Rössner om LCHF på Meny

Det är ett matpratprogram på P1 som heter Meny, efter 10. Det brukar vara Tomas Tengby som håller i det.
Maken nämnde att han hade hört idag, en förannonsering, att Rössner skulle vara med imorgon och säga sin åsikt om LCHF.

121206 Kommentarsfunktionen är öppen.

 

Comments

 1. 1
  Jan-Erik S. säger

  Borde i rättvisans namn vara någon med annan åsikt som också får komma till tals.

 2. 2
  Kerstin Margareta säger

  Jag har noterat det i almanackan sedan en vecka tillbaka. Kl 10.03 börjar programmet.

  Antar att jag blir upprörd, som jag oftast blir när Rössner uttalar sig om kost. Men vill ändå lyssna.

  Hoppet finns ju hela tiden att han har uppdaterat sig och tagit till sig nya studier och inte bara rapar upp det han lärde sig under de tidiga studieåren.

 3. 3

  Jag blir förvånad att man ens bjuder in Rössner att uttala sig i frågan. Denna aroganta, självgoda besserwisser. Han har hitintills inte tillfört något i debatten.

 4. 4

  Stephan Rössner på Seniorbloggen:

  ”Varje dag avslöjas sådana bluffmetoder som egentligen endast har till uppgift att berika sin upphovsman.”

  Vi bad om exempel på sådana ”bluffmetoder”. Det kom inget svar. Frågan var om ”LCHF” kunde höra till dem. För man kanske veta nu.

  Rössner har till vana att vräka fram obegripligt laddade fraser och sarkasmer och sedan vägra att förklara sig när man ber om exempel och illustrationer på vad som avses. Lyssna uppmärksamt!

 5. 5

  Jag har försökt att få Meny att ta upp LCHF mat flera gånger, men de vill inte ens ha en dialog. Totalt fettskrämda

 6. 6

  @ Piltson:

  Man kan säga vad man vill om Rössner och hans åsikter när det gäller kost och hälsa men i andra sammanhang kan han ju vara riktigt rolig. Jag fick mig ett gott skratt:
  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/stephan-rossner/trott-morfar-ar-en-sliten-myt/

 7. 7
  Anders S säger

  Dags att lägga ner den statliga propagandaradion och tv-n. Slopa SR, SVT och Radiotjänst snarast. Sälj som betalkanaler eller lägg ned. Varför ska vi ha licens-, avgifts- eller skattefinansierad propaganda och annat dravel?

  Jag brukar starta https://sr.se/p1/obs om jag inte kan sova. Fungerar precis som en godnattsaga, lite monotont, tryggt berättande och föga kontroversiellt. Jag somnar på några sekunder. Vanligtvis inga jinglar, programreklam eller annat som väcker i slutet utan bara tyst.

  Måndagens OBS hade precis motsatt verkan. Jag blev klarvaken. Fick lyssna en extra gång för att kolla att jag hört rätt. Det var den mest vidriga form av propaganda för GMO som jag hört. Precis som på beställning från bondekorruptionen och Monsanto. Pretentiöst nog påstår man sig ge en mer nyanserad syn på möjligheter och risker med GMO. Nej, man nämnde inte ens Monsanto. Man nämnde heller ingenting om indiska bönder. Fy för sådan insmickrande propaganda. Programmet bör omgående anmälas till Granskningsnämnden. Någon jävsdeklaration fanns förstås inte heller från de medverkande.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/125649?programid=503

 8. 8
  Anders S säger

  Anders S skrev:

  Måndagens OBS

  Korrigering: Avsåg OBS onsdag 05 december 2012 kl 13:45

 9. 9

  Godmorgon. Jag förstår inte varför LCHF är så provocerande, jag har försökt banta hela mitt liv (är idag 52 år). Har alltid varit hungrig, sugen och haft viss mat som triggat igång mig vilket innebär att jag kan inte sluta äta. Jag har svultit, fastat, viktväktat (ett antal ggr), flygvärdinnediet, Xenical (där jag var tvungen att gå ner först för att få recept??!, Reductil dubbeldos… remiss för Gastric by pass, vägde för lite??! osv osv. Februari 2010 började jag äta GI, och promenera. Men ju mer tiden gick så gick jag över till LCHF och har nu märkt att jag är väldigt kolhydratkänslig (om man nu kan vara det, jag tror det) för går jag bort och äter det som bjuds triggar jag igång ett sug. Nåja det jag vill säga är att jag idag har gått ner 30 kg, håller min vikt orkar springa en mil (klarade inte tre steg till bussen förut) äter gott, är pigg och mår jättebra. Jag vill verkligen poängtera att jag haft ett helvete vad det gäller mat och vikt men äntligen så har jag hittat min väg, men man får försvara sig hela tiden.

 10. 10
  40-talist säger
 11. 11

  @ Eva:

  Det är sådana här anekdoter som borde samlas någonstans för att vid ett visst antal överlämnas till berörda myndigheter samt offentliggöras i media. Givetvis inte bara viktnedgångshistorier utan minst lika viktiga är alla anekdoter från personer som blivit friska från allehanda sjukdomar.
  Hur många anekdoter kan tänkas behövas för att övertyga?

 12. 12
  Late Laban säger

  Vad Rössner sa kan jag nog hålla med om och det gäller långtidsverkan och den utvärderingen som bör kollas inom LCHF. Samtidigt tyckte jag om hans svar på fruktjuice, som han ansåg inte vara så nyttigt,
  -ÄT HELA FRUKTEN DÅ, sa han och det håller jag med honom om. Om man nu skall äta frukt.
  Dock kan jag för egen del hellre äta en hel frukt för fibrers skull än fiberbröd som jag bara blir IBS-ig av.
  Eller rättare sagt FIS-ig av.
  Kanske vi skall kalla vissa matsorter för just FIS, Fart In Stomack (min dåliga engelska kom fram här).
  Man kan kanske översätta det med Fiber Inverkar Surt…….?

 13. 13

  Kan man verkligen dra slutsatsen att ökad försäljning av feta mejeriprodukter i Norrland orsakat att just lchf-are har fått hjärt- kärlsjukdomar?
  Rösser säger själv att ingen diet kan hållas ut hur länge som helst. Kan det vara så att hjärt- kärlsjukdomarna drabbar dessa tidigare så framgångsrika kalloribantare som inte längre förmår stå emot ordinationerna?

 14. 14

  Tycker Rössner bara yrar. Han pläderar ju för Medelhavskost. Är inte det en diet? Eller GI? Eller stenålderskost?
  Då kan man lika bra köra LCHF. Hur liberal man ska vara med KH bestämmer man väl själv.
  Huvudsaken är att man hittar ett enkelt sätt att förhålla sig till råvaror. I LCHF fallet är det enkelt: Mjöl, framför allt vitt sådant, och socker går bort. KH koll på råvaror när man handlar. Ingen miniräknare för att addera ihop kcal behövs 🙂

 15. 15

  Ojojoj…Rössner… näe, det dissar jag, orkar bara inte höra på den karln och på ihärdigt fettskrämda reportrar. De får hållas bäst de vill. Förresten vill ju de inte alls lyssna på att mättat animaliskt fett KAN vara nyttigt…

 16. 16
  Konsument säger

  Tallriksmodellen verkar vara helt bortglömd! Inte ens Rössner kommer ihåg den.

  Den maten han presenterade i radioprogrammet var väl så nära LCHF som man bara kan komma. Polarbrödskivan går ju bort, likaså päron kokad i sockerlag. Det borde ju han veta som varit chef för överviktsenheten.

 17. 17
  Kattmoster säger

  Nåväl. Tomas Tengby är en utomordentligt trevlig radiopratare men varför han ska leda matlagningsprogram förstår jag inte. Av vad jag har hört av honom går han fullkomligt kolhydratsindustrins ärenden; säkert omedvetet och av ren okunskap men det gör inte saken bättre.

 18. 18

  Stephan Rössner har tidigare alltid avböjt deltagande i sammanhang där han insett att han kunde bli utfrågad i detalj eller ställd till svars av en någorlunde initierad person. Vi kan utgå från att han i förväg granskat denne Tengby och fastställt att där förelåg ingen sådan risk.

  Problemet är alltså att få fram honom i något forum där hans arrogans och ohederlighet inte får stå obemött. I sak finns här inga problem, det vore mycket lätt. Men hur får man mediaredaktionerna att ordna till en sådan sak? Ann Fernholm i minst en halv timme vore idealiskt och skulle locka stor publik.

 19. 19
  Sven Erik Nordin säger

  Att en läkare och professor medvetet demonstrerar sin intellektuella härdsmälta på detta sätt är obegripligt! Kanske tror han att professorstiteln gör att ingen ”synar”… Att ”allt beror på antalet kalorier” är inte precis i enlighet med den seriösa vetenskap Rössner menar sig företräda. Pinsamt att denne snacksalige man får fortsätta att vilseleda folk.

 20. 20
  Annika Dahlqvist säger

  @ Piltson:
  Det vore bra om någon kunde tipsa radio eller TV om att anordna en debatt/diskussion mellan Rössner och Ann Fernholm!

 21. 21

  Tror jag skall fråga Fernholm om hon inte kan föreslå TV det. Hon kunde få över 70 avsnitt ”Rössnerkommentaren” som förberedelse.

 22. 22

  @ Piltson:
  Rössner kommer aldrig att gå med på .. som många säger .. han törs inte bli emotsagd i TV !

 23. 23

  Jag har lyssnat på reprisen i eftermiddag. Det som slog mig var att Rössner inte tog in hormonernas roll i metabolismen, kanske för att forskningsresultaten är ganska nya, eller för att det är ett för komplicerat samspel att hantera. Att höga sockernivåer triggar översvängningar i insulinnivåerna och får fettinlagring som resultat t ex. Svängande blodsocker ger snabbt hungerkänsla efter måltid och kräver täta måltider och mellalmål, som gärna ger en ny blodsockertopp… Varje sväng ger en ny dos fett i fettcellerna.

  Äter man kost rik på snabba kolhydrater kan man paradoxalt nog vara överviktig och undernärd på samma gång, för att man saknar viktiga näringsämnen i kosten. Är man utsatt för stress, kan man få stort bukomfång även om man äter väldigt lite, genom att stresshormon triggar insulin och protein bryts ner till socker, som lagras som fett.

  Att hantera hungern förstår professorn sig inte på, det är säkert. Annars verkan han vara en rätt underhållande person.

 24. 24
  Anna-Lena säger

  Rössners mediala ton mot oss, som har fetma är antingen full av medlidande; samhället har övergett oss, det är bara han som bryr sig om oss stackare. Eller så är den nedlåtande; vi kostar samhället massor, vi är för lata att laga mat, vi är helt enkelt för korkade.

  Det finns absolut inga ursäkter för att vi blivit feta, varken PCO, gener, problem med sköldkörteln, eller något annat. Kalorier in – kalorier ut – thats all!

  Ursäkta, herr Rössner, jag ber inte om ursäkt för mig själv! Dessutom har jag knappt några sjukdagar, sedan jag var gravid med min 25-åriga dotter. Tittar du på mina journaler, kan du knappt hitta någonting – jag har helt enkelt inte haft några större anledningar att söka upp sjukvården.

  Men, visst, jag ska erkänna att det är inte hållbart med 35 kilos övervikt, och jojobantande. Därför bestämde jag mig, för ett par månader sen, att prova LCHF. Jag har inget sötsug och jag har hittills förlorat 6,8 kg.Jag ska inte vara alltför styv i korken. Jag har gjort stora viktminskningar med Viktväktarna och din Viktklubb, tyvärr inte hållbara – viktökningarna efteråt har varit ännu större.

  LCHF så här långt är lätt att följa, jag mår toppen, jag har förlorat ca 7 kg. Jag hade inte mycket att förlora när jag började ( jo, vikt)

  Snälla Stefan Rössner! Fetma och övervikt är ett problem, det är fint att du ägnat ditt yrkesliv åt oss, en del har kanske blivit hjälpta. Men förutse inte att vi är dumma, oplanerande eller samhällsparasiter! Jag accepterar att för en del är Viktklubb eller GBP lösningen. Acceptera då att LCHF är min och andras lösning.

 25. 25

  Ny drapa av Stephan Rössner på Seniorbloggen:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat/

  Han jämför sina båda böcker med titeln ”Gå ned i vikt med Stephan Rössner” och finner att ”så lite nytt har tillkommit på de mellanliggande 15 åren.”

  Vi skrev följande kommentar

  ””…frapperas av att det egentligen är så lite nytt som har tillkommit som är av bestående värde.”

  Lustigt påpekande. I Sverige har ju under denna tid har ju t.ex. A. Dahlqvist, S.S. Skaldeman, A. Eenfeldt och nu även A. Fernholm övertygande visat hur mycket tokigt som skrevs i den tidigare boken med samma titel! Samlad erfarenhet går nu upp till tiotusentals vittnesbörd, se t.ex. https://kolhydrater.ifokus.se/

  I andra länder har tillkommit auktoriteter som John Briffa och Barry Groves i England och Udo Pollmer och Nicolai Worm i Tyskland. Även i USA finns nu en rad ledande auktoriteter som inte längre tvekar att tala klarspråk om ”energibalans” och vidhängande tokigheter, den senaste heter Robert Lustig.

  Och så har vi ju kommentarsviterna under dessa inlägg av S. Rössner

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/citat-till-senior

  Dessa förslag blev som bekant aldrig bemötta. Betyder det att de skall komma med i den nya boken?”

  Men den tyckts inte ha fastnat.

 26. 26

  @ Piltson:
  Jag har läst förordet till denna minst sagt märkliga bok och kan som gammal lärare bara konstatera ”många ord men få poäng”.

  En märkligare figur än Rössner är svår att hitta, något mera flummigt dravel är synnerligen svårt att hitta, inte ens bland dietisternas företrädare hittar man någon motsvarighet till den totala enfald som Rössner gång på gång visar upp,,,,

  Tycker Lars-Erik Litsfeldt summerar det hela rätt så bra här,,,,

  https://www.kostradgivarna.se/2013/01/varfor-vill-de-inte-lyssna/

  Vi kan ju i alla fall glädjas åt att det sker en del pensionsavgångar,,,,

 27. 27

  @ Tombola:

  Vi planerar en rad kommentarer till detta nya inlägg av Stephan Rössner. De kommer att erbjudas Seniorbloggen, om de släpps igenom kan man f.n. inte veta, de tycks ha infört ”moderering” vilken de inte hade tidigare. Följande ämnen är f.n. i sikte:

  PK nr 2 Om erfarenhet som grundval för kunskap
  PK nr 3 KH-restriktionens vetenskapliga grundval
  PK nr 4 Rössnerskolans ovetenskapliga grundval
  PK nr 5 Om begreppet ”mode” inom näringsläran
  PK nr 6 Om begreppet ”myt” inom näringsläran

  Det kan bli en kommentar varannan dag. Besöksräknaren på Seniorbloggen avlägsnades när Rössner fick skyhöga siffror vid förra gången vi uppmärksammade honom, kanske av hänsyn till andra deltagare där. Därför kan vi nu inte veta vilken spridning vi får denna gång. Enda indikationen blir antalet kommentarer.

  Förra gången hördes inte ett knäpp från Rössner själv. Inga frågor besvarades, inga klargöranden erbjöds.Låt oss hoppas att han kan lockas fram denna gång.

 28. 28

  Förlåt, jag länkade fel i första kommentaren härovan. Det var här det samlades 143 kommentarer:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt/

 29. 29

  27 @ Piltson:

  Han kommer inte att svara den här gången heller,,,,,

  Har ägnat några timmar åt att roa mig med att läsa igenom allt flum som han skrivit på nätet – det är en ansenlig mängd och vilken annan person som helst skulle bemöda sig att svara på de fullt berättigade frågor som ställs men inte han – förmodligen på grund av att han inte har några svar?

 30. 30

  I anslutning till ”Erfarenhet som grundval för kunskap” vore jag intresserad av att få kontakt med någon f.d. patient vid överviktskliniken i Huddinge – någon som faktiskt fick bestående viktnedgång eller någon som inte hade framgång alls. Finns ingen sådan i kretsen? Meddela piltson@gmail.com

  Vi har tidigare föreslagit att statistisk bearbetning av klinikens patientjournaler kunde ge en antydan om i vad mån ”energibalans” är en grundprincip som funkar i praktiken. Kliniken själv tycks inte ha presenterat framgångsstatistik.

 31. 31

  Nu finns PK nr 2, ”Rotlös stofil” att läsa på Stephan Rössners blogg https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat/#comment-11248

 32. 32

  På Rössners blogg har Ulla Fridberg just frågat rörande behandlingsstatistik från Rössners numera nedlagda klinik. https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat

  Vi hade inget svar på detta, men frågan är intressant. Någon som vet?

 33. 33

  Piltsons försök att visa professor Rössner tillrätta fortsätter idag med PK nr 3 – Så blir urgammal kunskap ny igen:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat/#comment-11385.

 34. 34

  Piltson Skrev:

  Piltsons försök att visa professor Rössner tillrätta fortsätter idag med PK nr 3 – Så blir urgammal kunskap ny igen:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat/#comment-11385.

  Man kan enbart betrakta Rössner som ren underhållning – hans enfaldighet saknar motstycke – och hans böcker, vilken smörja!

  Kan man inte reklamera böcker vars innehåll strider mot vetenskap och beprövad erfarenhet – det är ju en form av bedrägeri som han ägnar sig åt!

 35. 35

  Tombola Skrev:

  en form av bedrägeri som han ägnar sig åt!

  En återkommande fras hos Rössner var ”världen vill bedragas”. Med detta avsåg han dock inte sin egen utan andras verksamhet. Jag har svårt att se honom som ”underhållning” med tanke på att åtskilliga av hans patienter nog inte fick den hjälp de kanske kunnat få.

  Kliniken lades ned fastän någon minskning av behovet knappast noterats. Man kan hoppas på att den återupprättas under ledning av en endokrinolog. Det var ett grovt missgrepp av Karolinska att se dessa problem under rubriken ”beteendevetenskap” – det blir aktuellt i nästa kommentar.

 36. 36

  Det är så klart att han har en hel del misslyckanden bakom sig men jag betraktar nog hela hans uppenbarelse som ett enda stort skämt – han verkar helt oförmögen att ta in ett enda intryck från omvärlden,,,,

  Skulle man gå och reta upp sig på varenda tokstolle inom kost och hälsa skulle blodtrycket bli alldeles för högt!

 37. 37

  Piltsons försök att visa Stephan Rössners anhängare tillrätta fortsätter nu med PK nr 4 -”Vilsegången amatörpsykolog”.

  Finns på hans egen blogg här:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/myter-om-mat/#comment-11869

 38. 38

  Tombola Skrev:

  …jag betraktar nog hela hans uppenbarelse som ett enda stort skämt – han verkar helt oförmögen att ta in ett enda intryck från omvärlden,,,,

  Ja, och jag befarar att hans kolleger numera tenderar i samma riktning. Jag har roat mig att saxa ur kommentarerna till hans recension i Läkartidningen:

  Raljant och föga konstruktiv recension om ett viktigt område.Vågar recensenten inte diskutera innehållet?
  Björn Lindquist
  överläkare, Rättspsyk, Örebro
  ________________________________________

  Man blir helt mållös.
  Annika Dahlqvist, allmänläkare

  …lita inte på Rössners ohederliga recension! Och till Läkartidningen: försäkra er om bättre kvalitet på era recensenter!
  Henrik Wolgast, ST-läkare, BUP Dalarna

  …rekommenderar eld upphör när revolutionen är i full gång och tycks hota hans egen prestige.
  Nils Olof Carlin, överläkare, KSS Skövde

  …betecknande att Professor Rössner inte bemöter Andreas Eenfeldt i sak utan enbart försöker förlöjliga
  Göran Sjöberg, Professor, Chalmers

  Att inleda artikeln med personangrepp, lögner och svordomar är under all kritik. … inte någonstans hittar jag något med substans i denna så kallade recension.inte förstå varför man i just denna fråga inte kan ta till sig av nya rön och ny forskning?
  Jenny Gustafsson, specialistläkare anestesi- och intensivvård, NU-sjukvården

  Borde inte LT:s redaktörer korrekturläst?
  Ralf Sundberg

  Rössners usla och innehållsmässigt felaktiga recension… Rössners värld håller på att rasa och han fäktar förtvivlat för att behålla den?
  Mimmi Hultengren Hjälmås, Allmänläkare,

  Han kommenterar inte den forskning som boken hänvisar till, vilket jag som läkare faktiskt är mycket intresserad av att höra om…
  Jonas Johard ST allmänmedicin, Stureplans HLM
  ________________________________________
  …Rössner har konstant visat sig vara en oerhört stelbent motståndare till allt vad vetenskapliga framsteg är de senaste åren. Att man anlitat honom att skriva en recension när han är uttalad motståndare till LCHF visar på mycket dåligt omdöme. .. Denna recension är en skam för kåren!
  Elvina Melander, Docent, Karolinska universitetssjukhuset, Solna

 39. 39

  Är detta ett tecken på fanflykt? Å andra sidan fick han ihop en hel skock personer som medarbetare i läroboken ”Fetma”, dock mest forskare och byråkrater snarare än kliniskt verksamma läkare.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa