Diabetes exploderar i Asien

Jag lyssnade just på P1 på radion. Det var ett reportage om Indien och man talade om att diabetessjukdomen har exploderat i frekvens där. Det var många spekulationer om orsaken och motåtgärder. En talade om att deras mat är för fet, men det fanns också de som talade om att bröd och ris förvärrar det höga blodsockret. En berättade om att en tiondel av hans låga lön gick till mediciner, och han var bara 40 år och hade flera småbarn. Han var förtvivlad och oroade sig för sin långsiktiga hälsa.
Tänk om den tiondelen av lönen kunde få gå till riktig LCHF-mat i stället för till mediciner.

 

Comments

 1. 1

  ”Att ta med barnen till Mac Donalds är ett sätt att visa att man kommit upp sig i samhället och har anammat en västerländsk modern livsstil”, säger skribenten Lakshmi Chaudhry, som är en av personerna vi möter i Kropp & Själs utblick med två program om hälsoläget i Indien.

  Landet har på ett par decennier utvecklats rekordsnabbt och det sätter sina spår i folkhälsan. Indier är genetiskt tre gånger mer känsliga för välfärdssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlproblem jämfört med européer, vilket redan har skapat gigantiska hälsoproblem. Samtidigt lever en fjärdedel av befolkningen fortfarande i fattigdom. Kropp & Själ besöker IT-staden Bangalore med en befolkning lika stor som Sveriges och träffar läkare, forskare, hälsoupplysare och vanliga indier för att få en bild av den annalkande hälsokatastrofen som hotar, och vad som görs för att motverka att miljoner indier dör av det ökande välståndet.

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272

 2. 2
  anna andersson säger

  Ris har inte gjort asiater feta förut. Skulle tro att det är för att de börjat äta socker (glukos+fruktos).

 3. 3

  Hva har så dette ”vestlige kostholdet” innført i deres kosthold som kan ha utløst denne eksplosjonen i diabetes?
  Det har neppe noe med fett å gjøre, og de spiste allerede mye karbohydrater fra før.

  Jeg tror det er så enkelt som at økt mengde fruktose i kosten er den største årsaken.

 4. 4

  Vi äter för mycket salt enligt nyheterna. Kommentarer tack

 5. 5

  @ nizze:
  Här finns lite information om motsatsen,,,,

 6. 6

  nizze Skrev:

  Vi äter för mycket salt enligt nyheterna. Kommentarer tack

  Här finns kunskap som jag gärna tar till mig:
  https://www.kostdemokrati.se/bjorn/2012/05/13/livsmedelsverkets-rad-om-salt-leder-till-dod-p-g-a-saltbrist/

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 anna andersson:
  Helt säkert är sockret en sjukdomsframkallande faktor. Frågan är om det finns flera, tex glutamaten?

 8. 8
  Konsument i Sverige säger

  nizze Skrev:

  Vi äter för mycket salt enligt nyheterna. Kommentarer tack

  Hörde just på TV-nyhetena om saltet. Det mesta saltet finns i färdigprodukter, typ hel- och halvfabrikat. En en-portionsförpackning kan innehålla hela dagsbehovet av salt.

  Portionsförpackningar går ju helt bort från LCHF, hel- och halvfabrikat är ju också nästan uteslutet. LCHF är ju färska råvaror som man mestadels tillreder i det egna köket. Man har full koll på saltet.

  Industrimat/storköksmat har mycket salt i maten eftersom den maten är processad till smaklöshet. Och om jag inte har alldeles fel så är industrimatens/storköksmatens salt utan jod, då jod ger negativ bismak, har jag hört.

 9. 9

  Annika, jag blir sjuk av mejeriprodukter. Det mesta kan vara skadligt om det blir för mycket till och med vatten.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 Per:
  Vi ska inte äta det vi märker att vi blir sjuka av. Själv mår jag bra på mejeriprodukter, om jag bara är restriktiv med laktosen. Sen ska vi inte äta mer av protein eller fett än vi behöver (och inte heller vatten förstås)

 11. 11

  Jag tror inte det är så enkelt som att säga att ”ris har inte gjort asiater feta förut” (se kommentar ovan). Man får ju skilja på övervikt och diabetes. Nu är det ju diabetesen som exploderat i Asien, inte fetman. Och för det andra måste man skilja på ris och ris. Asiaterna har inte alltid ätit raffinerat ris som dom gör nu. Jag tror skillnaden mellan fullkornsris och raffinerat ris har en avgörande skillnad på blodsockret, åtminstone om man äter det dagligen och har det som livsstil.

 12. 12

  Dessutom har man i Indien länge fört en smutskampanj mot kokosfettet då det innehäller så mycket mättat fett. Kampanjen har påverkat människor, trots att kokosfett tidigare fanns på varje indiers matbord dagligen. På Sri Lanka är situationen bättre . Där ingår kokos dagligen som en ingridiens vid måltiderna och därför är man där fortfarande relativt friska och utan övervikt. Det är först när lankeser flyttar till väst de drabbas – och så förståss den välbärgade delen av befolkningen som frossar i KFC och Coca -Cola.
  När det gäller den explosiva fetmaepidemin där finns en initierad artikel på http://www.2000tv.se
  Ingemar Ljungqvist, red för 2000-Talets Vetenskap

 13. 13

  Jag håller på kolhydraterna som diabetesframkallande faktor.

 14. 14

  Vän Skrev:

  ”Att ta med barnen till Mac Donalds är ett sätt att visa att man kommit upp sig i samhället och har anammat en västerländsk modern livsstil”, säger skribenten Lakshmi Chaudhry, som är en av personerna vi möter i Kropp & Själs utblick med två program om hälsoläget i Indien.
  Landet har på ett par decennier utvecklats rekordsnabbt och det sätter sina spår i folkhälsan. Indier är genetiskt tre gånger mer känsliga för välfärdssjukdomar som diabetes typ 2 och hjärt- och kärlproblem jämfört med européer, vilket redan har skapat gigantiska hälsoproblem. Samtidigt lever en fjärdedel av befolkningen fortfarande i fattigdom. Kropp & Själ besöker IT-staden Bangalore med en befolkning lika stor som Sveriges och träffar läkare, forskare, hälsoupplysare och vanliga indier för att få en bild av den annalkande hälsokatastrofen som hotar, och vad som görs för att motverka att miljoner indier dör av det ökande välståndet.
  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272

  Del 2:
  Livet i storstan är helt annorlunda jämfört med livet på landet för ett par decennier sedan, säger Rathna Kumari som bor i en lägenhet mitt i den indiska storstaden Bangalore tillsammans med man och två barn. Rispannkakor med kokosnötssås och vildsvinsgryta står på middagsbordet den dagen då Kropp & Själ kommer på besök. Det moderna livet med stress, stillasittande och ökad tillgång på färdigmat ställer nya krav på vad de stoppar i sig.

  Indien står inför en epidemi av välfärdssjukdomar. I takt med att allt fler har möjlighet att unna sig vardagslyx drabbas många av fetma, diabetes typ 2 och hjärt- kärlsjukdomar. I dagens program, som är andra delen i Kropp & Själs utblick om hälsoläget i Indien, handlar det om vad som görs för att motverka att miljoner indier dör av det ökande välståndet.

  Kanske är ett multipiller lösningen. Det är i varje fall vad Prem Pais, forskningschef på St John’s medical college i Bangalore hoppas på. Han håller på med en stor studie som syftar till att minska risken för indier att drabbas av hjärtsjukdom. Dessutom träffar vi hälsoarbetare som går runt i byarna på landsbygden och informerar om hur innevånarna kan förbättra sin hälsa, och så besöker vi kliniken för fetmakirurgi där överviktiga patienter nu strömmar till.

  https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=1272

 15. 15

  Slutade äta Big Mac – gick ned 50 kilo:
  https://www.aftonbladet.se/nyheter/article16010694.ab

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa