Kina växer fort – runt midjan

I Aftenposten.no.
WHO förutspår att 2015 kommer varannan kines att vara överviktig eller fet.
Det finns nu en McDonalds-restaurang, eller annan hamburgerrestaurang, i varje gathörn i Beijing och andra städer.
Coca Cola-konsumtionen är enorm.
Sockerkonsumtionen ökar, samtidigt som fettskräcken är importerad från väst.

 

Comments

 1. 1

  Vi lever i intressanta tider, som dom väl säger i Kina…….

 2. 2

  De borde återgå mera till sin traditionella kost bl.a. anka – fet o fin !!

 3. 3
  Tombola säger

  ,,,en tragedi för kineserna men man kan ju börja fundera på om McDonalds och Coca Cola numera ingår som en del av amerikansk världspolitik – att helt utan vapen oskadliggöra ett helt folk genom en livslång matförgiftning?

  Amerikanerna själva verkar börja sakta att vända överviktstrenden tror jag – i alla fall ligger de långt framme på nätet – frågan är om den befintliga kunskapen når de som bäst behöver det,,,, Tar nog ett par generationer att rätta till det hela?

 4. 4
  Spanstind säger

  Stikkan Anderssoncitat: Folk är inte så dumma som man kan tro, de är dummare!
  Nästan så att en blind höna skulle kunna se orsakssambanden.

 5. 5

  Eftersom precis samma skräpmatmönster (KFC/McD) utvecklades p.g.a snabbt ökande välstånd i Kuwait gjorde man där egen (man har råd..) utredning via en 24 veckors studie.
  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2716748/
  Det kan vara mycket viktigt att kineserna snart får reda på att det finns mer vetenskap än vad WHO, ILSI, USDA, m.fl inkl. SLV hävdar, annars kommer världens mat inte räcka särskilt länge!
  En kines på 125 kg konsumerar idag säkert 2 ggr mer mat, inkl. kött(!) än vid 55 kg.
  Det vore intressant med siffror på relativ kött konsumtion av de som väger mer än 125 kg, baserad på tidigare normalvikt. Gissar att det ofta lätt kan vara 50% mer än för LCHF-are…?
  Sådana siffror kan vända upp och ned på USDA’s och SLV’s världsbild.
  Och även den världsbild som Monsanta förespråkar.
  Alla menar ju att köttet inte räcker samtidigt som deras politik ökar matkonsumtion, inklusive kött! Genom GM-vete (Wheat Belly!) eller/och mer dåliga kolhydrater i allmänhet stimuleras ofta hunger istället för mättnad! Alltså en okontrollerad positiv återkoppling.
  Var finns den vetenskapliga grund som SLV’s och USDA’s 55% KH-kost vilar på?

 6. 6

  Känns som att WHO spår helt rätt. Visst är det ganska självklart att Kina kommer att drabbas hårt av samma fetmaepidemi som vi i väst lider av! Allt socker som är i omlopp…all lukrativ billig sockermatsförsäljning. Och sockermissbruket i släptåg, det är verkligen hemskt.

 7. 7
  Georg W säger

  Det gick en serie på tv nyligen som hette ”Kinas mat”. I ett program visades den ledande lyxrestaurangen i Peking. De skulle tillaga Mao tse tungs favoriträtt, som numera räknas som nationalrätt i Kina. Det är stora tärningar av sidfläsk som kokat ett par timmar i ett halvt kilo socker. Den moderna varianten av rätten presenterades också. Där kokades fläsket i 7up. Reportern som gjorde programmet klarade inte att uppskatta deras kokkonst som de kinesiska kockarna hade förväntat sig och hela programmet andades av en pinsamhet. Som kändes genant. Resten av serien var annars väldigt bra. Men just det här avsnittet var pinsamt.

  Annars tror jag fortfarande att den stora hälsokatastrofen som nu pågår i Indien och Kina beror på en övergång från råris till polerat ris och att man därmed inte fermenterar riset längre. En s.k. kvalificerad gissning bara.

 8. 8
  Vox Humanae säger

  Det kan finnas en helt annan anledning till den ökande fetman i Indien och Kina. Man äter fortfarande väldigt mycket traditionell mat men något som genomgående ändrats är att man slutat steka i animaliskt fett och i stället använder olja. Det kan mycket väl vara så att problemet startar i att man använder ett fett som vi inte är anpassade till.

 9. 9

  plus MYYYYCKET ris,, ska ju vara ris till ALLT., får dem inte ris på en dag så är det inte en riktig måltid (jobbar med kineser)

 10. 10
  Professor Göran säger

  @ Georg W:

  Intressant!

  När jag var på besök i Kina för två år sedan så bjöd man ofta på ett stort antal rätter på bordet där man kunde plocka efter tycke och smak.

  Mitt på bordet, vid en lunch, tronade en stor och väldigt fet fläsklägg och som LCHFare så var dagen räddad och det intressanta var att jag fick ha denna rätt nästan helt för mig själv. Jag tyckte den var smaskig. Man påpekade då att detta var just Mao Zedongs favoriträtt (det kanske finns lite olika varianter på fläsket) och det var uppenbart att de väldigt välutbildade (ett tiotal professorer) hade anammat den västerländska fettskräcken och därför undvek favoriträtten.

  Själv var jag nog den enda som var normalviktigt förstås.

 11. 11

  @ Eva Li:

  Jag såg ett program där en kines sa att när dom var små älskade dom dom feta rätterna för att dom aldrig kunde äta sig mätta så var det ett gyllene tillfälle att frossa i fett. Medans alla nu har råd att äta hela tiden så avstår dom från fet mat. Detta var innan mcdonalds osv.

  Äter man bara ris varje dag och inte har råd med dyrt kött så är det klart att man inte tackar nej till en fet måltid tex vid firandet av nya året. Man kan äta fet mat men kan kan inte blanda med socker då socker är som murbruk för fettet.

 12. 12
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 ps:
  Hur ska vi göra för att få kineser och indier att förstå att de ska äta ”åt LCHF-hållet”?

 13. 13

  12. Precis kan vara svårt att nå fram med information till Kineser och vem vet LCHF kanske uppfattas som ett hot och blir utsatt för censur.

 14. 14
  cynikern säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Vi kanske ska ligga lite lågt med det, Indiens och Kinas köpstarka medelklass är stor, mycket stor…. Kan bli lite tomt på smörhyllan.

 15. 15

  När vi besökte Peking förra hösten såg vi en restaurang som marknadsförde sig som LOW CARBON RESTAURANT. Nämnas bör att kinesernas engelskakunskaper är nästan obefintliga, med undantag för en del studenter.

 16. 16

  TV2 visar ”Sanningen om fett” ikväll kl 18.

  ”18.00 Sanningen om fett
  Kommer att publiceras i SVT Play

  Brittisk vetenskapsfilm från 2012. Vad är det egentligen som gör att somliga blir överviktiga och andra inte? Och varför upplever västvärlden en sådan epidemi av fetma? BBC:s vetenskapsredaktion försöker reda ut begreppen.

  Även i SVT2 8/1, SVT2 9/1 och SVT2 13/1

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 13 Dennis:
  Nej jag tror att det är svårt. Riset är ”heligt” i Kina. Jag gick in på en kinesisk snabbmatsrestarurang i höstas och bad att få mat med kött och grönsaker men inget ris. Jag ville inte slösa med mat genom att få in ris som jag sedan skulle lämna.
  Det gick inte, jag fick gå därifrån med oförrättat ärende.

 18. 18

  och för att variera sig lite så finns det alltid risnudlar.. 😉

 19. 19

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 13 Dennis:
  Nej jag tror att det är svårt. Riset är ”heligt” i Kina. Jag gick in på en kinesisk snabbmatsrestarurang i höstas och bad att få mat med kött och grönsaker men inget ris. Jag ville inte slösa med mat genom att få in ris som jag sedan skulle lämna.
  Det gick inte, jag fick gå därifrån med oförrättat ärende.

  Tror de är ovana med LCHF:are, de lever i sin egen värld och många av oss äter nog måttligt med ris då vi är på kinarestaurang,,,,

  Jag väljer alltid bort brödet då jag äter kebabsallad – det väckte stor förundran de första 5 – 6 gångerna men nu sätter de aldrig fram det – de vänjer sig,,,,

 20. 20

  Annika Dahlqvist Skrev:

  Hur ska vi göra för att få kineser och indier att förstå att de ska äta ”åt LCHF-hållet”?

  Fortsätta med att själva oförtrutet äta LCHF-kost = själva må BÄTTRE och BÄTTRE ❗ – och se vad som händer.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa