Folat i LCHF-mat

Jag fick en fråga om man kan få folat(folsyra)-brist av LCHF. Jag har inte hört om någon LCHF-are som har blivit sjuk av folat-brist.

Det är många LCHF-are som säger att allt vi behöver finns i den animaliska maten, men folat verkar det inte finnas där i så stor mängd om man tittar i tabellerna. På SLV:s sida om folat.

Det är en hyfsad mängd i ägg och lever. Annars är det gott om folat i grönsaker och baljväxter. Men det känns konstigt om det skulle behövas grönt för vårt näringsbehov. Våra förfäder jägarna hade inte tillgång till någon större mängd av grönsaker och baljväxter.
Någon som vet mera om detta?

På Wikipedia om folsyra.

 

Comments

 1. 1
  Professor Göran säger

  Man lär sig ju ständigt nya saker inom LCHF!

  Eftersom jag varit extremt strikt och därför i princip inte ätit några grönsaker så har jag efter att ha läst om detta med folsyra och grönsaker i några inlägg beslutat mig för att ’släppa lite på garden’ igen.

  Äter jag mycket grönsaker kommer en viktökning på några kilo direkt. På grund av vad jag läst om folsyra har jag dock nu infört lite mer spenat och broccoli i min kosthållning och detta har inte påverkat vikten – tvärtom den har aldrig varit så låg som nu (75 kg för 185 cm). Det känns inte heller fel.

  Nu tillämpar jag någon slags försiktighetsprincip. Om någon påstår att det är bra att äta XX och det inte verkar finnas någonting som säger att detta skulle var skadligt så varför inte?

  -D-vitaminer i ’måttlig’ mängd (2000 IE)

  -Omega – 3 tillskott

  -Vitlök

  ingår nu i denna försiktighetesprincip.

  Sedan måste man förstås alltid som Annika ständigt påpekar ’lyssna på sin egen kropp’. Och alla är vi olika men själv mår jag förbaskat bra just nu.

  Med denna nyligen införda liberala försiktighetsprincip har nu mitt blodtryck som länge legat stabilt på 110/60 nu plötsligt skjunkit till 100/60 men det är väl fortfarande OK för en hjärtsjuk utan mediciner antar jag.

 2. 2
  LCHF-Bengt säger

  Äter strikt lchf-mat snart 2 år, och gjorde en blodanalys nu i september, och mitt folsyravärde var 8,3 ng/ml Normalvärde mellan 4,5-19. Så maten är helt rätt för mig, och behöver inte ändra något i kosten.

  Det här blodanalysen jag gjorde i september, med alla möjliga tester, har gjort mig helt övertygad om att lchf är en perfekt kost för mig, egentligen känner jag det i kropp och själ, men det är intressant att få lite siffror på papper.
  Precis när jag började med lchf, gjorde jag en analys av blodet efter en GI-inriktad kost med slarv emellanåt, och värdena var därför dåliga överlag, och har kunnat följa mina värden bli bättre och bättre ju längre jag äter strikt lchf.

 3. 3
  LCHF-Bengt säger

  Kan tillägga att mitt D-vitamin ligger högt utan extra tillskott också, 68 ng/ml. minvärde 30 ng/ml,

 4. 4
  HerrBanan säger

  Var har ni gjort era tester?

 5. 5
  JohanKarl säger

  Har för mig att det finns ganska rikligt med folat i lever? Själv är jag försiktig med lever, pga på tok för höga ferritinnivåer

 6. 6

  Jag hade folsyrebrist innan jag började med LCHF, ett år senare med LCHF var värdet på B12 och folsyra normalt igen. Nu skulle jag egentligen vilja testa igen. Mycket av det jag tror hjälpte har jag tagit bort igen. Nötter har jag ju plockat bort pga av viktminskningshinder, likaså wokar jag ju numera den färska babyspenaten till middag, undrar om jag tar bort nyttigheterna då.

 7. 7
  Annika Dahlqvist säger

  @ 4 HerrBanan:
  Folat och B12=Kobalamin kollar man enkelt på vårdcentral.

 8. 8
  Annika Dahlqvist säger

  @ 5 JohanKarl:
  Om du har folatbrist och inte kan få i dig det med mat som du tål, så kan du ta Folacintabletter 1 mg. Kanske ½ tabl dagligen.

 9. 9

  Att man skulle få brist på folat är väl ännu en sak gripen ur luften, eftersom mjölk, fil och yoghurt anses vara en viktig näringskälla för det (enligt Svensk Mjölk och branschen själv) men helst ska undvikas av LCHF-ätare. https://www.svenskmjolk.se/Mjolk-smor-och-ost/Naring/18-av-22-viktiga-naringsamnen-som-finns-i-mjolk/Folat-folsyra/

 10. 10
  JohanKarl säger

  @ Annika Dahlqvist:

  Jag vet inte om jag har folatbrist – jag ville mest poängtera att det finns gott om folat i lever som ju är tämligen LCHF-vänligt, även om jag undviker det själv. Det finns även andra källor som jag föredrar framför tillskott, men jag avvaktar resultaten från nästa hälsocheck innan jag ändrar nåt.

 11. 11

  Annika, varför undviker du lever?

 12. 12

  Jag beundrar din långa resa till att du fick rätt. Jag hoppas de som kört över dig under åren skäms ordentligt.

 13. 13

  Levern är väl ett avgiftningsorgan. Vem vill äta ett annat djurs avgiftningsorgan?

 14. 14
  anna andersson säger

  Det är säkert möjligt, men inte troligt att få brist på LCHF kost. Äter man bara inälvsmat ett par dagar i veckan borde det inte vara några som helst problem. (Kom ihåg att man åt HELA djuret förr, inte bara innanlår och oxfile!) En leverpastej jag kan rekommendera för dem som har svårt för inälvsmat : Pateer frånSampareil. Finns i förpackningar på 150g, ca 15 kr. Nästan inga kolhydrater. ; )

 15. 15
  Annika Dahlqvist säger

  @ 11 Laurel:
  Jag undviker inte lever. Har jag sagt eller skrivit det?
  Jag tycker om lättstekta leverskivor, men jag kommer sällan ihåg att laga till det.

 16. 16
  Annika Dahlqvist säger

  @ 12 Lisbet:
  Jag har uppfattningen att många av de som kört över mig är trångsynta och inskränkta, och de har ofta inte förmåga att inse att de har haft fel. Så jag tror tyvärr inte att de skäms.

 17. 17

  Hade inuiterna inte ätit lever, hade det inte funnits några inuiter. Kolla en näringsämnestabell och se allt vad som finns i lever som inte finns i fettet eller köttet. Vi får stekt lever sällan men en leverpastejmacka varje dag. En rekorderlig leverpastej ska även innehålla ansjovis, nyttigt bara det, men det finns inte att köpa längre.

 18. 18

  Spenat är väldigt smart Lchf-mat
  Det kryllar av folsyra i den och kolhydraterna är få.

 19. 19
  Professor Göran säger

  Jag har nu med spenat i min kost.

  Av någon anledning förknippas seriefiguren ”Karl-Alfred” med spenat och han var väldigt stark .

  I samma serie finns den late Frasse som äter hamburgare.

  https://sv.wikipedia.org/wiki/Karl-Alfred

 20. 20

  Folsyra, (B12) förstörs vid upphettning av kött (vilket inte är specifikt för LCHF, men ändå) och det är därför, precis som nämns i kommentarerna ovan, bra att kompensera med mörka bladgrönsaker till köttet.

 21. 21

  Annika:
  Som någon skrev tidigare är levern ett avgiftningsorgan och där lagras en hel del tungmetaller.
  Själv undviker jag inälvsmat över huvud taget.

 22. 22
  Annika Dahlqvist säger

  @ 21 Dennis:
  Frågan är ju vad man ska äta för att få bästa hälsa.

 23. 23

  Jag är tveksam till alla dessa kosttillskott. Vartefter forskningen går framåt visar det sig att än det ena än det andra är tämligen verkningslöst och ibland tom farligt. Folsyra i övermått var tom lierat med vissa typer av cancer. Jag tror det var i denhär bloggen som den artikeln diskuterades tidigare i år.

  Brist på folater hos gravida kvinnor är dock problematisk. Fostret kan få problem med sin utveckling med ryggmärgsbråck, gomspalt och doctus Botalli i hjärtmuskeln (öppning mellan höger och vänster kammare) som följd. Därför ger man tillskott tidigt under graviditeten, helst redan vid befruktningstillfället.

  D-vitamin kan vara bra under den mörka årstiden, eller om man t ex av religiösa skäl klär sig heltäckande. I övrigt är kosttillskotten bara bra för dom som säljer dom. Köper man sina produkter på nätet riskerar man dessutom att råka ut för förfalskningar, som kan innehålla precis vad som helst. Bäst fungerar det med allsidig kost.

 24. 24

  @ Dennis:
  Allting har en avigsida. Fast den lever, som saluförs kommer från unga djur, som förhoppningsvis inte samlat på sig så mycket gifter. Jag väljer gärna lammlever, för de har betat gräs hela sommaren och här är priset bara hälften gentemot kalvlever. Jag behöver komma åt lättillgängligt järn och tycker dessutom det är gott och synnerligen lättlagat.

 25. 25

  Äter ofta spenat blandat med (rikligt av) philadelpia ost+ en knivsudd av riven muskotnöt.
  Gott till stekt fisk och kassler mm.

 26. 26

  Annika, det var en annan person som undvek lever! Jag läste lite slarvigt!

 27. 27

  Dacke Skrev:

  Bäst fungerar det med allsidig kost.

  Ja, det brukar jag också säga men så fick jag den här läken av en kompis:
  https://urenergi.wordpress.com/2012/08/28/samlade-studier-over-hela-1900-talet-en-nara-total-utarmning-av-livsviktiga-naringsamnen-i-vara-jordar-naringsbrist-ar-direkt-relaterat-till-alla-kroniska-sjukdomar/
  så nu blev jag rådvill.

 28. 28

  @ JohanKarl:
  Har du kollat om du har Hemokromatosanlag? Då får man höga Ferritimnivåer.
  Jag har det och undviker därför lever och blodmat.

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa