Fedon in i värmen

Debattartikel i Dagbladet.no: Fedon inn i varmen.
Fedon Lindberg har fått tala i den norska Vetenskapsakademin, och blev applåderad. Nu gäller det bara att kunskapen sprids ut bland kostrådgivarna i sjukvården och hälsovården.

 

Comments

 1. 1

  ”Nu gäller det bara att kunskapen sprids ut bland kostrådgivarna i sjukvården och hälsovården.”

  Jo… – Annika – ”Drömmar kan slå in = Allt är möjligt ! – så varför inte.

 2. 2

  Riktignok er Fedon Norges GI-konge, men han har også advart tidligere mot LCHF
  Han har et stort salgsapparat med såkalte Lavkarboprodukter bl.a selger han kjeks og fruktose. Dette er ikke i rett lavkarbo-ånd med ren hjemmelaget mat .Se her:

  Fedon Proteinkjeks med bringebærbiter inneholder lite karbohydrater (har lav GI og GB) og et svært høyt innhold av protein og fiber. Denne sammensettingen bidrar til mer jevnt blodsukker, stabil energi og metthet som varer lenger.

  1 eske inneholder 3 poser à 6 kjeks. Totalvekt 156 g.

  Ingredienser:
  Ingredienser: Melkeproteiner, vegetabilsk fett (rapsolje, palmeolje, emulgatorer: mono- og diglyserider av fettsyrer, syre:melkesyre, konserveringsmiddel:kaliumsorbat, antioksidant: vitamin E, fargestoff: betakaroten), erteproteiner, hvetemel, oppløselige hvetestivelsesfibrer, søtningsmidler: maltitol, sukralose,
  fiberberiket havremel, bringebærbiter (4,5%), (isomalt, konsentrert saft av eple/bringebær, glyserol, vegetabilsk fett, ananasfiber, fortykningsmidler: natriumalginat, kalsiumhydrogenfosfat, smakstilsetninger, syre: sitronsyre, fargestoff: karmosin,sukralose), soyachips (soyaproteiner, tapiokastivelse, kalsiumkarbonat), revet kokos, ingefær, emulgatorer: sukroseestere av fettsyrer, soyalecitin, smakstilsetninger, soyachips, melkemineraler, hevemidler: natriumbikarbonat, natriumsyrepyrofosfat, ammoniumbikarbonat, kanel, melkepulver, dekstrose.
  Inneholder: hvete, soya, melk, gluten.

  Næringsinnhold pr. 100 g vare:
  1597 kj (382 kcal), proteiner 29,5g, karbohydrater 17,5 g (hvorav sukker 2,4 g), fett 18,8 g (hvorav mettede 5,5 g, enumettede 8,6 g, flerumettede 4,7 g, omega 3 1,2 g) fiber 11,5 g (betaglukaner 1,5 g), natrium 292 mg, kalium 333 mg, magnesium 70,0 mg, kalsium 595 mg, fosfor 483 mg, jern 3,3 mg, sink 2,2 mg, vitamin B1 0,03 mg, vitamin b2 0,10 mg, pantotensyre 0,10 mg, folsyre 7,0 mg, vitamin B12 1,3 mg, vitamin E 0,3 mg

 3. 3
 4. 4
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Bjørn Larsen:
  Det där låter som en riktigt olämplig produkt! Är Fedon Norges Paulún?

 5. 5
  ragnhild säger

  #4
  Tycks vara en god fråga – Paulún pr. idag.

  Tråkigt, men inte oväntat + grekerna behöver stöd från båda nära och fjerna 😉

  Men Dagbladartikkelen var god – tycker jag, inte minst bemärkningen om de 150.000 medikamentslavorna.

  Tack til dig Björn – kvalitet hela vägen 🙂 Gosh – vi har verkligen någon – om få lchf-förespråkare i Norge!

 6. 6

  Om jag kommer ihåg rätt skrev Fedon i en bok att fruktos var OK i en lågkolhydratkost, för det ger ju inga insulinpåslag. Jag tror det var en allmän uppfattning på den tiden. Sen har man förstått att fruktos ha en egen metabolisk väg via levern, liksom alkohol och som ger fettlever vid flitigt bruk liksom alkoholhaltiga drycker ger. Så på den punkten har han blivit omodern.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa