Ann Fernholm: Ett sötare blod

Nu har jag läst igenom boken Ett sötare blod, av Ann Fernholm. Det är en fantastiskt bra bok. Den har också slagit igenom bra. Den är just nu placerad som tvåa på Adlibris, Familj och hälsa.
Hon berättar lättläst, spännande och intressant om hur många aspekter av hälsa kan härröras till kosten. Det är LCHF som ger en genomgripande förbättring av hälsan.
Hon nämner inga namn på LCHF-företrädare (annat än Colting och Ferry), och hon försvarar inte det naturliga mättade fettet, eller det röda köttet. Det kan antingen bero på att hon har låtit sig dras med i gamla falska myter, eller också är det en strategisk tanke att hon inte tar strid med LCHF-antagonisternas favoritargument.

Läs boken, och ge den i julklapp till alla dina vänner, som fortfarande tror att fett är farligt och kolhydrater är bra. Ge den till din läkare och sjuksköterska, och alla kostrådgivare du känner. Folk på tidningar, radio och TV bör också läsa denna bok. Den kvalar in bland LCHF-klassikerna.

Ann Fernholm har en läsvärd blogg: Ett sötare blod. Den finns med på Kostdoktorn.se/nytt.
Hon gjorde också det utmärkta TV-programmet Vetenskapens värld, om LCHF.

 

Comments

 1. 1

  Jag blev färdig med den i förgårs kväll och jag instämmer: den er ABSOLUT läsvärd! Hon är ju inte ren LCHF’er, men det hon skriver om sockers skadeverkningar är helt formidabelt – det är en riktig rysare. Hon verkar föredra enkelomättade och fleromättade fetter framför mättade, men sen tror jag faktiskt också att det är helt strategisk, att hon så sällan använder uttrycket LCHF och istället säger lågkolhydratkost. Hon skriver ju, att när hon har märkt, att när hon tx ska intervjua någon, och de får en känsla av att hon förespråkar LCHF, då blir det genast besvärligt.

  Jag köpte den som e-bok, så vi kan läsa den på iPad och våra datorer, men jag har sedan beställt den i pappersform till vår son (diabetiker) och min svärmor (nyligen opererad för cancer) och jag har på känn, att det inte blir den sista vi ger bort. Jag instämmer: LÄS!!! – och ge bort till folk som behöver den (och det är nog många).

 2. 2

  Kan bara hålla med, en fantastisk bok. Borde dela ut den till kollegor i branschen.

 3. 3

  Så lämpligt att Adlibris i sin julkampanj säljer 2 st för totalt 299 kr. https://www.adlibris.com/se/promotion2.aspx?page=2for299_julkampanj
  Ja Annika, jag ska beställa 2 st och ge den ena till min vårdcentral tillsammans med pocketupplagan av Matrevolutionen. Vem vet, det kan kanske rädda någons liv. Jag utmanar fler att göra samma sak!!

 4. 4

  Instämmer med Annikas inlägg och övriga kommentarer! 😉
  Har just läst boken och DEN är jättebra och hänvisar till en mängd studier vilka av någon märklig anledning negligeras än så länge, av just dom som borde läsa dom!

 5. 5

  Håller med Annika med flera – när det gäller kolhydrater/socker så är hon klockren. När det gäller fettet så intar hon en liknande ställning som hjärnforskaren Martin Ingvar, nämligen ”Det är KOLHYDRATERNA som är det största problemet, inte fett”.

 6. 6
  Ethel Loberg säger

  Ja så pyrt som att ha ordet LCHF med när man vill upplysa om LCHF så är Ann Fernholms modell förmodligen nästa steg i upplysning om LCHF.

 7. 7

  Jag trodde att grisen var den mest prominenta leverantören av mättat fett, detta med anledning av den annalkande julskinkan. Döm om min förvåning, när jag slog upp näringsinnehållet i sidfläsk:

  https://matkalkyl.se/se-rimmatsidflaskelstekflaskgrisiskivor.php

  Det råder balans mellan mättat och enkelomättat fett Ca 15g/100g av vardera och en liten skvätt fleromättat ca 4 g. Jag som älskar surkål med fläsk – rena hälsokuren!!! Jag väjer för korvarna.

 8. 8

  Jag hade en diskussion med en vän om cancer och föda. Han hade läst att en basiskt kropp är mindre benägen att ”skapa” cancer, än en sur kropp. Vad säger du om det Annika?

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Jan Sjöberg:
  Jag vet inget om sur och basisk kropp. Kroppen har en fantastisk förmåga att hålla ett stabilt pH, via buffrande mekanismer, och andningsfrekvens och -djup. Ju mindre man andas desto surare blir man. Jag är benägen att tro att detta om sura och basiska kroppar är flum, som så mycket annat, tex att blodgruppen avgör hur man bör äta, etc..

 10. 10
  anna andersson säger

  Är det bara jag som retar sig på att hon på varje sida framhåller fleromättat fett som nyttigare än mättat?

  Jag tänker paleo.
  Vi har varit köttätare i 2 miljoner år, MINST.
  Växtoljor kom väl först med grekerna, här talar vi tiotusen år kanske.

  Vad är mest naturligt?

 11. 11
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 anna andersson:
  Jag har frågat henne om det. Hon tänker inte evolutionsaspekten. Hon tänker bara studier. Hon hänvisar ffa till Walter Willet.
  Enligt vanligtvis välunderrättat håll är Willets forskning finansierad av margarin- och matoljeindustrin.

 12. 12
  Hälsa är livet säger

  @ Jan Sjöberg:
  Ja detta har jag också läst. Italienaren Tullio Simonchini har lyckats hjälpa många personer med cancer genom att ge dem bikarbonat och därmed ta död på cancercellerna eftersom de trivs i sura miljöer. Mycket tyder på att cancer är en form av candida. Även svår eksem beror på candida och kan behandlas med bikarbonat. Jag har provat, det funkar.

 13. 13

  Jag tror som dig Annika. Jag försökte under en tid att äta enligt ”min blodgrupp”. Naturligtvis skulle jag då äta förfärande lite proteiner i form av kött. Eftersom jag är en typisk pyknisk människotyp, blev det till slut kris i systemet. Både fysiskt som mentalt. Numera äter jag sparsamt med kolhydrater och lämpligt mycket proteiner. Jag är troligen en typisk LCHF-gubbe. Tack för ditt svar – och för att du finns, Annika.

 14. 14
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Hälsa är livet:
  Intressant med Bikarbonat mot cancer och candida. Finns det jämförande studier på det?
  I vilket fall borde det var ofarligt att prova bikarbonat.

 15. 15
  Hälsa är livet säger

  @ Annika Dahlqvist:
  Tullio Simonchini berättar mer här om hur han hjälpt cancerpatienter med bikarbonat: https://www.curenaturalicancro.com/
  Bikarbonat är ofarligt att prova och jag skulle utan att tveka testa Tullios metod i kombination med superstrikt LCHF ifall jag fick cancer. I ett nummer av 2000-talets vetenskap skriver de flera sidor om detta.

 16. 16

  Cesiumklorid är också ett ”naturläkemedel” som används vid olika åkommor. Verkar vara främjande för en basisk kropp?! Alltså hellre bas är sur. Naturligtvis skall man inte gå till överdrift, man hellre ligga i överkant, än i underkant av det normala pH:t.

 17. 17

  Länken till Tullio Simonchini är ganska rörig minst sagt. Bottom line: Hur mycket bikarbonat ska man inta?

 18. 18
  Hälsa är livet säger

  @ Anders:
  Sanna Ehdin har skrivit en del om bikarbonat: https://blogg.passagen.se/sannaehdin/search?q=bikarbonat
  Är dock osäker på om det står dosering. Vid behandling av t ex tjocktarmscancer är lavemang med bikarbonatlösning lämplig och vid magcancer ska man dricka det. Dvs man behandlar så nära tumören som möjligt.

 19. 19

  Jag håller på att läsa boken och får många AHA-upplevelser! Hon skriver flytande, rekommenderas!

 20. 20

  @ Hälsa är livet:

  TACK!
  Otroligt intressant länk om bikarbonat!! Jag upprepar den här. https://blogg.passagen.se/sannaehdin/search?q=bikarbonat
  Fotbad ska verkligen testas!

 21. 21

  Boken är ju inte dålig på något sätt men jag hade betydligt större förväntningar på Ann´s bok med tanke på den höga kvalité & inriktning som hennes TV-program har haft.

  Det är ingen bok jag skulle ge bort till en ”nybörjare” inom LCHF – däremot kan den vara en bra bok för den redan insatta som vill veta mer – själva LCHF-konceptet kan ju lätt sammanfattas på en halv A4,,,,

  Återstår att konstatera att den ”perfekta” LCHF-boken ännu inte är skriven men av de svenska böckerna tycker jag att ”Doktor Dahlqvists guide till bättre hälsa och viktkontroll” samt Litsfelts böcker (alla hans böcker är riktigt bra!) fortfarande håller ställningarna riktigt bra som introduktion till ett bättre liv,,,,,

 22. 22
  Jeanette H säger

  Hur skulle en perfekt LCHF-bok se ut? Själv har jag läst Matrevolutionen, Diabetes nej Tack och Diabetes inte, Anna Halléns kokböcker, Uffe Ravnskovs bok om kolesterolmyten och några kokböcker inklusive ett par av Annikas kokböcker. För många skulle behövas ganska enkla resonemang. Alla klarar inte av att få aha-upplevelser av vetenskapliga resonemang.

 23. 23

  Jeanette H Skrev:

  Hur skulle en perfekt LCHF-bok se ut? Själv har jag läst Matrevolutionen, Diabetes nej Tack och Diabetes inte, Anna Halléns kokböcker, Uffe Ravnskovs bok om kolesterolmyten och några kokböcker inklusive ett par av Annikas kokböcker. För många skulle behövas ganska enkla resonemang. Alla klarar inte av att få aha-upplevelser av vetenskapliga resonemang.

  Många böcker går för djupt in i detaljer, hur många bilförare är egentligen kunniga i hur t ex växellådan på bilen fungerar?

  Anns bok betraktar jag mest som ett diskussionunderlag för de redan frälsta, vi som har kost som en hobby – det är ju inget för en nybörjare,,,

  Vanligt folk behöver rakt på sak information och det som saknas nästan helt är lite tumregler, letar man på nätet kan man exempelvis finna att blodtrycket kan minska med 5 – 20 mmHg/10 kg viktminskning och att långtidsblodsocret kan minsa 15% om man går 30 minuter/dag – jag tror inte ens att läkarna känner till detta utan de är snabba och skriva ut alla möjliga piller, ofta med motverkande bieffekter,,,,

  Och ingen stans har jag i de svenska böckerna sett tippset att använda vinegrette till salladen som ju enligt amerikansk forskning skall ha såpass stor verkan att det kan jämställas med Metformin,,,,

  Nu kan inte jag avgöra om siffrorna ovan är de rätta men de stämmer i alla fall bra på mig själv,,,,,

  Fast egentligen räcker det gott med den här för de allra flesta:

  https://blogg.passagen.se/dahlqvistannika/?anchor=folder_om_lchf

  och skulle man roa sig att skriva lite ytterliggare skull det bli en liten skrift på högst 10 A4 sidor men en sån går ju inte att sälja,,,,

 24. 24

  Kan någon berätta hur man får tag i boken om man bor utanför Sverige? Har försökt med Amazon, men där fanns den inte ännu. Adlibris servar bara svenska kunder!

  Håller just nu på med två böcker av Gary Taubes tillsammans med en god vän. Tjocka böcker på engelska, men mycket instruktiva och läsvärda. Vill man veta varför, både varför vi blir tjocka och får problem med hjärta, diabetes och blodtryck, men också varför man blev rädd för fett och på vilken svag grund denna hypotetiska rädsa står, så finns förklaringarna där!

  Ett förfluget ord från en förfaren vän om LCHF-rörelsen: Dom har nog rätt i all sin ovetenskaplighet, fast de förstår kanske inte alltid varför.

 25. 25

  @ Thomas ”Tombola” Jansson:
  För att få ett budskap att gå fram måste man skapa trovärdighet runt sitt budskap. Här lyckas Martin Ingvar och Gunilla Eldh riktigt bra.

  Var på KI den 14/11 på en föreläsningsdag om epidemiologi, ville skapa mig bättre känsla för möjligheter och begränsningar rörande den forskningsmetodiken, eftersom mycket som har med våra levnadsvanor att göra undersöks just med hjälp av denna. I bokhandeln på KI hittade vi en populärvetenskaplig bok om diabetes skriven av Forskarna på KI. Den var ganska lättläst, men vi kunde resa ganska många invändningar om sakinnehållet. Särskilt många bockar blev det i avsnittet Mat och dryck vid diabetes. Vi tycker det är sorgligt att man sprider så gammalmodiga uppfattningar om en folksjukdom under sken av stor saklighet. Författarnas meritlista var iof imponerande, men betecknande nog var det fyra dietister, som bidragit till det mest kritiserade avsnittet.

 26. 26
  Annika Dahlqvist säger

  @ 24 Dacke:
  Vi är möjligen ibland ovetenskapliga, men det är inget emot etablissemanget, de har ju ingen riktig vetenskap alls bakom sin aversion mot naturligt mättat fett.

 27. 27

  @ Annika Dahlqvist:
  Instämmer till fullo!

 28. 28

  @ Dacke:

  Som ”gammal” universitetslärare (i teknik,,,,) blir jag inte förvånad över att flummeriet i många utbildningar – det är en häpnadsväckande låg nivå på våra universitet, jag själv skiljer mellan inbillning och utbildning och dietisternas tid på universitetet är nog betydligt mera inbillning än utbildning,,,,

  Men det blir fler och fler dietister som tar åt sig LCHF-konceptet så det går inte att som förr göra exakt tvärtom vad de rekommenderade,,,

  Nu behöver vi dock inte längre fråga några dietister – det är ju idag inte speciellt svårt att själv skaffa sig kunskaper som oftast överstiger både dietisternas, läkarnas och de så kallade forskarnas kunskaper,,,,

  Ett stort problem som kommit fram under de senaste 30 – 40 åren är nog att så många har ekonomiska intresse i skräpmaten, är man rådgivare åt läskindutrin, viktväktarna, sockerindustrin så kan man ju inte såga av den gren som man sitter på – men det finns ju naturligtvis riktiga forskare oxå även om det nog har tunnats ut rejält under åren,,,,

 29. 29

  @ Thomas Tombola Jansson:

  Jag tar upp det här ämnet i denhär tråden också, för jag tycker det är oerhört viktigt och jag är mycket upprörd!!!

  Med vetenskap är det så att studier och undersökningar utförs för att söka stöd för en uppsatt hypotes. Lyckas man föra i bevis att hypotesen var rätt, publiceras resultaten, medan om studierna visar att hypotesen inte kan ges stöd redovisas inte resultaten, och inga vetenskapliga publikationer tar in icke-bevis. Denna selektion av bra och dåliga resultat gör att allsidig belysning av forskning inte är möjlig. Har man en ensidig trend vad gäller hypoteser, får man en lika ensidig forskning. Så har det varit i USA ända sedan fettskrämdheten etablerades av Mr Keyes.

  När man hade svårigheter med bevisen om att fet mat gav fetma tog politikerna över och bestämde att så var fallet (senator George Mc Govern: As sole chair of the Senate Select Committee on Nutrition and Human Needs during 1968–1977, McGovern publicized the problem of hunger within the United States and issued the ”McGovern Report” that led to a new set of nutritional guidelines for Americans. McGovern later served as U.S. Ambassador to the United Nations Agencies for Food and Agriculture from 1998–2001 and was appointed the first UN Global Ambassador on World Hunger by the World Food Programme in 2001).

  Och så har det varit allt sedan dess. USAs forskare har verkligen ansträngt sig för att bevisa att fet föda ger fetma och alla farliga följder av detta. Man har satsat enorma belopp. Ibland har man lyckats tolka sina resultat till fördel för hypotesen, men oftast har man misslyckats och grävt ner resultaten. Men eftersom man allmänt var övertygade om att kartan var rätt och naturen fel har alla tongivande instutitioner inom USA och världen över predikat fettets och särskilt det mättade fettets farlighet allikväl.

  Har våra forskare ingen integritet? Kan de inte sin historia inom sina dicsipliner, eller är de fartblinda av att producera doktorander och visa politiskt korrekta resultat? Är ingen nyfiken på vad som ligger bakom alla annekdoter om att kolhydratsnål kost verkar vara hälsosam?

  Läs böckerna av Gary Taubes. De är tjocka och på engelska och kanske tendensiösa, men där finns mängder av argument och referenser.

 30. 30

  Intressanta intervjuavsnitt med Ann Fernholm i P4 Radio Dalarna, Centralen:
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=233&artikel=5375803#srcomments

 31. 31

  @ Dacke:
  Jag har självklart läst Taubes BCGC – inte så välskriven men en mycket bra bok för den som vill ha fakta med tillhörande referenser,,,,,

  Helt riktigt är det gigantiska forskningingsfusk som producerades i USA en av de största skandaler som mänsklighetens utsatts för – hur många liv som detta skojeri har tagit får vi aldrig veta men det är nog många,,,

  Det är något skumt med det akademiska livet – jag tycker det är häpnadsväckande när en professor kan påstå att man inte bör amma sitt barn då det ger barnet för mycket mättat fett – skulle miljoner av evolution med fortplantning som huvudmål försöka ta livet av den nyfödde?

  Häpnadsväckande men jag är inte förvånad – många av dem som väljer en akademisk karriär kan, vill eller klarar inte av ett vanligt arbete utanför den skyddade verkstad som högskola & universitet utgör, några större krav på logiskt tänkande finns knappast – resultatet ser vi tyvärr alltför ofta där oseriösa professorer ljuger i direktsändning – för några bevis om det mättade fettets extrema skadlighet har vi aldrig fått se och kommer inte att göra det heller,,,

 32. 32

  Thomas Tombola Jansson Skrev:

  @ Dacke:
  Jag har självklart läst Taubes BCGC – inte så välskriven men en mycket bra bok för den som vill ha fakta med tillhörande referenser,,,,,
  Helt riktigt är det gigantiska forskningingsfusk som producerades i USA en av de största skandaler som mänsklighetens utsatts för – hur många liv som detta skojeri har tagit får vi aldrig veta men det är nog många,,,
  Det är något skumt med det akademiska livet – jag tycker det är häpnadsväckande när en professor kan påstå att man inte bör amma sitt barn då det ger barnet för mycket mättat fett – skulle miljoner av evolution med fortplanning som huvudmål försöka ta livet av den nyfödde?
  Häpnadsväckande men jag är inte förvånad – många av dem som väljer en akademisk karriär kan, vill eller klarar inte av ett vanligt arbete utanför den skyddade verkstad som högskola & universitet utgör, några större krav på logiskt tänkande finns knappast – resultatet ser vi tyvärr alltför ofta där oseriösa professorer ljuger i direktsändning – för några bevis om det mättade fettets extrema skadlighet har vi aldrig fått se och kommer inte att göra det heller,,,

  Detta var mycket bra uttryckt. Det imponerar på mig!

 33. 33

  @ Thomas Tombola Jansson:
  I mina mörkare stunder tolkar jag minimikraven på en professor sålunda: En person, som är bra på att läsa innantill och likaledes bra på att komma ihåg det lästa. Vassa armbågar och bra kontaktnät underlättar också. Kvaliteer som pedagogik, nyfikenhet, kombinatorik etc är överkurs, men i sanningens namn finns det exemplar med bra sådana egenskaper också. Att våra tongivande byråkrater inom livsmedelsverket och annorstädes är trogna George Mc Govern och hans trosfränder i rakt nedstigande led, tyder på allvarliga inskränkningar i den intellektuella kapaciteten. Om Professor Göran läser dethär, vill jag tillägga att min uppfattning är att han besitter egenskaper ur överkurssortimentet.
  För övrigt väntar en LCHF-lunch på att bli avnjuten, ha en bra dag!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa