Helena Hesselmark
  diabetiker typ 0

 58. 58

  56 @ Professor Göran:

  Själv är jag mekanist och tror bara på hårda saker som går att slå på.

  Men jag kan tänka mig lite kemikalier oxå om det inte blir för långa formler, speciellt om det är samma saker som i dynamit – det känns manligt och bra och jag kommer absolut att äta betydligt mera rödbetor i framtiden tack vare det vi lärt oss idag – det är ju nästan som att ha ett par handgranater på tallriken.

  Men så är det nog, medicinarens arbetsredskap är receptblocket, kirurgen har sina knivar, psykologen hummar sig fram dagarna i ändan medan han lägger huvudet på sned – de vill alla göra det de kan,,,,

  På den tiden jag jobbade som mellanchef ute i industrin brukade vi ofta skoja om att vi hade ätit taggtråd till frukost – taggtråden förbjöds ju senare och jag passade då på att hoppa av ekorrhjulet för att byta ut karriären mot själva livet istället – det har jag aldrig ångrat även om det inneburit att jag inte längre får direktreklam från NK och moderaterna – men det går att leva utan det oxå,,,,

  Pengar är inte allt och bara den som är nöjd med vad han har är rik på riktigt, märkligt nog verkar det var de som har minst som oftast är mest nöjda – kanske för att de i brist på pengar upptäckt att det som är bäst i livet inte kostar något alls?

  Och lite ägg & bacon är inte heller så dyrt,,,

  För blev jag f-d när jag såg artiklar som att skära sönder folk – nu skrattar jag bara åt eländet, en tokstolle till men de där stolligheterna är övergående!

  Mycket ute i industrin är lika knepigt, men det är klart att den som tillverkar en bil som svänger åt fel håll blir inte så långvarig på marknaden – det tar längre tid att få facit för de långdragna mordförsök som kostråden utgör,,,,

  Men det har redan vänt – nu är det väl minst 15 år sedan som programledarna i finsk TV eldade upp Uffe Ravnskogs bok om kolesterolbluffen i direktsänd TV – idag är det väl ingen som ifrågasätter kolesterolet – några reliker finns det väl kvar men vi är ju inte tvingade att äta deras piller!

  Och ingen ifrågasätter Annika heller numera – i stort sett allt hon sagt och gjort har inträffat!

  Sten Sture Skaldeman som oxå var tidigt ute med LCHF lever gott såvitt jag känner till – hade experterna fått bestämma hans mat hade han troligen varit borta sedan många år.

  Kostdoktorn har 25 000 besökare dagligen och börjar nu nå ut internationellt – The Swedish Diet kan bli ett lika känt uttryck utomlands som “smorgosbord” och “ombudsman”,,,,

  Och för mindre än 12 timmar sedan lärde oss Karl E. Arfors hur vi ska kurera vårt igenkloggade ledningssystem med grönsaker – det går snabbt undan och den medicinen tänkte jag faktiskt åka och handla just nu, receptfritt, billigt, inga kända biverkningar och dessutom riktigt gott,,,,

  Och glad måste man vara, det går inte att köpa färdiga paradis – de måste vi bygga själva!

 59. 59
  Professor Göran säger

  @ Helena Hesselmark:

  Tack för intressant länk!

 60. 60
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Ett strålande inlägg måste jag säga!

  Själv åt jag nyss extra mycket spenat till mina revbensspjäll pga. Karl E. Arfors inlägg men toppade för säkerhets skull spenaten med en mycket stor l klick smör. Blodsocker värden på 4.8 och 4.6 en halvtimme efter middagen för min fru och mig själv säger ju också att läget är lungt igen.

 61. 61
  ragnhild säger

  #31 – #33 – andra:

  Vågar man att iNTE-medisinera när en har fått stent inopererad? Ja, jag läste om vitlök. Tråden här har jag inte läst … just touched. Sätter af tid en annan dag – gosh – vad ska man med läkare … här lär man sig tänka själv.

  Nå genstår väl bara hjärtsvikt, när det kommer till medisiner? Någon kommentarer till det?

  Seriøs är också denne fråga (tried before to get answer); Kan man tacka nej til stent? I vilka fall kan det vara ok?

  Kan man tacka nei till bypass (as prof. Göran did) – när vågar man tacka nei, när inte??? Går det att svara på dessa frågor? Om det inte går, så blir man ju något hjälpeslösa i möte med “medisinmännen”!! – trots denna tråd……

  Yvonnel: Tycker det DU skriver är god information. Så ska man inte ha det – om der finns naturliga sätt att gripa till.

 62. 62

  Bengt Ingerstam o.a.:
  Jag menar inte i första hand stentar o. dyl. i kommentar nr 2 utan en “vanlig” bypass operation. Det är ju tekniskt sett vardagsmat numera och rensar upp bland kranskärlen. (Att man leder blodflödet förbi de igenslammade kärlen kan kännas som att det blir rent… )

  Min poäng är också att vi som levt våra liv under 1900-talet med galet kostinnehåll ligger illa till när det gäller plack i kranskärlen – ja, även i andra blodbanor.

  *************

  Vad som framkommit i denna tråd hos Annika, på professor Görans initiativ, är väldigt hoppfullt, kan jag emellertid tycka: Rödbetsjuice och vitlök för att förhoppningsvis få stopp på placktillväxt och kanske också förminskning av dem. Det tål att fundera på!

  Med LCHF-kost blir det inga nya plack. Men det som vi ådragit oss sedan tidigare får vi dras med. Få se nu när rapporterna om rödbetsjuicens och vitlökens välsignelse börjar strömma in. Ni vet sådana där anekdoter som Göran nämner om.

  Göran:
  Jag delar till fullo Din totala och klara inställning till orsakerna till den pågående hälsoutvecklingen inkl. den ofattbara nonchalansen bland läkare, dietister och myndigheter till det som händer framför våra ögon. Bilden av framtiden i USA, som Du nämner om, förstärker mina otäcka funderingar kring en inbyggd domedag! (Här finns förstås fler faktorer med, ex. vis mikrovågsstrålningen). Asien med Kina och Japan är i full fart med att komma in samma ”kostsväng”. Dessa tankar är inget att bygga sitt liv på men i teorin är de intressanta
  .
  Januarihälsningar
  Rolf Aronsson

 63. 63

  Hej igen, professor Göran
  Jag anser att det är grov skandal och en stor pekpinne åt våra Lakare att de uppträder så in i norden korkat så de betraktar mänsklighetens leverproduktion av kolesterol så totalt fel så alla måste konsumera Pfizers m fl kolesterolsänkare som en livsnödvändig medicin för vår överlevnad. Att våra ”Verk” sedan har köpt detta skitsnack med hull o hår utan att själv på något sätt ifrågasätta den amerikanska medicin industrins alla skräddarsydda bedrägliga forskningsresultat gör mig bedrövad. Vad finns kvar av förtroende för våra verk? Svar Ingenting! Det hela har sina förgreningar i det Amerikanska ILSI som med sina stiftelser styr världens stora ekonomiska intressen. Här finns alla de stora med, ingen nämnd ingen glömd. Men tillbaka till läkarna, de sitter i en rävsax som gör att de även om de misstänker fel måste tillfredställa socialstyrelsen m fl för att inte äventyra sin läkarlicens. Den som inte läst boken om ”Forskningsfusket” av Ralph Sundberg rekommenderas denna strakt.

  Att mänskligheten skulle vara så totalt genetiskt felkonstruerad så att våra ”Levrar” skapar livsfarliga
  kolesterolvärden blir ju absurt. Visserligen har en stor förändring av vår livsföring skett sen vi klättrade ner från träden men det är ju dock c:a 6 miljoner år sen och en del har väl våra gener kunnat anpassa sig på denna tid. Men att våra kolesterolvärden antaget totalt livsfarliga nivåer är inte troligt. Som innan sagt 20 hundra talets största medicinska katastrof närmar sig med stormsteg, bäva månde läkemedelsindustrin som har aktieägarnas press på sig att uppehålla utdelningen på sina aktier mot att erkänna att deras preparat och forskningsfusk vilar på århundradets bedrägeri

  Beträffande Triglycerider. Klart att det är bättre att ha låga Triglycerider ( LCHF ) än att ha
  låga LDL värden speciellt då inte labben kan skilja på bra och dåligt LDL

 64. 64

  @ 60 Professor Göran:
  Ett blodsocker under 5 måste anses vara godkänt!

  Själv har jag provat på periodisk fasta och minst 75 % fett och cirka 5 – 7 % kolhydrater under senaste veckan, fusket under jul och nyår och lite till är borta och det är åter dags att ta fram håltången och göra ett nytt hål i bältet,,,,

  Jag tycker vi har lärt oss massor på bara ett par veckors tid – att bolla lite tankar hit och dit ger resultat och i all synnerhet då någon mycket välmeriterad och kunnig person griper in och sätter oss på rätt spår då och då. De får säkert ett och annat gott skratt åt våra modeller att försöka förklara sakernas tillstånd men säkerligen lär de sig ett och annat de oxå av våra, ibland lite märkliga diskussioner,,,,

  Tror vi får fortsätta att förkovra oss på D-vitaminer, Omega3, vitlök och andra receptfria mediciner. Vi skäller ofta på de officiella kostråden men hur många av oss äter fisk 2 – 3 gånger i veckan?

  Det gäller att göra som japanerna – de kopierar det bästa av varje konkurrent!

  Bifogar oxå en länk till min “forskningsanläggning” avseende blodtrycket så att inte folk tror att vi pratar teori helt utan förankring i verkligheten!

  https://www.facebook.com/photo.php?fbid=539621479390914&set=a.348421748510889.86309.100000292010703&type=1&theater

  Ha en trevlig måndag!

 65. 65

  Hej Allihop!
  Ber om ursäkt ifall jag går ifrån ämnet ett snäpp men jag hittade ingen annanstans att fråga.
  Jag har nyligen börjat med LCHF och trivs väldigt väl, men jag är fundersam över ifall LCHF är lämpat för mig som elitschackspelare. Man behöver alltså tillräckligt mycket energi för att spela aktivt superkoncentrerat ca 4-5 h/dag, 2-3 h/ förberedelse per dag under den turnering som normalt sett är 9 dagar i sträck.

  Räcker energin till? Borde jag få i mig kolhydrater innan eller försöka maximera mitt fettintag, och hur många timmar innan partiet? Tacksam för alla svar

 66. 66

  Tror nog inte att någon tar illa upp om man inte alltid håller sig till ämnet – i så fall är jag själv inte särskilt populär,,,,

  Schackspel tycker jag verkar ha mycket gemensamt med den här mannens specialite:

  https://www.kostdoktorn.se/sveriges-basta-minne-pa-lchf/

  Man fungerar mycket bättre på LCHF än på kolhydrater, lugn, stresstålig och betydligt högre mental och fysisk kapacitet – speciellt uthållighet men folk fungerar olika,,,,

  Här finns en guldgruva att ösa ur om du vill läsa på om LCHF, lättläst och pedagogiskt upplagt:

  https://www.chalmers.se/chem/SV/amnesomraden/kemisk-miljovetenskap/personal/goran-petersson

  och den här rapporten kanske är extra intressant då den sägs ge ett snabbt energitillskott – det är bara att prova sig fram – kanske är det mest för de som håller på med mera explosiva idrotter?

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/local_165814.pdf

 67. 67

  @ Marl:

  Några tips från en minnesmästare som äter LCHF

  https://www.kostdoktorn.se/intervju-svensk-mastare-i-minne-pa-lchf/

 68. 68
  Professor Göran säger

  @ Marl:

  Välkommen in i LCHF-världen!

  Sveriges mästare i minne Mattias Ribbing kör på strikt LCHF och har skrivet en intressant bok.

  https://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=advanced&author=Mattias%20Ribbing&fromproduct=true&gclid=CMCWyoW557QCFW12cAodGzsAaA

  Risken nu är förstås att även du blir sveriges mästare i schack 🙂

 69. 69

  Hög klass på denna tråd. Vi som läser Annikas blogg inser ju kostens avgörande betydelse för hälsan men det är verkligen fint att få kompletterande och fördjupade kunskaper i hur det egentligen fungerar. Tack professor Göran och ni andra deltagare för den intressanta helgläsning det blev!

 70. 70

  Har som vanligt läst med stort intresse det du skriver. Idag undrar jag blott, varför tackade du nej till en bypass-operation?

 71. 71
  Ann Kristin säger

  @Göran: jag fick Trombyl för min blodpropp, men hade ätit krillolja (omega3) sedan ett bra tag, för att ev avhjälpa min artros. Detta sa läkaren inget om, frågade inte heller, men jag kom på det hemma, att det ju är blodförtunnade och kanske inte bra att blanda med Trombyl. Mycket riktigt, det sa så på förpackningen. Men jag har fått stränga order att äta Trombyl istf något “naturmedel”, och jag har redan sagt nej till statiner, så jag är inte kaxig nog. Dessutom blev jag sjuk igen och endera var det karusellsjuka (dramatisk yrsel och svåra kräkningar) eller ev en stroke i hjärnstammen. Svårt att vara patient. Nu väntar jag på besked av magnetkamerakollen.

 72. 72

  TACK
  alla för denna lärorika blogg – lär mig massor hela tiden och dessutom mycket underhållande ibland. Skrattade så jag fick “härlig inre massage” av Tombolas beskrivning av att rensa avloppet på en båt och hans jämförelse av rödbetor som handgranater på tallriken…

 73. 73
  Professor Göran säger

  @ Kikki Sandström Inspiratör & Coach:

  Enkelt!

  HJärtspecialisterna kunde inte tydligt visa att det var några egentliga större fördelar med bypassoperationen och att denna också inom tio år troligen måste göra om och nu har det gått 14 år utan någon operation överhuvud taget. Även om bypassoperationer idag uförs på löpande band så är den knappast att “leka med” – det är bara att kritiskt Googla runt ett tag och fakta hamnar på skärmen . Jag insåg också 1999 att om man tog bort den huvudsakliga orsaken till hjärtproblemen, dvs. godiset och transfetterna, så var det värt att “vägra”.

  När jag nu igen börjat fundera på om det kanske skulle var dags för en bypass så vill jag först skaffa mig en klar bild av sakernas tillstånd genom att få ordentliga undersökningar utförda och genom att själv läsa på. Av det lilla jag hittills hunnit med på nätet så verkar eventuella förbättringar av “flåset” vara högst måttliga och även diskutabla. Hjärtläkaren som jag träffade i fredags medgav att det inte fanns några “garantier”. Och skulle det finna tydliga förtjänster så borde ju detta poppa upp direkt.

  Det ska mycket logiska fakta till för att jag ska lägga míg på operationsbordet eller ta några hjärtmediciner. Jag är dock inte emot medicinering om det finns någon logik i det hela som med antibiotika t.ex. Det finns dessutom ingen lag som kan tvinga någon att genomgå en föreslagen hjärtoperation och inte heller är tvångsmedicinering tillåten i sådana fall. Man kan till och med, som min hustru gjorde för trettio år sedan, ta sitt “pick och pack” och lämna sjukhuset av självbevarelsedrift innan kirurgerna hinner sätta kniven i en och utan rättsliga påföljder.

  Men kanske måste man vara en kritisk forskare eller vetenskapsman för att skaffa sig egen kunskap och våga vägra om man nu inte går på intuition och vägrar som min hustru gjorde.

  PS.

  Jag var alldeles nyss ute på en långpromenad och till min stora förvåning så kände jag inte av någon kärlkramp över huvud taget inte ens i den brantaste uppförsbacken. Det var nu för första gången på länge som det var själva andningsflåset som satte gränsen – inte hjärtat. Kan detta bero på att jag ökat dosen av spenat i kosten? För närvarande känns därför en bypass väldigt långt borta.

  På promenaden träffade jag på en granne som också kämpar med sitt hjärta. Han har drabbats av bådet ett och annat och är bypassad och har stentar och äter lydigt sina statiner men efter allvarliga muskelkramper har de nu sänkt dosen och så har han förstås sex ytterligare mediciner och bl. a. med blodtrycksmediciner sänkt trycket så myckat att syretillförseln till musklerna i benen blir lidande så att han nu får mjölksyra vid sina promenader men han “kämpar ändå på” beundransvärt.

 74. 74

  Professor Göran Skrev:

  Jag var alldeles nyss ute på en långpromenad och till min stora förvåning så kände jag inte av någon kärlkramp över huvud taget inte ens i den brantaste uppförsbacken.

  Min f d kärlkrampshistoria finns HÄR – och jag kan nu bara hoppas på att Du också helt och hållet kan “äta bort” Din kärlkramp.

 75. 75
  Berittis säger

  #71 Ann Kristin,
  Jag äter både Trombyl och Krillolja och har funderat på hur lämpligt det är att kombinera dem.
  På förpackningen står ingenting om detta och inte heller på bipacksedeln. Jag äter Life Krillolja. Vad andvände du för märke?
  Jag hoppas att det inte var en stroke du hade och att du mår bättre nu.

 76. 76

  Har Ni inget annat att gôra än att sitta vid tangentbordet? Måste varit busväder i Sverige den här helgen! Vilken Maratontråd, full av kunnande och humor! Har fullt upp att kopiera över till Word och skriva ut, för jag njuter helst den här bloggen sittande på hela ryggen på kvällen innan TV-nyheterna. Tack, kanske jag kommer att bidra i morgon. God Kväll

 77. 77
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Roligt att du uppskattar tråden.

  Att det blivit en mastodonttråd beror nog på att många av oss som “hänger här på LCHF-bloggarna” upplevt den dramatiska skillnaden mellan de råd som den, i mina ögon, “religiösa” sjukvården ständigt ger oss och de dramatiska häsloförbättringar de flesta av oss upplevt när vi gör precis tvärtom och tar tag i själva orsaken till att vi blivit sjuka.

  Själva har vi ingen TV sedan tio år (och har aldrig saknat den) och detta har ju förstås gett mig och min hustru ett par extra timmar varje dag till eget kreativt tänkande istället för att vi utsätter oss för industriellt processade mentala koncept som nog inte är så mycket bättre än den processade industrimaten. Det vi behöver hittar vi via datorerna och internet. Då har vi hyfsad koll på läget.

 78. 78

  Bevisligen fungerar naturläkemedlen, som t ex Johannesört vid lindriga depressioner och skall därför inte tas tillsammans med t ex SSRI -piller.

  Nu tycker jag det borde vara tvärtom, man borde inte ta SSRI – piller om man äter Johannesört,,,,,

  Diskuterade med en tysk läkare verksam i Sverige – han hävdade att man använde t ex Johannesört inom “skolmedicinen” i Tyskland och till och med homeopati på remiss vilket ju troligen är helt otänkbart i Sverige.

  Och varför inte, både homeopati, healing och mycket annat fungerar utmärkt för många, rent vetenskapligt är det båg men fungerar på många antagligen på grund av placeboeffekten – vår tyske läkare tyckte det var ok – huvudsakligen var att folk blev friska,,,,

  Han var oxå uppvuxen i dåvarande östtyskland, det året han gick ur gymnasiet föll Berlinmuren – “allt jag lärt mig och alla värderingarna ändrades på några timmar” sa han.

  Däremot så upplevde han mycket “öststatskänsla” i Sverige, ingen av hans svenska läkarkollegor ville diskutera nya sätt att se på saker, alternativa behandlingar o s v utan allt skulle utföras enligt regelboken och fick absolut inte ifrågasättas – känns bekant eller hur?

  Och visst har vi lite “angivare” av östmodell här i Sverige oxå – speciellt verkar de trivas bra bland dietisterna vilken för mig framstår som den mest hjärntvättade yrkesgrupp vi har, men det börjar ändra sig, jag känner till dietister som inte alls har något emot LCHF – men överlag, deras grundutbilning är skandallöst dålig och borde absolut inte ha högskolestatus i nuläget,,,,

  Blodtrycksmediciner verkar vara samma humbug som statiner, de skrivs ut på lösa boliner utan att naturliga åtgärder provas först, LCHF och motion.

  Allt jag läst tyder på att vikten är nummer ett och den åtgärdas genom att äta LCHF. Tydligen är det så att glukosproduktionen i levern ökas på vid övervikt – den kan vara upp till 3 ggr så stor för en sockersjuk – en viktminskning verkar minska denna överproduktion,,,,

  Överviktiga får tydligen större hjärtan oxå – i likhet med idrottsmän. Detta ger större volymer och därmed högre tryck – det påstås att hjärtats storlek minskas vid viktminskning – trycket minskar,,,,

  Överviktiga får oxå en högre blodvolym vilket höjer trycket – minskad vikt – mindre volym – mindre tryck,,,,

  Men det finns ju oxå smala, vältränade personer med högt blodtryck – dessa kan ju inte åtgärda med viktnedgång och troligen inte med mer motion heller,,,,

  De kostråd som jag hittat är nitritrika grönsaker (se Mat & Hälsa, nummer 1, 2013) i avsikt för att vidga kärlen samt mat med Magnesium vilket gör kärlen mjuka,,,,

  Mellan tummen och pekfingret – viktminskning verkar vara mycket effektivt medan kosten enligt de uppgifter jag hittat verkar vara minst lika effektiva som våra blodtrycksmediciner – det är bara att välja,,,,

 79. 79

  Eva Li Skrev:

  TACK
  alla för denna lärorika blogg – lär mig massor hela tiden och dessutom mycket underhållande ibland. Skrattade så jag fick ”härlig inre massage” av Tombolas beskrivning av att rensa avloppet på en båt och hans jämförelse av rödbetor som handgranater på tallriken…

  Glad i hågen satte jag i mig en hel burk skivade rödbetor som huvudrätt i gårdagens middag men blev lite ångerfull då de innehåller enorma mängder kolhydrater – så det blir mindre handgranater på tallriken framöver till förmån för “gun powder” – det vill säga spenat,,,,

  Jag brukar värma upp ett fruset paket spenat, lägga i ett par sedan tidigare kokta ägg, en duktig klick smör och massor med svartpeppar till frukost, lunch eller middag beroende på vilken tid på dygnet det är, snabbt, gott och tydligen betydligt nyttigare än vad jag vetat om tidigare,,,,

 80. 80
  Professor Göran säger

  @ Tombola:

  Jag kunde tidigare inte låta bli att läsa på spenatpaketets innehållsförteckning men om jag nu kommer ihåg rätt så innehåller spenaten bara någon procent kolhydrater per hundra gram.

  1 kg (som ju är en hel del) ger då ungefär 10 gram kolhydrater och det verkar ju vara acceptabelt för en LCHFare. Själv ligger mitt nuvarande “spenatfrosseri” på kanske 200 gram. Ketosen verkar därför vara säkrad.

 81. 81

  Professor Göran Skrev:

  @ Tombola:

  Jag kunde tidigare inte låta bli att läsa på spenatpaketets innehållsförteckning men om jag nu kommer ihåg rätt så innehåller spenaten bara någon procent kolhydrater per hundra gram.

  1 kg (som ju är en hel del) ger då ungefär 10 gram kolhydrater och det verkar ju vara acceptabelt för en LCHFare. Själv ligger mitt nuvarande ”spenatfrosseri” på kanske 200 gram. Ketosen verkar därför vara säkrad.

  Jag brukade ta ett helt paket stuvad spenat – det innehåller 4g/100 gram vilket ger 15 gram enbart från spenaten och med ägg och smör blev det inte helt lyckad fördelning kan jag konstatera med hjälp av matdagboken.se,,,,,

  Börjar i möra med halva paketet, 2 ägg och 75 gram smör istället vilket ger en bättre fördelning – borde ge energi och helt omöjligt att överäta,,,,

  Ketos borde väl starta runt 100 gram kolhydrater – högre intag kan tas om man motionerar – är det rätt tänkt?

  Ps
  Har nog lite gammal dynamit liggande i ett uthus – kanske är det värt att prova att blanda in lite i maten? 🙂
  Ds

 82. 82

  Tombola Skrev:

  Ketos borde väl starta runt 100 gram kolhydrater – högre intag kan tas om man motionerar – är det rätt tänkt?

  Hm, det verkar som om du missat förra årets diskussioner om ketos och ketoner. Det tycks visserligen vara lite individuellt men 100 gram………… Hamnar du i ketos på det så är du bara att gratulera!

 83. 83

  @ LenaK:
  Helt riktigt – jag har sysslat med annat under ett par års tid så jag har nog missat en hel del,,,,

  Hjärnan påstås ju förbruka runt 120 g kolisar – om man äter mindre än så borde ju levern rimligen börja tillverka ketoner – det var så jag resonerade – inte att det skulle vara optimal ketos,,,

  Ska se om jag hittar förra årets diskussioner!

 84. 84

  @ LenaK:
  Helt ute och “cyklar” är jag nog inte med min gissning,,,,

  Hämtat från:
  https://www.halso.info/71.html

  “Vad är en ketogen diet?

  En ketogen diet är en diet som innehåller mindre än 100 gram kolhydrater per dag. När man kraftigt begränsar sitt kolhydratintag tvingas kroppen öka utnyttjandet av andra energikällor (fett och protein).”

 85. 85

  Och “riktig” ketos kräver mindre kolisar,,,,,

  “Hur mycket kolhydrater?

  Rent teoretiskt räcker det med att hålla sig under hundra gram kolhydrater per dag för att hamna i ketosis. Denna form av ketosis är dock så mild att den bara märks om noggranna prover.

  För att hamna i den form av ketosis som man i allmänhet talar om i dietsammanhang måste man hålla sig kring 20-30 gram kolhydrater per dag.”

  ————————-

  Själv har jag legat på mindre än 10 gram/dygn under en vecka – gick lättare än jag trodde att komma så lågt då jag äntligen hittade till minmatdagbok.se och “provkörde” maten där innan den lagades,,,,

 86. 86

  Tombola Skrev:

  Hjärnan påstås ju förbruka runt 120 g kolisar – om man äter mindre än så borde ju levern rimligen börja tillverka ketoner – det var så jag resonerade – inte att det skulle vara optimal ketos,,,

  OK, jag förstår! Själv är jag glad om det syns spår av ketoner när jag äter ca 20 g kolisar per dag.

  Tyvärr, i vart fall för många av oss som vill gå ner ytterligare några kilon, så tillverkar levern mer än bara ketoner. https://www.youtube.com/watch?v=r2YXwgxZk48 Pedagogiskt och småroligt!
  Äntligen kan jag uttala och komma ihåg det där besvärliga ordet Gluconeogenesis.

  Det känns som om vi kommit väldigt långt från den ursprungliga trådrubriken. En otroligt givande tråd dessutom! Kanske kan Annika skapa en ny tråd som behandlar Gluconeogenesis, som tydligen bl a kan hindra viktnedgång och, misstänker jag av egen erfarenhet, även bidra till att de första månadernas euforiska känslor med LCHF-kost till viss del avtar. Det senare bara spekulationer förstås.

 87. 87

  86 @ LenaK:

  Sånt här ska egentligen diskuteras i ett forum och inte i en blogg men nu är vi där vi är,,,,,

  Lever ska nog egentligen producera ketoner “on demand” – det vill säga när vi äter under cirka 100 – 120 gram kolisar.

  Men, diabetiker T2 anses ha 3 ggr så hög produktion i leverna, det är väl leverns insulinkänslighet som är trasig och den fortsätter att producera ketoner trots att den borde sluta?

  Övervikt anses ju orsaka att leverns insulinkänslighet minskas så det bästa är att gå ned i vikt vilket inte låter sig göras så länge som systemet är i jämvikt. – det blir lite moment 22 över det hela,,,,

  I din situation, som jag väl känner igen, kan en rejäl dos motion troligen bryta barriären, jag har provat detta med framgång och lyckats förflytta vikten nedåt till nästa platå varefter man får upprepa det hela – upplever det som om det går lättare för varje platå – kanske för att levern återför sin insulinkänslighet allteftersom vikten minskar?

  Alternativt kan man ta Metformin för att bryta stilleståndet – används i USA för viktminskning – vet inte om det förekommer här?

  Såvitt jag förstått så fungerar Metforminet så att det kapar bort en del av leverns överproduktion men Metforminet påverkar även upptaget i tarmen – äter man en ketogen diet borde ju upptaget i tarmen inte ha så stor betydelse – det borde krävas kolhydrater för att denna funktion hos Metforminet skall utnyttjas,,,,

  Finns nog anledning att lära sig mera om glukoneogenes om man vill förstå hur metabola syndromet fungerar – jag tror inte många gör det, inte ens alla läkare verkar ha riktig koll på det där,,,,

 88. 88

  @ Tombola:

  “En rejäl dos motion”? Kan det räcka med FYRA minuter i veckan under en månad? 😀 Enligt programmet Myten om träning förbättrades just denne försökspersons insulinkänslighet med 23 % på en månads HIT.

  Metformin?? Tack, men då behåller jag hellre mina “några” kilos övervikt. I min värld är “några” allt mellan tre och sju.

 89. 89

  88 @ LenaK:

  HIT fungerar otroligt bra för att snabbt förbättra konditionen, om det funkar lika bra för ökad insulinkänslighet är det en fantastisk metod!

  Mellan 3 – 7 kg över är väl egentligen ingen övervikt att tala om – jag tycker Zorn´s dalkullor ser trevliga ut, hellre lite över än under bör väl vara idealet för en kvinna,,,,

  De som tar Metformin mot övervikt i USA ligger nog på 150 kg och över och där platsar ju inte du,,,,

 90. 90

  @ Tombola:
  När det gäller alternativmedicin är företrädare för den svenska sjukvården rabiata. Franska läkare har tillgång till hela arsenalen och skriver ut det som situationen tillåter. T ex får man var försiktig med potenta läkemedel vid vård av havande kvinnor. Där passar homeopatin bra, funkar det så funkar det, farligt är det knappast.

  Ett problemet med naturmedicin är doseringen. Allt naturen framställer varierar med avseende på halt och kvalite beroende av förutsättningarna vid framställningen, jämför mängden omega3 hos viltfångad lax kontra odlad! Ett annat problem är gechäftet. Det finns många lycksökare bland de som säljer sk naturpreparat och kosttillskott. Eftersom de inte betraktas som läkemedel är kontrollen dålig och man får lita på leverantörens och producentens goda omdöme och moral.

  Akupunktur används och fungerar i många sammanhang, utan att man på vetenskapligt vis lyckats förklara hur. Dock har forskare lyckats visa vid något försök att närmare 95% var placebo.

  Andra forskare visade att lögndetektor, som var en stor produkt från ett israeliskt laboratorium var rena bluffen, och fick en stämning för förtal på halsen. Vi får vara försiktiga med våra omdömen om amerikansk ledande forskning så vi inte blir inburade!

 91. 91

  När det gäller Metformin till överviktiga så tror jag fullt på detta – övervikt = sockersjuka i de flesta fall men det behöver inte betyda livslång behandling vare sig för överviktiga eller sockersjuka – det handlar om att vända spiralen nedåt istället.

  Många i USA anser att 80 – 90% av alla sockersjuka kan slippa piller men då gäller LCHF och motion,,,,

  Finns många skojare både inom skolmedicinen som bland alternativarna – tror de inom skolmedicinen är farligast!

 92. 92

  @ Tombola:
  Vikten är viktig, men mest som indikator på ett problem. I det metabola syndromet ingår bukfetma >102 cm för män o >88 cm för kvinnor, högt blodtryck över 130/85, fasteblodsocker >6.1 mmol/l triglycerider >1.7mmol/l HDL kolesterol <1.0 för män o <1.3 för kvinnor. Allt detta är mätbara symptom på grundorsaken, nämligen insulinresistens, som man skaffat sig med hjälp av flitigt intagande av kolhydrater med högt GI. Enda lilla undantaget är bukfettet, som bildas med stöd av insulinresistensen och som därefter självt bidrar till insulinresistens, dvs positiv återkoppling, om man tänker förstärkarteknik.

  Den här samlingen mätbara faktorer försöker skolmedicinen kämpa ner till normala nivåer, men det är i grunden symptombekämpning. Som Du nämnde, finns det magra vältränade personer med högt tryck. Det finns magra personer med insulinresistens, det finns personer med högt BMI, som i övrigt är helt friska.

  En följd av insulinresistens, som gynekologer träffar på är PSOS. Där samverkar höga insulinnivåer med könshormonerna och får äggstockarna att sluta att fungera. Ingen ägglossning, oregelbunden mens och barnlöshet blir följden. Även unga trådsmala flickor kan drabbas. Lite metformin och annan stimulans och ett barn kommer som på posten. Visst, Metforminet får man sluta med under graviditeten!

  Om allt Du läst tyder på för hög vikt, så får Du backa ett steg till och fråga Dig varför då. Vi hamnar på insulinet och kroppens reaktion på särskilt de högoktaning kolhydraterna, och boten blir då att så långt det bara går utesluta de substanser vi inte tål! Där har vi LCHF!

  Hur kan då högoktaniga kolhydrater ge hjärtinfarkt och hjärninfarkt? Jo, bl a med stöd av insulinresistens ger de höga nivåer av triglycerider och LDL kolesterol med små täta partiklar, som penetrerar kärlväggarna. Denna LDL-kolesterolklass är en av totalt sju identifierade, och den som bidrar till plackbildning och inflammerade kärl. Den går tyvärr inte att mäta med konventionell labteknik ännu.

 93. 93

  @ Dacke:
  Självklart är det fel kost som orsakat viktuppgången – jag försöker bara undersöka vilka “mekanismer” som ligger bakom och dess inverkan storleksmässigt – det är bara av eget intresse – att bli symptomfri på rätt sätt vet vi ju att det räcker med de 4 bokstäverna – där skolmedicinen trycker ned symptomen med kemikalier och ännu mera insulin äter vi oss friska,,,

  Vad jag “roar” mig med just nu är att hitta lite siffror av typen 1 dos Metformin kan ersättas av 30 minuters promenad, 10 kg viktminskning ger 5 – 15 mmHg sänkning av blodtrycket o s v,,,

  Det handlar inte om att få exakta siffror utan värden som kan rangordna olika parametrars betydelse. Märkligt nog verkar ingen ha gjort en liknande sammanställning tidigare – det borde ju ha gjorts långt tidigare?

  Det börjar oxå att bli dags att göra lite justeringar vad gäller betydelsen på vad LCHF står för

  Low Carb Healthy Fat, skulle inte förvåna mig om Ann Fernholm oxå kommer att börja använda denna beteckning – det är ju en helt logisk utveckling, att vi börjar höja blicken över fatet med bacon och tar nästa steg mot en ännu bättre hälsa!

  Mera info finns här och är som vanligt mycket lättläst även för en glad amatör:

  https://publications.lib.chalmers.se/records/fulltext/170320/local_170320.pdf

  Infarkter har jag ännu inte börjat med än – det ska jag ta om 1 – 2 månader när jag är klar med sockersjukans ingredienser 🙂

 94. 94

  @ Tombola:
  Rödbetor och de flesta övriga rotfrukter går utmärkt att äta som råkost. Riv dom fint på rivjärnets strimlande sida. Ät den med en fet vinegrettsås (olivolja och balsamvinäger) krydda med färsk timjan. Varför, jo rödbetor måste man koka på nästan en timma, vilket ger lång tid för stärkelsekedjorna att brytas upp i socker – jämför bakad potatis. Som råkost blir det mera tuggmotstånd, mycket långsammare upptag av kolhydrater och all rödbetsjuice är kvar. Berätta för mig vad Du tyckte!

  Appropå dynamit och kväveoxider, Du har kanske en tub lustgas i något hörn? Kanske den också är kärlvidgande, finns det någon narkosläkare på tråden?

 95. 95

  Jag har funderat på att skaffa en tub lustgas att montera på en av mina gamla BMW boxrar, en trött bumse som framlever sitt pensionärsliv som cafe-racer, ser ut att vara kapabel för minst 270 km/h men toppar bara 180 om trycket i däcken är minst 4 bar,,,,

  Lustgas kan nog ge ett tillskott på i varje fall 30% – ett billigt sätt att uppgradera maskinen på samtidigt som det bättrar på imagen som futuristisk eremit.

  Kanske skulle det fungera med en ledning till både motor och förare men vad säger Farbror Blå om lustgas i samband med framförande av motorfordon?

 96. 96

  @ Tombola:
  Nja, om tillförda kolhydrater sjunker under hjärnans behov kommer levern att i första hand producera glukos. Dock är det så att hjärnan kan klara sig på ca 20% glukos och 80% ketoner för sin totala energiförsörjning. Ketonproduktionen ökar successivt och glukosproduktionen avtar samtidigt, men upphör aldrig, för hjärnan och benmärgen behöver ett minimum av glukos.

 97. 97

  Dacke Skrev:

  @ Tombola:
  Nja, om tillförda kolhydrater sjunker under hjärnans behov kommer levern att i första hand producera glukos. Dock är det så att hjärnan kan klara sig på ca 20% glukos och 80% ketoner för sin totala energiförsörjning. Ketonproduktionen ökar successivt och glukosproduktionen avtar samtidigt, men upphör aldrig, för hjärnan och benmärgen behöver ett minimum av glukos.

  Men det verkar som om levern producerar för mycket glykos och ketoner vid T2?

 98. 98
  Helena Hesselmark säger

  #0
  Apropå kaxighet.
  I villka andra yrken tycker du att man skall behöva förvänta sig att bemötas av kaxiga männiksor av olika slag?
  Helena Hesselmark

 99. 99

  Det skulle vara mycket spännande om någon mecenat vågade satsa pengar på att utvärdera ett välmanifesterat LCHF-koncept. Man har satsat oerhörda summor på att understödja den gamla hypotesen om farligheten med fett, utan särskilt mycket framgång. Det närmaste man kom var att om man drar ner på både kolhydrater och fett, så fick man en viss viktminskning, men redde aldrig ut om det var den minskade mängden fett eller den samtidiga minskningen kolhydrater, som var utslagsgivande. Man vågar inte titta på det problemet. Hjärt-lungfonden var uttalat rädda för att tappa i anseende.

  Fast det är mycket samhällsresurser på spel: Att behandla symptomen på metabolt syndrom är livslång verksamhet, om man går via piller. En stor del av vår framtida sjukvårdsbudget skulle försvinna om man gick över till kostbehandling i stället. Kanske måste en del omställningsbidrag betalas ut till våra potatisbönder och andra kolhydratproducenter, men det skulle bli ett rejält plus i statskassan ändå, är jag övertygad om.

 100. 100

  @ Tombola:
  Ja, och det beror på att kroppens celler inte reagerar korrekt på insulinet (insulinresistens). För att cellerna ska få tillräckligt med näring trots resistensen, måste glukosnivån hållas hög. När levern får brist på glukogen tar ketonproduktionen över, men tills dess gasar levern med glukos.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.