Efterlysning: LCHF mot alkoholsug

En reporter på en tidning mailade till mig. Hon har hört och läst vittnesmål från flera personer om att deras alkoholsug har minskat med LCHF-kost.
Hon önskar kontakt med personer som har erfarenhet av detta.
Maila mig annika.dahlqvist(at)telia.com, så vidarebefordrar jag mailet till henne.

En sak som många av oss LCHF-are har märkt är att vi tål mindre alkoholmängd, och att vi blir ”dåliga” av alkoholen, inte minst dagen efter. Nästan en antabuseffekt. Själv har jag förmånen att ha en make som är absolutist så det blir inte ofta jag får tillfälle att utsätta mig för alkoholens effekter. Men jag är lika glad för att inte göra det.

 

 

Comments

 1. 1

  ”En sak som många av oss LCHF-are har märkt är att vi tål mindre alkoholmängd, och att vi blir ”dåliga” av alkoholen, inte minst dagen efter.”

  INSTÄMMER ❗

 2. 2

  Stämmer inte på mig, men jag är iofs inte någon storkonsument.

 3. 3
  Professor Göran säger

  Intressant ämne!

  Innan jag drabbades av min allvarliga hjärtinfarkt 1999 hade jag nästan varit absolutist i 25 år (en lättöl då och då) efter en del smärre syndande under studentåren på tekniska högskolan. Men efter att 1999 , 52 år gammal, ”ha läst på läxan” införde jag (eller snarare min hustru) ett dagligt glas rödvin som min enda hjärtmedicin och detta med hjärtöverläkarens välsignelse men avstod samtidigt från alla andra hjärtmediciner till hans förskräckelse. När jag då och då drabbas av kärlkramp så brukar jag också ta en liten whiskey (4 cl brukar då räcka) och då släpper krampen efter en liten stund och för detta lär det också finnsas en fysiologisk förklaring genom alkoholens kärlvidgningseffekt om jag nu förstått det hela rätt. Under årens lopp har jag fått den ”visdom” bekräftad ett antal gånger från olika officiella håll även om jag med åren samtidigt blivit alltmer skeptisk till läkarvetenskapens påståenden.

  För ett tag sedan och efter några år med strikt LCHF men efter nu mer än 10 år med måttlig daglig alkoholkonsumtion blev jag ändå lite fundersam och var därför avhållsam under någon månad för att se om jag möjligen kunde ha blivit beroende men hade då inga större problem att avstå från vinglaset. Sedan läste jag på lite till mer i denna fråga och hamnade till slut på ett amerikanskt universitet som verkade behandla alkoholfrågan seriöst och tuffar nu därför på som tidigare.

  https://www2.potsdam.edu/hansondj/AlcoholAndHealth.html

  Däremot har jag aldrig lyckats hitta någon riktigt bra rationell fysiologisk förklaring till alkoholens generellt positiva roll annat än att den definitivt har en avstressande inverkan.

  Om man däremot är alkoholist så verkar detta också hänga samman med sockersug på något sätt och någonstans läste jag om en amerikansk läkare, tror jag det var, som ansåg att om man kunde få alkoholisten att bryta med sockersuget så kunde man också som alkoholist ”tillfriskna” och detta benämnde hon ”Sista hoppet”.

 4. 4
  LCHF-Bengt säger

  Kan bara hålla med.
  Jag drack ganska mycket öl förut, innan jag började intressera mig för kostens betydelse för hälsan.
  Märkte ganska snart när lchf provades, att ölen gjorde att jag blev betydligt trögare dagen efter, även att det räckte med 2 öl för att förstöra nästa dag, därför blev det lätt för mig att sluta helt med ölen, och dricker nu endast undantagsvis en öl.

  Kosten har gjort att jag alltid mår bra nu, men det gäller att hålla sig strikt, spelar ingen roll vilken felaktig dryck/mat jag äter/dricker får jag bakfyllesymtom dagen efter, med magproblem, huvudvärk, dålig sömn, mm.

 5. 5

  det stämmer verkligen – Jag har aldrig varit någon storkonsument men nu när jag kör LCHF så kan jag bara dricka några smuttar, sen är det inte gott..

 6. 6

  Jag minns att förr sa man att om man ville tåla mer alkohol så skulle man dricka grädde innan.
  Det var på 1970-talet jag hörde detta för första gången.
  Då förklarades det på så sätt att det blev som någon skyddande hinna eller liknande men det är kanske inte korrekt men troligen har även denna gamla föreställning en viss sanning i sig.

 7. 7

  Dennis Skrev:

  Jag minns att förr sa man att om man ville tåla mer alkohol så skulle man dricka grädde innan.
  Det var på 1970-talet jag hörde detta för första gången.
  Då förklarades det på så sätt att det blev som någon skyddande hinna eller liknande men det är kanske inte korrekt men troligen har även denna gamla föreställning en viss sanning i sig.

  Det där känner jag igen just från 70-talet. Minns inte om jag någonsin hörde någon förklaring till varför det skulle vara bra med fett/grädde innan alkoholintag. Kanske att magen skulle få något att jobba med innan man fyllde magen med alkohol, att alkoholen inte så snabbt skulle gå ut i blodet. (Bara en gissning).

 8. 8

  Anser det vara tvärtom – tack vare att man blir friskare av LCHF-kosten tål man oxå giftet alkohol bättre än förr,,,,

  Innan LCHF-tiden tyckte jag om öl – jag funderade ibland på om kroppen ansågs sig behöva något som finns i just öl. Numera dricker jag aldrig nästan aldrig öl i någon form, på sin höjd 2-3 öl om året – det smakar helt enkelt inte bra längre,,,

  Dricker nästan aldrig sprit, endast rött vin.

  Att dricka 2-3 glas rödvin för hälsans skull är ju omdiskuterat, en del påstår att det går lika bra med alkoholfritt.

  Jag tycker att jag känner av bara ett par glas vin dagen efter numera vilket jag inte gjorde innan LCHF-tiden men det tror jag beror på kroppen frisknat till och känner av gifter betydligt bättre än då kroppen var förgiftad av kolhydrater,,,,

  Suget efter sött är så gott som borta numera även om jag gillar godis fortfarande fast i betydligt mindre mängder – numera kan en frukt utgöra godis, äter kanske 5 frukter om året – inte om dagen!

  Intuitivt tror jag suget efter alkohol minskar med hjälp av LCHF men har ingen egen erfarenhet,,,,

 9. 9

  Det är ju ett gammalt tipps att äta fet mat innan man intar alkohol, jag har hört någon påstå att man kan dricka upp en 3:a grädde, hälla i sig en kvarting ren sprit och vandra in genom folkparksentren för att sedan fyllna till i en ganska makligt takt – tänker dock inte prova detta själv,,,

  Ola Lauritzon har skrivit en mycket informativ bok om just alkohol – tyvärr slutsåld men för den verkligt intresserade går den ju att få tag på – innehåller en hel del information:

  https://www.bokus.com/bok/9789153426349/om-alkohol/

 10. 10

  Jättebra att detta nu lyfts fram, jag tror att det ligger en hel del sanningar bakom alkoholnyttjande/utnyttjande…

  Eftersom att alkohol görs på bland annat vete, socker, korn, frukt mm, kolhydrater som vi LCHF:are avstår från, så är min teori att vi redan vid vällingen lägger grund för eventuella beroenden?!
  Kan det ligga nånting i detta tro?
  För mej veterligen funkar inte kött, smör, broccoli, blomkål mm så bra för tillverkning av alkoholhaltiga drycker 😉

  Själv så är jag numer absolutist, men i och med att så mycket annat ”sug” försvinner med kosten så är jag helt övertygad om att om jag varit alkoholnyttjare, skulle känt att jag kan avstå!

  Däremot så får jag en liten känsla av bakfylla om jag äter nån form av vanligt fikabröd, såsom en liten bit tårta, kanelbulle, kaka… Och det redan efter några timmar 🙁
  Det är inte värt det känner jag, att då ”unna sej” som man ibland kanske tänker att man ska göra.. Man gör ju sej själv bara en björntjänst!

 11. 11
  Professor Göran säger

  Det här med alkohol och att ”dricka varje dag” är en väldigt känslig fråga har jag märkt när jag ärligt talar om för min omgivning att jag ”dricker varje dag”. Jag ser omedelbart att ögonbrynen höjs! Det finns uppenbarligen ett underförstått ”bigott” moraltänk som kanske är en rest från nykterhetsrörelserna som för hundra år sedan kämpade mot en utbredd alkoholism. Bland mina trevliga grannar som tillhör Missionskyrkan så anses alkohol som en synd och att det därför tyder på moral att avstå så det är väldigt känsligt när jag försöker bjuda på lite vin vid någon grillfest i trädgården.

  Nu är jag gubevars både forskare och ”professor” och dessutom ganska påläst och bevisligen även hjärtsjuk så det finns kanske en större benägehet att ”förlåta” mig för mina ”bisarra” vanor och ett känsligt ämne är det utan tvekan och detta visar sig inte minst genom att att folk ogärna ger sig in i någon diskussion och istället ler lite moraliskt överseende.

  Jag kan därför bara rekommendera samtliga läsare av denna intressanta tråd, och speciellt de läsare som nu ”vågar”, att klicka på länken nedan och sedan ögna igenom det fullständigt förkrossande forskningsmaterialet man här har samlat och går igenom och som pekar på de dramatiska hälsofördelarna som ett måttligt dagligt alkoholintag innebär och framför allt för hjärtats hälsa men där själva måttligheten i alkoholkonsumtionen är det centrala.

  https://www2.potsdam.edu/hansondj/AlcoholAndHealth.html

  Här är summeringarna av två (nr 62 och 63) studier och som jag valda lite på måfå bland de 188 studier man här refererar till.

  • After reviewing the research, Dr. David Whitten reported that ”The studies that have been done show pretty clearly that the chances of suffering cardiac death are dramatically reduced by drinking” one or two drinks a day and asserted that ”We don’t have any drugs that are as good as alcohol.”62

  • Based on the medical evidence, noted investigator Dr. Curtis Ellison asserted that ”abstinence from alcohol is a major risk factor for coronary heart disease.”63

  En intressant notering på denna hemsida hos Potsdamuniversitetet är att 75% av de amerikanska universtetssjukhusen serverar alkoholhaltiga drycker till patienterna.

  Min hustru berättade också för mig att när hon i sin ungdom arbetade som sjukvårdsbiträde så hade den mycket erfarna och förnuftiga sjuksköterskan hon jobbade hos också en flaska konjak i medicinskåpet och vars innehåll hon ganska flitigt distribuerade ut bland de äldre patienterna.

  Idag verkar det istället som de äldre patienterna medicineras sönder och samman med hjälp av statiner, psykofarmaka och andra hemskheter. Nå – läkemedelsbolagen tjänar förstås inga pengar på konjak.

 12. 12
  Anne-Marie säger

  @ LCHF-Bengt: spelar ingen roll vilken felaktig dryck/mat jag äter/dricker får jag bakfyllesymtom dagen efter, med magproblem, huvudvärk, dålig sömn, mm.

  Instämmer helt på den punkten!!

 13. 13

  Stämmer definitivt på mig! LCHF har definitivt ändrat min metabolism.

  Jag måste akta på alkoholintaget mkt noga numera om jag är på fest. Och jag blir lättare bakfull. Två glas vin på en fest fungerar utmärkt men absolut inte mer.

 14. 14
  Late Laban säger

  Som ”storkonsument” eller rättare sagt som professor Göran skriver, dricker jag alkohol varje dag. Har inte haft en dag utan alkohol de senaste 15 åren. Innan dess hade jag en 6 månaders torrtid utan problem. Jag har varit kallad en storkonsument av alko-läkare men tycker mig endast haft ett botemedel till min ADHD som spökat mitt liv sedan 60 år tillbaka.
  Självmedicinering som det också kallades.
  Alternativet hade varit något narkotiskt preparat men det hoppade jag av och valde alkoholen istället.
  Dock märker jag att efter att försökt äta LCHF under en längre tid blir jag riktigt bakis, framförallt av sprit vilket jag oftast INTE dricker, men när jag gör det blir jag sjuk dagen efter och ibland dagen-dagen efter.
  Om det nu är för stort intag eller LCHF kosten vet jag inte.
  Dock skall man påpeka att jag får i mig en hel del vinsocker eftersom vinet innehåller fruktsaft som bildar alkoholen, men ibland också tillsatt socker. Mina 4-6 dl vin varje dag samt en kryddsnaps vid kvällens intåg verkar vara min dos som jag mår utmärkt av. Jag blir lugn och inte stressig, rastlösheten försvinner och jag kan ofta koncentrera mig i det jag gör.
  Läs ”The drinking Man´s Diet” så kan ni få veta mer hur alkohol och Low Carb går så bra ihop…egentligen.

 15. 15
  Professor Göran säger

  Att det verkar vara ett samspel mellan alkohol och kolhydrater finns mycket som talar för. Framför allt verkar fruktosmetabolismen i levern vara väldigt lik alkoholmetabolismen. Befinner man sig i ketogent tillstånd så jobbar ju levern också på ett annorlunda sätt än vid kolhydratrik kost.

  Min hustru som allvarligt sockersjuk instämmer i kommentarna om ökad känslighet vid LCHF-kost. Hon är nu mer känslig för alkohol och dricker därför en väldigt liten mängd (halvt glas max) varje dag. Intressant är att man till sockersjuka före insulinet, och då det enda sättet att överleva var på just ketogen kost, då skrev ut alkohol på recept till de sockersjuka.

  Herregud så komplicerad vår metabolism är! Själv känner jag en instinktiv motvilja att dricka mer än några glas men så har det alltid varit och enligt min hustrus genundersökning av mig så har jag förstås enligt denna analys ”liten risk” att utveckla alkoholism.

 16. 16

  Professor Göran Skrev:

  Min hustru berättade också för mig att när hon i sin ungdom arbetade som sjukvårdsbiträde så hade den mycket erfarna och förnuftiga sjuksköterskan hon jobbade hos också en flaska konjak i medicinskåpet och vars innehåll hon ganska flitigt distribuerade ut bland de äldre patienterna.

  Idag verkar det istället som de äldre patienterna medicineras sönder och samman med hjälp av statiner, psykofarmaka och andra hemskheter. Nå – läkemedelsbolagen tjänar förstås inga pengar på konjak.

  Konsten är nog att hålla förbrukningen på just ett par glas om dagen, som någon person sa ”jag tycker inte om sprit men tar jag ett glas blir jag en helt annan människa – och den gillar alkohol,,,,”

  Nu finns det såvitt jag känner till inget som hindrar att man som troende intar alkohol, av någon anledning har jag flera vänner som är Jehovas Vittnen och de dricker alkohol fast i måttliga mängder, däremot märker man ofta av missionare som vill vara lite ”bättre” människor än oss andra och gärna framhåller avhållsamhet som en dygt, de stjäl inga bilar heller men piratkopierar för fullt – moralen är lite selektiv,,,

  Medicinering överlag är en plåga, ofta helt onödig för både ung och gammal. Anmärkningsvärt är att vårdcentralerna knappast kan ta ett blodtryck på rätt sätt och många får blodtrycksmedicin helt i onödan och många ifrågasätter inte läkarna utan tar sina piller år ut och in,,,,

  Läkarna informerar inte heller om att 5 – 20 mm HG minskning av blodtrycket/10 kg viktminskning är möjlig.

  Flera källor jag hittat hävdar att man bara i undantagsfall skall medicinera blodtryck som inte överstiger 160. De nyare allt lägre siffrorna är nog mest läkemedelsindustrin som ligger bakom – de vill sälja sina piller till varje pris,,,,

  Omvärlden blir allt äldre liksom jag själv och jag häpnar för varje gång som någon i omgivningen kommer hem från vårdcentralen med fickorna fulla med statiner och blodtrycksmediciner samt matkassen full med Becel och lättprodukter – var de inte sjuka innan besöket blir de det garanterat efteråt – ofta med ett felaktigt taget blodtryck som enda underlag,,,,

  Äldrevården är en plåga att se – en samling levande döda som proppas fulla med 10 – 15 mediciner varje dag – ofta med motverkande bieffekter som sammantaget gör dem sjukare än om de helt och hållet avstått från mediciner överhuvudtaget,,,,

  Nej – inför konjak & princesstårta varje dag på hemmet för de som vill ha – det handlar inte bara om att leva så länge som möjligt utan man ska trivas oxå,,,,

 17. 17

  Jag åkte på ett rejälft återfall i spriten nu i våras efter många års nykterhet.. mycket pga av stor sorg och mycket elände som jag hade svårt att hantera och har det än, men också i samband med återfall i godis och annat skräp, det tog tid innan jag hämtade mej och kom på fötter igen kan jag ju säga. men nu e jag på banan igen sen några månader.. jag känner iaf att jag har hjälp av lchf, det minskar suget efter alkohol likaväl som efter sötsaker.
  Tyvärr så får jag finna mej i att så småningom dö i hjärtinfarkt pga all denna feta mat och att jag inte kan dricka bara ett glas vin eller en snaps i medicinskt syfte.. men vem har sagt att livet ska vara rättvist, nåja skit samma döden ska ju någon orsak hava och ingen kommer undan oavsett..

 18. 18

  JRS: ”Tyvärr så får jag finna mej i att så småningom dö i hjärtinfarkt pga all denna feta mat …”

  Något ska du dö av men varför just i hjärtinfarkt?

  Har precis mätt mina kolestorolvärden efter två år med lchf. De är alldeles utmärkta. Triglycerider ligger på 0,6 vilket får anses bra.

  Ät du din feta mat med gott samvete men dra ner på socker mjöl och annat elände!. 😉

 19. 19
  Professor Göran säger

  @ JRS:

  Sannolikheten att jag själv kommer dö i en ny hjärtinfarkt är som för dig väldigt hög även om jag nu klarat mig i snart 15 år från en ny infarkt och det senare beror säkert på att jag gjorde upp med godisavdelning och med få återfall och som sagt mitt måttliga dagliga alkoholintag som förstås inte är aktuellt för dig som ”alkoholallergiker” 🙂

  De enda fetter som jag själv tror förkortar livet för oss hjärtsjuka är transfetterna (som idag också förbjuds mer och mer – tack och lov) och de fleromättade fetterna och då framför allt omega-6.

 20. 20

  @ JRS:
  Du måste såklart vara ironisk med din hjärtinfarktskrämdhet…, dock känner alla nog inte till vad som uppnåtts med LCHF när det gäller kärlhälsa. Hitintills endast anekdotiskt !

  Citat från: https://www.kostdemokrati.se/solveig/2011/12/31/ett-riktigt-gott-nytt-ar-och-en-god-karlhalsa/
  ”Ett annan exempel, som är publicerat: Professor Karl E Arfors berättade för mig att hans aortaindex motsvarade en 68-åring när han var 69 år. Han började äta LCHF och när han var 74 år var hans aortaindex som en 45-åring! Vilket stärker PA Öckermans resultat.”

  Gissar att halva landet kommer rusa från de farliga kolhydraterna den dag ärliga RCT’s i detta avseende slutligen genomförs och publiceras
  Min egen ( då nästan 7-åriga) kärlkramp försvann helt efter en enda månad på LCHF, nu för ett år sedan.
  Tillgänglig statistik visar att mycket socker och förhöjt blodsocker och/eller insulin är primära risker för hjärtsjukdom. Alltså risker som HELT elimineras utan kolhydrater i kosten… Och att 75% av alla sockersjuka dör i just hjärtsjukdom pekar också ut kolhydraterna. Fettet är frikänt enligt t.ex. de studier kostdoktorn sammanställt på sin hemsida. Inga klara studier visar några risker från fett, utom transfetter. Samtidigt har det visats att tidigare accepterad forskning (?) om att fett orsakar hjärtsjukdom var rent fusk (Ancel Keys). Ralf Sundberg har skrivit detaljerat om detta.

  Beträffande alkohol: När godis/kakor erbjuds numera tackar jag alltid nej med hänvisning till att jag spar levern för ett glas konjak då och då, och ett vinglas 2 -3 kvällar i veckohelgen.
  Cheers!

 21. 21

  Jag tål väldigt lite alkohol nu för tiden. Men jag märker inte att jag skulle må sämre dagen efter än vad jag gjorde förr.

  Däremot slår alltså den inbyggda spärren till betydligt tidigare. Och det är ju främst positivt. 🙂

 22. 22
  ulf pohl säger

  @ Professor Göran. Vi har båda haft problem med hjärtsjukdom- du till 1999 med infarkt/oåtgärdad-jag till året innan/kranskärlsopererat pga svår instabil Angina Pectoris varpå det följde en nästan 10 årig statinperiod-usch. Numera är jag övertygat om att risken för stroke eller hjärtinfarkt efter 4,5 års Lchf (på senare år alltmera strikt) är obefogat-alla tecken, blodvärden,lågt blodtryck osv tyder på detta. Min fråga är då följande: Varför betraktar du dig-med all din nyförvärvade kunskap-fortfarande som hjärtsjuk? Att du har nedsatt kapacitet är logisk-men sjuk??
  I övrigt instämmer även jag i den ökade alkoholkänsligheten,dricker också ca 1-2 glas vin/dag.
  Tack också för den högintressanta länken från Universitetet i Potsdam.

 23. 23

  @ Professor Göran:
  Beträffande transfetterna, de är fortfarande helt tillåtna i Sverige. Riskdagen fattade beslut 2011 att de ”bör förbjudas”. I Mars i år frågade samma motionär om slutgiltigt beslut. Svaret blev att ”en utredning” tillsatts, som – hör och häpna – SLV är ansvarig för, och resultat skall meddelas senast juni 2013(!)

  Unilever är förmodligen den största transfettleverantören i Sverige och de vill naturligtvis stoppa detta stopp eller fördröja det och vattna ur det så mycket som möjligt.
  ISLI, som SLV tar de flesta(?) av sina direktiv från ( t.ex. EUs senaste nutritionsutredning beställd från ILSI för över 200 Mkronor) kan knappast vara oberoende, som ILSI vill göra intryck av på sin hemsida t.ex.. ILSI är ”ägt ” eller 60% av dess finansiering kommer fran USA-baserade livsmedelsföretag som Kellogs, McDonalds, Unilever, Kraft, Coca-Cola. etc.. Pa websidan talar man sig varm om oberoende forskning och inget av företagen ovan nämns. Bl.a. ”Sourcedog” däremot visar industrilänkarna.
  Om transfettsförbud kommer kan vi nu kanske vänta oss en flerårig övergångstid med ett större antal undantag, såvida dessa folkvalda inte vaknar ur sin slummer och räddar livet på de stackare som annars kommer att dö i förtid, p.g.a informationen om transfetters farlighet aldrig nådde dem, och att de gillar kakor som håller i evighet precis som plast.
  Dom kunde frågat Danmark och klarat stopp-detaljerna på ett par veckor, om viljan funnits.
  Men har SLV eller(?) ( huvudsakligen utlandska ! ) livsmedelsindustrin kanske ett alldeles för stort inflytande i Svenska kost och hälsofragor?

 24. 24
  Professor Göran säger

  @ ulf pohl:

  Det här med vad som kan ”definieras” som sjukdom är förstås högst diskutabelt. Allt är till syvende och sidst frågan om fysiologin i våra levande kroppar och där också den del av denna fysiologi som är vårt ”psyke” utgör ingår.

  Förutom själva hjärtinfarkten som blockerade ett av mina kranskärl 1999 så är de övriga två kärlen igensatta genom plack. Nu tror jag själv att det inte längre är frågan om någon ”valnurable plack” dvs att den inte är inflammerad och att någon böld därför inte heller kan brista och ge upphov till en ny infarkt. Jag betraktar faktiskt detta tillstånd som ett sjukdomstillstånd pss. som kardiologen gjorde 2005 men som ett relativt stabilt tillstånd. Jag är enligt detta sätt att se det så frisk att jag inte anses vara så sjuk att jag behöver direkt sjukvård. Men skulle jag ”pipa” det minsta så är jag övertygad om att jag igen skulle bli erbjuden en bypass men jag ”passar” mig noga för detta även om jag då och då lider av min kärlkramp och speceillt vid ansträngning som när jag nu skottade snö en halv dag.

  I brevlådan fick jag idag några böcker som handlar om sjukdomsbegreppet (bl.a. The Nature of Sufferings and the Goals och Medicine och STORIES of SICKKNESS som båda verkar vara läsvärda) och hur man ska se på detta filosofiskt för att få lite mer kött på benen inför en kommande krönika om ”Anekdoter och LCHF”. Vi får se vad det blir av detta.

  Det stora problemet som jag själv ser det är att man inte ens i dessa initierade filosofiska betraktelser över dagens katastrofala sjukvårdssituation verkar se problematiken med att det är läkemedelsindustrin som står för nästan all forskning och att man då nästa totalt ignorerar orsakssammanhangen kring olika sjukdomar.

  Det är ju detta som är det sensationella med LCHF. Genom att ta bort orsaken till att vi blivit sjuka dvs. kolhydraterna så blir vi friska eller snarare så blir vi betydligt mindre sjuka än tidigare. För mig ligger som sagt en sann vetenskap i detta – dvs. ett orsaksammanhang som stämmer med verkligheten,

 25. 25

  @ Johanna:
  Jag var bara lite ironisk eftersom ”all världens samlade expertis” är överens om att mättat fett är farligt och orsakar hjärt/kärlsjukdomar 🙂 Men visst, jag ligger nog i riskzonen då min biologiske far dog i en infarkt då han var 50..så jag lever väl lite på övertid nu om det skulle vara ärftligt och då jag är ”alkoholallergiker” kan jag ju inte ens skydda mej med en hutt 😉 Nä jag är inte det minsta fettskrämd, har aldrig varit det heller då jag inte kunnat tro på att det som folk ätit i alla tider helt plötsligt skulle vara farligt..däremot så trodde jag som dom flesta andra att man blev fet av fet mat, men nu vet man ju bättre tack och lov..

 26. 26
  havrekärve till fåglarna? säger

  Ok att berusningen kommer tidigare med LCHF-kost. Dock blir jag betydligt MINDRE BAKIS (sjukdomskänsla med illamående, huvudvärk och yrsel) än innan LCHF. Är jag den ende? Tycker mig också kunna märka tydligare hur länge bakruset faktiskt håller på. Kan båda dessa effekter vara ett tecken på en bättre fungerande kropp med LCHF (relativt strikt) under drygt 1 år?

  För övrigt anser jag att LCHF-upptäckten hälsomässigt är lika stor som konstaterandet att rökning är hälsovådligt. Om 50 år kanske det står ”kolhydrater dödar” på spagettipaketen.

  Tacksam för kommentarer :9)

 27. 27

  3 Göran

  Har du läst denna bok och i så fall vad tycker du om detta?

  https://publications.imva.info/index.php/e-books/magnesium-the-ultimate-heart-medicine-e-book.html

 28. 28

  @ Dennis:
  Jo, det fungerar bra. En burk sardiner i olja före, och Du kan supa vem som helst under bordet, om det skulle vara målet. Dock kommer alkoholen ut i blodet så småningom – lite långsammare – så Din egen lite lättare berusning varar längre. Effekten på levern är tyvärr densamma.

 29. 29

  Dricker betydligt mindre än före LCHF, eftersom den här livsstilsförändringen fått mig att även vilja leva riktigt hälsosamt på alla plan. Förutom maten är sömn, stress och motion alla viktiga delar av den förändring jag gjort de senaste 4 åren.

  Tål även mindre och blir väldigt trött av alkohol. Sover fruktansvärt dåligt med alkohol i kroppen. Dagen efter mår jag inte bra heller, får rejält ont i huvudet, värk i kroppen och känner mig helt ur form.
  Så det som förekommer i mitt glas är oftast helt vanligt vatten 🙂

 30. 30

  @ havrekärve till fåglarna?:
  Själv tror jag båda dessa effekter är tecken på en bättre fungerande LEVER med LCHF.
  Det ökade fettintaget medför högre gallflöde och därigenom förbättrad daglig leverutrensning.

  Har läst att lowcarbhigh fat fungerar bättre än lågkalorikost för att rensa fettlever. (Kan nog hitta referensen igen). Fräschare hud , skin tags (hudtaggar) som försvinner och bleknande leverfläckar har jag läst om och själv ser jag åtminstone två av dessa effekter, som jag tillskriver bättre leverfunktion. Njurar behöver dessutom en fungerande lever för att fungera bra. En levertransplantationpatient som jag känner var planerad för njur-ditto efter levertransplantationen. Snart visade det sig att med den nya levern återficks njurfunktionen helt. Kan f.d. alkoholister få bättre lever med LCHF? Kan NAFLD botas ?

 31. 31
 32. 32

  Jag har nästan helt tappat suget efter alkohol sedan jag började med Lchf! Jag får blodtrycksfall varje gång! En gång slutade på sjukhus med kraftig hjärnskakning. Hade ”bara” druckit två glas vin under en sex timmars period, när jag plötsligt svimmade. Drabbas aldrig av blodtrycksfall annars och har aldrig gjort det i samband med alkohol förut! Varför är det så?

 33. 33

  Snälla, finns det nån som kan översätta vad Dr Coldwell sa? Min engelska är inte bra nog. Uppfattade en del men inte allt. Men det jag förstod verkade riktigt intressant. Dennis, kanske?

 34. 34

  @ stenbj: Har upplevt det du beskriver för havrekärve. Det tog 2 år. Vore spännande för mig om du hittar referensen

 35. 35

  När man åt som innan, varade det en viss tid innan alkoholen var ur systemet. Med fet mat, lägger fettet ett lock på, och upptagningen och ”avgiftningen” i kroppen dröjer tills senare än man var van vid. Därför kan man inte räkna med att kunde köra bil efter en natts sömn, om man nu kunde det innan. Jag har testat mig med alkoholmeter många gångar under åren, och konstaterat denna fördröjning.

  Det sägs att Zara Leander kom ur Tyskland med allt sitt habengut, mitt under kriget, om hon kunde dricka den tyska kommendant, som skulle ge henne utresetillstånd, under bordet. Hon klarade det med att dricka matolja, som hon hade i väskan, då och då under aftonen, och spydde var gång hon gick på toa.

 36. 36

  @ S:
  Prova med lite extra salt. Havssalt.

 37. 37

  @ Handson:
  Referens till minskad fettlever av LCHF:
  https://www.foodnavigator-usa.com/Science/Low-carb-study-could-lead-to-new-approach-to-fatty-liver

  RCT’n varade endast 14 dagar. Trots detta blev det markant skillnad mellan LCHF kost och kontrollgruppen som istället åt kalorieducerad standardkost. Klar minskning av fett i levern med LCHF!
  Också en del intressant om vad levern gör och hur, vid LCHF och vid vanlig reducerad dieten.
  Fler rapporter om samma 2009 studie, och mer:
  https://www.utsouthwestern.edu/newsroom/news-releases/year-2009/low-carbohydrate-diet-burns-more-excess-liver-fat-than-low-calorie-diet-study-finds.html

  Studien nedan rapporterar också om samma studie + ett misslyckat läkemedelstest att uppnå samma:
  https://diabetesupdate.blogspot.ie/2009/03/how-to-reverse-fatty-liver.html

  Vem vet, kanske även f.d. alkoholister kan återvinna leverfunktionen utan riskabel transplantation som fordrar enorm restriktion och mycket mediciner resten av livet.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa