Fasteinsulin vid LCHF

Jag tittade in På Jacob Gudiols blogg Träna styrka. Inlägget: Fastande insulinnivåer vs insulin efter måltid.
Jacob tycks anse att det är de fastande insulinnivåerna som betyder mest för vikt och hälsa, och inte de postprandiella (efter måltid), och att det är hög fettandel som höjer fasteinsulinet.

Vad är då LCHF-arens fasteinsulin? Mitt var vid mätning i juni 2011 <14,4. Normalvärde vid vårt lab i Sundsvall är <206.
Vad är ditt värde?

 

Comments

 1. 1
  Anne-Marie säger

  Ligger på allt mellan 4,0-6,5 i morgonvärde (fastande).
  Mäter nu en period i samband med ketonmätning (idag dag 38 av 60), som brukar ligga mellan 2,5-5 när jag ”sköter mig”, minsta ”miss-skötsel” och de åker ner till 0,5-1,0.

 2. 2

  Än har jag inte sett någon som presenterat en tillräckligt bra men ändå inte alltför komplicerad modell som beskriver händelseförloppet – jag tror det är först som vi får se en bra modell som vi kommer vidare i resonemanget.

  Mycket är begreppsförrvining, kostdoktorn har kanske en överviktig diabetiker i tankarna medan Jacob Gudiols värld består av friska och hårt tränande människor – helt olika förutsättningar.

  Jag kan nog tycka att Andreas fuskar lite med att deklarera grundföresättningarna ibland som t ex då han fördömer kaloriräknandet men hans avsikt är naturligtvis inte att vilseleda någon.

  Han har rätt såtillvida att den inte fungerar alls men det beror ju inte att energijämvikt in – ut är fel utan på att energiinnehållet i kosten mäts på fel sätt och att socker har en helt annan påverkan på kroppen än rent fett.

  Det är ju t ex så att glass är en blandning av fett & socker som ger en viss påverkan på kroppen om glassen intas hel eller uppdelade i dess beståndsdelar. I det senare fallet inverkar ju oxå i vilken ordning som fettet respektive sockret intas – om detta står inget i någon kaloritabell vilken egentligen bara duger för enklare vedpannor. Att utifrån sådana grundförutsättningar börja diskutera kostens påverkan på kroppen är ju helt meningslöst?

  Nu är det ju så som vi alla vet att fett mättar utmärkt men att inga signaler om mättnad kommer från t ex kanelbullar – därför måste en modell innehålla oxå mättnadssignaler.

  Det torde inte vara så svårt att räkna ut hemligheten med att LCHF fungerar för viktnedgång genom att det är mycket svårt att överäta fet mat samt att fet mats hormonella påverkan är mycket liten – det frisätter relativt små mängder insulin.

  Däremot anser jag det vara helt fel att påstå att LCHF sänker insulinnivån, mera rätt måste vara att LCHF inte höjer insulinet lika mycket som en högkolhydratkost gör,,,,

  Tror inte det är meningsfyllt att diskutera detta i bloggformat – några borde använda ett forum för att ta fram en enkel men tillräckligt bra modell.

  Klart det redan finns, bland våra mest avancerade forskare finns självklart modeller men vi är nu inte ute efter en modell innehållande 500 parametrar uat en modell som kan förstås och accepteras av en 6.e klassare – det är den nivån vi ska rikta in oss på – inte försöka komma ikapp våra blivande Nobelpristagare,,,

  Intressant är dock att en del så kallade forskare helt har försökt att bygga sin verksamhet på en modell som helt saknar matens hormonella påverkan – någon som är förvånad över att det har misslyckats?

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/08/07/avsutten-professor-ger-inte-upp

 3. 3
  Annika Dahlqvist säger

  @ Thomas Tombola Jansson:
  Men det skulle vara intressant att se om det finns något samband mellan LCHF-ares insulinvärden och viktnedgångs- och hälso-problem. Är det LCHF-are som har högt fasteinsulin som har problem med hälsa och vikt – och lågt F-insulin som ger god viktnedgång och stora hälsovinster?

 4. 4
  Vox Humanae säger

  Det är väl egentligen inte så relevant att tala om fasteblodsocker/fasteinsulin för en lchfätare. Glukoneogenesen och ketonförbränningen är ju aktiva hela tiden när man inte äter så mycket kolhydrater och alltså är vi aldrig i fasta på samma sätt som en kolhydratätare, de går ju in i fasta så snart glykogenlagret är slut. Glukoneogenesen tar flera timmar/dagar på sig innan den är fullt aktiv och ketonförbränning kan ta upp till 3 veckor innan den är fullt aktiv.

 5. 5
  anna andersson säger

  Men, det här med att gå ner i vikt. Kanske kroppen har en idealvikt, som inte stämmer med samhällets anorektiska? Det viktiga är väl att man mår bra?
  Sedan tror jag att det kan vara så att en del har mer ”effektiva” kroppar som lagrar fett även när man äter optimal LCHF och är i ketos. Tänker åter paleo här. Stenålderssnubbarna kunde ju inte vara helt säkra på att fälla den där mammuten, kanske bäst att spara lite överskottsenergi i fettet?

 6. 6

  Intressant att ämnet dök upp. Förlåt om jag ’hoppade på’ dig i Kvissleby härom dagen. Kunde inte motstå impulsen :-).
  Detta var ju indirekt min fråga till dig. Hur kan man efter strikt LCHF i 5 månader kan ha ett faste BS på 6.5?
  Svaret du gav mig var helt OK och efter lite Google sökande så hittade jag flera förklaringar.
  Efter ett återbesök på vårdcentralen idag så var BS på eftermiddagen vid 16 tiden 4.8.
  Ingen fara alltså.
  Det är nog så att gamla gränsvärden måste omtolkas beroende på hur man äter och livsstil.

 7. 7
  Professor Göran säger

  Vad jag har kunnat läsa mig till från Gudiols ständig påhopp på LCHF de senaste åren så är han i mina ögon en ”kaxig” person och som inte har någon egen egentlig kostagenda förutom att han inte gillar ”skräpmat” (alternativt ”skitmat”) vad detta nu kan vara för något men att han samtidigt VET att denna skitmat inte har något med kolhydrater att göra eftersom han anser dessa nyttiga.

  För mig är Gudiol därför en ovetenskaplig person i sann positivistisk anda (en så kallade skeptiker) som helt enkelt inte kan se skogen för bara trän. Det är också detta som skiljer honom från en person som Gary Taubes som är en vetenskapsjournalist av rang och utan Gudiols kaxighet. Det är nog ingen tillfällighet att Gudiol också anser att Taubes ”skog” betår av ”skitsnack”. Gudiols enda agenda, om jag nu förstått den, är att till 100% försvara den kostlinje som hela det medicinska etablissemanget inklusive SLV står för men utan att öppet medge att han gör det. Och med tanke på hans frenetiska försvarande av denna linje så skulle jag, om jag hade varit det minsta konspiratoriskt lagd, nog misstänka att han är avlönad av SLV. Men för att se lite mer positivt på det hela så tror jag att Gudiol, på samma sätt som SLV, också är emot att folk dricker för mycket läsk och här är vi väl alla kanske överens.

  På samma sätt som Jesuiterna och inkvisitionen attackerade Galileos FÖRKLARING av den succé hans planetobservationer innebar, och en succé som kyrkan faktiskt erkände, så använder Gudiol nu hela sin energi åt att attackera den hypotes som vi LCHFare hävdar när vi påpekar att insulin är ett fettlagrande hormon men på samma sätt som inkvisitionen erkänner (?) Gudiol samtidigt vår succé. Nå – positivister och skeptiker kan som bekant aldrig ha fel för att de just inte har några egna ståndpunkter utom de officiella och det är ju detta som gör att de också alltid klarar sig undan. En i sanning bekväm position! Tänk om Gudiol skulle använda sin intelligens och energi till att attackera den kost som gör oss sjuka istället för att attackera den kost som gör oss friska! Men då skulle förstås Gudiol inte vara Gudiol.

  Av dessa skäl har jag heller inte varit speciellt intresserad av detaljerna i Gudiols argumentering mot LCHF men nu var jag faktiskt för första gången inne och tittade på debatten och speciellt med Doc kring insulinets roll via Annikas länk och den debatten är ju utan tvekan intressant. Och som tydligt framgår av debatten så VET man ännu inte hur insulinet i detalj påverkar den viktökning som t.ex. drabbar alla diabetiker som tar insulin. (Min allvarligt diabetiska fru som inte tar insulin men befinner sig i strikt ketogent tillstånd utan kolhydrater uppnådde förstås sin idealvikt efter ett par år men för det medicinska etablissemanget och antagligen också för Gudiol så är hon nog bara en i raden av ”föraktade anekdoter” och utan ”vetenskapligt” bevisvärde.) Mycket talar förstås för hypotesen att insulin har en fettlagrande funktion men det är knappast troligt att läkemedelsbolagen eller Gudiol skulle vilja satsa en enda krona på någon seriös forskning för att undersöka ett sådant samband. Vad detta etablissemang förstås VET är att en ”kalori är en kalori” och att du blir fet är för att du saknar den karaktär som krävs för att räkna de kalorier du stoppar i dig vilket då gäller nästan alla ”slappa” typ 2 diabetiker tillsammans med de övriga ”karaktärslösa” 60 % av västvärldens befolkning men självfallet inte ”kaxiga” elitidrottsmän i 30-årsåldern som går på kolhydrater.

 8. 8

  Jag skriver klart och tydligt att det är skitmat som leder till högt fasteinsulin. Skitmat kan vara både fett och kolhydrater. Det är formen och kvalitén på ett livsmedel som är viktigt, inte dess innehåll av kolhydrater och fett.

  När det gäller vikt så är min åsikt att insulin överhuvudtaget inte spelar någon större roll så länge vi pratar egenproducerat insulin. För hälsa är fasteinsulin viktigt medan insulin efter en måltid med största sannolikhet inte är särskilt viktigt.

 9. 9

  Finns det olika insulinvärden? Mitt och min mans värden efter 15 timmars fasta, sånär som på en mugg svart kaffe 6 timmar före provtagning, var 3,7 resp 1,6. Enhet mikroU/L. Normalvärden 3,0 – 12,0.

 10. 10

  @ Professor Göran:
  Detta var lite av ett skrämmande inlägg. Det är ett antal gånger du är ute och cyklar här.

  Du startar inlägget med att påstå att Gudiol inte gillar skräpmat, något som stämmer, har sett ett antal inlägg på han och Neumans blogg ,träningslära, om detta. I nästa mening påstår du vidare att Gudiol VET att detta inte har något med kolhydrater att göra. Detta är ju något som du bara hittar på. Du har ingen aning om vad han definierar som skräpmat, hade du det så hade du själv insett nivån av den kommentaren och valt att skriva något vettigt instället.

  Ett stycke ner skriver du senare att Gudiol borde attackera den kost som gör oss sjuka och inte den som gör oss friska. Så du menar inte längre att Gudiol inte gillar skitmat? Eller tycker du kanske inte att det är skitmaten som gör oss sjuka? Vad menar du i så fall? Att tilläga så är vad jag läst i några av dessa debatter mellan Doc och Gudiol. Så är det ytterst sällan (om det ens inträffat) som Gudiol attackerat själva kosthållningen som är LCHF. Det är ju snarare alla påståenden tagna ur luften eller feltolkade studier som får utstå kritik.

  Mycket av dravlet med konspirationsteorierna är ju skrattretande i sig. Tur att du avslutar starkt med att sätta ord i munnen på andra och kalla hobbytränande motionärer för elitidrottare. Starkt inlägg.

 11. 11
  Sebastian säger

  Jag har en stark tro på att om folk hade rört på sig lite mer så hade man inte behövt diskutera vilken ”diet / kostvariant” som är bäst för en måttligt aktiv person.

  Sedan att LCHF lämpar sig knappast för elitidrottare i längden kan man läsa i vilken bok som helst t.ex Idrottsnutrition för bättre prestation av Jeukenderup eller Näringslära för Högskolan.

  Ring mig om 15 år när det finns ordentliga studier på denna fluga vid namn LCHF.

 12. 12
  Professor Göran säger

  Men vad är då ”skitmat”?

  En liten lista på de ingredienser som förvandlar maten till ”skitmaten” och som höjer insulinnivåerna vore kanske på sin plats i det här läget. (I positivistisk anda 🙂 )

  Och som gör oss feta men det kanske är andra ingredienser i ”skitmaten”?

 13. 13

  Professor Göran din attityd är bedrövlig. Du erkänner att du inte läst och satt dig in i vad Jacob normalt skriver om förutom just denna artikel men ändå sprutar du ur dig åsikter om honom som person som du inte har en aning om. Man ska respektera människor oavsett deras åsikter men tyvärr blir debatten om LCHF oftast svart eller vit och fanatisk.

 14. 14
  Professor Göran säger

  TA

  Du som tydligen ingående studerat Gudiols tankar kring ”skitmaten” kanske kan hjälpa honom att definiera vad det är för slags ingredienser i den maten som tydligen höjer insulinnivåerna även om denna lista förstås är meningslös information för alla ”fetknoppar” om nu inte insulinnivåerna försämrar deras redan dåliga karaktär. Insulin lär förstås ha en negativ inverkan på nervcellerna och det är väl där den dåliga karaktären bor kan man tänka om det nu inte har något med själva fysiologin att göra som den gode Claude Bernard påpekade redan för 150 år sedan.

  En lista vore faktiskt till stor hjälp för att förstå Gudiol.

  Och som sagt även en lista på de ingredienser i ”skitmaten” som då kanske inte påverkar insulinnivåerna men ändå kanske själva viktuppgången. Det vore kanon!

  Och som vanligt talar vi om en viktupgång på ca tre gram per dag under trettio år.

 15. 15

  @ Professor Göran:

  Lättare att förstå Doc för dig, kanske? Fråga isf. Anföranden om skitmat gör han tydligen på AHS iaf. Eller behöver du en lista för att förstå honom också?

  On the reasonable side, Andreas Eenfeldt made an important point that I’ve tried to convey on my blog at times. It’s basically this: if you think junk food is fattening (regardless of why), and you think one of the reasons people eat junk food is that they’re drawn to it and they like it, then you believe food reward contributes to obesity.

  https://wholehealthsource.blogspot.se/2012/08/ancestral-health-symposium-2012.html#more

 16. 16

  Göran, menar du allvar när du påstår att du inte vet vad skitmat är? Då ska jag berätta det för dig.

  Det är: Glass, godis, chips, läsk, sockrade flingor, pommes frites, industribakverk, kakor, bakelser, tårtor, raffinerade mejeriprodukter som fruktyoghurt osv, billiga charkprodukter, färdigmat som Billys pizzor och Gorbys piroger mm mm

  Dvs sådant som våra livsmedelsbutiker består av till kanske 70 %. sånt som folk köper i mängder och trycker i sig och blir tjocka av.

  Och sedan skyller dom på potatisen. Det måste vara den elaka insulindrivande potatisens fel att jag blivit tjocka,

  Ett annat exempel på skitmat är just potatis kontra chips.

  Förstår du nu vad skitmat är?

 17. 17
  Annika Dahlqvist säger

  @ 9 LenaK:
  Jag tror att olika laboratorier har olika mätmetoder och olika mätvärden.

 18. 18
  Alexander säger

  Professor Göran Skrev:
  bla bla bla..

  Du kallar dig professor, men jag har aldrig nånsin sett dig bemöta en enda fråga eller ett enda argument från någon på ett vetenskapligt sätt. Du borde kunna lägga dig på en lite seriösare nivå. Det skulle nog alla uppskatta.

  Och här varsågod: https://traningslara.se/vad-ar-skitmat-och-vad-ar-bra-mat/

  Försök sätta dig in i saker innan du spyr galla över dem.

 19. 19
  Vox Humanae säger

  Jacob Gudiol
  Det förvånar mig att en skarpsinnig människa som du inte lyckas lägga ihop 2 och 2 utan nöjer dig med 1 och 1. Som du mycket väl vet om du tänker efter, så är det inte ”skitmat” som gör folk feta och sjuka utan ”skitliv”. Du vet ju mycket väl att varken kolhydrater eller insulin har någon egentlig negativ verkan OM man arbetar intensivt med sina muskler under en lång tid av dagen. Du vet att man blir mätt av lagom mängder mat om man signaler till kroppen att energin ska användas nu direkt, likaväl som du borde veta att man blir mindre mätt om man signalerar till kroppen att energin inte behövs just nu utan kan sparas undan till sämre tider. Det är inte maten som är problemet, utan det faktum att de allra flesta västerlänningar idag lever på ett sätt som går emot den funktion som vi har utvecklat under miljoner år.
  Nu är det ju ett obestridligt faktum att en stor mängd av oss har ett väldigt stillasittande liv. De flesta av oss har ett jobb som inte kräver någon vidare muskelaktivitet, och i de fall man har det så är den definitivt inte intensiv. När vi kommer hem så har vi ytterligare saker som ska göras, men inte heller detta kräver någon intensiv arbetsinsats utan bara tid, det mest intensiva lär väl vara att flytta den våta tvätten från tvättmaskinen till torktumlaren eller att lyfta ut dammsugaren från städskåpet…
  Det är denna verklighet vi har i västerlandet idag. Du kan inte ta dig själv och din omgivning som exempel eftersom du tillhör de få människor faktisk är fysiskt aktiva under större delen av sin dag. Därför är det också helt irrelevant att säga att alla kan leva bra på kolhydrater eftersom fysisk aktivitet ingår i ditt jobb. Vanligt folk idag har varken tid eller ork att gå på gym 2-3 timmar om dagen efter sitt arbete.
  Det är därför vi måste hitta ett annat sätt att äta, ett som inte kräver så stora mängder insulin, eftersom stillasittande människor inte förbrukar sitt insulin fort nog för att känna att de egentligen är mätta. Det är därför som lchf rekommenderar att minska intaget av kolhydrater och öka intaget av fett. Därför att detta kräver mindre insulin, därför att det är jobbigare för kroppen att metabolisera fett och att det stannar i magen under längre tid och därmed gör oss mätta under längre tid.
  Så, det är inte mate det är fel på, det är livet. Och om man inte kan ändra livet så måste man ändra maten till något som fungerar.

 20. 20
  Alexander säger

  Skumma igenom det här också när du ändå håller på, lite liknande tema: https://tranastyrka.se/kvaliten-ar-viktigare-an-makronutrienterna/

  Läs sedan igenom ditt första inlägg igen högt för dig själv och begrunda om det är värdigt en person med titeln professor

 21. 21
  Professor Göran säger

  Så sant, så sant!

  Debatten blir så lätt otrevligt polariserad av den enkla anledningen att frågeställningen i grunden är polariserad.

  Och apropå infama personangrepp så förvånar det mig verkligen att när nu Gudiol ”in person” dök upp här på Annikas blog inte bad om ursäkt en gång för alla för sina påhopp på den person som troligen har betytt mer för vår hälsa än någon annan läkare i vårt land.

  Och om man nu inte ens kan definiera vad det är för innehåll i ”skitmaten” (t.ex. en hamburgare) som inte är ”bra” av någon anledning annat än att påpeka att ”skitmat” är ”skitmat” så är nog våra inkvisitoriska motståndare inte mer ”vetenskapliga” än SLV i mina ögon och där finns väl idag inte så mycket vetenskap kvar. Tur eller kanske otur för SLV att de har dessa ”försvarsadvokater”.

  Nå – att insulinnivåerna åker jojo är väl kanske också bara bra för elitidrottsmän.

  Usch för slappa resonemang!

  Usch för övermänniskoideal!

  Och sluta nu att svamla om den termodynamik (”en kalori är en kalori”) ni bara inte förstår men förklara i annat fall varför de flesta människor i genomsnitt ”överäter” tre gram per dag och detta under trettio år för att till slut hamna i det metabola syndromet om ni nu kan förstå det logiska i detta enkla vetenskapliga resonemang. Logiken är faktiskt en viktig del av naturvetenskapen.

  För mig är i alla fall överätningshypotesen ett klart fall av biokemiskt Mumbo jumbo och har ingenting med vår verkliga verklighet att göra vilket vi LCHFare ständigt ”bevisar”. För våra motståndare och det medicinska etablissemanget är vi förstås bara anekdoter som man i sin ovetenskapliga, skolastiska högfärd kan fnysa åt.

  Kalorier in och kalorier ut!

  Gode Gud , hjälp Gudiol och alla våra andra motståndare att börja tänka vetenskapligt logiskt och inte bara virvla runt i sitt positivistiska träsk.

 22. 22

  Kan inte någon ge den där professorn ett wienerbröd eller lite choklad nu till jul så han blir lite glad och trevlig? Han verkar faktiskt inte må riktigt bra…

 23. 23

  Professor Göran… Snarare Predikant Göran.

 24. 24

  Kommentar 22 och 23 visar tydligt vilken nivå det är på LCHF-kritikerna i gemen. Jag tyckte förvisso att det var ganska tydligt redan när det visade sig att ingen av dem visst vad hakparenteser var för något.

 25. 25
  Professor Göran säger

  Professorn mår som de flesta andra LCHFare nu prima sedan han upphörde med sitt frossande i wienerbröd för så där femton år sedan och är ännu lugnare, finare och snällare sedan han nu är helt kolhydratfri.

  Och vilket jämt och positivt humör får man inte när insulinnivåerna är rekordlåga och inte heller fladdrar hit och dit.

  Men om man liksom SLV tror att insulin är både nyttigt och gott så är det ju aldrig fel att kolhydratladda. och varför då inte också toppa med ett wienerbröd.

 26. 26

  Jag är klassad som diabetiker efter 3 st. för höga morgon-fastevärden på blodsocker. Jag är också lchf:are och har lyckats gå ner i vikt såpass att mitt morgon-fastevärde numera ligger på 4,0-6,5. Jag är så nöjd med det. Däremot förstår jag inte de fastevärden du presenterade för dig själv, de verkade ju vara höga, eller mäter du på ett annat sätt?

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 26 Kikki Sandström Inspiratör o Coach:
  Om det är mig du frågar så gällde det faste-insulinvärden den här gången och inte blodsocker.

 28. 28

  @ Vox Humanae:
  ”Du vet att man blir mätt av lagom mängder mat om man signaler till kroppen att energin ska användas nu direkt, likaväl som du borde veta att man blir mindre mätt om man signalerar till kroppen att energin inte behövs just nu utan kan sparas undan till sämre tider. Det är inte maten som är problemet, utan det faktum att de allra flesta västerlänningar idag lever på ett sätt som går emot den funktion som vi har utvecklat under miljoner år.” hur vet du detta? Jag skulle gärna se en källa/ref på det?

  ”Därför är det också helt irrelevant att säga att alla kan leva bra på kolhydrater eftersom fysisk aktivitet ingår i ditt jobb” Hur vet du at alle inte kan leva bra på kolhydrater? Jag igen skulle gärna se en källa/ref på det?

 29. 29

  @ Vox Humanae:
  ”Det är därför vi måste hitta ett annat sätt att äta, ett som inte kräver så stora mängder insulin, eftersom stillasittande människor inte förbrukar sitt insulin fort nog för att känna att de egentligen är mätta. Det är därför som lchf rekommenderar att minska intaget av kolhydrater och öka intaget av fett. Därför att detta kräver mindre insulin, därför att det är jobbigare för kroppen att metabolisera fett och att det stannar i magen under längre tid och därmed gör oss mätta under längre tid.”

  Igen hur vet du detta? Jag skulle igen gärna se en källa/ref på det?

 30. 30
  Vox Humanae säger

  Lars

  Titta runt omkring dig. I verkligheten.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa