En förvirringens krönika

Professor Göran SjöbergProfessor Göran Sjöberg:
En Förvirringens Krönika

Inom vetenskapen talar man ofta om orsak och verkan. Tar man bort orsaken upphör verkan och om detta inträffar varje gång man testar så tror man förstås att man har en vetenskaplig förklaring på spåret.

Om man tar bort socker ur kosten (och alla kolhydrater som direkt omvandlas till socker i matsmältningssystemet) och då omedelbart blir frisk och sedan omedelbart sjuk igen när man åter börjar äta socker och detta sedan inträffar varje gång man testar så är ett rimligt vetenskapligt antagande att orsaken till att man blir sjuk är just socker och ett lika rimligt antagande att man då helt enkelt har blivit sockersjuk. Eller omvänt att verkan av sockret är att man blir sjuk. Detta gäller naturligtvis för alla sockersjuka. 

Hur kan då någon med ett uns av vetenskapligt förnuft uppmana sockersjuka att äta socker? En läkare eller diabetessjuksköterska som uppmanar sina patienter att göra detta borde förstås direkt anmälas till Socialstyrelsen så att deras yrkeslegitimation kan dras in på grund av att de våldför sig på den mest elementära medicinska vetenskapen och kliniska erfarenheter. Detta är med andra ord ett charlataneri i ordets rätta betydelse där det enda syftet då är att kränga medicinska preparat åt läkemedelsbolagen till de sjuka patienterna.

Det ruskiga i dagens sjukvård är förstås att alla läkare och alla diabetessjuksköterskor förväntas rekommendera socker och att man fram till den friande domen för Annika hos Socialstyrelsen 2008, de facto, riskerade att bli av med sin legitimation om man inte gjorde det.

Jag försöker sedan några år tillbaka, som de flesta av de som läst mina krönikor och inlägg, förstå hur dessa sakernas absurda tillstånd inom sjukvården över huvud taget har kunnat uppkomma. Det finns som sagt ingenting vetenskapligt i detta.  Startskottet för mitt ”sökande” av en förklaring var när det blev fullständigt uppenbart för oss att min fru var allvarligt sockersjuk och vi samtidigt insåg att orsaken till hennes sjukdom var att hon åt socker och vi då i logikens och självbevarelsedriftens namn över en natt (natten före midsommarafton 2009) beslutade oss för att inte mer äta socker. De omedelbara och spektakulära hälsovinsterna blev sedan drivkraften i sökandet bakom orsaken till det etablerade ”vansinnet”.

Gary Taubes ”Good Calories & Bad Calories” blev då en alldeles utmärkt inledning på denna kunskapsvandring. Som den prisbelönte vetenskapsjournalist Gary Taubes är så ger han i denna bok, som han ägnade hela fem års studier åt, en otroligt insiktsfull översiktsbild av hur kostvetenskapen hade kunnat hamna så i grunden snett. Inte minst pekade han på det man kallar paradigmskiften inom vetenskap bland annat med hänvisning till Thomas Kuhns klassiska ” De vetenskapliga revolutionernas struktur”.

Kunskapsvandringen ledde sedan vidare till mer omfattande studier av vetenskapsteori där Karl Popper fick stor betydelse för en mer fördjupad förståelse. Detta ledde sedan vidare till den mer grundläggande filosofin och inte minst den grekiska och då framför allt på synen på kunskapsteorin (epistemologin) där sedan Xenophanes (den förste materialisten) som levde för 2500 år sedan blev min favoritfilosof med uttrycket ”All kunskap är bara en flätad väv av gissningar!” och med denna insikt så börjar också min förvirring ta form. De filosofiska studierna ledde sedan till Schopenhauer som inte heller har något till övers för ”absoluta sanningar” vilket är helt i samklang med Xenophanes. För mig är det därför idag en stor gåta att Schopenhauer klassificeras som en idealist vilket förstås är den direkta motsatsen till en materialist.

En idealist måste definitionsmässigt vara en dogmatiker för han VET att hans idéer är SANNA och detta gäller förstås för alla religioner. Det spelar då ingen roll vilka fakta som då motsäger en dogm. Uppgiften för idealisten är då att ”logiskt” bevisa att hans dogm är sann och, per definition, kan dogmen eller idén vara inte fel för den är ju sann. En materialist, å andra sidan, måste utgå från verkligheten och skapa vetenskapliga koncept eller hypoteser som han måste vara villig att överge om fakta visar att hypotesen inte håller streck. Enligt min uppfattning finns det ytterst få materialister eftersom de flesta av oss människor har en så stark benägenhet att bita oss fast i en förenklad idé som äger ”en sanning”; de må vara fruktos, leptin, insulin, blodsockerhalter, LDL, A1/A2 mjölk, mättade fetter, omega3/omega6, ketos eller inte ketos osv. osv.  De enda sanna materialisterna, som jag ser det, är de ”sanna” vetenskapsmännen som verkligen är villiga att kasta ut sina egna livslånga favorithypoteser och dessa vetenskapsmän är ju som var och en förstår inte många. (Matematikern Hilbert var om jag nu förstått saken rätt en sådan ovanlig människa då han erkände att hans student Gödel genom sina otillräcklighetsbevis tillbakavisade Hilberts livslånga tro på kausalitetsprincipen men att han samtidigt trodde sig kunna hjälpa till med att förbättra Gödels bevis.)

Vetenskapsfilosofin har sin charm men kunskapen ligger som sagt i det materiella och hos de förklaringshypoteser vi likt ett pussel kan bygga på dessa fakta och när det nu gäller hur kosten påverkar vår metabolism så är det förstås konkreta kunskaper om denna metabolism som man måste kunna ta till sig. Och då gäller kunskap ”nedifrån och uppåt”. Vi måste stå med båda fötterna på jorden och måste därför ha med oss den grundläggande fysiken och kemin in i medicinens värld och helt i den anda som den berömde franske fysiologen Claude Bernard hävdade redan för 150 år sedan. Då hamnar vi i den molekylära cellbiologin, som är en vetenskap som han anses vara en av grundarna av, och denna vetenskap är i mina ögon helt sanslöst intressant för att trots sina enorma och imponerande framsteg visar den hur oerhört lite vi känner till om det vi kallar vår metabolism.

Jag är idag därför ärligt talat ”förvirrad” på grund av de insikter jag fått i den oerhörda komplexiteten i de cellbiologiska processerna och som jag nämnt tidigare så har jag därför väldigt svårt för ”kaxiga” typer som VET oberoende av om de befinner sig inom sjukvården eller här på LCHF-bloggarna.

 

 

 

 

Om Göran Sjöberg

Professor Göran Sjöberg doktorerade 1980 på Chalmers Tekniska Högskola inom Materialvetenskap. Han arbetade ett år som volontär i Moçambique och därefter med forskning och utveckling på ABB samt Volvo Aero (GKN Aerospace). 2004 blev han Docent på Chalmers och 2005 utnämnd till Adjungerad Professor. 2009 övergick Sjöberg till strikt LCHF och har sedan dess studerat vetenskapsteori, medicin och kostvetenskap.

Comments

 1. 1
  Bo Blomberg säger

  ja du professor Göran, jag tycker du resonerar sunt och samtidigt så kan jag ju inte annat än ha förståelse för alla (inkl mig själv vid olika tillfällen) som inte vet hur man ska vända sig. Det haglar ju av uppgifter om allt (på nätet) och alla har kanske inte din förmåga att allvarligt försöka ta reda på vilka hypoteser som ligger bakom det som förs fram. Men en sak ger jag dig helt rätt i och det är att verkligheten ”talar” och om man som du och fru blir fri från massor av besvär när man ändrar sin kost (och får tillbaka det när man ”går tillbaka”) då står man på säker grund – alldeles oavsett vad alla världens teoretiker säger! Som Einstein påstås ha sagt nån gång när han blev attackerad med orden: ”vi har flera hundra vetenskapsmän som kan motbevisa dina teorier” – ”tack, men det räcker med en”. Därför är en ”experimentell livssyn” kanske det viktigaste verktyget man har. Det finns ju så otroligt mycket info (på nätet – inte i våra massmedia, dom har ju kört i diket för länge sen…) så en normal människa mäktar inte att överblicka det, men ”fakta sparkar” ! (det var visst Gunnar Myrdal som sa det för länge sen). Tack för dina intressanta filosofiska betraktelser, jag uppskattar dom trots att jag inte läst vare sig Xenofon (eller är det nån annan) eller Schopenhauer!

 2. 2
  anonym helare. säger

  Förvirring är nog ett bra ord vad gäller sjukdom ibland, ibland är det de konstigaste omständigheter som helar, överens kan vi vara om att lowcarb med bra råvaror skapar förutsättningar för hälsa. nu undersöker jag dr Wallach:s program för mineraler/vitaminer/aminosyror/fetter (90 stycken) i kombination med LCHF. Kommer att rapportera till er här vad jag hittar. Kan vara ytterligare en revolution vad gäller hälsa, med samma magnitud som LCHF har.
  Vi får se, jag skall testa på mej själv först.

 3. 3

  ”Hur kan då någon med ett uns av vetenskapligt förnuft uppmana sockersjuka att äta socker? En läkare eller diabetessjuksköterska som uppmanar sina patienter att göra detta borde förstås direkt anmälas till Socialstyrelsen så att deras yrkeslegitimation kan dras in på grund av att de våldför sig på den mest elementära medicinska vetenskapen och kliniska erfarenheter. Detta är med andra ord ett charlataneri i ordets rätta betydelse där det enda syftet då är att kränga medicinska preparat åt läkemedelsbolagen till de sjuka patienterna.”

  INSTÄMMER ❗ – och om varför så mycket onödig förvirring – står nog att finna i programmet – Kaliber 14 maj 2006: ”Reportaget belönat med en Guldspade 2006 ! – Beställningsjobb och köpt tystnad – är den fria forskningen hotad ?”

 4. 4

  Bo Blomberg Skrev:

  …inte i våra massmedia, dom har ju kört i diket för länge sen…

  Jo… (video 2,5 min)

 5. 5

  Som LCHF-kostare har jag pendlat mellan fakirmodell och liberal variant medan jag läst många böcker om tillsatser, näringslära, LCHF (ca 1000 timmar de sista två åren) och funnit att det inte finns några absoluta sanningar i paketform någonstans. Egna erfarenheter har visat att jag mår bäst och presterar bäst när jag närmar mig fakirmodellen av LCHF-principerna men det kan vara svårt att hålla sig till den alltid i sociala sammanhang. Inte heller vill man framstå som fanatisk eller extrem. Människor avundas dem som är strukturerade och konsekventa, vilket är ovanligt och vill gärna att man kompromissar och vara ”som vanligt folk”. Men jag är varken vanlig eller mår bra av att t.ex. få i mig raffinerat vetemjöl, då mina slemhinnor i hals och näsa inom några minuter svullnar upp och jag låter förkyld. Ändå älskar jag goda stenugnsbakade bröd där man tyvärr har i lite vetemjöl för att hålla ihop bakverket, kanske en fråga om uppväxt och kultur från mitt föräldrahem. Dock aldrig vitt franskbröd, vilket var förbjudet hemma. Tack mamma. Men jag reagerar snabbt om jag får i mig vetemjöl och träningsprestationen blir mycket sämre. Många reagerar som jag men inte majoriteten. Individuell anpassning är tydligen nödvändig.

 6. 6

  Vem är egentligen professor Göran Sjöberg, som själv gör så stort nummer av sina stora kunskaper i vetenskapsteori (och är mycket mån om att hetsa och personligen angripa personer som ifrågasätter när han då och då har fel)? Vad är han professor i — metallurgi? Att hans vetenskapliga skolning som forskare är i metallurgi är ju annars allom bekant.

  Jag är inte den enda som undrar, men uppenbarligen är jag den enda som vågar ta upp frågan. Är det dags för de bittra personangreppen nu, måntro?

 7. 7
  SWEDBOY säger

  FÖRVIRRING
  Jag spinner vidare på ordet förvirring utan att vara filosofiskt skolad. Jag träffade Henry som har haft diabetes i 20 år. Det sista året har han gått på sprutor. Aldrig någonsin har han fått upplysning om vad han ska äta. Huvudsaken är att han sköter sin medicinering. Ärtsoppa med pannkakor, sylt och grädde är hans favoriträtt. Gärna dubbel efterrätt. STOR FÖRVIRRING. Kaffe och smörgåsar till frukost.
  Jag bad honom testa LCHF och hålla koll på sitt blodsocker. I går morse hade han blodsockervärde på 4.4. Stor FÖRVIRRING utbröt. Ett sådant värde hade han aldrig tidigare upplevt. I panik slängde han i sig sin smörgåsfrukost och tog en insulinspruta. När vi spelade golf på eftermiddagen åt han bitsocker för att hålla blodsockernivån uppe. FÖRVIRRING.
  Henry tror att han dör utan insulinsprutor. Jag har bett honom äta bacon och ägg till frukost idag om han har blodsocker under 5 istället för spruta. Helst tre ägg och ett helt paket bacon så att han håller sig mätt hela dagen utan blodsockerfall. Det ska bli intressant att ringa honom och kolla hur det gått. Kanske stor FÖRVIRRING råder. Eller också börjar han bli fri från sin sjukdom. Död är han nog inte.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 SWEDBOY:
  Det är bra för en insulinbehandlad diabetiker om den sänker insulindosen innan den minskar på kolhydraterna. Då minskas risken för lågt blodsocker = hypoglykemi, vilket kan vara obehagligt, och rent av farligt.

 9. 9

  Annika: Du kan gott svara på min fråga, också. Det är en fullt adekvat frågeställning.

 10. 10

  Rickard Berghorn Skrev:

  Annika: Du kan gott svara på min fråga, också. Det är en fullt adekvat frågeställning.

  Är det inte enklare att du ställer frågan direkt till Göran?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Rickard Berghorn:
  Jag förstod inte hur frågan var. Göran Sjöberg har klart deklarerat att han är professor i metallurgi, och kunnig i vetenskapsteori och -praktik. Han har själv upplevt dramatiska hälsovinster av LCHF, och anser att det visar att kosten är bra för hälsan. Den som inte är intresserad av att läsa hans krönikor kan hoppa över dem.

 12. 12

  Jag studerar idé- och vetenskapshistoria vid Uppsala universitet, och jag är allvarligt bekymrad över hur professor Göran talar vitt och brett om ämnen, som han uppenbarligen inte förstår sig på. Han anlägger en ödmjuk ton, men tål ändå inte att man korrigerar honom. Ta detta ur texten ovan:

  ”(Matematikern Hilbert var om jag nu förstått saken rätt en sådan ovanlig människa då han erkände att hans student Gödel genom sina otillräcklighetsbevis tillbakavisade Hilberts livslånga tro på kausalitetsprincipen men att han samtidigt trodde sig kunna hjälpa till med att förbättra Gödels bevis.)”

  Det finns inget som heter ”otillräcklighetsbevis”, däremot Gödels ofullständighetssats (incompleteness theorem). Men den säger ingenting om kausalitet. Är det i själva verket en ihopblandning av personer och obestämbarhetsprincipen inom kvantmekaniken? Eller handlar det om Gödels kosmologiska teori från 1949, där han däremot faktiskt upphävde kausalitetsprincipen (men sex år efter Hilberts död)? Omöjligt att svara på.

 13. 13

  Annika: Såvitt jag förstår är han professor i metallurgi, och självlärd amatör inom filosofi och vetenskapsfilosofi/-historia.

 14. 14

  @ Rickard Berghorn:

  Håller helt med om ordförvillningen i Görans verbala fyrverkerier och att den är av allvarlig art råder det knappast någon tvivel om!

  Ska jag vara ärlig betyder kaus för oss här ute i skogen den demontera del som håller ihop snökedjorna på traktorn – normalt 4 st/hjul och de jag har är tillverkade i mitten av 1950-talet,,,,

  Kanske dags för en ordlista som exjobb?

 15. 15
  Lilian Röhlander säger

  @ anonym helare.:

  Vill du vara snäll och berätta mer om dr Wallaschs program. Var fick du tag i det?

 16. 16
  Professor Göran säger

  @ SWEDBOY:

  Intressant berättelse från det ”verkliga livet”!

  Man kan knappast begära att alla som drabbas av sockersjuka ska vara experter på hur kroppen fungerar. Det upprörande för mig är däremot att de som utger sig för att vara experter, dvs. diabetessjuksköterskorna, inte har de mest elementära kunskaperna om sambandet mellan kolhydrater i kosten och blodsockerhalterna och framför allt inte om att det är bra för kroppen om insulinnivåerna kan hållas låga som de blir om man ger tusan i kolhydraterna. Det sorgligaste är förstås att de allra flesta av oss går på det strunt som merparten av diabetessjuksköterskorna predikar för de sockersjuka.

  Man kan tycka att sockersjuka som är högt utbildade skulle vara mer benägna att ifrågasätta detta nonsens men min egen erfarenhet är tyvärr nedslående på den punkten. Det troligaste är istället att de flesta sockersjuka är mer eller mindre ”sockerberoende” och detta oberoende av utbildning och därför egentligen inte vill överge kolhydratsgodiset och detta med dietiskårens, sjukvårdens och framför allt läkemedelsbolagens välsignelse.

  Hoppas nu det går bra med din bekant. Han måste ju ha fått sig en rejäl tankeställare och det bådar ju gott.

  En kollega till mig på jobbet som hade en ganska kraftig övervikt fick diagnosen diabetes ganska nyligen och hade tydligen turen att träffa en ”resonabel” dietist som uppmanade honom att minska rejält på kolhydraterna och vips hade han gått ned 15 kg och som han sa ”aldrig mått bättre och med en helt ny energi” men han ville förstås gå ned 15 kg till. . Hon hade rekommenderat grovt fiberbröd som jag uppmande honom att försöka sluta med. Tydligen slog sig också Metmorfinet på magen och det hade ingen upplyst honom om så han var lite upprörd på den punkten. Han är väldigt öppen och nyfiken just nu på LCHF.

  Idag gav jag honom därför en av Lars-Erik Litsfelds böcker och han blev väldigt glad. För min kollega kommer det säkert gå mycket bra och han kommer kunna sluta med all medicinering är min gissning.

 17. 17

  Ett tips är att han tar Metforminet mitt i måltiden för att minska dess biverkningar – skiljer sig tydligen lite på olika fabrikat oxå även om den verksamma delen är lika,,,,

  Sätt din kollega på LCHF snarast – tipsa om Matdagboken.se som gör det enkelt att få ordning på fördelningen mellan fett, protein och kolisar. Gratisversionen räcker utmärkt – de flesta av oss överäter ju proteiner i början,,,,

  Ställ in honom på ketosdiet och motion så kommer han troligen att få uppleva sitt livs viktminskning,,,,

  Tror du gissar helt rätt om den framtida medicineringen,,,

 18. 18
  Georg W säger

  Hallå alla gamla krigarbröder och -systrar. Sjukvården är så sjuk att det är omöjligt och ofattbart. Det enda jag vet, det är att jag står fullständigt utan sjukvård. Korruptionen är så stor och inarbetad att man inte finner ord för att beskriva det. Här ser vi tusentals små anekdoter som alla visar det gigantiska vansinnet som vår sjukvård utgör. Under hela vår rörelse så har ingen kunnat intellektualisera problematiken till fullo. Det räcker liksom inte att säga att sjukvården är värdelös och korrumperad. Den som lyckats bäst hittills att sätta ord på det totala vansinnet är faktiskt prof. G. Han beskriver det sjuka i sjukvården så att min hjärna kan föra debatten vidare här i mitt liv. Säkert är det många fler än jag som hämtat inspiration i professorns texter. Vi kämpar alla för en medveten hälsovård mot de multinationella läkemedelsföretagen. När vi vunnit den kampen. Så kommer jorden att bli en mycket bättre plats att leva på. Då får vi gott om tid att slita varandra i stycken.

  För övrigt är det kul och se er igen och att ni håller stilen. Det visade sig att man kan köpa en begagnad dator idag för 500 spänn. Så nu blir ni aldrig av med mig 🙂

 19. 19

  @ Professor Göran:

  Lite info att peppa upp din kollega med och kanske dig själv oxå,,,,,

  ”My personal experience with diabetes and subsequent review of the literature made it very clear to me that virtually every case of type 2 diabetes is reversible…

  And the cure for type 2 diabetes has nothing to do with giving insulin or taking drugs to control your blood sugar. In fact, giving insulin to someone with type 2 diabetes is one of the worst things that can be done.”

  Mera finns på mitt favoritställe:

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2013/01/07/diabetes-remission.aspx

  Man kan nog mena lite olika innebörd med reversibel när det gäller T2 – men varför skulle man återgå till sockerträsket?

  Men reversibel används ofta på kostsiter i USA – de kanske avser symptomfri även om jag själv är övertygad om att ”kroppen” reparerar sig själv i viss grad bara den får chansen,,,,

 20. 20
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Tack för uppmuntran!

  Som Annika påpekar så är det frivilligt att läsa mina krönikor och ofta fyller de också ett självändamål att ”skriva av sig” frustrationen man känner inför den absurda situationen inom hälsovården. Därför tycker jag det är så väldigt uppmuntrnade när någon delar min syn på detta.

  Vad jag kommit fram till så här långt ”i mitt sökande” är att sjukvården per definition MÅSTE VETA och att de också försöker leva upp till detta krav och att sedan folk går på vad de påstår sig VETA för att de vill TRO men att de liksom de flesta inom sjukvården inte har en susning om omfattningen av komplexiteten i vår fysiologi och metabolism. Ärligt talat är den sanslöst komplex! Hippokratus förstod dock detta i sin ödmjukhet och hade därför en avvaktande inställning till sjukdomsförloppet på samma sätt som jag upplever att Annika har. Synd att denna anda idag bara är en läpparnas bekännelse inom sjukvård och hälsovård.

 21. 21

  @ Professor Göran:

  Lite mer peppning:
  Efter att ha haft lite olika åsikter om vårt ev deltagande i årets LCHF-kryssning i april var det inte längre någon tvekan från min mans sida, när han fick veta att även professor Göran skulle föreläsa. 😉

 22. 22
  Professor Göran säger

  @ LenaK:

  Tack för förtroendet!

  Som det ser ut just nu kommer temat på mtt föredrag vara på temat

  ”LCHF som vetenskap – Medicin som religion”

 23. 23
  Tombola säger

  Ännu en länk till Mercola, speciellt intressant blir läsningen från rubriken,,,,

  ”Leptin is a Major Key to Successful Treatment of Diabetes”

  ,,,,och vad som står om fruktos är oxå intressant så klart,,,

  Uppenbarligen bör Mercolas fars lever producera duktiga mängder glykos då det krävs ansenlig mängd motion för att bli av med den – han äter troligen så nära LCHF det går att komma,,,

  Kanske en föreläsning av typen ”LCHF & motion som medicin” skulle passa bra in på kryssningen nu när alla pusselbitarna ligger på plats?

  Trevlig läsning:

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2010/03/09/warning–is-your-diabetes-drug-the-one-found-to-kill-thousands.aspx

  Nu behöver man så klart inte känna till leptinet för att friskna till – men ett är nog säkert, det kommer att hända mycket framöver som kretsar kring detta hormon när det gäller att kurera det metabola syndromet,,,,

 24. 24

  @ Tombola:

  Skrämmande men samtidigt väldigt hoppingivande läsning!! Rekommenderas!

 25. 25
  SWEDBOY säger

  Lite frågesport på slutet av denna krönika.
  En god vän vars man drabbats av Altzheimer blev mycket glad när hon läste följande i en bok om sjukdomen..

  I boken står det att rött kött ska undvikas för dem med misstankar om A. ”Epidemoilogiska studier visar att fettrik diet är en riskfaktor för Alzheimers sjukdom. Fettrika dieter leder ofta till insulinresistens och man vet att insulin fungerar sämre hos alzheimerpatienter”.
  Vem har skrivit detta?

 26. 26

  @ SWEDBOY:

  Charlotte Erlanson-Albertsson? Det låter i vart fall som om orden är hennes!

 27. 27
  SWEDBOY säger

  Alldeles rätt LenaK! Grattis! Men det var kanske inte så svårt?

 28. 28

  @ SWEDBOY:

  Tja, det tog väl ca 10 sekunder att räkna ut det, men så är jag ju också fettdriven! 😀

 29. 29

  Lite mera om syndromet och då mest om T2, intressant är att författarna hävdar ett insulinpåslag oavsett vad man äter, insulinets funktion är ju inte primärt att sänka blodsockret utan att lagra energi som skall fördelas ut efter behov – egentligen självklart om man läser på lite om T1,,,,

  (Dr Bernstein hävdar ju att insulinpåslag sker även om man äter tillräckligt med sågspån https://www.diabetes-solution.net/)

  Om det som beskrivs i länken nedan är rätt eller fel kan man inte avgöra som lekman men jag hittar inga logiska kullerbyttor vid första genomläsningen vilket man ju lätt gör i vissa av våra profossers ”idiotteorier” – har givetvis läst deras bok oxå och hittar inga konstigheter där heller utan kan bara hålla med författarna om att upptäckten av leptinet runt 1994 fick alla pusselbitarna att hamna på rätt ställe,,,,

  I enkla drag gäller det att hålla insulinnivån så låg som möjligt under så långa perioder som möjligt – det är inte nödvändigtvis mellanmålets energiinnehåll som gör oss överviktiga utan att dess insulinpåslag förhindrar uttag ur ”fettbanken”, insulin är vår ”backventil” – är den på kan man bara sätta in, inte ta ut,,,,

  The Five Rules of the Leptin Diet

  As I have explained in my books, Mastering Leptin and The Leptin Diet, five basic rules for eating help correct leptin and insulin problems. They are:

  Rule 1: Never eat after dinner.
  Rule 2: Eat three meals a day (do not snack).
  Rule 3: Do not eat large meals.
  Rule 4: Eat a breakfast containing protein.
  Rule 5: Reduce the amount of carbohydrates eaten.

  https://www.wellnessresources.com/tips/articles/insulin_leptin_and_blood_sugar_why_diabetic_medication_fails/

  Trevlig läsning!

  Ps

  SWEDBOY
  Läs gärna Charlotte Erlanson-Albertsson forskningsrapporter – du kommer att bli förvånad!

  Man ser som bekant inte skogen för alla träden!

  Ds

 30. 30
  Professor Göran säger

  Som en avslutning (?) på denna förvirringens krönika skulle jag vilja påstå att jag ärligt tror på att kolhydrater fungerar som ett gift (en drog) för oss alla av den enkla anledningen av att vi verkar bli friska om vi eliminerar kolhydraterna så gott vi kan ur vår kost (nollar!). Att kolhydraterna utgör en drog visas förstås av det faktum att de flesta har så oändligt svårt att avstå från dem.

  Men lyckas vi så hamnar vi förstås garanterat i ketos och jag har aldrig hör ett enda ont ord om detta tillstånd ur hälsosynpunkt – tvärtom!

  Men som sagt är vår metabolism/fysiologi oändligt komplex 🙂

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa