Fungerar lågkolhydratkost till ungdomar?

Diabetesdoc refererar en studie som visar att överviktiga ungdomar går ner bättre i vikt med strikt lågkolhydratkost (ketogen kost) än med lågkalorikost. De höll bättre kvar vid kosten än lågkalorigruppen, och de fick inga oönskade bieffekter.

Hur kommenterar C Marcus och CEA en sådan studie?

 

Comments

 1. 1

  Vad anser du då Annika om de studier som visar på kärlskador om man äter mycket animaliskt fett som Claude Marcus pratade om?

 2. 2

  Hjertespesialist og forsker, Espen Rostrup, Haukeland universitetssykehus i Norge har publisert følgende dokumentasjon med referanser til forskning:

  https://espenrostrup.com/2011/09/11/10-dokumenterte-fakta-om-lavkarbo-diett/

  Svensk oversettelse på: https://lchf.se

 3. 3

  Jag väntar på svar från Annika.

 4. 4

  @ Mikael:
  Forskningsreferanser fra espenrostrup.com:

  4. LCHF ger högre HDL-kolesterol och leder till färre antal små täta LDL-partiklar. Detta är ändringar som som är associerade med reducerad risk för hjärtkärlsjukdom.

  7. LCHF kan ge tillbakagång av arterioskleros.

  8. LCHF ger inte ökning av mättat fett i blodet, inte ens vid en tredubbling av intaget av mättat fett.

 5. 5

  Mikael Skrev:

  …de studier som visar på kärlskador om man äter mycket animaliskt fett som Claude Marcus pratade om?

  Vilken/vilka är dessa studier?

  Med vänlig hälsning / Erik Edlund

 6. 6

  Mikael vilka studier snackar du om.

  Väntar på svar.

 7. 7
  ragnhild säger

  #4 – Egil

  😉 Takk, takk – jeg trodde Rostrup omtrent var gått i ”hi”. Tenke seg så rett fram – hans informasjon. Nå ble jeg glad.

  Hilsen litt urolig da kolesterolet har økt på lchf, men det har de gode verdiene også. Har igjen å undersøke om ldl er av det tette eller luftige slaget/sorten. Om legen tar den jobben – hvis ikke … så sørger jeg får svaret på egenhånd (privat).

  Min lege sa forøvrig at statinbehandlig pleide ikke å startes før målinger viste över 10 (ti). Litt fremskritt synes der å kunne spores i den uttalelsen!? – Jo det er det nok = leger tenker – også ut fra nye erfaringer… via ny forskning – bra.

  Sier Rostrup noe om mosjon i.f.t. eks. kolesterol – du synes å ha inne litt god info? Min lege har tatt fram ”pisken” = jeg er beordret til å ta i ett kraftig tak hveeer dag. Ikke helt lett å følge opp, men whow så deilig å kjenne at jeg blir sterkere – og for første gang forstår jeg det der med ”lykkefølelse” /endorfiner … anbefales – på individueltnivå/egne premisser.

 8. 8

  @ ragnhild:

  Mitt totalkolesterol er på 9,5. Men min APO-test (Apo-B/Apo-A1) viser 0,95, og er under grensen for CVD-risk.
  .

 9. 9
  Vox Humanae säger

  Claude Marcus är väl knappast trovärdig angående vetenskapliga studier? Det var ju han som sa att det finns en miljon studier som säger att mättat fett är farligt. WHO gjorde en mycket stor insats för att hitta dessa studier. Det fanns inte en enda.

 10. 10
  Jeanette H säger

  Jag blev också förvånad över att Claude Marcus påtalade studier som visar att LCHF ger kärlskador. Det kom inte fram vilka dessa studier var. Man har ju behandlat epileptiska barn med lågkolhydratkost i årtionden. Och hälsomarkörerna i studier som jag sett länkas till från diverse bloggar och böcker blir ju bara bättre med lågkolhydratskost – inte sämre.

  Om en professor säger att det finns studier så räknar antagligen vanliga människor med att det verkligen finns sådana. Ljuger han eller finns de? Och i så fall, varför viftar dom inte med dom i debatter?

  Det finns antagligen studier som visar att man får kärlskador av typ Mc’Donalds-mat men i sådana studier äts också mera snabba kolhydrater – vilket är just det som man tar bort i LHCF.

  En jättebra kommentar om LCHF som jag läste (kanske på kostrådgivarnas blogg) var att det inte nödvändigtvis är så mycket mera fett i LCHF-kosten än i vanlig ”skräpmatskost”. Nu menar jag inte tallriksmodellen, utan det som folk faktiskt äter: mycket glass, chips osv. Jag har inte själv räknat på det här – men tyckte tanken om att äta sitt fett som ”synligt fett” versus ”fett uppblandat med kolhydrater” var intressant. Dessutom är ofta kolhydratblandat fett omega-6-fetter, vilket vi får för mycket av.

 11. 11

  @ ragnhild:
  Jeg har ingen info om kolesterol og trening. Den eneste erfaring jeg har har er beskrevet i mitt blogg-innlegg:

  EN TILLBAKABLICK PÅ 6,5 ÅR MED LCHF

  Året är 2006. Med sirener och blåljus på väg till sjukhus i Norge efter två timmar på vårdcentralen utan något medicinskt klargörande. Första stoppet blev akuten och grundliga medicinska undersökningar.

  Med ett blodsocker på över 30 mmol/L fick jag förstås stora doser insulin för att få kontroll över det akuta blodsockerläget. Jag blev testad och undersökt från topp till tå och efter några dagar blev jag vidareskickad med mina 102 kilo och stora kroppssmärtor till en avdelning för reumatiska sjukdomar. Jag hade fått tabletter för rekordhögt blodtryck och högt kolesterol. Jag hade också ulcerös kolit med i bagaget (tjocktarmskatarr).

  Jag blev inlagd i tre månader (totalt) med rullstol och gåstol. Jag fick utmärkt service från reumatologer och övriga på avdelningen. Så, en dag hittade jag, av en tillfällighet, den norska tidningen “Dagbladet” som innehöl den här artikeln:

  BLE FRISK MED FETT
  https://www.dagbladet.no/dinside/2007/11/13/518150.html

  Den historien om Lars-Erik Litsfeldt skulle bli en vändpunkt i mitt liv. Det blev många häftiga diskussioner med läkare och sjuksköterskor båda i öppen vård och som inlagd. Jag fick följa Litsfeldts råd på egen hand så länge jag accepterade föreskriven behandling för min Reumatiska artrit, Polyartrit, Still’s disease, Sjögrens syndrom (sekundär), högt blodtryck och Ulcerös kolit. Det var min typ 2-diabetes som blev min stora utmaningen och jag fick ta massor av blodsockerprov som följdes noga av mina läkare.

  Matsalen på sjukhuset kunde inte erbjuda en moderat LCHF-meny och jag fick i stor grad själv inhandla min mat. Det skulle gå 12 dagar på LCHF innan något resultat blev noterat. Jag kunde då till läkarens stora förvåning sluta med insulinsprutor (3×20/dag).
  Den största bonusen av kostomläggningen fick jag då jag efter ett år blev 100% medicinfri för alla mina reumatiska diagnoser. Min status idag:

  1. 100% symptom- och medicinfri från min typ 2-diabetes.
  2. Viktminskning på 25 kilo (tillbringat 4 månader i soffan).
  3. 100% medicinfri från alla mina 4 reumatiska sjukdomar.
  4. 100% medicinfri från högt blodtryck, ulcerös kolit och högt kolesterol
  5. Blodtryck 117/76
  6. Fastande blodsocker 3,8-4,2 mmol/L.
  7. Insulin i blodet: 5-7 (normalvärde <29)
  8. Tillfredställande apokvotvärde.

  Nej, jag är INTE ensam om att uppleva detta. Idag är vi flera tusen som har valt en LCHF-livsstil och alla har mer eller mindre upplevt radikala hälsovinster som inte kan bortförklaras med placeboeffekt. Det är tragiskt att mättat fett har blivit demoniserat. Här ligger nyckeln till en sund och hälsofrämjande meny.

  .

 12. 12
  ragnhild säger

  @ Egil:

  Den berättelsen var god å/att få. Den säger sååå mycket.

  Ydmyk tack till dig, och hipp, hipp hurra – för LCHF och förespråkarna 🙂

  p.s. Dagbladet …. – för mig ble det Norsk Ukeblad som lå å slang på jobben 😉

 13. 13

  Vilka studier jag snackar om? De som Claude Marcus nämnde. Jag antar att Annika känner till dem bättre än mig, och därför vill jag gärna att hon kommenterar dem.

  Kan du göra det Annika?

 14. 14

  ”1. 100% symptom- och medicinfri från min typ 2-diabetes.
  2. Viktminskning på 25 kilo (tillbringat 4 månader i soffan).
  3. 100% medicinfri från alla mina 4 reumatiska sjukdomar.
  4. 100% medicinfri från högt blodtryck, ulcerös kolit och högt kolesterol
  5. Blodtryck 117/76
  6. Fastande blodsocker 3,8-4,2 mmol/L.
  7. Insulin i blodet: 5-7 (normalvärde <29)
  8. Tillfredställande apokvotvärde."

  Det är fantastiska resultat, och jag gratulerar till dem! Men det är ändå inget som hindrar att blodkärlen långsamt långsamt förstörs, eller hur?

 15. 15

  @ Egil:
  Det du beskriver är ju fantastiskt men detta kan dock inte översättas på en hel befolkning. Du var sjuk och många som äter kosten är inte sjuka. Dessutom är det vanskligt att översätta detta till barn. Barn växer och deras kropp och omsättning är inte riktigt lika som våra vuxna kroppar. Sen vill jag bara tillägga att de flesta studier som gjorts på kost är på överviktiga medelålders med ett BMI på >30. Det finns många studier som säger att lågkolhydratkost är bra men dessa studier är inte LCHF utan Atkins och är det någon annan form av lågkolhydratkost så är den inte lika strikt vad gäller kolhydraterna. De flesta studierna är med ett kolhydratintag på 50-100g/dag och i LCHF ska väl intaget vara betydligt lägre än så. (och dessa studier är fortfarande på överviktiga och medelålders!) Så vad vet man egentligen om att leva under flera år med ett kolhydratintag på 20g/dag (ketos). Vet man hur barn påverkas av att leva flera år i ketos?

  Jag äter själv enligt LCHF, men bara för det så köper jag inte alla argument. Jag vill ha lite mer substans bakom alla teorier. Jag är fortfarande väldigt intresserad av vad som verkligen händer i min kropp. Jag mår bra idag, har gått ner många kilon, men det behöver inte betyda att min kropp mår bra efter flera år i ketos.

  Jag hoppas verkligen att det blir någon studie på strikt LCHF-kost med testobjekt som inte är överviktiga!

 16. 16

  @ Mikael:
  Min APO-test er den beste indikator for CVD-risk. Den er under 1,0 (min verdi = 0,95). Dette er omtalt av prof.MD Robert H. Lustig i dette foredraget ”Sugar – the bitter truth”:

  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  (31:30 på time line)
  .

 17. 17

  @ Egil:

  Vad är APO-test och CVD-risk?

 18. 18

  @ Mikael:
  APO-test er omtalt på: https://kostdoktorn.se/kolesterol

  Risk-grensen for menn er: >1,0. Ved 1,2 en fordoblet risk og 1,5 en tredobbel risk for plaquedannelse.

  CVD = Cardiovascular disease

  For kvinner er grensen: >0,8
  .

 19. 19

  @ Mikael:
  APO-test viser brøken Apolipoprotein-B (de små tette partiklene som danner plaque) dividert på Apolipoprotein-A1 (de stor ”fluffige” partiklene som ikke fester seg på blodåreveggen) i LDL-kolesterolet. Dersom A1 er i overtall har du redusert risiko for CVD dersom du forøvrig er en frisk person.

  Mettet fett øker HDL og senker Triglycerider, som produserer Apo-A1 i LDL. Dette er ideelt for å redusere risk for CVD. Det som øker Apolipoprotein-B (og TG) er kolhydrater.

  Annika får korrigere meg om dette er incorrect.
  .

 20. 20

  Mikael.
  Enlig CM finns det miljontals studier som pekar i den riktning han föredrar. Hur skall Dr Annika kunna veta vilka studier av alla dessa han menar pekar på kärlproblem. Fråga CM först och sedan kan du refferera till dessa då du ber Dr Annika om svar.

 21. 21
  Professor Göran säger

  @ Egil:

  Det intressanta är inte att din berättelse är fantastisk och att den kan berättas av tusentals och åter tusentals LCHF-are som t.ex. av mig själv och min hustru.

  Det intressanta är att det medicinska etablissemanget betraktar alla dessa framgångsrika berättelser som rena ”anekdoter” man bara ska skaka på huvudet åt och för övrigt betrakta som tydliga bevis på ”ovetenskapligt nonsens”. Den framgångsrika behandlingen som LCHF-kosten faktiskt innebär för alla oss som hamnat i det metabola syndromet med diabetes och annat när man just tar bort orsaken till det man blir sjuk av, dvs. kolhydraterna, kan därför helt enkelt inte vara sann för detta etablissemang eftersom behandlingen inte stämmer med de doktriner man sedan länge slagit fast som ”vetenskapliga sanningar”, t.ex. kring behandlingen av diabetes.

  Den minsta logiska eftertanke säger förstås att är man sockersjuk så blir man sjuk om man äter socker och kolhydrater och att man därför inte längre blir sjuk om man slutar med dessa dumheter och att man då heller inte behöver ta någon medicin.

  Ärligt talat är det medicinska etablissemanget uppenbarligen inte det minsta intresserat av vår verkliga verklighet om den inte kan bekräfta existerande doktriner och för mig har detta förhållningssätt väldigt lite att göra med det som jag själv betraktar som vetenskap hur mycket man än hävdar motsatsen.

  För mig är detta medicinskaetablissemang faktiskt en självbelåten, högfärdig ”klubb för inbördes beundran”.

 22. 22

  @ Professor Göran:
  Det finns vel minimalt med Hipokrates-latin i recepter på naturlig mat, og da er det vel useriøst i deras ögon. Det er for utroligt til å være sanning 🙂

  Det finns faktisk flere og flere leger som har sett ”ljuset”, bl.a. den norske legen Jan Helge Halleraker:
  https://www.youtube.com/watch?v=T15JVJoTDMc
  .

 23. 23

  @ Helena:
  Det jeg skriver er faktisk relevant for barn og ungdommer. I dag har vi en utbredt økning i fetma hos barn og unge, og diabetes-2 blir faktisk registrert hos 10-åringer (!). Problemet er godt belyst i videoen av den norske legen Jan Helge Halleraker som jeg har gitt link på. Videre viser jeg til foredraget av prof.MD Robert Lustig ”Sugar. The bitter Truth”.

  En ny video fra Lustig belyser de biokjemiske prosesser som har gitt våre barn en uheldig start på livet:
  https://www.youtube.com/watch?v=Yo3TRbkIrow
  .

 24. 24
  Margareta Lundström (Göteborg) säger

  Egil! Din historia får ögonen att tåras av lycka för Din skull. Den är nästa mirakulös.
  Det var också Lars-Erik Litsfeldt som öppnade mina och min mans ögon för 6 år sedan. Det blev en vändpunkt och en omvälvning av vårt liv. Vi insåg att min man försörjt en diabetesindustri i 17 år. Denna upptäckt gjorde att man plötsligt såg hela det medicinindustriella komplexet klart. Det är många som lever på att vi är lagom sjuka.

  Professor Göran!
  En anhörig blev inlagd för utredning på en medicinavdelning med specialitet på diabetes och andra endokrina sjukdomar. Eftersom han var en f.d. diabetiker och åt en LCHF-kost så ville han ha en kolhydratreducerad kost på sjukhuset.
  Han visades all förståelse av personalen på avdelningen och de kämpade med sjukhusköket för att få dem att förstå vad det handlade om. Men köket ville inte eller kunde inte förstå. Så han fick upp den mest märkliga kostsammansättningen.

  Men han hade som tur var både smör, ost och kokosfett med sig. Så det klarade sig. Han blev sedermera överflyttad till hjärtintensiven. Där delade han rum med en man född 1963 som haft någon hjärthändelse och gått igenom någon form av ingrepp på hjärtat. Han hade en enorm bukfetma och sågs aldrig utan en cocacola i handen. Det var ingen i personalen som reagerade på det! Däremot blev flera i personalen intresserade av att min anhörige åt LCHF och ville ha mer information. Vad jag förstod var det för egen del och inte att för de tänkte på sina hjärtsjuka och överviktiga patienter. De fick en hel hög av Annikas LCHF-foldrar.
  Man får se det som ett litet steg i rätt riktning.

 25. 25

  @ Egil:
  Visst är det relevant för alla men det kan vara farligt att översätta enskilda personers erfarenheter till en hel population? Tänk om man gjorde så med läkemedel var skulle vi hamna då? Är det inte bättre att man studerar det hela ordentligt och får mer data på som egentligen händer. Det är ju jättemånga som mår jättebra av att äta tex. tallriksmodellen, viktväktarnas kost, så för att verkligen avgöra vilken kost som verkligen kan vara den bättre så måste dessa jämföras. Inte bara kvalitativt utan även kvantitativt. Jag intervjuade en dietist inom landstinget för en vecka sedan och denne person informerade mig om att LCHF är inte uteslutet för diabetiker (som vissa LCHF-are verkar tro.) Dietisterna försöker individanpassa kosten till varje enskild person och i vissa fall har det visat sig att tallriksmodellen fungerar bättre än LCHF och i vissa fall fungerar LCHF bättre än tallriksmodellen. Det är inte så lätt att bara dra slutsatser om en population av människor. Vi är enskilda individer som fungerar lite olika och därför ska man vara lite försiktig i sina slutsatser tills man har bevis från större studier.

  Vad gäller barn (och då pratar jag helt friska (ej diabetes)) så vet jag inte om det är så bra att gå på strikt LCHF-kost med 20g/dag kolhydrater. Att leva i ketos som barn vet vi inget om!!! Tallriksmodellen (inte dagens socker-kost med Mc, chips, bullar och läsk) vet vi mer om. Så för er som tycker att era växande barn ska gå på en kost som man vet väldigt lite om (för barn) ska tänka sig för och försök vara lite försiktiga.

 26. 26

  @ Margareta Lundström (Göteborg):

  Takk for gode tanker og dine mirakuløse gledestårer 🙂
  En ting som også bør debatteres er psykisk helse og LCHF. Personlig har jeg fått positive effekter som et resultat av kostomleggingen. Her ligger store utmaninger for våre forskere, men problemet er at ingen kommersielle interesser vil finansiere slike studier:

  https://www.matoghelse.no/artikler/2010/11/9-diagnoser-forsvant-med-lavkarbomat/

  Barn som har ADHD har god grunn for å endre sitt kosthold. Socker-djevelen må bekjempes!

  Om du har problemer med språket, så kan du anvenda: https://translate.google.com/
  .

 27. 27
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Mikael:
  Jag har varit på jobbet hela dagen och kom hem först nu.
  Nej jag vet inga långtidsstudier som visar kärlskador av att äta animaliskt fett. Det finns några endagsstudier som påstås visa detta, men det är ju absurt att tro att man skulle få skador på ett dygn, som inte visar sig i långtidsstudier. I övrigt måste Marcus själv svara för sitt vetenskapliga underlag. (Skriv och fråga honom, och kom sedan hit med referenserna så får vi hjälpas åt att bedöma dem)
  Läs Uffe Ravnskovs böcker och artiklar (tex https://www.kostradgivarna.se/2012/11/barn-bor-inte-ata-margarin/#more-12334) och Ralf Sundbergs bok Forskningsfusket https://www.adlibris.com/se/product.aspx?isbn=9172412216.

 28. 28

  @ Helena:

  Hvem talar om ketos för barn? Har du dokumentasjon på dette?
  .

 29. 29

  OM jag förstår allt rätt så innebär LCHF att man ska äta typ <20g kolhydrater/dag och medför väl att man hamnar i ketos. Eller har jag missförstått det hela med LCHF?

 30. 30

  @ Egil:
  Jag trodde vi pratade om LCHF-kost för barn/ungdomar men ser nu att det kanske är allmänt lågkolhydratkost. Ber om ursäkt för det. Mina argument är för kost innehållande extremt låga mängder kolhydrater <20g/dag, vilket det inte finns några studier på (framförallt inte friska, ej överviktiga vuxna eller barn).

 31. 31
  Annika Dahlqvist säger

  @ 29 Helena:
  I mitt LCHF-budskap är det överviktiga och sjuka som bör äta strikt LCHF =<20 g kolhydrater per dag. Friska och slanka barn och vuxna behöver inte äta lika kolhydratsnålt eftersom de inte är insulinresistenta.
  Men när de börjar bli överviktiga eller får tecken på ohälsa bör de övergå till LCHF för sin hälsas skull.
  Överviktiga barn bör alltså äta LCHF, för att återfå sin slankhet, och för att få bästa möjliga framtida hälsa.
  Men om människor vill äta strikt LCHF även innan de har blivit sjuka eller överviktiga, för att förebygga ohälsa, så tycker jag att de ska få göra det. Vi har ingen som helst anledning att tro att den kosten skulle vara ohälsosam för dem. Varför skulle den vara onyttig för friska när den är nyttig för sjuka?

 32. 32
  Professor Göran säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag tycker det ligger väldigt mycket förnuft i det du säger 🙂

 33. 33

  @ Annika Dahlqvist:
  Tack för ditt svar Annika men ditt resonemang ”Vi har ingen som helst anledning att tro att den kosten skulle vara ohälsosam för dem. Varför skulle den vara onyttig för friska när den är nyttig för sjuka?” är väl lite konstigt. I så fall borde ju det vara bra även för friska att äta den medicin som sjuka äter. Dåligt resonemang!

  Det kanske är bra att vara extrem när man är sjuk för att få ordning på saker. Men att ge en extrem kost till friska barn man inte vet hur friska barn reagerar på långsiktigt tycker jag är felaktigt.

  Precis som jag skrev tidigare är jag mycket för en lågkolhydratkost (vi äter alldeles för mycket kolhydrater och socker i dagsläget) så det är inte det jag opponerar mig mot. Har själv gått ner 9 kg (71->63kg) med LCHF och har nu övergått till en mindre strikt lågkolhydratkost (50-80g kolhydrater/dag). Utan jag tycker bara man ska vara försiktig när man prackar på sina barn en kost man vet lite för lite om i dagsläget (inga vetenskapliga studier på långsiktiga effekter).

 34. 34
  Annika Dahlqvist säger

  @ 33 Helena:
  Det brukade heta att ”alla bör äta som diabetiker bör äta”, på den gamla tiden (före 80-talet) när diabetiker instruerades att äta lågkolhydratkost. Jag tror att det var rätt tänkt och sagt.
  Varför skulle det vara skadligt för någon att äta LCHF?

 35. 35
  Professor Göran säger

  @ Helena:

  Tänk om eskimåmammorna en gång i tiden skulle ha varit tvugna att få tag i kolhydrater till sina småttingar. Då skulle jag nog tro att eskimåerna snabbt hade dött ut som släkte här på jorden. På denna ”gamla goda tid” så kunde dock kolonialläkarna inte hitta ett enda fall av cancer eller sockersjuka bland dessa befolkningsgrupper.

  Katastrofen inträffade när de upphörde med sin traditionella ”extrema” LCHF-kost och istället gick över till importerad ”västerländsk normalkost”. Idag grasserar därför bland eskimåerna övervikten och allt annat som hänger ihop med det metabola syndromet som just sockersjuka, hjärtsjukdom och cancer och alla andra ”välfärdssjukdomar”.

 36. 36

  @ Helena:

  Feta barn er ett sjukt barn:
  https://img338.imageshack.us/img338/1636/obesechild.jpg

  Ketose handler faktisk om at vår kropp (leveren) produserer nödvendig näring (ketoner) som vår kropp behøver når den får underskott på kolhydrater gjennom mat. Råstoff til denne naturlige prosess er lagret mettet fett. Tror du Helena, at vår kropp er så dum at den lagrer näring til en slik prosess i giftig form, og derefter produserer giftiga ketoner som vill ta livet av oss som langtidseffekt? Ketoner er faktisk den beste näring for våre celler (inkl. hjärnan), og er bedre enn kolhydrater fra t.ex. vitt socker, der 50% av sockermolekylet er fruktose som er gift for leveren. Fruktose har samme effekt på leveren som alkohol.

 37. 37

  Tack, Annika!

 38. 38

  Professor Göran, på samma sätt som det finns massor av berättelser om folk som tillfrisknar av att äta LCHF så finns det massor av berättelser om folk som tillfrisknar av att äta levande föda, alltså helvegetarisk råkost utan animaliska fetter. Hur ställer du dig till dessa berättelser?

 39. 39

  Professor Göran. Eskimåerna hörde till de befolkningsgrupper som drabbades hårdast av spanska sjukan när den kom.

 40. 40

  Egil, tror du att vår kropp är så dum att den reagerar negativt på fruktos som vi har fått i oss genom hela vår evolution?

 41. 41

  @ Mikael:

  Om 1 mill år vil muligens vår lever bli ”recalibrated” for å handtera de mängder fruktos som vi har konsumert de siste 30 år. Dette konsum er vår kropp IKKE designet for å acceptera. Derfor ”protesterer vår lever”:

  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM

  Key word: High Fructose Corn Syrup.
  .

 42. 42

  Men du är öppen för att vi klarar av att äta frukt?

 43. 43

  @ Mikael:

  This is a volume issue:
  https://www.youtube.com/watch?v=dBnniua6-oM
  This video will give you all the answers.

 44. 44

  Japanese Doctor:

  Q: Doctor, I’ve heard that cardiovascular exercise can prolong life. Is this true?
  A: Heart only good for so many beats, and that it… Don’t waste on exercise. Everything wear out eventually. Speeding up heart not make you live longer; it like saying you extend life of car by driving faster. Want to live longer? Take nap.

  Q: Should I reduce my alcohol intake?
  A: Oh no. Wine made from fruit. Fruit very good. Brandy distilled wine, that mean they take water out of fruity bit so you get even more of goodness that way. Beer also made of grain. Grain good too. Bottom up!

  Q: How can I calculate my body/fat ratio?
  A: Well, if you have body and you have fat, your ratio one to one. If you have two body, your ratio two to one.

  Q: What are some of the advantages of participating in a regular exercise program?
  A: Can’t think of one, sorry. My philosophy: No pain…good!

  Q: Aren’t fried foods bad for you?
  A: YOU NOT LISTENING! Food fried in vegetable oil. How getting more vegetable be bad?

  Q : Will sit-ups help prevent me from getting a little soft around the middle?
  A: Oh no! When you exercise muscle, it get bigger. You should only be doing sit-up if you want bigger stomach.

  Q: Is chocolate bad for me?
  A: You crazy?!? HEL-LO-O!! Cocoa bean! Another vegetable! It best feel-good food around!

  Q: Is swimming good for your figure?
  A: If swimming good for figure, explain whale to me.

  Q: Is getting in shape important for my lifestyle?
  A: Hey! ’Round’ is shape!

  Well… I hope this has cleared up any misconceptions you may have had about food and diets.

  And remember:
  Life should NOT be a journey to the grave with the intention of arriving safely in an attractive and well-preserved body, but rather to skid in sideways – Chardonnay in one hand – chocolate in the other – body thoroughly used up, totally worn out and screaming ”WOO-HOO, what a ride!!”

  AND…..

  For those of you who watch what you eat, here’s the final word on nutrition and health. It’s a relief to know the truth after all those conflicting nutritional studies.

  1. The Japanese eat very little fat and suffer fewer heart attacks than Brits.

  2. The Mexicans eat a lot of fat and suffer fewer heart attacks than Brits.

  3. The Chinese drink very little red wine and suffer fewer heart attacks than Brits.

  4. The Italians drink a lot of red wine and suffer fewer heart attacks than Brits.

  5. The Germans drink a lot of beer and eat lots of sausages and fats and suffer fewer heart attacks than Brits.

  CONCLUSION:
  Eat and drink what you like. Speaking English is apparently what kills you.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa