Dietister och hjärtsjuka

Jag fick ett mail:

”Min sambo är nyligen hjärtopererad (bypass). Sjukhuset erbjuder då ”hjärtskola” för att lära honom ändra livsstil efter operationen vilket ju är behjärtansvärt. Idag fick han träffa dietisten. Hon höll ett föredrag och visade bilder, alla med Unilevers emblem på. Hon berättade att Becel är bra att äta. Speciellt Becel pro-aktiv. När någon i församlingen ifrågasatte tillverkningsförfarandet och transporten av palmolja i smutsiga tankar, fick han till svar: Jo jag vet det! Men hon tyckte ändå att det var bra för de hjärtsjuka.

Sedan berättade hon om tallriksmodellen, hur bra hon tyckte den var,  -”Den är bra den lärde vi oss redan som barn” (Hon var uppskattningsvis ca 45 år.)
Sedan raljerade hon över hur farligt det var att äta som Annika Dahlqvist förespråkar. Hon drog sig inte för att säga att Annika blev minsann avstängd från sin tjänst men hon ”glömde” att berätta att Annika faktiskt blev friad av socialstyrelsen och att kostråden numera är godkända.

Jag undrar om det är ok för en dietist att bara luta sig mot industrin? Är det verkligen ok att inte ens använda egna bilder eller egna erfarenheter utan uteslutande använda material som kommer från ett företag som dessutom tjänar pengar på att patienterna äter deras produkter. Har hennes skrå inte skyldighet att ta till sig nya rön och lära av nya erfarenheter? Jag vet inget annat yrke där man kan utbilda sig och sedan tro att man kan allt i 30 – 40 år tills man går i pension. (Jag arbetar själv sedan  25 år på en privat läkarmottagning där doktorerna, barnmorskorna, embryologerna och tillika vi på administrationen hela tiden måste utbilda oss och hålla oss àjour med nyheter inom vårt område).
Kan man anmäla en dietist för okunskap eller för att ge felaktiga eller direkt farliga råd till patienterna? Kan det vara så att dietisterna själva tjänar på att ge dessa råd? Eller är det enbart latmasken som gör att de varken försöker eller vill ta till sig ny kunskap? Är det inte snart dags att anmäla dietisterna till Socialstyrelsen?
Vänliga hälsningar och Tack för ordet
ES
Ekonom och lchf:are sedan 1,5 år (efter ett föredrag av Annika)
Nyfiken på ny kunskap, speciellt om kosten”

 

Min kommentar: Det är anmärkningsvärt att dietisterna i så hög grad använder mig som driftkucku. Man kan undra varför. Det känns inte seriöst.

 

 

Comments

 1. 1

  Som du skriver sist i inläggen ”Min kommentar: Det är anmärkningsvärt att dietisterna i så hög grad använder mig som driftkucku. Man kan undra varför. Det känns inte seriöst.”

  Jag håller verkligen med dig Annika! Det finns hur många som helst som skriver LCHF-kokböcker och andra böcker om LCHF och nyttan av att avstå kolhydrater till förmån för naturligt fett. Varför nämns inte dom i dietisternas värld? Nu vill jag se många kommentarer där man går till ditt försvar!

  Att dietister gör på detta sätt sänker dem faktiskt i mina ögon än mer. Yrkesgruppen dietister känner sig verkligen trampade på tårna, det går inte att tolka på annat sätt, men bara av dr Dahlqvist tydligen. Hade de någon yrkesstolthet så skulle de åtminstone tiga.

 2. 2

  Näringsdrycker brukar vara en stor grej för dietister när det gäller äldre undernärda personer. Här på sin hemsida har dom en diskussion om att barn med ADHD inte äter tillräckligt och att näringsdrycker inte faller barnen i smaken.
  https://drf.nu/forumtrad.php?trad=513

  Om man läser diskussionen så går det ut på att man ska försöka att hitta tillfällen när medicineringen är som svagast och eventuell matlust infinner sig.

  Dietisterna har problem! Dom borde tänka på riktig mat, varför inte LCHF?

 3. 3

  Dietisterna är ett släkte som satsat hela sitt liv på att själva ”äta rätt” = normalkostig tallriksmodell – och råda andra till detsamma.

  Lik förbannat är dom själva ej alls så sällan åt hållet mer eller mindre överviktiga.

  Så hur får dom ihop det ❓

 4. 4

  Dietisternas utbildning och vetenskapliga förhållningssätt i övrigt vilar tyvärr på samma bräckliga grund som deras altare, tallriksmodellen.
  Detta återspeglas väl av berättelsen i mailet ovan, att svartmåla Annika bevisar bara att de inte förmår argumentera varför tallriksmodellen skulle vara bra för tex hjärtsjuka människor.

  Man undrar ju om ingen på sjukhusen kontrollerar vilka lögner och reklam som dietisterna springer omkring och fyller patienterna med?
  Kanske dags att ISO-certifiera landets sjukhus?

 5. 5

  Jag såg en typisk amerikansk familjefilm häromdagen. Den hette ELF. En kille som växer upp i tomtens hus på nordpolen. Han var sockertossig, drack en 2-liters cola i ett svep och åt allt från de fyra sakar han hade lärt tillhör tomternas kostcirkel/tallriksmodell: Socker, Godis, Sirap och Karamell. Spagetti med sirap var bara det bästa som fanns. YACK! Men tallriksmodell, det var det!

 6. 6
  Bernt Östlund säger

  Annika: Du får nog tåla nån enstaka dietist som inte hänger med. Det var nog länge sedan nån hade synpunkter på att du var mot vaccinationen och det börjar nog bli allt mer accepterat att mycket kolhydrater inte är rätt om man vill undvika cancer.
  Kanske dödsfallen i hjärtsjukdom ökar om cancerdödligheten minskar.

  Du var väl först med LCHF och de dietister som inte hänger med tror att du fortfarande är ganska ensam.

 7. 7

  Hei Annika 🙂

  Vil bare fortelle at tidlig i november holdt jeg et foredrag om lavkarbo/LCHF på Vestlandet i Norge, i nærheten av Haugesund. Arrangør for foredraget var en avdeling av ”Landsforeningen for hjerte- og lungesyke” her i Norge. Denne foreningen arrangerte også kurs i lavkarbo for medlemmer og andre interesserte. Så, det er ikke alle som tenker som dietistene, selv om det er hjertesykdommer inne i bildet 🙂 Da jeg spurte under foredraget hvor mange som var skeptiske til smør/mettet fett var det bare en person som rakk opp hånden.

 8. 8

  Vad elaka ni är.Nog för att vi har yttrandefrihet i detta land, men jag har aldrig sett maken på hur man uttrycker sig. Vuxna männinskor. Ni har verkligen inte en susning om vad man gör eller fortbildar sig som dietist.Att vara köpt av industrin? Bullshit.Att klumpa ihop dietister som en enda homogen massa dessutom. Dietister är alla enskilda individer som alla andra, HUR kan man bara ens uttrycka sig så nervärderande som ni gör på denna
  blogg? Så sorgligt.Men LCHF: Halleluja. Det är lösningen på precis allt. Eller hur?

 9. 9
  Kerstin Margareta säger

  camilla, nej LCHF är inte lösningen på allt. Men på väldigt mycket, för väldigt många.

  2008 godkändes LCHF-kost för behandling av diabetes och viktnedgång av Socialstyrelsen. Nu efter snart fem år frågade jag den person på min vårdcentral som stöder patienter vid viktnedgång, om jag kunde få stöd av henne med just LCHF-kost för viktnedgång. Men det kunde jag inte få. Hon arbetade fortfarande bara med kostråd genom tallriksmodellen och medelhavskost.

  Jag har prövat det hos henne för kanske 3 år sedan, men tvingades sluta. Jag började få panikångest på nätterna av att på dagarna äta mot mat som jag INTE VILL äta. Jag vill inte äta margarin, vete, och kolhydrater i form av socker eller som snabbt blir till socker i magen. Jag mår inte bra av det. Jag blir rastlös och magen blir gasig och orolig. Min kropp vill ha mer fett och bara lite kolhydrater, då mår den bäst. Jag bilr då lugn i både kropp och själ.

  Men jag går inte ner i vikt av lågkolhydratskosten. Jag är 65 år och kvinna, tillhör alltså en grupp som kan ha svårt att gå ner i vikt. Skulle alltså behöva stöd. Men det kan jag inte få på min vårdcentral, trots att Socialstyrelsen har gett klartecken. Det gör mig ledsen.

 10. 10
  Professor Göran säger

  1999 utsattes jag för samma inkompetens från en dietist efter min infarkt. Skillnaden var att det då stod Margarinbolaget på hennes bilder.

  Denna dietistinformation till trots kastade jag ut allt margarin och har sedan dess levt på smör.

 11. 11
  Erik Berglund säger

  Kerstin Margareta

  Alla går inte automatiskt ner i vikt av LCHF. Däremot får man i regel andra hälsovinster lite pö om pö. Har man brukat sin kropp i 50 – 60 år får man väl finna sig i att kroppen tar lite tid på sig. LCHF är ingen bantningsmetod utan en livsstil.

 12. 12

  Vistt ligger det mycket i din kommentar Camilla (Nr 8) men det ligger ännu mer i Kerstin Margaretas (Nr 10) kommentar. Varför i jössu namn går inte Dietistförbundet ut med bred information om att deras anmälan mot Annika förde fram allt i annat ljus, liksom nu SBU:s senaste kontoll/utvärdering delvis gjorde även av diabeteskostråden! LCHF är definitivt enligt vetenskap och beprövad erfarenhet för överviktiga och diabetesdrabbade, vilket det nu i och för sig alltid varit! Det här stod i 60-talets läkarböcker även om det inte då kallades för LCHF.
  Säkerligen har många dietister ändrat sin rådgivning, men dom verkar vara för få………

  Än fler hade gjort det med styrningar från sitt förbund vilket tyvärr fortfarande verkar agera enligt det gamla och det om något är sorgligt i folkhälsans namn!!!

 13. 13
  hellstream säger

  Jag är kostombud på ett LSS-boende och vi kostombud fick ett föredrag av en dietist som gjorde reklam för Findus färdigrätter…

 14. 14

  Det faktum att man raljerar rörande Dahlqvist är ett uttryck för att hon numera är en maktfaktor. Så var det inte för några år sedan. Finns ingen reklamationsnämd att kontakta när man drabbas av dumheter?

 15. 15

  Statlig & kommunal verksamhet skall hålla sig neutrala och inte favorisera utvalda företag – detta är ju reglerat i lag,,,,
  Klart det är bekvämt att använda material från Unilever och kanske dietisten stod i tacksamhetsskuld till företaget. Orsaken kan ju vara ”utbildning” med hotellvistelse eller annat,,,,

  På vårdcentralen i Kil står ett skåp strategiskt uppställt bredvid receptionen, innehåller diverse ”krimskrams” från en närbelägen heminredningsfirma – vad gör den montern där och är det fritt fram för vilken som helst att göra reklam i landstingets lokaler?

  Och vart går gränsen, på VC i Kil handlar det om lådor för socker och ljusstakar men är det ok för Fonus Träindustri (tillverkar som bekant kistor) att ha en monter placerad på vårdcentralen i Kil?

 16. 16

  ”Sedan raljerade hon över hur farligt det var att äta som Annika Dahlqvist förespråkar. Hon drog sig inte för att säga att Annika blev minsann avstängd från sin tjänst men hon ”glömde” att berätta att Annika faktiskt blev friad av socialstyrelsen och att kostråden numera är godkända.”

  Att Annika har haft en hel del motstånd under resans gång är ju bekant. Människor som ligger före sin tid får ju som bekant ofta invänta omvärlden på platser som kan vara lite obekväma,,,

  Men jag tycker faktiskt att det luktar förtal om det citerade uttalandet är korrekt – har jag fel?

 17. 17
  Bengt Petersson säger

  Finns det inget sätt att anmäla den här dietisten? För oss som har legitimation så finns ju klara regler men inte för dietisterna.

 18. 18

  Dietisterna har legitimation. Legitimation förutsätter en ansvarsnämnd, var finns den? Även om en ansvarsnämnd friar dietisten kunde man göra en stor mediahändelse av anmälan och det finns numera diverse starka namn att släpa fram som vittnen.

 19. 19

  @10 Proffessor Göran: Unilever har efterhand köpt upp det gamla Margarinbolaget och är nu ensam ägare. Gå in på deras hemsidor och läs om Margarinbolagets historia, intressant!
  Margarinet Solo bytte tex namn till Nytta för att sedan byta namn till Becel som det heter i Unilevers produktflora internationellt.

  Min farfar jobbade åt Margarinbolaget från 1930-talet och framåt och försörjde sig väl på det. Nästan värre än att ha en SS-officer till farfar (ursäkta det kanske man inte skall skämta om)

 20. 20

  Thomas ”Tombola” Jansson Skrev:

  Hon drog sig inte för att säga att Annika blev minsann avstängd från sin tjänst men hon ”glömde” att berätta att Annika faktiskt blev friad av socialstyrelsen och att kostråden numera är godkända.”

  Inte annat jag vet så blev Annika inte alls avstängd – hon valde att säga upp sig på den vårdcentral hon var anställd på. Det är ju en viss skillnad, att säga upp sig själv eller att bli uppsagd! Vad gäller Socialstyrelsen, så är det rätt att hon blev friad.

 21. 21
  Bernt Östlund säger

  Camilla #8 : I det här fallet gällde det ju en speciell dietist som tydligt visade att hon var köpt av Unilever. Jag kan hålla med om att alla dietister inte är köpte på detta sätt.
  När jag fick diagnosen diabetes typ 2 2005 ingick ett besök hos dietist i programmet. Jag gick dit med låga förväntningar men blev glatt överraskad, det var inte det fettskrämda budskap jag hade förväntat mig och jag tror till och med att han nämnde karlshamnsstudien.

 22. 22

  Man kan anmäla dietister till HSAN. Kanske nånting folk borde göra varje gång en dietist inte kan erbjuda hjälp med lchf-kost.

 23. 23

  Numera är det Socialstyrelsen som tar emot anmälningar om fel ï vården.

  https://www.socialstyrelsen.se/klagapavarden

 24. 24

  @ Camilla ”Vad elaka ni är.” ”HUR kan ni bara…”

  Tycker du att den dietist som ES refererar till, i sitt inlägg ovan, uttrycker sig vänligt, trevligt och sanningsenligt gentemot Annika Dahlqvist?

  Jag ska försöka förklara varför VI, som ofta besöker denna blogg reagerar som vi gör. Jag tror de flesta av oss stöder Annika Dahlqvist i hennes arbete därför att det var hon som var den som först ”visslade” om detta med, i vårt tycke, Livsmedelsverkets felaktiga kostråd. Tror du att HON blev elakt behandlad?
  Ja, det blev hon OCH hon är fortfarande elakt behandlad – se inlägget ovan. Detta trots att hon fick upprättelse av Socialstyrelsen…

  Många av oss tusentals och åter tusentals som vågar göra tvärtom mot SLV´s rekommendationer och börja äta så som Annika Dahlqvist förespråkar är i dag helt eller delvis friska från sina ”kroniska” sjukdomar. Många av oss har blivit av med besvärande övervikt som SLV´s kostråd inte har kunnat råd bot på tidigare, trots alla ihärdiga försök . ALLA är naturligtvis inte helt friska – men många mår i alla fall mycket bättre av lågkolhydrat-kost med mera ”naturliga fetter” (från i första hand kött, fisk, fågel, ägg, smör, kallpressad kokosolja, olivolja). Vi motsätter oss således SLV´s rekommendationer att äta industrisörjan Becel och utspädd mjölk, framför allt för våra växande barn i skolan!!!

  Att vi uttrycker oss som vi gör beror sannolikt på att väldigt många av oss är FRUSTRERADE och ARGA över att processen till att vi får kostråd som är baserade på modern SERIÖS forskning (som inte sitter i knät på livsmedels- och läkemedelsindustrin) dröjer… Tack, att åtminstone en svensk myndighet i alla fall fattat att något är galet, dvs Socialstyrelsen.

  Enligt en känd fetma-professor ”ät mindre – spring mer” så har vi ”30 år av misslyckande” vad gäller fetma, under dessa år som SLV´s nyckelhålsmärkning gällt (min anm.). Trots det hävdar han fortfarande att man blir fet av mättat fett – jag har läst hans senaste ”kokbok”. Han skriver inte ett ord om att det i dag i forskarvärlden GLOBALT anges att det är för HÖGT BLODSOCKER som är roten till det onda i så gott som alla inflammatoriska (välfärds)sjukdomar och fetma/övervikt. Många forskare har vetat/misstänkt detta sedan lång tid tillbaka, men de har blivit överkörda av livsmedels – och läkemedelsindustrin. Deras uppdrag är ju att tjäna pengar…

  Häromkvällen gick dessutom en annan barn-fetmaprofessor ut i TV3 och tyckte att det är BRA ATT ÄTA SOCKER och att mättat fett är farligt!

  Som sagt jag och många med mig tror mer på:

  Dr Annika Dahlqvist
  Dr Andreas Eenfeldt
  Hjärnforskaren Martin Ingvar
  Prisbelönte am. vetenskapsjournalisten Gary Taubes
  Med dr, docent Uffe Ravnskov
  Docent Ralf Sundberg
  Biokemist och journalisten Ann Fernholm
  Molekylärbiolog m.m. Per Wikholm
  Professor emeritus Karl E Arfors
  Am. nutritionisten Bruce Fife
  Sten Sture Skaldeman, Lars-Erik Litsfelt……m.fl – m.fl -m.fl…………

  LÄS GÄRNA DERAS BÖCKER:::

 25. 25
  Leif Nyström säger

  Tack för en härlig blogg

  och härliga kommentarer.

  Själv är jag 68 år fyllda. Sedan slutet av augusti har jag försökt att hålla mig till LCHF.
  Orsaken till det är, att jag har alltid varit rörlig, slutade ett fysiskt arbete vid fyllda 67 och ville fortsätta med att vara fysiskt aktiv.

  Samtidigt som jag är intresserad av både fysisk aktivitet och mathållning. Jag har ägnat detta år åt att ”resa” via Google i frågor i båda dessa avseenden. Har varit mest inne på GI under den tiden.

  Under försommaren har jag landat i detta med LCHF.

  Det som fångade mig, det var just alla dessa sidor om kolhydraternas roll i kroppen, jämfört med motsvarande som det naturliga fettet ger. Helt logiskt kändes det, att byta bort det som fastnar i fettdepåer i kroppen om det inte användes fullt ut, mot sådant som direkt används eller försvinner direkt via det naturliga ”förloppet” om det inte förbrukas.

  Kurvorna som visar på hur matvanorna har utvecklats, med ökad kolhydratförbrukning, jämförda med en minst lika ökande fettma hos människorna, talar för mig sitt tydliga språk. Det är tydligt nog för mig.

  Jag känner mig mycket bättre till mods. Till rörlighet och ork. Jag har inga problem med fortsatt fysisk ansträngning. Jag har bytt mitt förra arbetes fysiska värld mot egen aktivitet.

  Vandrar eller joggar, minst en gång om dagen i fem km.. Fem dagar i veckan. Fyspass därutöver. Allt som allt, c:a 3-4 timmar per dag.

  På två månader har jag gått ner från 94 kilo till 83 kilo. Är 186 lång. Jag tror, känner det som, att jag har ”landat” på en perfekt vikt. Har legat still där nu i snart tre veckor. Vill gärna stanna där, också.

  Jag känner mig helt ”hemma” med det.

  En hälsoundersökning den 26:e november hos min husläkare visar, att jag har helt perfekta värden. (Föranlett av labbprover, blodtryck etc., under ett par veckor dessförinnan)Inga gränsfall åt något sämre håll. Tvärtom, ligger jag i nedre delen av värden som ses som ”riktvärden” från läkarhåll.

  Läkaren visste om att jag kör på LCHF och att jag själv ville ha denna undersökning just för att kolla upp att jag ”inte vandrar” på farliga vägar efter övergången till LCHF.

  Läkaren är neutral.
  Har inte agerat åt något håll, men gläds med mig åt mina värden.

  Kritiken som har anförts av en person i tråden, har med stor sannolikhet en (dold?) företags- /egennyttig företrädares ”logga”, gissar jag. Tårna på denne synes mig särdeles ”ömma”.

  Man kan ju ställa sig frågan varför det inlägget ens behövde ha blivit skrivet, om det inte finns andra baktankar bakom. Varför inte annars, ha låtit LCHF ha fått vara för dem som gillar det?

  Försvar av enskild i exemplet? Tror inte det.
  Det var nog inte försvar av någon annan, utan för sitt eget onda samvete, som det inlägget skrevs.

  Det är tur för allas vår hälsa, att Annikas tår inte är lika ömma som den kritikerns.

  Hälsningar
  Leif.

 26. 26

  Måste bara berätta:
  För några veckor sedan var ju Prof. Karl Arfors i dískussion med SLV´s nutritionist Åsa Brugård Konde i TV4 Nyhetsmorgon. Han sa att djur inte äter Becel men väl smör. Jag köpte Becel och Milda flytande margarin Culinesse för att ordentligt kolla innehållet. Mildas flytande som bl.a. innehåller härdat fett stod också på bordet i Nyhetsmorgon då Åsa Brugård Konde åter var i TV ang D-vitamin…(Hon tycker man ska äta margarin för att få i sig D-vitamin). Forskaren som var med i programmet skrattade och sa att då får man äta ½ kg margarin vilket han naturligtvis inte rekommenderade…

  För några timmar sedan la jag på ett fat ute för att kolla Arfors test:
  1 klick Becel (Unilever)
  1 klick Milda Culiness (Unilever)
  1 klick Smör (Arla)

  Vad tror ni hände???

  Becel hade fåglarna smakat på – man såg att det var fåglar som varit framme…
  Det flytande Milda Culiness verkade de inte ens smakat på, allt var kvar…
  Smöret var borta…

 27. 27

  Jag var för bara en månad sedan på en kursdag för distriktssköterskor med anledning av att Hälsocentralerna i vårt landsting nu börjat erbjuda hälsosamtal till 40-50- och 60-åringar. Det är tänkt att vi ska prata livsstil med våra invånare (Kost, motion, alkohol och tobak) För den del av kursen som handlade om kost stod två dietister för informationen. Vi fick veta att den kosthållning som vi ska rekommendera är tallriksmodellen, och på frågan om någon vill prova på LCHF så ska vi försöka ”övertala” vederbörande att helst låta bli, eller bara prova en kort period. Så åtminstone här håller dietisterna hårt i sin tallriksmodell.

 28. 28

  Gisela Skrev:

  Jag var för bara en månad sedan på en kursdag för distriktssköterskor med anledning av att Hälsocentralerna i vårt landsting nu börjat erbjuda hälsosamtal till 40-50- och 60-åringar. Det är tänkt att vi ska prata livsstil med våra invånare (Kost, motion, alkohol och tobak) För den del av kursen som handlade om kost stod två dietister för informationen. Vi fick veta att den kosthållning som vi ska rekommendera är tallriksmodellen, och på frågan om någon vill prova på LCHF så ska vi försöka ”övertala” vederbörande att helst låta bli, eller bara prova en kort period. Så åtminstone här håller dietisterna hårt i sin tallriksmodell.

  Tack Gisela för din info – jag tillhör målgruppen. Om jag blir kallad till någon Hälsocentral så ska jag gå dit och berätta om LCHF! 😉

 29. 29
  Goran van Den Buske säger

  Ofta får vi höra från forum-deltagande/besökande dietister att vi inte kan dra alla över en kam. – jo det bör vi nog fortsätta göra. De yngre och mer framsynta dietister har nu haft ganska lång tid på sig att samla ihop sig – och protestera högljutt mot officiell (smyg?)reklam och allehanda direkt livshotande och förlegade kostråd. Jag har hittills inte sett någon dietist bli avklädd i massmedia, för att senare hamna ute i kylan.

 30. 30

  Att en dietist uttrycker sej på det sättet säger mycket om hur personen fungerar. Hon gör sitt jobb på sjukhuset utan eget engagemang. Att använda färdiga trycksaker är bekvämt och utan ansvar tror hon, men nu börjar folk begripa hur saker hänger ihop och då får den här yrkeskåren en arbetsam tid framför sej. Jag tror att deras utbildning är alldeles för dålig eftersom de fortfarande går på med dessa diettråd.
  De kan alltså inte själva räkna ut vad som inträffar vid bruket av deras råd.

 31. 31

  Jag skulle vilja se resultatet av en rundringning, hur många dietister rekommenderar lågkolhydratskost resp. tallriksmodellen? Sen en tlikadan om 5 år för att se om allt arbete har önskad effekt.

 32. 32

  Gary Skrev:

  Jag tror att deras utbildning är alldeles för dålig eftersom de fortfarande går på med dessa diettråd

  För några år sedan skrev vi en bit om dietisternas utbildning, den kan fortfarande läsas här_

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/06/02/vilseforda-dietister

  Men vi tror inte längre på det. Det har blivit allt fler och allt tydligare indikationer på att de mycket effektivt fått den utbildning som WHO avsett, nämligen att kritiklöst sprida information till förmån för världens livsmedelsförsörjning snarare än folkhälsan. Ger man dem alltför gedigen utbildning och ordentliga insikter i näringsfysiologi, så skulle många av dem hoppa av.

  De har fått lära sig att rapa upp den kommersiellt styrda ideologin utan att själva tänka så förfärligt mycket på hälsoaspekterna i vad de säger. I varje land finns myndigheter och industristödda akademiker som utbildar och backar upp dem och företag som tillhandahåller läromedel.

  Frågan är i vad mån regeringarna inser vad som pågår, eller om de också deltar i denna konspiration.Det är ännu svårt att veta, men så småningom dyker det väl upp s.k. whistleblowers

 33. 33

  Min bror är glutenintolerant. Förut fick han en del mat genom apoteket, betalat av skattebetalarna. Som tur är så har de slutat med det nu.

  Jag frågade honom om han inte skulle prova LCHF eller något liknande. Som glutenintolerant så kan han ju ändå inte äta spannmålsprodukter. Vi kollade då på en del glutenfria produkter tex, bröd, pasta, mjöl. De är en av de värsta innehållsförteckningarna jag sett. Extremt mycket kolhydrater i form av maltstärkelse och annan smörja, socker, tillsatser och konsistensgivare samt annat. Inget av detta kan vara bra människoföda ens enligt Livsfarlighetsverket.

  Även om glutenintoleranta inte vill prova LCHF så kan de ju utesluta bröd., pasta och mjöl. De kan ju i så fall fortsätta med potatis och ris o.dyl. om de vill. Men man borde verkligen rekomendera glutenintoleranta att avstå de glutenfria fuskprodukterna.

 34. 34
  stålfarfar säger

  @ camilla:
  Det är ju inte heller så väldigt snällt att FÖRTALA en läkarutbildad kvinna som för det mesta har rätt i det hon säger.

 35. 35

  Vid mina diabeteskontrollbesök på vårdcentralen har jag haft ingående samtal om LCHF med distriktssköterskan som hanterade mitt HbA1c, blodtryck m.m.
  Hon ansåg att det var helt ok med LCHF och sade att hon även hade andra patienter som höll på med detta och mådde bra. Ändå kunde hon inte förmå sig att informera sina diabetespatienter att testa LCHF. Detta kanske berodde på att på samma avdelning sitter det en dietist som är nästintill rabiat. Jag har försökt prata med henne om LCHF men hon blir bara väldigt förbannad.
  I samband med att jag läste om att vårdcentralen skulle starta livsstilsmottagning erbjöd jag mig att hjälpa till med att redovisa mina hälsofördelar som jag fått via LCHF, vilket jag även skrev om i min blogg. https://bertillind.wordpress.com/2010/04/15/livsstilsmottagning/

 36. 36
  ragnhild säger

  @ Bertil Lind:
  Jeg anbefaler bloggen din. Var innom tråden om GBP på ungdommer – och blodtrycket rusade upp igen.
  Det ser ut til att folk knappast bryr sig.

  Var innom Norsk Ukeblad idag (i det samma – 2010 fant jag Annika och lchf). Der, idag var det intervju av en kvinna med D2. Läkaren hade sagt til henne at ”nå fikk the bli gbp-operation ell. kostholdsomlägning.

  För mig ser det ut som GBP-operationer är helt legitimt, och ett hotmedel med/i tillegg. Ja, jeg blir rett og slett rasende – och besviken – kan läkare upptre sådär. De skulle være tvangstransportert til Nola kursgård på ”seminar”…. alvarlig som det är. For ikke å snakke om DIETISTER. VAD DRIVER NI PÅ MED – XXXXXXXX. Det er ikke for sent å lære seg nytt – DO IT …. samtidig synes jeg synd i er – omgitt av rabiata ”kolhydratkollegor” som ni kan vara!

 37. 37

  @ Gunnar:
  Gunnar, :/ tveksamt om man kan skämta om det, men jag drog på smilbanden i hemlighet. Men man kan ju testa samma mening utan att skämta; värre att morfar jobbade på margarinfabrik än att farfar var SS soldat, -vilka har i nuläget flest liv på sitt samvete? (Nä, jag likställer inte margarintillverkarna med nazisterna. Men snart mörkar nog många att de var med och lobbade margarinet, hela branschen kanske förnekas?)

  Heja Annika som vanligt, att du orkar. Du kommer bli en min generations legend, hatad och hånad, och jag befarar att du kanske inte lever (inte ens på lchf) den dagen du får rätt i alla historieböcker.
  Var ska jag anmäla/klaga på dietisten? Till socialstyrelsen? Kan jag anmäla hörsägen?
  Vad Aggressiv du Camilla verkar, denna dietist som det skrivs om här och de flesta andra vi tar upp till diskussion i våra kretsar är ju helt klart inte så välinformerade, de väljer ju och vrakar, vrider och vänder och framförallt undanhåller ju de ren fakta.
  Jag gissar att du själv är dietist? Varför annars detta försvarstal? Så hur går utbildningen och vidareutbildningen till? Skriver du dina egna föreläsningar, gör dina egna slides, har du och dina kollegor medvetet valt och jämfört och diskuterat studier, insulin/laktos, omega 6/omega 3 förhållandet, fibrer/IBS etc eller har ni tagit Livsmedelsverket och margarinreklamen på orden?

 38. 38

  @ Eva Li:
  Jag måste faktiskt hålla med Camilla lite om att ordvalen här på bloggen håller lite väl låg nivå. Jag äter själv enligt LCHF och trivs med det, men om vi ska lyckas få fram vårt budskap så lyckas vi inte genom att ”hacka” på alla andra. Visa/bevisa istället att denna kost är jätte bra, och då pratar jag inte bara enskilda individers erfarenheter. För att befolkning ska ta detta på allvar krävs bra forskning och det innebär att man är man studerar kvantitativt (och även kvalitativt) hur kosten påverkar kroppen. Att fettvärden går ner med LCHF-kost är väl självklart när man går ner i vikt. Om man testar detta på en populaton med normalt BMI under 1 år – skulle det se likadant ut då? Jag är otroligt nyfiken på vad som egentligen händer i kroppen. Jag har själv gått ner från 72 till 63 kg med LCHF och jag vet att kosten fungerar (just nu) men jag vet ej hur mina kärl kommer att se ut om 10 år.

  Dessutom det du sa ”Häromkvällen gick dessutom en annan barn-fetmaprofessor ut i TV3 och tyckte att det är BRA ATT ÄTA SOCKER och att mättat fett är farligt!” så vill jag bara påpeka att det är ingen som tycker det är bra att äta socker, däremot kanske inte alla håller med om att man ska äta extemt låga nivåer (20g/dag). Dessutom sa denna professor inte att det var bra att äta socker bara att man har bättre minne om man dricker sockervatten jämfört med vatten med aspartam. Jag tycker själv att det resonemanget var lite knäppt. Självklart om kroppen inte är van att vara utan socker så får ju hjärnan mindre socker i ett sådant experiment. Experimentet bör ju göras på en sådan person som har fått kroppen att generera egna kolhydrater. Men vill dock poängtera att det är viktigt att vi håller orden rätt i munnen. Denna professor sa aldrig att DET ÄR BRA ATT ÄTA SOCKER. Det vet vi väl alla att det inte är bra!

 39. 39
  Professor Göran säger

  @ Helena:

  Jag håller med om att man måste vara försiktig med ordvalen för att inte ge motståndarna till LCHF onödig ammunition. Däremot beundrar jag Annika för att just ta ”bladet från munnen” och klart säga vad det är frågan om i olika hälsofrågor vilket är en helt annan sak och vilket säkert har hjälp fler personer (inklusive mig och dig) till hälsa än någon annan läkare i Sverige.

  Att Annika bevisligen fortfarande får ta emot en massa infama påhopp från inkompetenta och fega människor inom hälsovården väcker förtås starka känslor och inte minst hos mig själv och tankarna går därför lätt till mänsklighetens sämsta sidor.

  Att en sådan här dietist som verkar vara helt ointresserad av att själv ta reda på något om hur kosten och hälsan samverkar utan istället bara ”rapar upp” det som hon får serverat av en margarintillverkare och dessutom raljerar med sina skamliga påhopp Annika gör att jag faktiskt själv tycker att hon tillhör själva bottenskrapet inom dietistkåren och ett sådant bottenskikt finns förstås inom alla yrkeskategorier. Jag drabbades som jag nämnde tidigare här på tråden av en lika inkompetent dietist 1999 och redan då var det känt sedan 20 år att margarin kanske var den komponent i vår kost som är den mest skadliga för våra kärl. Eftersom jag själv var intresserad av min hälsa så var det då en ganska snabb affär att ta reda på dessa fakta och sedan ta bort margarinet ur min kost. Detta tror jag också är den viktigaste orsaken till att jag ännu efter snart femton år inte är bypassoperad och utan några som helst hjärtmediciner.

  Vad gäller forskning på kosten och hälsan så tror jag faktiskt att väldigt lite kommer att hända med tanke på att läkemedelsbolagen idag är totalt dominerande när det gäller att styra våra forskningsresurser och hos dessa bolag måste intresset för hur man kan undvika sjukdomar eller bli frisk genom rätt kost l vara helt obefintligt av uppenbara skäl.

 40. 40

  Professor Göran Skrev:

  väldigt lite kommer att hända med tanke på att läkemedelsbolagen idag är totalt dominerande

  Aha. Man kan alltså inte hoppas på lagstiftning när regering och riksdagsfolk äntligen inser vad som pågår? Vi hade annars trott att Sverige kunde bli det första WHO-landet som inför näringsfysiologiskt baserade folkhälsoregler.

 41. 41
  Annika Dahlqvist säger

  @ 40 Piltson:
  Det är bara att se på de forskningsstudier som är gjorda som visar fördel för lågkolhydratkost. Etablissemanget ignorerar eller förvrider deras resultat in absurdum. Det skulle inte bli något bättre om vi forskningsovana skulle dra igång en studie. Den skulle massakreras av ”proffsen” till stoft.
  Därför är enda möjligheten att informera folket om sanningen, och uppmana dem till att prova själva. De bör inte rakt av tro på etablissemanget, utan i stället tro på sina egna kroppar. Om de blir friskare av LCHF på kort sikt finns det ingen anledning att tro att den kosten är sämre på lång sikt. Tvärtom.

 42. 42
  monica-föd 1942 säger

  Två dietister från Värmland anmälde dr Dahlqvist för felaktiga kostråd. Det framkom då att kostråden INTE var fel. Jag undrar om ”årets förvillare” utnämning som kom för 3-4 år sedan, är tillbakatagen?? Jag delar dr Dahlqvists syn på vaccinationer när man läser allt elände som blivit. Såg ett TV program igår om ett barn med narkolepsi.
  Näringsdrycker , åtminstone de som delas ut på sjukhus, består mest av socker. Billigt och bra…

 43. 43
  ragnhild säger

  Kära Helena, Camilla, Claude Marcus – våra myndigheter:

  Vi som äter lchf, är pålästa, har tatt del af forskning – och anekdoter som inte kan överses/be ignored fattar att:

  – Ting tar tid,
  – Forskning tar tid att sättas igång.*
  – Ni måste komma fram till beslut om ändring själv
  – Ni än så länge inte tror på LCHF (själv om ni äter lchf – utan att ”bråka” ) **
  – Ni känner på att det är farlig med intak af mettad fett – och att ni har rädsla för långtidsverknadene.
  – Ni är rädda för hur industrien skulle överleva – McDonalds, Becel/kraftforprodusenter, den generella
  matindustrin, inte att förglömma läkemedelindustrin m.fl.
  – I eras ögon är detta en fråga med större perspektiv än vad lchf-livs-stilare ser ut till att fatta.

  * Alla som ”bråkar” om att Lchf inte tilstrekligt har nasjonal och international forskning att visa till – varför lobbar ni inte, eller på ALLA andra sätt ger stöd till detta. Men äta lchf för egen gevinst – ja, se det gör ni 🙁

  ** Vi vet att någon brukar lchf som viktreduktionsmethod enbart, gälder det dig Helena – går du efteråt tilbaka til talriksmodellen? Då fattar jag att du tycker vi bråkar.

  Nei, inte går jag af vägen för att bråka: Det gälder LIV – 40 år, och mera till är nog — folk dör/lider onödigt – fattar DU/NI ……. Alla dessa lidelser – nog är faktisk nog …. hur kan du inte bråka … rädsla? Ja, det är också en männsklig ”egenskap”(N) – jag är inte okänd med den 🙂 Men igen obs. diktaren som så klart gjorde oss merksamma på hur agera mot den urett som inte rammar oss själva – Glöm inte!

  Fullmåne f.t. – 😉

 44. 44

  41. När kommer direktiv att de som fått för sig att äta enligt LCHF ska remitteras till KBT?
  Att ha en skruv lös.

 45. 45

  I går var jag på hälsoundersökning i en frikyrka i Malmö. Mina värden var naturligtvis mycket bra och jag blev tlldelad en biologisk ålder på 65 år medan åldern enligt mina papper är 73. Anledningen till detta är naturligtvis att jag äter strikt LCHF och motionerar mycket.
  Mitt totalkolesterolvärde var 4.65 vilket i och för sig är ointressant men som jag fick mycket beröm för. På min fråga hur jag skulle behålla detta värde svarade läkaren som gjorde kommentarer och gav råd till alla som genomgått testerna följande:
  Ät inga ägg. Gulorna innehåller mycket kolesterol. (Jag äter mer än 1000 ägg om året)
  Drick lättmjölk och ät lättfil
  Ät aldrig smör utan bred ett tunt lager av lättmargarin på dina smörgåsar.
  Håll dig till vegetariska livsmedel

  Jag sa inget om den verkliga orsaken till min hälsa. En kraftigt överviktig kvinna på en teststation frågade mig dock om min kost. Jag gav ett uppriktigt svar och hennes kommentar blev omedelbart: Jasså, du är en sådan!

  Jag tog med mig en man med diabetes till kyrkan. Under resan in till Malmö frågade jag honom om vilka kostråd han fått under sin 20-åriga sjukdomstid. ”Jag ska äta som vanligt och vara noga med medicinen” blev svaret. ”Vanligt” i hans fall betyder mycket bröd och pasta och färdigmat eftersom han är ungkarl.

  Hans kolesterolvärde var så lågt att det inte gav någo utslag på mätaren. Det blev han glad för eftersom han trodde att kolesterol är ett gift som till varje pris måste bekämpas. Därför tar han Simvastatin varje dag i preventivt syfte eftersom långvarig diabetes kan följas av hjärtinfarkt. Nästa gång vi träffas ska jag ge honom utskrifter av Ralf Sundbergs och Uffe Ravnskovs bloggar om kolesterol. Det blir kanske den första vettiga information han fått sedan han fick diabetes för tjugo år sedan. Han ska också få listor på vad han ska äta och inte äta. Det blir inte socialstyrelsens tallriksmodell som hans diabetessköterska förordar.

 46. 46

  @ Professor Göran:
  Håller fullständigt med dig!! När dietisterna (eller oavsett vem) inte kan förstå att ny kunskap och information ständigt inkommer samt förnekar den nya informationen så ska dom definitivt inte vara personer som säger sig veta. Jätte tråkigt! Som tur är så är inte alla dietister sådana. Jag intervjuade en dietist för ca 2 veckor sedan i ämnet och där berättade i allafall vederbörande att dom provar flera olika typ av kost (LCHF, allmänt low-carb, GI-kost, tallriksmodellen etc) just för att vi är individer och har olika kroppar och mår bra av olika saker. De dietister som ständigt läser ny vetenskap och nya fynd tycker jag bör göra det – för jobbet kommer att bli mycket mer intressant och roligt :-)!

 47. 47

  @ ragnhild:
  Ditt citat ”Alla som ”bråkar” om att Lchf inte tilstrekligt har nasjonal och international forskning att visa till – varför lobbar ni inte, eller på ALLA andra sätt ger stöd till detta. Men äta lchf för egen gevinst – ja, se det gör ni ”.
  Vad är det för påhopp? Får man inte kritisera det som sägs här? Tycker du att det finns tillräckligt med forskning inom LCHF? I så fall – skicka mig dom publikationerna så ska jag läsa dom. Och för den delen så lobbar jag jätte mycket – men inte genom att ”hacka” på folk utan med positiva saker. Och sen skulle man väl inte äta enligt LCHF om man inte tycker det är en bra kost – men det behöver ju inte betyda att ALLT är bra, eller att man vet ALLT om vad kosten ger (fördelar och nackdelar). Kom igen nu, ny kunskap är väl jätte kul och kritiserar man inte/ifrågasätter (och bara accepterar) så står man still in kunskapsutvecklingen!

  Ditt citat ”Vi vet att någon brukar lchf som viktreduktionsmethod enbart, gälder det dig Helena – går du efteråt tilbaka til talriksmodellen? Då fattar jag att du tycker vi bråkar.”
  Jag antar att det var riktat till mig. Snacka om att du inte vet vad du pratar om. Jag har ätit enligt LCHF sen i Januari och mina kilon gick jag ner till Maj-Juni och sen dess har jag mer eller mindre stått still och jag äter enligt LCHF fortfarande (dock kanske inte lika strikt, dvs ej som tidigare med mindre än 20 g/dag utan nu snarare 50 g/dag). Jag har inte gått tillbaks till tallriksmodellen om det var det du undrade. Men precis som jag skrivit tidigare så accepterar jag inte bara ALLT utan jag vill förstå vad som händer i min kropp (rent kemisk och fysiologiskt). Jag vill ha mer fakta än bara en massa ”tycken”. Är det så fel att vilja ha mer kunskap i ämnet?????

  Vi ska väl inte agera som politikerna där den ena frågar en fråga och den andra svarar med att hacka på något den gjort – är det kunskapssökande.

  Dessutom vill jag inte att LCHF-kosten ska få dåligt ryckte, vilket risken blir om vi hackar istället för att lyfta fram positiva och bra saker. Och sen om andra gör konstiga saker så kan vi bara poängtera det på ett proffsigt sätt och glänsa ur dessa diskussioner. Jag tycker LCHF är en jätte bra kost och jag trivs bra med den (verkligen kosten för mig), men vill ändå veta mer om den.

 48. 48
  Professor Göran säger

  Egentligen är det hela alldeles för ”sjukt” för att vara sant när man tänker efter lite grand.

  Vi har nu hamnat i ett lika otrevligt som oönskat tillstånd av vi och dom. Vi är förstås LCHFarna och dom det medicinska etablissemanget och där vi som följer LCHFkosten blir friska medan de som fortsätter följa etablissemangets råd blir sjuka – det senare förstås .till läkemedelsbolagens stora glädje och dessa bolagen är en viktigt del av detta medicinska etablissemang.

  De allra flesta av oss som seriöst provat på LCHFsom livsstil har noterat ”osannolika” hälsofördelar som går stick i stäv mot vad det medicinska etablissemanget predikat som t.ex. denna infama dietist är ett magstarkt exempel på. När det gäller LCHF är det knappast längre frågan om något enskilt ”mirakulöst” fall utan snarare en hel ”folkrörelse” med tusentals och åter tusentals ”osannolika berättelser” om återvunnen hälsa.

  Men ska man vara ärlig så spelar det faktiskt ingen roll hur många fall det skulle vara frågan om, om det så skulle röra sig om hela svenska folket, för i etablissemangets ögon är vi ändå bara fullständigt ointressanta ”ovetenskapliga anekdoter” som av detta eteablissemang också normalt ”föraktas” som just ”anekdoter” eller med andra ord ”knäppgökar” tillhörande någon slag konstig religiös sekt som man därför med alla medel rimligen snarast bör sätta stopp för innan ”hälsokatastrofen” är ett faktum.

  Hälsokatastrofen i detta fall är då förstås att väldigt många (t.ex. diabetiker) blir väldigt friska på LCHF-kosten och därför inte längre behöver uppsöka sjukvården och att många som fortfarande är friska inte heller kommer bli sjuka i framtiden. Att läkemedelsbolagen kommer vrida sig i ekonomiska spasmer om folk inte längre behöver deras mediciner är ett högst rimligt antagande.

  Att LCHF-rörelsen kommer innebära en katastrof för hälsovården behöver vi knappast betvivla för ett ögonblick.

  Tänk så många som då skulle bli arbeteslösa!

  Jag ser i andanom de anställda på olika vårdcentraler i framtiden spana mot ingången i hopp om att någon ny patient skall dyka upp för vem vill bli arbetslös?

 49. 49
  ragnhild säger

  He,he – ja man kan ”bråka” på olikt sätt – (skrattar) – Ursäkt? 😯

  Men jag vet inte bättre – finns der kurs så bråket kan bli lite mer elegant? Väl interesse är första steg…. (klappar mig själv på akslen)!

 50. 50

  @ Annika Dahlqvist:
  Håller med. SLV styrs av ILSI som ju nyligen utnämnts av EU att ta fram nya kostråd till EU att distribueras via SLV i Sverige. ILSI är en organisation huvudsakligen finansierad och grundad(?) av världens största mat-, läkemedels och GM-producenter. ILSI anger på sin webbsida att man främst är angelägen om folkhälsan, men blev ändå delvis utesluten från WHO 2006 och krävde vid ett annat tillfälle oberoende forskningsbevis för att gå med på att begränsa W HO-rekommendation till max 10% socker om dan. Eftersom de största pengarna idag görs genom att ersätta baskvalite med smakämnen och socker kan man förstå att det känns i plånböckerna varje gång `mindre socker` kommer upp. I stort sett samma företag som `driver` ILSI driver på liknande sätt två ansedda(?) tidskrifter. I Europa British Journal of Nutrition via British Society of Nutrition och i USA The American Journal of clinical Nutrition via American Society for Nutrition. Genom BJN drev man igenom dagens livsfarliga(?) diabetesråd världen över med start 1978. Se Ralf Sundbergs utredning om detta! Tills svenska politiker vågar ta tag i i detta kan vi individer bara fortsätta som Annika säger. Finns det NÅGON politiker med ryggrad att stå upp för riktig hälsa istället för att åka. på betalda ’vidareutbildningskurser’ till Västindien?

 51. 51

  @ Helena 38
  Mitt inlägg (nr 24) när jag svarade Camilla (nr 8) handlade om att jag försvarade Dr Annika eftersom det var HON som blivit elakt behandlad med snack bakom hennes rygg. Det var ju det Annikas inlägg handlade om. Möjligen missförstod du mig och kanske ytterligare några fler – tråkigt i så fall! Jag ville bara förklara för Camilla att många här på bloggen reagerar när människor hackar på Annika (ibland ganska grovt, både i media och i andra sammanhang). Angående TV3 dokumentären 26/11: Eftersom jag spelat in TV-programmet med bl.a. Claude Marcus så vet jag EXAKT vad han sa:

  ” Vi behöver faktiskt socker för att hjärnan ska fungera så bra som möjligt. Det finns undersökn…(hördes inte om han sa undersökningar el. undersökning) där man låtit försökspersoner antingen dricka sockervatten eller någon annan med sötningsmedel och sedan så får de då göra minnestest och då ser man att man minns mera när man äter sockervatten”.

  Såå – jag höll faktiskt orden rätt i munnen…

  Helena du tyckte att det är dumt att äta socker och på den punkten håller jag fullständigt med dig. Om Claude Marcus ev. inte menade vad han sa – det får han väl ta ansvar för själv i så fall…

 52. 52
  ragnhild säger

  #50
  Takk for info: Ja, som det ser ut så måste väl jag med böja mig i ”stövet” for overmakten (tilsynelatende). – ref. dr. Annikas uttalande. Man får nøja sig med bloggarna (som tidigara), låta professorer i fred, låta dem äta tilnärmad lchf i smug och låta dem ha sina ökonomiska intressen uimodsagde (helst) – de gör ju så godt de kan – inkl. även GBP-operationsverksamhet. Låta dom bli helt e(ä)nkelt? KANSKE?

  MEN, Sverige via SLV, EU, US – har inte reknad med oss – ”gräsrot-folket” (i flera länderand) …. vi finns – och själv om smöret går upp 15% från februar, her i Norge så kommer vi fortfarande att äta detta. Ica har redan startad. Men jag känner sorg över att det kommer ta så lång tid innan det vänder (kostvanviddet) – om det kan vända. Men som sagt – Konsumenterna kan bli en maktfaktor att rekna med. Och en gång provat lchf…. – vi måste inte ge upp hjälpa andra. Smått om senn vil kanskje även flera lchf-läkare komma på banan. Privatpraksiser kan väl inge säga emot – flera kan slå sig samman – som många gör her vest (nej,inte lchf-praksiser).

  Jag reknar med att det er bara offentliga praktiserande läkare som måste ”holdas – fast i öron” – eks. kostdoktorn.se ……. när det kommer till statiner o.a. sjukt. Oi, vad arg jag tycks vara …. måste vara den lysande…… !!

 53. 53

  Jag har med stort intresse och tillika förskräckelse tagit del av den här tråden. Sen satte jag mig att fundera över tingens tillstånd.

  Ett citat, jag kom att tänka på: ”Den som är stadd i skuld är ej fri”. Vad kan det ha med dietisterna att göra? Vad kan det ha med det sk etablissemanget att göra? Jo alla, som har en anställning står i beroendeställning till sin arbetsgivare/chef och är inte fri att agera utanför gällande policies. En professor har ansvar för ett antal forskare/doktorander och behöver anslag för driften av sin verksamhet. En stor del av forskningsanslagen kommer från näringslivet eller från stiftelser, där näringslivet har stort inflytande. Alltså måste professorn lyssna till näringslivets krav för att inte hamna i kylan och bli av med anslagen.

  Det är alltså meningslöst att skjuta på pianisten, läs dietisten. Ansvaret för dietistens budskap och bildmaterial ligger på nivån ovanför. Dessutom är dietisten såväl som läkaren övervakad av ansvarsnämnd eller motsvarande. Väldigt få spelare inom vård och omsorg har den integritet vi så häftigt efterfrågar, knappast ens forskarna. Bakom ryggen har etablissemanget WHO, som stöder sig på en amerikansk tes att fett är farligt, som hamrats in så effektivt att det antagit axiom-status, trots att grunden för tesen var ett feltänk och bevisen i form av undersökningsresultat (8 st tror jag) plockades ut med stor möda från ett mycket större underlag. Inkluderar man hela materialet faller hela bevisningen och verkligheten ger också samma respons.

  Vad hamnar vi LCHF-folk i för situation på grund av detta? För mig känns det som rättshaveri.

  De enda med tillräcklig integritet är vi enskilda personer, som har att ta ansvar för våra liv och vårt välbefinnande. Vi kan välja att tro på och rätta oss efter andra normer än etablissemangets, tills vi hamnar i beroendeställning – blir sjuka och beroende av vård.

  Alla dessa förkämpar för alternativa principer har ett stort samhällsansvar att föra ut sitt budskap, att motivera och bevisa och stödja. Etablisemanget kan vi göra väldigt lite åt, för det som styr dom har mycket större kraft än vad vi någonsin kan mobilisera.

  Höstmörkret har övergått i vintermörkret och de depressiva tankarna får näring därav. Men ändå… Alla revolutioner har börjat nerifrån, de har varit mödosamma och alla har inte lyckats fullt ut. Dock har de alltid tillfört steg av utveckling i samhället.

  Till alla de, som är oroliga för eventuell åderförfettning vill jag ställa en enkel fråga: Vilka alternativa behandlingar föreslår Ni och vilka risker och biverkningar måste man kalkylera med i så fall? Vilken uthållighet kan redovisas och hur ser långtidsprognosen ut.

  Vi måste fortsätta att beskriva och samla argument och resultat, som kommer ut av tillämpningen av lågkolhydratkosten, inte enbart solskenshistorierna. Vi måste ge stöd åt de, som inte lyckas fullt ut och försöka förstå varför. Saklig argumentation och mätbata resultat är enda vägen att någonsin komma till tals med våra institutioner. Vi måste också lära oss att lobba hos våra politiker. Den vägen kan frågor ställas på sin spets och policies omarbetas. Argumenten på den nivån är pengar och skattemedel.

 54. 54

  @ Dacke:
  Mycket bra skrivet. :-)!

 55. 55

  @ Dacke:
  Håller med Helena!
  Planerar ett svar på frågan om ’åderförfettning’, men påpekar redan nu att termen är ytterst missvisande och förmodligen formulerad av just efterföljarna till Ancel Keys för att ’få oss att begripa’ att det är fett som är farligt. Innan dess kallades det för åderförkalkning och med tanke på att nästan exakt 20% av ’placken’ är just Kalcium är det vettigare, eftersom fettintag aldrig har bevisats ha någon som helst inverkan. Beträffande diagnos, kolla Dr Davies blog ´Trackyourplaque’. Här kan man få reda på exakt åt vilket håll dieten bär iväg genom att årligen göra en ’Calcium Score Scan’. Resultatet är indikation på hur mycket Kalcium det finnes i hjärtat med blodkärl. När man är helt frisk skall det naturligtvis vara 0 = noll plack. Generellt ökar plackvärdet med ålder, så om LCHF ger konstant eller minskat värde över ett år vet man att det är riktigt. Dr Davies har patienter som lyckats minska plack med upp till 50% , medans statintillverkare blir lyriska om de sett en minskning, ens temporärt.
  Kanske någon här kollat? Själv hade jag ”7” 2006 som sjönk till ”6” 2007. 2007 fick jag bilder som visade att all kalcium satt på ett ställe och därigenom orsakade min angina som jag då fortfarande led av. Den gick över först i Januari 2012 efter en månad på strikt LCHF.
  Om placken har minskat till noll(????) Tänker jag kolla nästa Februari.

 56. 56

  @ sten b:

  Jag hoppas du delger oss resultatet. Sååå Intressant!

 57. 57
  Professor Göran säger

  @ Dacke:

  Kloka funderingar tycker jag!

  Det där med att samla berättelser är inte en dålig idé och jag tittade lite på Annikas länkar och hittade då tillbaka till 2007 där många berättelser just finns samlade i kategorier av olika sjukdomar. För etablissemanget är detta förstås bara ”fåniga” anekdoter som man inte behöver ta notis om men blir de tillräckligt många så mullrar det trots allt underifrån som du är inne på. Jag tror kostdoktorn har något samlat också. Annars dyker ju berättelserna ständigt upp på de olika trådarna.

  Jag håller just nu på att läsa in mig på detta med skillnaden mellan den så kallade evidensbaserade medicinen (EBM) och det som kallas ”patientanekdoter” för en kommande krönika. Ett oerhört spännande område. Vill man borra i detta så finns det faktiskt en tidskrift som har frågeställningen om ansvaret hos hälsovårdspersonalen, inte minst i förhållande till patienterna, som grundtema. Det finns dock knappast några ”revolutionära” tankegånger i de artiklar jag har tagit del av. Man ifrågasätter därför t.ex. inte läkemedelsbolagens etik utan pekar mer på svagheterna i EDM som sådana.

  Journal of Evaluation in Clinical Practice

  Den här översikstartikeln från 2011 kan vara en bra startpunkt,

  Virtue, progress and practice

  Michael Loughlin PhD,1 Robyn Bluhm PhD,2 Stephen Buetow PhD,3 Ross E. G. Upshur MD MA MSc
  CCFP FRCPC,4 Maya J. Goldenberg PhD,5 Kirstin Borgerson MA PhD6 and Vikki Entwistle PhD7

  https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-2753.2011.01748.x/abstract?deniedAccessCustomisedMessage=&userIsAuthenticated=false

 58. 58
  F d anhörig säger

  Nedanstående tar död på vem som helst oavsett gammal eller ung.
  Definitivt på en gammal människa.

  Rakt avskrivet från några medicinlistor. Jag har medicinlistorna i original! Det handlar om en gammal man som drabbades av stroke. Behandlades i äldrevården under tre år. Sen dog han. Han var rädd för personalen. Han hade hälsningar från personalen – säg åt din dotter att hon ska inte lägga sig i medicineringen. Han sa till mig: – säg inget mer, man vet aldrig vad såna här människor (personalen) kan ta sig till.

  Seloken Zoc, Plavix, Persantin, Aricept, Cipramil, Zoloft, Remeron, Heminevrin, Imovane, Zopiklon, Furadantin, Risperdal, Haldol, Buronil, Oxascand, Losec, Marziné, Novaluzid, Gaviscon, Laxoberal, Laktipex, Dimor, Movicol, Inolaxel, Lactulos, Alvedon, Propavan,
  Dexofen, Tradolan, Stilnoct, Klexane, Stesolid, Morfin, Heracillin, Trimetoprim

  Läkemedelsbiverkningar:
  Andningssvårigheter, Svettningar, Aptitlöshet, Avföringsproblem, Agitation, Domningar, Fobier, Förlamningskänsla, Elektriska stötar, Illamående, Försämrat minne, Hasande gång, Huvudvärk, Hyperventilation, Känsla av att golvet gungar, Muntorrhet, Köldrysningar, Muskelvärk, Muskelsvaghet, Rädsla, Myrkrypningar, Overklighetskänsla, Ristningar, Darrningar, Sömnighet, Trötthet, Utmattning, Ångest, Skakningar, Svårigheter att svälja, Näsblod, Allergisk reaktion, Utslag, Eksem, Stelhet, Yrsel, Aggressivitet, Fallbenägenhet, Svårigheter att urinera osv.

  Detta kommer jag aldrig över!

 59. 59

  Men alltså man blir ju faktiskt rent förbannad att en dietist idag, 2012, kan få rekommendera Becel över huvud taget?!

 60. 60
  Konsument i Sverige säger

  Becel-bluff…medicin eller mat?
  https://www.nyapolitiken.biz/medicin_o_halsa/becel-bluff.html

  ”Becel får nu böter i Danmark på grund av vilseledande marknadsföring. Deras “kolesterolsänkande” margarin (Becel pro-activ) måste nämligen ha en varningstext: att det inte skall ätas av gravida, ammande kvinnor, barn under 5 år eller personer som äter kolesterolmedicin.”

  ”Becel – medicin eller mat?

  Mattillverkaren Unilever har dömts till böter på 40.000 kronor för vilseledande marknadsföring av den kolesterolsänkande produkten Becel pro-activ, enligt Konsumentrådet.
  Konsumentrådet har anmält företaget fyra gånger.”

  “Det är en produkt som ligger på gränsen mellan medicin och mat. Därför måste det finnas en varning om att den enbart är till för människor som har högt kolesterolvärde och vill sänka det”, säger Sofie Krogh Holm, livsmedelspolitiskt ansvarig på Konsumentrådet.”

 61. 61
  ragnhild säger

  @ F d anhörig:
  Det er vel den styggeste historien jeg har hørt hittil. Nei, jeg vet – dette kan en aldri komme over. Der finnes mange historier hvor pårørende har kjempet og blitt traumatiserte – MEN, denne var grusom – jeg kjenner brystet snører seg sammen – JEG gråter og lider med deg og for deg Fd anhörig –

  Ta vare på innlegget ditt – det må komme videre. Jeg tror ikke noen helt har vært klar over vanviddet som beskrives her.

  Kunne inngå i en kronik om ”äldrevård” – en kronik om hur/hvordan legemiddelindustrien/läkemedelindustrin skor sig på uinnsatta neglisjerande sjukhemsläkara som kombinerar denne med sin praksis på annat hold.

  Alt for for grusomt/cruel til ikke å reagere – jeg utfordrer dere! Noen som ikke gråter af denna beretningen? .. det är inte till att fatta – Kära…….

  Tack Fd anhöriga

 62. 62
  Morgan MacTeen säger

  Varför inte lyfta fram och beskriva hur nyttiga och hälsosamma oljebaserade margarinprodukter är för folkhälsan. Efter min mening har dessa produkter ett näst intill obefintligt positivt näringsinnehåll. De duger kanske som ”fett” till att steka mat, eller fritera kött och potatis. Men näringsmässigt är och förblir den rena margarinprodukten helt värdelös.

 63. 63
  Annika Dahlqvist säger

  @ 62 Morgan MacTeen:
  Jag brukar kalla margarin för ”gul skokräm”, för skor är det enda ställe där jag kan tänka mig att margariner inte skadar. De bör i alla fall inte komma i kontakt med levande varelsers magtarmkanal.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa