ADA höjer blodtrycksgränsen

Anders Tengblad, Diabetes doc, har i sin blogg berättat att ADA, American Diabetes Association, nu har backat en aning vad gäller kraven på blodtryckskontroll hos diabetikerna.
De har under ett antal år rekommenderat att vi ska medikamentellt pressa ner diabetikernas blodtryck till under 130 mmHg systoliskt. Detta helt utan vetenskapligt underlag. (Sannolikt beroende på farmakaindustrins lobbyism) Det har därför uppstått diskussion om direktiven, och nu har de mildrat på blodtryckssänkningskraven till 140 systoliskt.

 

Comments

 1. 1

  Det är glädjande och på tiden! Man önskar bara att detsamma kunde ske vad gäller kolesterolvärdena.
  Är det någon som idag tvivlar på att det är läkemedelsindustrin som ligger bakom de gällande gränserna för insättande av resp. piller?
  Om sjukvården skulle informera diabetiker om strikt LCHF (<5-10g kh/dag) så skulle insulinanvändningen säkert kunna minskas med 50%.

  Mats J C Wiman
  https://www.friska diabetiker.se

 2. 2
  Leif Gröndahl säger

  Fantastiskt, kanske man kan slänga sina piller nu. Blir då utan receptbelagda mediciner.

 3. 3

  Men er det ikke bare å gå ned i vekt først og fremst som senker blodtrykket.

 4. 4

  Mats Wiman Skrev:

  Om sjukvården skulle informera diabetiker om strikt LCHF (<5-10g kh/dag) så skulle insulinanvändningen säkert kunna minskas med 50%.

  Landstingspolitiker borde ju vara intresserade, men dom har nog inget intresse av att själva folkhälsan tillgodoses. De vill fortsätta att administrera samma mängd uppgifter, sjukvård och läkemedel, fast till ett billigare pris, kopior (generika) istf original!

  Landstingsskatten borde ju kunna sänkas eftersom läkemedelskostnaderna blir så mycket billigare än med originalläkemedel, dvs när så många patent gått ut.

 5. 5

  Gäst – den s k SjukVården = ”sjuka vården” ingår i BNP – minskar den sjuka vården i omfattning så minskar BNP – och då kommer ju Sverige på ”deken” – statistiskt sett – och det går ju ej för sig – eller

 6. 6

  Josef Boberg Skrev:

  Gäst – den s k SjukVården = ”sjuka vården” ingår i BNP – minskar den sjuka vården i omfattning så minskar BNP – och då kommer ju Sverige på ”deken” – statistiskt sett – och det går ju ej för sig – eller

  Men nu börjar vi komma till vägs ände – pengarna räcker inte till för att korrigera för de sjukdomar som vår livsstil åstadkommer och fler och fler börjar förstå att det gäller att hålla sig frisk på egen hand – LCHF kallas det för som vi vet,,,,

 7. 7

  Mitt Glukosvärde 2 timmar efter en ordentlig frukost är 6.4 mmol/l.
  Synpunkter?

 8. 8
  Leif Gröndahl säger

  @ Dennis:
  Hej, inget att ha kommentarer om. Om du är en vanligt frisk person så är det ok. Typ 1 diabetiker med insulinbehandling ligger du nog lite snävt med risk för insulinkänning inom några timmar efter ditt test. Själv som typ 1 diabetiker försöker jag om än svårt att aldrig komma över 10 mmol/l och aldrig under 4 mmol/l.

 9. 9

  Tombola Skrev:

  Men nu börjar vi komma till vägs ände – pengarna räcker inte till för att korrigera för de sjukdomar som vår livsstil åstadkommer och fler och fler börjar förstå att det gäller att hålla sig frisk på egen hand – LCHF kallas det för som vi vet,,,,

  Jo… – Tombola – ortomolekylär föda = artegen mat = LCHF – kan säkert högst betydande bidra till att mååånga börjar tänka självständigt = fritt – och då får nog dom som förordar det sedan 1800-talet rådande pyramidiska ekonomiska tänkandet och agerandet ”värre och värre” – hoppas jag. 💡

 10. 10

  @ Josef Boberg:
  Pyramidiseringen startades nog redan då jordbruket kom igång?

  Inte många klarar av att tänka fritt i vårt land – inte minst p g a vårt skolsystem som ju har karaktären av att var en ”pedagogisk lobotomering” som ofta innebär mer inbillning än utbildning,,,,

  Men det händer saker, som producent av läromedel kommer jag då och då i kontakt med allt från förskola och uppåt – märkligt nog verkar kvalitén bli lägre desto äldre eleverna blir – för-, låg och mellanstadiet imponerar idag och har kommit mycket långt på många orter,,,

  Men LCHF är bra för hjärnan – den fungerar mycket bättre på fettdrift – få vill erkänna detta då det ju delvis innebär ett erkännande att man varit lite trög i bollen – givetvis bör våra barn få riktig mat och blir de för stökiga borde de serveras 1 trea grädde – bättre än psykare och piller om det sätts in i tid,,,,

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Dennis:
  Ett blodsocker på 6,4 två timmar efter frukost är inget oroväckande. Men finns det några kolhydrater som du kan utesluta ur frukosten så tycker jag att du ska göra det.

 12. 12
  Leif Gröndahl säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Det framgår inte om Dennis är diabetiker eller ej.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Leif Gröndahl:
  Jag tycker att det är ett acceptabelt värde vilket som.
  För en T1-diabetiker som äter LCHF är det också ett acceptabelt värde.

 14. 14

  Nej jag har inte diagnosen diabetiker dock så kanske man börjar ligga i gränszon för typ 2.

  11 Annika.
  Ja min frukost består av flingor alt s.k. myrägg och turkisk youghart med blåbärssylt och så givetvis kaffe med grädde. Joo i så fall skulle man ersätta flingorna med något men vadå? Förslag? Trots allt så är de ju lätta så det blir väl inte så värst många gram kolhydrater.
  Tror jag ska väga upp min portion.

 15. 15
  Lars Pekkala säger

  Dennis Skrev:

  Nej jag har inte diagnosen diabetiker dock så kanske man börjar ligga i gränszon för typ 2.

  11 Annika.
  Ja min frukost består av flingor alt s.k. myrägg och turkisk youghart med blåbärssylt och så givetvis kaffe med grädde. Joo i så fall skulle man ersätta flingorna med något men vadå? Förslag? Trots allt så är de ju lätta så det blir väl inte så värst många gram kolhydrater.
  Tror jag ska väga upp min portion.

  Dennis, varför inte prova med ägg i någon form till frukost.

  Själv äter jag 2st ägg i form av äggröra med iblandad smörklick.
  Håller mig mätt fram till 13-14 tiden

 16. 16

  15. Njae vill helst undvika råa ägg, ”Salmonella”.

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Dennis:
  Det är väl ingen som har sagt att du måste äta råa ägg. Man kan tillaga dem som man vill: stekta, kokta, äggröra, omelett…, med valfritt tillbehör.

 18. 18

  17. Annika. Ok jag tänkte på äggröra direkt från råa ägg utan upphettning/micrad.
  Ne visst e det gott med ägg (har varit iaf) men efter att ha kört med det nu en längre tid brukar de som fastna lite i halsen och på morgonen vill jag äta frukost rätt så omgående.
  Får räcka med ägg och sidfläsk ibland till lunch eller middag.

 19. 19
  Kattmoster säger

  @ 18 Dennis:

  Dennis, kanske kan du göra som jag – med viss framgång – har testat, nämligen att dricka kaffe eller the med rejält med smör i till frukost och sedan ta med stekt fläsk och stekta ägg till lunch? Jag har svårt att äta frukost i ”normal” tid men smörkaffe/smörthe passar mig perfekt. Det är till och med så att jag kan komma på mig själv vid 12.30-tiden, eller senare, att ha glömt lunchen.

 20. 20

  Bra att de backat vad gäller ”övertrycket”, men vad sägs då om ”undertrycket”? Där ville de tidigare ha högst 85 vill jag minnas från min tid som ”sjuk” diabetiker typ II.

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 18 Dennis:
  Om du gärna vill äta flingor kan du göra min fröblandning: solrosfrön, pumpakärnor, sesamfrön, kokosflingor, hackade nötter. Denna och liknanade recept finns på många LCHF-sajter. Den blandningen innehåller bara bråkdelen av kolhydrater jämfört med vanliga flingor.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 Kikki Sandström Inspiratör o Coach:
  Historien med undertrycket är så här: Först var det övertrycket som var det enda intressanta. Sen kom de på att det var undertrycket som var det viktiga. Sen kom de på att det var pulstrycket som var viktigt, dvs skillnaden mellan övertryck och undertryck – ju lägre desto bättre. Det innebar att högre undertryck var bättre än lägre.
  Nånstans där tappade jag intresset för undertrycket.

 23. 23
  Professor Göran säger

  Det verkar inte finnas någon enda person som kan förklara för mig att ett högt blodtryck är själva ORSAKEN till någon sjukdom. Fullständigt sanslöst!

  Om det höga blodtrycket då inte är orsaken till någon sjukdom så måste det ju vara en del av kroppens försvarsmekanismer. Men varför i Herrans namn ska man då attackera kroppens försvar med blodtrycksänkande mediciner. Jag tycker att detta nästan är lika absurt som det här med att bekämpa kolesterolet med statiner.

  Det finns bara inget förnuft i det hela! Varken vardagligt eller vetenskapligt.

  Att det finns associationer mellan högt blodtryck och sjukdomar är det väl ingen som ifrågasätter; snarare tvärtom, men var är hästen och var är vagnen?

 24. 24

  @ Professor Göran:
  Din fråga är berättigad, risken för slangbrott i vitala delar och överdrivet slitage på pumpen är väl troliga risker – utöver detta verkar det inte finnas någon allmänt kända skador med högt blodtryck?

  Förr pratade man ofta om 100 plus åldern vilket för en 60-åring skulle ge 160 vilket ju ofta anses som ett tillåtet värde om det inte finns andra risker,,,

  Det finns massor med info om blodtryck på mercola.com och han tar ofta upp betydelsen av magnesium som t ex i denna artikel

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/10/08/discover-the-secret-to-lowering-your-blood-pressure-in-15-minutes.aspx

  ”As your insulin level elevates, so does your blood pressure.

  As explained by Dr. Rosedale, insulin stores magnesium. If your insulin receptors are blunted and your cells grow resistant to insulin, you can’t store magnesium so it passes out of your body through urination. Magnesium stored in your cells relaxes muscles. If your magnesium level is too low, your blood vessels will constrict rather than relax, which will raise your blood pressure and decrease your energy level. Insulin also affects your blood pressure by causing your body to retain sodium. Sodium retention causes fluid retention. Fluid retention in turn causes high blood pressure and can ultimately lead to congestive heart failure. If your hypertension is the direct result of an out-of-control blood sugar level, then normalizing your blood sugar levels will also bring your blood pressure readings into the healthy range.”

  Intressant är att vissa blodtrycksmediciner faktiskt höjer blodsocker och insulin och därmed motverkar sig själv,,,,

  Och ”tjatet” om högt blodrycks farlighet höjer ju oxå blodtrycket på grund av stress,,,,

  Det enklaste sättet att sänka blodtrycket verkar vara viktminskning – men om man är trådsmal och vältränad är ju detta inget alternativ – jag känner till personer som är just det och vars blodtryck är 225/120 – hur förklarar man sånt?

 25. 25

  Tack för att du säger att man höjer gränsen, diabetesdoc skrev att man sänkte blodtryckskravet men då tyckte jag att det var svårt att förstå i vilken riktning man ändrade gränsen.

 26. 26

  22. Annika. Kan man överhuvudtaget behandla enbart undertrycket?

 27. 27

  23. Göran. Det är naturligtvis som Tombola skriver att det finns en risk för skador på blodkärlen med för högt blodtryck.
  Speciellt om man ätit enligt ”tallriksmodellen” med för mycket kolhydrater under lång tid.

 28. 28
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Dennis:
  Jag vet inget sätt att enbart behandla undertrycket.

 29. 29

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 20 Kikki Sandström Inspiratör o Coach:
  Historien med undertrycket är så här: Först var det övertrycket som var det enda intressanta. Sen kom de på att det var undertrycket som var det viktiga. Sen kom de på att det var pulstrycket som var viktigt, dvs skillnaden mellan övertryck och undertryck – ju lägre desto bättre. Det innebar att högre undertryck var bättre än lägre.
  Nånstans där tappade jag intresset för undertrycket.

  Om brott i ledningarna är risken spelar pulstrycket stor roll liksom pulsen (det handlar om utmattning) men eftersom det sannolikt är mer eller mindre omöjligt att enkelt ändra undertrycket ensamt får man sikta in sig på övertryck och puls.

  Övertrycket sänks med 5 – 15 mmHg för 10 kg viktminskning – troligtvis p g a av att det rent mekaniskt finns bättre plats för ledningarna samt en ökning av Mg i cellerna och säkert en del annat,,,

  Intressant på TV
  Myten om träning finns på webben – de tar upp HIT (Tabata) högintensitetsträning vilket är ett otroligt effektivt sätt att förbättra sin kondition samtidigt som insulinkänsligheten ökar dramatiskt och det tar inte lång tid,,,,

  https://www.svtplay.se/video/326348/myten-om-traning

  Ska vi gissa att LCHF, HIT samt styrketräning är det tidsoptimala framgångsreceptet för att korrigera det metabola syndromets lätt mätbara parametrar (puls), blodtryck och blodsockersvar,,,,

 30. 30
  Professor Göran säger

  Som grundligt skolad naturvetare inom fysik och kemi går jag bara inte på detta med att ”ådrorna sprängs” av för högt tryck.

  Detta är, i mina ögaon, ett lika förenklat, felaktigt som bestickande påstående som att ”Det är ju självklart att du blir fet om du äter fett!” eller ”Natrurligtvis får du inlagringar av kolesterol i kärlväggarna om du äter mat med mycket kolesterol!” Det är sådant här nonsens inom sjukvården som gör att jag själv betraktar medicin som en klart ”religiös” vetenskap dvs. en vetenskap som vilar på dogamtiska trossatser utan vetenskaplig (verklig) grund och trossatser som man bara inte vill överge för att man VET att de måste vara SANNA helt enkelt för att läkemedelsbolagen har bestämt detta.

  Vi ska ha klart för oss att det så kallade hydrostatiska trycket är väldigt lågt i våra blodkärl i förhållande till vad som råder i en vanlig vattenledning men ”lagom” för att förse hjärnan med blod och pressa blodet genom de finaste blodkärlen, kapillärerna. . Det är faktiskt ingen tillfällighet att det är jobbigt att måla ett tak med armen utsträckt ovanför huvudet.

  Om man har en blodtrycksmätare runt armvristen och gör ett experiment stående genom att dels mäta på normal sätt med med mätaren i hjärthöjd och sedan med armen utsträckt ovanför huvudet och slutligen med armen rakt ned och sedan jämför värdena så får man lite känsla för vad det handlar om. På grund av dessa elementära fakata har man idag slutat att ge strokepatienter blodtryckssänkade medel eftersom hjärnan då fick så kallade kolaterala skador om jag nu förstått detta rätt. Nu ska dessa patienter istället ha runt 170 för att man ska vara säker på att blodförsörjningen är tryggad.

  Vad jag själv ”inbillar mig” är att blodtrycket höjs vid det metabola syndromet som ett homeostatiskt försvar mot de inflammatoriska effekterna orsakade av kolhydraterna med högt blodsocker som den drivande faktor och därmed en svullnad som göra att blodet har svårt att ta sig fram i kapillärerna. Det är nog ingen tillfällighet att de finaste blodkärlen förstörs i ögonbottnarna hos diabetiker med blindhet som resultat. Igen är detta en förenklad hypotes men för mig finns det dock en vetenskaplig logik i detta

 31. 31

  Man behöver ingen lång utbildning för att inse att ett för högt tryck i förhållande till slangens dimensioner och materialets hållfasthet gör att det förr eller senare leder till ett slangbrott.

  Jämför jag slangen till min dusch (där trycket kanske uppgår till högst 1 bar p g a strypningen i strilen) med hydraulslangarna på traktorn (max 150 bar ) inser man snabbt att det finns ett klart samband mellan tryck och slangens möjligheter för att klara trycket.

  Dock är förloppet för när dusch- respektive hydraulslang går sönder i stort sett likartat – de brister så gott som alltid i infästningarna vilket ju som tekniker inte är så förvånandsvärt,,,,

  Gör man en liten sökning så kan man hitta i stort sett samma mekanismer i kroppen, visserligen är trycken mycket lägre i kroppen men ledningarnas dimensioner är oxå anpassade till detta:

  https://www.1177.se/Varmland/Fraga-1177se/Fragor/Vad-innebar-det-att-ha-ett-brack-pa-stora-kroppspulsadern/?ar=True

  Vad som däremot orsakar ett högre blodtryck är nog knepigare, övervikt är nog en orsak där viss del kan förklaras med att det blir ”trångt” samt minskad elasticitet p g a materialet i ledningarna inte får den näring de ska ha.

  En annan är så klart någon form av beläggningar i ledningarna men vad denna beror på har jag som akademisk bonnsmed ingen aning om, det är ett helt annat område än den mekanik som lärdes ut i årskurs 7,,,,,

 32. 32
  Annika Dahlqvist säger

  @ 31 Thomas Tombola Jansson:
  Det är inte ”slangbrott”, dvs blödning, som är den stora risken vid arterioskleros, utan förträngning och propp.
  Man ser att där trycket är som störst, i artärsvängar, som i aortabågen, blir kärlförkalkningen störst.
  Att övervikt skulle orsaka högre blodtryck rent mekaniskt tycker jag är osannolikt. Kroppens strukturer är nog mera elastiska än så. Det är snarare den skadliga lågfett-högkolhydratkosten som orsakar både högt blodtryck och kärlskador.

 33. 33

  @ Annika Dahlqvist:
  Självklart har du rätt i det, men slangbrott förekommer ju oxå och det var den biten vi pratade om,,,,

  Jag känner bara till 2 fall med brott på stora kroppspulsådern (med omedelbar död som följd) i den närme kretsen men säkert 20 fall av mer eller mindre allvarliga proppar,,,,

  Däremot så har nog övervikten betydelse rent mekaniskt, men av vilken storleksordning är svårare att avgöra – men visst går det att på egen hand utföra en del anatomiska studier i hemmets lugna vrå som stödjer den teorin ganska bra,,,

  Det sista har du så klart helt rätt i, med LCHF försvinner ju ofta övervikten och allt vi känner till tyder ju på att alla mätbara parametrar oxå blir bättre på denna kost,,,,

 34. 34
  Professor Göran säger

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Stora kroppspulsådern är stor och skiljer sig klart från kapillärerna och här är det rimligt att det kan uppstå ”slangbrott” även vid låga tryck även om blodtrycket är en väldigt sekundär faktor även här.

  Man försöker ju dra igång en jättescreening av äldre patienter och jag har själv redan tackat nej. Detta måste man göra aktivt för annars kan man drabbas av avgift för utebliven närvaro. Det är mycket mumbu-jumbo inom den medicinska religionen 🙂

 35. 35

  @ Professor Göran:
  Då tror jag att vi är överens, eller för att prata doktorsspråk, vi har erhållit koncensus i frågan!

  Jag tror det är något konstigt med alla dessa screeningar oavsett om det gäller mammografi eller prostataprover – det visar sig gång på gång att nackdelarna totalt sett är betydligt större än fördelarna,,,,

  Tror man gör bäst i att äta och leva på ett sätt som minimerar risken för sjukdomar istället för att finna sig i läkemedelsindustrins påhitt,,,,

 36. 36

  @ Professor Göran:

  Vad skulle fördelen vara med att tacka nej till screening av stora kroppspulsådern? Jag tycker det känns tryggt att veta att min mans kroppspulsåder är i prima skick, i synnerhet´efter att två av mina äldre släktingar avlidit av brott på stora kroppspulsådern.
  Om min man tackat nej, så hade jag nog blivit väldigt irriterad. Frågan är förstås vad som hänt om där hade funnits ett problem. Operation?

 37. 37
  Leif Gröndahl säger

  Byt till rysk youghurt och ta linfrö och kokosflingor i@ Dennis:

 38. 38
  Ann Kristin säger

  Min läkare såg inget skäl till att ge mig blodtryckssänkande när jag hade 140/90, men efter att ha fått en stroke skulle jag äta både det och blodförtunnande. Statiner fick jag också, trots bara lätt förhöjt kolesterolvärde. Jag slutade med statiner efter tre månader, för jag blev muskelsvag och sjuk av det. Ingen läkare har frågat mig hur jag äter, bara om jag röker och dricker alkohol.

  Med blodstrycksänkande medicin (5 mg) fick jag alldeles förlågt tryck, men det har ordnat till sig. Nu får jag ibland alldeles för högt tryck, särskilt vid övertrötthet (min hjärna tål inte så mycket intryck) men på det hela taget är det normalt. Jag har börjat med D-vitamin och magnesium (mot min svåra värk, som blir värre av strikt lchf), det var mycket intressant läsning att magnesiumbrist kan ge högt blodtryck.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa