Sanningen om fett

Nyss var det ett program på TV2:  Sanningen om fett.
Det gick, vad jag förstod, ut på att vi har hungerhormoner och mättnadshormoner.
Det enda man redovisade som påverkade dessa hormoner var fetmaoperation, Gastric bypass.
Ingenting sades om hur olika typer av mat påverkade hormonerna, utan man utgick ifrån att det är socker och fett som är fetmaframkallande. Man testade aldrig effekten av socker och fett separerade.

De befinner sig fortfarande på ruta ett.

 

Comments

 1. 1

  Rössners rekommendationer, ät mindre, spring mer – den teorin var ju i alla fall helt ute. Det fungerade inte.

  Fetmaoperationen lät ju helt sanslös – hur ska man kunna leva ett värdigt liv med en magsäck stor som en tumme? (från storleken två nävar).

 2. 2

  Nåja – de har i alla fall kommit betydligt längre än Rössners hallonbåtsteorier och upptäckt att det hela är styrt med hormoner,,,,

  Som tekniker blir jag gång på gång förvånad över den låga nivå som t ex detta program avslöjar – man börjar ju fundera på hur det står till inom psykiatrin som säkert är ännu flummigare?

 3. 3

  ”De befinner sig fortfarande på ruta ett.”

  Jo… – Annika – så är det ju, tyvärr tyvärr… 😥

 4. 4

  Inte ens när man hade tillgång till olika tjocka enäggstvillingar frågade man om dom åt olika, försökte bara kolla deras gener… ???

  Men det var väl ett reklamprogram där en hudläkare fick göra reklar för ett par andra läkare på samma sjukhus.

  Och i morgon kommer ”Myten om träning” från samma BBC. Undra vad det har för intressant att berätta 🙂

 5. 5

  Ja, vilket onödigt program.

  Annika på tal om fett – vet du om mera fett o mindre kolhydrater hjälper/lindrar artros? Tycker själv att det är så men vet du fler som sagt det?

 6. 6

  Josef Boberg Skrev:

  ”De befinner sig fortfarande på ruta ett.”

  Jo… – Annika – så är det ju, tyvärr tyvärr…

  Rössner har cementerat sig på ruta 1 – de här figurerna har ju i alla fall förstått att kroppens hormoner inte fungerar för skräpmaten – de måste väl anses vara i ruta 2?

  Själv tycker jag vi befinner oss i ruta 4 – om drygt 6 månader kliver vi in i sista rutan, den med nummer 5 på,,,

  Vi kanske skulle börja göra egna TV-program – filmkamera har ju alla numera och och även om vår kunskap kanske inte duger för ett Nobelpris så är den uppenbarligen större än den BBC besitter,,,,

 7. 7

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  Vi kanske skulle börja göra egna TV-program – filmkamera har ju alla numera och och även om vår kunskap kanske inte duger för ett Nobelpris så är den uppenbarligen större än den BBC besitter,,,,

  Kommer det att tillåtas

 8. 8
  Georg W säger

  Jag testade att byta ut ordet fett mot socker varje gång de använde ordet i programmet. Då stämmer plötsligt allt. Frågan är väl vad som skickar starkast signaler i en människokropp, socker eller fett? Pinsamt hur vetenskapsmän missar själva huvudpoängen. Genom hela programmet andades en njutning för bakelser som jag fortfarande kan känna i munnen. Det här är Sverige före LCHF och jag kallar det fettskräck med gigantiska ekonomiska intressen. Ta en bakelse och operera dig.

  Programmet är en del i svaret/motattacken från de multinationella och myndigheterna, på vår rörelse. Nu när LCHF blivit lite mer mainstream, så försöker det ena blinket efter det andra i multimedia nu förklara, att gamla sanningar gäller än och LCHF är bara en fluga, en nymodighet. Det ser patetiskt ut, för oss, men oj vad effektivt det är mot gemene man. De sista månaderna har det bara varit godis i morgonsofforna.

 9. 9

  @ Josef Boberg:
  Jodå – landets ekonomi är på väg utför och det är snart slut på profossernas & kirurgernas lekstugor!

  Vi har ju haft vänstervåg, gröna vågen o s v – nu är det hälsovågen som håller på att växa till orkanstyrka,,,,

 10. 10
  Gunnar Lkpg säger

  Ja, men de är inne på hormoner. Till slut så kanske poletten trillar ner!
  Kopplingen mellan gener och hormoner är de på väg att upptäcka, det skiljer nog mellan olika människor.
  Sedan drar de en snabb slutsats om att operation är en bra lösning?

  Vad de inte lyckades fråga sig är varför överviktsproblemet ökat så extremt på bara ca 30 år. Våra gener lär inte tagit någon ny väg på den tiden?!

  På radio häromdagen hörde jag att de drömmer om ett multi-kolesterol-
  – blodtryckssänkande-superpiller i Indien för att få stopp på ohälsan! Lycka till!

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Thomas Tombola Jansson:
  Jag vet flera filmer som har blivit inspelade som var tänkta för TV, men de har inte blivit sända.
  TV skulle ju även ha möjlighet att sända någon av alla de filmer vi har på YouTube.
  Så det handlar inte om resurser att spela in film, det handlar om makten över vad som ska sändas på TV

 12. 12

  Eva Li Skrev:

  Ja, vilket onödigt program.

  Håller med – ”vilket onödigt program”. Konstigt att SVT2 sänder ett sådant program öht. Skälet är nog att det knappast kostar något? Liknande program per video används i utbildningssammanhang. Det brukar vara gratis för utbildningsanordnaren/läraren och är ett enkelt och billigt sätt att fylla undervisningstimmar.

 13. 13

  @ Annika Dahlqvist:
  Helt rätt – i dagsläget,,,,

  Men kartan för massmedia håller på att ritas om – från kapitalkrävande verksamhet till varje mans egendom. Just nu är det tidningarna som är i gungning – vem vill betala för den smörja som våra aftontidningar serverar när bättre alternativa källor finns på nätet – och de är inte nödvändigtvis drivna av kapitalet.

  Tv kommer till viss del att möta samma öde – inte deras såpoperor men fakta i soffmiljö ligger nog lite risigt till – allt flera genomskådar etablissemangets censur oavsett om det gäller politik, kultur eller hälsa,,,,

  Redan idag ägnar folk alltmer tid till nätet, appar och e-böcker där i stort sett vem som helst kan publicera sig. Visserligen kostar reklam, pengar som vi kanske inte har men idag finns det knappast en svensk som inte känner till LCHF och andelen ökar för varje dag – det är det många som ser till och det kommer underifrån – då sprider det sig utan mördande reklam,,,,

  Och nivån på bloggarna – det var inte länge sedan diskussionerna bestod i vad som vår kost skulle benämnas – idag deltar allt från glada amatörer, hemkunskapslärare, sjuksköterskor, läkare, riktiga professorer & forskare och nivån är ofta imponerande hög – det här går inte att stoppa,,,

  När kommer dina egna verk ut som e-böcker – det är dags nu!

 14. 14

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Så det handlar inte om resurser att spela in film, det handlar om makten över vad som ska sändas på TV

  KLARSYNT

 15. 15

  @ Georg W:
  @ Thomas Tombola Jansson:

  Ja, t o m mitt barnbarn, nyligen fem år fyllda, är klokare än vetenskapsmännen. När han idag skulle hämtas på förskolan vid tretiden klagade han över att han var hungrig. -Du har ju nyss ätit mellanmål, sa ”fröken”. -Vad åt du till mellanmål, frågade då min dotter. -Jag åt kolhydrater och man blir hungrig av kolhydrater, svarade 5-åringen. Så, visst kommer det underifrån, i dubbel bemärkelse!

  Mormor får förstås glädjetårar i ögonen! 😀 Till saken hör, att när killen är hos mig och får äggröra med smör till frukost, brukar det dröja 4 – 5 timmar innan han klagar över hunger.

 16. 16

  @ LenaK:
  Barn har ofta en bra intuition, kommer ihåg när jag besökte en god vän och hans 3-åriga dotter väckte mig vid 8-tiden på söndagsmorgonen och påtalade att det var ljust ute – dags att gå upp,,,,

  Vi hade en löst hållen diskussion i forumet ”kolhydrater i focus” – vi enades om att barn sannolikt skulle prestera minst ett halvt betygssteg bättre om de fick äta riktig mat,,,,

  Givetvis har vi oxå diskuterat hur stor andel av skilsmässorna som orsakas av hormoniella störningar på grund av bristfällig mat – torde vara en betydande andel även om vi aldrig kom fram till någon procentsats,,,,

 17. 17

  Obegripligt att de inte tycktes ha en tanke på att undersöka vilka kalorier man stoppade i sig, bara hur många! Fett och socker drogs i samma svep utan tanke på att man faktiskt håller sig mätt på fett. Låg nivå!

 18. 18
  yvonnel säger

  Vilka genomgående kunniga kommentarer härovan, bara fina ”mitt-i-prickar” allihop.
  I morse var jag på Capio-vårdcentralen här hemmavid, (skulle ta blodprover inför kommande uppföljning ang. hjärtat) ute i väntrummet har man en TV, den serverade videoprogram med budskap, både till barn med diabetes och till oss andra att trots många forskningsförsök med olika mediciner emot fetma så var det bevisat att enda verksamma metoden (och vanligast förekommande) är operation och så visades det hur mycket man skär bort och kopplar om med schematiska bilder av en magsäck. Detta visades alltså på en TV hängande högt på väggen, fullt synlig av alla åldrar.

 19. 19

  Suck! Jag håller med om ruta 1.

 20. 20
  SWEDBOY säger

  Jag behöver hjälp med att förstå det sista testet. Den smala läkaren fick välja vad hon ville till frukost. Förmodligen valde hon bra mat från micron. Sedan jämfördes hennes hjärnas reaktioner med en överviktigs hjärnas reaktioner. Vad är det som säger att den överviktige inte valde wienerbröd och bullar till frukost? Var inte de olika utfallen helt beroende på vad som åts? Hade det varit någon som helst mening med testet skulle väl bägge försökspersonerna ha ätit samma mat? Har någon annan förstått testet bättre än jag?
  Ps. Jag hörde just vår kära CEA berätta på radion att mellanmjölk är bättre än lättmjölk. Tack för det!

 21. 21
  ragnhild säger

  #13
  Jag tycker dock att tidningarna på nätet blir alt sämre. Reklam- och skitjournalistikk om alt annat än seriös nyhets-journalistik florerar i de störste här i Norge. Några få ”hederliga untak”. Ibland goda kroniker. Men eks. Dagbladet får nå stöd från det offentliga med 40 mill.! Mina skattepengar !!! En annan avis med – Aftenposten? Lite, lite bättre avis, MEN…..

  Gillade inlägget ditt – et/en påminnelse att vi; – javisst är tidningarna – olika industrier avhengiga af OSS – förbrukarna – tänk det – och det ger oss MAKT att påverka – yes 🙂 Så kör på…….. och tack til det fria (stort sätt) nätet – ”revolt” om det vänder…. det kommer jag aldrig! – att acceptera.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 20 SWEDBOY:
  Jag håller med. Allt var synnerligen odistinkt i filmen.

 23. 23

  Verkar vara en storsatsning på fetmaoperationer på gång?

  Rössner, Marcus,BBC – alla verkar de vara inne på samma linje och alla undviker de till varje pris den naturligaste boten av dem alla – kostbehandling som torde lösa minst 99% av övervikten,,,,

  Varför inte ta till giljotinering med en gång istället – ger garanterat resultat i statistiken,,,,

 24. 24
  ragnhild säger

  (norsk):
  Alt for menneskeheten. Så altruistiske disse er. Disse, Marcus (Sverige), Jørgen (Norge) m.fl., og for ikke å forglemme deres kirurger. Kanskje skulle man tenke på nobel-prisutdelinger til dem. Så mye kunnskap å hente ut av disse operasjonene! Virkelig heroisk. Og vitenskapelig!.

  Min puls har fått nok utfordringer for idag. Ha det fint alle, stå på – dere er bra – dere også 🙂

 25. 25
  Karin Eklund säger

  Jag undrar så vilka som står bakom denna film? Någon ”upphovsman” samt sponsorer måste finnas bakom filmen. Jag tycker att det är oansvarigt att gå ut med en sådan makaber ”sanning” för en hel folkgrupp (de feta) som att ett livslångt operativt ingrepp är den enda lösningen! Hur känns det, tror de? För alla som inte vill operera sig? För alla som vill men inte får operera sig? Depression kan starta för mindre. Onyanserat!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa