Kostfettets betydelse för kroppsfettet

121206 var det en artikel i BMJ: Effect of reducing total fat intake on body weight… Det var en systematisk översikt och metaanalys som sades komma fram till att fettsnål kost gav bättre viktnedgång än normalkost.
Zoë Harcomb har kommenterat artikeln i sin blogg: Just cut fat to cut fat?!

Det visar sig att forskarna inte kan skilja på fett, skräpfetter och kolhydrater.
Som vanligt usel kostforskning.

Peter Attia har också kommenterat artikeln på sin blogg, Eating Academy: Is a low fat diet best for weight loss?

Den allra viktigaste studien om detta är WHI (Women’s Health Initiative). 50000 överviktiga medelålders och äldre kvinnor. Hälften fick äta så fettsnålt de kunde med riklig coachning, och hälften fick äta som de ville. Efter 8 år utvärderade man. De som fått mycket coachning till fettsnålt hade gått ner några hekto mer än de andra. Men de hade inte blivit ett dugg friskare. Av de som hade haft hjärtinfarkt/er fick flera infarkter i den fettsnåla gruppen. Och de fick lika mycket cancer. Denna studie tar udden av alla spekulationer om att fettsnål kost är bra för hälsan.

 

Comments

 1. 1
  Thomas Jansson säger

  Milde tid vilken vecka – först debattprogrammet med professorskan som ansåg att vi blir feta på kött, sedan Rössners inlägg om att det bara är fetmakirurgi som gäller.

  Och sedan den här studien, den påminner mig om ett habilt utfört specialarbete på gymnasiet där handledningen helt uteblivit – häpnadsväckande låg nivå på alla 3, deprimerande!

 2. 2

  Peter Attia (Gary Tabues kollega i NuSI) har också analyserat denna studie på sin blogg på ett mycket elegant sätt.:
  https://eatingacademy.com/weight-loss/is-a-low-fat-diet-best-for-weight-loss?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=is-a-low-fat-diet-best-for-weight-loss

  En av hans huvudpoänger handlar om s k ”performance bias” vilket handlar om att den ena gruppen, interventionsgruppen får rådgivning, stöd och peppning i att lägga kost och livsstil men den andra gruppen lämnas helt åt sitt öde. Det är denna typ av studier som denna metaanlys handlar om. Det är inte svårt att tänka sig att interventionsgruppen börjar röra på sig mer och minska på intaget av sötsaker utöver att minska på fettet. Lågfettskost med peppning har så att säga jämförts med… ingenting alls!

  Studier som är mer jämlika i sin konstruktion, sådana som jämför olika koster och där grupperna som lottas till olika koster (t ex Atkins eller tallriksmodellen) får samma typ av stöd, är inte med i denna metaanalys. Enbart sådana studier kan ge svar på frågan vilken kostfaktor som är viktigast (fett, olika sorters fett, socker, fruktos, stärkelse, proteiner et c).

 3. 3

  Fet kost eller inte?

  Tror egentligen inte nödvändigtvis att det är vad man äter som är viktigt utan vad som man INTE äter som betyder något?

  Modern skräpmat, läsk och annat som kommit under de senaste 30 – 40 åren sätter med all sannolikhet kroppens mättnadssignaler mer eller mindre ur spel samtidigt som det är rena turbobränslet för oss.

  Spannmålsprodukter och socker i alla dess former hör så klart dit, ger vi en häst fri tillgång till havre äter han ihjäl sig på några timmar – för oss människor tar det något längre tid. För får går det inte lika fort som för hästarna men de får oxå snabbt hälsoproblem av kraftfoder – gäller ju för baggarna som ju kan leva ett relativt långt liv i detta sammanhang.

  Tittar vi på uppfödningen av spädlamm får de kraftfoder så att de ökar upp mot ett halvt kilogram om dygnet – helt onaturligt så klart – vi skulle få se kraftigt överviktiga får om de fick äta denna kost under längre tid – nu slaktas de i tidig ålder.

  Viktigast är nog att konstatera att det mättade fettet är helt ofarligt för människan och att det ger en helt suverän mättnad – för mig är det i varje fall helt omöjligt att överäta fet mat – det går om man ”kastar” i sig maten så att kroppens mättnadssignaler inte hinner med men det misstaget gör man bara ett par gånger innan man lärt sig äta i normal takt.

  Ytterliggare en sak med hög fetthalt i kosten är att man faktiskt kan bli rejält mycket smalare utan att gå ned ett enda gram – många av oss har ju gjort samma erfarenheter och det var Skaldeman som fick mig en gång i tiden att öka fetthalten rejält – först blir man smalare, sedan började vikten gå nedåt – naturligtvis har detta provats i min omgivning, folk går till och med upp i vikt men smalare blir de,,,

  Tror det är dags att sluta med undersökningar om lågfett överhuvudtaget och istället lägga krutet på att producera och äta riktig mat istället – det är där problemet finns – inte i fettet!

  Än en gång – fritt efter Skaldeman, det handlar om hormoniell bantning, äter vi det som vi är avsedda för så håller vi oxå rätt vikt utan problem – han om någon är ju bevis på detta!

  Problemet med riktig mat som lösning på alla välfärdssjukdommar är väl mest att det inte går att göra en akademisk karriär på vad varje normal bonde har vetat i tusentals år,,,,

 4. 4

  Men om man nu vill forska på det mättade fettets inverkan på överviktiga så varför inte undersöka just det faktum att man kan bli smalare på en högfettsdiet utan att minska i vikt!

  Mycket av det metabola syndromet och dess huvudingredienser som blodsocker, leptin, insulin går ju att få ett hyfsat grepp om även som glad amatör (lite elementär analytisk förmåga skadar kanske inte) men varför vi kan smalna av utan viktnedgång är mig en gåta – visst, vi ökar muskelmassan på fettets bekostnad men hur går det till,,,,

 5. 5

  Konstigt,
  för det var när jag började öka på (det goda) fettet i kosten (och minska lite på resten), som lchf verkligen visade sig fungera bra för viktminskning!

  Jag stod länge stilla och stampade med vikten, men när jag tog en rejälare klick smör i omelettpannan, och istället åt bara halva omeletten – då började det hända saker! Och jag höll mig lika mätt. 🙂

  Har nu gått ner (mina första) tio kilo.

 6. 6
  Professor Göran säger

  @ Pinglan:

  Vad roligt att läsa!

  Vi LCHFare här hos Annika TROR ju bevisligen på RÄTT fett annars skulle vi ju inte vara så ÖVERTYGADE om hälsofördelarna.

  Varför?

  För de allra flesta LCHFare verkar detta fungera i vår verkliga verklighet vilket i alla fall övertygar mig själv om att det vi håller på med är vetenskap.

  Det är ju egentligen bara SLV och våra motståndare (skeptiker) som VET att vi inte kan ha rätt i vår TRO på vetenskapen.

 7. 7
  Thomas Jansson säger

  @ Professor Göran:
  Vi tror inte utan VET – sedan får etablissemanget avfärda vår vetskap som anekdoter om de vill.

  Sannolikt vill många öppet undvika att erkänna att LCHF fungerar – det skulle ju naturligtvis medföra att deras verksamheter med allehanda mirakelkurer i form av spenatextrakt, psylliumfrön i bröd, hallonbåtsdieter och inte minst fetmakirurgin skulle mer eller mindre försvinna.

  Vi ser dessa tragiska figurer fortfarande – endera ljuger de för att skydda sig själva eller så är de bara korkade. Men omsorgen om den egna plånboken är nog störst – att ”forska” med skattemedel på arbetet och driva ett privat företag vid sidan om är ju en lysande affärsidé,,,,

  Och nu är det plötsligt inte farligt att äta ägg längre – vilket ju vi vetat länge. Men vilket sammanträffande att denna ”upptäckt” råkar sammanfalla med att patenten på de mediciner råkar gå ut ,,,,

  Skulle gissa att man försöker hitta på något ny ”hittepå”-sjukdom som ersättning – kanske något med psyket, det kanske är svårare att genomskåda än kolesterolmyten?

  För det är så klart att många av de som knaprar ”lyckopiller” skulle vara helt friska om de åt riktig mat istället – för att inte tala om alla de barn som får sina liv mer eller mindre ödelagda genom att bli stämplade med diverse bokstavskombinationer – för om det är mycket knepigheter inom överviktsområdet så är det ingenting mot det enorma flummeri som våra hjärnskrynklare håller på med.

  Vi har kommit långt på 10 år men det är mycket kvar och ”motståndarsidan” har ett enormt kapital bakom sig med vilket de kan köpa sig i stort sett vilken ”forskning” de vill,,,,

 8. 8

  @ Thomas Jansson:
  Därutöver sa Rössner i radioprogrammet ”Meny” att fett inte är mättande.

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Vipan:
  Han kanske aldrig har provat att äta fett. Om han hade gjort det skulle han ha märkt att det är mättande.

 10. 10

  Precis.

 11. 11

  @ Vipan:
  Mycket märkligt har denna man sagt – det är ju totalt omöjligt i alla fall för mig att överäta fett.

  Men han kanske går i tron att hjärtat stannar omedelbart om man förtär en smörklick eller två?

  Denne man är helt enkelt inte seriös och vi får vara glada över att han i varje fall uppnått pensionsåldern och inte borde göra mera skada på sin forna arbetsplats, flummeri och total brist på analytisk förmåga är tyvärr denne tveksamma figurs adelsmärke,,,,

  Jag har letat lite varstans på nätet men aldrig träffat på en enda positiv kommentar om honom – motsatsen finns dock i massor – har karln inte någon förmåga till lite självkritik?

 12. 12

  Framför allt fullkomligt ologisk. Han smackade sig igenom radioprogrammet medan programmeraren lät helt frustrerad..
  Jag kan inte förstå att alternativet när kostråden inte fungerar är operation.
  Men det finns ju andra professorer som borde stanna upp och tänka efter.

 13. 13
  Thomas Jansson säger

  @ Vipan:
  Det finns naturligtvis mängder med duktiga professorer – en del av dem hittar vi ibland här på Annikas blogg!

  Det verkar dock vara sådär 4 – 5 som verkar ha missuppfattat en hel del vad gäller deras funktion i arbetslivet och vilket ansvar som rimligtvis borde förknippas med deras jobb – läs Per Wikholms inlägg här:

  https://ettsotareblod.se/rent-vitt-och-livsfarligt/#disqus_thread

  För mig betyder forskning att man provar en hypotes och ser vad den leder till, om den inte stämmer gör man korrigeringar och försöker med förbättringar – tyvärr verkar många ha fastnat på ruta 1 och sedan fasthåller samma åsikt hela sitt yrkesliv trots att deras teorier bevisligen är helt felaktiga, som Rössners ångmaskinsteori vilken stämmer för enklare eldstäder men inte på en så komplicerad maskin som våra kroppar är.

  Att inte ändra sig ger en omöjlig situation som så klart är dömd att misslyckas och ibland tar sig sådana uttryck att det blir till ren underhållning om det inte vore för att det faktiskt ödelägger de människors liv som tror på dem,,,

 14. 14
  Peter Andersson säger

  @ #1 m.fl: Eftersom vi just nu är inne i den månad/period som mer än någon annan präglas av TRADITIONELLT/RITUELLT ätande snarare än kostmedvetet och rationellt så är det ju kanske inte så konstigt att även de TRADITIONELLA/RITUELLA kostråden får ett uppsving i gammelmedia – på lång sikt lär det inte ha större betydelse för den riktiga kostdebatten än vad den tillfälligt ökade avverkningen av julgranar har för det nationella skogsbruket.

  Efter detta kommer dessutom nyårsafton, den dag på året då fler människor än någon annan dag avger löften om att t.ex börja äta nyttigare, börja träna och komma i form. Det absolut bästa vi LCHF-intresserade kan bidraga med där är att till alla som beklagar sig att de bara brukar lyckas hålla sin nya diet någon enstaka vecka ställa frågan om de tidigare bara prövat TRADITIONELLA skräpråd och om de kan tänka sig att pröva LCHF istället den här gången (plus komma med tips om t.ex Annikas böcker och Kostdoktorns bok:
  https://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=annika+dahlqvist&title=annika+dahlqvist&fromproduct=False
  och https://www.adlibris.com/se/searchresult.aspx?search=quickfirstpage&quickvalue=andreas+eenfeldt&title=andreas+eenfeldt&fromproduct=False)

 15. 15

  @ 7 Thomas Jansson

  Såg en kvällstidningslöpsedel häromdagen att det finns 75 000 människor som inte vet om att de lider av ”tyst hjärtflimmer”.
  Om man inte själv vet om det hur kan då någon annan veta? Kanske detta är nästa ”hittepå”-sjukdom som läkemedelsindustrin ska tjäna pengar på?

 16. 16
  Kattmoster säger

  @ Eva Li:
  Sådana uppskattningar kan man nog göra utifrån obduktionsresultat. Gissar jag. Vad säger doktorn?

 17. 17

  @15:
  Precis min tanke!
  Ja, det är klart att det finns hjärtflimmer men 75000 som inte ens märker något? Låter konstigt. Eller är det ett försök att börja kränga Waran i samma utsträckning som statiner.

 18. 18
  Annika Dahlqvist säger

  @ 16 Kattmoster:
  Det finns de som har förmaksflimmer utan att ha märkt det själva. Men jag tycker inte att det känns vettigt att screena alla människor med Ekg, för att alla med flimmer ska sättas på Waran.
  Jag tror inte att flimmer syns vid obduktion. Jag har inte hört det i alla fall.
  Det är inte heller så stor procent av de som dör som obduceras numera.

 19. 19
  Kattmoster säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Ok. Tack för svar Annika!

  Jag tänkte att det kanske fanns någon skada som man kunde se vid obduktion. Är det inte så är jag också beredd att tro att det kan röra sig om en önskan att kränga läkemedel.

  Eftersom jag regelbundet tar blodprover p.g.a. min medicinering mot psoriasisartrit har jag reagerat på att jag nästan varje gång jag är på provtagning får frågan om jag tar Waran. Mitt intryck är att det måste vara väldigt vanligt att man medicinerar med Waran.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa