Bo Engwall om svininfluensavaccinet

Bo Engwall skriver i kommentar om varför influensavaccin är till långsiktig skada och inte till nytta. Han skriver så bra att jag tar upp den som inlägg:
”När nu flera av förespråkarna och samtidigt beslutsfattare i frågan trätt fram och många av dem numera dessutom tycks  inse att det var fel att massvaccinera mot svininfluensan är det intressant att konstatera att inte alla ännu har förstått varför.
De som var intresserade av att ta reda på om svininfluensan var farlig (i dess första våg) kunde redan i augusti 2009 studera utfallet på södra halvklotet och finna att det totala  antalet döda var  lägre än i en säsongsinfluensaepidemi. Således var den inget ovanligt stort hot mot den svenska folkhälsan. Jag och min fru PhD Ann-Cathrin Engwall såg detta i samband med hennes mycket uppmärksammade vetenskapligt grundade artikel i SvD i slutet av augusti 2009:
Vaccin kan göra mer skada än nytta .


Några dagar senare kom de första uppgifterna om åldersstatistik över drabbade i Sverige. Den indikerade precis som min fru förutsett att det cellmedierade immunskyddet från tidigare genomgångna influensor gav ett försvar mot svininfluensan som ökade med åldern. Ju fler influensor man hunnit få i livet pga åldern desto bredare och bättre blir immunsvaret mot de inre virusproteinerna i olika influensavirus inkl svininfluensans. Dessa inre viruskomponenter varierar mycket mindre mellan olika influensavirus än ytproteinerna gör vilka vaccinet endast riktar sig mot. De inre virusproteinerna exponeras aldrig immunförsvaret för om inte viruset tillåts tränga in i cellen vilket vaccinet ska förhindra. De som hade haft minst en influensa hade däremot exponerats mot storleksordning minst 60-70 % av svininfluensavirusets inre proteiner.  Det cellmedierade immunskyddet genererat genom tidigare influensasmitta är därför ett bra grundskydd vid nya influensapandemier, även en fågelinfluensapandemi som man varnade för. Det gjordes djurförsök redan i början av 2000-talet där man insåg att ett gammalt immunsvar mot de gemensamma inre influensavirusproteinerna från milda influensavirus gav ett mycket bra överlevnadsskydd mot dödlig fågelinfluensa där överlevnaden i något fall ökade från 1av10 till 9 av10.

 

En generell slutsats av detta är att på lång sikt kan en stor del av befolkningen tjäna på att få sin första influensa relativt tidigt i livet då immunförsvaret i grunden är som starkast och att upprepat överdriven influensavaccinering kan leda till en försvagad immunitet i  befolkningen. Ett sannolikt exempel på det är USA som drabbades väldigt hårt i antal döda i svininfluensa jämfört med många andra länder. I USA uppmanas t o m  unga upp till 20 år och äldre över 50 år vaccinera sig varje år mot influensa.  De har inte förstått att  en genomgången influensa i sig ger ett mycket brett partiellt skydd mot framtida influensor av ovanstående skäl. Det finns studier som visar att sjukligheten i säsongsinfluensa i USA har ökat efter en lång period av kraftigt ökad vaccinationsfrekvens mot säsongsinfluensa. Det dåliga utfallet i svininfluensan i USA förstärker denna bild.

Av samma  immunologiska skäl vinner de som smittas i en svårare influensapandemi med flera värre vågor på att ha haft en eller flera influensor tidigare, och framför allt på att smittas i förstavågen. Vid spanska sjukan klarade sig de som överlevde den första mildare vågen i den andra. För de som vaccinerats mot förstavågen finns dessutom risk att vaccinet blir helt värdelöst i andra vågen.

Ovanstående vetenskapligt grundade argument mailade jag till så gott som alla beslutsfattare i frågan liksom alla landets smittsskyddsläkare. Förmodligen var det därför en del nu förstår varför även den immunologiska bakgrunden talade starkt emot massvaccineringen mot en mild svininfluensa.

Att den dessutom kunde få en vaccinrelaterad betydande biverkningsprofil måste ha varit väntat när 5 miljoner svenskar exponerades. I så fall visar de att de inte förstod att svininfluensan var så mild att den inte skulle föranleda massvaccinering, eller så hade de andra skäl att göra av med de 18 miljoner inköpta vaccindoserna och hoppades inget skulle hända…

I december 2009 fick jag en ”opinion” publicerad efter granskning  i British Medical Journal om hur man bortsett från det cellmedierade immunförsvaret i influensavaccineringsstratier.  Dessutom vill man i vaccinforskningen uppnå likheter med det cellmedierade immunskyddet, men det är inte lätt eftersom det senare förutsätter initial smitta dvs de som man vill förhindra…”

Comments

 1. 1

  Det här verkar Annika Linde ha förstått eftersom hon inte själv brukar ta det årliga influensavaccinet och ändå propagerar hon varje år för att så många andra Svenskar som möjligt skall vaccineras.
  Hur går det ihop? Kan man ha ett jobb där man inte är övertygad om att man gör rätt/det bästa?

 2. 2

  ”En generell slutsats av detta är att på lång sikt kan en stor del av befolkningen tjäna på att få sin första influensa relativt tidigt i livet – då immunförsvaret i grunden är som starkast – och att upprepat överdriven influensavaccinering kan leda till en försvagad immunitet i befolkningen.”

  VÄL TALAT

 3. 3

  @ Zonen:

  Visst kan man! Lyssnade på Ulf Elwings radiointervju (hittar den inte nu) med Annika Linde. Där framgår det klart och tydligt att vår chefsepidemiolog är ett vimster: ”… och så fick vi ju lära oss det här med narkolepsi …”. Så lätt var det avfärdat, faktiskt känslokallt 😉

 4. 4
 5. 5

  Slutsatsen att influensa i unga år då man har bäst resurser att klara den är bästa skyddet mot
  senare influensa verkar välgrundad, och vettig. Men kan se vanskligt ut för en del innan man känner till att en ordentlig Vitamin D3 grund kan minska risken för komplikationer betydligt.
  De med lägsta blodvärden på Vitamin D har ofta haft sämst utgång/överlevnad i influensa.
  Behövs det mer undersökningar för att de styrande skall kunna fatta beslut i denna viktiga fråga? I så fall verkar det vara tid att fatta beslut som beordrar dessa INNAN nästa influensapanik!
  En första enkel start kunde D3 blodprov från alla sjukhusintagna med influensaliknande symptom vara.

  Om man skulle bli tvingad – p.g.a. resa, jobb eller ålder – att vaccinera sig är det viktigt att se till att D3 nivån är tillräckligt hög INNAN vaccinering för att minska risken att bli sjuk av vaccinet skrev Dr Mercola, tror jag. Detta bör gälla alla barn! Samlades några D3 data in på de som fick narkolepsi efter insjuknande?

 6. 6

  Rekomenderar verkligen den här föreläsningen om vacciner
  http://www.youtube.com/watch?v=DRDwISNTbsg

 7. 7

  Vill bara tipsa om en berörande dokumentär :

  https://www.svtplay.se/video/607997/efter-sprutan

 8. 8
  ulf pohl säger

  Tack för detta klargörande som bekräftar vad jag länge har hävdat men blivit idiotförklarat för. Jag har haft många influensor i min ungdom fram till ca 13 års ålder. På den tiden (1940 tal) fick man rida ut sjukdomar (även frekventa halsfluss) själv vilket kunde ta 6 veckor. Jag har inte haft influensa sedan dess (och inte heller halsfluss efter 18 års ålder, 1953), varken Asiaten, Viktoria eller någon annan.

 9. 9
 10. 10

  Spännande läsning. Jag missade vaccinet eftersom vi inte fick det som lovat på jobbet. Det blev för dyrt. Jag fick influensan och sonen, då 3 år också. Den var ganska lindrig. Skönt att slippa oroa sig för biverkningar och skönt att läsa att man gjort rätt i att inte vaccinera sig varje år. Tror mig ha ett bra immunskydd av LCHF kost, bra sömn, motion och ingen alkohol/tobak.

 11. 11

  Läs Engwalls ord noga vaccinerar vi mot relativt ofarliga virus så blir vi utan eget immunförsvar mot farliga virus.
  Tro inte att det då finns ett vaccin från läkemedelsbolagen till alla, när ett farligt virus dyker upp.
  Det finns inte så stor kapacitet i deras vaccinfabriker, dom kan även misslyckas vilket hände förra året då vaccinet inte fungerade.

  Om vi vaccinerar alla med vacciner mot alla virus så får vi inget immunologiskt skydd på lång sikt.
  Det vore en katastrof för folkhälsan.
  Dom som tål en influensa ska inte vaccineras, dom som inte tål influensan kan vaccinera sig om dom vill.

  Om vaccinerna gav samma skydd som genomgången infektioner och var helt ofarliga så kunde man vaccinera mer, men nu fungerar vaccinerna inte så bra.

  Engwall skriv lite mer.

 12. 12
  Anders S säger

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa