När kylig prestige hindrar utveckling

Ann Fernholm har skrivit en krönika i Vetenskapsrådets tidning Curie.

Det är fantastiskt att hon har fått komma till tals där i ”Etablissemangets högborg ”(?)

 

Comments

 1. 1

  Hon har disputerat och har mycket makt då hon på många olika sätt medverkar i massmedia – vetenskapsrådet har inte mycket att välja på i det läget,,,,

  Men framför allt är hon duktig – det ska bli riktigt intressant att få se vad hon hittar på under de närmaste åren, någon (tror det var en kvinnlig läkare från landets norra delar) slog med sin envishet hål i etablissemangets mur så att vi alla kunde se att de med sina fina titlar och tvärsäkra uttalanden om sakernas tillstånd ofta hade byxorna neddragna till fotknölarna och inte hade en aning om vad de egentligen pratade om.

  En man som med hjälp av bacon hade halverat sin vikt skaldade till och med om att det som skett var en modern variant av kejsarens nya kläder – de hade inga byxor alls på sig! Och visst hade han rätt, en efter en kom de fina herrarna och en och annan dam fram och visade upp sina nakna rumpor,,,

  Strax innan dammet från den rivna muren lagt sig tågade näste LCHF-evangelist in, som ganska ny läkare var han nog inte medveten om hur stor hans armé skulle komma att bli i rekordfart. Som gammal pokerspelare tog han dock risken, säkert för att han hade bra uppbackning av den stridbara läkaren från norr,,,,

  Ingen vettig människa i ”etablissemanget” är så korkad att hen ifrågasätter vad som sker utan att ha bra på fötterna – det har de inte och nästan alla vet om detta – därför kommer vi att få se långt mera artiklar i samma anda som den har fått publicerad – det är nu inte längre frågan om det kommer flera utan vilka medier som är smarta nog att hänga på den nya kunskapen,,,,

 2. 2

  Fernholm: ”…lågkolhydratdieter, den form av diet som kvinnan åt, aldrig har utvärderats i studier av hög vetenskaplig kvalitet. Rapporten var ett resultat av en genomgång av den bästa forskningen på området.”

  Jag förtśtår inte varför det skulle behövas ”forskning” för återgång till vad som finns empiriskt belagt i flera generationer fram till c:a 1970. T.ex. Wilhelm Epsten 1886:

  ”Han tillråder en inskränkning af kolhydraten, sålunda inskränkes brödmängden för dagen till 80 högst 100 gram; potatis, socker och sötsaker af alla slag förbjudas helt och hållet… och långt ifrån att uppmana personen akta sig för fett, tillråder han feta köttsorter såsom fet svin- och fårstek, fet skinka o.s.v. samt, om intet annat fett finnes, tillråder han att sätta benmärg till soppan; feta såser samt grönsaker anrättade med smör rekommenderas äfven.” (Saxat från ”Hemläkaren, populär ordbok i sjukvård och helsolära enligt nutidens medicinska åsigter”)

  Men Fenholms kunnnighet och omutlighet är förfärligt uppfriskande att läsa.

 3. 3

  Såååå bra skrivet av Ann!
  Det är sådant här jag skriver ut och sticker i handen på lämpliga ”patienter”, gärna tillsammans med Matrevolutionen i pocketformat. Minst två diabetiker har fallit för frestelsen att gå över till lågkolhydratkost. Väl investerade kronor, tycker jag.

 4. 4

  Låt mig påminna om Dahlqvists citering av Ursula Morin för fem år sedan:

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=p_jag_tar_upp_ett

 5. 5

  @ Thomas Tombola Jansson:

  På tal om bra skrivet……… 😉

 6. 6

  LenaK Skrev:

  @ Thomas Tombola Jansson:

  På tal om bra skrivet………

  Ibland måste man bli av med lite överskottsenergi,,,,

  Ehuru, det kan vara roligt att skriva lite då och då – just nu håller jag på att skriva en liten recension gällande en nyutkommen bok av en känd bantarprofoss som har hallonbåtar som specialmeny för de som garanterat vill behålla eller öka sin vikt med hjälp av kaloriräkning och en ständig tillvaro i gym och motionsspår.

  Vi får se om Annika törs ta in mitt verbala fyrverkeri, endera tycker hon om den eller så stänger hon av mig från sin blogg på livstid,,,,,

  Dock får jag mycket motion av att läsa hens bok, jag börjar bli övertygad om att man faktiskt kan skratta sig till ett sexpack på magmusklerna – vem har sagt att bantning är tråkigt eller är det bara jag som är lättroad?

  Eller så blir det en egen bok ”Skratta dig i toppform på 30 år” för det börjar ju bli hög tid att förbereda sig för beachen år 2043 redan nu om man ska ha samma tidsperspektiv som författaren av den färglada bok jag just nu har framför mig!

  Ajaj, nu ska jag försöka resa mig och gå ut till verkstan och montera snökedjorna på min gamla traktor, jag börjar redan få träningsverk i magen – undrar om det hjälper med lite extra magnesium så att jag orkar stå upprätt?

 7. 7

  Bravo Tombola och gör den bättre än denna persons recension av Matrevolutionen som publicerades i DM eller LT! Där var han återigen bara verbal och ingen fakta noterades!

 8. 8

  @ Zonen:
  Det han gjorde i Läkartidningen var ett skamgrepp av hittills oslagbar dignitet och man kan ju undra varför man tog in den mediokra sörja i det som skall vara en ansedd tidning?

  Nu tror jag inte att redaktörerna på Läkartidningen är korkade – min inställning är nog att de lät figuren ifråga skjuta sig själv i foten inför öppen ridå och det med ett eget rätt grovkalibrigt vatten, det är den enda tänkbara anledningen till att man publicerade sörjan – kommentarerna från läsarna/läkarna själva är rätt så irriterade men det är ju ingen överraskning då jag aldrig hört ett positivt ord om hen ifråga någonstans.

  Men nu ska vi inte ha förutfattade meningar och gå händelserna i förväg – det är faktiskt en del recept i boken som ser fett bra ut och jag ska strax börja beräkna dess innehåll med avseende på fett, protein och kolhydrater – med lite justeringar och genom att byta ut eventuell ”skokräm” och annan cancerframkallande smörja kan de nog bli riktigt bra!

  Om någon vill roa sig lite finns hens recension av Matrevolutionen här:

  https://www.lakartidningen.se/07engine.php?articleId=16074

 9. 9

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  Ajaj, nu ska jag försöka resa mig och gå ut till verkstan och montera snökedjorna på min gamla traktor, jag börjar redan få träningsverk i magen – undrar om det hjälper med lite extra magnesium så att jag orkar stå upprätt?

  Prova vettja ❗

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Jag tror du har rätt!

  Läkartidningen lät Rössner skjuta sig själv i foten.

  Jag klickade på din länk och tittade på detta igen.

  Normalt är Läkartidningen mycket restriktiv när det gäller att ta in kritiska kommentarer till ”etablissemanget”. (Uffe Ravnskov har påpekat detta.) Men i fallet Rössner tog de nu till och med in kommentarer från Annika och en icke-medicinare som jag själv. De flesta kommentarerna sågar för övrigt Rössner med fotknölarna.

  Detta kanske bådar för ett ”paradigmskifte”.

 11. 11

  @ Professor Göran:
  För alla de som varit med på ”kosttåget” under hela resans gång kan det nog kännas som om utvecklingen gått sakta men för mig som ägnat mig åt annat under ett par års tid för att återvända upplever det annorlunda – det har skett en otrolig utveckling och jag skulle nog vilja uttrycka det som att det så länge omtalade paradigmskiftet redan har skett – det har fått ett sådant fäste att det inte finns någon återvändo längre,,,,

  Visserligen är motståndarna fortfarande många och starka och de har gott om kapital men folket vinner alltid till slut även om det ibland tar lite tid!

  Och inte nog med att det blivit ett paradigmskifte – det LCHF har blivit en folkrörelse som växer för varje dag och vars förgrundspersoner har fått statusen av nutidens folkhjältar – vem trodde det för bara 5 år sedan?

  Sedan är LCHF oxå en gigantisk folkbildningsrörelse som jag tror man får gå ända tillbaka till arbetarrörelsens aktiviteter för nästan 100 år sedan för att hitta en motsvarighet till vad som sker på nätet idag – folk börjar bli lite ”hobbydoktorer” lite till mans, visserligen inom ett ganska snävt område men vilket otroligt kunskapslyft som skett i våra bloggar under bara några års tid!

  Så SLV:s ”experter” får nog en fortsatt besvärlig tid framför sig, i alla fall de som tror att det räcker med habilt ihopkommen grundutbildning för att sedan sitta av tiden till pensionen kan nog få det rätt besvärligt även i fortsättningen men visst har det varit både roande och oroande att upptäcka att många av de som tror sig vara experter knappast besitter kunskaper i nivå med gymnasiets nivå. De officiella kostråden som ges är fortfarande inget annat än ett långt utdraget mordförsök men det kommer att ändra sig ganska snabbt framöver, om inte annat på ren utmattning,,,,

  År 2013 blir nog oxå sannolikt det år då vi slipper se och höra rena rama lögner i våra debattprogram – etablissemangets tokstollar är genomskådade för länge sedan och jag tror knappast att någon av de vi sett passera revy under åren som gått göra om samma misstag igen – de har ögonen på sig från många olika håll och till sist är deras existens faktiskt en politisk fråga – det är ju en fråga om vi ska ha dessa figurer på våra skattsedlar eller inte,,,,

  I år så kommer oxå LCHF:s främsta språkrör att bättra på argumentationstekniken en smula – många av de oenigheter som dyker upp då och då beror i första hand på att man har helt olika mål med sitt kostval – det är ju trots allt en stor skillnad att vara överviktig diabetiker och idrottsman på toppnivå.

  Modellerna som förklarar varför LCHF fungerar så bra behöver bättras på lite – inte nödvändigtvis för att övertyga varje enskild anhängare utan för att en gång för alla avfärda hallonbåtsteorier och bokstavstroende kaloriräknare som trots 150 års misslyckande fortsätter som inget hänt,,,,

  Det optimala standardverket för LCHF är inte heller skrivet ännu men är nog på väg, de senaste böckerna jag läst handlar om leptinets funktion vilket är en viktig pusselbit men boken som tar ett helhetsgrepp finns inte ännu men bör kunna komma ut vilken dag som helst – minst 90% av innehållet flyter omkring på nätet men tiden är ännu inte riktigt mogen men den kommer snart, om ett år eller två så finns den nog i våra bokhyllor,,,,

 12. 12
  Professor Göran säger

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Bra formulerat tycker jag!

 13. 13

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  standardverket för LCHF är inte heller skrivet ännu men är nog på väg, de senaste böckerna jag läst handlar om leptinets funktion vilket är en viktig pusselbit men boken som tar ett helhetsgrepp finns inte ännu

  Nej, men lägg märke till att vi i Ann Fernholm nu har fått en person som vore eminent kvalificerad att skriva det..

 14. 14

  Piltson Skrev:

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  standardverket för LCHF är inte heller skrivet ännu men är nog på väg, de senaste böckerna jag läst handlar om leptinets funktion vilket är en viktig pusselbit men boken som tar ett helhetsgrepp finns inte ännu

  Nej, men lägg märke till att vi i Ann Fernholm nu har fått en person som vore eminent kvalificerad att skriva det..

  Självklart är det henne jag tänkte på när jag skrev nlägget men hon behöver nog lite mer tid på sig för att få en riktigt bra helhetsbild?

  Men det skulle inte förvåna mig om hon redan börjat – hon har alla förutsättningar för att lyckas,,,,

  Men jag tror inte att den enbart skall handla om LCHF utan oxå om bra kost överhuvudtaget men det vet Ann redan,,,,

 15. 15

  Fantastiskt och på tiden!

 16. 16

  Tack Annika! Din mötesplats är livsviktig!
  Vad var det nu John Yudkin sa om socker för c:a ett halvt sekel sedan ” RENT VITT LIVSFARLIGT”!
  Ann hos Malou kanske är överspelat ?

  https://www.tv4.se/efter-tio/klipp/aldrig-tidigare-har-vi-atit-sa-mycket-socker-2241990

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa