Barnfetma på TV igen

Ikväll på Rapport och Aktuellt om barnfetman. Länk (19.45 in i programmet)
Det påstods att om man kommer in redan när barnen är 6 år gamla så är prognosen för fetmabehandlingen bättre. Claude Marcus fick uttala sig i frågan.

Det innebär att de tror att om barnen redan vid 6 års ålder får reda på att om de äter mindre, och framför allt mindre (mättat) fett – och springer mera – så ska de inte behöva fortsätta att bli tyngre.

Vi som har fått vår viktkontroll och hälsa tillbaka med LCHF förstår att samma sak gäller de överviktiga barnen.
OM de äter mera naturligt fett, och minskar på kolhydraterna, framför allt sockret, så kan de slippa att bli överviktiga och feta ungdomar.
I stället kan de åter få bli normalviktiga barn och ungdomar.

 

Comments

 1. 1

  ”…om man kommer in redan när barnen är 6 år gamla så är prognosen för fetmabehandlingen bättre.”

  Ja, Wolfgang Lutz hävdade att han aldrig misslyckats med ett överviktigt barn som han fått hand om före puberteten. Men han tillämpade ju inte Claude Marcus metoder. Han förbjöd all mjölmat och anbefallde stor efterhållsamhet med rotfrukter. Vi berättade om det i ”Piltsons bidrag IX”, 2/3 ner igenom kommentarföljden på Stephan Rössners blogg:

  https://www.seniorbloggen.se/skribenter/kost-och-overvikt/

 2. 2

  Ja, jag tänkte precis samma sak, man får in barnen ännu tidigare i den vanliga och ofta livslånga kampen med vikten. Tänk om ”dom” kunde börja ifrågasätta sina kostråd istället.

 3. 3

  Usch, det är så beklämmande att de inte ser längre än näsan räcker. Stackars barn som får lida för att läkarna inte tar in ny kunskap. Det är så sorgligt att dessa barn tvingas äta lättprodukter och gå hungriga. Och i slutändan ändå få tarmarna stympade… Dags att vakna, Claude Marcus!

 4. 4

  Som om det inte var tillräckligt fokus, särskilt bland flickor, på vikt och utseende!! Den vanliga hälsoundersökningen i klass två satte igång en period av jämförelser av vikt i vår dotters klass. Det blir fel budskap när ett BMI får större betydelse för att avgöra om ett barn är överviktigt än att titta på barnets kropp och att jämföra med tidigare kurvor. Vår dotter fick för sig att hon var överviktig men sanningen är att hon följer sina kurvor fortfarande och är och har varit ett stort barn från födseln.

 5. 5
  Fundersam säger

  Hur kommer det sig att Claude Marcus alltid får uttala sig?
  Bara det är ju sjukt. 😉
  Får SVT betalt för att låta CM yttra sig?
  Av vem i så fall?

 6. 6

  Tyvärr får vi nog leva med den formen av korruption liknande CM m fl. tills deras generation har gått i pension. ”Vi vaktar våra revir tills vi dör”….

  Kan CM visa upp några resultat, statistik?
  Finns det några gjorda anmälningar / Klagomål mot honom?

 7. 7

  Här är en länk till svt-play: https://www.svtplay.se/video/389398/29-10-21-00-textat, inslaget börjar 19:45 in i programmet.
  Livsmedelsverket, Claude Marcus, Stephan Rössner m.fl kommer att motarbeta allt vad lågkolhydratkost heter så länge de kan tjäna en extra krona på det.
  Jag tror att enda sättet att få ett slut på detta är genom kraftig information till politikerna om vilka stora ekonomiska vinster som finns att hämta genom att använda sig av fördelarna med ex.vis LCHF.
  Billigare behandlingsmetod, mindre vårdkrävande behandling, varaktig viktnedgång med bättre hälsoläge avseende i första hand diabetes-2, blodtryck och kolesterolvärden.

  En annan nyhet som dök upp igår var att kraftigt överviktiga gravida löper större risk att föda för tidigt och att det dessutom är större risk för deras barn att utveckla fetma.
  Om man räknar på BMI-talen som angavs ser man att en kvinna på 170 cm som väger 116 kg löper dubbelt så hög risk (9,4%) att föda för tidigt än om hon vägt 68 kg (4,7%)! – Hur mycket för tidigt och vilken risk detta innebär för barnet framgår inte av reportaget. Även risken för gravdiabetes kommer som ett brev på posten.
  All övervikt i den här storleken beror, som vi alla vet, på för stort intag av kolhydrater med följande insulinpåslag. Naturligtvis kommer då även ökad risk för gravdiabetes (föga förvånande).
  Barnets fortsatta risk för att utveckla fetma i den miljön, med stort kolhydratintag i enlighet med slv:s ”rekommendationer” eller snarare direktiv, är i det närmaste 100%-ig.
  Återigen är det genom påtryckning på politikerna som vi kan förändra och det handlar om att trycka på där de är som känsligast – nämligen närmast hjärtat, i innerfickan där de har plånboken. De kvinnliga politikerna fattar väl ändå.

 8. 8
  Bernt Östlund säger

  Märkligt att man talar om att behandla barnen redan från 6-årsåldern. I den åldern måste det väl ändå vara föräldrarna som måste informeras t. ex. om LCHF-kost. Den enda behandling av 6-åringarna är väl att livsvarigt förstöra matsmältningssystemet med en operation.

 9. 9

  Önskar att dessa barn och deras föräldrar i stället för CM fick träffa en läkare som Robert Lustig.

 10. 10

  Fundersam Skrev:

  Hur kommer det sig att Claude Marcus alltid får uttala sig?
  Bara det är ju sjukt.
  Får SVT betalt för att låta CM yttra sig?
  Av vem i så fall?

  Det är väl kanske mer substans i sitt yttrande om man har vetenskaplig data bakom. Jag ifrågasätter också viss kostråd där det enda man fokuserar på är att dra ner på fettet. Däremot så tror jag att det krävs lite mer vetenskapliga bevis för att allmänheten faktiskt ska ta till sig det. Om man vill bli hörd och trodd måste det finnas substans bakom, inte bara tycke.

 11. 11
  Fundersam säger

  @ Helena:

  Det finns många forskare / professorer / läkare med kunskaper som bygger på vetenskap och beprövad erfarenhet. Varför får inte dessa tid i SVT? Här finns mer än en ”grand danois” begraven! Claud Marcus orerande kan vi utan och innan 😉

 12. 12

  Barnfetma skapar massor med jobb. Tur att det finns socker och barnfetma. Vad skulle alla fetmateam jobba med annars?
  https://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/overviktiga-barn-kraver-snabba-insatser-for-att-inte-fa-permanenta-problem-2235442

  Det var ju bra att flickan själv kommit på att man inte skulle äta socker!

 13. 13
  Fundersam säger

  @ Gäst: ”Barnfetma skapar massor med jobb”

  Du har sannerligen en poäng. Tack för länken!

  Om ”man lätt kan styra upp det sociala nätverket” hur kommer det då att barnfetman är ett problem idag? Är det så enkelt så att ”det är genetiskt betingat” och att lösningen är ”SLV:s kostrekommendationer + kuta och spring” 😉

Speak Your Mind

*

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Upptäck mer från Annika Dahlqvists LCHF-blogg

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa