Reklamfilm för fruktogrönt i Landstinget Västernorrland

5 om dagen – frukt och grönt.
Klickar man sig fram till det vetenskapliga underlaget för att frukt skulle vara hälsosamt så är det helt frånvarande. Många observationsstudier, vilka inte har något med orsaksbevisning att göra. Där kan finnas flera samvariationer som inte har något med orsak att göra. I de behandlingsstudier man har gjort är det oftast fråga om multifaktoriella studier, dvs massor av hälsopåverkande faktorer, där man inte kan se vilka effekter enstaka faktorer kan ha.

Det är sorgligt att etablissemanget går ut hårt med att sockerrik frukt är hälsobefrämjande. Sockret är sannolikt en av de största orsakerna till världens pågående sjukdomsexplosion.

Sen kommer alla de andra aktuella myterna: Om det Röda köttet, Medelhavskost, margarinets nyttighet, fullkorn av spannmål etc.

 

Comments

 1. 1

  Så här skriver halsa2020.se om hälsoeffekter på en länk från ovanstående sida:

  ”Frukt och grönsaker har hög näringstäthet. Det betyder att kroppen får mycket av många olika näringsämnen utan att det inte ger så mycket energi. Motsatsen är energität. Chips är energitäta och fullpackade av energi men har nästan inga näringsämnen.

  Förutom vitaminer och mineraler innehåller frukt och grönsaker kostfibrer, karotenoider, flavonoider och antioxidanter. Man vet idag inte exakt vad det är som skyddar mot sjukdomar. Men forskarna är säkra på att frukt och grönsaker hjälper oss att hålla oss friska”

  Näringstäthet av sockervatten? Bra att forskarna är säkra… :-/

 2. 2
  Kattmoster säger

  Det är tråkigt att fruktodlarna (?) lyckats koppla ihop frukt med grönsaker. Det sitter nu stenhårt hos folk att frukt är nyttigt. På jobbet beklagar sig många över att vi inte längre har fruktkorgar (besparingsskäl, inget annat). Jag tänker i mitt stilla sinne att det är bra att arbetsgivaren sig själv ovetandes bidrar till ”folkhälsan” genom att inte bjuda på frukt.

 3. 3
  Konsument i Sverige säger

  Nåja…det var väl inte så dumt. Väldigt nära LCHF.
  – vitkål
  – purjolök
  – chilipeppar
  – fänkål
  – kronärtskocka
  – broccoli
  – morot
  – palsternacka
  – äpple
  – apelsin

 4. 4
  Maggan A säger

  I går festade jag till med en apelsin och en klementin och vaknade i morse med svullna och värkande fingerleder. Det kommer att dröja minst till nästa Jul innan jag begår det misstaget igen 🙁

 5. 5
  Kattmoster säger

  @ Maggan A:

  Det är som det stod på en tavla på Folktandvården när jag var barn: ”Frukt är godis”. Och, som vi alla vet så äter man inte godis. 🙂 Den som gjorde tavlan anade kanske inte hur rätt han hade.

  Hoppas att du blir av med din ledvärk snabbt!

 6. 6
  Maggan A säger

  #5
  tack Kattmoster det har redan blivit bättre 😉

 7. 7
  Thomas Thombola Jansson säger
 8. 8

  Både frukt och grönsaker innehåller värdefulla vitaminer. Synd bara att frukt och underjordsgrönsaker innehåller för mycket socker.

 9. 9

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa