Lågkolhydratkost vid typ 1-diabetes

Jörgen Vesti Nielsen som drev Karlshamnsstudien, har gjort ytterligare en studie om Lågkolhydratkost vid typ 1-diabetes.

48 personer med t 1-diabetes fick gå en kurs i lågkolhydratkost. Hälften av dem kvarstod på kosten efter 4 år. Dessa hade då fortfarande ett lägre HbA1c (långsocker) än de som avvikit från LC-kosten.

 

Comments

 1. 1

  Var finns nitritfri julskinka i Sundsvallsområdet?

 2. 2
  Berittis säger

  Dennis,
  Jag bor inte i Sundsvallsområdet men jag kan ge dig ett råd ang. skinka. Köp skinkstek istället, smörj in med olivolja, krydda med salt, svartpeppar, kryddpeppar, nejlika, rosmarin och lite pulvriserade lagerblad (jag kör lagerblad i en liten kvarn som drivs med mixerstav). Svep dubbla lager folie runt, i med köttermometern och in i 175 grader tills skinkan är uppe i 70 grader (enl. Vår Kokbok). Det här receptet är gammalt, taget från ”Billiga matboken” skriven av Marianne Gillberg.
  Skinkan smakar naturligtvis inte som nitritskinka. Min familj har ätit denna i många år och vi tycker att den är mycket godare än vanlig julskinka.

 3. 3

  Jag tänkte skicka länk till denna sida till en kompis med typ 1-diabetes men tvekar nu. Skinkrecept? Det kan verka märkligt och lite oseriöst för en ny läsare om kommentarerna handlar om helt andra saker. Det finns många bloggar och forum där man kan diskutera recept.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Malin:
  Det är helt ogenomförbart att kräva att kommentarerna i en blogg ska hålla sig strikt till ämnet för inlägget.
  Bloggarna är vår främsta kanal för yttrandefrihet, och då kan man inte hålla hårt på kraven på kommentarerna, för de blir som de blir.
  Man kan radera kommentarer som är otrevliga eller tjatiga, men inte de som inte håller sig till ämnet.

 5. 5
  Leif Gröndahl säger

  Hej
  Är typ 1 diabetiker sedan 35 år. LCHF sedan 2 år tillbaka. Detta har inneburit halvering av insulin från 40 enheter till ca 20 per dag. Måltidsinsulinet har avskaffats till 95%, ca 5 ggr/månad beroende av kostintag och problemet när man skall äta lågkolyhdratkost insulinkänningar med kolhydrater och druvsocker som följd. Tagit bort statiner ur medicineringen, slutat med 2 st blodtrycksmediciner. Är lyckligtvis pumpbehandlad vilket underlättar behandlingen. Pump och LCHF har gett till följd ett utmärkt HBA1C, 50 mmol/mol vilket renderade i VG betyg på diabetesmottagningen. Skulle rekommendera alla typ 1 att se till att få pump.

 6. 6

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa