LCHF motverkar fettlever

Stenbj bjuder i kommentar på vetenskapliga länkar om lågkolhydratkost mot fettlever:

Referens till minskad fettlever av LCHF: https://www.foodnavigator-usa.com/Science/Low-carb-study-could-lead-to-new-approach-to-fatty-liver

RCT’n varade endast 14 dagar.  Trots detta blev det markant skillnad mellan LCHF kost och kontrollgruppen som istället åt kalorieducerad standardkost.  Klar minskning av  fett i levern med LCHF! Också en del intressant om vad  levern gör och hur,  vid LCHF och vid vanlig reducerad diet. Fler rapporter om samma 2009 studie, och mer: https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2009/low-carbohydrate-diet-burns-more-excess-liver-fat-than-low-calorie-diet-study-finds.html

Studien nedan rapporterar också om samma studie + ett misslyckat läkemedelstest att uppnå samma: https://diabetesupdate.blogspot.ie/2009/03/how-to-reverse-fatty-liver.html

Vem vet,  kanske även  f.d. alkoholister  kan återvinna leverfunktionen utan riskabel transplantation som fordrar enorm restriktion och mycket mediciner resten av livet.

 

Comments

 1. 1

  ”Vem vet, kanske även f.d. alkoholister kan återvinna leverfunktionen utan riskabel transplantation som fordrar enorm restriktion och mycket mediciner resten av livet.”

  Jo… – så kan det mycket väl vara – som jag ser det.

 2. 2

  Det är nog dags att se över hela vår kosthållning.

  https://mariannslchf.se/gluten-och-mjolk-serien-om-de-vita-gifterna/

 3. 3

  På bara fjorton dagar också. dag femton blir kosten jättefarlig… ;o)

 4. 4
  ulf pohl säger

  Förvånande nog en studie publicerat 2008 men sammanfattningsvis helt överensstämmande med Peter Attias aktuella forskning om ketos och vad som händer då. ”Eatingacademy”-mycket intressant,talar för Lchf-strikt (eller ren stenålderskost) som enda rimliga strategi. Och då fanns det ju inte dessa ”nya” livsmedel som vete mm och mjölkprodukterna. När man får en inblick i cellbiologi så slås man av det faktum att receptorerna är så oerhört beroende (och kräsna) av att näringsmolekylerna har exakt samma struktur som evolutionen har utvecklad under årmiljonerna .Varje avvikelse eller nyskapelse blir då något för immunförsvaret att hantera. Dessutom måste man börja med att göra åtskillnad mellan ”sjukdomar” (av virus,bakterier,svamp,parasiter) och ”dysfunktioner” (pga näringsbrister och skador från antinutrienter,lektiner,gifter). Först då kan man komma framåt och kan börja lösa våra hälsoproblem.

 5. 5
  Kattmoster säger

  Att LCHF-kost är bra för levern har jag märkt på mig själv. Eftersom jag tar en medicin där jag måste ta leverprover regelbundet har jag sett att värdena försämras när jag slarvar med kosten och äter mer kolhydrater. När jag äter strikt LCHF är värdena bättre.

 6. 6

  Har för mig jag sett någonstans att man kan reparera en skadad lever med alkohol.

 7. 7

  Mycket bra att lyssna på: https://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=233

  Ett sötare blod

 8. 8

  Samma forskare -Browning- jämförde 2011 LCHF (<20g KH/dag) med kalorireducerad kost under 14 dagar med liknande avancerad utrustning; alla patienter hade NALFDdiagnos.
  Leverfett minskade dubbelt så mycket med LCHF jämfört med kalorireducerad normalkost.
  I medeltal minskade levertriglycerider med hela 55% på kolhydratsreducerad kost jämfört med 28% på den kalorireducerade kosten. Anmärkningsvarda reduceringar som borde ge gott hopp till många patienter om de publiceras till en bredare publik. Mätningarna gjordes med MRS, magnetisk resonansspektroskopi . Abstrakt: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed?term=21367948

  Det finns fler intressanta studier. Här en indikativ observationsstudie från 2004 på NAFLD patienter före
  magoperation, baserat på dietformular. Antal ej angivet i abstraktet, kan ej se studien.
  Abstraktet avlsutas:"..högre KH intag var associerat med signifikant högre förekomst av inflammation, medan högre fettintag var associerat med signifikant lägre förekomst av inflammation. Sammanfattningsvis kan det innebära att nuvarande kostrekommendationer förvärrar NAFLD utveckling." https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15573908

  Slutligen ett abstrakt från en halvårslång interventionsstudie från 2007 med LCHF ( 35). 80% av deltagarna visade signifikanta förbättringar i leverförfettning, leverfibros och naturligtvis också viktreduktion.
  Ingen studie som visade ”ingen skillnad” eller motsatsen till ovanstående kunde hittas.

 9. 9

  Annika
  Kostdoktorn ska vara med i debatt i morgon torsdag (13/12 Svt !) om LCHF – se http://www.kostdoktorn .se

  Kanske du har något att skicka med honom ?

 10. 10

  Hei Annika,
  Jeg leste følgende avisartikkel i dag.

  https://www.nrk.no/vitenskap-og-teknologi/1.10739868

  Jeg kan ikke nok om dette, men det er vel ikke slik at fett bidrar til produksjonen av insulin? Slik avisartikkelen er skrevet kan det fremstå som om fett bidrar til produksjon av insulin og det høres ikke riktig ut mht. hva jeg har lest tidligere.

  Synd at ikke avisene kan være mer korrekt med det de videreformidler.

  Fint om du har tid til å kommentere dette.

 11. 11
  Christina Johansson säger

  ”En kost med mye fett – og kanskje andre usunne, kaloririke dietter også – kan få kroppen til å lage mer insulin enn nødvendig, ifølge Johnson. Kanskje er dette høye insulinnivået i virkeligheten en av hovedårsakene til at vekta øker, ikke omvendt?”

  Detta påstående är väldigt fel. Dessa journalister har ofta lite kunskap om det de skriver. När vi äter fett behöver inte kroppen producera insulin. Det är när vi äter kolhydrater som insulin produceras. Insulinet utsöndras för att ”ta hand om” sockret i blodet som blir högt av kolhydrater. Fet mat kan vi äta utan att blodsockret stiger. Detta är den bästa vägen för att förbli frisk och smal.

 12. 12

  @ Christina Johansson:
  Tack för klargörandet, det var mycket bra av dig.

 13. 13

  Det var det jeg også trodde. Takk Christina!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa