Kolesterol är extremt viktigt

Jonas Bergqvist påminner om artikeln från Karolinska Institutet 121223: Fett påverkar hjärncellers beslut…
Kolesterol ingår i byggnaden av alla celler i våra kroppar, liksom i allt annat biologiskt liv. Det ingår också i alla livsprocesser.

I denna artikel tas upp om att kolesterolet styr nybildningen av celler i nervsystemet.

Man undrar hur någon kan ha kommit på den vansinniga idén att med medicin, eller industrikemikalier som margarin, sänka kolesterolhalten i våra kroppar! Det är som att förgöra själva livet.
Läs Uffe Ravnskovs böcker om fett och kolesterol.

 

Comments

 1. 1

  Undrar hur mycket zebrafiskar och människor har gemensamt ?

 2. 2
  Professor Göran säger

  @ Per:

  När det gäller så här grundläggande mekanismer som hur nervceller skapas så har vi ruskigt mycket gemensamt till och med med så enkla varelser som fruktflugor för att nu inte tala om Zebrafiskar. Studera molekylär cellbiologi och bli själv övertygad.

 3. 3

  Fett är LivsViktigt ❗ – som jag ser det.

 4. 4

  Fråga: finns det aldrig någonsin en poäng med att äta statiner? Om man har högt LDL t ex?

 5. 5
  Hanveden säger

  Så här skriver en annan Jonas om hur:
  Fetträdsla och statiner orsakar Alzheimer!
  https://coltingblogg.com/2013/01/02/fettradsla-och-statiner-orsakar-alzheimer/

  God fortsättning på LCHF jubileumsåret B-) .

  PS ”Det var Marlene Olivares-Dahlby som, tillsammans med kollegan Christin Svanström, ifrågasatte den rikskända läkaren Annika Dahlqvist behandlingar hos Socialstyrelsen. De menade att Dahlqvists råd om en extremt kolhydratfattig kost är hälsovådlig.” Det medförde att LCHF kost till diabetiker typ 2 och till överviktiga är den enda kost som är godkänd av Socialstyrelsen… Godkändes 16 januari 2008! DS

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Arne:

  Vad jag har kunnat komma fram till så är förskrivningen av statiner mot kolesterol den genom tiderna största medicinska skandalen någonsin. Det är ett oerhört sofistikerat kvacksalveri helt enkelt. Att bekämpa ett av kroppens nyttigaste ämnen med en väldigt effektiv drog bör få vilken normal människa som helst att dra öronen åt sig. Att läkare sedan är mer eller mindre tvingade att ställa upp på detta humbug är egentligen för sorgligt liksom det faktum att de flesta människor litar på läkarna.

  Och det är faktiskt en stor skam att man fortfarande kan hävda att detta skulle han något med vetenskap göra. Inom all vetenskap finns det alltid ett logiskt förnuft men här saknas detta helt och hållet.

 7. 7
  ragnhild säger

  Ha en fin dag i det nya året.

  Nr. 5 – : Du skriver -sitat:
  ”- De menade att Dahlqvists råd om en extremt kolhydratfattig kost är hälsovådlig.” Det medförde att LCHF kost till diabetiker typ 2 och till överviktiga är den enda kost som är godkänd av Socialstyrelsen… ”

  ”Den enda kost som är godkänd av Socialstyrelsen”? För diabetiker typ 2 och till överviktiga. Den enda kosten? Isåfall jättebra………………?

  Jag forstår inte – vad menar du – —

  Jag har lite svårt för att samla tankerna på nyåret, – bakad och ätit för mycket, samt fyld af nyårslöften om ett bättre liv 😉 hrm.. lchf-liv: så ble det en erfaring rikare för en överätare och sockerberoende – suck. Efter 3 år på bra lchf – minus denna förjulstiden fattar jag (på kroppen så att säga) ….. MEN 🙂 och du snakkar mig om kovänding (min) i denne kolesterolfråga: Jag här och nu tackar för det livgivande kolesterolet – som jobbar på; och är här i ”nöden” för mig (samarbetar så att säga)…..

 8. 8

  Ytterligare en artikel här, om en nypublicerad studie som handlar om kolesterolets viktiga funktioner i celler.
  https://healthydietsandscience.blogspot.se/2013/01/the-importance-of-cholesterol-to.html

 9. 9
  Professor Göran säger

  @ us:

  Intressant länk.

  Där fanns en bok som jag inte har sett tidigare.

  https://healthydietsandscience.blogspot.co.uk/p/books.html

  Någon som läst den?

 10. 10

  @ Professor Göran:
  Här finns lite mera info om du inte redan hittat hit,,,,

  https://www.thincs.org/

 11. 11

  @Professor Göran, men om man har högt LDL och lågt HDL, är det kosten (LCHF) enbart som ska motverka då eller hur justerar man fördelningen till det bättre?

 12. 12

  @Arne

  Kolesterol är inte så enkelt som att säga att lågt HDL och högt LDL är farligt. Man behöver mer info.

  Det jag läst mig till, och mer kunniga personer än jag får rätta mig om jag har fel, är att fördelningen mellan HDL och triglycerider är viktigare att veta än ex vis ”lågt HDL och högt LDL” (HDL ska gärna vara högt, medan triglyceridvärdet bör vara lågt. Har man förhållandet 1:1 ligger man otroligt bra till). Ett högt värde på LDL behöver inte nödvändigtvis vara dåligt. Det beror på hur partikelstorleken ser ut. Stora, fluffiga LDL-partiklar är ofarliga, medan små, täta LDL-partiklar inte är bra. Den fördelningen behöver man veta för att kunna uttala sig om kolesterolvärdets faror.

  LCHF har en tendens att, hos de allra flesta, öka HDL, göra fördelningen av LDL-partiklar mer gynnsamma (dvs större och fluffigare), samt sänka triglyceriderna dramatiskt. Allt detta var för sig är riktigt bra. Med LCHF får man ofta samtliga effekter, vilket blir smått otroligt bra.

  Personer över 65 års ålder lever dessutom längre med ett högt kolseterolvärde, än ett lågt. Förmodligen beror det på koleseterolets anti-inflammatoriska egenskaper (det är en teori… den kanske inte stämmer alls). Varför denna grupp människor ska ta kolesterolsänkande medicin är för mig en gåta.

 13. 13
 14. 14
  Eva-Lena Sörman säger

  Varför är fett livsviktigt Boberg?

 15. 15
  Professor Göran säger

  Tack för länkar!

  Som i alla ämnen kan man, om man är intresserad, borra ”hur djupt som helst”. Som ”icke-medicinare” så har jag förtås ett allvarligt handikapp men förlitar mig här på mitt eget ”forskarförnuft” (om det nu finns något sådant) och genom att läsa på efter ”bästa förmåga”. Uffe Ravnskovs böcker har här varit till ovärderlig nytta eftersom de varken förutsätter att man behärskar den medicinska jargongen eller de djupt liggande cellbiologiska mekanismerna. Nyhetsbreven som Uffe R. skickar ut från ”thincs” är också lätttillgängliga. Gary Taubes böcker är enastående eftersom de sätter hela kolesterolfrågan i tydligt kosthistoriskt vetensakpligt perspektiv och ett perspektiv som egentligen avslöjar hela den bluff (forskningsfusk) som det i grunden är frågan om.

  Som icke-specialist så krävs det oerhört mycket energi att tränga in i alla relevanta publikationer och sedan kritiskt granska innehållet och speciellt hos de publikationer som är positiva till statiner eftersom de ofta är så starkt kopplade till läkemedelsbolagen. Till att börja med är själva urvalsprocesserna, när det gäller personer som väljs ut för att få deltaga i dessa randomiserade kontrollförsök (RCT), högst diskutabla. Att se igenom hur detta urval ger en skev bild, inte minst av biverkningar, kräver en stor medicinsk klarsyn. Dessutom är det statistiska urvalet av försökresultaten och de slutgiltiga utvärderingarna ofta helt i händerna på läkemedelsbolagen och att få ta del av allt material för att göra en alternativ statistisk bedömning tror jag också att Uffe Ravnskov har försökt med men av förståeliga skäl inte fått tillgång till. (Den berömda Kinastudien – till försvar av kolhydraterna – gav ett helt annat resultat i händerna på en objektiv utvärderare men här fanns förstås rådata publicerade men det krävdes ändå några månaders jobb för att tränga igenom materialet och genomföra den nya statistiska analysen.)

  Trots att de metabola processerna i våra kroppar är så oerhört komplext sammanvävda så finns det ändå en logik i alla de skador som rapporteras när man attackerar leverns förmåga att framställa kolesterol och därmed sänka de nivåer som kroppen själv anser vara optimala.

  Den intressanta länken som US gav bekräftar i stort sett alla farhågor med statinerna.

 16. 16
  tänk om tänk rätt säger

  Hypotetisk om Annika har rätt kollesterolet är inte orsaken till hjärtsjukdom.
  Då kommer frågan vad är det då som orsakar hjärtsjukdom?

  Socker höjer kollesterolet men om kollesterolet är oskyldigt så kan inte socker vara orsaken.
  Att glukosen i blodet direkt skulle orsaka hjärtsjukdom, existerar inte ens som en hypotes.

  Kvar finns bara infektioner som huvudorsak.

 17. 17

  @ Professor Göran:
  Tycker din jämförelse med spindelväven i ett tidigare inlägg var klockren – allt hänger ihop på ett synnerligen komplicerat sätt och drar man i en tråd händer det saker lite varstans,,,,

  Skulle vara roligt att veta vad du tycker om Dr Mercolas site – http://www.mercola.com som varit mitt vattenhål i cyberrymden under cirka 8 års tid – analytiskt och mestadels mycket lättbegripligt på en enkel engelska – hans motto gillar jag ”let the exercise be your drug”,,,,

  En typisk artikel kan se ut så här och jag tror inte det finns en enda kroppsdel som inte behandlas av dr Mercola,,,

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/03/07/reversing-depression-without-antidepressants.aspx

  eller så här,,,,

  https://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2011/08/27/drug-companies-create-diseases-for-profit.aspx

  Han gillar inte piller verkar det som – det är mat och motion som gäller och mycket sol,,,,

 18. 18

  tänk om tänk rätt Skrev:

  Hypotetisk om Annika har rätt kollesterolet är inte orsaken till hjärtsjukdom.
  Då kommer frågan vad är det då som orsakar hjärtsjukdom?

  Socker höjer kollesterolet men om kollesterolet är oskyldigt så kan inte socker vara orsaken.
  Att glukosen i blodet direkt skulle orsaka hjärtsjukdom, existerar inte ens som en hypotes.

  Kvar finns bara infektioner som huvudorsak.

  Glöm inte all stress vi utsätter oss för, kan vara på jobbet eller orsakad av en partner där hjärnan skurit ihop på grund av fettbrist – vanligare än vi är medvetna om tror jag,,,,

 19. 19

  @ tänk om tänk rätt

  Orsaken verkar vara inflammation. Utan inflammation, ingen hjärtsjukdom (jag vet inte om det är så kategoriskt, men en bit på vägen i alla fall). De kolesterolsänkande medicinerna har visat sig ha en anti-inflammatorisk effekt. Förmodligen är det denna egenskap som gör att de visats ha en viss effekt på hjärtsjukdom. Dock finns det ju enklare, mindre kostsamma och mindre riskfyllda sätt att få bukt på inflammationer. Att inte äta socker och mjölmat t ex, eftersom dessa ökar inflammationerna i kroppen.

 20. 20
  tänk om tänk rätt säger

  @ Magnus:
  ”Orsaken verkar vara inflammation” Det stämmer nog.
  Vad har orsakat inflammationen? fundera på det.
  Blodglukos är inte inflammationsframkallande, infektioner skapar inflammation.

  Det är fullständigt bevisat nu att hjärtsjuka har virus eller bakterier i placket. (mikroorganismer i placket)
  Glukos, omega6, transfetter, stress, med mera är farligt för kranskärlen, men det är fullständigt ofarligt att ha virus och bakterier i kranskärlen.
  Jag är nu fullständigt övertygad om att människan är den dummaste varelsen på planeten.

 21. 21

  6. Exakt. Håller med och det är en grundläggande orsak till att fler och fler undviker besök hos HC. Rena rama översitterierna att skriva ut sådant trams.

 22. 22

  Eva-Lena Sörman Skrev:

  Varför är fett livsviktigt Boberg?

  Tja… – Eva-Lena – hur skulle Du ha kunnat ”må gott” som bebis – ifall det ej hade funnits animaliskt fett i modersmjölken

  Kan Wi må illa som vuxna – av det Wi mår bra av som bebisar (= animaliskt fett)

 23. 23

  ,,,och kvinnor utan tillräckligt med ”hull” blir överhuvudtaget inte mammor,,,,

 24. 24

  Jättebra inlägg och intressanta länkar.

 25. 25

  23@ Thomas Tombola
  …och kraftigt överviktiga kvinnor har också svårt att bli mammor…

 26. 26

  @ 20 tänk om tänk rätt

  Kan du utveckla din inställning om att virus och bakterier orsakar hjärtproblem. Vad är det för virus eller vilken sorts bakterier och vem/vilka studier visar att det är fullständigt bevisat ???

 27. 27

  Eva Li Skrev:

  23@ Thomas Tombola
  …och kraftigt överviktiga kvinnor har också svårt att bli mammor…

  ,,,och barnlösa som är normalviktiga blir med barn då de börjar äta LCHF,,,,

  Som man kan jag dessutom intyga att man fungerar avsevärt mycket bättre oavsett barn eller inte 🙂

  Läste en rapport från USA nyligen och där hävdas att barn redan som foster är prediabetiker – särkskilt utsatta påstås flickorna vara – inte så oväntat med tanke på den ökade födelsevikten och att de som föds idag är 3:e eller 4:e generationen vars föräldrar är uppfödda på skräpmat samt att mammorna har på tok för tätt mellan barnen i dag,,,

  Lite OT det där men sånt händer,,,,

 28. 28

  Hej!

  Vad är din replik till denna föreläsare och den forskning han visar på angående mjölkprodukter? https://www.youtube.com/watch?v=tnrMjj20R0A

  Hur kan komjök vara ”naturligt” för människor? Alla arter har ju sin egen mjölk?

  Mvh

  Anki

 29. 29
  Spanstind säger

  28

  Vad är i så fall naturligt ? Att hålla sig till sin art och bli kannibal?

 30. 30
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Arne:
  Det enda vi behpöver veta är att med rätt kost så får kroppen den exakt rätta fördelningen mellan olika kolesterolpartiklar. Vi behöver inte bry oss, utan kan lita på våra kroppar. Det finns så mycket annat här i världen som vi behöver bry oss om, så det är skönt att det finns något som klarar sig bra utan att vi grubblar över det.

 31. 31
  Anna B M säger

  https://www.svd.se/nyheter/inrikes/smafeta-overlever-smala_7793438.svd?
  Har ni sett?
  En småtrevlig artikel för alla oss småfeta som överlever de normalviktiga. 🙂
  Stämmer säkert att det inte är övervikten i sig utan levnadssätt och skräpmat som är det avgörande för folks hälsa.

 32. 32

  Skulle tro att de flesta läkare idag är så pass uppdaterade på kunskapsläget att de inte skriver ut statiner rutinmässigt.

 33. 33

  Dennis Skrev:

  Skulle tro att de flesta läkare idag är så pass uppdaterade på kunskapsläget att de inte skriver ut statiner rutinmässigt.

  Tyvärr så är det nog inte så. Läkarna är uppbundna av läkemedelskommittéerna och har checklistor att förhålla sig till, vilka läkemedel som gäller, i den ena eller den andra diagnosen. Legitimationen är i farozonen om man avviker! Dock, kan ju patienten säga nej tack.

  https://www.skl.se/vi_arbetar_med/halsaochvard/lakemedel/kontaktpersoner_landsting/lakemedelskommitteerna

  Kloka Listan:
  https://www.vardguiden.se/Documents/Kloka%20Listan/Kloka%20Listan%202012,%20f%c3%b6r%20patienter%20och%20allm%c3%a4nhet.pdf?epslanguage=sv

  Attans den läkare som inte håller sig till detta!

 34. 34
  anna andersson säger

  Har ni lyssnat på detta:

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=5397081

  Man diskuterar det faktum att det faktiskt är nyttigt att ha litet hull. Längre fram i intervjun slås också ett slag för mer fett i kosten. : )

 35. 35
  Ethel Loberg säger

  @ Hanveden:
  PS ”Det var Marlene Olivares-Dahlby som, tillsammans med kollegan Christin Svanström,

  En smärre rättelse: ”Christina” är det korrekta förnamnet, dessutom är de vämlänningar. Enda gången jag tycker det känns unket att vara värmlänning.

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 28 Anki:
  De undersökningar som jag känner till visar att mjölkintag korrelerar med bättre hälsa. Men du kanske känner till andra undersökningar.

 37. 37

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 28 Anki:
  De undersökningar som jag känner till visar att mjölkintag korrelerar med bättre hälsa. Men du kanske känner till andra undersökningar.

  NI LEVER I EN LÖGN KÄRA VÄNNER.

  SE PÅ DETTA OCH UTTALA ER SEDAN https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r9XuYRoqo1A:

 38. 38
  Annika Dahlqvist säger

  @ 37 Anki:
  Jag orkar inte se mera på den mannen. Skriv referenserna till studierna i stället.

 39. 39
  Professor Göran säger

  @ anna andersson:

  Detta är klockrent!

  Våra kroppar är otroligt komplicerade fysiologiska ”apparater” som har den fantastiska förmågan att motverka och reparera de skador den drabbas av när den utsätts för saker som den egentligen inte är anpassad till – kolhydrater t.ex.. Den efterstävar helt enkelt jämvikt eller homeostas med ett finare medicinskt uttryck.

  Den höjer kolestrolhalten för att det behövs!

  Den höjer blodtrycket för att det behövs!

  Den lägger på sig några kilo för att det behövs!

  Den bygger på sig mer muskler när det behövs!

  Den får ”ont i huvudet” för att det behövs”!

  Den åstadkommer inflammationer för att det behövs för att motverka bakterieangrepp!

  O.s.v.

  O.s.v.

  …….

  Detta är i mina ögon också helt i överensstämmelse med en grundläggande princip inom fysik och kemi som säger att om utsätter en fysikalisk eller kemisk jämvikt för något som rubbar jämvikten så uppkommer en motreaktion för att återställa denna jämvikt.

  Alla dessa goda ”råd” som sjukvården är så full av är i mina ögon ofta på gränsen till ”horribla”. (T.ex. rådet till sockersjuka : ”Ät socker!”)

  Alla dessa mediciner som på oerhört lösa grunder skrivs ut och som våldför sig på kroppens grundläggande försvarsmekanismer! Statiner mot kolesterol toppar min lista på absurditeterna!

 40. 40
  Georg W säger

  Finns det något livsmedel som är Nyttigare än mjölk och ägg? Nej, jag kan inte komma på något.
  Förut när jag var veggis så blev jag sjuk av mjölk. Men när jag började med LCHF så bestämde jag mig för att mjölk ÄR nyttigt och omgående tålde jag att dricka hur mycket mjölk som helst.
  Rent vetenskapligt kommer jag att få se resultatet av mjölkdrickandet på mina 4 småttingar (5-14år). De dricker ca. en liter mjölk var per dag. Barnen är efter ett liv av mjölkdrickande klart bäst på det mesta och själv har jag inget problem med att förstå, som jag tidigare skrivit. ATT MJÖLKDRICKARNA HAR GENOM DE SISTA 3000 ÅREN FULLSTÄNDIGT KOMMIT ATT DOMINERA DEN HÄR PLANETEN INTELLEKTUELLT; KULTURELLT OCH FRAMFÖR ALLT EKONOMISKT. Detta enligt en discoverydokumentär från BBC om den genetiska historieforskningen. Utan mjölk hade vi nog fått fortsätta att kämpa för vår överlevnad än idag. Europeerna har mjölken/kossan att tacka för sin högkultur och styrka.

 41. 41
  ragnhild säger

  #28
  Föreläsaren, vet inte vad han jobbar med. Det kommer fram att han föreläsar för studenter. Han samanliknar olika befolkningar rundt om i världen – och slår fast att Europa ock nord Amerika är de som fortsätter med mjölkdrickande utöver modersmjölkstadiet. Resten af världen uteslutar mjölk iflg. ham.

  Intressant nog tycker jag – hans lecture – kanske mest som diskutionsgrunnlag, men då måste man som Annika säger ha goda studier att visa till: Tror han missade det – henvisningarna syntes enbart till pedriatric-tidningar. Men der finns mycket om det via google ser jag – kanske också om detta = komjölk ell. inte komjölk.

  Har funnit Goudaost, med saltkorn som knaser mellan tänderna: resultat efter 2 års lagring – med kasein som iflg. videon inte är så lätt att bryta ner för oss människor? …. Lätt att överäta på så god ost – men jag balanserer – sådär produkt är det lättara att ta kontroll över – sockrade kolhydrater är värre!

  Ja, mjölk-temaet utlöser uomtvistelig diskusjon: Kan det vara kolhydraterna som ställer till det slik at vi blir (någon af oss) känsliga för mjölkproteiner (kaseinet och nerbrytningprocessorna af dessa? – ref. Georg W. bl.a. Undrar mig på om det kan forholda sig så.

  I ett annat klipp/video diskuterar han/föreläsaren evolutionen – latterliggör Darwins lära. Eks. ”Vi rättade upp ryggen då graset var för högt. Scenario från Africa. Slik kan man harsellera med evolutionstilhängarna. Nja – underholdande …. men….. Ja, varför tänka – låta bli – inte diskutera/undersöka/forska – det förplikter och ger arbete til hjärncellerna – whops – kanske derfor margarin bl.a. recommanderas = världen behöver tanklösa individer som lyder härskarna som styr. Att sjukdom och för tidig död är baksmällen – kort: So what. Det heter Kynisme/forakt=contempt.

  Rädd det ville bli en heldagsjobb finna alt det fett vi behöver om vi inte kan ta til mjölkprodukter… going back til eks. Helge Ingstad´s liv (jag VAR der med ham ett år sedan via hans böcker – en inderlig upplevelse) med indianare och eskimoer – det går inte – bl.a. är vi blitt for många – men tilbake till ett mera naturligt liv med glada djur, deribland kossor – lägga till rätta för det, rena hav m.m. = ett tapt Paradis? ….. inniblant hör vi af folk som lever någonlunda sådär – du bl.a. Annika – med tilgång til kvalitemat – Prisvinnare” ni är – där finn kanske hopp/håp….. still vi have a choice – some of us. Och for all del – vi har förbrukarmakt – Låta oss inte glömma det. Next episode: om fix-ferdige teposejukset (insideinfo): Till dess – köb te i lös vikt hos seriøsa förhandlare 🙂 Untak – mycket få bl.a. liptons yellow – tror jag.

  p.s. föredragsholdaren var fettskrämd = kolesterolskrämd och brukade det i sina argumenter mot mjölken.

 42. 42
  Hanveden säger

  @ 35
  Det tog väl nästan två år för Socialstyrelsen att komma till ett beslut. Men måste nog säga att för de som
  anmälde Annika D blev det ett stort misstag…

  Det är därför som jag kallar 2013 för jubiléumsår för att det har gått 5 år sedan utslaget kom och då till LCHFs och Annika D´s fördel
  .
  Jag skulle vilja att vi alla som på något sätt har haft och har fördel av att äta enligt Annika gör allt för uppmärksamma vad LCHF har betytt för oss alla och hylla den som rakryggad fått stå i snålblåsten nästan ensam.

  För fem år sedan fick Annika ett antal rosor och det är på tiden att fylla upp krukan igen…

  https://kolhydrater.ifokus.se/discussions/4d716342b9cb462227071669-rapport-fran-annika?discussions-3

  mLCHFh jubileumsåret B-) .

  PS Hade klippt ut texten inom citattecknen utan att kolla namnen DS

 43. 43
  Modesty säger

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Har du en länk eller referens till denna rapport, låter som man ser liknande saker som i forskningen gjord på 1:a och 2:a generationen efter svältvintern 1944 i norra Holland. Nyfiken eftersom (metabolisk) påverkan under fostertiden verkar ärvas epigetiskt och ger i effekter inte bara i en generation utan även påföljande.

 44. 44

  @ Modesty:

  Jag har surfat runt en hel del i jakten på info om leptin och att försöka hitta lite siffror om olika läkemedels effekt på långtidssocker & blodtryck, vid det här laget är det nog minst 50 siter som skummats igenom,,,,

  Men jag ska försöka hitta igen siten, det är nog inte omöjligt så jag återkommer säkert!

  Om man blir gammal eller inte sägs kunna påverkas av farfar – rätt eller fel men visst verkar det troligt?

 45. 45
  Modesty säger

  @ Thomas Tombola Jansson:
  Lägg gärna upp länkar här eller i Kostdoktorns forum (jag har samma nick där). Om du vill kan jag ta fram lite mer om det man kommit fram till om den nederländska svälten, det lär även finnas undersökningar om hur metabolismen påverkas på den paternala sidan från Sverige.

 46. 46
  Professor Göran säger

  @ Thomas Tombola Jansson

  Till svar på din fråga #17 om Mercola så har jag nog varit inne där några gånger utan att ha borrat mig så djupt. Men det mesta som står där tycker jag låter sunt.

  Vad som dock slår mig när jag nu börjar närma mig slutet på min studier av den molekylära cellbiologin i Alberts et al. (borde läsas av alla seriösa kostdebattörer anser jag) så är insikten i den sanslösa komplexiteten i våra livsmekanismer (som jag också försökte spegla i min senaste krönika) är helt överväldigande och därmed också insikten av faran i att haka upp sig på något enstaka ämne i kroppen och där hitta orsaken till allt ”ont”.

  Alla älskar vi ”one-liners” för att vi så gärna vill ha en enkla förklaringsr till både det ena och det andra här i livet och eftersom du gillade liknelsen med spindelväven så skulle du säkert gilla min favoritfilosof Xenofanes.

 47. 47
  Ethel Loberg säger

  @ Hanveden:

  Men måste nog säga att för de som
  anmälde Annika D blev det ett stort misstag…

  Ja verkligen!

 48. 48

  Lite OT:
  Karlavagnen P4 just nu – handlar om Nytt år – nya vanor:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/129939?programid=3117&date=2013-01-04

  Säga nej till socker handlar det om just nu. En klok inringande person säger: Eftersom socker kan förstöra dina tänder, vad kan då socker gör inne i din kropp!

 49. 49

  Gäst Skrev:

  Lite OT:
  Karlavagnen P4 just nu – handlar om Nytt år – nya vanor:
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/129939?programid=3117&date=2013-01-04
  Säga nej till socker handlar det om just nu. En klok inringande person säger: Eftersom socker kan förstöra dina tänder, vad kan då socker gör inne i din kropp!

  https://annikadahlqvist.com/2012/12/31/tandstatus-kopplat-till-hjartsjukdom/

 50. 50

  Georg W Skrev:

  Men när jag började med LCHF så bestämde jag mig för att mjölk ÄR nyttigt och omgående tålde jag att dricka hur mycket mjölk som helst.

  Det där är en motsägelse. Man kan inte vara LCHF:are och dricka hur mycket mjölk som helst. Läs på förpackningen så ser du hur mycket socker/kolhydrater du smäller i dig och barnen.

 51. 51
  ragnhild säger
 52. 52

  ”Man undrar hur någon kan ha kommit på den vansinniga idén att med medicin, eller industrikemikalier som margarin, sänka kolesterolhalten i våra kroppar!” Precis och då behövdes det väl inte några långtidsstudier … 😉 Artikeln är befordrad som länk till vänner och bekanta.

  God fortsättnng dr Annika m. LCHF fam.

 53. 53
  Georg W säger

  Hej igen Lars.
  Då är jag väl en gökunge här. Barnen har en närmast demonisk förmåga att hitta kolhydrater och livet med vissa små barn är en evig kamp, vad gäller maten. Mjölk ger mina barn 18 av 22 essentiella ämnen som de behöver. De essentiella livsnödvändiga ämnen ska fyllas på ständigt. Jag har själv levt i näringsbrist och energiöverskott i hela mitt liv. Jag liksom du söker efter ett optimalt liv. Jag får det genom att se till så jag inte får brist på essentiella ämnen. Resten sköter sig själv. Mjölk är en garant mot näringsbrist. Skit samma om det innehåller för mycket laktos. Jag har aldrig upplevt blodsockerfall med mjölk.

  Varför finns det alltid en massa människor som ska övertyga mig om att näringstät mat är skadlig? Samma människor försöker övertyga mig om att giftiga grönsaker och frukter från andra sidan klotet är nyttigt. Trots att det bevisligen saknar näring enligt näringstabeller.

 54. 54
  ulf pohl säger

  @ Anki #37. Tack för denna länk som gav mig ytterligare en pusselbit av förståelse. Jag tror det finns många inom Lchf rörelsen som lik mig haft ett gnagande tvivel på om (ko)mjölksprodukter egentligen är så invändningsfria, eftersom det också är ett ”nytt” livsmedel i paritet med spannmål som vi ju tveklöst har förkastat. Varför går då mjölken fri? Har vi här en blind fläck? Jag efterlyste för några år sedan en diskussion om detta hos Kostdoktorn-Mina blodprover, men ingen tog upp tråden. Bakgrunden var då Martin Ehns personliga experiment där ha visade att eliminering av mjölkprodukter dramatiskt sänkte hans höga kolesterol till mera normala nivåer. Man kan ju tänka sig att man har förhöjt kolesterol just pga av ett reparationsbehov orsakad av en låggradig inflammation från något vi inte riktigt tål. Min egen erfarenhet från att i den vevan slopa morgonens filmjölk (men inga andra mjölkprodukter) är att mitt kolesterol sjönk från 9,2 till 7,8.
  Så jag tror nog att vi borde diskutera detta för att ännu mera komma i fas med nya och gamla rön inom cellbiologi och biokemi.
  När jag skriver detta har jag bara sett knappt halva videon-skall se resten nu.

 55. 55
  Anders S säger

  ragnhild skrev:

  Ja, mjölk-temaet utlöser uomtvistelig diskusjon: Kan det vara kolhydraterna som ställer till det slik at vi blir (någon af oss) känsliga för mjölkproteiner (kaseinet och nerbrytningprocessorna af dessa?

  https://www.npif.no/

  https://www.npif.no/index.php?name=seksjon%2FHvordan_kan_proteinintoleranse_gi_symptomer.html

 56. 56

  Här! En viktig föreläsning om komjölkens skadliga effekter på människokroppen:

  https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=r9XuYRoqo1A

  Enkelt förklarat; Komjölk är nämligen INTE anpassat till människor, men till diande kalvar. Människan kan inte bryta ner alla dess beståndsdelar, vilket leder till en del åkommor som vi inte alltid är medvetna om.

  Postar den igen, eftersom denna länk innehåller föreläsningen i sin helhet.

 57. 57
  Vox Humanae säger

  Anki m.fl.
  Jag rekommenderar att vara försiktig med att ta till sig sanningar från denna typ av människor och jag rekommenderar definitivt att man söker sig till många olika källor innan man tar till sig något som en sanning.

  Det kan visst finnas en del negativt med för mycket mjölkdrickande och man bör verkligen inte ersätta modersmjölken med komjölk. Annars är det ju så att vi mjölkdrickande är totalt dominerande på alla områden. Det är mjölkdrickare som erövrat och koloniserat resten av planeten. Det är mjölkdrickare som står för de stora vetenskapliga framgångarna. Mjölkdrickare förökar sig inte som råttor utan står för en långsiktigt hållbar befokning av planeten. Det skulle knappast ha varit så om mjölk varit så invalidiserande som påstås i denna föreläsning.

  Föreläsaren är sjundedagsadventist och vegan. De enda som är mera fundamentalistiska är självmordsbombare. I sin föreläsning ger han en stor mängd av små informationsklumpar som för det mesta är helt ounderbyggda, han skiftar snabbt mellan sina olika påståenden, många gånger gör han påståenden som han senare säger emot, han försöker ofta att göra folk känslomässigt engagerade snarare än intellektuellt. Detta är ett sätt att försöka förvilla människor. Denna metod avser att förvilla människor. Det är meningen att man ska bli imponerad och exalterad av den stora mängden information. Avsikten är INTE att informera åhörarna utan att få dem att tycka ”oj vad mycket han kan, han måste ju ha rätt”. På detta sätt håller man människor förvirrade och imponerade för att sedan okritisk kunna presentera små ”finaler” av information. I detta fall leder det fram till att man okritiskt ska tänka att veganism är den stora sanningen, det är det enda som är bra.

  Tyvärr stämmer inte denna ”sanning”. Veganism i sin naturliga form är dödligt. Människan är beroende av av vitamin b3 för att kunna överleva. Detta kan man bara få i sig genom att äta kött eller genom tabletter. En kostform som dödar människor om de inte äter tabletter känns inte som ett bra val. Helt ärligt känns det som ett regelrätt mordförsök!

  Så, gör inte denna enda människa till sanningssägare bara baserat på ett youtubeklipp. Jag behöver mycket mera oberoende information innan jag bygger mig en sanning, framför allt vittnesbörd från människor som har goda erfarenheter av kosten. Precis så som det har fungerat med lchf.

 58. 58
  Annika Dahlqvist säger

  @ 56 Anki:
  Motståndet mot mjölkprodukter är inte vetenskapligt baserat utan enbart ideologiskt.

 59. 59
  ulf pohl säger

  #57 Vox Humana. Du har en poäng-i vissa delar-men bara för att ”söka bevisa” att vegetariskt protein är riskfritt (istället för animaliskt) så betyder det ju inte att mjölkkasein och dito -galaktos inte kan ha de skadeverkningar som den gode doktorn påstår. Jag reagerade också på den kopplingen (soja vs kasein) som irrelevant och att pratet om spannmålens välgörenhet är nonsens (eftersom ”vi” ju har annan info och erfarenhet) men jag tror faktiskt att o-eller halvsmälta proteiner som med hjälp av glutengliadinet läcker över till blodbanan är ett autoimmunt bekymmer som man kan undvika genom att boykotta mjölkprodukter (och spannmål). Att han är sjundedagsadventist, övertygat vegan och därmed med all sannolikhet fundamentalist (med kanske något störd hjärnverksamhet-Lierre Keith) talar visserligen för att man bör ta till sig budskapet med en viss skepsis (liksom alltid) men det finns ju onekligen en hel del publicerat vetenskaplig litteratur som stöder mycket av det han säger. Så-sammanfattningsvis: Vi bör nog fortsätta att diskutera ”mjölkfrågan” seriöst för att vidga vår kunskap-även om det kan göra ont hos dom som har satsat en del prestige i frågan.Jag tror ju att Lchf inte är färdigutvecklat och att vi så småningom kommer fram till en någorlunda ren paleolitisk ketogen kost-hur nu den kan se ut med olika lokala förutsättningar och anpassningar. Ketos på naturliga råvaror tror jag obetingat på som den ultimata hälsokosten. Så låt oss fortsätta utbyta synpunkter och helst också anekdotisk erfarenhet.

 60. 60
  Vox Humanae säger

  @ ulf pohl:
  Absolut, jag håller med dig till fullo. Det jag ville få fram var att man ska vara skeptisk till sina källor, speciellt när de kommer från youtube eller wikipedia, och att man aldrig någonsin ska bygga en sanning på bara en enda människas påstående.

 61. 61
  ulf pohl säger

  @ Vox Humana. Bra, vi är på samma våglängd. Vad som intresserar mig ffa är att lyfta fram den vetenskapligt underbyggda sidan med Lchf, i stil med vad Professor Göran är inne på, då pratar vi biokemi och cellbiologi (och förkastar farmakologi per definition som en botande strategi). Detta parat med empirisk evidens är nog ett oslagbart koncept för att övertyga även klentrogna. Där är vi ju alla oavsett utbildning lika goda amatörer vilket inte utesluter att även vi kan föra forskningen framåt. Det finns ju ingen adekvat utbildning än, annat än på nätet. Allt som tillför ny kunskap och nya insikter är välkommet. Ibland kan man hamna fel men så småningom rättas misstagen till av någon som har förstått bättre efter att ha hittat ny information.

 62. 62
  Kattmoster säger

  @ ulf pohl:
  ”Du har en poäng-i vissa delar-men bara för att ”söka bevisa” att vegetariskt protein är riskfritt (istället för animaliskt) så betyder det ju inte att mjölkkasein och dito -galaktos inte kan ha de skadeverkningar som den gode doktorn påstår. ”

  Menar du att mjölkprotein inte är animaliskt?! Eller har jag missuppfattat dig?

  Edit:Sorry Ulf, läste en gång till och insåg vad du menade. Glöm min kommentar!

 63. 63

  För egen del kan jag bara säga att jag slipper ömmande och försämrade fingerleder (artros) om jag utesluter mjölkprodukter. Det går bra med smör, grädde och getost dock. Min fundering är om det kan bero på att proteinet i komjölken underhåller inflammationsprocesser. Det vore också intressant om det ginge att prova A2-mjölk för att se om det skulle göra någon skillnad. (I Sverige finns väl bara A1-mjölk från kor med den mutationen i kaseinet om jag nu har förstått det hela rätt). Vet att det är fler än jag som har samma erfarenhet när det gäller mjölk och leder.

 64. 64

  @annika dahlqvist, @ulf pohl, @ Vox Humana.

  Källan är inte you tube, men föreläsningen råkar ligga där och det är inte samma sak.

  För mig spelar det ingen roll om ”den gode doktorn” är psykopat och taliban så länge han håller sig till fakta i sakfrågan och inte blir känslomässig. Och det är ju just det han gör, håller sig till påvisad vetenskap, som han förövrigt själv inte har genomfört, utan läkare och forskare av allehanda slag. Men genom att använda hans trosinriktning som motargument till vad han förespråkar, dvs en kost utan komjölk, så blir man ju strax känslomässig och personlig.

  Jag skulle vilja se dessa studier, eller åtminstone läsa om dem, som visar att komjölk är bra för människroppen och framför allt VARFÖR det är bra. Så om någon har något att referera till rent konkret är jag mycket intresserad.

  Jag är inte själv vegan men kan sannerligen övertyga att det inte är en dödlig kost då jag känner flertalet som lever på vegankost och även den ”gode doktorn” verkar ju synnerligen levande han också.

  Sen undrar jag om det finns någon som kan se det otroliga vinstintresset som råder i mjölkbranschen och att de möjligtvis är med och formar gemene mans åsikter? Vilka har att förlora på om vi skulle minska våran mjölkkonsumtion? Arla, bland andra som förövrigt påstår att mjölk ger starka ben, och det i ett land där benskörheten ökar som ett växande problem.

 65. 65

  Det är ingen hejd på forskningen! Dock ett bakslag för läkemedel som skulle höja HDL.

  Dagens Apotek: Bakslag för kolesterolläkemedel
  https://www.dagensapotek.se/lakemedel/bakslag-for-kolesterollakemedel/

 66. 66
  ragnhild säger

  Osteoporose:

  D-vitamin, mineraltilskudd i tablettform (kalsium/magnesium – preparat). Fysisk aktivitet; på ditt/mitt nivå, det är vad jag satsar på.

  Eftersom där är så mycket annat af goda mjölkprodukter, inneholdande kalsium) (ost, grädda, römme/creamfraice eks.) så har ren mjölk bara försvunnit ur mitt kylskåp – sådär ……. helt af sig själva 😉 Man säger också att arv spelar in .. vad nå det betyder….

  Jag tror att där behövs bättre, mera supplerande kälder via kosten. LCHF är nog ett tryggande utgångsläge, men jag vågar inte skippa tabletter.

  #64 – Jag sär att du litar på hjälp när det kommer til studier – af de ”gravande journalisterna Ulf Pohl, Wox Humanae och dr. Annika. Men ta lite af jobbet själva med – nätet ”bugnar” stoff – sök på (eks.) New Zealand-mjölkprotein/studies – Australia….. studier. Jag tror också detta har varit tatt opp tidigare? Ge oss tilbakemelding om du finner något intressante studier/forskning.

  Nu måste jag ha lite mera ”gauda” – den med saltkorn …. mums – kaffe? Svart te med kornblomster …

 67. 67
  ulf pohl säger

  @ Ragnhild. Tack för komplimangen,känner mig hedrat. Ett litet påpekande bara: Om du (fortfarande) äter mjölkprodukter så får du så pass mycket kalcium av dessa att du MÅSTE komplettera med ännu mera magnesium än eljest för att inte riskera ostereopos.Just ostereopos är en skandinavisk (här är vi ”världsbäst”) åkomma därför att vi spiser mest mjölkprodukter i världen-tror jag. Som alltid krävs balans mellan näringsämnen och i synnerhet mellan mineraler. Allt samverkar.

 68. 68
  Vox Humanae säger

  ”Här är en länk som säger sanningen, om du inte tror på det är du en idiot, om du har några invändningar mot detta ska du presentera studier, själv tänker jag inte presentera något eftersom jag redan har sanningen”:

  Känns resonemanget igen? Det är så man brukar säga när man har invändningar mot lchf. Jag kan inte längre räkna hur många studier jag läst och analyserat. De flesta man länkar till har alls inte med ämnet att göra utan man lägger ut länkar och hoppas att folk inte ska orka läsa dem. Andra är mycket bristfälliga eller visar ett helt annat resultat än vad som påstås.

  Jag tar gärna till mig ny kunskap, men inte för att en väckelsepredikant har gjort en video vars enda vetenskapliga belägg är en enda tidskrift, och definitivt inte när någon påstår att alla vi som äter lchf är grundlurade och att sanningen finns hos just denna predikant. Det är alldeles för mycket religiös övertygelse för att det ska passa mig. Jag fortsätter gärna diskussionen när det kommer bra källor och argument.

  Jag vill påpeka att jag själv är försiktig med vissa mjölkprodukter. Mjölk dricker jag 1-2 liter i månaden, grädde 1-2 dl/dag, smör 50-100g/dag. Ibland när jag mår sämre så avstår jag helt från mjölkfett och försöker ersätta det med främst grisfett (fett fläsk). På en eller ett par dagar mår jag då bättre och kan använda mjölkfett igen utan problem. Jag berättar detta för att klargöra att det inte är sakfrågan jag säger emot, det är presentationen och påståendet att detta är sanningen.

 69. 69
  Vox Humanae säger

  Jag vill också säga något om det påstådda vinstintresset inom mjölkbranschen. 90% av Sveriges mjölkbönder har slutat med sin produktion under de senaste 30 åren pga. dålig lönsamhet. De som finns kvar går på knäna för att kunna leva kvar och försörja sig på sin verksamhet.

  Konsumtionen av mjölkprodukter har minskat rejält under denna tid. Detta sammanfaller märkligt nog med en enorm ökning av allergier, fetma och diabetes typ2 hos barn och ungdomar. Det motsatta sambandet kunde man se under 1900talets början, när man genomförde en stor kampanj för att få barn och ungdomar att dricka mjölk, man fick ganska dramatiska hälsoförbättringar bland de unga. Här finns ett samband som är klart värt att undersöka vidare.

  Om man ställer sig den motsatta frågan, vilka har vinstintresse av att få folk att sluta dricka mjölk? Coca Cola Company. Det är oerhört mycket större vinstmarginaler i läsk än i mjölk. Råvaran kostar en bråkdel och produkten säljs för minst 50% högre pris. Innehållet är BARA vatten, socker och smakämnen, det finns INGA näringsämnen. Men det kanske är den nya nyttiga framtiden: Vitamin och mineralberikad coca-cola för dubbla eller tredubbla mjölkpriset?

 70. 70
  Annika Dahlqvist säger

  @ 64 Anki:
  Du kan se i mina listor på vetenskapliga studier, i gamla och nya bloggen, om många epidemiologiska studier som visar korrelation mellan mjölkprodukter och god hälsa. Det tyder i alla fall inte på att mjölkprodukter är skadliga.
  Vad gäller vinstintresset så är problemet att mjölkbönderna i Sverige får så liten ersättning för mjölken att de lägger ner sina gårdar på löpande band. Det är oerhört tragiskt för folkhälsan i Sverige att vi i framtiden inte kommer att vara självförsörjande på mjölkprodukter.

 71. 71

  OBS! Jag stavar med e på slutet så att inte någon tror att det är jag som ogillar mjölk.
  Jag kan betala flera kronor till /liter för mjölken så att bönderna kan överleva. Det är hemskt att Arla inte bryr sig om bönderna i det här fallet. De blir ju nästan tvingade att ”tigga” i tv-programmenss reportage och man kan se att det bär dem emot, men vad ska dom göra? Tycker hemskt synd om dem faktiskt.,

 72. 72

  @ 56 Anki

  OM vi skulle minska på mjölkproduktionen i vårt land vorde det bättre, tycker jag, att i stället minska importen (vilken i stället tycks öka) till förmån för svensk produktion som har bättre kontroll och djurhållning än de flesta andra länder.

  Det som tydligt visar sig i denna tråd är: En del av befolkningen tål mjölprodukter – andra inte. Kan det inte bara få vara så ?? Inom LCHF vet ju många det. Är själv lite restriktiv, förutom smör.

  Eftersom du känner flera veganer som mår bra av den kosthållningen, så undrar jag – vad är deras huvudsakliga protein-källor ? Vad äter de för fett – växtbaserade margariner, eller vad ? Känner ingen vegan, men däremot personer som inte äter kött, men väl fisk, ägg, mjölk, så ursäkta min okunnighet.

 73. 73

  @ Eva Li:

  Proteniner = baljväxter (mycket proteinrika)

  Fett = Finns ju massor av vegetabiliska fetter. Margarin är ju giftigt.

  Som sagt, jag är inte själv vegan, så superkoll har jag inte. Du får söka information om hur de lever vettja.

 74. 74
  Anders S säger

  ragnhild skrev:

  Man säger också att arv spelar in .. vad nå det betyder….

  Ragnhild, du fick länkar av mig i #55. Någon kommentar?

 75. 75
  Anders S säger

  AL skrev:

  För egen del kan jag bara säga att jag slipper ömmande och försämrade fingerleder (artros) om jag utesluter mjölkprodukter. Det går bra med smör, grädde och getost dock. Min fundering är om det kan bero på att proteinet i komjölken underhåller inflammationsprocesser. Det vore också intressant om det ginge att prova A2-mjölk för att se om det skulle göra någon skillnad. (I Sverige finns väl bara A1-mjölk från kor med den mutationen i kaseinet om jag nu har förstått det hela rätt). Vet att det är fler än jag som har samma erfarenhet när det gäller mjölk och leder.

  Gissningsvis är ungefär hälften av Sveriges kor A1 och hälften A2. Det finns en del blandvarianter. Det skulle gå utmärkt att renodla besättningarna. Avelstjurarna är redan kartlagda. Problemet är som vanligt Arla. De blandar all mjölk i tankarna och förstör den faktiskt på det viset.. A1 mjölk duger till smör. Förhoppningsvis kommer bönder att revoltera och kanske se A2 mjölk som en nisch med högre lönsamhet och lämnar Arla åt danskarna med sitt gmo-foder.

 76. 76

  Jag tror jag just blev portad från denna intelligenta diskussion.

 77. 77
  Vox Humanae säger

  Anki
  Det är nära nog omöjligt att bli portad från Annikas sida, däremot kan spamfiltret få spatt ibland och reagera på mycket märkligt sätt.

 78. 78

  @ankiE Du behöver inte vara rädd. Samtliga här inne hyllar kossornas juver-vätska tror jag, så pass att de är beredda att gå i graven för den. Jag verkar vara ensam katt bland hermelinerna och det är ju inte så konstigt med tanke på att denna sida ju faktiskt primierar animaliskt fett i alla dess former!

  Jag vill bara göra tillägget att Coca Cola knappast kommer tjäna på medvetna konsumenters avståndstagande från den vita ”drycken”, då vi knappast ersätter någonting dåligt med något som är sämre.

  Mjölkindustrin är visst en guldgruva, precis som kaffe och te-industrin är, trots att de som slavar på fälten inte får ta del av vinsten. Men Arla och Co är ju så mycket mer än bara bönder som kopplar sina kor till mjölkmaskiner, eller är det inte robotar som sköter det där numera? Vem vet, den stackars bonden kanske kan sköta hela proceduren via sin smart phone?

  Och så har vi det där med laktonintoleransen, precis som den fanatiske predikanten påvisar; större delen av människorna på jorden är intoleranta. Hur kommer det sig? Jo, de har inte i generationer tillvant sina kroppar komjölk, som vi i västvärlden har. En annan intressant faktor är att man till och med i mjölklandet Sverige avråds från att ge barn under 1 år komjölk. De kan nämligen råka ut för en del fysiska besvär om man utsätter deras kroppar för den proteinrika kalvvällingen.

  Hel klart, alla blir saliga på sitt och min kropp och hud tackar mig ödmjukast för att jag inte dricker, eller använder mig av komjölk.

 79. 79

  @ Vox Humanae:

  Ok, ja nu gick det plötsligt igen!

 80. 80
  Vox Humanae säger

  Anki
  Jag skulle gärna se att du flyttar denna diskussion till kostdoktorns forum. På en vanlig blogg så blir ju inläggen gamla och då glöms även de mest intressanta diskussioner bort, på ett forum däremot ligger de ju kvar och kan hittas på ett helt annat sätt och jag tycker att mjölkens nytta/onytta bör redas ut betydligt mycket mera än vi hinner i denna tråd.

 81. 81
  Georg W säger

  Jag skrev för en liten tid sedan om en dokumentärfilm om människans genetiska historia. Där det berättades att Europeerna är ett resultat av en flaskhals i evolutionen. Det började i en liten by/klan med ca tusen innevånare i Frankrike för cirka 3000 år sedan, på bronsåldern. En mutation gjorde att de plötsligt tålde att dricka komjölk. När våren kom och det svältande folket klev ut för att producera mat. Så var mjölkdrickarna friska, starka och välnärda. Det innebar att dessa människor fick en evolutionär fördel. Som resulterade i att de expanderade och trängde därmed ut sina grannar. Till slut hade mjölkdrickarna trängt ut alla andra klaner från Europa. Mjölkdrickarnas expansion har aldrig avstannat. Den har pågått i 3000 år och idag dominerar mjölkdrickarna hela vår planet INTELLEKTUELLT, KULTURELLT och EKONOMISKT.

 82. 82

  Ja, västvärlden dominerar. Och utarmar stackars vackra moder jord, vette tusan om det funkar som argument för något som helst? Inte för mig i alla fall. Sen blir det ju lite konstigt att se sig själv som någon slags elit i jämförelse med andra folkgrupper. Det har gjorts förut så att säga.

  Nu har mjölkdrickarna grupperat sig i något som heter EU. En riktig framgångssaga.

 83. 83
  Georg W säger

  Varför säger du så, Anki? Är du inte Europee?
  Det finns väl ingen Europe som ser sig som bättre än någon annan Europee 🙂

 84. 84
  ragnhild säger

  #55
  Hei Anders S. Jag läste dina länkor. Intressante nog. Förfarligt många symptom de ramsade upp? Gillade den pedagogiska förklaringen om; ”mange bekker små, blir til en stor å” – altså om du äter för mycket af mat som (din) kropp inte kan bryta ner, så blir belastningen så stor att kroppen kan reagera med betennelses-tilstånder, eks. leddverk, IBS m.m. I farten hadde jag behov för att rådföra mig med:

  https://fitnessbloggen.no/veien-til-god-helse-gar-gjennom-magen/

  Fant inget om mjölkallergi (men som sagt – jag var i farten). Mjølkallergi tycks – ref. dina länker igen – inte vara så enkelt att fast-ställa. Det jag fant var mycket annat intressant på den länkade tråden.

  Lite ner på sidan –
  KOLESTEROL: ”Högt kolesterol är tekn på inflammation i kroppen”. Han Pål Jaabek skriver/förklarar verkligen både pedagogisk och är uppdaterad. Tycker professor ”standa upp” blir mer och mera løjlig …. På tid att sätta sig ner?

  Ad P.J. : Her har vi en idrettsfysiolog m.m. som inte låter sig sementera i gml. konskap, men är öppen för nya rön/forskning – tänker själva och läser på. BRAVO – kanske även hatt dialog med Uffe Ravnskov o.a. progressiva personer/forskare.

  Med forståelse efterhanden af att:

  Kolesterol är ett ämna som kan samarbeta med dig i en läkande process. Jag har ”fingerartros” (symptomfri på bra lchf )- men märker af det vid för mycket av ditt og datt (eks. ble det för mycket ost igår).

  Mitt kolesterol har duplats efter start på lchf 3 år sedan – fick ett lite schock senhöstas vid kontroll. Men eks. triglyserider er på 0,63 – Hdl 3,1 (inte fråga om ldl = høgt, men ska få apokvot).

  Jag gillar tanken på att mitt kolesterol, som är ett kroppsämne med läkande syfte kan ha ökad af att jag på LCHF har satt kroppen på ”samarbete-modus”. På kost som förgiftar kroppen …. kan något als då fungera – ”no use” så att säga? Eller? 😉 Jo, inbillar mig att så kan det vara – vad säge du prof. Hallonbåt – kan jo ikke dy meg 🙂

  Anders; såg inget om arv – kan säkert googla det med …. men nu lägger jag mig – har senast snudd upp/ner på dygnet – går inte längre …. ha det bra 🙂 för många smileys som vanligt – men denna var till dig.

  P.s. Etter desember är vel kolesterolet ökad – iallafall evnt. ”inflammationer” – but I´ve pulled myself together – har inget kolhydratsug, och är inte uroad. LCHF är och blir min livs-stil. Mvh.

 85. 85

  milk is for cowards

 86. 86
  Brittis säger

  @ Anki:
  Men visst dricks det mjölk i andra världsdelar också? Är det inte så att tex massajerna konsumerar mycket stora mängder mjölk och att de ser sin boskap som en stor naturresurs. Kan det inte vara så att det faktiskt är den muterade ”nya” mjölken som orsakar hälsoproblem men inte ursprungsmjölken? Det måste ju finnas laktos i de afrikanska kossorna också men ändå kan de boskapsskötande folkslagen dricka mjölk och äta mjölkprodukter. Då måste ju även dom vara utrustade med enzymer som kan spjälka laktosen?

 87. 87
  Gunnar Granberg säger

  Jag kände inte ens till något om lchf eller dig Annika förrän ett kort tag sen. Nu försöker jag hålla den kosten och tycker det du säger är bra och tacksam att det finns folk som vågar utmana.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa