Välkommen till Friska Diabetiker

Mats Wiman har startat en blogg: Friska Diabetiker.
Där kan ni som har blivit friska i er diabetes träffas, berätta er egen historia, och utbyta erfarenheter.

 

Comments

 1. 1
  Pre-diabetiker säger

  En helt otrolig sjukdomshistoria:
  https://friskadiabetiker.se/2012/12/29/i-skuggan-av-min-diabetes/#comment-13

  ”Egil Korsnes
  EN TILLBAKABLICK PÅ 6,5 ÅR MED LCHF

  Året är 2007. Med sirener och blåljus på väg till sjukhus i Norge efter två timmar på vårdcentralen utan något medicinskt klargörande. Första stoppet blev akuten och grundliga medicinska undersökningar.

  Med ett blodsocker på över 30 mmol/L fick jag förstås stora doser insulin för att få kontroll över det akuta blodsockerläget. Jag blev testad och undersökt från topp till tå och efter några dagar blev jag vidareskickad med mina 102 kilo och stora kroppssmärtor till en avdelning för reumatiska sjukdomar. Jag hade fått tabletter för rekordhögt blodtryck och högt kolesterol. Jag hade också ulcerös kolit med i bagaget (tjocktarmskatarr).

  Jag blev inlagd i tre månader (totalt) med rullstol och gåstol. Jag fick utmärkt service från reumatologer och övriga på avdelningen. Så, en dag hittade jag, av en tillfällighet, den norska tidningen “Dagbladet” som innehöl den här artikeln:”…

 2. 2

  Titeln på bloggen får mig att tänka på ”Nyktra alkoholister” och det är nog en ganska vettig jämförelse,,,,

  Ur inledningen:

  ”Den här bloggen har jag skapat för oss som kan kalla oss friska diabetiker, dvs. vi har lyckats sänka vårt långtidsblodsocker (HbA1c) till under 7 % (till under 63 mmol/mol (millimol per mol)) genom att låta bli att äta kolhydrater och istället äta mycket fett”

  Jag tycker att HbA1c som ligger 63 mmol/mol är lite högt för att vara ”friskt” – kommentarer från experterna önskas – vad säger Annika om detta värde?

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Thomas Tombola Jansson:
  Jag tycker också att HbA1c på 63 låter högt. 52 anges som god kontroll för diabetiker, men helst vill man förstås att de kommer ner till normalt värde dvs under 46.
  Jag själv var sommaren -11 av Expressen åsatt diabetesdiagnos. Då hade jag HbA1c på 30. (Normalvärde för friska anges 31-46)

 4. 4

  Tack Annika, jag saknar sådana här siffror, ett HbA1c på 63 säger ju inget om man inte vet vad som är normalt för en frisk person!

  Jag har hittat lite uppgifter om att 30 minuters promenad dagligen kan sänka HbA1c med 10 – 15%.

  Skulle vara intressant att få reda på i vilken storleksordning som gäller för olika piller som Metformin o s v.

  Det är ju så klart inga exakta siffror och varierar så klart mellan olika personer men riktvärden är intressanta – verkar vara svårt att hitta!

 5. 5
  Pre-diabetiker säger
 6. 6
  Pre-diabetiker säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 2 Thomas Tombola Jansson:
  Jag tycker också att HbA1c på 63 låter högt. 52 anges som god kontroll för diabetiker, men helst vill man förstås att de kommer ner till normalt värde dvs under 46.
  Jag själv var sommaren -11 av Expressen åsatt diabetesdiagnos. Då hade jag HbA1c på 30. (Normalvärde för friska anges 31-46)

  Kan detta vara ett bra sätt? (Läste detta i en kommentar hos Diabetes i Fokus
  …”man tar det gamla (t ex 6,0) multiplicerar med 10 och drar ifrån 8 så får man det ”nya” värdet – som t ex 52 (6,0).”…

 7. 7

  Det där var en bra blogg! Hoppas många söker sig dit vilket kan ge bra statistik över hälsovinster!
  Dessutom ekonomiska sådana vilka i nuläget slarvas bort av vår fattiga sjukvård som har måst börja prioritera sin vård!

 8. 8

  @ Pre-diabetiker:

  Att jämföra det nya och gamla sättet är lätt – finns bl a här,,,,

  https://www.hba1c.nu/HbA1c_Patientbroschyr.pdf

  Ser att ”Friska diabetiker” har ändrat sina värden, är man över 50 år räknas 46 mmol/mol utan mediciner som normalt – både blodtryck och blodsocker anses ju som normala om de stiger med ökad ålder för oss västerlänningar vilket de nog inte gör hos folk som äter riktig mat under hela sitt liv,,,,

  Men jag har lurat mig själv, hittade ett värde om att Mindiab (2:a handsval för T2) skulle sänka långtidssockret med 1 % och jämförde detta med påståendet att 30 miuters promenad dagligen skulle sänka med 10 – 15 %.

  För Mindiab gäller så klart 1% på den gamla skalan medan promenadsiffrorna såklart avser en minskning beräknad på långtidsvärdets absolutbelopp,,,,

  Antag en sänkning med hjälp av Mindiab från 8 till 7% på den gamla skalan motsvarar således ungefär 30 minuters daglig promenad – och kanske mera då Mindiab ökar på insulinproduktionen vilket borde göra det svårare att gå ned i vikt (tror att siffran för T2 är 80% överviktiga),,,,

  Det är ju oxå välkänt att högt insulin påverkar blodtrycket negativt då cellerna har svårare att ta åt sig Mg då insulinhalten är hög – hur stor del av det totala blodtrycket som Mg-bristen orsakar har jag aldrig hittat men den är knappast försumbar om man läser mellan raderna i de källor jag hittat,,,,

  Det är ett bra initiativ med Friska diabetiker men jag hade nog önskat att den varit för både diabeteiker och symptomfria – finns ett antal sådana på engelska med LCHF, recept och annat – dock har jag ännu inte hittat någon som jämför piller med livsstilsförändringar,,,,,

  För övrigt borde definitionen på diabetes ändras att mäta något annat än blodsocker – det finns antagligen betydligt bättre markörer för att upptäcka T2 betydligt tidigare – många överviktiga går idag omkring med ”normala” nivåer på blodsockret men har skyhöga insulinvärden och klarar inte av att minska sin vikt, de skulle slippa detta om medicineringen sattes in tidigare – i USA verkar det vara rätt så vanligt att ge Metformin till överviktiga som efter nedgång slutar äta piller – om de byter till LCHF kan man misstänka,,,

 9. 9

  Hallå alla!

  Jag har böjt mig för sakkunskapen och ändrat HbA1c-värdena: http;//friskadiabetiker.se

  Mats LCHF Wiman

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa