Så kan diabetesgåtan lösas

Artikel i Skånskan.se. Professor Leif Groop har insett problemet, men inte förklaringen och inte lösningen.

 

Comments

 1. 1
  Pre-diabetiker säger

  Om han nu tror på att problemet är, att vi förbrukar mindre energi än vi borde och äter mer, då är ju problemet löst. Då är det väl relevanta åtgärder som behövs, inte mer forskning och läkemedel!

  …”Mannen som vill utrota diabetes
  Ännu för några årtionden sedan var vi smala och aktiva, nu är vi tjocka och lata – våra gener har inte hängt med i utvecklingen, konstaterar FiDiPro-professorn Leif Groop, en av världens mest kända diabetesforskare.”…

  https://www.med.helsinki.fi/svenska/index.html

 2. 2

  Hej,

  Jag har en 8-månaders bebis, som jag vill ge rätt mat från början. Hon ammades till fyra månaders ålder plus semper ersättning, från 4 månader endast semper ersättning. Nu har hon börjat äta vanlig mat. Jag vill absolut inte ge henne välling. Så här kan en dag se ut, Frukost.,fetayoghurt blandat med smör till det dricker hon gammaldags ekologisk mjölk, lunch och middag, kokt eko potatis med fisk eller rent kött och ganska mycket Bregott, till mellis som frukost, plus att hon dricker gammaldagsmjölk i flaska då och då under dagen. Idag fick hon även prova på ägg, som jag vill ge henne istället för kött och fisk några ggr i veckan. Ibland mixar jag i lite broccoli i lunchen, kommer också att utöka med ekologisk avocado och lite mer grönsaker. Har igår helt slutat med modersmjölksersättningen. Täcker denna mat hennes behov, är det ok att jag slutat med ersättningen?

  Jag undrar vad du tycker om vaccinering, jag är orolig över det, hon har fått första doserna….

  Tacksam för svar.

 3. 3

  I bland blir man häpen för bristen på insikt. Kanske det vore lättare om man vågade blicka tillbaka och både ta till sig det gamla namnet på diabetes – sockersjuka och vad man gjorde innan insulin fanns.

 4. 4
  Lars Pekkala säger

  Om det nu skall forskas fram nya stamceller för att få bukspottskörteln att producera fram mer insulin……hur stora och tjocka kommer vi att bli då, om vi skall fortsätta att äta som livsmedelsverket vill?

  Måste vara både billigare och bättre att forska på kostens betydelse.

  Men det är tyvärr så att finns det någon som förlorar ekonomiskt på nya ideér oavsett om det gäller mat, mediciner eller vilken uppfinning som helst så är det starka krafter som gör allt för att motarbeta goda resultat.

 5. 5
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Mmimmi:
  Jag har inte det slutliga svaret på vilken mat vi ska ge de små barnen, men jag tycker att det låter bra det du gör. Måttligt med kolhydrater, framför allt i form av kokta rotsaker och andra grönsaker, måttligt med protein, och resten naturligt fett.
  Per och Katarina Wikholm och Monique Forslund har skrivit böcker om mat till barn.

 6. 6
  ragnhild säger

  Ja, vi människor måste tilpassa oss miljöet på ett eller annat sätt. På tid att köpa aktier i mat-/läkemedelindustrien? Arv har ingen betydelse – tilpasning till denna, det ger ingen profit – Vilka dumskaller som styr världen!!!

  En tröst är; info/konskap via internett, men än når den så få. Altför få modiga röster hörs – och många af de som finns har också drabbats af tidsbrist ell. låtit sig ”köpa” = inkomst = mycket bra för industrierna 🙁

  Hur går det med medlemstalet i den nya/alternative diabetesorganisasjonen (Stockholms Storstads ….)?

  p.s.: Nu/nå kan du äta ägg – kolesterolet i dem har blivit mindre!? = ett sätt att ta itu med 50 år gml. felinformation: ref. KK ”ukeblad” – inte trovärdig infoställe, så kanske är det fel 😉 Kan man bli blind af att läsa sådär – ears can be lost – om idiotiet blir stort nog!

 7. 7

  Tack för snabbt svar. Min mamma har en fråga, hon har diabetes 2, som blivit mkt bättre med LCHF, vad säger du om värdet p-kolesterol 8.8 och p-ldl kol,direkt 6,60?

 8. 8

  Hmmm,,,,
  Hans lösning tar allt från nuet till 15 år att forska fram – vilken tur vi LCHF:are har som redan har löst problemet för oss själva – några sengångna forskare eller utländska riskkapitalister göder vi ju som bekant inte när vi valt att äta riktig mat istället för patenterade mediciner,,,,,

 9. 9
  Kattmoster säger

  Pre-diabetiker Skrev:

  Om han nu tror på att problemet är, att vi förbrukar mindre energi än vi borde och äter mer, då är ju problemet löst. Då är det väl relevanta åtgärder som behövs, inte mer forskning och läkemedel!

  Exakt. Då är nästa fråga: Varför äter vi mer än vi behöver? För oss här är svaret ganska givet: Jo, för att vi äter fel saker.

  För en forskare är detta uppenbarligen för enkelt. I stället ska man – i vanlig ordning – mixtra med kroppen. De som inte låter möblera om i mag-tarmsystemet ska väl i alla fall kunna fås att superproducera insulin. De skadliga kolhydraterna ska till varje pris säljas och ätas.

 10. 10

  Jag önskar Leif Groop kunde tänka tillbaka till 1970-talet och sin tid som läkare i Närpes, Finland. Han var någonting på spåren där…. Kosten!

  https://diabetesportalen.se/forskarprofilen/forskarprofilen-fiske-med-allt-stoerre-traal-och-allt-finmaskigare-naet/

 11. 11

  Hemmes Veckotidning har alltid förtäckt läkemedelsreklam.
  https://hemmetsveckotidning.se/etikett/professor-leif-groop/

  Här handlar det om en diabetiker som efter 10 år med läkemedlet Metformin och mindre matportioner samt promenader, blir ordinerad av professor Leif Groop ett nytt läkemedel som heter Onglyza, då nämnda inte längre hjälper.

  Om man läser i Fass:
  https://www.fass.se/LIF/produktfakta/artikel_produkt.jsp?NplID=20100423000077&DocTypeID=7
  Att den etablerade sjukvården och statens Livsmedelsverk är så rädd för färre kolhydrater och mera animaliskt fett (läs LCHF) – är för mig verkligen en gåta, då biverkningar av läkemedlet Onglyza kan ha följande biverkningar:

  ”Vissa symtom kräver omedelbar medicinsk vård:
  Du ska sluta ta Onglyza och omedelbart kontakta läkare om du upplever följande symtom på lågt blodsocker (hypoglykemi): skakningar, svettningar, ångest, dimsyn, stickningar i läpparna, du blir blek, förändring av humör, känner dig ofokuserad eller förvirrad.”

  ”Vissa patienter har fått följande biverkningar när de tar Onglyza och metformin:
  •Vanliga: infektion i övre luftvägarna, infektion i urinvägarna, inflammerad mage eller tarm, oftast orsakad av en infektion (gastroenterit), infektion i de övre luftvägarna med en känsla av smärta och tryck bakom kinder och ögon (sinuit), inflammerad näsa eller hals (nasofaryngit) (tecken på detta kan inkludera en förkylning eller ont i halsen), huvudvärk, muskelsmärta (myalgi), kräkningar, inflammation i magen (gastrit) och matsmältningsbesvär (dyspepsi).
  •Mindre vanliga: ledvärk (artralgi) och svårigheter att få eller bibehålla erektion (erektil dysfunktion). ”

  ”Vissa patienter har fått följande biverkningar när de tar Onglyza och en sulfonureid:
  •Mycket vanliga: lågt blodsocker (hypoglykemi)
  •Vanliga: infektion i övre luftvägarna, infektion i urinvägarna, inflammerad mage eller tarm, oftast orsakad av en infektion (gastroenterit), infektion i de övre luftvägarna med en känsla av smärta och tryck bakom kinder och ögon (sinuit), huvudvärk och kräkningar.
  •Mindre vanliga: trötthet, onormala nivåer av fettsyror (dyslipidemi, hypertriglyceridemi).

  ”Vissa patienter har fått följande biverkningar när de tar Onglyza och en tiazolidindion:
  •Vanliga: infektion i övre luftvägarna, infektion i urinvägarna, inflammerad mage eller tarm, oftast orsakad av en infektion (gastroenterit), infektion i de övre luftvägarna med en känsla av smärta och tryck bakom kinder och ögon (sinuit), huvudvärk, kräkningar, svullnad i händer, vrister eller fötter (perifert ödem). ”

  ”Vissa patienter har fått följande ytterligare biverkningar när de tagit enbart Onglyza: Vanliga: yrsel.”

  (fortsättning enligt Fass-länken ovan)

 12. 12
  Professor Göran säger

  Intressant artikel!

  Det är svårt att tro att en ledande forskare inte förstår ABC inom sitt eget specialområde och i detta fall att sockersjuka blir sjuka av socker.

  Som han, apropå explosionen av diabetes i utvecklingsländerna, uttrycker det i artikeln:

  ”..antingen återgår vi till ett annat sätt att leva, vilket inte är så realistiskt ….”

  Om man vill vara snäll så kan man säga att Professor Groop erkänner att han bara har anpassat sig till ”den rådande verkligheten” (dvs. han är en pragmatiker) för annars skulle man nog istället anklaga honom för att vara en cyniker som gör sig en medicinsk forskarkarriär på denna katastrof istället för att försöka förhindra den fortsatta utbredningen, genom att t.ex. arbeta för LCHF som livsstil, men då är det förstås oändligt mycket svårare att vara en berömd professor.

 13. 13
  Stig lönnqvist säger

  Leif Groop den pajasen kan nog inte bota eller absolut inte läka nåt annat än sin egen plånbok. Han är en bland s,k expertis som är bakom att endrokonologin för dom med sköldkörtelbesvär fortfarande inte får nån hjälp. Han vill stoppa all hjälp som fungerar. Däribland Scandlabs tester som går till kärnan av orsaken

 14. 14
  ulf pohl säger

  Jag funderar på en enkel biologisk formel som förutsättning för naturlig hälsa i stil med Einsteins E=M x C2. E står för kronisk hälsa,M för naturlig oförfalskad animalisk mat och C2 för ketos som en kvadratisk (minst) hävstångseffekt. Vad tycks?

 15. 15

  @ 2 Mmimmi

  Varför Livsmedelsverket vill att du skall ge ditt barn köpevälling och köpegröt är framförallt för att barnet skall få tillräckligt med järn. Det är ett bra råd för de som inte är kapabla att söka på google på vilka mer naturliga livsmedel som innehåller just järn. 😉 Ägg innehåller mycket järn. Vårt barn får LCHF-välling ca tre gånger per dag. (3/4 dl 3 % mjölk, 1/2 dl grädde, 1 äggula). Vårt barn får även mosad avokado (innehåller också järn) samt mixad vanlig mat (men aldrig något med spannmål). Förr trodde Livsmedelsverket att barn skulle undvika ägg för att de kunde få äggallergi. Idag erkänner de att det rådet var rent trams (som mycket av deras övriga råd).

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 7 Mmimmi:
  Du kan gratulera din mamma till ett högt och bra kolesterolvärde. Det finns inga samband mellan högt kolesterolvärde och hjärtsjukdom, snarare tvärtom. Särskilt gäller detta diabetiker och kvinnor. Läs Uffe Ravnskovs och Ralf Sundbergs böcker och artiklar.
  Det är statinfabrikanterna som har intrigerat fram myten om det farliga kolesterolet. Kolesterol är ett livsnödvändigt och bra ämne.

 17. 17

  Ärligt talat, en ledsam representant för/från vår sjukvård.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 ragnhild:
  Jag vet uppriktigt sagt inte hur det går med LCHF-medvetenheten i våra diabetesföreningar. Är det någon som vet?
  Man ska vara medveten om att läkemedelsföretagen ligger på som iglar på diabetesföreningarna och försöker påverka dem att förespråka högkolhydratkost och mycket mediciner. Det kan inte vara så lätt då att stå emot.
  Många föreningsmedlemmar är förstås också kvar i dietisternas ideologi om att kolhydrater är nyttiga för diabetiker, och att naturligt fett är farligt. Dessa protesterar naturligtvis mot LCHF-budskapet.
  Men många diabetiker är inne på våra LCHF-sidor och får stöd till att äta LCHF för bättre hälsa.

 19. 19

  Storstockholms diabetesförening torde vara landets största med 4500 medlemmar.

  Jag brukar ofta vara där och läsa på, de har mycket bra info och ännu mera om man är medlem vilket alla kan bli.

  De har kurser och diskussioner om LCHF och livsstil – troligen är de absolut bäst på att föra ut detta budskap bland landets föreningar,,,,

  Nivån är som jag som lekman kan avgöra hög, exempelvis

  https://www.ssdf.nu/tidningen/artikel.php?id=1157

  Tror att deras tidning är bra, inte bara annonser för blodtrycksmätare, mycket är skrivit av Kerstin Brismar som verkar ha båda fötterna på jorden till skillnad från många andra,,,,

 20. 20

  Blodsockermätare ska det så klart vara,,,,

 21. 21
  julia sparrow säger

  OT…” Ny lag 1 januari 2013 kan leda till tvångsvaccination och rättsliga följder för ovaccinerade”

  https://newsvoice.se/2012/12/26/prognos-ny-lag-1-januari-2013-kan-leda-till-tvangsvaccination-och-rattsliga-foljder-for-ovaccinerade/

  …har du Annika någon kännedom om detta?

 22. 22

  @ Annika Dahlqvist:
  Kostdoktorn, Ann Fernholm och Annika finns med på länksidan, tror de har recencerat Litsfelds bok,,,

  https://www.ssdf.nu/lankar/privata-sajter-och-bloggar.php

  Visst har det hänt mycket de senaste åren,,,,

 23. 23

  Klart är att vi måste röra på oss mer vilket också professorn påpekar. Men vi måste också förändra våra kostvanor. Inte vi LCHF:are förstås, men alla andra.

 24. 24
  Annika Dahlqvist säger

  @ Kikki Sandström Inspiratör o Coach:
  Man kan inte allmänt säga att alla ska röra på sig mer. Det är en högt procent av svenska folket som idag motionerar väldigt aktivt.

 25. 25

  Annika, har du lyssnat på senaste Kropp o själ på SR P1, det handlar om jätteökning av hjärtkärlsjukdomar och diabetes i Indien.
  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/132625?programid=1272
  Om jag hörde rätt så har de 60 miljoner diabetiker och orsaken är såklart fet mat….och genetiskt betingat. Indierna fick visst diabetes 10 år tidigare än förväntat, jämfört med västerlänningar.
  Jag tror väl att det snarare beror på att de traditionellt ätit mest kolhydrater men inte haft råd att överäta och därmed klarat sej från metabola sjukdommar, sen börjat hinka i sej läsk och andra sötsaker utöver den redan kolhydratstinna kosten, ja då kommer nog sockersjukan (som ett brev på posten tänkte jag skriva men det vete f*n om de gör längre).

 26. 26
  Torbjörn Sassersson säger

  Sista stycket i artikeln:

  ”De senaste åren har många barn i Sverige fått en insulinpump, som gör att de slipper att sticka sig för att ta insulin. Leif Groop anser dock att stamcellsterapi är en bättre lösning.
  – En insulinpump är en teknisk motsvarighet till stamceller, men problemet är att få pumpen att mäta blodsockernivån. Det har visat sig mycket svårt att lösa. Jag tror därför att stamceller har en större framtid, säger han.”

  Min kommentar:

  Från insulinspruta till insulinpump till tro på stamcellsforskning som sannolikt är lika med genvaccinering.

  Det tar aldrig slut. Mer och mer vaccin.

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 25 Lilja:
  Ja, vi kan ju bara spekulera om orsaken, men jag tror att det är sockret och industrimaten som orsakar diabetesökningen i Asien.

 28. 28
  Susanna säger

  Fast jag måste ändå försvara professorn lite – det han sa om stamceller som ska producera insulin handlade väl ändå om diabetes typ1 – vi som inte har någon insulinproduktion. Även om jag helt försöker undvika kolhydrater så behöver jag insutlin. Så för min del så får gärna den forskningen fortsätta – jag skulle om det lyckades förmodligen slippa pumpen och att ta 10 blodprover varje dag. Så det skulle innebära en enorm höjning av min livskvalitet och också minska risken för eller bromsa följdsjukdomar. Dessutom så skulle de barn som under tonåren vill vara som alla andra slippa ha pump och äta LCHF – det kan vara nog jobbigt att vara tonåring i sig.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa