Diabetes av att äta sötsaker

På Sveriegsradio.se: Man får inte diabetes av att äta sötsaker. Det hon säger stämmer till stor del för barndiabetiker, typ 1. Men med tanke på att en överväldigande andel av diabetikerna är av typen 2, borde hon ha tillagt ”typ 1” när hon pratar om diabetes. Annars kan enstaka personer tro att man inte får diabetes 2  av att äta sötsaker, och att man kan fortsätta att äta sötsaker sedan man har fått diabetes 2. Det skulle vara katastrof.

 

Comments

 1. 1
  Alexander säger

  Hej! Vart hittar jag evidens för att sockerintag orsakar diabetes? Tack på förhand.

 2. 2
  Pre-diabetiker säger

  Nu har jag lyssnat på vad diabetessjuksköterskan Ulrica Hero sa i intervjun med programledaren. Hon nämnde ingenting om typ 1 alt typ 2. Det var ju så att hon inte alls bara pratade om barn och ungdom utan hon uttalade sig generellt om diabetiker.

  Hon sa – diabetiker kan äta normalkost, äta regelbundet och röra på sig och vara noga med sin insulinbehandling! Det var inte så professionellt sagt. Normalkosten innehåller väldigt mycket kolhydrater/socker, vilket inte alls är lämpligt för diabetiker. Godis är ju definitivt inte bra varken för unga eller gamla diabetiker.

 3. 3
  Pre-diabetiker säger

  Här har vetenskapsjournalisten Ann Fernholm skrivit ett bra inlägg ”Ska diabetiker äta en bulle till kaffet”?
  https://ettsotareblod.se/ska-diabetiker-ata-en-bulle-till-kaffet/

  Det finns massor med bra inlägg på hennes blogg.

 4. 4

  Jag tror dessvärre att för många är diabetes ”bara” diabetes. Kunskap om typ 1 & 2 kommer inte förrän någon nära drabbats. I vårt fall fick 13 årig dotter typ 1 för många år sedan först då lärde vi oss att det var olika typer. Extra viktigt då att media är tydlig och förklarar skillnaden (om dom vet?).

 5. 5

  Ulrika Skrev:

  Jag tror dessvärre att för många är diabetes ”bara” diabetes. Kunskap om typ 1 & 2 kommer inte förrän någon nära drabbats. I vårt fall fick 13 årig dotter typ 1 för många år sedan först då lärde vi oss att det var olika typer. Extra viktigt då att media är tydlig och förklarar skillnaden (om dom vet?).

  Där har du helt rätt, att skilja på diabetes typ 1 och typ 2 är mycket viktigt, inte minst när man uttalar sig professionellt, som Ulrica Hero gjorde. Att äta socker är ju inte särskilt nyttigt varken för diabetiker eller andra, det kanske till och med är skadligt. Kolhydrater likaså (stärkelse typ potatis, ris, pasta), om än inte direkt farligt så är det ju något som diabetiker verkligen ska minimera. Enklast är det ju för diabetiker typ 2 att minimera just detta.

  Det var ett mycket ofullständigt radioprogram. Programledarens frågor gjorde ju inte saken bättre, snarare tvärtom, försökte han på ett lite naivt lustigt sätt ställa några frågor av enklare slag. Svaren i tvåtimmarschatten var inte mycket bättre,

 6. 6

  Hittade ett intressant PM på sajten Kostdemokrati. Ett PM av Dr Jörgen Vesti Nielsen.
  ”PM om diabetes typ 1”
  https://www.kostdemokrati.se/science/2012/11/15/dr-jorgen-vesti-nielsen-pm-om-diabetes-typ-1/

  Citat:
  Jörgen Vesti Nielsen, tidigare överläkare vid Karlshamns Lasarett, numera pensionär, är en av landets absolut skickligaste diabetesläkare.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 1 Alexander:
  Nej, vi har väl inte direkt evidens för att socker orsakar diabetes, men det finns mycket vetenskap och beprövad erfarenhet som visar att högt intag av socker och stärkelse försämrar en befintlig diabetes typ 2. Och det är en rimlig arbetshypotes att en faktor som försämrar en sjukdom även kan spela en roll i orsaken.

 8. 8

  Kolesterol och koldioxid som vetenskapliga syndabockar

  by C-G Ribbing

  https://www.theclimatescam.se/

 9. 9

  Så här svarar diabetessköterskan långt ner i chatten som det länkas till:

  ”Att man får typ 1 diabetes har inget med att göra att man har ätit för mycket godis eller sött. Däremot så löper man större risk att drabbas av typ 2 diabetes om man äter mycket sött”

 10. 10

  @ maxiq:
  Bra att du hittade ! Diabetessköterskan sa alltså:
  ”Större risk att drabbas av typ 2 diabetes om man äter mycket sött” , vilket borde blivit rubrik. Framförallt eftersom detta är en verklig god nyhet för alla de drabbade och de med drabbade i sin familj, eftersom Diabetes 2 vanligen framställs som en genetisk sjukdom. Istället gavs rubriken: ”Man får inte diabetes av att äta sötsaker”, vilket är raka motsatsen! Otroligt att man kan få vilseleda om sjukdom på detta sätt !
  .
  Men naturligtvis vore en sådan rubrik kontroversiell. Större industriintressen kunde bli arga och ringa upp ett flertal av de professorer som de vanligen anlitar för studier och språkrör, som i sin tur kan ringa sina egna hotlines till radion och klaga på ”ansvarslös/ensidig redigering etc.”med vetenskaplig tyngd.
  Handlar allt numera bara om pengar?

  En annan prominent position gavs till följande fråga och svar:
  ”Diabetes är en kronisk sjukdom som man inte kan bli av med och Ulrika Hero berättar att de som drabbas ofta blir väldigt ledsna vid beskedet. Forskning pågår kring sjukdomen och en vanlig fråga är om det kommer att komma någon medicin som man bara behöver ta en gång för att bli frisk?
  Jag tror inte det. Det skulle vara om man kan hitta en konstgjort bukspottkörtel.”

  Dessa diabetessköterskor är upplärda och betalda att haspla ur sig en prognos utan återvändo till nya diabetiker. En prognos vilken innebär livstidsmedicinering från diagnos, livslängd minskad med 10-15 år, troliga amputationer, invaliditet, hjärt- och kärlsjukdomar etc. och kraftigt ökat medicinberoende de sista 5-10 åren innan döden.

  Med kännedom om att diabetiker av både typ2 och typ 1 har blivit helt oberoende av insulin och andra mediciner, alltså fria från sockersjuka, endast genom att undvika socker och andra (snabba) kolhydrater är det tragiskt att se sådan ensidig och hopplös presentation i radio 2012. ”Diabetiker typ 0” brukar dom som tagit sig ur eländet kalla sig. En del var tydligen även typ 1 innan ”typ 0”.
  Opinion: Eftersom vara gener förändrar sig markant endast under 1000-tals år är påståenden som ”Diabetes ar genetiskt betinget” inget annat än högst osannolika och dessutom helt obevisade påståenden. Dock styrs dagens diabetesbehandling av dem.
  ”Endast dina gener och våra mediciner och vår forskning kan avgöra utvecklingen av denna obotliga sjukdom” är grundpelare for den officiella diabetespolitiken.

  Som tur är växer LCHF så att fler kan få reda på att det inte är sant.
  Skulle det vara möjligt att samla in statistik från diabetiker som blivit friska med LCHF?
  Insamlingsmetod ?

 11. 11

  Var på en föreläsning med PM Sweden (Fitline, dom säljer vitaminer och kosttillskott) och där hävdar dom, att om man äter för mycket socker så får man diabetes det har deras forskarteam (bas i Tyskland) kommit fram till. ”Men” använder man Fitline produkter så kan man bli fri från diabetes 1 och 2.
  Det var även diabetiker som hävdade att dom inte var diabetiker längre tack vare Fitlines utmärkta produkter.
  För mig låter det osannolikt att enbart vitaminer och kosttillskott skulle kunna bota diabetes.
  Ska även tillägga att jag inte kommer att hoppa på PM Sweden och deras marknadsföring. Ville helt enkelt kolla vad dom håller på med eftersom min tjej håller på med det och hon är helt insnöad i deras tänk.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa