Föreläsning på Öppet Hus

Idag höll jag föreläsning på Hälsocentralen Centrums Öppet Hus om äldres hälsa. Jag pratatde om vilken kost som äldre bör äta för att få ha bästa möjliga hälsa. Det var ca 50 personer som lyssnade. En i publiken förfasade sig för hur det ska gå med kärlen om man äter så mycket fett i 40 år. Jag svarade att med fettsnål kost går det uppenbart inte så bra.
Efteråt kände jag mig orolig. Jag har förut haft föreläsning på neutrala ställen, och på vårdcentraler för grupper för kostrådgivning, men inte stor föreläsning på vårdcentral förut. Det kändes som att kritisera etablissemanget i dess egen lokal.
Men imorgon har nog oron förhoppningsvis släppt.

 

Comments

 1. 1

  Strunta i kritikerna Annika! De är ett fåtal som bara gått till din föreläsning för att sabotera precis som det finns massa troll på din och andras LCHF-bloggar. Det viktiga är att flera får höra LCHF-budskapet och öven om några blir skrämda av trollen så är det desto fler som tar till sig LCHF-budskapet.

 2. 2

  Det du gör är så viktigt! Tänk på alla människor som har dig att tacka för sin nya livskvalitet och hälsa, fokusera på det!

 3. 3
  Professor Göran säger

  Min egen erfarenhet säger mig att sjukvårdspersonal inte vill gå på några föreläsningar om LCHF eller så vill de inte ge sig till känna när man frågar.

  Bestod din publik av anställda inom vården så var det förstås intressant att det bara var en enda röst som vågade opponera sig. I så fall kanske det är så att de flesta inom vården har lärt sig att ”ligga lågt”.

 4. 4
  F d anhörig till äldre diabetiker säger

  Nytt diabetesläkemedel mot typ 2 diabetes har godkänts i EU! (Forxiga, dapagliflozin)

  Detta läkemedel ska kunna användas som komplement till kostomläggning och motion, enligt artikel i tidningen Läkemedelsvärlden.
  https://www.lakemedelsvarlden.se/nyheter/nytt-lakemedel-mot-typ-2-diabetes-godkant-10048

  Som med alla andra läkemedel, gamla eller nya, så ger de en del biverkningar. Om de nya läkemedlen vet man inte mycket på varken kort eller lång sikt. Detta läkemedel visar dock att man tycker att kostomläggning är viktigt. En stor del av LCHF-metoden handlar ju om kostomläggning, dvs bort från diabetes och lägre blodsocker.

  Idag är vårdcentraler överfulla med sjuka människor såväl av barn, unga och gamla. Den ”fettsnåla” kosten och alla hel- och halvfabrikat har uppenbarligen inte hållt människor friska.

  Förhoppningsvis fick alla åhörare sig en tankeställare.

 5. 5

  Hej o TACK Annika för att du envetet sprider budskapet om hur vi alla inklusive vår äldre generation mår så mycket bättre med LCHF än de fettskrämda rekommendationer som SLV&co (och dit räknar jag då tyvärr merdelen av de sjukvårdsanställda) förordar.

  Förstår inte att det ska vara så svårt att förstå att naturlig kost med riktigt fett är så otroligt mycket bättre än den processade o sockerstinna kost som SLV slår sig blodiga för?

  Styrkekram från mig,
  Eva

 6. 6
  Annika Dahlqvist säger

  @ 3 Professor Göran:
  Det var mest ”allmänhet”, men en del yrkesfolk också.

 7. 7
  Konsument säger

  Annika Dahlqvist Skrev:

  @ 3 Professor Göran:
  Det var mest ”allmänhet”, men en del yrkesfolk också.

  Det var väl jättebra att det var mest ”allmänhet”. Var och en måste ju ta ställning till sin egen mathållning dagligdags. Bli en kritisk konsument. Leta efter de bästa råvarorna. Laga mat från grunden. Och Sundsvallsborna har ju nära till Sundsvall fryseri – där finns mycket nyttigt kött till skillnad från vad livsmedelsbutiker vanligtvis erbjuder kunden. Slå er ihop och köp en och annan köttlåda.

 8. 8

  Annika, jag tycker du kan vända på resonemanget:
  Hade det varit möjligt för dig att våga prata om LCHF i en vårdcentral med storpublik för fem år sedan?

  Klart det går framåt!

  PS: Häromveckan fick jag veta att jag fått en ”diabetiker typ 0” på min meritlista efter en mindre föreläsning jag höll för några månader sedan där en typ 2:a fanns i publiken. Jag ger dig 97% av äran!

 9. 9
  Annika Dahlqvist säger

  @ 8 Majoren:
  Ditt exempel visar att alla LCHF-are bör ta alla möjligheter till att hålla föredrag och skriva insändare och kommentarer för att sprida LCHF-budskapet. Man kan rädda en eller flera människors liv fast man inte tror det i förstone.

 10. 10

  Livsmedelsverket säger sig ha ”tagit fram” en trycksak om mat, avsedd för personal på ”gruppbostäder”. Var den funnits gömd kungjordes inte, men nu har den tagits fram i alla fall. Gruppbostäder är det som tidigare kallades äldreboende och ännu tidigare kallades ålderdomshem. Allt eftersom eufemismerna slits ned måste de bytas ut.

  Den kan läsas här: https://www.slv.se/upload/dokument/mat/mat_funktionsned/uppmuntra_till_bra_maltider_livsmedelsverket.pdf

  Där läser vi på sid 10:
  ”Alla vuxna människor har rätt att bestämma över sina liv och det gäller naturligtvis också människor som bor i gruppbostad.”

  Och på nästa sida betonas speciellt att
  ”…det finns en moralisk skyldighet att respektera allas rätt att fritt bestämma över sig själv…”

  Det är uppmuntrande, eftersom det måste betyda att inhysingarna i dessa gruppbostäder formellt ges befogenhet att riktigt energiskt djävlas med personalen när de drabbas av annat som också står i broschyren, t.ex. nyckelhålet, tallriksmodellen, fullkorn, pasta och ris, flytande margarin m.m. dylikt.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa