Måste läkare påtala vikten av vaccinering?

Ledarartikel i veckans Läkartidningen. Läkarförbundets ordförande Marie Wedin skriver om nyttan av vaccinering, och uttalar att läkare måste påtala vikten av vaccinering. Ordet ”måste” ger intryck av åsiktsdiktatur. Om en läkare anser att en viss vaccinering inte är säkert hälsoeffektiv så får hen inte säga det. Eller?

Jag tycker att det viktiga är att läkaren talar om att det finns olika åsikter, och att patienten själv måste bestämma vilka vaccinationer den ska ta.

Och argumentet att man ska vaccinera sig ”för andras skull” tycker jag är dåligt. Den som vill slippa en viss sjukdom får vaccinera sig för sin egen skull och ingen annans.
Argumentet att man ska vaccinera sig för andras skull bygger på antagandet att det är garanterat ofarligt att vaccinera sig. Det vet vi att det inte är. Narkolepsiskandalen är ett bistert bevis på det.
Vaccination innebär en risk att trigga autoimmuna processer i kroppen. Och autoimmuna sjukdomar är mycket vanliga i vårt samhälle.
Med det inte sagt att alla autoimmuna sjukdomar beror på vaccination, men vi vet inte om och hur många som gör det.

 

Comments

 1. 1

  Solidaritet och att man måste tänka på patienterna är något man hör ofta… (om man arbetar inom vården)

  OT
  https://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1122093-viktiga-cancermiljoner-till-goteborg

 2. 2
  Hanveden säger

  Så här gjorde statsepidemiolog Annika Linde med vaccinering mot svininfluensan…

  https://runelanestrand.wordpress.com/2012/02/25/annika-linde-tog-aldrig-sprutan/

  mLCHFh B-) .

 3. 3

  Du har helt rätt Annika, jag tycker precis som du. Man ska vaccinera sig för sin egen skull. Inte sjutton ska man behöva göra det för andras skull, det verkar inte klokt….tvärtom är det rätt hemskt faktiskt.

  och vi är som en skock får ibland…alla springer åt samma håll och snabbt går det.

 4. 4

  Tänk om läkarna istället gjorde ett enkelt D-vitamintest och påtalade vikten av att inte ha brist av detta under vintern?

 5. 5

  Lite OT ?

  Läste Dagens Medicin att man kan få människor till möss (eller omvänt), det är så att man kan skratta. Tysta som små möss ! Har jag då skrattat så kan ja få en spruta mot dubbelhaka. Tack Du Annika för att du räddat så många från biverkningar.

 6. 6
  Solblomma säger

  Min 10-åriga dotter fick astma efter vaccineringen mot svininfluensa . Jag har påpekat detta för sjukvården och dom har inte protesterat. Med det jag vet idag, och mina kunskaper om LCHF skulle vi ha hoppat över sprutan. Jag har även blivit skeptisk mot all vaccinering och tackade nej till sista sprutan av kikhosta-difteri och stelkramp. Skolsköterskan var inte helt nöjd med mitt beslut. Kikhostevaccinet kan tydligen trigga igång astma, difteri florerar ju inte fritt i Sverige och stelkramp kan man ju ta vid behov. Efter många allergitester så hittade dom ingeting som hon skulle vara allergisk mot, så sjukvården kunde ingenting göra. Tur att hon har en mamma och pappa som äter LCHF! Vi började med att ta bort socker och vitt mjöl ur kosten och hon fortsatte med sin kortisonspray morgon och kväll. Efter ett tag tog vi bort kortisonsprayen och hon har inte tagit ett hosttag på nästan ett år.

 7. 7

  Bra Gunnar att du har fokus på D-vitamin.
  Skadar inte om alla tar ett tillskott av D3 under vinterhalvåret.
  Att göra test är väl lite överkurs.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 2 Hanveden:
  Det var förra årets säsongsinfluensav som Annika L lät bli att ta. Hon tog däremot svininfluensav.

 9. 9
  Hanveden säger

  När jag nu har lyssnat till Ulf Elfving möter Annika Linde kan jag inte avgöra om hon tog svininfluensavaccinet eller ej. Hon tar ju inte vanligt influensavaccin utan får en influensa med ca 15 års mellanrum.

  https://sverigesradio.se/sida/avsnitt/54488?programid=3164&date=2011-10-16

  Här är länken tíll radioprogrammet som går att ladda ner och lyssna på…

  mLCHFh 😉 .

 10. 10

  Du har helt rätt. Patienten skall ges korrekt information om nytta/risk, precis som med andra behandlingar och skall respekteras oavsett om man väljer att avstå. Nu till något helt annat…….
  ———————————————————————————————————————————————

  Jag trodde att jag googlade:
  ” Flu vaccine + 2012”, men jag hade sökt på ”Flu vaccine + 2021”.
  Då upptäckte jag bl.a. nedanstående rader under ”NEWS UPDATE – 11- 17 OCTOBER 2012. Jag är osäker på avsändaren men har för mig att det stod who.int (Världshälsoorganisationen ?) Jag har gjort en fri översättning, men behållit rubriken.

  Market report, ”Market forecasts: seasonal influenza vaccines”, published
  Wed, 17 Oct 2012 00:00:00 GMT

  Under prognosperioden förväntas marknaden för säsongsinfluensavaccin – på de sju viktigaste marknaderna – öka från 3,6 miljarder dollar (2011/2012) till 4,7 miljarder dollar (2021/22).
  Ökningen kan ske genom utökade behandlingsrekommendationer i de sju viktigaste marknaderna och genom ökad medvetenhet om nyttan av influensavaccin.

  USA är den enskilt största marknaden för influensavaccin och tillväxten har berott på prishöjningar, ökad försäkringstäckning efter 2009-års influensapandemi och introduktionen av en världsomspännande rekommendation 2010. Amerikanska myndigheters informationskampanjer kommer att fortsätta öka ”täckningsgraden” men tillväxten blir långsam.

  Datamonitor förutspår att var och en av de fem viktigaste EU-marknaderna kommer att inkludera barn under 5 år och skolbarn mellan fem och 17 år i sina nationella behandlingsrekommendationer, vilket kommer att ge en väsentlig ökning av antalet människor som får tillgång till vaccin under prognosperioden.

  Rapporten förutspår att marknaden för säsongsinfluensavaccin kommer att öka till 4,7 miljarder dollar (2021/22) och kommer att drivas av förändringar av de nationella behandlingsrekommendationerna som kommer att inkludera ytterligare målpopulationer, speciellt barn.

 11. 11

  Hej,

  Ett måste tycker jag låter absolut löjligt. Det håller jag med dig om, men som du skrev det här inlägget verkar du nästan vara emot alla slags vaccin. Nu säger jag inte det men du verkar lite anti-vaccin om man säger så i alla fall.

  Jag skulle vilja utgå ifrån att alla läkare får säga vad just de tycker och inget annat. Alla läkare har ju inte likadana åsikter om vad som är bra respektive dåligt för en person. Därav gör det också att läkare har olika uppfattningar kring olika vaccin och självklart ska de få uttrycka det till patienten. Sen är det upp till patienten att få en andra åsikt om denna inte håller med sin läkare.

 12. 12

  Jag råder dig som är intresserad av vaccinationer att se denna nya serie i 9 delar:

  http://www.vaccinesrevealed.com

  – Du kommer garanterat att bli förundrad…

  Den första delen sändes den 10 jan. – jag har sett det avsnittet… – Därför finner jag det nödvändigt att dela med mig av denna information!!

 13. 13

  Såg detta ’skämt’ på Facebook i julas:
  ”I wanted to make some flu-shot brownies as I’m scared of needles. But, as short of some ingredients, does anyone know where I can get some Mercury, MSGs, Aluminium and Formaldehyde?”

  Ja, det gäller minsann att läsa på om allting när det gäller vår hälsa ..även vacciner.

 14. 14

  Mycket informativ länk av (12) Ingrid – se serien!

  Blir så ledsen av de många sorgliga berättelser jag läst om skador efter vaccinering. Tyvärr verkar det som om väldigt få (ej hört om någon alls faktiskt) blir upplysta av risker etc. före vaccinering Här är ännu ett sorgligt exempel:

  https://www.naturalnews.com/2017-01-09-10-month-old-suddenly-suffers-14-seizures-a-day-after-receiving-new-meningitis-vaccine-viral-video-spreads-awareness.html

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa