Dåliga livsvanor kan leda till Alzheimer

Artikel i Expressen.se.
Tanken är delvis helt rätt, men Miias slutsats och råd är fel.
Det är högt blodsocker som framför allt ökar risken för Alzheimer. Högt blodsocker och högt insulin i hjärnan driver på amyloidinlagringen i hjärnan, vilket ger Alzheimer. Det bästa sättet att minska blodsocker och insulin är att äta mindre kolhydrater.
Dessutom är kokosfett det bästa man kan äta för att minska risken för Alzheimer, samt att det minskar demenssymtomen vid etablerad sjukdom.

 

Comments

 1. 1
  Ethel Loberg säger

  Jag fick hem en 5 kg.s hink kokosfett i går, inköpt på http//www.Crearome.se och just nu för jag en dialog om detta på kostdoctorn under Fettbrist i Norrland. Kopierar en bit ur dialogen hit eftersom just kokosfett mot Alzheimers omnämns i min kommentar

  ”Jag gör Bullet coffe varje morron så två matskedar per dag går det åt plus att jag gör ”oil pulling” varannanan dag – hålla en klick kokosfett i munnen, rulla runt i ca, 30 min. Bra som tandrengöring.

  På kokoshinken står att läsa: ”Kallpressad ekologisk med smak av kokos., Bäst före sept. 2015. Mättat fett 94%, förvaras mörkt och svalt. Smältpunkt: 25 grader.”

 2. 2
  Anders S säger

  Från en tidigare kommentar jag skrivit i en annan tråd om samma sak:

  Fetma är i normalfallet inte en sjukdom utan ett symtom. Tragiskt nog innebär det eviga tjatet i media och bloggar om att banta med lågkolhydratkost att många missar de viktigaste tillämpningarna för ketogen kost, där målsättningen just är att stimulera ketos.

  Självklart för de flesta som inte arbetar inom vården är att diabetiker inte tål kolhydrater. Minst lika viktigt är dock de demenssjukdomar som har samband med insulinresistens i hjärnan. Där kan hjärnan erhålla extra energi från ketoner så att hjärncellerna överlever.

  Enligt vissa forskare lider en del personer med Alzheimers av insulinresistens i hjärnan. Högt glukosintag gör att hjärnceller dör på grund av brist på energi. Hjärnan använder två olika energikällor parallellt, dels glukos och dels ketoner. Genom att stimulera tillgången till ketoner kan hjärnan fortsätta fungera.

  Det kan ske på flera olika sätt:

  1. Vid svält bryter kroppen ner fett till ketoner och säkrar på så sätt hjärnans energibehov.

  2. Genom ketogen kost med kolhydratrestriktion kan man erhålla tillräckligt med ketoner utan att befinna sig i svält.

  3. Man kan även stimulera levern att bilda ketoner genom att tillföra MCT eller extra virgin kallpressad kravmärkt kokos.

  I USA finns godkänt kosttillskott för AD-patienter för detta ändamål som innehåller MCT:

  https://www.about-axona.com/wordpress/wp-content/uploads/prescribinginformation.pdf

  https://www.about-axona.com/hcp/about/

  Viktigt är att notera att utan ketoner innebär ett återinsättande av kolhydratrik kost att hjärncellerna dör.

  Här är slutligen ett 19 år gammalt reportage om ketogen kost vid epilepsi:

  https://www.youtube.com/watch?v=q7d5gQrpdfo

 3. 3

  Lustigt, jag fick just hem ett paket från iHerb, USA, med ca ett kilo kokosolja virgin, har inte hunnit smaka denna sorten ännu, men allt jag köpt därifrån har varit hög kvalitet och har samma långa hållbarhet som Ethel nämner, till skillnad mot smör som kan härskna.

 4. 4

  @ Anders S:
  Enorm video! Ni som såg första videon måste se uppföljningen från 2008, ”Charlie’s Speech.”
  https://www.youtube.com/watch?v=uQdKjDa7HFI

  Citat ur Expressen artiklen: ”Undersökningen visar att personer som röker, har högt blodtryck eller på något annat sätt riskerar att drabbas av hjärtproblem presterar sämre”
  Var ovanstående skrivet med syfte att peka ut diabetiker utan att använda ordet ,eller sockersjuka?
  Eller vet dom inte om att 75-80% av insulinbehandlade sockersjuka dör i just hjärtsjukdomar vilket borde placera dessa omedelbart i den största riskgruppen för Alzheimers?

  Dock, insulinbehandlade sockersjuka lever i medeltal 10-15 år kortare liv och dör vanligen i hjärtsjukdomar vilket betyder att statistiken lätt kan fås att visa fel, alltså att ”risken for åldersalzheimers reduceras for diabetiker”. Kanske nästa DN-rubrik?

  Eftersom Alzheimers kallats ”insulin resistance of the brain” låter det som om diabetiker bör har en mycket hög risk för denna sjukdom. I studiereferatet nedan från i somras, 2012 , menar man att man funnit en klar länk.
  https://www.sciencedaily.com/releases/2012/07/120718164604.htm

  Fråga:
  Bör risken att få hjärtsjukdom, Alzheimers eller sockersjuka med ketogen kost sjunka? Hur mycket i så fall?

 5. 5
  anna andersson säger

  #3

  Vill bara påpeka att det är proteinrester i smör som gör att det härsknar. Om man gör ghee av smöret, genom att hetta upp det och ta bort det vita kladd som flyter upp, så får man ren a smöroljor. Ghee håller också hur länge som helst. : )

 6. 6
 7. 7

  @ 5 Anna Andersson

  Tack Anna att du tipsade om Ghee – ska prova detta – har faktiskt aldrig gjort det.

 8. 8

  I boken ”Stoppa Alzheimer nu!” förklarar naturläkaren Bruce Fife de bakomliggande orsakerna till de vanliga demenssjukdomarna (Alzheimer, Parkinson, Huntington etc). Han menar att en stor bidragande orsak är socker och oxiderade fleromättade fetter – alltså den typ av fetter som Livsmedelsverket tycker att vi ska äta.

  Har du många åldersfläckar i ansikte, på armar etc har du antagligen ännu fler inuti kroppen och i hjärnan – ett resultat av decennium av stekning med margarin och vegetabiliska oljor i kombination med sockerintag och lågt intag av antioxidanter. Lyckligtvis går processen att stanna och vända, med mättade fetter i form av kokosolja med medellånga fettmolekyler s.k.MCT fetter.

  Jag rekommenderar starkt boken ”Stoppa Alzheimer nu!” som jag köpt på 2000-Talets Bokshop: https://2000tv.shop.wosbee.com/PublishedService?file=page&pageID=9&itemcode=product-43

 9. 9
  vetenskap säger

  Alzheimer är nog en infektionssjukdom
  https://www.plosone.org/article/info:doi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0031302

  Köttätare kan få psykiska störningar, inte av köttet men av parasiter i köttet.
  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/kattparasit-infekterar-manniskor-med-trojansk-hast

  Läs DN så öppnas en helt ny värld för er.
  Flera folksjukdomar kan vara okända infektioner enligt forskarna.

 10. 10
  vetenskap säger

  Om alzheimer är en infektion så kan det nog hjälpa att minska på sockret,
  cocosfett kan ta död på en del mikroorganismer.

 11. 11
  vetenskap säger

  Kattparasiten kan även vara inblandad i alzheimers det glömde jag att skriva.
  https://www.plosone.org/article/info%3Adoi%2F10.1371%2Fjournal.pone.0033312

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa