Nyttan av fleromättat är bara lösa spekulationer

Uffe Ravnskov skrev om detta i sept 2010: WHO:s experter har ignorerat riskerna med fleromättat fett.

Det finns inget vetenskapligt underlag för avrådande av naturligt mättat fett.
Fleromättade fetter består till största delen av omega-6-rika oljor (ex majs-, solros- och sojaolja) som ökar inflammations-, blodpropps- och cancerrisken.
Naturligt smör innehåller tillräckligt av omega-6 för oss.
Omega-3-fett är viktigt för oss, men vi behöver bara några få gram om dagen av det. Överskott av omega-3 är till ingen nytta, och kan vara till skada.

Jag tar upp Piltsons kommentar om detta:
”Dessa referenser hämtade jag från Barry Groves och sände till Livsmedelsverket:för något år sedan:

Fleromättat fett stimulerar befintliga tumörer och bidrar till att skapa nya. Se: https://www.second-opinions.co.uk/fats_and_cancer.html och 19 där citerade primärkällor

Fleromättat fett undertrycker immunsystemet. Se: https://www.second-opinions.co.uk/immunity2.html och 6 där citerade primärkällor.

Samband mellan fleromättat fett och bröstcancer hos kvinnor har påvisats. Se https://www.second-opinions.co.uk/cancer-breast2.html och 9 där citerade primärkällor.

Jag tycker det blir allt tydligare att SLV okritiskt lyder WHO, som styrs av USDA, som har till uppgift att främja jordbruk i USA. Och där odlas det är förfärlig massa majs som måste få avsättning.

I Sverige odlas veterligen inte majs. Livsmedelsverket utför en krampaktig akrobatik för att stödja amerikanska bönder på svenska allmänhetens bekostnad.”

 

Comments

 1. 1

  Dessa referenser hämtade jag från Barry Groves och sände till Livsmedelsverket:för
  något år sedan:

  Fleromättat fett stimulerar befintliga tumörer och bidrar till att skapa nya. Se:
  https://www.second-opinions.co.uk/fats_and_cancer.html
  och 19 där citerade primärkällor

  Fleromättat fettundertrycker immunsystemet. Se:
  https://www.second-opinions.co.uk/immunity2.html och 6 där citerade primärkällor.

  Samband mellan fleromättat fett och bröstcancer hos kvinnor har påvisats. Se
  https://www.second-opinions.co.uk/cancer-breast2.html
  och 9 där citerade primärkällor.

  Jag tycker det blir allt tydligare att de okritiskt lyder WHO, som styrs av USDA,
  som har till uppgift att främja jordbruk i USA.Och där odlas det är förfärlig massa
  majs som måste få avsättning.

  I Sverige odlas veterligen inte majs. Livsmedelsverket utför en krampaktig akrobatik
  för att stödja amerikanska bönder på svenska allmänhetens bekostnad.

 2. 2

  Piltson

  Majs odlas i Sverige.

  Och inte helt oväntat används det som foder till kött och mjölkindustrin.

  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=3050755

 3. 3

  Hur är det med linfröolja, den innehåller ca. 4 gånger mer omega 3 än omega 6. Jag har tagit ett par skedar linfröolja per dag sen en tid tillbaks för jag trodde det var bra men då kanske man ska sluta med det eller iallafall ta mindre.

 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Henrik:
  Linfrön innehåller giftet blåsyra, som frigörs när man krossar linfröna.
  Linfrön innehåller vegetabiliskt kortkedjigt omega-3 vilket vi i bara liten utsträckning kan omvandla till det animaliska långkedjiga omega-3, som är det vi använder i våra kroppar. Vi har alltså nästan ingen nytta av linfröolja. Dessutom är omega-3 snabbt oxiderande, vilket är kraftigt inflammationsframkallande.

 5. 5

  Annika – Hur är det med hela linfrön då ? Äter upp till ett par msk per dag för att hålla igång magen. Är det bättre med hela frön?

 6. 6
  Konsument i Sverige säger

  Johan Skrev:

  Piltson
  Majs odlas i Sverige.
  Och inte helt oväntat används det som foder till kött och mjölkindustrin.
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=91&artikel=3050755

  Tack Johan. Det var intressant. Jag hade undrat över om man odlar majs i Sverige. Det verkar vara olika majs till djurfoder och till människoföda? Inte för att jag tänker köpa majs, men det skulle vara intressant att veta, det verkar dock så när man läser artikeln.

 7. 7
  Spanstind säger

  Den majs som odlas i ( syd ) Sverige används nästan uteslutande som foder till mjölkkor. Hela plantan hackas ( inte enbart kornen alltså ) och ensileras.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 Eva Li:
  Hela linfrön kan vi inte tillgodogöra oss något utav. De passerar magtamkanalen opåverkade. De bildar på ytan ett slem, tillsammans med vatten, som kan mjuka upp tarminnehållet och främja passagen. Det kallas bulkmedel. Man måste dock inta tillräckligt med vatten för att det ska bli en lämplig konsistens. Gör man inte det så bildar linfröna en propp i stället.
  Jag läste om en som hade varit med om en obduktion där hela mag-tarm-kanalens yta var tapetserad med linfrön. Slemmet hade då bildat ett lim som fäste vid tarmslemhinnan. Sen dess har inte jag ätit linfrön.

 9. 9

  Dahlqvist ovan:
  ”Omega-3-fett är viktigt för oss, men vi behöver bara några få gram om dagen av det.”

  Behovet av dessa båda ”essentiella” fettsyror ligger kring en knapp tesked om dagen, omtalar Barry Groves. Det torde vara tillfredsställt vad man än gör eller inte gör.

  Så när Livsmedelsverket fastställer att ”90 procent av Sveriges barn får för lite fleromättat fett”, så frågar man sig vad ”för lite” kan betyda och hur en sådan siffra kunnat fastställas.

 10. 10

  @ Annika Dahlqvist:
  Vad har Du för referenser till Dina påståenden om linfrö och omega3, ska vi inte äta fet fisk heller nu?

 11. 11

  @ Piltson:
  Tack för länkarna. Bra att få referenser till alla påståenden.

 12. 12

  @ Annika Dahlqvist:
  Ja blåsyra ska man vara försiktig med, men den bittra smaken skyddar en bra för överdoser. Se dock upp för ostkakan och eventuella mandelkubbar på julbordet.

 13. 13
  Annika Dahlqvist säger

  @ 10 Dacke:
  Jag är dålig på att samla referenser. Mycket av det jag vet (och tror?) har jag snappat upp på olika ställen.
  Fet fisk ska vi absolut äta.
  Linfrönas kortkedjiga omega-3 tror jag inte har någon bevisad hälsoeffekt, eller?
  Det vore bättre att ge hönorna linfrön så omvandlar de de korta omega-3-kedjorna till längre med sitt enzym Elongas, som vi i stor utsträckning saknar, och ger oss bra omega-3-ägg att äta.

 14. 14

  @ Dacke:

  Jag antar att du skämtar: Du lär nämligen kunna äta obegränsat med ostkaka och mandelkubbar om du klarar av att vänta tills de är bakade i ugnen!
  Det är lite onödigt att skrämma någon att avstå från dessa läckerheter på grund av blåsyra.. I så fall ska det vara på grund av det socker och mjöl som ingår!

 15. 15

  @ LenaK:
  Jag pratar nog i rent oförstånd. Så Du menar att cyanvätet ångar bort i ugnen? Jag tvivlar på att en tjock ostkaka lyckas göra sig fri. Den gräddas långsamt vid låg temperatur och är mycket kompakt och visst är det en läcker rätt! Min småländska mage fick ett tydligt sug vid blotta tanken. I vilket fall rör det sig om väldigt låga doser i maträtter och tuggar man en bittermandel av mistag tvingas man spotta ut den! Fast nu för tiden kanske man använder andra syntetiska smaksättare än bittermandel och då är det problemet löst. Men linfrön oroar mig fortfarande, för de äter man ofta naturella, även krossade, där eventuell blåsyra borde kunna komma lös?

 16. 16

  @ 5 Annika Dahlqvist
  Tusen tack för svaret ang hela linfrön. Otäckt detta med blåsyra och hur det såg ut i tarmen… Jag ska sluta genast. Ska nu testa att endast använda kallpressad kokosolja upplöst i lite varmt vatten före frukost (för att hålla igång magen).

 17. 17

  @ Eva Li:
  Vill man njuta av linfrön utan att riskera tarmstopp kan man lägga fröna i blöt över natten. Då drar den lösliga kostfibern åt sig och blir mättad på vatten och fastnar inte någon stans.

  Appropå blåsyra, i en del recept på körsbärssylt/saft ska man krossa någon dl kärnor, för att ge produkten lite extra sting läs smak av blåsyra.

 18. 18

  Hittade denna organisation som handlar om en Amerikansk tandläkare Weston Price som
  redan innan vi var födda kunde hitta oigentligheter mellan den naturliga maten och den nu industrivänliga som vi är itutade att äta.

  https://www.westonaprice.org/basics/principles-of-healthy-diets#guidelines

  Intressant läsning.

 19. 19

  @Dacke 17
  Tack för tipset!

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa