Upprop till smörsmuggling till förskolan!

I Nyheter24.se: Blev stoppad av skolan – för att ha tagit med smör. En mamma blev stoppad när hon försökte smuggla in smör till dottern.
Uppmana alla föräldrar att smuggla in smör till barnen, så att de slipper äta hälsovådligt industrimargarin!

 

Comments

 1. 1

  Föräldrar som vi föreslog just detta kunde hålla med i sak men ängslas för att deras barn skulle ses som bråkstakar och avvikare. Men det var några år sedan. Men inte ”smuggla”, snarare tvärtom. Vårt förslag var en karakteristisk liten smördosa som barnen kunde bära om halsen. Mejerinäringen torde kunna bidra med finansiering, så kan dosorna delas ut gratis.

 2. 2
  Malin Rehnstedt säger

  Jaaa!! Smörask runt halsen! Gud så bra!
  Piltson, kollar du med Swedish Dairy Association, https://www.svenskmjolk.se/?

  För övrigt så smugglade jag inte, jag frågade personalen och de sa att det var ok. Sedan var det cheferna högre upp som satte stopp.
  Mvh. Malin Rehnstedt, mamman i Vaggeryd

 3. 3

  Bra initiativ Annika!

 4. 4
  Peter Andersson säger

  Smörask om halsen? Alltså, då börjar det likna religion lite väl mycket för min (smör)smak! Vad blir det härnäst – radband med fettpärlor, knäböjd bön fem gånger om dagen i riktning mot närmsta kohage och kulstötning med äkta kokosnöt på idrottstimmen? 😉

  Bre mackor med smör hemma och skicka med ungarna + gå ihop med andra föräldrar och protestera mot politikerna bakom just din kommuns förskoleindoktrinering till de ger sig istället.

 5. 5
  Anders S säger

  Kanske dags att vi som tror på riktig mat registrerar ett trossamfund.
  Då är det nämligen helt i sin ordning att kräva mat enligt vår tro både på dagis, sjukhus och äldreboenden.

  Det är inte så komplicerat och några ritualer krävs inte. Jämför Vänneras samfund / Society of Friends som funnits sedan 1600-talet. Fast de ledande där var chokladtillverkare! Räkna dock med förföljelse!

  För inte så länge sedan registrerades kopimistsamfundet:

  https://kopimistsamfundet.se/
  https://www.newsmill.se/artikel/2012/01/09/staten-kan-inte-godk-nna-trossamfund

  Ingen har överlevt svensk äldrevård!

 6. 6
  Malin Rehnstedt säger

  Trossamfund…
  Jaa… Kanske.

  Det kostar 500kr per år för trossamfund

  Citat från https://www.kammarkollegiet.se/node/607
  ”Krav för att ett trossamfund ska kunna registreras

  Trossamfundets ändamål är att ha en gemenskap för religiös verksamhet där det ingår att ordna gudstjänst. Med gudstjänst menas också exempelvis sammankomster för gemensam bön och meditation.
  Trossamfundet ska ha stadgar där ändamålet framgår. Stadgarna ska också innehålla bestämmelser om hur beslut fattas inom samfundet.
  Trossamfundet måste ha en styrelse eller motsvarande organ.
  Trossamfundets namn måste särskilja samfundets verksamhet från andras. Namnet får inte heller strida mot exempelvis goda seder eller allmän ordning.”

 7. 7

  Min son vägrar äta margarin och skolpersonalen har därför köpt eget Bregott åt honom. Men anledningen är att de tar hänsyn till hans personliga ”konstiga” matidé. Jag som förälder kan däremot inte ställa det kravet av hälsoskäl.

  Nog förstår jag att skolan inte kan anpassa sig efter varje tänkbar avvikelse. Men att åtminstone ställa fram både smör/Bregott samt ett margarin i matsalen kan ju inte vara så himla komplicerat i detta valfrihetens land.

  Förutom att man skulle få köpa in säkert fem gånger så mycket Bregott som margarin då…. 🙂

 8. 8

  Angående inläggen om smör i skolan håller jag med Peter,att det som ni håller på med börjar på att spåra ur,man skäms snart att säga och råda andra att äta enligt lchf metoden.Gör mackor hemma till barnen och upvakta edra politiker med synpunkter.

 9. 9
  Malin Rehnstedt säger

  Adur: Vi kan inte nöja oss med att bregottet står sida vid sida med margarinet. Vi måste sikta på att margarinet ska UT! Det är skadligt för hälsan, det vet vi alla som hänger här. Men många vet inte skillnaden mellan margarin och smör, i synnerhet inte barnen. Okunskap ska inte behöva vara orsaken till hälsoproblem.
  På vår förskola jobbar två kvinnor i köket och jag talade med dom om margarin vs smör. Dom visste inte vad skillnaden var!! Kökspersonalen!! Man tar sig för pannan!! Att då förvänta sig att barnen gör det rätta valet är orimligt.

 10. 10

  Adur Skrev:

  Nog förstår jag att skolan inte kan anpassa sig efter varje tänkbar avvikelse.

  Jo, de allra flesta får en anpassning av maten, vegetarianer, allergiker, religionsskäl och olika personer som inte tål gluten eller liknande. Diabetiker får dock ingen särskild kost inom äldrevården, inte heller inom sjukhusvärlden. Diabetiker får insulin som ”förrätt”.

 11. 11
  Malin Rehnstedt säger

  Annika:
  Margarinets skadlighet och smörets nyttighet är ju visad i ett antal forskningsstudier. Gunnar Lindgren har gjort en liten sammanställning. Kan man inte påverka Swedish Dairy Association, Svensk Mjölk, att göra en egen sammanställning och använda dessa forskningsresultat i sin lobbyverksamhet och marknadsföring? Samt att granska pro-margarin-forskning och avslöja bluffen? Dom är ju ett företag, ingen myndighet, så dom har egna pengar och behöver inte hålla sig inom SLV:s strikta tyglar.
  Du har ju många kontakter, kan du göra något?

 12. 12
  Konsument säger

  Visst är det väl dags för denna lilla film igen?
  https://www.filmarkivet.se/sv/Film/?movieid=586

  ”Det fanns väldigt mycket reklam för margarin. Smöret blev hånat och förtalat. Och till sist måste det ha kokat över hos smörproducenterna, som svarade med en reklamfilm man kan undra om man ens får göra. Här kommer en hel lastbil med äckliga margarinkokare och observera att varumärkena till och med finns med på overallerna.”

 13. 13

  Det var det jäkligaste. Detta ska jag sprida! Jag har inga barn i den åldern själv, men så många som möjligt bör läsa detta!

 14. 14

  65+ Skrev:

  Diabetiker får dock ingen särskild kost inom äldrevården, inte heller inom sjukhusvärlden. Diabetiker får insulin som ”förrätt”.

  Det där gjorde mig ordentligt förskräckt! Är det verkligen så? Jag påminns om Blake Donaldsons påpekande att den som tar insulin för att kunna äta wienerbröd är vansinnig. Det var långt innan myndighetens nuvarande syn kom på tal. I övrigt se här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/10/16/diabetes-dietist-far-blunda-direktiven

 15. 15
  Malin Rehnstedt säger

  Åhh…
  Vackert! Den måste göras om med dagens varumärken.
  Men man får inte glömma att göra en annan film med de negativa hälsoeffekterna av margarin samt att smör är bra för hälsan. Man kan ju även påpeka att oljan till margarin transporteras långt samt skövling av regnskog för oljepalmer=dåligt för klimatet. Man kan inte nöja sig med att håna margarinet.

  Jag kom att tänka på filmen med Klara Zimmergren mot jätteräkor som fick stor effekt. Varför inte små kortfilmer om:
  1. Margarinets miljöskadlighet
  2. Negativa hälsoeffekter av margarin
  3. Positiva hälsoeffekter av smör

  Sprid dessa kortfilmer på olika sociala medier och bloggar, mm.

 16. 16

  Malin Rehnstedt Skrev:

  Swedish Dairy Association, https://www.svenskmjolk.se/

  Smörhatet har varit så fastrotat att Svenskt Smör inte vågat ta ställning för sin egen produkt. I en trycksak förklarade man att smör inte kunde vara hälsovådligt, om det bara blandades med rapsolja. Men det var minst fem år sedan. Nu är smör på väg att bli respektabelt igen, och en kampanj som denna tycks mig fullt ”i tiden”. Men den kan inte dras igång härifrån. Först bör lokala föräldragrupper gå samman i en riksorganisation, som sedan kunde sätta sin symbol på dosorna.

  Ett trossamfund tror vi inte på.Det skulle passa bättre för Livsmedelsverket i samarbete med dietistlärarna.

 17. 17

  Malin Rehnstedt Skrev:

  För övrigt så smugglade jag inte, jag frågade personalen och de sa att det var ok. Sedan var det cheferna högre upp som satte stopp.

  Jaha… – Malin – dumheten ökar ju längre upp i maktpyramiden man kommer – förefaller det som.

 18. 18
  Malin Rehnstedt säger

  Nej, jag tror inte heller på ett trossamfund egentligen. Jag kände bara ett behov av att skämta lite. Det kanske verkade som att jag menade allvar men det gjorde jag inte.
  De senaste två dygnen har varit intensiva, jag måste få distrahera mig lite.

  Varför kan inte Svensk Mjölk starta en kampanj? Samla ihop forskning och presentera på ett lättfattligt sätt i tidningsannonser och tv-reklam samt hänvisa till en hemsida för djupare info.
  Och även påverka politiker och myndigheter?

 19. 19
  Malin Rehnstedt säger

  Josef Boberg Skrev:

  Malin Rehnstedt Skrev:

  För övrigt så smugglade jag inte, jag frågade personalen och de sa att det var ok. Sedan var det cheferna högre upp som satte stopp.

  Jaha… – Malin – dumheten ökar ju längre upp i maktpyramiden man kommer – förefaller det som.

  Nej! Inte dumhet. Personangepp kommer man inte särskilt långt med. Vill man åstadkomma VERKLIG förändring måste man angripa deras argument och pulvrisera dom ett efter ett.

 20. 20

  Skriv gärna på namninsamlingen ”Naturlig Mat i Skolan” som ska lämnas till regering och riksdag.

  https://namninsamling.se/index.php?sida=2&nid=6927
  https://www.naturligmatiskolan.se/

 21. 21

  Malin Rehnstedt Skrev:

  Svensk Mjölk starta en kampanj?

  Äsch, det vore ju ett vanligt reklamprojekt. ”Svenskt Smör” på dosorna?

  Nej, detta vore en medborgaraktion. Samtidig information om hur för lite fett, eller kanske Omega6, misstänks vara en orsak till s.k. bokstavsbarn.

 22. 22

  Piltson Skrev:

  65+ Skrev:
  Diabetiker får dock ingen särskild kost inom äldrevården, inte heller inom sjukhusvärlden. Diabetiker får insulin som ”förrätt”.
  Det där gjorde mig ordentligt förskräckt! Är det verkligen så? Jag påminns om Blake Donaldsons påpekande att den som tar insulin för att kunna äter wienerbröd är vansinnig. Det var långt innan myndighetens nuvarande syn kom på tal. I övrigt se här:
  https://www.newsmill.se/artikel/2009/10/16/diabetes-dietist-far-blunda-direktiven

  Jo, det är helt sant. Jag har varit anhörig till diabetiker så jag vet. På Universitetssjukhuset hade man aldrig hört talas om att diabetiker skulle få någon särskild kost. Inom äldrevården tror man att fett är farligt och kolhydrater nyttigt!

  Som bekant kommer ingen levande ur äldrevården! Målet är inte att någon ska bli frisk, inte ens lite friskare.

 23. 23

  Livsmedelsverket har just gett ut en trycksak för personal vid ”gruppbostäder”. På annat ställe hade vi just en kommentar om den. Saxar därifrån:

  Där läser vi på sid 10:
  ”Alla vuxna människor har rätt att bestämma över sina liv och det gäller naturligtvis också människor som bor i gruppbostad.”

  Och på nästa sida betonas speciellt att
  ”…det finns en moralisk skyldighet att respektera allas rätt att fritt bestämma över sig själv…”

  Med andra ord, man är helt införstådd om äldrevårdade personer börjar väsnas om vad de behöver äta för att må bra. Personalen är instruerad om att de skall respekteras.

  Det är alltså en upplysningsfråga, kanske inte en reformfråga? Inte så hemskt som i England, där TV visade hur personalen sparkar obekväma vårdobjekt.

 24. 24

  dags att starta en religion så att elever inte kan nekas naturliga produkter på laglig väg, intresserade kan maila ljusets@gmail.com

 25. 25
  Anders S säger

  Piltson skrev:

  Inte så hemskt som i England, där TV visade hur personalen sparkar obekväma vårdobjekt.

  I Sverige avlivas de gamla med neuroleptika som ger stroke inom 1-2 veckor.

  – Det handlar om att ge vårdpersonalen en dräglig arbetssituation.

  https://www.dn.se/nyheter/vetenskap/gamla-i-sverige-drogas-med-livsfarlig-medicin

  Ingen har överlevt svensk äldrevård!

 26. 26
  F d anhörig säger

  Anders S Skrev:

  – Det handlar om att ge vårdpersonalen en dräglig arbetssituation.

  Just det.

 27. 27

  Civil olydnad behövs och riktigt jävligt. Gå man ur huse sparka dom byråkratiska jävlarna
  ut i buskarna och låt dom begrunda sina feltänk innan de släpps in i gemenskapen igen.
  Men dessa rektorer är livrädda för sina jobb och lutar sig mot Socialstyrelsen och Livsmedelsverket
  i sina beslut. Nöden har ingen lag, det är krig. . . . och i krig gäller inga regler. Därför
  stå på er. Gå man ur huse ta med er smör till dagis kräv att era barn ska få äta smör. Skit i deras regler. Visa dom Idioterna att de inte ska bestämma över era barn. De behöver en läxa.

 28. 28
  Kattmoster säger

  Piltson Skrev:

  65+ Skrev:

  Diabetiker får dock ingen särskild kost inom äldrevården, inte heller inom sjukhusvärlden. Diabetiker får insulin som ”förrätt”.

  Piltson skrev:
  Det där gjorde mig ordentligt förskräckt! Är det verkligen så? Jag påminns om Blake Donaldsons påpekande att den som tar insulin för att kunna äter wienerbröd är vansinnig. Det var långt innan myndighetens nuvarande syn kom på tal. I övrigt se här:

  https://www.newsmill.se/artikel/2009/10/16/diabetes-dietist-far-blunda-direktiven

  Visst är det så. När maken ifrågasatte att svärfar fick rulltårta m.m. till kaffet fick han svaret av personalen att det var bara att öka insulinet lite.

 29. 29

  Asså ge sig!!! hahaha… jösses snart kommer våra barn DÖ för att man ska akta sig för ALLT!!
  Herre min jesus!!!! Låt dom äta maten i skolan, och sen kan du köra din jävla mat hemma!!!

 30. 30

  Kattmoster Skrev:

  fick rulltårta m.m. till kaffet fick han svaret av personalen att det var bara att öka insulinet lite.

  Denna syn känns mer tragisk än snack om mättat fett och övervikt och nyckelhål och tallriksmodeller och margarin och vafan vet jag. Varför sätts det inte igång något slags revolt? Det är ju en enkel sak att fixa till, och kräver inga pengar såvitt jag kan förstå. .

 31. 31

  Malin Rehnstedt = superhjälte 😛

 32. 32

  Annika hur ser du på Flora? Är det ok eller lika dåligt eller nästan lika dåligt som Becel?

  Torbjörn, NewsVoice

 33. 33

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Superhj%C3%A4lte

  ”Rutinmässig bekämpning av kriminalitet i samarbete med, eller utanför rättsväsendet.”

 34. 34

  Livsfarlighetsverkets kostråd gäller ju enbart 100% friska människor (vem är egentligen det?). Ingenting annat. Därefter tar Socialstyrelsens råd över, och de är för smör. Detta har påpekats på denna och Andreas sida, gång på gång.

  Alltså: Skaffa en diagnos! Vilken som! Mjäll t.ex.

  Alla som vårdas på något sätt har ju en diagnos, eller hur?

  Dagis och skolbarn har väl nån allergi eller nått?

 35. 35
  Malin Rehnstedt säger

  Bo Skrev:

  Malin Rehnstedt = superhjälte

  Tack, vad glad jag blir av era fina ord. 🙂

 36. 36
  Annika Dahlqvist säger

  @ 32 Torbjörn Sassersson:
  För mig är Flora, Becel, Milda etc samma skräp allihopa.

 37. 37
  Malin Rehnstedt säger

  Ja de är ju allihop konstgjorda, kemiska produkter som inte duger till människoföda . Men Becel är väl ännu lite sämre än de andra? Högre halt omega 6 va?

 38. 38

  jessica Skrev:

  Asså ge sig!!! hahaha… jösses snart kommer våra barn DÖ för att man ska akta sig för ALLT!!
  Herre min jesus!!!! Låt dom äta maten i skolan, och sen kan du köra din jävla mat hemma!!!

  Håller med dig Jessica. Jag undrar bara en sak också när det gäller detta. Vad ger man som förälder ut för budskap om man gör såhär? Jag har arbetat på barn- och ungdomsklinik och bl a med ätstörda barn och ungdomar. Och det är inte alltför sällan ett barn jag har fått till mig på kliniken har en ätstörd mamma, eller pappa, även om papporna docks inte är så vanliga. Men att hänga ett smörpaket runt halsen på sitt barn!!!Kanske finns NÅGOT annat smartare sätt att påverka sitt barns matvanor.

 39. 39

  @ Malin Rehnstedt:
  #11
  ”Svensk Mjölk” är under omkonstruktion, eftersom antalet bönder hela tiden blir färre och inte kan bära upp så många organisationer som förr.
  Mjölkbranchens marknadsfrågor kommer att finnas i den undergrupp till LRF, ”LRF Mjölk”, som just håller på att bildas och kommer att börja sitt arbete 1 januari 2013.
  Alla som vill kan sedan mejla till dom för att framföra åsikter och påverka (om t.ex. information kring smör).

  https://www.lrf.se/Om-LRF/Kontakta-LRF/Press/Pressmeddelanden/2012/LRF-och-Svensk-Mjolk-bildar-LRF-Mjolk/

 40. 40
  Jan-Erik S. säger

  Tror dagispersonalen får skaffa smörhundar istället för narkotikahundar 🙂

 41. 41

  Malin Rehnstedt Skrev:

  Ja de är ju allihop konstgjorda, kemiska produkter som inte duger till människoföda . Men Becel är väl ännu lite sämre än de andra? Högre halt omega 6 va?

  Kämpa på Malin, det är så många föräldrar som är lurade att äta fettsnålt. Många tror att de äter sunt med äckliga margariner.Och att kolhydrater är socker det vet de inte heller. Fram med smör på bordet det ger energi och mättnad. Jag blir så glad när det når Småland.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa