I Debatt om LCHF

I Debatt TV1 13/12 om LCHF.
Andreas Eenfeldt och Katrin Zytomierska  deltog, och från andra sidan bl a Charlotte Erlanson-Albertsson.

Jag tyckte att det gick ganska bra. Katrin var bra, och Andreas var bra.
Antagonisterna var Charlotte EA, som vi har hört till leda. Hon har ju inte en aning om verkligheten – eller vill åtminstone inte erkänna verkligheten.
Sen var det en snubbe som inte ens visste vad LCHF står för, men han hade åsikter ändå.

Anmärkningsvärt är, när man tänker på CEA:s argument, att förut dissade de det naturliga mättade fettet, men nu sade hon ingenting om det. Nu var det övermått av protein som var farligt. Kväveöverskott. Då har hon tydligen inte uppfattat att LCHF betyder inte övermått av protein, utan bara ”normalt”. Ersättningen för de uteblivna kolhydraterna ska utgöras av nyttigt naturligt fett. Men inte heller ett övermått av det, utan bara precis så mycket att det täcker vårt behov av näring och energi. Den mängden får var och en prova sig fram till.

Sen påstod hon att det inte går att hålla sig till LCHF, utan man börjar äta mer kolhydrater igen. Detta när en stor andel av Sveriges befolkning bevisligen äter LCHF, för att de känner att de blir friskare utav det, och tycker att maten är god därtill.

Det var bra det Katrin sa, att LCHF inte är en bantningsdiet, utan en Kosthållning. Kosthållning ger insikten att det är en kost för resten av livet, för bättre långsiktig hälsa.

Anders S länkar i kommentar 13 nedan till en kul satir över nutidens TV-debatter.

 

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Det är väldigt sällan jag saknar den TV-apparat jag kastade ut för mer än tio år sedan men just nu hade det förstås varit läge att slå på den. Jag får fånga upp detta på SVT-play efteråt.

 2. 2

  Professor Göran Skrev:

  Det är väldigt sällan jag saknar den TV-apparat jag kastade ut för mer än tio år sedan men just nu hade det förstås varit läge att slå på den. Jag får fånga upp detta på SVT-play efteråt.

  Samma här. Fördelen med SVT-play är att man kan välja att se just det man vill se, dvs inte hela programmet. Inte heller har jag den snabba uppkoppling som krävs för att se hela programmet. Säkert kommer det tips om hur många minuter in i programmet.

 3. 3
  Elsiebritt säger

  Jag har just sett det i LIVE-sändning på datorn. Uselt är ordet! Ingen verkar kunna riktigt redogöra vad LCHF är.
  Någon med insikt måste upplysa TV!

 4. 4

  Får professorer vara med i TV och diskutera sådant dom inte har en susning om?
  dvs Den verklighet du skrev om, Annika. Hon vet inte vad LCHF-kosten består av!

 5. 5

  Zonen Skrev:

  Får professorer vara med i TV och diskutera sådant dom inte har en susning om?
  dvs Den verklighet du skrev om, Annika. Hon vet inte vad LCHF-kosten består av!

  Jo… – Zonen – så synes det vara (ca 27 min in i programmet), tyvärr tyvärr… 😥

 6. 6
  Bette Ceinertz säger

  Hej Annika

  Finns det någon risk att man äter för mycket protein med LCHF

  Hälsn Bette

 7. 7

  Brottaren Eddy pratade om sunt förnuft!

  De senaste 30 åren har väl inte varit särskilt förnuftiga vad gäller kosthållningen/livsmedlen! Dåliga utspädda charkuterier, dåligt kött (spannmålsuppfött), massor av socker, dåligt mjöl i brödet, margarin istf smör, lightprodukter, mycket skräpmat, dåligt kaffebröd/kakor med transfetter, avfettad mjölk/fil, mager ost, kryddor med glutamat, många produkter med dåliga E-nummer osv.

  Hoppas att han läser här på bloggen och framförallt läser på om LCHF, som verkligen handlar om sunt förnuft och bra krav på råvaror.

  Man sover gott på LCHF-mat – man behöver inga sömnmedel från läkemedelsindustrin!

 8. 8
  Anders S säger

  Lägg ner SVT, SR och Radiotjänst så att vi slipper den enfaldiga statliga propagandan eller sälj till betalkanaler.

  Lyssna på Karl Reichelt och CEA om gluten och mjölkprotein på TV4:

  https://www.tv4play.se/program/efter-tio?title=efter_tio&video_id=2088618

  Börjar 4½ minut in i programmet.

  Om Karl Reichelt:

  https://no.wikipedia.org/wiki/Karl_Ludvig_Reichelt_%281933%29

  CEA har en hemsida där hon länkar till några rapporter:

  https://www.erlanson-albertsson.se/Hogfettdieter_LT_2011.pdf

  https://www.erlanson-albertsson.se/IJO_-_Erlanson-Albertsson.pdf

  En analys av det hon hävdar vore bra.

  Hennes motstånd mot charkuterivaror känns välmotiverat.

  Även en blind höna kan finna ett korn ibland.

  Sensmoral. Man ska inte delta i TV-debatter när man firat födelsedag innan.

  Jag har tjatat i många år om att bacon inte är det lämpligaste man kan rekommendera någon att äta. Dags att det försvinner från menyförslagen.

 9. 9

  Tandläkare W Price USA kunde redan på 40 talet bekräfta att de oljor som
  matindustrin använde bla påverkade dysfunktionen. Men man beslutade
  ändå att inte följa hans rekommendationer eftersom detta skulle påverka
  livsmedelsindustrin och matoljeproduktionen negativt.
  Idag kan vi konstatera att matematikkunskaperna hos barn går sakta
  nerför. Forskarna vet att om man sänker hastigheten mellan hjärnhalvorna
  så får man vad vi kallar dyslexi eller dyscalcia.
  Har själv upptäckt att 2 msk cokosfett per dag redan efter 3-4 veckor förbättrar
  dysfunktionen. Detta betyder att flödet i hjärnsubstansen ökar och kanske till och
  med löser upp transfetter som blockerar trafiken.
  Debatten borde handla om vad är bäst för den kommande generationen. I New York
  är transfetter förbjudna men inte i Sverige.

 10. 10
  Annika Dahlqvist säger

  @ 6 Bette Ceinertz:
  Det är klart att det finns en risk för det. Frågan är hur farligt det är. I många jägarkulturer har de ätit mycket protein utan att ha blivit sjuka av det. Det farliga är om man äter för lite fett i kombination med lite kolhydrater. Då kan man få ”rabbit starvation”, kaninsvält. Slå upp det på Google.
  Men det slipper man om man äter tillräckligt mycket av naturligt fett.
  Alltså blir LCHF: lite – minimalt av kolhydrater, ”lagom” (ung samma som tidigare) av protein, och resten naturligt fett. Eftersom fett är dubelt så energirikt som kolhydrater och protein per gram, blir det ung halva matmängden man stoppar i sig.

 11. 11

  Professor Göran Skrev:

  Det är väldigt sällan jag saknar den TV-apparat jag kastade ut för mer än tio år sedan men just nu hade det förstås varit läge att slå på den. Jag får fånga upp detta på SVT-play efteråt.

  Jag har som dig ingen riktig TV med mottagning i realtid men ha en apparat kopplat till en av mina datorer – finns en hel del bra program att titta på som ligger på nätet – BBC har en del av dem,,,,

 12. 12

  @ Annika Dahlqvist:
  Frågan är väl om inte folk anpassar sig till omgivningens förutsättningar – vi nordbor tål ju mjölk vilket ju inte är fallet med asiater?

  Jag förstår inte varför LCHF hela tiden förknippas med ett högt proteinintag – varifrån kommer detta påstående?

  Men för mycket protein påstås kunna höja blodsockret och karusellen är igång igen – och det kött vi äter är ju ofta uppfött på spannmål – ”second order carbohydrates”, själv utesluter jag sedan några månader nästan allt fläskkött till förmån för mera fisk och mindre mängder nötkött av högre kvalité – som ju är avsevärt dyrare.

  Tycker nog att inflammationer i lederna minskat betydligt efter denna omdisponering av kosten men om förbättringen beror på en ökad andel lök i kosten, mera grönsaker eller den berömda placebo-effekten är svår att säga,,,

  Snittar 4-5 ägg om dagen – numera ekologiska,,,,

 13. 13
  Anders S säger

  Kan dina pengar användas bättre?

  https://youtu.be/S1MRU2Bxkeo

 14. 14

  Jag tycker LCHF-förespråkarna skötte sig bra på det hela taget. Det är nog inte så lätt att säga exakt rätt i en sådan stressad situation…

  Den mörkhåriga kvinnan, som sa hon arbetade inom slakteri, sa något viktigt och lite skrämmande om att köttet förses med en massa onyttigheter. Egentligen vet ju Vi det, men bra för andra människor att få reda på det!!! Där jag bor går det dock att få tag på en del bra ekologiskt kött i gårdsbutiker och specialaffärer. Som någon sa tidigare – det får bli mindre men med bättre kvalite´. Tyvärr är det lite svårt att få tag på fin lax…

  Trots en del dravel så blir kontentan att allt fler och fler människor blir nyfikna, söker på nätet och provar själva. Andreas E. hade lagt in en tydlig nybörjar-tablå på sin hemsida.

 15. 15

  Professor Charlotte Erlandson-Albertssons koppling till bantningspiller/bantningsdryck: Spenat!
  https://thylabisco.com/literature.html

  Här finns hon och hennes familjemedlem som kontaktpersoner:
  https://thylabisco.com/contact.html

  Att kost och hälsa hör ihop med LCHF har hon förstås inget intresse av. Man ska köpa hennes processade spenatprodukt!

 16. 16

  Programmet innan Debatt hette ”Historieätarna” och i gårdagens avsnitt skulle programledarna äta mat från början av 1700-talet. Kocken Niclas hade fått laga rätter ur den första helt svenskskrivna kokboken som getts ut i Sverige. Man tog förstås tillvara på hela djuret på den tiden och vi fick se råvaror som kalvmule, kalkonhals, bräss och mycket mera. Speciellt betonade kocken att det ingick väldigt mycket animaliskt kroppsfett i recepten, han hade bl.a. fått koka många ben och ta reda på all märg som skulle ingå i matlagningen.
  https://www.svtplay.se/video/910702/del-5-av-6-frihetstiden

  Samma tillvaratagande av allt kroppsfett har vi ju läst om samerna, där fettet utgjorde grunden i kosten på det sättet som istället kolhydraterna gör idag.
  https://samer.se/3539

 17. 17

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  Jag förstår inte varför LCHF hela tiden förknippas med ett högt proteinintag – varifrån kommer detta påstående?

  Vad menar du blir resultatet om du allt annat lika byter ut din bröd-, müsli-, grötfrukost mot bacon & ägg, omelette eller något annat proteinrikt?

  Förutsatt att man drar ner proteininnehållet i lunchen och middagen, så kan proteinintaget vara konstant, men gör de flesta det?

  Själv äter jag garanterat mer protein än tidigare, men som Annika skriver ovan, är det så farligt då?

 18. 18
  Professor Göran säger

  @ Lars M:

  Jag tror att jägarfolken hade lärt sig vikten av att ha hög andel fett i sin kost.

  Den magra filén och muskelkött gav man åt sina hundar och satsade själv på de fetare inälvorna. Tungan och hjärnan var speciellt attraktiva.

  Vilhjalmur Stefansson som levde bland Inuiterna i norra Kanada under många år berättade hur de vid ett tillfälle hade skjutit massa renar och hade därför tillgång till stora mängder kött, antagligen ganska magert, men hela gruppen blev ändå sjuk och räddades till slut av en eskimå som på sin släde hade sälspäck som han delade med sig av. På några dagar hade gruppen sedan återhämtat sig.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Vilhjalmur_Stefansson

 19. 19

  ”Tjejen” hette Noran och jobbade på ett charkuterifabrik. Hon hade vägt 120 kg och hade gått ner till 80 kg (om jag inte läst fel). Hon ansåg att hon nu hade en kropp som ser fantastisk ut. Tidigare hade hon ätit mycket socker/stärkelse, men hade nu balanserat ut kolhydraterna.

  Hon närmar sig LCHF, fast hon inte förstod det!

  Visst sa hon att hon skulle vilja se Kostdoktorns dotter vid 80-års ålder? Tror hon verkligen att hon själv skulle ha den möjligheten när hon själv i dagsläget verkar vara åtminstone 25 år! 25 + 80 = 105 år! Kanske menade hon när hon själv var 80?

  Förmodligen äter hon inga charkprodukter, eftersom hon visste vad charkuteriföretagen stoppade i sina produkter! Hon jobbade ju där.

  Visst sa hon att hon levde på kolhydrater hela dagarna? Hon verkade gymma ofta!

  Fel hade hon om att Katrin gått ner 35 kg vätska. Inte kan man väl leva med 35 kg vätska i sig? Katrin borde inte ha överlevt med så mycket vätska.

 20. 20
  Anna-Lena säger

  Jag tyckte det var synd att debatten inte var längre, men det är väl som det är, när det delas med ett sånt tungt och viktigt ämne, som pedofili. Heder åt den modige Patrik Sjöberg!

  Andreas är en bra debattör, tycker jag; lugn, stabil, smart och trevlig. Katrin är väl tvärtom. Dock har det en poäng, hon ger dynamik till debatter, man glömmer henne inte, man är inte likgiltig inför henne. Även om hon kanske inte är min främsta LCHF-förebild, så har hon växt i mina ögon.

  Jag är väldigt ny inom det här med LCHF. För några år sedan lät det helt absurt, för något år sedan, så tänkte jag: okay om det funkar för andra, men det är inget som passar mig. För ett par månader sedan kände jag förtvivlan; minst 35 kg övervikt, värk i kroppen, 0 i kondition, jag bara ’växte’ ur plagg efter plagg. En bakgrund med jojobantande, PCO, sockersug, etc.

  En dag åkte jag förbi en pressbyrå, fick som så många gånger förr syn på en av Expressens LCHF-bilagor. Det var en dag, då jag kände mig deppig, över mig själv, och jag ville ha något att läsa på en tågresa. Bilagan, som var som en liten bok, var välskriven och enkel. Jag bestämde mig för att ge det hela en chans. När jag väl bestämde mig, och skaffade mig kunskap, så har det ändå gått så lätt.

  Att jag inte känner sötsug, är ett under. Vissa sk experter och professorer säger att sockerberoende är en myt, det existerar inte. Bullshit, skulle jag vilja säga. Jag vet, jag behöver inte göra några tester, jag har umgåtts med mig själv i 52 år.

  Stephan Rössner säger att man kan äta allt, men inte alltid. Skulle en beroendeläkare säga så till en alkoholist? ’Ta du ett glas rött till helgen, bara du inte dricker varje dag!’ Skulle nog inte tro det.

  Vad gäller Charlottes tes, att man äter så mycket protein, att det förvandlas till kväve, som förvandlas till kolhydrater????? Jag tycker inte att jag äter hysteriskt mycket protein, sen jag började med LCHF, förvisso mer ägg, men ändå inga absurda mängder.

  Nej, Claude Marcus, Charlotte, Stephan Rössner m.fl., titta er omkring, ta in ny kunskap, se vad som är varaktig viktminskning.

  Tack Annika, Andreas, Katrin, Anna, Monique, Sten Sture och alla ni andra, för att ni okommersialiserat delar med er, av era kunskaper!

 21. 21
  Annika Dahlqvist säger

  @ 15 Gäst:
  Är det någon som vet när hennes spenatpiller(?) kommer ut på marknaden?

 22. 22

  Gäst Skrev:

  ”Tjejen” hette Noran och jobbade på ett charkuterifabrik. Hon hade vägt 120 kg och hade gått ner till 80 kg (om jag inte läst fel). Hon ansåg att hon nu hade en kropp som ser fantastisk ut. Tidigare hade hon ätit mycket socker/stärkelse, men hade nu balanserat ut kolhydraterna.
  Hon närmar sig LCHF, fast hon inte förstod det!
  Visst sa hon att hon skulle vilja se Kostdoktorns dotter vid 80-års ålder? Tror hon verkligen att hon själv skulle ha den möjligheten när hon själv i dagsläget verkar vara åtminstone 25 år! 25 + 80 = 105 år! Kanske menade hon när hon själv var 80?
  Förmodligen äter hon inga charkprodukter, eftersom hon visste vad charkuteriföretagen stoppade i sina produkter! Hon jobbade ju där.
  Visst sa hon att hon levde på kolhydrater hela dagarna? Hon verkade gymma ofta!
  Fel hade hon om att Katrin gått ner 35 kg vätska. Inte kan man väl leva med 35 kg vätska i sig? Katrin borde inte ha överlevt med så mycket vätska.

  Detta är hennes sjukdomar och läkemedel (text kopierad från hennes blogg):
  ”Aldrig skall jag glömma vart min resa började, sjukskriven, antideppresiva/lugnande/sömn-tabletter, astma, näst intill diabetes, kroniska infektioner, blod i urinet, varfyllda blåsor på benen, ingen menstruation, resistent mot antibiotika, ingen skolkompetes, inget jobb & en Gastric bypassoperation stod på tur vid mina 120kg.

  https://120kg.me/2012/12/13/en-bildsume-fran-platningen-till-aftonbladet/

  Normalkost, socker och stärkelse blev hon sjuk och överviktig av. Någon annan tolkning finns inte, väl?

 23. 23
  Lennart N. säger

  @ Gäst:

  Tjejen heter Nuran och hennes blogg finns här:

  https://120kg.me/

  Utan att utge mig för att vara psykolog eller betéendevetare skulle jag vilja påstå att vikten är hennes minsta problem! Hon är professionell jojo-bantare och verkar föra en ilsken kamp mot det mesta. Hormoner, blodsocker m.m. verkar löpa amok med henne vilket kanske inte är så konstigt med tanke på vad hon stoppar i sig och hur hon ligger i? För kolhydrats- och kosttillskottsindustrin är hon rena mjölkkossan. Hon hade nog mått ganska bra av att byta till LCHF-kost. 🙂

 24. 24

  Undrar hur Svt tänker? LCHF-debatten kom sist i programmet. Det var kanske ett bra sätt att få tittarnas uppmärksamhet hela sändningstiden. Inte för att Patriks ämne var oviktigt, snarare tvärtom. Däremot tycker jag julkalenderresonemanget var oviktigt. Slutligen den heta debatten om vilken mat vi ska äta.

 25. 25
  Kattmoster säger

  @ Lars M:

  Det är säkert inte farligt att äta mer protein än ”normalt” men det är alltid det som vänds emot oss av de som tror att kött är farligt för miljön. Det är därför det blir sådant fokus på detta.

  För min del åt jag mera protein i början (snart sju år sedan) men äter numera betydligt mindre protein. Min egen lilla teori är att kroppen vill ha mera protein i början, för att läka den skada alla år av dålig kost lett till och att när kroppen kommer i balans så minskar proteinbehovet. Någon som märkt något liknande?

 26. 26

  På Ann Fernholms blogg hade sign. Brittis rekommenderat en kommentar från Kostdoktorns blogg (nr 60). Jag återger den här. Den var bra.

  ”Springela Idag 10:35
  Jag roade mig med att skriva ner vad professor Erlanson-Albertsson sa:

  ”Alltså här är väldigt mycket som inte stämmer med verkligheten. Det kroppens alla celler kan förbränna är kolhydrat. Så kolhydrat är ju det vi är uppbyggda kring. Och fett och protein det kan vi lägga till i små mängder. Och felet med den här LCHF-kosten det är framför allt att det är alldeles för mycket protein. Det behöver inte kroppen och då måste den göra om detta till kolhydrat och fett och kvar blir en massa kväveprodukter som ger – som har toxiska effekter. Det kan innebära att vi får, kan få cancer, vi kan påverka hjärtat negativt, vi kan få diabetes. Så att det är dom här kväveprodukterna som liksom sprider sig i kroppen.”

  KOSTDOKTORN invänder och hänvisar till studier.

  ”Nej där håller jag inte med. Nej nej jag protesterar därför att det finns inga studier därför att det finns inte så många som håller kvar i dessa studier dom hoppar av det är en väldigt hög drop-out frekvens dom kan inte bara äta protein och fett dom orkar inte längre utan så därför så blir … Och det blir ingen skillnad mellan sex månader – efter sex månader så har dom som använt sig av LCHF gått ner fortare i vikt men sen …”

  PROGRAMLEDAREN: Så om några år skriver Katrin en bok om en helt annan diet som …

  ”Förmodligen, jag skulle tro det för det finns alltså inga långtidseffekter som skiljer sig från andra dieter.

  Grejen är alltså det som vi får i oss med kolhydraterna det är inte bara kolhydrater utan där finns vitaminer, mineraler, fibrer och allt detta som är nyttigt för oss och som skyddar oss som gör att vi behåller oss unga. Så att vi kan ju lägga äpplen och dom ligger väldigt länge. Det är ju alla dom här nyttigheterna som finns, men ett stycke kött det ruttnar efter en timme.

  Jag skulle vilja säga det att det som folk går upp i vikt av idag det är tre saker: det är kött, charkuterier och chips. Det är dom tre höjdarna och sen kommer sockret och läsken.”

 27. 27

  @ Lars M:
  Jag äter betydligt fetare mat idag än förr, äter jag 3 kokta ägg och cirka 35 gram smör (eller riktig majonäs) till frukost behöver jag inte äta något förrän vid 15-tiden på dagen – hungern kommer sakta och vill jag inte så kan jag låta bli att äta, kroppen verkar gå över att livnära sig på ”reservlagret” – mycket praktiskt om man reser och inte har tillgång till riktig mat,,,,,

  Förr åt jag 3 ägg och en hoper mörkt bröd och var vrålhungrig efter bara någon timme, ytterliggare en kolhydratladdning till lunch och hungern kom tillbaka vid 3-draget,,,,

  Tror nog att mitt proteinintag är ungefär lika som det alltid har varit men numera väljer jag bort det sämre köttet till förmån för fisk och nötkött.

  Till skillnad mot professor Erlanson-Albertsson är min nuvarande åsikt att kroppen behöver protein (jag byter gärna åsikt om man kan bevisa motsatsen – risken är nog liten?).

  Men jag tror inte heller man ska överäta protein, i alla fall tills vidare – det finns en del nya rön om detta på en del sajter i USA och jag tror inte de har helt fel,,,,

 28. 28

  Är detta ett klokt uttalande av professor Charlotte Erlandson-Albertsson?
  Fri amning kan ge fetma!

  Från tidningen Dagens Medicin:

  SVERIGES RADIO VETENSKAPSRADION

  ”Fri amning kan ge fetma” Fri amning kan vara en inkörsport till fetma, hävdar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hennes studier kring hunger och mättnad pekar på att överdriven amning grundlägger småätande i tonåren. Läs mer”

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/morgonens-nyheter-kostexpert-varnar-for-fri-amning-/

 29. 29

  Senior Skrev:

  Är detta ett klokt uttalande av professor Charlotte Erlandson-Albertsson?
  Fri amning kan ge fetma!

  Från tidningen Dagens Medicin:

  SVERIGES RADIO VETENSKAPSRADION

  ”Fri amning kan ge fetma” Fri amning kan vara en inkörsport till fetma, hävdar Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicinsk och fysiologisk kemi vid Lunds universitet. Hennes studier kring hunger och mättnad pekar på att överdriven amning grundlägger småätande i tonåren. Läs mer”

  https://www.dagensmedicin.se/nyheter/morgonens-nyheter-kostexpert-varnar-for-fri-amning-/

  Jag tycker det låter absurt med att naturlig amning kan leda till fetma. Vad är förresten definitionen på ”överdriven amning”? Det är väl tvärtom vanligare att problemet är att mamman inte kan amma, men som tur är finns det bra mjölkersättning.

 30. 30
  Kattmoster säger

  @ Senior:

  Vilka stolligheter! Vem tror att våra urmödrar gick efter klockan när de ammade? Barnmisshandel skulle jag säga att det är att inte ge barnen mat när de är hungriga.

 31. 31

  Orsaken till fetma är enligt prof Erlanson-Albertsson att människan äter kött, charkprodukter och chips. Detta uttalande grundar sig på mångårig och hög forskning vid Lunds Universitet. Man tar sig för pannan.

 32. 32

  @ Gäst:
  Jag vill tacka sign Springela för att hon har återgett det sagotanten verkligen sade, jag trodde att jag hörde fel! Ni som besöker den här bloggen läser förmodligen också Ann Fernholms blogg, om inte så gör det! Kanske någon av er tycker att det är ett personligt påhopp men jag kan inte låta bli att tycka att professor CEA påminner mig om mammas vänner på äldreboendet!!

 33. 33
  F d anhörig till äldre säger

  Brittis Skrev:

  Kanske någon av er tycker att det är ett personligt påhopp men jag kan inte låta bli att tycka att professor CEA påminner mig om mammas vänner på äldreboendet!!

  Jag tycker snarare att professor CEA påminner om läkaren och personalen på äldreboendet. Vännerna på äldreboendet var i beroendeställning och kunde inte påverka sin situation, inte heller ville de besvära sina egna anhöriga barn och barnbarn med att klaga.

  Personalen var sig själv närmast och var rädd om sin anställning.

 34. 34

  Jag tycker tyvärr inte att varken Katrin eller Annika är bra förespråkare för LCHF, diskussionerna tappar gärna kärnfrågan och blir aggressiva och tröttsamma. Lite bråk i sandlådankänsla.
  Jag är uppvuxen på LCHF för mina föräldrar är diabetiker, nu befinner jag mig ofta i hätska diskussioner om förbud och miljöförstöring.
  Jag äter inte mer kött än mina vänner som äter kolhydrater, för det är inte köttmängden det handlar om. Jag har aldrig lagt till mer protein för att jag tagit bort kolhydraterna, däremot grönsaker och fett.Men det kom tyvärr inte fram i diskussionen igår.
  Bara för att man äter LCHF behöver man inte vara rabiat bacon och gräddätare och där tycker jag att det sunda förnuftet kommer in. Prata om vad det handlar om istället för vara så jäkla aggresiva, jag förstår varför folk tror att LCHF gör en dum i huvudet, det är ofta de personerna som syns i media.
  Tur att Anders finns!
  Synd att inte Annika svarade bättre på frågorna som Gabrielle i bloggen sizezero ställde, de hade varit väldigt intressant att få lite bättre insikt i de frågorna inte bara bittra svar.

 35. 35
  Annika Dahlqvist säger

  @ 34 Mika:
  Jag har böjt mig för dig och alla andra som inte tycker att jag har gjort bra framträdanden i TV, radio och press, så numera tackar jag oftast nej till förfrågningar om sådant. Jag ägnar mig nu bara åt min blogg, och där behöver de som inte gillar mig inte gå in. Jag tycker då att det är onödigt att du strör salt i såren genom att påpeka hur dålig jag är.
  Men det är klart, det är väl livstidsstraff för en som har förstört så mycket för LCHF som jag har gjort.

 36. 36

  Mika Skrev:

  Jag tycker tyvärr inte att varken Katrin eller Annika är bra förespråkare för LCHF, diskussionerna tappar gärna kärnfrågan och blir aggressiva och tröttsamma. Lite bråk i sandlådankänsla.
  Jag är uppvuxen på LCHF för mina föräldrar är diabetiker, nu befinner jag mig ofta i hätska diskussioner om förbud och miljöförstöring.
  Jag äter inte mer kött än mina vänner som äter kolhydrater, för det är inte köttmängden det handlar om. Jag har aldrig lagt till mer protein för att jag tagit bort kolhydraterna, däremot grönsaker och fett.Men det kom tyvärr inte fram i diskussionen igår.
  Bara för att man äter LCHF behöver man inte vara rabiat bacon och gräddätare och där tycker jag att det sunda förnuftet kommer in. Prata om vad det handlar om istället för vara så jäkla aggresiva, jag förstår varför folk tror att LCHF gör en dum i huvudet, det är ofta de personerna som syns i media.
  Tur att Anders finns!
  Synd att inte Annika svarade bättre på frågorna som Gabrielle i bloggen sizezero ställde, de hade varit väldigt intressant att få lite bättre insikt i de frågorna inte bara bittra svar.

  Det finns ju andra LCHF-bloggar än Katrins och Annikas.
  Här har du Kostdoktorns sammanställning: Välj den som passar dig bäst.
  Du kanske hittar din Anders där.
  https://www.kostdoktorn.se/nytt/

  På denna blogg är vi inte alls negativa till vår pionjär Annika. Tvärtom.

 37. 37

  Jag ber om ursäkt, det var inte meningen att strö salt några sår. jag menar bara att det måste väl gå att diskutera något som är så bra och livsomvälvande för många på ett mindre aggressivt sätt.
  Jag respekterar din kunskap och håller med om det du säger och dina framträdanden i sakfråga är bra, men jag förstår inte all ilska som jag tycker sipprar fram och som lätt gör att debatterna och LCHF handlar mer om person än ämnet. För det verkar inte vara ilska över att folk mår dåligt och lever osunt, det verkar vara ilska över att bli emotsagd, alltså inte sakfrågan.
  Jag tycker att det var det som tog över debatten igår liksom det har tagit över kommentarerna i din blogg. Och jag är medveten om att jag kastar sten i glashus eftersom jag ger mig in i samma debatt.

  Jag följer gärna din blogg för när du håller dig till sak så är du skicklig och påläst och det är därför jag efterlyser din åsikt. Och apropå sakfråga, jag har aldrig sagt att jag tycker du är dålig eller förstört mycket för LCHF livsstilen. Jag söker bara en annan nivå på debatten som gör att fler kan ta till sig budskapet.

 38. 38

  Mika Skrev:

  Jag tycker tyvärr inte att varken Katrin eller Annika är bra förespråkare för LCHF, diskussionerna tappar gärna kärnfrågan och blir aggressiva och tröttsamma. Lite bråk i sandlådankänsla.

  Kanske hör du till en yngre skara, så jag instämmer i föregående kommentar. Sök dig till yngre bloggare. Här hör du inte hemma med elaka kommentarer.

 39. 39

  Mika Skrev:

  Jag ber om ursäkt, det var inte meningen att strö salt några sår. jag menar bara att det måste väl gå att diskutera något som är så bra och livsomvälvande för många på ett mindre aggressivt sätt.
  Jag respekterar din kunskap och håller med om det du säger och dina framträdanden i sakfråga är bra, men jag förstår inte all ilska som jag tycker sipprar fram och som lätt gör att debatterna och LCHF handlar mer om person än ämnet. För det verkar inte vara ilska över att folk mår dåligt och lever osunt, det verkar vara ilska över att bli emotsagd, alltså inte sakfrågan.
  Jag tycker att det var det som tog över debatten igår liksom det har tagit över kommentarerna i din blogg. Och jag är medveten om att jag kastar sten i glashus eftersom jag ger mig in i samma debatt.
  Jag följer gärna din blogg för när du håller dig till sak så är du skicklig och påläst och det är därför jag efterlyser din åsikt. Och apropå sakfråga, jag har aldrig sagt att jag tycker du är dålig eller förstört mycket för LCHF livsstilen. Jag söker bara en annan nivå på debatten som gör att fler kan ta till sig budskapet.

  Vad tycker du att du bidrar med? Snacka om gnäll och sandlåda och att inte hålla sig till sakfrågan.
  Vad gäller Annika så var hon ju inte ens med i TV igår.
  Nu hoppas jag moderatorn tar bort kommentarerna i detta inlägg från nr 34!

 40. 40

  Ja, du är elak. Du för ingen bra debatt själv!

 41. 41
  Vox Humanae säger

  Mika
  Hur länge har du varit med och läst de vanliga bloggarna om lchf? Jag själv är inne på tredje året nu och det är några saker jag lagt märke till
  -De mest sansade diskussionerna förs på Annikas blogg
  -Den största mängden aggressivitet kommer från motstståndare till lchf
  -Annika Dahlqvist har blivit massivt bekämpad, antingen för saker som hon alls inte sagt eller för sådant som i efterhand visade sig vara rätt.

  Du har själv skrivit två inlägg som vid första anblick ser aggressiva ut. De liknar faktiskt mest det resonemang som olika troll använder när de försöker få oss att tro att de är lchf:are men som kastar ur sig en mängd ogrundad kritik. Jag hoppas att du kan förstå att en del människor går direkt i försvarsställning bara av misstanken att det har kommit ett nytt troll till bloggen!

  Jag vill rekommendera dig att bekanta dig mera med det som skrivs på bloggen och tänka dig för en extra gång innan du skriver ett inlägg. Framtiden lär visa om du vill föra en seriös diskussion eller bara trolla.

 42. 42
  Kattmoster säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Bra svar!

  Men ta inte åt dig av vad en surbulle skriver! Det är tyvärr alltför vanligt att folk låtsas vara LCHF:are men egentligen har en helt annan agenda när de skriver på olika bloggar. Om detta gäller Mika vet jag förstås inte men man får sina misstankar.

  Hade det inte varit för dig och Sten Sture så hade vi helt säkert inte haft någon LCHF-rörelse i dag. Ni var först, ni stod upp och sa ifrån och fick ta mycket skit. Sedan kom andra och gjorde ett gott jobb med att sprida kunskap om vår kost. Men ni var först, gjorde ett stort grovjobb och det ska ni ha all ära av.

 43. 43
  Kattmoster säger

  @ Vox Humanae:

  Så rätt!
  (Kul också att se att jag inte är ensam om mina misstankar.)

 44. 44

  @ Kattmoster:
  Exakt så, jag skulle just skriva ett sådant inlägg men behövde inte *L*.. När LCHF var i sin linda då behövdes det dom som vågade stå på sej och inte bad om ursäkt för sina åsikter..

 45. 45

  Nej förlåt, detta var obehagligt. Det var förfärligt att se en mänsklig ödesfråga hanteras på så flyktigt sätt i några minuter. Sådant grepp kan väl duga för de andra ämnena i diskussionen men här behövs något helt annat.

  Bara att koppla ihop dessa tre ämnen var en förolämpning. De som representerar verkligheten i dessa frågor bör avböja deltagande i program som inte kan ta ett mera gediget grepp, inte bara ytligheter av den typ som här togs upp..

  Om jag vore i TV-ledningen skulle jag engagera Fernholm som intervjuare i åtminstone fyra halvtimmesprogram med bara ett intervjuobjekt i varje. Om man begränsar sig till personer med etiketten ”professor”, som anses betydelsefull, så kunde det bli samtal med t.ex. Erlansson, Marcus, Nyström och Ingvar – två i varje läger. (Rössner kan förbigås, han är ointressant och inte längre representativ för något annat än sig själv.)

  De båda förstnämnda skulle INTE KLARA AV att tala om dessa saker i en halvtimme utan att göra bort sig inför en kunnig intervjuare som tog fasta på både vetenskap och praktisk tillämpning. De andra båda skulle inte ha något problem.

 46. 46

  Professor Göran Skrev:

  Det är väldigt sällan jag saknar den TV-apparat jag kastade ut för mer än tio år sedan men just nu hade det förstås varit läge att slå på den. Jag får fånga upp detta på SVT-play efteråt.

  Stämmer kanske om man begränsar sig till svenska TV-program. Men du missar en enorm mängd intressanta saker genom att inte hålla dig med tv-apparat och abonnera på de danska kanalerna DR1, DR2 och DRK.

 47. 47

  Instämmer med Vox Humanae och Kattmoster
  Tack för allt Annika!

 48. 48

  Mika Skrev:

  Jag ber om ursäkt, det var inte meningen att strö salt några sår. jag menar bara att det måste väl gå att diskutera något som är så bra och livsomvälvande för många på ett mindre aggressivt sätt.
  Jag respekterar din kunskap och håller med om det du säger och dina framträdanden i sakfråga är bra, men jag förstår inte all ilska som jag tycker sipprar fram och som lätt gör att debatterna och LCHF handlar mer om person än ämnet. För det verkar inte vara ilska över att folk mår dåligt och lever osunt, det verkar vara ilska över att bli emotsagd, alltså inte sakfrågan.
  Jag tycker att det var det som tog över debatten igår liksom det har tagit över kommentarerna i din blogg. Och jag är medveten om att jag kastar sten i glashus eftersom jag ger mig in i samma debatt.

  Jag följer gärna din blogg för när du håller dig till sak så är du skicklig och påläst och det är därför jag efterlyser din åsikt. Och apropå sakfråga, jag har aldrig sagt att jag tycker du är dålig eller förstört mycket för LCHF livsstilen. Jag söker bara en annan nivå på debatten som gör att fler kan ta till sig budskapet.

  Det är så klart att folk blir f-e över att till stor del ha fått sina liv mer eller mindre ödelagda på grund av rena rama lögner som ju de traditionella kostråden faktiskt är – de grundar sig på politiska beslut mer än på grundläggande och elementär kunskap.

  Nu sitter den ena fjanten efter den andra i massmedia och blåljuger, i så gott som samtliga fall visar det sig att de har ekonomiska intressen av att folk blir drabbade av det metabola syndromet så att de kan sälja sina magsäcksoperationer, spenatextrakt eller bantarböcker med hallonbåtsdieter – de gör vad som helst för att undvika LCHF – väl medvetna om att det skulle betyda slutet för deras karriärer.

  Det optimala för dessa dessa tragiska figurer är naturligtvis att de innehar en välbetald professur där de ”forskar” fram sina tveksamheter och sedan startar ett helt privat företag för att håva in vinsterna av det som vi skattebetalare finansierat – detta är helt oacceptabelt och måste upp på den politiska arenan snarast.

  Men att TV-debatterna numera mest är att betrakta som ren underhållning ser jag som något positivt, många läkare, forskare och till och med dietister vet att Annika och andra förespråkare för LCHF faktiskt har rätt.

  Bara en dåre går idag ut i massmedia och ifrågasätter LCHF i tron om att det fortfarande står 1975 i almanackor och att enbart deras vita rockar ger såpass mycket auktoritet att de tror att de fortfarande kan häva ur vilken smörja som helst utan att bli ifrågasatta. Det kan de inte, de granskas och ifrågasätts och många gånger blir de till åtlöje under vad som kan liknas vid en ”verbal kölhalning” – jag tycker inte ett dugg synd om dem – de sitter och förstör livet på folk, inte enbart på grund av sin inkompetens utan mest för att berika innehållet i sina plånböcker – det räcker nu!

  Det är rätt så vanliga människor som företräder LCHF, allt ifrån självlärda amatörer, läkare och forskare. De är oftast inga slipade massmediala aktörer utan är som folk är mest – jag tror att vi måste börja se på deras budskap i större utsträckning än på deras personligheter – man ska ju som bekant inte döma boken efter pärmarna utan eter dess innehåll.

  Nu är det inte särskilt svårt att räkna ut att det kommer att komma TV-program av mycket hög kvalité framöver – det är bra – vi måste få bort de oseriösa ”motståndarna” vilket är huvudorsaken till att tonläget ibland kan bli lite sydländskt – men det kommer!

 49. 49

  @ Piltson:
  Jag sitter just nu och tittar på DR1Play går utmärkt, finns inget som kan få mig att skaffa TV i realtid igen,,,,

  Brukar då och då titta på norsk tv, återstår att se om dansk tv har något att tillföra eller om det är som hos oss,,,,

 50. 50

  ”DR1 Play” vet jag inget om, de tre jag nämnde kan inte ses utanför Danmark utan abonnemang, som kostar 2500 dkr, mycket billligt med hänsyn till vad de erbjuder..

 51. 51
  Professor Göran säger

  Mika verkar ha den naiva uppfattningen att det medicinska etablissemanget och framför allt läkemedelsindustrin representerar goda krafter i samhället och som alla arbetar för att vi ska bli friska. Om jag nu tolkar henne rätt så inbillar hon sig också att vi genom förnuftiga argument kan få detta etablisssemang att ta sitt ”förnuft tillfånga”.

  Annika har, som jag uppfattar det, på samma sätt som jag själv, den troligtvis mycket mer realistiska inställningen att detta inte leder någonstans av den enkla anledningen att läkemedelsbolagen vill tjäna så mycket pengar som möjligt och att de i denna strävan inte heller verkar sky några medel för att göra det – forskningsfusk t.ex. verkar vara legio. Och det är faktiskt ”löjligt” att ”anklaga” läkemedelsindustrin för denna inställning på samma sätt som det är löjligt att ”anklaga” ett rovdjur för att döda andra djur.

  Till skillnad mot de allra flesta andra läkare så har Annika alltid ”tagit bladet från munnen” och pekat på det vansinne som pågår – för det är faktiskt ett vansinne som pågår. Med andra ord så har hon aldrig fegat sig utan sagt som det är på samma sätt som gossen i H. C. Andersens saga om kejsarens nya kläder. Och för detta har hon ständigt blivit påhoppad från de mjukryggade fegisar (i grund och botten kallhamrade cyniker och opportunister) som försvarar den etablerade ordningen. Och utan denna ärliga inställning från Annikas sida så hade idag knappast hundratusentals människor i Skandinavien blivit friska genom att anamma LCHF som livsstil.

  Därför är det så extra trist att läsa detta påhopp på Annika (i den långa raden) och dessutom på hennes egen blogg från en person som påstår sig vara LCHFare. För mig är det ren feghet som döljer sig här.

  För övrigt tycker jag det är alldeles riktigt av Annika att inte ställa upp i den typen av oseriösa underhållningsprogram som SVT anordnar under täckmantel av Debatt.

 52. 52
  Annika Dahlqvist säger

  @ 51 Professor Göran:
  Orsaken till att jag inte ställer upp är att jag hellre vill att andra LCHF-are, som går bättre hem i stugorna, kommer fram i TV. Det vore katastrof om de inte fick någon bra LCHF-are att ställa upp, utan det bara skulle vara etablissemangsfolk som fick orera om sina käpphästar.
  Jag tycker att Andreas är jättebra, och även Katrin, om man accepterar att hon är en lekman. Men det finns även andra. Ralf Sundberg är jättebra. Ann Fernholm skulle också passa bra.

 53. 53
  Thomas Jansson säger

  Dansk Tv på nätet verkar fungera fint och jag kunde direkt se att det finns en hel del att se på,,,

  Jag ser bara på dokumentärer – har aldrig sett en serie i hela mitt liv och tänker inte börja med det heller då jag har ett eget liv som är alltför roligt för att slösas bort på det som oftast är rent skräp.

  Har provat strömmande film, hittar högst 5 filmer av de cirka 2300 som är värda att se på.

  Spotify erbjuder mig 20 000 000 låtar – då börjar det likna något – när filmtjänsterna erbjuder minst 50 000 filmer går jag med igen,,,

  Nu hamnade vi lite utanför ämnet men ändå inte – det är viktigt att vi hittar bra ställen att förkovra oss på så att vi är både pålästa och håller våra fettdrivna hjärnor i topptrim så att vi inte förfaller och blir lika sliriga i knoppen som en del professorer,,,,

  Här hittade jag för övrigt en bra länk hos Ann Fernholms blogg – jag och många andra har känt till detta mycket länge men det var första gången jag sett det publicerat så här!

  https://christinecronau.com/isnt-anyone-going-to-say-it-the-real-reason-why-australian-children-are-poor-learners/

  Hur är läget i Tyskland – finns det några vettiga program där?.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa